ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας , Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016   :
~

 

*** Ακριβή μου οδοντιατρική περίθαλψη...
Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες, οι οποίες είναι μηδενικές για τα υψηλά εισοδήματα...










~ ΣΑΛΙΟ: Ένα μικρό θαύμα
Το στόμα μας δεν διαφέρει από το υπόλοιπο σώμα μας. Έχει και αυτό τη δική του μικροχλωρίδα. Φιλοξενεί πάνω από ένα 1 δισεκατομμύριο βακτήρια, πολλά από τα οποία το βοηθούν να διατηρηθεί υγιές. Ο έλεγχος και η ισορροπία της μικροχλωρίδας, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια φυσικών μηχανισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στα είδη που συνιστούν τη μικροχλωρίδα του στόματος.
Η ισορροπία της μικροχλωρίδας του στόματος μπορεί όμως να διαταραχθεί. Οι καθημερινές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το κάπνισμα αποτελούν μερικά παραδείγματα εξωγενών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη διαταραχή. Σαν αποτέλεσμα δημιουργούνται συνθήκες που βοηθούν την υπέρμετρη ανάπτυξη «επιβλαβών» βακτηρίων στο στόμα μας , που συνδέονται με προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μας.
Οι πρωτεΐνες και τα ένζυμα που υπάρχουν μέσα στο σάλιο μας είναι αυτά που βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία μέσα στο στόμα μας καθώς συμμετέχουν σε μηχανισμούς που ελέγχουν και ρυθμίζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη βακτηρίων.

Άρα το κλειδί για την ισορροπία του στόματος είναι το σάλιο μας. Ενσωματώνει ένα φυσικό μηχανισμό προστασίας από τα μικρόβια που επίσης προστατεύει και από τη βακτηριακή πλάκα. Η βακτηριακή πλάκα είναι η βασική πηγή των οδοντικών προβλημάτων και των προβλημάτων των ούλων, που αντιμετωπίζουμε.
 Για αυτό αξίζει να ενδυναμώνουμε τα ένζυμα στο στόμα μας, καθώς, η διασφάλιση της παρουσία τους στη στοματική κοιλότητα, συνδέεται με τη φυσική δύναμη του στόματος να αμύνεται.

  • 1 δισ. βακτήρια «κατοικούν» στο στόμα μας
  • Τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο μας έχουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα
  • 10:1 είναι η αναλογία των μικροβίων προς ανθρωπίνων κυττάρων
  • 1 λίτρο σάλιο παράγει το στόμα μας κάθε μέρα
***  Oρθοδοντική θεραπεία, ροφήματα και αναψυκτικά: Συνταγή καταστροφής 
Η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών σε ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε συνιστά στους ασθενείς να αποφεύγουν τα ροφήματα με χαμηλό pH, γιατί όσο πιο χαμηλό είναι, τόσο πιο όξινο είναι και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης στα δόντια.
 Πολλά ροφήματα και αναψυκτικά, ακόμα και λάιτ, ισοτονικά και φρουτοχυμοί, περιέχουν οξέα που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα άτομα που
κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, προειδοποιεί η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών (AmericanAssociationofOrthodontists - AAO).
Σε ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε (SoftDrinks + OrthodonticTreatment = A RecipeforDisaster) συνιστά στους ασθενείς να αποφεύγουν τα ροφήματα με χαμηλό pH, γιατί όσο πιο χαμηλό είναι, τόσο πιο όξινο είναι και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης στα δόντια. Στο φυλλάδιο παρουσιάζει το ph περισσότερων από 30 ροφημάτων και αναψυκτικών, με ή χωρίς ζάχαρη, ενώ για λόγους σύγκρισης παρουσιάζει και το pH των οξέων στο στομάχι μας αλλά και στις... μπαταρίες!
«Το γεγονός ότι ένα ρόφημα δεν περιέχει ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι κάνει καλό στα δόντια», δήλωσε ο Dr. Morris N. Poole, DDS, πρόεδρος της AAO. «Πολλά ροφήματα έχουν χαμηλό pH με συνέπεια να αντενδείκνυνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία επειδή τα οξέα τους επιτίθενται στην αδαμαντίνη ουσία των δοντιών και υπάρχει κίνδυνος τερηδόνας».
«Τα οξέα στα αναψυκτικά αφαιρούν ασβέστιο από την αδαμαντίνη των δοντιών και αυτό ανοίγει το δρόμο στη φθορά και την τερηδόνα», αναφέρει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.  «Αν μάλιστα περιέχουν ζάχαρη, ο κίνδυνος αυξάνεται γιατί η ζάχαρη αλληλεπιδρά με την μικροβιακή πλάκα στα δόντια και παράγονται ακόμα περισσότερα οξέα, που φθείρουν την αδαμαντίνη. Και αν διαλυθεί η ουσία αυτή, η απώλειά της είναι μη αναστρέψιμη».
Το καλύτερο ρόφημα στη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι το νερό που έχει ουδέτερο pH (δηλαδή 7) και έτσι δεν προάγει την φθορά των δοντιών.
Η μικροβιακή πλάκα είναι μία κολλώδης, άχρωμη «μεμβράνη» που αποτελείται από βακτήρια, υπολείμματα τροφής και σάλιο, και δημιουργείται συνεχώς πάνω στα δόντια. Τα βακτήρια της πλάκας χρησιμοποιούν ως τροφή τα σάκχαρα και το άμυλο των τροφίμων, και παράγουν οξέα ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους. Το συχνό βούρτσισμα μέσα στη μέρα και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα αφαιρούν την περισσότερη μικροβιακή πλάκα, όμως υπάρχουν κάποια δύσκολα προσβάσιμα σημεία τα οποία απαιτούν επαγγελματικό καθαρισμό. Για αυτό συνιστάται στους ορθοδοντικούς ασθενείς να επισκέπτονται τον γιατρό τους για καθαρισμό τουλάχιστον κάθε έξι μήνες στη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ή πιο συχνά αν χρειάζεται, υπογραμμίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο άλλωστε, είναι απαραίτητη σε όλους μας για τον έλεγχο και την διατήρηση της στοματικής μας υγείας.
Οι ορατές βλάβες και το pH
Ακόμα και μία γουλιά αναψυκτικού δρα ως καταλύτης στην επίθεση εναντίον της αδαμαντίνης  και η επίθεση ενισχύεται με κάθε επόμενη γουλιά, υπογράμμισε ο Dr. Poole. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να αφήσουν λευκά στίγματα ή γραμμές στα δόντια  καθώς το τμήμα τους που καλύπτεται από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς είναι προστατευμένο αλλά γύρω τους φθείρεται, με συνέπεια όταν αφαιρεθεί ο μηχανισμός να έχει απομείνει το μόνιμο περίγραμμά του πάνω στο δόντι.
«Κάτι τέτοιο αποτελεί τεράστια απογοήτευση για τους ασθενείς και τον ορθοδοντικό τους και είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ορθοδοντικοί υπερτονίζουν τη σημασία που έχει ο συχνός και σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών», σημειώνει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
Το pH είναι μία συντομογραφία (προέρχεται από τους όρους PotentialofHydrogen) που δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι ένα υγρό διάλυμα με βάση τα ιόντα υδρογόνου που περιέχει. Η τιμή του κυμαίνεται από 0 έως 14. Έτσι, τα διαλύματα μπορεί να είναι όξινα (χαμηλό pH), αλκαλικά (υψηλό pH) ή ουδέτερα (pH γύρω στο 7).
Όσο πιο όξινο είναι ένα διάλυμα τόσο πιο πολύ διαβρώνει την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, η οποία φθείρεται με τις τιμές του pH από 5,5 και κάτω.
Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα οξέα του στομάχου που έχουν pH μόλις 1,5 διαβρώνουν πολύ τα δόντια – για αυτό και παθαίνουν βλάβη στα άτομα π.χ.  με διατροφικές διαταραχές που κάνουν πολλούς εμέτους. Αντίστοιχα τα διαβρώνουν πολύ τα αναψυκτικά και τα ισοτονικά ροφήματα με ανθρακικό με ή χωρίς ζάχαρη, καθώς και οι φροτοχυμοί, επειδή έχουν pH κάτω από 4,5. Αντίθετα, ο μαύρος καφές που έχει pH λίγο πάνω από 6 και το γάλα που έχει pH σχεδόν 7 (είναι 6,12 και 6,70 αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΑΑΟ) τους προκαλούν ελάχιστη φθορά.
Συμβουλές
Γενικά οι ασθενείς που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να
τηρούν τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Να ακολουθείτε σχολαστικά τις συστάσεις του ορθοδοντικού
    σας για την στοματική υγιεινή και να μην παραλείπετε τα ραντεβού σας.
  • Να πίνετε φθοριωμένο νερό και να χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με φθόριο.
  • Να μην καταναλώνετε ροφήματα και αναψυκτικά όσο φοράτε ορθοδοντικούς μηχανισμούς.
Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για τα παιδιά που δύσκολα θα αποφύγουν εντελώς ροφήματα που τους αρέσουν, η Δρ Δούμα-Μιχελάκη συνιστά τρία πρόσθετα μέτρα που μπορεί να μειώσουν τη φθορά των ακάλυπτων τμημάτων των δοντιών:
  • Να καταναλώνετε το αναψυκτικό με καλαμάκι και γρήγορα
  • Να το καταναλώνετε μαζί με το φαγητό και όχι σκέτο
  • Να πλένετε καλά τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση του
αναψυκτικού, του ισοτονικού ροφήματος, του φρουτοχυμού και οποιουδήποτε άλλου
ροφήματος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να ξεπλένετε αμέσως το στόμα
με άφθονο καθαρό νερό.

***   Σπονδυλική στήλη Δείτε τη δομή και τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης
~ Video 1https://youtu.be/Rt96I2sz_-g  .-

~*  Check Up - "ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ" ,
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής Check Up, 20/07/2013, προσκεκλημένος γιατρός είναι ο ορθοπεδικός - αθλητίατρος κ. Ευάγγελος Κουδιγκέλης.
Το θεμά για το οποίο μας ενημερώνει σήμερα ο κ. Κουδιγκέλης, είναι ο ρόλος της σπονδυλικής στήλης, η ανατομία της, καθώς επίσης, οι συχνότερες παθήσεις της.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας ισχύει μόνο κατά την διάρκεια της εκπομπής, κάθε Σάββατο στις 11:00 - 12:00 π.μ. όπου οι τηλεθεατές μπορούν να επικοινωνούν και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στους γιατρούς.
 ~  Video 2 :  https://youtu.be/xP84BMHkESM  .-
~ Μαγνητική Τομογραφία Θωρακικής μοίρας σπονδυλικής Στήλης σε γυναίκα  65  ετών , 06/07/2016: https://youtu.be/99XfIUAtb4E .-

 {Από πτώση σκάλας  ύψους 2 μέτρα  με συμπίεση  σε θωρακικούς σπονδύλους από   το  2005  .- } (Παρατηρείται σφηνοειδής παραμόρφωση του Θ12 χωρίς σπονδυλική στένωση και με μικρές οπίσθιες κεντρικές προβολές του Θ2-Θ3 και Θ3-Θ4  των μεσοσπονδυλίων δίσκων χωρίς πιεστικά ή στενωτικά φαινόμενα .- Δεν ελέγχονται  άλλα παθολογικά ευρήματα από την μελέτη των απεικονιζομένων μεσοσπονδυλίων διαστημάτων .- Ο  μυελός των απεικονιζομένων οστών κ.φ. .- Δεν ελέγχονται  εστίες παθολογικής έντασης σήματος στο απεικονιζόμενο τμήμα του νωτιαίου μυελού .- Παρασπονδυλικός χώρος ελεύθερος .- Οι  Ακτινολόγοι  γιατροί  Μ.Ι  , / Μ.Σ. , / Τ.Γ. , / )
~ Μαγνητική τομογραφία 2016: https://youtu.be/TrqecirOhls   .-
 
~ Μαγνητική Τομογραφία Ανοικτού Τύπου-Πως γίνεται;
Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI), εγκεφάλου,μαστού, σπονδυλικής στήλης αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος, γίνεται πλέον σε μαγνητικό τομογράφο ανοικτού τύπου, γλυτώνοντας τους ασθενείς από την κλειστοφοβία. Οσο για το κόστος; Καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες.
~ Σχετικό βίντεο  ενημέρωσης  : https://youtu.be/-Gbx8hX25Ew  .-

***  AYXENIKO  ΣΥΝΔΡΟΜΟ :
Παναγιώτης Στασινός για το ''Αυχενικό Σύνδρομο''  ,  O Ορθοπαιδικός-Χειρουργός Παναγιώτης Στασινός μιλά για το ''Αυχενικό Σύνδρομο'' στην εκπομπή του Star Κεντρικής Ελλάδας ''Για σένα'' με την Σοφία Ηλιοπούλου.
Σχετικό βίντεο ενημέρωσης  μας με τον κ.  Στασινό : https://youtu.be/XWmbyXcRSXg  .- 


