ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαϊου  2014  :

***  Μεσσηνιακά και  άλλα  :




























*** «Απόβαση» εκατομμυρίων ευρώ στη Μεσσηνία με τα 4 νέα ξενοδοχεία          
           
Τέσσερα νέα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντάς την έτσι σε ανερχόμενο προορισμό για τουριστικές επενδύσεις.
  Στην παραλιακή ζώνη
Ειδικότερα, η εταιρεία Horizon Α.Ε. της οικογένειας Παπαθεοδωρίδη προγραμματίζει να ανοίξει ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας (Ναυαρίνου 217).
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της νέας μονάδας, κ. Γεράσιμος Τράνακας, το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 35 δωματίων (90 κλινών), εκ των οποίων 15 δωμάτια θα έχουν ιδιωτική πισίνα.
Το ξενοδοχείο, αρχιτέκτονας του οποίου είναι ο κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης, θα διαθέτει επίσης κέντρο θαλασσοθεραπείας, γυμναστήριο, εστιατόριο και δύο συνεδριακές αίθουσες μέγιστης χωρητικότητας 350 ατόμων.
Η επωνυμία του ξενοδοχείου δωδεκάμηνης λειτουργίας θα είναι Horizon Blue. O προϋπολογισμός της επένδυσης θα φθάσει σε 6,5 εκατ. ευρώ.
H οικογένεια Παπαθεοδωρίδη επενδύει για πρώτη φορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς μέχρι πρότινος ασχολούνταν μόνο με εμπορικές δραστηριότητες στην πόλη.
  Στη Μικρά Μαντίνεια
Η έναρξη λειτουργίας της δεύτερης μονάδας στην Καλαμάτα και ειδικότερα στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια, έγινε την πασχαλινή περίοδο. Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, με δυναμικότητα 10 δωματίων, πισίνα, σνακ μπαρ και οργανωμένη παραλία, λειτουργεί η εταιρεία Αφοί Παναγή.
Η επένδυση ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ. Η μονάδα ονομάζεται Mantinia Bay και θα έχει δωδεκάμηνη λειτουργία. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε επέκτασή της.
Η τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, η οποία βρίσκεται στη φάση κατασκευής από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Messinian Center, προγραμματίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2015. Το ξενοδοχείο, με δυναμικότητα 77 κλίνες που βρίσκεται στην περιοχή Βέργα, θα διαθέτει δύο εξωτερικές πισίνες, εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, σπα και αίθουσα για συνέδρια και εκδηλώσεις.
  Επένδυση 80 εκατ.
Στις παραπάνω επενδύσεις προστίθεται και η μεγάλη επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Grace Hotels, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων στην περιοχή της Βελίκας και περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 125 δωματίων και 40 βιλών προς πώληση. Το ξενοδοχείο με την επωνυμία Grace Kalamata προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2017.
  Costa Navarino
Εξάλλου, νέες επενδύσεις σχεδιάζει και η τουριστική ναυαρχίδα της Μεσσηνίας, η Costa Navarino. Μέρος των νέων επενδύσεων περιγράφονται σε απόφαση των υπουργών Τουρισμού και ΠΕΚΑ περί επαναοριοθέτησης της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της απόφασης εγκρίθηκε η δημιουργία τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δύο στο τμήμα Ρωμανού και ένα στο τμήμα της Πύλου. Στο Ρωμανό το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προβλέπει τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών 432 κλινών.
Το δεύτερο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στο Ρωμανό περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών 674 κλινών, μέρος της δυναμικότητας της οποίας θα προκύψει από την υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα. Στην Πύλο προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 300 κλινών και κατοικιών 900 κλινών. Το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα των παραπάνω και άλλων νέων επενδύσεων που σχεδιάζονται στην Costa Navarino αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ.
Να σημειωθεί ότι φέτος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερες από 1.000 πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να εξυπηρετήσει την υψηλή τουριστική ζήτηση που καταγράφεται για την περιοχή της Μεσσηνίας.
Το 2013 το αεροδρόμιο πέτυχε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση αφίξεων (61,2%) από το εξωτερικό σε σχέση με όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Για φέτος έχουν προστεθεί και νέες απευθείας πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο από την Aegean Airlines, την Condor Airlines, την Easy Jet και την British Airways.     kathimerini.gr