*** Απίστευτο! Δείτε το μπαχαρικό που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν γερνούν. Μπορεί να είναι μια ήπια, βραχυπρόθεσμη ενόχληση ή μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και την ευημερία του ατόμου.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις, όπως ένας τραυματισμός ή διάφορες ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, αρθρίτιδα και διαστρέμματα.
Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά είναι πιο κοινός στο γόνατο, τον ώμο και το ισχίο.
Η ιατρική προσφέρει διάφορα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ισχυρότερα φάρμακα.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ταπεινό μπαχαρικό, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα. Ο λόγος γίνεται για την κουρκούμη.
Αυτό το μπαχαρικό περιέχει κουρκουμίνη, την ουσία που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και τα πολλά του οφέλη για την υγεία μας. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Έτσι, βοηθά τους ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο και άλγη στις αρθρώσεις από την αρθρίτιδα, από μυϊκούς πόνους και από διαστρέμματα να ανακουφιστούν.
Μερικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να παίρνουν κουρκούμη σε μορφή συμπληρώματος, που συνήθως συνδυάζεται με μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη (βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι), η οποία βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ως δοσολογία τα 250 mg έως 500 mg κουρκούμης σε κάψουλες 3 φορές την ημέρα, αλλά πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.
Η κουρκούμη απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη της κουρκούμης, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.
Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε την κουρκούμη τοπικά. Αν έχετε έξαρση στον πόνο στις αρθρώσεις σας, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκούμης με μία ή περισσότερες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας και να την εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Τυλίξτε στη συνέχει την άρθρωση σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα και σκεπάστε τη με ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι για 20-30 λεπτά. Θα αφήσει ένα προσωρινή κίτρινο χρωματισμό στο δέρμα σας, τον οποίο μπορείτε να πλύνετε με σαπούνι αργότερα.
 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
***  Μάτια: παθήσεις και θεραπείες με ασκήσεις και βότανα
Τα μάτια μας είναι τα πιο πολύτιμα αισθητήρια όργανά μας. Για την ακρίβεια είναι η πόρτα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τον φυσικό κόσμο των αισθήσεων, να απολαύσουμε τα υπέροχα χρώματα της φύσης, να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Τα μάτια μας επίσης μας επιτρέπουν να δείχνουμε τα συναισθήματά μας. Τα μάτια χαμογελούν, χαίρονται, θυμώνουν, ψυχραίνονται, νιώθουν ενοχή και φυσικά δακρύζουν.
Για την ακρίβεια είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο το οποίο δεν μας δίνει απλά πληροφορίες από τον έξω κόσμο προς εμάς, αλλά προβάλλει και τις δικές μας πληροφορίες στον έξω κόσμο.
Λέγεται μάλιστα οτι τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέματα. Ενώ το υπόλοιπο σώμα μας, η φωνή μας, η σκέψη μας, μπορούν να πουν ψέματα, τα μάτια δεν μπορούν να ελεγχθούν από την προσωπικότητά μας και ως εκ τούτου αυτά δεν μπορούν να προσποιηθούν.
Συνεχίζοντας, τα μάτια μας είναι το μοναδικό μέρος του εγκεφάλου μας το οποίο είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον, έχουν τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας, είναι το πιο εύχρηστο αισθητήριο όργανο και εν τέλλει είναι αυτό που μπορεί να νοσήσει περισσότερο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ιατρική επιστήμη έχει ασχοληθεί με αυτά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αισθητήριο όργανο.
Πνευματική προσέγγιση της πάθησης
 Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των επιστημονικά τεκμηριωμένων αιτιών που ασθενούν τα μάτια μας, ας κάνουμε μια πρώτη πνευματική προσέγγιση στην βαθύτερη αιτία του προβλήματος
Φαίνεται οτι η κυριότερη αποδεκτή αιτία για την πάθηση των ματιών, είναι η προβληματική αντίληψη της πραγματικότητας.
Όταν λοιπόν το άτομο αδυνατεί να δει την πραγματικότητα ή έχει εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τη διαστρεβλώνει, τότε αναπτύσσονται τα γνωστα σε όλους μυωπία - προεσβυωπία κ.λ.π.
Η επιστήμη σήμερα λέει οτι μια πολύ σημαντική αιτία των οφθαλμολογικών προβλημάτων, προκαλείται από την υπερβολική χρήση της τηλεόρασης ή του υπολογιστή (τα τελευταία 15 χρόνια). Η αλήθεια φυσικά είναι οτι από την ανακάλυψη της τηλεόρασης και ακόμα περισσότερο από την ανακάλυψη και ευρέα διάδοση του οικιακού υπολογιστή, τα προβλήματα στην όραση έχουν αυξηθεί δραματικά.
Μήπως λοιπόν αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσει, σύμφωνα με την παραπάνω διαπίστωση, πόσο πραγματικά διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα διαμέσου της τηλεόρασης ή του υπολογιστή;
Η πνευματική επιστήμη λοιπόν μας λέει οτι όσο πιο έντονη είναι η πάθηση, τόσο πιο έντονη είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Μάλιστα, κάποιοι, έχουν προχωρήσει και σε ανάλυση ξεχωριστά της κάθε πάθησης ως προς την πνευματική αιτία, η οποία είναι απλή στην κατανόηση.
Μυωπία:
Το άτομο φοβάται το μέλλον και διστάζει να το κοιτάξει.
Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως η μυωπία εμφανίζεται περισσότερα σε μικρές ηλικίες.
Πρεσβυωπία:
Το άτομο αποφεύγει να δει τα τωρινά του προβλήματα και εστιάζει την προσοχή του μακριά από τον εαυτό του και τα προβλήματά του.
Αυτός είναι συνήθως και ο λόγος που η πάθηση αυτή εμφανίζεται κοντά στη μέση ηλικία και όσο πιο έντονη είναι η λεγόμενη "κρίση της μέσης ηλικίας", τόσο πιο έντονα εκδηλώνεται και η πάθηση.
Από τον παραπάνω απλό τρόπο εξήγησης μπορεί να κατανοηθεί και η επεξήγηση όλων των άλλων παθήσεων.
Επιστημονική προσέγγιση της πάθησης
 Μυωπία
H μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία των οφθαλμών. Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού). Στην μυωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο αυτό από τον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο μεγάλη είναι η μυωπία και τόσο πιο θολά βλέπουμε.
Η μυωπία οφείλεται στο ότι η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού είναι πολύ δυνατή σε σχέση με το μήκος του. Έτσι η μυωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, την διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό αλλά η ισχύς του πολύ μεγάλη) και αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική αλλά το μήκος του πολύ μεγάλο). Στην πράξη η μυωπία κάποιου ατόμου είναι συνήθως συνδυασμός και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
Οι λόγοι εμφάνισης και ανάπτυξης της μυωπίας είναι ποικίλοι. Ενοχοποιούνται και κληρονομικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη των οφθαλμών και περιβαλλοντικοί, με τη μορφή της υπερβολικής κοντινής εργασίας. Ειδικά σήμερα λοιπόν, που το διάβασμα και η εργασία στον υπολογιστή είναι απαραίτητη καθημερινότητα, η σωστή θέση του σώματος και της κεφαλής και τα συχνά διαλείμματα για την αποφυγή της κοπιωπίας κρίνονται απαραίτητα.
Στις μεγάλες μυωπίες (συνήθως από 8 διοπτρίες και άνω) υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω του αυξημένου μήκους του οφθαλμού, να συμβεί αποκόλληση του υαλοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς. Γι'αυτό τον λόγο, τα άτομα με μεγάλη μυωπία πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε βυθοσκόπηση, εξέταση δηλαδή του βυθού του οφθαλμού.
Νυχτερινή μυωπία ονομάζεται η μείωση της ευκρίνειας της όρασης που συμβαίνει τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στον χαμηλό φωτισμό και στην αύξηση της διαμέτρου της κόρης, που οδηγεί σε αυξημένη σφαιρική εκτροπή.
Πρεσβυωπία
 Η πρεσβυωπία αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα όρασης στα άτομα μέσης ηλικίας. Παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών ως αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και εύκολης κόπωσης μετά από διάβασμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός.
Το γιατί εμφανίζεται η πρεσβυωπία δεν είναι ακόμα απόλυτα εξακριβωμένο. Θεωρείται ότι οφείλεται σε προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, αλλά και στην αύξηση της διαμέτρου του με την ηλικία - δύο διαταραχές που σταδιακά μειώνουν την ικανότητα προσαρμογής και εστίασης μεταξύ μακρινών και κοντινών αντικειμένων.
Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους και από το αν παρουσιάζουν άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (λ.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή εμμετρωπία). Ωστόσο, σε όσους έχουν υπερμετρωπία ή μυωπία, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας συμβαίνει νωρίτερα, συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών.
Υπερμετρωπία
 Η υπερμετρωπία μπορεί να θεωρηθεί ως το οπτικά αντίθετο φαινόμενο της μυωπίας αλλά έχει διαφορετικά συμπτώματα και αντιμετώπιση.
Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού). Στην υπερμετρωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο αυτό από τον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο μεγάλη είναι η υπερμετρωπία.
Αντίθετα όμως με την μυωπία που πάντα οδηγεί σε θολή όραση, αν η υπερμετρωπία δεν είναι πολύ μεγάλη και ο υπερμέτρωπας είναι νέος με μεγάλο εύρος προσαρμογής, η λειτουργία που κρυσταλλοειδούς φακού αντισταθμίζει ολικά η μερικά την υπερμετρωπία. Θολή όραση στην υπερμετρωπία έχουμε συνεπώς σε νέα άτομα σε μεγάλες υπερμετρωπίες, ενώ σε μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα άτομα έχουμε θολή όραση και με μικρότερους βαθμούς υπερμετρωπίας λόγω μείωσης της λειτουργίας της προσαρμογής. Κοινά όμως συμπτώματα σε όλους τους υπερμέτρωπες είναι η κοπιωπία λόγω της συνεχούς λειτουργίας της προσαρμογής.
Η υπερμετρωπία οφείλεται στο ότι η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού είναι πολύ μικρή σε σχέση με το μήκος του. Έτσι η υπερμετρωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, την διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό αλλά η ισχύς του πολύ μικρή) και αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική αλλά το μήκος του πολύ μικρό). Στην πράξη η υπερμετρωπία κάποιου ατόμου είναι συνήθως συνδυασμός και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
Μικροί βαθμοί υπερμετρωπίας είναι φυσιολογικοί, ενώ μεγάλη μπορεί να οφείλονται σε ατελή ανάπτυξη των οφθαλμών. Στα παιδιά , η μεγάλη υπερμετρωπία πρέπει να ελέγχεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίνοντα στραβισμό Υπερμετρωπία έχουμε ακόμα στις περισσότερες περιπτώσεις αφακίας, όταν αφαιρείται ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τεχνητό.
Αστιγματισμός
 Ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαφορετική διαθλαστική ισχύ του οφθαλμού στους διάφορους μεσημβρινούς του. Κυρίως οφείλεται σε διαφορετική καμπυλότητα του κερατοειδούς στους διάφορους μεσημβρινούς αλλά συμμετέχει σε ένα ποσοστό και ο κρυσταλλοειδής φακός. Οπτικά, το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φως που μπαίνει στον οφθαλμό να σχηματίζει αντί για μια εστία δύο εστιακές γραμμές. Όσο πιο πολύ απέχουν μεταξύ τους αυτές οι γραμμές, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αστιγματισμός.
Ο αστιγματισμός μπορεί να διαιρεθεί στις παρακάτω κατηγορίες:
Απλός μυωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη μπροστά από αυτόν (μυωπική)
Σύνθετος μυωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.
Απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν (υπερμετρωπική)
Σύνθετος υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Μικτός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν. Σ'αυτήν την περίπτωση συνεπώς ο οφθαλμός είναι μυωπικός στον ένα μεσημβρινό και υπερμετρωπικός στον άλλο.
Καθώς η οφθαλμός λοιπόν έχει διαφορετική ισχύ στους μεσημβρινούς του, μπορούμε να εντοπίσουμε τους μεσημβρινούς με την μεγαλύτερη και την λιγότερη διαθλαστική ισχύ και να ορίσουμε έναν άξονα, αρνητικό ή θετικό, ο οποίος είναι κάθετος στην αντίστοιχη διαθλαστική ισχύ. Συνεπώς μπορούμε να διακρίνουμε τον αστιγματισμό ως εξής:
Σύμφωνα με τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι ο κάθετος ή γύρω από τον κάθετο.
Παρά τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι ο οριζόντιος ή γύρω από τον οριζόντιο.
Πλάγιος αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι στις 45 ή 135 μοίρες ή γύρω από αυτές.
Μια άλλη χρήσιμη διάκριση είναι σε συμμετρικό αστιγματισμό, όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμού όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι συμμετρική σε εύρος σχήμα και διαθλαστική ισχύ, και ασύμμετρο όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμού όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι ασύμμετρη σε εύρος και σχήμα. Στην πρώτη περίπτωση η διάθλαση είναι ομαλή με λίγες εκτροπές υψηλής τάξης, ενώ στην δεύτερη έχουμε εκτροπές υψηλής τάξης και ιδιαίτερα κόμη και συνεπώς η διάθλαση είναι πιο περίπλοκη.
Η οπτική οξύτητα στον αστιγματισμό ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του, τον τύπο του και τον άξονά του. Καλή οπτική οξύτητα με την διόρθωση έχουμε σε αστιγματισμό συμμετρικό και σύμφωνα με τον κανόνα, ενώ όσο πιο ασύμμετρος και πλάγιος είναι, τόσο χαμηλότερη είναι η βέλτιστη οπτική οξύτητα με την διόρθωση. Σε ασύμμετρους αστιγματισμούς συνεπώς η βέλτιστη λύση που αποδίδει την μέγιστη οξύτητα είναι οι ημίσκληροι φακοί επαφής, καθώς η στοιβάδα δακρύων μεταξύ του φακού και του κερατοειδή εξουδετερώνει οπτικά την ασύμμετρη πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς.
Στους υπερμετρωπικούς αστιγματισμούς συνυπάρχει και κοπιωπία όπως στην υπερμετρωπία. Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί ο μικτός αστιγματισμός, όπου αν είναι σχετικά μικρός και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται αρκετά συμμετρικά μπροστά και πίσω από τον αμφιβληστροειδή έχουμε και καλή όραση χωρίς διόρθωση και πιθανώς απουσία κοπιωπίας.
Τώρα ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε
 Θεραπευτική προσέγγιση με ασκήσεις
 Τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στα νούμερα των ανθρώπων που φοράνε γυαλιά και φακούς επαφής, κυρίως εξαιτίας της δραματικά αυξανόμενης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεόρασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η κακή όραση μπορεί να διορθωθεί μόνο με τη χρήση γυαλιών ή με χειρουργείο. Και παρόλο που υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι και ασκήσεις για την βελτίωση της όρασης, ελάχιστοι τις εμπιστεύονται και πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά τους. Αντίθετα όμως από την κοινή αντίληψη, οι ασκήσεις για τα μάτια βοηθάνε αποδεδειγμένα σε πολλές παθήσεις των ματιών.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα μάτια μας θα παρουσιάσουν πρόβλημα και θα χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Δεν γνωρίζουμε όμως, ότι με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, η όρασή μας θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου καθώς τα μάτια μας θα συνηθίσουν στους καινούριους φακούς και μετά θα χρειάζονται ακόμα δυνατότερους φακούς, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Οι βασικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών των ματιών και τη βελτίωση της όρασής μας, είναι οι ακόλουθες:
1. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας
 Το ανοιγόκλεισμα των ματιών, είναι ένας απλός τρόπος για να διατηρούμε την υγρασία τους και να μπορούμε να εστιάζουμε το βλέμμα μας για περισσότερη ώρα. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και όσοι παρακολουθούνε τηλεόραση, τείνουν να ανοιγκλείνουν τα μάτια τους με μικρότερη συχνότητα.
Για τα επόμενα δύο λεπτά λοιπόν, αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ανά 3-4 δευτερόλεπτα. Όταν περάσουν αυτά τα δύο λεπτά, παρατηρήστε πώς νιώθουν τα μάτια σας, αν είναι κουρασμένα, καταπονημένα, ξεκούραστα, κλπ. Τώρα, προσπαθήστε να μην τα ανοιγοκλείνετε καθόλου ανά 30 δευτερόλεπτα τη φορά, για δύο λεπτά. Νιώθετε καμία διαφορά;
Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα βοηθάμε να αποβάλλουν μέρος της πίεσης που τους ασκείται.
2. Καλύπτουμε τα μάτια μας με τις παλάμες
 Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες. Φροντίζουμε να καθόμαστε άνετα, ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα γόνατά μας και κλείνουμε τα μάτια μας. Τοποθετούμε τα χέρια μας επάνω στα μάτια μας, με τις παλάμες μας να καλύπτουν τα μάτια, τα δάχτυλά μας να ακουμπάνε στο μέτωπο και τους καρπούς μας να ακουμπάνε μαλακά στα ζυγωματικά μας. Βεβαιωνόμαστε ότι μπορούμε να ανοιγοκλείσουμε ελεύθερα τα μάτια μας και ότι δεν τους ασκούμε πίεση.
Αυτή η άσκηση μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουράσουμε το μυαλό και τα μάτια μας από την πίεση και το άγχος της ημέρας για μερικά λεπτά.
3. Το νούμερο 8
Την συγκεκριμένη άσκηση την κάνουμε για να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και να αυξήσουμε την ελαστικότητά τους.
Φανταζόμαστε ότι μπροστά μας υπάρχει ένα γιγάντιο 8. Γυρνάμε νοερά το 8 στο πλάι και προσπαθούμε να σχηματίσουμε αργά τη φιγούρα του με τα μάτια μας. Αυτό το κάνουμε μία φορά δεξιόστροφα για μερικά λεπτά και άλλη μία, αριστερόστροφα.
4. Κοντινή και μακρινή εστίαση
 Καθόμαστε σε μια άνετη στάση ή σηκωνόμαστε όρθιοι. Τοποθετούμε τον αντίχειρά μας 25 εκατοστά περίπου μπροστά απ' το πρόσωπό μας και εστιάζουμε σε αυτόν. Στην συνέχεια, εστιάζουμε σε κάποιο άλλο αντικείμενο, αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση 25-50 εκατοστών περίπου από την ευθεία μας. Κάθε φορά που εστιάζουμε στον αντίχειρά μας, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και εστιάζουμε στο άλλο αντικείμενο και το αντίστροφο.
Αυτή η άσκηση μας βοηθάει να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και βελτιώνει την όρασή μας γενικότερα. Χρειάζεται μόνο 2-3 λεπτά και μπορούμε να την κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.
5. Ζουμάρουμε
 Καθόμαστε σε άνετη στάση και τεντώνουμε πλήρως το χέρι μας, έχοντας τον αντίχειρά μας σε θέση ωτοστόπ. Συγκεντρωνόμαστε στον αντίχειρα -ενώ έχουμε το χέρι μας τεντωμένο- και σιγά-σιγά, φέρνουμε τον αντίχειρα προς το μέρος μας -ενώ συνεχίζουμε να έχουμε εστιασμένο το βλέμμα μας επάνω του-, μέχρι να έρθει στα 7 περίπου εκατοστά απ' το πρόσωπό μας.
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία -κρατάμε το βλέμμα μας εστιασμένο πάνω στον αντίχειρα και μετακινούμε το χέρι μας αργά-, ξανατεντώνουμε το χέρι μας στην αρχική του θέση.
Η συγκεκριμένη άσκηση μας βοηθάει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να εστιάζουμε και ενδυναμώνει τους μύες των ματιών μας.
6. Εστίαση σε Γωνίες
- Διάλεξε ένα αντικείμενο γύρω σου και εστίασε, κινώντας τα μάτια, σε όλες τις γωνίες του αντικειμένου.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
- Διάλεξε ένα άλλο αντικείμενο. Αυτή τη φορά με τη μύτη ως εστιακό σημείο και χωρίς να κινείς τους βολβούς, ακολούθησε τις γωνίες του αντικειμένου με τη μύτη, κινώντας το κεφάλι και το λαιμό.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
- Κάνε το ίδιο με ένα τρίτο αντικείμενο, κρατώντας ακίνητο το κεφάλι και κινώντας μόνο τους βολβούς των ματιών.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
7. Απότομη Κίνηση
- Κράτα ένα χαρτί τράπουλας (ή οτιδήποτε τυπωμένο) στο ύψος των ματιών με το χέρι τεντωμένο.
- Κράτα το ένα χέρι στο αριστερό μάτι και εστίασε στην κάρτα με το δεξί μάτι.
- Χωρίς να κινείσαι πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, φέρε την κάρτα προς το δεξί μάτι μέχρι να απέχει μερικά μόνο εκατοστά από το πρόσωπο και να μπορείς να δεις καθαρά την εικόνα.
- Φέρε γρήγορα την κάρτα ξανά στην απόσταση του χεριού.
- Επανάλαβε τα βήματα αυτά 10 φορές και άλλες 10 φορές από το αριστερό μάτι.
- Επανάλαβε και με τα δύο μάτια ανοιχτά.
Η ευεργετική επίδραση του ήλιου στα μάτια
Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα χρόνια τα ποσοστά μυωπίας ήταν μικρότερα στα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται. Δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για το τι οδηγεί στην καλή όραση και τι προκαλεί την μυωπία αλλά ενδεχομένως να υπάρχει σχέση με το πόσο μακριά βλέπουν τα μάτια και το αν εκτίθενται στο φυσικό ή στο τεχνητό φως. Ίσως τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Αυτό εκτιμά μια νέα βρετανική μελέτη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει το παιχνίδι έξω με λιγότερη μυωπία, ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω της φυσικής άσκησης των παιδιών ή του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπριστόλ και του Κάρντιφ, ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ευεργετική δράση του παιχνιδιού εκτός σπιτιού στην όραση, χάρη στην έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.
Υπαίθριο παιχνίδι και μυωπία
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις συνολικά 7.000 παιδιών σε ηλικίες επτά, 10, 11, 12 και 15 ετών, από τη νοτιοδυτική Βρετανία. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού στην ηλικία των εννέα ετών με τα επίπεδα της φυσικής τους άσκησης στην ηλικία των 11 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι έξω κατά τις ηλικίες των οκτώ-εννέα ετών είχαν τελικά 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας κατά την εφηβεία τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των παιδιών που προτιμούσαν το υπαίθριο παιχνίδι κατά τις ηλικίες των 10-11 ετών δεν παρατηρήθηκε παρόμοια προστατευτική δράση.
«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως δεδομένων των υπολοίπων οφελών που προσφέρει στην υγεία το παιχνίδι έξω, καλό θα ήταν να το ενθαρρύνουμε - φυσικά οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως προς την έκθεση των παιδιών στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου» υπογραμμίζει από την πλευρά της η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Κάθι Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Τώρα υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον χρόνο που μπορούν τα παιδιά να αφιερώσουν εκτός σπιτιού ώστε να προστατεύονται από τη μυωπία, σχετικά με τις ηλικίες κατά τις οποίες τα προστατευτικά οφέλη του παιχνιδιού έξω είναι πιο μεγάλα, αλλά και σχετικά με το πώς η ακριβώς λειτουργεί η δράση αυτή, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν μυωπία» αναφέρει η ειδικός.
Θεραπευτική προσέγγιση με βότανα
 Μύρτιλλο και καρότο
 Για να προστατέψετε τα μάτια σας από όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες και να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο καλή την όρασή σας, δεν έχετε παρά να καταφύγετε σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά που περιέχουν φυτικά αποστάγματα από μαύρο μύρτιλλο και καρότο. Πέρα από το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το μύρτιλλο διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ιδιότητές του. Οι ανθοκυανοσίδες που περιέχει, δυναμώνουν και τονώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τις μικρές οφθαλμικές αιμορραγίες. Επιπλέον, το μύρτιλλο ευνοεί την απορρόφηση του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο αίμα, κυρίως στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς.
Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μύρτιλλο διαπίστωσαν ακόμα την ικανότητα των ανθοκυανοσιδών να ευνοούν την ανανέωση ορισμένων συστατικών του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, και συγκεκριμένα των αμφιβληστροειδικών χρωστικών ουσιών. Πέρα από το ότι εγγυάται τη βελτίωση των οπτικών ικανοτήτων, αυξάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής στο σκοτάδι, την οξύτητα της όρασης και τη νυχτερινή όραση, η συστηματική λήψη των αποσταγμάτων του μύρτιλλου προστατεύει τα μάτια από τη βλαβερή δράση των φωτεινών ακτινοβολιών και την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι πολύτιμες βιταμίνες Α και C
Σημαντική είναι επίσης η παρουσία των βιταμινών Α και C στο εν λόγω φυτό. Η Α εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην όραση, ενώ η C συμβάλλει στη διαδικασία επανόρθωσης των ινών του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, το οποίο ως γνωστόν διατηρεί ελαστικό το δέρμα, παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του ματιού. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ακόμα ότι το μύρτιλλο δεν αποτελεί σύμμαχο των ματιών μόνο όταν αυτά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και όταν ταλαιπωρούνται από σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές, όπως τον καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη Β-καροτίνη και τη ρετινόλη, οι ανθοκυανοσίδες του μύρτιλλου παρεμβαίνουν στις διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση της εν λόγω ασθένειας, δρώντας πάνω στη σύνθεση του κολλαγόνου και διατηρώντας ένα καλό ποσοστό ελαστικότητας των ινών αυτής της ουσίας στο επίπεδο των ματιών.
Φραγκοστάφυλλο για τις εποχιακές αλλεργίες
 Ορισμένες φορές, συμπτώματα όπως η κοκκινίλα, το πρήξιμο, ο ερεθισμός, η υπερευαισθησία στο φως και η υπερβολική έκκριση δακρύων μπορεί να συνδέονται με κάποια εποχιακή αλλεργία: σε αυτές τις περιπτώσεις, την κατ' εξοχήν φυσική θεραπεία αποτελεί το μαύρο φραγκοστάφυλο. Πρόκειται για ένα φυτό, το οποίο φημίζεται από παλιά για τις αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε προληπτικό επίπεδο. Καταφύγετε λοιπόν σε αυτό 20-30 ημέρες πριν την εμφάνιση των εποχιακών αλλεργικών επεισοδίων.
Ευφράζια για την επιπεφυκίτιδα
 Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αντιθέτως, αναζητήστε βοήθεια στην ευφράζια, ένα μικρό φυτό πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά και αναλγητικά ενεργά συστατικά. Η ευφράζια μπορεί να ληφθεί ως βάμμα ή με τη μορφή ομοιοπαθητικών σπόρων.
Η ευφράζια αποτελεί μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα κουρασμένα και κοκκινισμένα μάτια, μετά από πολλές ώρες αδιάκοπης ανάγνωσης, παρατεταμένης προσπάθειας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά και μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Επιπλέον, τα κολλύρια που βασίζονται στην ευφράζια, αποσυμφορίζουν τα μάτια και τα βλέφαρα μετά από υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ηλίου ή σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας. Πέρα από κολλύρια ευφράζιας, στην αγορά διατίθενται και σπόροι ομοιοπαθητικής.
Xαμομήλι και αμαμηλίδα για τα μάτια
 Πολλά είναι τα φυτά, τα οποία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές τους ιδιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά με τη μορφή κολλυρίου, αλοιφής ή κομπρέσας. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στον οφθαλμολογικό τομέα, είναι το χαμομήλι και η αμαμηλίδα. Χάρη στην καταπραϋντική και στυπτική τους δράση, περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών κολλυρίων που βασίζονται σε φυτικά αποστάγματα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ήπιων οφθαλμικών φλεγμονών. Η αμαμηλίδα αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι, καθαρίζοντάς το από πιθανές κοκκινίλες, ενώ το χαμομήλι δρα πάνω στη φλεγμονή και δρα αντισηπτικά, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
Ακόμη, πολύτιμο συστατικό των φυσικών κολλυρίων είναι και το κρινολούλουδο, το οποίο είναι πλούσιο τόσο σε φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές, όσο και σε ανθοκυανοσίδες, ουσίες που ασκούν προστατευτική δράση στα τριχοειδή αγγεία του ματιού. Επιπλέον, το κρινολούλουδο έχει στυπτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι σε περίπτωση κοκκινίλας.  Πληροφορίες από το enallaktikidrasi.gr