***   Εκτός από την Καλαμάτα, ενδιαφέρον για υδατοδρόμια σε Πύλο & Καρδαμύλη          
           
Ο χάρτης των υδατοδρομίων 
στη Μεσσηνία 
  Σε πολλές περιοχές στην Πελοπόννησο επιδιώκεται να αναπτυχθούν υδατοδρόμια, σύμφωνα με το χάρτη που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα (Hellenic Seaplanes).
Μεταξύ άλλων, στο χάρτη ανάπτυξης υδατοδρομίων επισημαίνονται οι παρακάτω περιοχές: Κιάτο, Λουτράκι, Ερμιονίδα (δύο), Άστρος, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος, Γύθειο, Καρδαμύλη, Καλαμάτα, Πύλος.
Ήδη στην Καλαμάτα εγκρίθηκε από το Λιμενικό Ταμείο η προκήρυξη πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση άδειας χρήσης χερσαίου χώρου.
Ο προς παραχώρηση χώρος αποτελεί τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα και είναι εκτάσεως έως 120 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται δε στο άκρο του βόρειου κρηπιδώματος του λιμένα Καλαμάτας, απέναντι από το Λιμεναρχείο. Σε αυτόν θα εκτελεσθούν από τον παραχωρησιούχο οι αναγκαίες εργασίες, ώστε να λειτουργήσουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Η σχετική προκήρυξη αποστέλλεται άμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς έλεγχο και όταν ληφθεί η έγκριση, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη τις προηγούμενες ημέρες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της εταιρείας για το ενδιαφέρον της, τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας δίδει μεγάλη σημασία στη λειτουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα και επισήμανε πως ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ανοιχτός σε όποιον επιχειρηματία επιθυμεί να μετάσχει. 
Επιδίωξη του Δήμου Καλαμάτας είναι να λειτουργήσει υδατοδρόμιο όσο το δυνατόν συντομότερα στην περιοχή μας, καθώς αυτό θα αποτελέσει στην ουσία ένα δεύτερο αεροδρόμιο, με όλα τα σχετικά οφέλη.
Η λειτουργία υδατοδρομίου συνεπάγεται τη δημιουργία θέσεων εργασίας άμεσα, λόγω του προσωπικού που θα απασχολείται εκεί, και έμμεσα, λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και της επιβατικής κίνησης. Η δε εταιρεία Hellenic Seaplanes ενδιαφέρεται, εφόσον της κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, για τη λειτουργία του υδατοδρομίου Καλαμάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

***  H Κορώνη εμβληματική κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή
 
Η Ελλάδα αναλαμβάνει το συντονισμό του Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, με την Κορώνη της Μεσσηνίας να έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική της Κοινότητα, επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής, παράδοσης, ιστορίας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε, ύστερα από διαπραγματευτικές συναντήσεις, να αναλάβει η Ελλάδα από 1 Μαΐου 2014 έως 30 Απριλίου 2015, το συντονιστικό ρόλο του Δικτύου των επτά χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Ο συντονιστικός ρόλος για τα επόμενα χρόνια θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπής από τις υπόλοιπες χώρες, με την Ιταλία να ακολουθεί αμέσως μετά την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή του ΥπΑΑΤ ξεκίνησε από το 2011, αμέσως μετά την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις τέσσερις πρώτες χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο) που υπέβαλαν τον κοινό φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO, ενώ στην πορεία διευρύνθηκε με τη συμμετοχή της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Από την πλευρά της Ελλάδας, η Κορώνη της Μεσσηνίας έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική της Κοινότητα, επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής, παράδοσης, ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών. Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και το Μανιατάκειο Ίδρυμα σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν, κάθε χρόνο στην κοινότητα της Κορώνης, προβάλλουν τη διατροφική αξία του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου, τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία που περικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, όπως και τη σημασία του στην εξωστρεφή κοινωνική διάσταση του ελληνικού τραπεζιού. - 