***   10 + 4 βότανα που ανακουφίζουν από τις ρευματοπάθειες
 
Μια επιδημία με σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, το σύστημα Υγείας και την εθνική οικονομία είναι οι ρευματικές παθήσεις. Με 2,5 εκατομμύρια Ελληνες πάσχοντες οι ρευματοπάθειες αναδεικνύονται στο συχνότερο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ιδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, αποτελούν το συνηθέστερο αίτιο απουσίας από την εργασία και το πρώτο αίτιο για τη μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 19-65 ετών.
Πρόκειται για τα «αρθριτικά», ή «ρευματικά» όπως συνήθιζαν να λένε οι παλιότερες γενιές, και περιλαμβάνουν κάθε μη τραυματική και μη χειρουργική πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης, στις ρευματοπάθειες συγκαταλέγονται και οι παθήσεις του συνδετικού ιστού.
Ορισμένες φορές οι ρευματοπάθειες δεν θίγουν μόνο τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους ορογόνους θύλακες, τους μυς, τα οστά και τη σπονδυλική στήλη αλλά προσβάλλουν και άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως π.χ. τους νεφρούς, το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί οι ρευματοπάθειες προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, ενώ δεν αφορούν μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες όπως, εσφαλμένα, πιστεύεται.
Κολχικό
Αντιφλεγμονώδες, αλλά προσοχή στη χρήση του
Είναι το λουλούδι που αγάπησε η Μήδεια ή για την ακρίβεια το δηλητηριώδες βότανο που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει, σύμφωνα με τη μυθολογία, τα παιδιά της. Το όνομά του προέρχεται από τον τόπο όπου φύτρωνε, τη μυθική Κολχίδα.
Είναι ένα δηλητηριώδες φυτό -και για τον λόγο αυτό η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή-, το οποίο έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το εκχύλισμά του θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα, κάτι το οποίο ήταν γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη τον 1ο αι. μ.Χ.
Κουρκουμάς ή χρυσόριζα
Εμποδίζει την εμφάνιση της αρθρίτιδας
Χρησιμοποιείται τα τελευταία 2.500 χρόνια -ιδιαίτερα στην Ινδία- όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως φάρμακο.
Πρόσφατες έρευνες, όμως, έχουν εκπλήξει τους επιστήμονες για τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά αλλά και την προληπτική δράση που φαίνεται πως αναπτύσσει ενάντια στον καρκίνο και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κουρκουμίνη που περιέχει είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία με δράση παρόμοια με αυτήν των αναστολέων COX-2, οι οποίοι είναι φάρμακο για την αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρυσόριζα εμποδίζει τόσο την εμφάνιση της αρθρίτιδας όσο και την εκδήλωση πόνων ως συνέπειά της. Συνήθως χρησιμοποιείται με τη μορφή βάμματος ή αφεψήματος.
Πιπερόριζα (τζίνζτερ)
Για τους πόνους των αρθρώσεων
Κατέχει σημαντικό ρόλο στην κινεζική ιατρική, εδώ και χρόνια όμως οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν εκτιμηθεί και από τον δυτικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τις έρευνες, η πιπερόριζα μεταξύ άλλων ιδιοτήτων της αναπτύσσει αντιφλεγμονώδη δράση προσφέροντας ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη επιστημονική έρευνα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Odense της Δανίας, σύμφωνα με την οποία η πιπερόριζα ανακούφιζε σημαντικά τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 56 ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα και οι οποίοι κατανάλωναν συστηματικά πιπερόριζα για χρονικό διάστημα τριών μηνών έως 2,5 ετών.
Ιτιά
Θαυματουργό το έγχυμα της φλούδας
Η φλούδα και ο φλοιός της ιτιάς περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει σημαντική δράση κατά του πυρετού και των πόνων. Είναι ένα δέντρο που συναντάται σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και χρησιμοποιείτο ευρέως στην αρχαία Ελλάδα για τις αντιπυρετικές ιδιότητες του φλοιού της.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η φλούδα και ο φλοιός της ιτιάς περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης.
Για τον λόγο αυτό η ιτιά αναπτύσσει σημαντική δράση κατά του πυρετού και των πόνων. Μεταξύ των πολλών θεραπευτικών της ιδιοτήτων, η ιτιά είναι φυτό τονωτικό και χάρη στο ιτεϋλικό οξύ που περιέχει δρα κατά των ρευματισμών.
Οι βοτανολόγοι συνιστούν το έγχυμα της φλούδας της ως αντιρρευματικό και τη φλούδα των παλιών κλαδιών ως ωφέλιμη κατά της αρθρίτιδας.
Φλισκούνι
Το σπουδαιότερο αντιαρθριτικό φάρμακο
Το φλισκούνι που δρα κατά της αρθρίτιδας, συστήνεται και για την καταπολέμηση του άσθματος. Το φλισκούνι, εκτός από τις ιδιότητές του κατά της αρθρίτιδας, είναι, επίσης, χολαγωγό, αντιφυσητικό και σπασμολυτικό, ενώ συστήνεται για την καταπολέμηση των βρογχικών κατάρρων και του άσθματος.
Θεωρείτο από παλιά σπουδαίο αντιαρθριτικό φάρμακο και για τον λόγο αυτό αποκαλείτο και «μέντα ποδαγκράρια».
Ονομάζεται επίσης μέντα η υδροχαρής, επειδή φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, σε έλη, βάλτους και ρυάκια ενώ γενικότερα θεωρείται ότι η παρουσία του σε κάποιον τόπο μαρτυρά την ύπαρξη νερού.
Σύμφυτο
 Αποκαθιστά και τα κατάγματα
Οι ιδιότητές του κατά των ρευματισμών και των οιδημάτων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον αιγυπτιακό πάπυρο του Εμπερς το 1500 π.Χ. Αποτελεί ιδανική λύση, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τη βοτανολογία, ενάντια στους ρευματισμούς, τους πόνους στα κόκαλα, τα εξογκώματα στις αρθρώσεις και τη ρευματική μυοπάθεια.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το βάμμα του σύμφυτου σε εντριβές.
Περιέχει την ουσία αλλαντοΐνη, η οποία διεγείρει την αύξηση και την επούλωση των κυττάρων των οστών και των χόνδρων όπως και όλων των κυττάρων του σώματος.
Η αλλαντοΐνη σε συνδυασμό με τις ρητίνες, τις τανίνες, τα αλκαλοειδή και το γλίσχραμα που, επίσης, περιέχονται στο σύμφυτο καθιστά το βότανο σημαντική θεραπεία στην αποκατάσταση καταγμάτων.
Αχιλλέα
Αιμοστατικό και αναλγητικό
Ονομάζεται και χιλιόφυλλο και είναι πασίγνωστο φυτό, αφού φυτρώνει σε αγρούς, λιβάδια, πλαγιές και ξηρά εδάφη ενώ καλλιεργείται και σε κήπους.
Οφείλει το όνομά της στον Αχιλλέα ο οποίος, σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο, όταν τραυματίστηκε από τον Εκτορα στο πόδι έδεσε την πληγή με το συγκεκριμένο φυτό καθ΄ υπόδειξη της θεάς Αφροδίτης.
Αλλωστε ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως αιμοστατικό.
Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πλούσιες. Μεταξύ αυτών διακρίνονται οι αντιρρευματικές και αναλγητικές -σε περιπτώσεις αρθρίτιδας- ιδιότητες της αχιλλέας. Χρησιμοποιείται με τη μορφή κομπρέσας ή εγχύματος.
Τσουκνίδα
Με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
Ένα βότανο με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες είναι η τσουκνίδα. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, πρόκειται για ένα αντισπασμωδικό φυτό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας, το οποίο παράλληλα εντείνει την κυκλοφορία του αίματος και δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις παραλύσεων.
Τα παλιότερα χρόνια, οι πρακτικοί σύστηναν τρίψιμο με κεντρί τσουκνίδας στις πρησμένες αρθρώσεις ή εναλλακτικά κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού τσουκνίδας ημερησίως.
Ματζουράνα
Καταπολεμά τον πόνο των ρευματισμών
Γνωστή από την αρχαιότητα, η μαντζουράνα χρησιμοποιείτο ως φαρμακευτικό φυτό από τους Αιγυπτίους και τους Αραβες, ενώ οι Σύριοι κατασκεύαζαν από αυτήν ένα δυνατό άρωμα το οποίο πωλούσαν στις Αθηναίες αριστοκράτισσες. Εχει αρκετές κοινές ιδιότητες με το θυμάρι.
Μία εξ αυτών είναι η καταπολέμηση των πόνων που οφείλονται σε ρευματισμούς.
Για τη χρήση αυτή συνήθως εφαρμόζονται κομπρέσες με ζεστό αφέψημα μαντζουράνας ή γίνονται εντριβές με αιθέριο έλαιο στα πάσχοντα σημεία.
Μαύρο σινάπι
Η παρατεταμένη χρήση προκαλεί ερεθισμό
 Οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην ουσία σιναπέλαιο που περιέχει.
Είναι γνωστά τα θερμαντικά έμπλαστρα που φτιάχνονται από σινάπι και τοποθετούνται επί της πάσχουσας περιοχής σε περιπτώσεις ισχιαλγίας, ρευματισμών και αρθρίτιδας. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή γιατί η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με το σιναπέλαιο είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό και φουσκάλες.
Το σινάπι είναι ένα αρχαίο φυτό, η παρουσία του οποίου αναφέρεται και στη Βίβλο, ενώ κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο ευρέως ως μπαχαρικό από τους αρχαίους Ελληνες, τους Ρωμαίους αλλά και λαούς της Κεντρικής Ευρώπης.
Ονωνις
Φτιάξτε αφέψημα από τη ρίζα του φυτού
Ελκει το όνομά του από τον συμπαθή γάιδαρο (όνο), αφού αποτελεί μια από τις αγαπημένες του τροφές. Το βότανο ονωνίς είναι αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, έχει τριγωνικά φύλλα και πολλά αγκάθια. Οι ρίζες του εμφανίζουν αντιρρευματικές και διουρητικές ιδιότητες. Για την καταπολέμηση των επίμονων ρευματισμών συστήνεται αφέψημα από τη ρίζα του φυτού.
Ερυθραία (κενταύριο)
Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία ερυθραία, θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο. Ερυθραία (Erythreaea centaurium)
Γνωστό με την ονομασία θερμόχορτο, άγρια κίνα και ριγόχορτο. Δραστικό συστατικό του φυτού αυτού, είναι η πικρή του ουσία.
Φυτό ετήσιο ή διετές , με ποικίλη μορφή , η ερυθραία βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη , όπου είναι διαδεδομένη στα λιβάδια, τους χέρσους τόπους τα ξέφωτα των δασών , ενώ ευδοκιμεί και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας
Ιδιότητες: Το τσάι του έχει τονωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων της περιόδου και είναι ταυτόχρονα και καθαρτικό. Βοηθά σημαντικά στις παθήσεις του στομάχου και τη δυσπεψία. Ανοίγει την όρεξη. Είναι πολύ πικρή και χορηγείται ως αντιπυρετικό, για την αναιμία, τα αρθριτικά, την υπέρταση και την πέτρα στους νεφρούς. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φουσκώματος της κοιλιάς και τις καούρες.
Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις γιατί προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα (στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια).
Ερίγκερο
Φυτό που απαντάται στη Βόρεια Αμερική , καθώς και σε όλη την Ευρώπη , κοινό σε χέρσα εδάφη , αναχώματα, χαλάσματα, καθώς και μέσα στις καλλιέργειες , το ερίγκερο φυτρώνει και σε ανάλογους τόπους της χώρας μας. Είναι ποώδες , ετήσιο φυτό, με όρθια στελέχη, χνουδωτό, με διακλαδώσεις .Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, στενά και πολλά, με χρώμα γκριζοπράσινο. Τα άνθη του σχηματίζουν μικρά κεφάλια με ανθίδια γλωσσοειδή, υπόλευκα και σωληνοειδή κίτρινα. Το βρίσκουμε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ακόμη και μέσα σε καλλιεργημένα χωράφια, έχει χνουδωτή υφή και πολλά κλαδιά. Εχει γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα για το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, τις αιμορροΐδες, είναι διουρητικό και αντιδιαρροϊκό.
Γωλθερία-Gaultheria procumbens
  Η Γωλθερία χρησιμοποιείται κυρίως για το έλαιο της, που είναι πλούσιο σε σαλικυλικό μινθύλιο.
Αυτή η ουσία είναι η βάση της ομάδας των ασπιρινών και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δράση της Γωλθερίας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στους οξείς ρευματισμούς.
Συνήθως χρησιμοποιείται εξωτερικά, σαν υγρό για εντριβές, για τη θεραπεία χρόνιων μορφών μυϊκών και σκελετικών προβλημάτων, όπως η οσφυαλγία και η ισχιαλγία.
Εσωτερικά έχει χρησιμοποιηθεί για τη διουρητική και εμμηναγωγική του δράση. Αναφέρεται και σαν γαλακταγωγό.
Παρασκευή και δοσολογία: Έγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού φύλλα και αφήστε το για 10-15 λεπτά.
Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.
Κατάπλασμα και υγρό για εντριβές.
***   ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΟΔΑ 1000 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ?
Ο συνδυασμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχει 1000 φορές πιο ισχυρή επίδραση από τη χημειοθεραπεία!
Γιατί το γεγονός αυτό φυλάσσεται ως μυστικό?
Όντας γνωρίζουν τις ισχυρές ιδιότητες που το λεμόνι προσφέρει και είναι εντελώς αντίθετο προς το συμφέρον σε κάποιες παγκόσμιες οργανώσεις.
Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο και να βοηθήσει ένα φίλο που το χρειάζεται!
λεμόνι και-σόδα-ο συνδυασμός-που σώζει ζωές
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λεμονιού. Το Λεμόνι παρέχει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων την ισχυρή δύναμη στη θεραπεία κύστεων και όγκων.
Τα Λεμόνια έχουν την δύναμη να θεραπεύσουν τον καρκίνο, δεδομένου ότι έχει δοκιμαστεί σε όλους τους τύπους καρκίνου. Προσθέτοντας μαγειρική σόδα το κάνει ακόμα πιο ισχυρό, γιατί η μαγειρική σόδα φέρνει pH σε κανονικό επίπεδο.
Το λεμόνι έχει επίσης ισχυρή αντιμικροβιακή επίδραση στην αγωγή βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων. . ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ αποτελεσματικό καταπολέμηση ΣΤΑ Εσωτερικά παράσιτα ΚΑΙ ΤΗΝ ρυθμίζει Της αρτηριακή πίεσης ΤΟ Λεμόνι ΕΙΝΑΙ ευεργετικό νευρικό Σύστημα, καθώς και – αυτό είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό, μείωση του στρες και κατευναστικό των νευρικών κρίσεων.
Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων ισχυρίζεται ότι σε 20 εργαστηριακά πειράματα, που διεξάγονται από το 1970 μέχρι πρόσφατα, απέδειξε ότι:
Το λεμόνι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα σε 12 τύπους καρκίνου.
Αποτρέπει την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων και είναι 10 000 ισχυρότερο από φάρμακα όπως αδριαμυκίνη, χημειοθεραπεία και ναρκωτικά προϊόντα.
Το πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο συνδυασμός του εκχυλίσματος λεμονιού και της μαγειρική σόδα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα (μόνο), χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς.
Τα πειράματα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει να πίνουν χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τις καταστροφικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι τα λεμόνια είναι βιολογικά, χωρίς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, είναι να αυξηθεί αυτό το φρούτο στο δικό σας κήπο ή σε μια κατσαρόλα . Βιολογικά λεμόνια είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα λεμόνια που καλλιεργούνται με χημικά λιπάσματα και αντιμετωπίζονται με χημικά.
συνταγή
Προσθέστε ένα ή δύο κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε μισό ποτήρι νερό. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακατεύετε σε λίγο την σόδα, μέχρι περίπου 1/8 του κουταλιού του γλυκού. Κρατήστε την προσθήκη λίγο κάθε φορά μέχρι το σφυρίγματος να επιβραδύνει.
Υπάρχει επίσης και ένας άλλος συνδυασμός:. 1/2 λεμονιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 350 γρ νερού –
πηγες
www.healthyfoodhouse.com
http://urbanlegends.about.com/od/medical/a/Lemons-And-Cancer.htm
Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας, 819 NLLC Αιτία Street, Βαλτιμόρη, MD1201
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.snopes.com/medical/  ασθένεια / lemons.asp # IDhIz3BljDAfrk2p.99
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων στον κόσμο, αναφέρει ότι μετά από περισσότερο από 20 εργαστηριακές δοκιμές από το 1970, τα εκχυλίσματα αποκάλυψε ότι: καταστρέφει τα κακοήθη κύτταρα σε 12 καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος … Οι ενώσεις αυτού του δέντρου έδειξε 10000 φορές καλύτερο από το προϊόν αδριαμυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως χημειοθεραπευτικό στον κόσμο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Και αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό: αυτός ο τύπος θεραπείας με εκχύλισμα λεμονιού καταστρέφει μόνο κακοήθη καρκινικά κύτταρα και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας, 819 NLLC Αιτία Street, Βαλτιμόρη, MD1201
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΨΗ…τα σχολια δικα σας
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr .-
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014
Eλληνικά HOAX: Λεμόνι και σόδα 1000 φορές πιο ισχυρή απο την χημειοθεραπεία
Άλλη μία θεραπεία για τον καρκίνο και ακόμη ένα hoax που κυκλοφορεί σε σελίδες του εξωτερικού μεταφράστηκε, τροποποιήθηκε και αναρτήθηκε από ελληνικές σελίδες…
Αρχικά το hoax που κυκλοφόρησε με email και ψευδός φαίνεται να προέρχεται από το Institute of Health Sciences και όπως μπορείτε να δείτε, στην αρχική του μορφή δεν υπήρχε αναφορά για μαγειρική σόδα. Όμως το μύνημα δεν προέρχετε από το Institute of Health Sciences και υπάρχει σχετική διάψευση για το email.
The email and information in question did not come from the Health Sciences Institute. Whoever started this scam email did use some of our published material – which had nothing to do with lemons in any way – and inserted the information about lemons. It is erroneous and has caused us a great deal of trouble. However, most troubling is that it is giving false or un-tested medical advice to people suffering with cancer. Perhaps citrus fruits have some anti-cancer properties or perhaps they don’t (I’m not qualified to speak on that), but the one thing I know for certain is the provided “source” of this information – the Health Sciences Institute – did NOT publish this information. We had nothing to do with this email or the information it contains.
Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα εσπεριδοειδή έχουν πραγματικές αντικαρκινικές δυνατότητες, όπως ΕΔΩ Ωστόσο, το μήνυμα διογκώνει σημαντικά τις δυνατότητες του λεμονιού ως θεραπεία του καρκίνου, περιέχει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες και δεν προέρχεται από κάποια αξιόπιστη ιατρική ή επιστημονική πηγή. Ο ισχυρισμός ότι το λεμόνι είναι αποδεδειγμένη θεραπεία κατά των καρκίνων όλων των τύπων είναι ανακριβής και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το λεμόνι είναι μία εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και ακόμη περισσότερο να ισχυριστούμε πως είναι 1000 φορές, ισχυρότερη θεραπεία.
insurancedaily.gr
Η μαγειρική σόδα, προστέθηκε στο αρχικό email, πιθανότατα από κάποιον που διάβασε για τις θεραπείες του ιατρού Tulio Simoncini που “θεράπευε” τον καρκίνο με ενέσεις μαγειρικής σόδας και του έχει αφαιρεθεί η ιατρική άδεια από το 2003. Διαβάστε για τον Tulio Simoncini
Οι συμβουλές για την υγεία πρέπει να είναι έγκυρες, ακριβείς, από αξιόπιστες ιατρικές πηγές και όχι από ψεύτικα email. Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα να ρωτάτε πάντα τον ιατρό σας και να μην εμπιστεύεστε διάφορες αναρτήσεις.
Διαβάστε σχετικά:
http://urbanlegends.about.com/od/medical/a/Lemons-And-Cancer.htm
http://www.snopes.com/medical/disease/lemons.asp
http://www.hoax-slayer.com/lemon-cancer-cells.shtm

*** Ισχυρά αντιοξειδωτικά κρύβονται στις φλούδες των φρούτων. Δείτε πως μπορούμε να τις φάμε.
 
Βρείτε τρόπο να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη η φλούδα τους συνιστούν τώρα κάποιοι ειδικοί, διότι περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως εξηγεί η δρ Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας,
«όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια “βιοσυνέργια”, δηλαδή τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων».
Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ολόκληρα;
Ακτινίδιο
Το τριχωτό κέλυφός του είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες, κατά την δρα Γκλένβιλ. «Η φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από τον καρπό του», τονίζει. «Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. coli, που είναι υπεύθυνα (και) για τις τροφικές δηλητηριάσεις».
Πως να την καταναλώσετε: Εάν νομίζετε ότι είναι πολύ σκληρή η φλούδα του ακτινίδιου, περιμένετε να ωριμάσει καλά το φρούτο για να το φάτε. Όταν μαλακώσει (και) η φλούδα, στίψτε ολόκληρο το φρούτο και πιείτε τον χυμό.
Ανανάς
Μην πανικοβάλεστε. Δεν χρειάζεται να φάτε το σχεδόν… ξύλινο περίβλημα, αλλά τον κεντρικό, σκληρό πυρήνα του.
Εκτός από τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, ο ανανάς είναι πλούσιος σε ένα ένζυμο που λέγεται βρωμελίνη και το οποίο διασπά γρήγορα τα εναπομείναντα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι το στομάχι.
«Ο πυρήνας του ανανά περιέχει διπλάσια ποσότητα βρωμελίνης απ’ ό,τι ο καρπός που συνήθως τρώμε», διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.
Πως να τον καταναλώσετε: Λιώστε τον πυρήνα και προσθέστε τον σε smoothies, σε σούπες ή σε βραστά κρέατα.
Μπρόκολο
Αν και τα ανθύλλιά του μοιάζουν πιο ελκυστικά, έχετε κάθε λόγο να τρώτε πρώτα τους μίσχους του.
«Οι μίσχοι του μπρόκολο μπορεί να είναι λιγότερο εύγευστοι απ’ ό,τι τα ανθύλλιά του, αλλά περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C», λέει η δρ Γκλένβιλ. Οι μίσχοι περιέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, οπότε θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Πως να το καταναλώσετε: Κόψτε τους μίσχους σε λεπτές λωρίδες και φάτε τους βραστούς, μαζί με τα ανθύλλια.
Μπανάνες
Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από την φλούδα της μπανάνας μπορεί να καταπραΰνει την κατάθλιψη, διότι είναι πλούσιο σε σεροτονίνη – την χημική ουσία που εξισορροπεί την ψυχική διάθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλούδα κάνει καλό στα ματιά, διότι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που με τη σειρά της αποτελεί κύρια αιτία καταρράκτη.
Πως να την καταναλώσετε: Οι ερευνητές της Ταϊβάν συνιστούν να βράσετε σε νερό την φλούδα επί 10 λεπτά και στη συνέχεια να πιείτε το νερό (αφού πρώτα κρυώσει). Μια άλλη λύση είναι να περάσετε την φλούδα από τον αποχυμωτή και να πιείτε τον χυμό.
Σκόρδο
Η φλούδα του σκόρδου περιέχει έξι διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα στην Ιαπωνία. «Το ξεφλούδισμα του σκόρδου αφαιρεί τις αντιοξειδωτικές ουσίες του, οι οποίες καταπολεμούν την γήρανση και προστατεύουν την καρδιά», εξηγεί η δρ Γκλένβιλ.
Πως να το καταναλώσετε: Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε μισό ή ένα κεφάλι σκόρδο και προσθέστε το σε ψητά κρέατα ή σε λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο.
Εσπεριδοειδή
 Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του μανταρινιού είναι πλούσιες σε μια ομάδα πανίσχυρων αντιοξειδωτικών ουσιών, που λέγονται φλαβονοειδή και μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της επιζήμιας για την καρδιολογική υγεία «κακής» (LDL) χοληστερόλης, δίχως να ελαττώνουν αυτά της «καλής» (HDL) που είναι καρδιοπροστατευτική. Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι 20 φορές πιο ισχυρές από εκείνες του χυμού τους.
«Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Επιπλέον, οι λευκές ίνες στον καρπό τους περιέχουν υψηλά επίπεδα πηκτίνης – ενός συστατικού των φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν το έντερο να αποικιστεί από ωφέλιμα βακτήρια».
Πως να τα καταναλώσετε: Να προσθέτετε ξύσμα εσπεριδοειδών σε όλα τα κέικ και τα γλυκίσματά σας – και να βάζετε στον αποχυμωτή ολόκληρα τα φρούτα, ώστε να πίνετε όλα τα συστατικά τους.
Κολοκύθα και κολοκύθια
Όλων των ειδών τα κολοκύθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών, καθώς και σε βήτα-καρωτίνη η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.
«Η φλούδα της κολοκύθας είναι πολύ σκληρή για να την φάει κανείς, αλλά όσο πλησιέστερα προς αυτήν μένει ο καρπός που θα καταναλωθεί, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα προσλάβει», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Ο καρπός της κολοκύθας έχει πιο έντονο χρώμα προς την φλούδα της – και αυτό το έντονο χρώμα είναι ενδεικτικό της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει».
Μην πετάτε επίσης τους σπόρους, διότι αποτελούν θαυμάσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής.
Πως να την καταναλώσετε: Πλύνετε τους σπόρους σε ζεστό νερό και ψήστε τους για 20 λεπτά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε τους για να πασπαλίσετε σαλάτες και σούπες.

***  ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΦΥΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Σταφυλοθεραπεία«Αν όλα τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή των κρασιών
και των λοιπών οινοπνευματωδών ποτών
καταναλίσκονταν ως τροφή, οι άνθρωποι θα ήσαν γεμάτοι από υγεία».
Ηλίας Πέτρου
Σταφυλοθεραπεία και Φυσιοθεραπεία (Ηλίας Πέτρου 1938): Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής.
Τ΄ αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικότερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα.
Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα
γερασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωση, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους – με δύο λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.
Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αβγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κατά της αυτοδηλητηριάσεως που μπορεί να βρεί κανείς.
Αν θέλετε να δείτε βελτίωση στην υγεία σας, 25- 30 ημέρες τρώτε μόνον σταφύλια και τίποτε άλλο. Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, να τρέφονται με σταφύλια μόνο 1-2 ημέρες. Οι άρρωστοι όμως είναι απόλυτη ανάγκη να υποβληθούν σε συστηματική σταφυλοθεραπεία.
Με τον όρο σταφυλοθεραπεία εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ( ποτέ γάλα είναι δηλητήριο ναρκωτικό) ούτε καφέ, τσάι ή λεμονάδα. Μόνο και μόνο σταφύλια για 25-30 ημέρες αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, καθαρό, αν υπάρχει δίψα, επιτρέπεται.
Είναι από τις διασημότερες θεραπείες με ρίζες της στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αραβες. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε νερό, περιέχουν γλυκόζη, φρουκτόζη, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, πηκτίνη, οργανικά οξέα, βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυάνες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του φωσφόρου που περιέχονται στα σταφύλια είναι με τη μορφή λεκιθίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο.
Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και πιο συγκεκριμένα αποτοξινώνονται μέρη του σώματος όπως τα νεφρά, το έντερο και το ήπαρ. Λόγω αυτής της ιδιότητας σε αυτά τα μέρη του οργανισμού μας, η σταφυλοθεραπεία επιδρά θετικά σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως ουρική αρθρίτιδα και δυσκοιλιότητα. Τα πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο εσωτερικά. Με τη θεραπεία πετυχαίνουμε να χάσουμε περιττά κιλά, να αποκτήσουμε λαμπερό δέρμα γεμάτο δύναμη και υγεία.
Μία (1) οκά ισούται με 1282 γραμμάρια (δηλαδή 1 κιλό και 282 γραμμάρια).
Τι είναι η σταφυλοθεραπεία; Με τον όρο σταφυλοθεραπεία εννοούμε την απόλυτη μονοφαγία με σταφύλια μόνον. Δεν επιτρέπετε τίποτε άλλο εκτός από 1%-2 οκάδες σταφύλια την ημέραν σε 3-4 δόσεις. Το να τρώει κανείς μπόλικα σταφύλια μαζί με άλλες επίσης μπόλικες τροφές είναι κάθε άλλο παρά σταφυλοθεραπεία. Αυτό είναι πολυφαγία, υπερσιτισμός, Και υπερσιτισμός σημαίνει σακάτεμα των ζωτικών οργάνων μας. κατάπτωσης εξάντλησις.
Η ευεργετικότης της σταφυλοθεραπείας: Η σταφυλοθεραπεία ωφελεί γενικώς τον οργανισμό μας. Προλαμβάνει και θεραπεύει αμέτρητες ασθένειες. Θαυματουργεί ακόμη και σε «ανιάτους» Εξαιρετικώς επιδρά στις εξής χρονικές παθήσεις: Στην δυσκοιλιότητα, την αυτοδηλητηρίαση, τον ρευματισμό, τον αρθριτισμό, το άσθμα, την βρογχίτιδα, την οξύτητα, την ωτίτιδα, την παράλυση κτλ. Η δυσκοιλιότης εξαλείφεται σε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες καθώς και ο χρόνιος πονοκέφαλος. Το αίμα πλουτίζεται σε αλκαλικότητα, που είναι η βάση της ανοσίας. Η αλκαλικότης είναι η βάση της ανοσίας.
Οι παχύσαρκοι για να απαλλαγούν από τα νοσηρά πάχη τους, πρέπει να κάνουν παρατεταμένες σταφυλοθεραπείες. Με το σύστημα αυτό μπορούν να χάσουν τα περίσσια κιλά τους και με την κινησιοθεραπεία να δυναμώσουν το σώμα τους με ανεπτυγμένους μυς που κάνουν το σώμα συμμετρικό αθλητικό.
Τους αδυνάτους τους ωφελεί; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με την σταφυλοθεραπεία, την φρουτοφαγία και την επανορθωτική γυμναστική έχουν αποκτήσει το βάρος που τους έλειπε, μαζί με νέα ενεργητικότητα και όρεξι. Πρέπει δε να σημειώσουμε πως δεν παχαίνουν με περιττά λίπη, άλλ’ απλώς το σώμα του έδεσε-γέμισε φυσιολογικά με μυς ανεπτυγμένους.
Ποια η διάρκεια της σταφυλοθεραπείας και τι το ποσόν των τρωγομένων σταφυλιών; Όσο περισσότερον είναι το σώμα φορτωμένο τοξίνες και άλλες ξένες δηλητηριώδεις ουσίες, που οφείλονται στην ανθυγιεινή κυρίως τροφή και την όλη αφύσικη ζωή μας, όσο ισχυρότερο κλονισμό έχει υποστεί το νευρικό σύστημα και όση μεγαλύτερη βλάβη έχουν πάθει οι ιστοί και τα κύτταρα, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να διαρκέσει η σταφυλοθεραπεία. Όσο για την ποσότητα των σταφυλιών, δεν πρέπει αν υπερβούμε τις 2 οκάδες ημηρεσίως. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες απαγορεύεται να τρώγονται τα σταφύλια μαζί με τις φλούδες τους, που καθαρίζουν, κυριολεκτικά σκουπίζουν, τα έντερα.
Κατά κανόνα πρέπει να γίνονται 3-4 γεύματα την ημέρα από μια οκά για τους παχείς και έως μιάμισυ οκά για τους ισχνούς. Τα σταφύλια είναι πολύ καλύτερα να τρώγονται μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια τους, γιατί αυτά είναι η σκούπα των εντέρων. Βοηθούν στην κανονική κένωση. Και το παραμύθι της σκωληκοειδίτιδος να λησμονηθεί για πάντα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σταφυλοθεραπείας: Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα γίνονται πορτοκαλί ή κοκκινωπά, πράγμα πολύ ενθαρυντικό, γιατί αυτό δηλοί ότι έτσι δουλεύοντας εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, τα άλατα και τα λοιπά ξένα στοιχεία του. Πολλές φορές αναπτύσσεται διάρροια, που μ’ όλο που δεν είναι τόσο ευχάριστη, κατά βάθος είναι πολύ ωφέλιμη, γιατί έτσι αποκαθαρίζεται τελείως όλο το πεπτικό σύστημα, από τις παλιές σαπισμένες και επικολλημένες στα εσωτερικά του τοιχώματα ουσίες που γίνονται αιτία δηλητηρίων και αιτία των περισσότερων ασθενειών.
Η διάρροια σταματά συνήθως αυτομάτως σε 2-3 μέρες κατά τις οποίες πρέπει να τρώμε λιγότερο. Αν όμως η διάρροια εξακολουθεί, μετριάζεται μ΄ ένα ή δύο σκέτα κλύσματα που θα πλύνουν το μεγάλο έντερο. Σε πολλούς πάλι εμφανίζεται δυσκοιλιότης. Γι΄ αυτό συνιστάται να γίνουν και κλύσματα κατά την σταφυλοθεραπεία.
Με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψά ο άνθρωπος, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Πάντως αν διψάσει κανείς μεταξύ των γευμάτων των σταφυλιών, πρέπει, αφού περάσουν 2 ώρες από την λήψη των σταφύλων, να πίνει νερό, γιατί η δίψα στην περίπτωση αυτή είναι μία ένδειξις ότι παρουσιάζεται φλόγωσις και ερεθισμός κατά την διάλυση και την απόρριψη των αλάτων του σώματος.
Η σταφυλοθεραπεία στην αρχή κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κάπως βαρετός και εξαντλημένος. Τους πολύ παχείς μάλιστα τους κρεβατώνει για μερικές μέρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμπνέει καμιά ανησυχία γιατί η φαινομενική αυτή αδυναμία προέρχεται από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις προσπάθειές του όλες στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών κυττάρων και της αναπλάσεώς του γενικώς.
Κάθε πότε και επί πόσο διάστημα επιβάλλεται η σταφυλοθεραπεία; Η σταφυλοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη μόνο ασθενείς, αλλά αναγκαία και στους υγιείς, που επιθυμούν να μην αρρωστήσουν ποτέ. Όλοι σας προσπαθήστε να κάνετε κάθε χρόνο μια συστηματική σταφυλοθεραπεία διάρκειας μιας εβδομάδας τουλάχιστον. Αυτό θα σας καθαρίσει το αίμα από τις τοξίνες και τα δηλητήρια. Αυτή θα βοηθήσει την αυτόματη μηχανή του οργανισμού ν απαλλαγή από τις σκουριές και τα φθαρμένα και νεκρά κύτταρα του. Αυτή αναζωογονεί τους καχεκτικούς και οχυρώνει με ανοσία τους υγιείς. Η μήπως περιμένετε να σας κρεβατώσει η αρρώστια και μετά να φροντίσετε για την υγεία σας; Φροντίστε να μένετε πάντα υγιείς γιατί δεν πρέπει αν λησμονούμε πως ένα δράμι προλήψεως αξίζει περισσότερο από έναν τόνο θεραπείας.
Σε ποια κατηγορία ανήκουν τα σταφύλια ως τροφή; Πολύ δικαίως λέγεται το σταφύλι βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου. Είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες και οργανικά άλατα τροφή. Είναι επίσης και η πιο αρχαία. Η Βίβλος μας λέγει, ότι ο Νώε μετά τον κατακλυσμό αμέσως ξαναφύτεψε αμπέλια, γιατί ήξερε, φαίνεται ότι τα σταφύλια είναι σπουδαίος συντελεστής στην υγεία και την μακροβιότητα.
Η εξαιρετική σωματική ανάπτυξις, η ασύγκριτη δύναμις και αντοχή των διαφόρων γιγάντων της ιστορίας πρέπει ν αποδοθεί στα σταφύλια που ήταν η ιδεώδης τροφή τους. Αν ο κόσμος έτρωγε περισσότερα σταφύλια και λιγόστευε σημαντικά την κατανάλωση μαγειρεμένων και μετουσιωμένων τροφών οι αρρώστιες θα λιγόστευαν πολύ.
Αν όλα τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή των κρασιών και των λοιπών οινοπνευματωδών ποτών καταναλίσκονταν ως τροφή, οι άνθρωποι θα ήσαν γεμάτοι από υγεία. Τα σταφύλια δίνουν πολύ περισσότερη δύναμη και αντοχή από κάθε άλλη τροφή. Όχι μόνον τα κρέατα και οι κονσέρβες που είναι πλούσια σε δηλητήρια και πάμπτωχα σε ωφέλιμα συστατικά αλλά όλες γενικώς οι τεχνητές τροφές ως προς την ποιότητα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα σταφύλια που είναι πλουσιότατα εις οργανικά άλατα και βιταμίνες. Η οργανική τους ζάχαρη φτάνει μέχρι 20%.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σταφυλιών; Από τον Αύγουστο κι εμπρός τα σταφύλια είναι αφθονότερα, φθηνότερα κι ωριμότερα κι επομένως πιο υγιεινά. Επωφεληθήτε όσο μπορείτε περισσότερο από το έκτακτο ελληνικό σταφύλι. Είναι κρίμα να μη ξέρουμε να εκτιμήσουμε τις εξαιρετικά θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που κάνουν το σταφύλι όχι μόνον την καλύτερη τροφή, αλλά και το θετικώτερο «φάρμακο» για τον άνθρωπο.
Η οργανική κι επομένως αφομοιώσιμη μορφή των συστατικών του σταφυλιού αποτελεί το φυσικότερο και καλύτερο τονωτικό. Η συστηματική σταφυλοθεραπεία θα διώξει από πάνω σας κάθε σωματική και πνευματική τεμπελιά. Την νωθρότητα και την ανορεξία, που είναι οι προάγγελοι της ασθένειας, θα την αντικαταστήσουν η ευεξία και η όρεξις για δουλειά, για κίνηση.
Οι λευκωματούχες ουσίες του σταφυλιού χρησιμοποιούνται για την διόρθωση και την ανάπλαση των φθαρμένων ιστών. Κανένα άλλο τρόφιμο δεν μπορεί ν΄ αναπτύξει γερούς κι ελαστικούς μυς, όπως το σταφύλι. Το νευρικό σύστημα ξεκουράζεται και καλμάρει με την σταφυλοθεραπεία.
Με παρατεταμένη σταφυλοδίαιτα διορθώνονται όλες οι παραμορφώσεις του δέρματος και του σώματος γενικά. Οι κάλοι, τα σπυριά και τα εκζέματα εξαλείφονται. Εν συνδυασμώ δε με κατάλληλη γυμναστική αναπτύσσεται ωραία συμμετρική σωματική διάπλασις.
Ο χυμός των σταφυλιών είναι το αποτελεσματικότερο διαλυτικό των κρυστάλλων και των όγκων του οργανισμού. Με την συστηματική σταφυλοθεραπεία διαλύονται και απορρίπτονται όλα τα ανόργανα στοιχεία του σώματος, που προέρχονται από την ανθυγιεινή διατροφή και τα οποία είναι αιτία όλων σχεδόν των χρόνιων παθήσεων, γιατί εργάζονται εντατικά τα τέσσερα όργανα της απεκκρίσεως: οι πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα.
Η σταφυλοθεραπεία είναι νέα μέθοδος; Η σταφυλοθεραπεία δεν είναι κάτι το καινούργιο. Προ 100 ετών ο διαιτολόγος δρ. Λαμπέ εθεράπευε τους αρρώστους με την σταφυλοθεραπεία. Επίσης σε πολλά μέρη της Γαλλίας και Ιταλίας επικρατούσε η συνήθεια να «αμολούν» τους αρρώστους κατά το τρυγητό στ’ αμπέλια για να κάνουν κούρα από σταφύλια. Και φαίνεται πως οι άρρωστοι εκείνοι έβγαιναν κερδισμένοι, γιατί η σταφυλοθεραπεία θαυματουργεί κι όταν ακόμη έχει προχωρήσει αρκετά ο εκφυλισμός του οργανισμού.
Η σταφυλοθεραπεία είναι η αποτελεσματικότερη απ όλες τις λοιπές φρουτοθεραπείες –την πορτοκαλοθεραπεία, την κερασοθεραπεία, την ντοματοθεραπεία κ.α.- και έχει προκαλέσει εκπλήξεις σε ωρισμένες μάλιστα περιπτώσεις αχρηστεύει κι αυτήν ακόμη την νηστεία που θεωρείται ως πανάκεια. Σήμερα τ’ αποτελέσματα της σταφυλοθεραπείας είναι ακόμη πιο ανώτερα γιατί γίνεται πιο επιστημονικά, πιο συστηματικά.
Όταν δεν είναι ασθενείς, επί πόσες ημέρες πρέπει να τρώγουν μόνον σταφύλια; Όταν δεν έχετε καμία πάθησι, εκτός από τις συνηθισμένες λεγόμενες μικροενοχλήσεις –κομμάρες, ανορεξιά, τεμπελιά, νευρικότητα κλπ –που δεν λείπουν από τους πολιτισμένους ανθρώπους, συνήθως δεν χρειάζεται περισσότερη από ένα εξαήμερο σταφυλοθεραπεία.
Εκτός αν είναι κανείς παχύς –άλλ’ αυτό είναι αρρώστια- οπότε μπορεί να κάνει τουλάχιστον 10-15 ημέρες σταφυλοθεραπεία.
Όταν περάσουν οι ημέρες και έρθει η ώρα του τερματισμού της σταφυλοθεραπείας, το πρώτο πιάτο πρέπει να είναι μια μικρή μερίδα πράσινα ωμά χόρτα –μαρούλι, λάχανο, σπανάκι κλπ.- και ένα ακόμη φρούτο –αχλάδι, μήλο κλπ- Τα γεύματα να μην είναι περισσότερα από 4 την ημέρα και ούτε συχνότερα από κάθε 4 ώρες.
Τα αποτελέσματα είναι πάντοτε καλύτερα όταν τα γεύματα είναι 3. Πολύ καλύτερα όταν συνηθίσει κανείς με μόνο 2 γεύματα στο εικοσιτετράωρο. Μη λησμονείτε δε, ότι υπάρχουν άνθρωποι με θαυμάσια υγεία τρώγοντας μόνο μια φορά στο ημερονύχτιο.
Σιγά σιγά οι ωμές σαλάτες με λεμονόλαδο και τα φρέσκα φρούτα πρέπει ν αυξηθούν και αφού περάσουν 8-10 ημέρες πρέπει αν προστεθεί ψωμί στην δίαιτα σας καθώς και ατμοβρασμένα ή ψημένα χόρτα και σούπες.
Η σταφυλοθεραπεία πρέπει να συνοδεύεται με ελαφρά σωματική άσκηση, πνευματική ανάπαυση, και άφθονο οξυγόνο με ασκήσεις αναπνοής, καθημερινή αεροθεραπεία και λίγο μασάζ. Έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε τα πιο καλά αποτελέσματα και μάλιστα όταν η σταφυλοθεραπεία προηγείται μιας τριημέρου νηστείας.
Κατά την σταφυλοθεραπεία εάν δεν έχετε κανονικές κενώσεις πρέπει να κάνετε εσωτερικό λουτρό κάθε δύο μέρες.
Η σταφυλοθεραπεία γίνεται καλύτερα σε κάποιο σταφυλοπαραγωγικό μέρος όπου μπορεί κανείς να παίρνει τα σταφύλια απευθείας από το αμπέλι φρέσκα και καλογινωμένα. Και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Σταθμού Σταφυλοθεραπείας. Τα άλλα πλεονεκτήματα είναι η ανάπαυσης, οι καθημερινές ασκήσεις, η συστηματική ηλιοθεραπεία, το μασάζ, η υδροθεραπεία, η αεροθεραπεία, η ψυχοπνευματική ικανοποίησης, από τα μαθήματα, τις διαλέξεις, το γενικό περιβάλλον.
Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που άρχισαν ενωρίς η συντροφιά των φυσιολατρών στον σταθμό μας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