***  Καταβολή προνοιακών επιδομάτων στην Καλαμάτα

 Διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι την Πέμπτη 15 Μαΐου τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα περιόδου Μαρτίου – Απριλίου 2014. Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες, όσον αφορά στην καταβολή συνολικού ποσού 1.768.521 ευρώ, σε δικαιούχους σε όλη τη Μεσσηνία, δεδομένου ότι η Υπηρεσία αυτή λειτουργεί για την υποστήριξη όλου του νομού. Όσοι κατ’ επιλογήν τους εισπράττουν τα επιδόματα με ταχυδρομική επιταγή, θα λάβουν το αντίστοιχο ποσό λίγες ημέρες αργότερα λόγω της μεσολάβησης των ΕΛΤΑ. - 

 *** 65 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις της ακαρπίας

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαβίβασε το μεσημέρι της Παρασκευής στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το φάκελο του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για το 2013. Το υπουργείο προέβη στη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, προκειμένου αυτό να κατατεθεί εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πληγέντες γεωργοί να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Οι κυριότερες ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αλλά και σε μέσα παραγωγής το 2013, αφορούσαν σε: Ζημιές που προκλήθηκαν από ισχυρές ανεμοθύελλες και πλημμύρες. Ζημιές που οφείλονταν στη μη ομαλή καρποφορία της ελιάς και των οπωροφόρων δέντρων. Μάλιστα, για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του υπουργού, είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε το πόρισμα των εργασιών της μέσα στον Απρίλιο. Τα δεδομένα της μελέτης ενσωματώθηκαν στις επισημάνσεις ζημιών που είχαν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών αυτών. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων των γεωργών για τις ζημιές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αναμένεται να ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή αφορά απώλεια παραγωγής, θα διατεθεί κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, δηλαδή μέσα στο 2015 και το 2016. Γιώργος Κ. Ροζής - 

***  Πουλούσε πανεπιστημιακές εργασίες μέσω Facebook

 Εναν άνδρα, ηλικίας 47 ετών, που εμπορευόταν μέσω facebook πανεπιστημιακές και διπλωματικές εργασίες, συνέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ψευδή αναφορά στην Αρχή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς αναλάμβανε την εκπόνηση και επιμέλεια πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αμοιβής. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 47χρονος συνεργαζόταν τουλάχιστον με 108 άτομα, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως συντάκτες των εργασιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση πανεπιστημιακών, πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, τις οποίες και παρέλαβαν, διακόσια άτομα, ενώ το κέρδος και το «πελατολόγιο» θα προκύψει από την περαιτέρω ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων. Ενδεικτικά, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι διπλωματικές εργασίες αφορούν στις ειδικότητες των Πανεπιστημιακών Σχολών: - Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού - Πνευματικά Δικαιώματα - Πληροφορική - Εμπορία- Διαφήμιση - Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις - Διοίκηση Επιχειρήσεων - Τουριστικά - Νευρολογία- Νευροφυσιολογία - Ιστορία - Προσχολική Εκπαίδευση - Μarketing - Internet και Γεωργία - Βιομηχανικά Απόβλητα - Δυναμική Κατασκευών - Νεοελληνική Γλώσσα - Εργασιακό Άγχος - Φιλολογία - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Φυσικό Αέριο Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση. Το προανακριτικό υλικό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ονομαστικός κατάλογος των φοιτητών, που αγόρασαν την διπλωματική εργασία τους, αλλά και των συντακτών των εν λόγω εργασιών, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