 *** Ένας δυναμίτης υγείας που σαρώνει τις ασθένειες!
 
Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης».
Πρόκειται για το ιπποφαές, το οποίο Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.
Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας.
Επιπλέον,
έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).
Πριν από τους παγετώνες... Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.
Επιστημονικά αποδεκτό
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Θεραπεύει και... τη φύση
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.
190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.
Είναι και πηγή...
...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.
Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.
Η σωστή δοσολογία
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως αναφέρει το vita.gr.
Φτιάξτε
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.

*** Υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις και τα κόκαλα; Δείτε ΌΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Η αρθρίτιδα συνήθως συναντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά επηρεάζει και νεαρότερα άτομα.
Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικό πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, πρήξιμο και φλεγμονές. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο και την δυσφορία από όλα τα είδη αρθρίτιδας. Σύμφωνα με το Health Line, η δυσκαμψία και οι πόνοι προκαλούνται από φλεγμονές στις αρθρώσεις. Επομένως, αν στοχεύσετε στην πηγή της φλεγμονής και λάβετε μέτρα για να την μειώσετε, μπορείτε να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε την αρθρίτιδα με φυσικές μεθόδους.
1. To τζίντζερ είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες και είναι αποτελεσματικό στην μείωση του πόνου και των φλεγμονών. Μπορείτε να καταναλώνετε 4 φλιτζάνια τσάι τζίντζερ καθημερινά σαν θεραπεία. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τζίντζερ και στην μαγειρική.
2. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τα οστά. Για να καταπολεμήσετε την αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως λαχανικά με πράσινα φύλλα, καρύδια και φασόλια. Μπορείτε ακόμη να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου ή και έλαιο μαγνησίου για να τρίψετε με αυτό τις αρθρώσεις σας.
3. Ένα ζεστό μπάνιο θα χαλαρώσει τους μυς. Επίσης, μπορείτε να κοιμάστε με ηλεκτρική κουβέρτα για να μειώσετε την δυσκαμψία.
4. Η κουρκουμίνη, το χημικό που περιέχεται στον κουρκουμά, είναι πολύ αποτελεσματικό για την μείωση των φλεγμονών των αρθρώσεων. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στην διατροφή σας σε τσάι, προσθέτοντας τον στην ομελέτα ή φτιάχνοντας ινδικό κάρυ.
5. Το ελαιόλαδο περιέχει αντιφλεγμονώδη ένζυμα που λειτουργούν, όπως η ιβουπροφένη. Καλό θα ήταν να καταναλώνετε ελαιόλαδο καθημερινά. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μασάζ στις αρθρώσεις σας με ελαιόλαδο δύο φορές τη μέρα.
6. Τα λιπαρά οξέα ω-3 των ψαριών μπορούν να μειώσουν την δυσκαμψία και τον πόνο των αρθρώσεων. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνετε συχνά ψάρια πλούσια σε ω-3. Μπορείτε ακόμη να πάρετε και συμπλήρωμα ω-3 για μεγαλύτερη πρόσληψη.
7. Μπορεί να σας ακούγεται χαζό, αλλά φορώντας γάντια στον ύπνο μπορείτε να μειώσετε το πρήξιμο και την δυσκαμψία των χεριών το πρωί. Μπορείτε ακόμη να τυλίξετε τα γόνατα και τους αγκώνες σας με κασκόλ για να ανακουφίσετε τον πόνο.
8. H βιταμίνη C προστατεύει ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, συμβάλλει στον σχηματισμό των θρόμβων, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τους χόνδρους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε βιταμίνη C είναι να πίνετε συχνά χυμό πορτοκάλι και να τρώτε περισσότερα πορτοκάλια. Μπορείτε ακόμη να πίνετε ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού ή λάιμ. Η αρθρίτιδα μπορεί να γίνει εξουθενωτική και επώδυνη, αλλά αν δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα!
 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Πίνετε ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί για ένα χρόνο (και αυτά τα 20 πράγματα θα συμβούν)!
Ξεδιψάστε με την προσθήκη φετών λεμονιού στο νερό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε επίσης αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το λεμονόνερο είναι το καλύτερο φυσικό ενισχυτικό ενέργειας. Το πρωί, το σώμα σας είναι αφυδατωμένο και χρειάζεται αρκετό νερό για να σπρώξει προς τα έξω τις τοξίνες και να ανανεώσει τα κύτταρα.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, η σπιτική "λεμονάδα" διεγείρει την αποβολή των τοξινών, ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και ενισχύει την πέψη.
20 Απίστευτοι λόγοι για να πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί
1- Το λεμονόνερο παρέχει αρκετούς ηλεκτρολύτες και ενυδατώνει το σώμα σας. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
2- Το λεμονόνερο είναι σπουδαίο για τις αρθρώσεις σας. Ελαττώνει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.
3- Το ζεστό νερό με λεμόνι βοηθάει στην πέψη. Τα λεμόνια είναι γεμάτα με κιτρικό οξύ το οποίο αλληλεπιδρά με τα ένζυμα και τα οξέα που διεγείρουν την έκκριση των γαστρικών υγρών και την πέψη των τροφίμων.
4- Τονώνει το συκώτι να παράγει περισσότερα ένζυμα από οποιαδήποτε άλλη τροφή ή ποτό.
5- Το λεμονόνερο καθαρίζει το συκώτι σας. Ο χυμός λεμονιού συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το ήπαρ.
6- Τα λεμόνια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και ως εκ τούτου το λεμονόνερο βοηθά στη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων, τον πονόλαιμο και στην αμυγδαλίτιδα.
7- Το ζεστό νερό λεμόνι ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου.
8- Το λεμονόνερο ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Τα λεμόνια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά - αποτρέπουν ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσίας.
9- Παρέχει φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο. Η έλλειψη καλίου προκαλεί κατάθλιψη και άγχος. Ένα υγιές νευρικό σύστημα απαιτεί αρκετό κάλιο για να στείλει τα βιώσιμα σήματα στην καρδιά.
10- Το λεμονόνερο καθαρίζει το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.
11- Βοηθάει στη θεραπεία της υπέρτασης. Ένα ολόκληρο λεμόνι την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%.
12- Το λεμονόνερο δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα. Ακόμα και όταν καταναλωθεί αμέσως πριν από τα γεύματα, εξακολουθεί να βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει υψηλότερες τιμές pH, κάνοντας το σώμα σας ανθεκτικό στις ασθένειες.
13- Βελτιώνει την χροιά του δέρματος. Τα λεμόνια είναι φορτωμένα με βιταμίνη C, η οποία αναζωογονεί το σώμα σας και ως εκ τούτου βελτιώνει την χροιά του δέρματος σας. Πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί για να βελτιώσετε την κατάσταση του δέρματός σας.
14- Το λεμονόνερο αραιώνει την σταδιακή συσσώρευση ουρικού οξέος που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και ουρική αρθρίτιδα.
15- Είναι σπουδαίο για τις έγκυες γυναίκες. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Είναι ένα μετασχηματιστής και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.
Επιπλέον, η βιταμίνη C διεγείρει το σχηματισμό του οστικού ιστού στα μωρά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο διεγείρει επίσης το σχηματισμό του νευρικού συστήματος του μωρού.
16- Ανακουφίζει από την καούρα. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε μισό ποτήρι νερό.
17- Το λεμονόνερο διαλύει τις πέτρες στη χολή, τις πέτρες στα νεφρά, τις πέτρες στο πάγκρεας, και τις καταθέσεις ασβεστίου.
18- Σας βοηθά να χάσετε βάρος, φυσικά. Η πηκτίνη στα λεμόνια μειώνει την επιθυμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλκαλική δίαιτα βελτιώνει τη διαδικασία καύσης του λίπους.
19- Ανακουφίζει από τον πονόδοντο και την ουλίτιδα.
20- Το λεμονόνερο προλαμβάνει τον καρκίνο, καθώς τα λεμόνια είναι πολύ αλκαλικά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.
Πότε πρέπει να πίνετε νερό με λεμόνι;
Πάντα να χρησιμοποιείτε καθαρό ή νερό πηγής. Κάντε χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ και ρίξτε τον σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό αποχυμωτή για να πάρει το μεγαλύτερο μέρος του χυμού χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί, πριν να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε. Μπορείτε επίσης να πιείτε μια ώρα πριν από τα γεύματα σας.
Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λίγο λεμονόνερο!

***  Οι διατροφολόγοι έπαθαν ΣΟΚ: Διάσημος διατροφολόγος αποκάλυψε το μυστικό του αδυνατίσματος γονατίζοντας όλον τον κλάδο!

~ Πώς να ξεφορτωθεί κανείς το λίπος; Γιατί ορισμένοι άνθρωποι χάνουν βάρος τόσο εύκολα σαν να πρόκειται για κάποια μυστικιστική διαδικασία, ενώ άλλοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από το επιπλέον βάρος; Ακόμη και αν καταφέρεις να χάσεις βάρος, το παίρνεις πίσω λόγω αυτού που αποκαλούμε φαινόμενο “γιογιό”. Όλοι θέλουν να πιστεύετε ότι το αδυνάτισμα γίνεται μόνο με εξαντλητική γυμναστική και ακριβές δίαιτες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για μια βιομηχανία εκατομμυρίων. Δείτε πόσα γυμναστήρια υπάρχουν σε κάθε πόλη. Το λεγόμενο υγιεινό-φαγητό είναι κυρίως πολύ ακριβό και πέρα από αυτό, κάθε τόσο μαθαίνουμε ότι τελικά δεν ήταν και τόσο υγιεινό όσο πιστεύαμε.
Έχετε μήπως ακουστά τον Τζάρεντ Μακ Γκίντι; Μάλλον όχι, γιατί προσπαθεί να κρυφτεί από τη δημοσιότητα από τη στιγμή που άρχισε να λαμβάνει απειλές για το γεγονός ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια. Όλα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να αποσιωπήσουν το γεγονός και να κρύψουν την αλήθεια. Η αλήθεια στην περίπτωση αυτή είναι ότι υπάρχει μια καταπληκτική ουσία που εξαφανίζει τα περιττά κιλά σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα.
~Τώρα αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.voicenews.gr με μια ειδική έκπτωση 
Ο Τζάρεντ Μακ Γκίντι είναι ο πιο διάσημος διατροφολόγος του Χόλυγουντ, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλούς αστέρες να χάσουν βάρος. Οι αστέρες του Χόλυγουντ διαθέτουν χρήματα – αλλά δεν διαθέτουν χρόνο. Συχνά αλλάζουν ρόλους και τους ζητούν αδύνατα πράγματα όσον αφορά τις αλλαγές στο βάρος. Το πιο διάσημο παράδειγμα απώλειας βάρους είναι εκείνο του Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος έχασε 30κιλά για τον ρόλο του στην ταινία «Άγρυπνος» (The Machinist).
Ο Μακ Γκρίβι μας αποκάλυψε ότι ο λόγος για τον οποίο θεωρείται ως ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ διατροφολόγος του Χόλυγουντ και για τον οποίο οι αστέρες τον εμπιστεύονται – είναι η χρήση του HCA, ενός σημαντικού συστατικού το οποίο δρα σε τρεις διαφορετικές φάσεις.
1. προκαλεί την έκκριση της σεροτονίνης, η οποία περιορίζει το αίσθημα της πείνας
2. μπλοκάρει την απόθεση λίπους στο σώμα
3. προκαλεί την καύση του συσσωρευμένου λίπους με ρυθμό 2 κιλά ανά 7 μέρες
Ο Τζάρεντ Μακ Γκίντι γνώριζε πάντα τα απίστευτα αποτελέσματα του Garcinia Cambogie, που περιέχει HCA, ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κάποιο προϊόν που να περιέχει αρκετή ποσότητα του HCA ώστε να έχει τόσο αποτελεσματική δράση. Χάρη στη σύγχρονη επιστήμη, τώρα η φόρμουλα είναι επιτέλους διαθέσιμη και ονομάζεται PGC500TM.
Το PGC500TM λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά σε βαθμό τέτοιο, παρότι ακούγεται απίστευτο, κάποιοι να έχουν χάσει έως και 9 κιλά σε έναν μήνα. Η μοναδική του αποτελεσματικότητα ενισχύει την ανάπτυξη των μυών και με περισσότερους μύες είναι μεγαλύτερη αντίστοιχα η καύση του λίπους. Με τον τρόπο αυτόν, ο μεταβολισμός καταφέρνει να βρει από τον φαύλο κύκλο της συνεχούς σώρευσης λίπους και μπαίνει σε έναν νέο κύκλο καύσης του λίπους. Αυτή η φόρμουλα έφτασε στην παγκόσμια αγορά και είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.
~ Δωρεάν αποστολή αποκλειστικά για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας www.voicenews.gr ΕΔΩ >>
Μεγαλωμένος στις Η.Π.Α. ως γιος μιας φτωχής οικογένειας Ιρλανδών μεταναστών, ο Τζάρεντ Μακ Γκρίβι, αφού απέκτησε διεθνή φήμη, αποφάσισε να παραδεχτεί δημόσια αυτό το μυστικό, επειδή πιστεύει ότι όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν την εμφάνιση που επιθυμούν. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ανέφερε: “Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε σκληρή σωματική εργασία, δεν είμαστε όλοι πλούσιοι ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε τα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, δεν έχουμε τον χρόνο να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο. Γι’ αυτό έκανα την αποκάλυψη δημόσια.” Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο τράνταγμα στα θεμέλια της βιομηχανίας της διατροφής και του αδυνατίσματος.
Μπορείτε να παραγγείλετε το προϊόν ΕΔΩ ->> 

***  Καταπολεμήστε την αϋπνία με αυτό το φρούτο!

~ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κατακόρυφη αύξηση του άγχους και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχει σαν αποτέλεσμα να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι το βράδυ και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τις σκέψεις, τους υπολογισμούς και τις αγωνίες.
Οι περισσότεροι στρέφονται στη λήψη φαρμάκων για να αντιμετωπίσουν τις αϋπνίες.
Ωστόσο, σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι και η φύση.
Ένα φρούτο, το κεράσι μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματικό με τα φάρμακα. Μάλιστα, τα κεράσια, είναι ίσως το πιο ισχυρό αντίδοτο της φύσης στην αϋπνία.
Έρευνα του 2010 απέδειξε ότι ένα ποτήρι χυμός κερασιού (χωρίς ζάχαρη) το πρωί και άλλο ένα το βράδυ, συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμησης των διαταραχών ύπνου «Τα κεράσια Montmorency περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης, δηλαδή, που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι η ώρα να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει», λέει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Γουϊκς, ο οποίος είναι ειδικός στα βιολογικά φάρμακα.
Ερευνητές της Σχολής Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Northumbria στο Newcastle, αποκάλυψαν άλλωστε –μόλις πέρυσι- ότι τα κόκκινα κεράσια Montmorency αυξάνουν τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα, ρυθμίζοντας έτσι με φυσικό τρόπο το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος.
Εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα κατανάλωσαν 30ml χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα για μία ολόκληρη εβδομάδα ενώ σε άλλους χορηγήθηκε ένα φάρμακο placebo (εικονικό φάρμακο) κατά της αϋπνίας. Ειδικά σχεδιασμένοι αισθητήρες παρακολουθούσαν τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης των εθελοντών και έτσι συντάχθηκε ένα ημερολόγιο ύπνου για τον καθένα χωριστά.
Εκείνοι που είχαν πιεί τον χυμό κεράσι, σημείωσαν εν τέλει αύξηση στον χρόνο του ύπνου τους τουλάχιστον κατά 25 λεπτά ενώ βελτίωσαν κατά 6% την ποιότητα του ύπνου τους. Όλα αυτά σε επτά μόλις ημέρες.

***  Το μοναδικό φυτό που καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος!

~  Ένα φυτό που μπορεί να βοηθήσει κατά της γήρανσης του δέρματος είναι το Polypodium Leucotomos, που ανήκει στα φυτά φτέρη. Με το κοινό όνομα φτέρη είναι γνωστά όλα τα φυτά που ανήκουν στα Πτεριδόφυτα (Pteridofyta). Η φτέ¬ρη έχει γνήσιες ρίζες, βλαστό και φύλλα, όμως δεν σχηματίζει άνθη και, φυσικά, ούτε καρπούς και σπέρματα. Εκχυλίσματα από τα φύλλα του Polypodium Leucotomos έχει αποδειχθεί σε κλινι¬κές μελέτες ότι μπλοκάρουν αποτελεσματικά τη φωτοτοξικότητα του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Σε μια μελέτη, 53 ασθενείς με αλλεργία στον ήλιο (ιδιοπαθής φωτοδερμάτωση), κατανάλωναν 480 mg εκχυλίσματος Polypodium Leucotomos ημερησίως, όταν εκτίθεντο στο φως του ήλιου. Πάνω από 73% των ασθενών είχαν όφελος από τη χορήγηση Polypodium Leucotomos, με σημαντι¬κή μείωση στην αντίδραση του δέρματος ή στον ερεθισμό και στα υποκειμενικά συμπτώματα . Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από του στόματος λήψη Polypodium Leucotomos παρέχει φωτοπροστασία αποτελεσματικά και με ασφά¬λεια.
Μια άλλη κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι από του στόματος λήψη του Polypodium Leucotomos 66 μειώνει αποτελεσματικά το κοκκίνισμα του δέρ¬ματος που προκαλείται από την τεχνητή υπερι¬ώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, κατά την ιστολογική εξέταση των βιοψιών του δέρματος που λαμβάνο¬νται από τα άτομα που κατανάλωναν εκχύλισμα Polypodium Leucotomos, επισημάνθηκε μειωμέ¬νη βλάβη του DNA των κυττάρων του δέρματος και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήμα¬τος.
Το εκχύλισμα του Polypodium Leucotomos (PL) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για εκείνους των οποίων το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η από του στόματος λήψη του Polypodium Leucotomos μειώνει τις δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της έκθεσης στον ήλιο ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε τέτοιες αντιδράσεις.
Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του  American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της  American Association of Drugless Practitioners

*** Αυτές είναι οι τροφές που καταπολεμούν τα ηλιακά εγκαύματα...

~  Πριν πακετάρετε το καλάθι του πικ-νικ σας για την παραλία, ή πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας, σημειώστε κάτι σημαντικό για την υγεία σας: ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος σας από τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος.
Ελέγξτε αυτόν τον κατάλογο με τα 8 τρόφιμα που καταπολεμούν τα ηλιακά εκγαύματα και φροντίστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μερικά από αυτά στη διατροφή σας. Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί.
1. Ντομάτες
Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να σας προστατεύσει από τις ακτίνες UV. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της βρετανικής δερματολογίας, προέκυψε, ότι υγιείς γυναίκες 21-47 ετών κατανάλωναν είτε τέσσερις κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας σε ελαιόλαδο κάθε μέρα για τρεις μήνες ή απλά ελαιόλαδο. Όσες κατανάλωναν την πάστα ντομάτας ήταν περισσότερο προστατευμένες από το ηλιακό έγκαυμα. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας αυτό το καλοκαίρι φροντίστε να καταναλώσετε τις ντομάτες σας.
2. Σπαράγγια
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Το γεγονός αυτό καθιστά τα σπαράγγια ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντεπιτεθείτε στις ελεύθερες ρίζες.
3. Κεράσια
Για να πάρετε μελατονίνη τα κεράσια είναι η καλύτερη επιλογή. Σε γενικές γραμμές είναι μια καλή πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Η μελατονίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Bonus: τα κεράσια έχουν και βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή του κολλαγόνου και την πρόληψη ρυτίδων
4. Πράσινο Τσάι Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει το ηλιακό έγκαυμα σας. Ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και να επισκευάσουν τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Αυτό είναι πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων του πράσινου τσαγιού όπως ο καθαρισμός του δέρματος, η εγρήγορση του μεταβολισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
5. Οι σπόροι κολοκύθας
Περιέχουν ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο με πολλαπλά οφέλη αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, βοηθά στην επούλωση πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και το πιο σημαντικό για αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας, πετάξτε μερικούς σπόρους κολοκύθας στη σαλάτα σας ή ανακατέψτε τα με σταφίδες και κομματάκια σοκολάτας για ένα σπιτικό σνακ.
6. Ρόδι
Είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντι-φλεγμονώδης και αντι-οξειδωτικές και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Εφ'όσον έχετε κάνει αυτή την σαλάτα με τους σπόρους κολοκύθας, μπορείτε επίσης να ρίξει σπόρους ροδιού και να πάρετε διπλά οφέλη.
7. Γλυκοπατάτες
Οι ελεύθερες ρίζες λειτουργούν με δύο τρόπους. Μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο εσωτερικό του σώματος σας καθώς και τα κύτταρα του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντεπιτεθούν στις ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σταματήσει τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μην καταναλώνετε γλυκοπατάτες μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της γλυκοπατάτας.
8. Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματός σας, στην οξυγόνωση και στην αύξηση της ροής του αίματος. Επίσης, τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους βλάβης του δέρματος και κυρίως από ηλιακά εγκαύματα.

*** Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά μας;
Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά μας;
Η υγεία της περνάει από το στομάχι. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί, όταν δεκάδες έρευνες επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτόν του Ιπποκράτη;
Ακολουθεί ένας διατροφικός χάρτης με 13 , οι οποίες θα προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος μέσω της μείωσης των επιπέδων της χοληστερίνης και της πίεσης, αλλά και χάρη στην προστατευτική τους δράση στα αγγεία. Καταναλώστε όσες περισσότερες από αυτές μπορείτε μέσα στην εβδομάδα και κάντε την καρδιά σας να χαμογελά για πολλά χρόνια.
παντού!
Αν και είναι περισσότερο γνωστό για το όφελος που έχει στα οστά, ωστόσο το αγαπημένο επιδόρπιο φαίνεται να συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στα προβιοτικά που περιέχει. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε κάλιο είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο γάλα.
* Προτιμάτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, για να λαμβάνετε τα οφέλη του χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον λίπος.
* Αντικαταστήστε με αυτό τη μαγιονέζα και βάλτε το σε σαλάτες με κοτόπουλο ή απλώστε το στα σάντουιτς. Έτσι, θα περιορίσετε το λίπος και τις θερμίδες και θα κερδίσετε λίγη παραπάνω πρωτεΐνη και ασβέστιο.
Ψήστε τα
Τα λιπαρά ψάρια (όπως π.χ. ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος) αποτελούν εξαιρετική πηγή πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής, εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων, ρίχνουν την πίεση και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών.
* Το πώς θα μαγειρέψετε το ψάρι έχει μεγάλη σημασία για την καρδιά σας.
Προτιμήστε το ψήσιμο στον φούρνο, τη σχάρα ή τον ατμό αντί για το τηγάνισμα, ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.
Γνωρίστε τα μαύρα
Στη χώρα μας δεν τους δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση, ωστόσο τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε ευεργετικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, το μαγνήσιο (βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) και οι φυτικές ίνες (συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα).
* Θα τα βρείτε κονσερβοποιημένα σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Προσθέστε τα σε σαλάτες, αφού πρώτα τα ξεπλύνετε με νερό για να φύγει το πολύ αλάτι.
Αρωματίστε με βότανα
Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι. Βότανα και αρωματικά που γνωρίζει καλά η ελληνική κουζίνα και που εκτός από μοναδικό άρωμα διαθέτουν και αντιοξειδωτική δράση, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, αλλά και όλου του οργανισμού.
*Προσφέρουν γεύση και άρωμα στο φαγητό, γι’ αυτό με τη χρήση τους μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του αλατιού και του λίπους που θα βάζατε στο φαγητό σας.                                              
Πείτε «ναι» σε ένα ποτηράκι κρασί
Εάν συνοδεύετε το φαγητό σας με λίγο αλκοόλ, τότε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί είναι μια καλή επιλογή για την καρδιά σας. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες που περιέχει είναι δύο αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών από την αθηροσκλήρωση.
* Φροντίστε να μην υπερβαίνετε το 1 ποτήρι την ημέρα οι γυναίκες και τα 1-2 ποτήρια οι άνδρες, καθώς η κατάχρηση επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη λειτουργία του ήπατος, αλλά και της καρδιάς.
Φτιάξτε μηλόπιτα
Πόσο δίκιο είχαν οι παλιοί όταν έλεγαν για το ένα μήλο την ημέρα. Η πηκτίνη (διαλυτές φυτικές ίνες) και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα συμβάλλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού των λιπών και μειώνουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.
*Τι μπορείτε να κάνετε; Είναι απλό: Αντικαταστήστε ένα σνακ μέσα στην ημέρα με ένα ζουμερό μήλο.
Ψήστε τις ντομάτες
Οι ντομάτες διαθέτουν πολλές ευεργετικές ουσίες, όπως π.χ. βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Επιπλέον, το λυκοπένιο (μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της) που περιέχουν έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.
*Όταν η ντομάτα μαγειρεύεται, απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο, γιατί διασπώνται οι μεμβράνες των κυττάρων της και έτσι το πεπτικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο. Μάλιστα, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να την καταναλώνετε μαζί με μικρή ποσότητα ελαιολάδου.
Κάντε το όπως η Μεσόγειος
Το αγαπημένο ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά (μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη και αυξάνουν την «καλή»), τη βιταμίνη Ε και τις πολυφαινόλες (προστατεύουν τα αγγεία) που περιέχει. Μάλιστα, το λάδι που προέρχεται από το πρώτο πάτημα της ελιάς είναι εξαιρετικά πλούσιο στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
*Αντικαταστήστε με αυτό τα ζωικά λίπη που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας.
*Μην ξεχνάτε τις ελιές, γιατί και αυτές αποτελούν πηγή καλών λιπαρών και δίνουν γεύση στις σαλάτες σας. Βέβαια, καλό είναι να τις καταναλώνετε με μέτρο, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νάτριο (αλάτι).
Βρώμη
Οι νιφάδες βρώμης είναι μια κλασική επιλογή για να βοηθήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες) που περιέχει η βρώμη ρίχνουν
την κακή χοληστερίνη και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, τα έτοιμα προϊόντα μπορεί να έχουν αρκετή ζάχαρη, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να φτιάχνετε το δικό σας μείγμα.
*Αντικαταστήστε με βρώμη το 1/3 του αλευριού που χρησιμοποιείτε σε τηγανίτες και muffins ή χρησιμοποιήστε την αντί για γαλέτα ή ψίχουλα ψωμιού, π.χ. στα μπιφτέκια.
Θυμηθείτε ξανά τις σταφίδες
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση σταφίδας βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και, κατά συνέπεια, αποτρέπει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι οι σταφίδες είναι πλούσιες σε κάλιο.
*Προσθέστε τις σε γλυκά ψωμιά και αρτοσκευάσματα ή στη βρώμη σας.
Βάλτε μούρα στο πιάτο σας
Τα μύρτιλα και γενικά τα μούρα, αλλά και οι φράουλες, αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, καθώς οι ανθοκυανίνες που περιέχουν, οι οποίες τους δίνουν το βαθύ χρώμα, συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από 3 μερίδες μύρτιλων και φραουλών την εβδομάδα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνες που τρώνε λιγότερες μερίδες.
*Προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα σε δημητριακά, τηγανίτες, smoothies ή στο γιαούρτι σας. Μπορείτε, ακόμα, να τα πολτοποιήσετε και να φτιάξτε μια ιδιαίτερη σάλτσα για τα γλυκά ή τις σαλάτες σας.
Φτιάξτε χορτόπιτα
Μπορεί να μην τα καταναλώνουμε συχνά, αλλά τα σέσκουλα είναι μια τροφή πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).
*Μερικοί τρόποι για να τα εκμεταλλευτείτε; Μπορείτε να τα σοτάρετε με ελαιόλαδο και να τα σερβίρετε μαζί με κρέας ή ψάρι ή να τα προσθέσετε σε χορτόπιτες.
Υγιής καρδιά: Τι πρέπει να τρώτε για να την προστατέψετε