 ***  Εκδήλωση του Οδυσσέα Βουδούρη για τους ετεροδημότες της Αττικής

 H «Πελοπόννησος Πρώτα» θα νικήσει στις εκλογές, θα ανατρέψει το Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ και θα γυρίσει σελίδα στην ιστορία της Πελοποννήσου. Αυτό ήταν το μήνυμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Οδυσσέα Βουδούρη, και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, προς τους Πελοποννήσιους που ζουν στην Αττική, στην εκδήλωση του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο Οδυσσέας Βουδούρης ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν πολιτικά, «διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα. Το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης είναι καθαρά πολιτικό. Η αλλαγή σελίδας στην Πελοπόννησο θα δώσει το σήμα για τη συνολική ανατροπή μιας κυβέρνησης που έχει διαλύσει τη χώρα στο όνομα του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Μετατρέπουμε την οργή μας σε ψήφο ανατροπής και μπροστά στην κάλπη βάζουμε Πρώτα τη Ζωή μας». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Νικήτας Κανάκης και Άλκηστις Τσουλάκου. Στις ιδιαιτερότητες του κάθε νομού και στη σημασία της κινητοποίησης όλων των Πελοποννήσιων για την ανατροπή του Συστήματος Τατούλη-Φούχτελ αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Τάκης Γατσόπουλος, Κορινθίας Φάνης Κουρεμπές, Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Μεσσηνίας Νίκος Πατσαρίνος. - 

*** Επαφές του Μ. Μάκαρη με τους πολίτες
 
Στην οδό Φαρών, από την πλατεία Φραγκόλιμνας μέχρι την οδό Ναυαρίνου, περιόδευσε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, μαζί με υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες». Το απόγευμα, επισκέφθηκε τις συνοικίες Αγία Παρασκευή και Άγιος Κωνσταντίνος Συντάγματος και το βράδυ το βιοκλιματικό οικισμό στον Άγιο Σίδερη. Προχθές, ο Μ. Μάκαρης περιόδευσε το πρωί στα χωριά του Ταϋγέτου, Περιβολάκια, Νέδουσα, Αρτεμισία, Πηγές και Αλαγονία, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε επισκέψεις σε Άγιο Φλώρο, Ανθεια, Αιθαία, Αντικάλαμο και Σπερχογεία. - 

***   Σε Μικρή Μαντίνεια και Δημοτική Ενότητα Θουρίας ο Θ. Μπρεδήμας
 
Μεστές και φιλικές ήταν οι συναντήσεις του υποψήφιου δήμαρχου Καλαμάτας με το συνδυασμό «Αλλαγή για τον Δήμο της Καλαμάτας», Θ. Μπρεδήμα, κατά την περιοδεία του στη Μικρή Μαντίνεια, συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους. Εκεί, καθολικά ήταν τα παράπονα επαγγελματιών, αγροτών και κατοίκων για την εγκατάλειψή τους από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Αν και τουριστικός προορισμός, με αυξημένη κίνηση, ο δρόμος είναι στενός και το πρόβλημα διέλευσης μεγιστοποιείται, καθώς δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, με μοιραίο αποτέλεσμα να γεμίζει ο δρόμος παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Κοινά ήταν τα παράπονα κατοίκων και επαγγελματιών και για τη βρομιά που επικρατεί στη παραλία, ενώ οι αγρότες εξέφρασαν τα έντονα παράπονά τους για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού του αγροτικού οδικού δικτύου, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στα κτήματά τους και να μεταφέρουν τα προϊόντα του κόπου τους. Τα ίδια παράπονα άκουσε ο Θόδωρος Μπρεδήμας για εγκατάλειψη, ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά Πολιανή και Άνω Άμφεια. Έντονα ήταν τα παράπονα των μηλοπαραγωγών της Πολιανής, οι οποίοι του επεσήμαναν ότι η αδιαφορία των κρατούντων τούς έχει αναγκάσει να κόβουν τα δέντρα και να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια ενός μοναδικού προϊόντος. -

***  Σε Αβραμιού και Πεταλίδι σήμερα και αύριο ο Γ. Τσώνης

 Στον τόπο καταγωγής του, το Αβραμιού, θα βρεθεί σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Δήμου Μεσσήνης», όπου στις 8.