TI NA ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ
Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από . Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι υπάρχει τρόπος για να προληφθούν οι ασθένειες αυτές.
Η σωστή διατροφή και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα 10 αυτά φαγητά που ενισχύουν την καρδιά...
Οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τρώμε ψάρι δυο φορές την εβδομάδα, ειδικά σολωμό, ο οποίος περιέχει πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να περιορίσουν το κίνδυνο αρρυθμιών και να μειώσουν την χοληστερίνη.
Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο αντί βουτύρου, μπορεί να μειώσει κανείς την χοληστερίνη του. Βέβαια και το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.                                               
  Τα μούρα, περιλαμβάνουν μια αντιοξειδωτική ουσία, η οποία μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.
  Ο χυλός βρώμης βοηθάει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος.
  Η σοκολάτα υγείας περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν την πίεση και αποτρέπει θρόμβους στο αίμα.
  Το ποπκόρν, όχι αυτό βέβαια που είναι γεμάτο βούτυρο και λάδι, περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ορθή λειτουργία της καρδιάς.
  Οι ντομάτες είναι η μεγαλύτερη πηγή λυκοπενίου, το οποίο μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακά προβλήματα, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
  Οι πατάτες που περιλαμβάνουν κάλιο βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς.
  Ο καφές είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και οι μελέτες δείχνουν ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

***  Γιατί η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία μας
Γιατί η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία μας
~Η αίσθηση ότι η κάνει καλό, και βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων είναι πολύ παλιά και επιβεβαιώνεται, κατά μία έννοια, κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε —για λόγους αναψυχής, τουλάχιστον.
Πρόσφατη έρευνα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους μιας και η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται πως επηρεάζουν τον οργανισμό, οδηγώντας τον σε μία κατάσταση ηρεμίας η οποία έχει ευεργετική δράση στο σώμα και τον νου. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση σε θάλασσα ευνοεί το τακτικό κολύμπι και όταν κολυμπάτε, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα σε όλο σας το σώμα και, κυρίως, στο επάνω μέρος γύρω απ’ την καρδιά. Έτσι, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και το σώμα σας αποκτά εγρήγορση, ενεργητικότητα και ευεξία.
Καλύτερη αναπνοή
Ακόμη μία εντύπωση, που περνά από γενιά σε γενιά, είναι ότι το θαλασσινό αεράκι κάνει καλό, “ανοίγει τα πνευμόνια” και έχει κάποιου είδους ευεργετική δράση στη γενικότερη υγεία μας.                                               
Καθαρότερο δέρμα
Η αλήθεια είναι ότι, σε μέρη σαν την Ελλάδα, η θάλασσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ήλιο και ο ήλιος, ειδικά το καλοκαίρι και μάλιστα τις καυτές ώρες που όλοι πανε για τις βουτιές τους, είναι συνδεδεμένος με κάποιες πολύ κακές επιπτώσεις στο δέρμα και την περαιτέρω υγεία μας.
Φαίνεται όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό μπορεί να είναι και ευεργετικό για το δέρμα μας όταν πρόκειται για παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, επισπεύδοντας τη θεραπεία τους με τη δράση του. Υπό συνθήκες, το θαλασσινό νερό μπορεί επίσης να καθαρίσει τους πόρους και να ελαττώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, καταπολεμώντας βακτήρια που ευθύνονται για κάποια είδη ακμής. Αρκεί, βέβαια, να μην γράφουμε ατελείωτες ώρες στην παραλία χωρίς σωστή ενυδάτωση, εσωτερικά και εξωτερικά και χωρίς την απαραίτητη προστασία απ’ τον ήλιο. ΚΑΙ  Λιγότερο

*** Τέλος τα κουνούπια και τα τσιμπήματα! Δείτε πως...

~  Το καλοκαίρι μας χτυπάει ξανά την πόρτα και εκτός από τα όμορφα θα πρέπει να ανεχτούμε τους πιο ενοχλητικούς απρόσκλητους επισκέπτες: τα κουνούπια.
Οι αδιάκριτοι αυτοί οργανισμοί, όχι μόνο τρέφονται με το αίμα μας, αλλά πολλές φορές μεταδίδουν πολύ επικίνδυνα νοσήματα, όπως είναι η ελονοσία και ο ιός Ζίκα. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών πολλαπλασιάζεται.
Κατά καιρούς λοιπόν κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα φάρμακα ή γκατζετάκια, τα οποία υποτίθεται πως κρατούν μακριά τα κουνούπια από εμάς. Η πραγματικότητα όμως είναι πως σπάνια κάνουν δουλειά.
Οι καταναλωτές συχνά-πυκνά απογοητεύονται από τα δεκάδες προϊόντα αυτά προϊόντα.

Υπάρχει όμως λύση. Χάρη στο νέο και επαναστατικό "Έξυπνο Βραχιολάκι" του tilemarketas.gr, μπορείτε να απαλλαγείτε μία και καλή από τα ενοχλητικά κουνούπια, δίχως να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χημικά σκευάσματα και την τσέπη σας με ανούσια έξοδα.

*** Πόνος στα γόνατα: Ανακουφιστείτε άμεσα!

~  Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα στην καθημερινή τους ζωή καθώς δυσκολεύει κάποιον στην κίνηση.
Οι ένοχες αιτίες πολλές αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι:
Κακώσεις και ρήξεις στον εσωτερικό μηνίσκο από βίαιες κινήσεις ή από απευθείας χτύπημα στο γόνατο. Τενοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του τένοντα που προκαλείται από ξαφνικά, έντονα ή επαναλαμβανόμενα φορτία στο γόνατο. Χονδροπάθεια, η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες και στις υπέρβαρες.
Ξεκούραση
Φροντίστε να ξεκουράσετε την τραυματισμένη περιοχή βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατό σας.
Πάγος
Μη ξεχνάτε ότι ο πάγος ανακουφίζει από τον πόνο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε πάγο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Πάρτε αντιφλεγμονώδη
Με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας αντιμετωπίσετε τον οξύ πόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Χάστε βάρος
Η απώλεια ακόμη και δυο κιλών μπορεί να σας ανακουφίσει από τους πόνους στο γόνατο.
Φροντίστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά.

*** Κάνει καλό το τυρί ή όχι; Αυτή είναι η απάντηση!

~ Το τυρί δεν είναι εντελώς κακό από διατροφική άποψη. Περιέχει ασβέστιο, που χτίζει γερά οστά, και πρωτεΐνη. Τις περισσότερες, όμως, φορές, θα φάμε τυρί πάνω σε μια πίτσα, μέσα σε ένα λιπαρό τοστ ή μπέργκερ, ή λιωμένο πάνω από ένα μπολ με αμαρτωλά νάτσος. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κορεσμένα λιπαρά και οι περιττές θερμίδες που θα πάρουμε υπερτερούν έναντι του διατροφικού του οφέλους. Πώς μπορούμε λοιπόν, να απολαύσουμε το τυρί, χωρίς να έχουμε ενοχές; Η σίγουρη απάντηση είναι “Σε μικρές δόσεις”, αλλά ας δούμε και μερικές λεπτομέρειες, για να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι τα ιδανικά τυριά που μπορούν να χωρέσουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Όπως όλα τα γαλακτοκομικά, το τυρί μας προσφέρει ασβέστιο και πρωτεΐνη, όπως βιταμίνη Α, Β12, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε το τυρί (και τα γαλακτοκομικά) την κύρια πηγή πρωτεϊνών μας, καθώς θα έπρεπε να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα πολλά λιπαρά .-
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Τουρκία, το 2008, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τυρί (μόλις 9,5 γραμμάρια) αφού έπλεναν το στόμα τους με ζαχαρούχο νερό, είχαν πολύ γρήγορη πτώση της οξύτητας του στόματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια. Άλλες, παλαιότερες μελέτες, έδειξαν επίσης πως το τυρί μπορεί να έχει ανασταλτικές για την δράση των οξέων ιδιότητες.
Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το αν τα γαλακτοκομικά μπορούν να βοηθήσουν στο χάσιμο του περιττού βάρους. Μία μελέτη του 2009 για το περιοδικό Nutrition & Metabolism αναφέρει ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας μετά την απώλεια βάρους. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τυρί παχαίνουν λιγότερο με τον καιρό σε σχέση με όσους δεν τρώνε, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσοι τρώνε συχνότερα τυρί, έχουν την τάση να είναι συχνότερα υπέρβαροι. Το ίδιο διφορούμενες είναι και οι απόψεις για το αν το τυρί έχει οποιαδήποτε επίδραση – καλή ή κακή – με τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Μία έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τυριού μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, ενώ μια άλλη έδειξε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και των ωοθηκών.
Το τυρί, με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, ίσως δεν είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της καρδιάς μας, αλλά ορισμένες διατροφές – όπως η Μεσογειακή – το επιτρέπουν, πάντα με μέτρο.
Διαλέξτε με προσοχή τα τυριά που καταναλώνετε, ώστε να μην φορτώνετε την καθημερινή σας διατροφή με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Για παράδειγμα, το τσένταρ και το ελβετικό τυρί δεν είναι καλές επιλογές από άποψη θερμίδων, ενώ η φέτα και η μοτσαρέλα είναι πιο ελαφριά τυριά. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε τυριά με πιο έντονη γεύση, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες. Ξανά, η φέτα είναι καλή επιλογή, όπως και το blue cheese και η παρμεζάνα. Τα περισσότερα τυριά, πάντως, κυκλοφορούν με λιγότερα λιπαρά, ως και καθόλου. Και, μάλιστα, χωρίς αλλαγές στη γεύση.
Επίσης, η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αλλάζει, ανάλογα με το είδος του τυριού. Τα σκληρά τυριά έχουν περισσότερο (200 mg ανά 28 γραμμάρια). Το cottage cheese, που είναι μία πολύ καλή και light επιλογή, περιέχει 140 mg ανά κούπα. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο συμβαίνει και με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν περισσότερο, ενώ το ελβετικό περιέχει πιο λίγο. Υπάρχουν, πάντως, στο εμπόριο τυριά που περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου.
Τέλος, θα ήταν καλό να αποφεύγετε το τυρί-κρέμα, και να προτιμάτε το cottage για τα σνακ σας. Το τυρί-κρέμα περιέχει πολλά λιπαρά (10 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια). Αν χρειάζεστε τυρί-κρέμα για κάποια συνταγή, ψάξτε για συσκευασίες με χαμηλά λιπαρά.
iatronet.gr

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Αυτό συμβαίνει πραγματικά όταν ξεσπάμε στο φαγητό;

~  Η συναισθηματική υπερφαγία (emotional overeating), μία από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας, είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε σε μεμονωμένα υπερφαγικά επεισόδια, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά.
Σχετίζεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία (compulsive overeating), έχει παρόμοια συμπτώματα, με τη διαφορά ότι τα υπερφαγικά επεισόδια είναι πιο ήπια και πιο διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ατόμου.
Η υπερφαγία έχει ως χαρακτηριστικό ότι το άτομο καταναλώνει τροφή χωρίς να πεινάει, μάλιστα μπορεί να νιώθει υπερβολικά πλήρες, αλλά αδύναμο να σταματήσει να τρώει. Στα επεισόδια υπερφαγίας, το άτομο δεν καταγράφει, ούτε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις γεύσεις και τρώει με μεγάλη ταχύτητα..

***  ΣΟΚ! Τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν ΤΥΦΛΩΣΗ...

~  Σοκ προκάλεσε στους γιατρούς η αναφορά δύο γυναικών 22 και 44 ετών για τύφλωση διάρκειας ως και 15 λεπτών. Μετά από πολλές μαγνητικές, σαρώσεις στην καρδιά και άλλες εξετάσεις χωρίς αποτέλεσμα, οι γιατροί άρχισαν να ερευνούν το ιστορικό των ασθενών.
Οι γιατροί κατάφεραν να συνδέσουν την προσωρινή τύφλωση των γυναικών με την χρήση του κινητού τους πριν πέσουν για ύπνο. Οι δύο γυναίκες έλεγχαν το κινητό τους ενώ ήταν ξαπλωμένες στο πλάι – όπως πολλοί. Σε αυτή την στάση, το ένα μάτι είναι επικεντρωμένο στην οθόνη, ενώ το μαξιλάρι μπλοκάρει την θέα του άλλου ματιού.
Συνεπώς το ένα μάτι συνηθίζει στο φως του κινητού ενώ το άλλο συνηθίζει στο σκοτάδι. Όταν όμως το κινητό κλείνει, ο εγκέφαλος μπερδεύεται και αναρωτιέται γιατί το ένα μάτι είναι ρυθμισμένο για το φως της ημέρας ενώ το άλλο για το σκοτάδι. Με αυτό τον τρόπο, κατέληξαν οι επιστήμονες, δημιουργείται το φαινόμενο το οποίο μακροχρόνια μπορεί να δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα στην όραση.

***  Τα φρούτα που "απογειώνουν" τον μεταβολισμό σας!

~  Σας αρέσουν τα τροπικά φρούτα; Αν ναι τότε το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να τα απολαύσετε. Τα τροπικά φρούτα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τη προσπάθεια σας να χάσετε κιλά. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αρκεί εσείς να διαλέξετε αυτά που σας αρέσουν.
Καρύδα. Αν και δεν είναι φρούτο ούτε και ξηρός καρπός, παρόλα αυτά προέρχεται από το δέντρος του κοκοφοίνικα. Είναι θρεπτική, υγιεινή και με γεύση που θυμίζει Ασιατική κουζίνα. Επίσης, είναι γεμάτη θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, καθιστώντας τη μια εξαιρετική τροφή. Εκτός όμως, από τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία, είναι και ένας καλός σύμμαχος στην απώλεια κιλών. Και αν αναρωτιέστε με πιο τρόπο βοηθάει, δεν έχετε παρά να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη καρύδα στο μαγείρεμα, αντί για το βούτυρο και θα διαπιστώσετε γρήγορα τη διαφορά.
Μάνγκο. Αυτό το τροπικό φρούτο έχει μεγάλη θρεπτική αξία, διότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει την όραση και λειτουργεί ως ασπίδα σε διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, αν κάνετε δίαιτα θα πρέπει να καταναλώνετε μάνγκο, γιατί σας κρατάει χορτάτους για ώρες και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Δεν θα μπορούσατε να έχετε καλύτερο συνδυασμό γεύσης και απώλειας κιλών.
Παπάγια. Η παπάγια είναι ένα άλλο φρούτο που βοηθάει τη πέψη και αποτελεί την ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, γιατί έχει διουρητικές ικανότητες και βελτιώνει τον μεταβολισμό.
Ακτινίδια. Μπορεί αρκετοί από εσάς να μη προτιμάτε αυτό το φρούτο, όμως τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι αποτελεί επίσης, έναν καλό σύμμαχο στη δίαιτα σας. Ένα μεσαίο ακτινίδιο περιέχει περίπου 50 θερμίδες και δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καταπολεμάει επιτυχώς το υπερβολικό βάρος.

***

*** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
 
~~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-  
~ ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιουλίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  09  Ιουλίου  2016 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-09-2016.html .-   
~  Η Εφημερίδα μας    Αrfara  Νews  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιουλίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-

~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Ιουλίου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-                     
  ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
 

 
  ~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4809 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3005 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2003  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 817  βίντεο   .-

*** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου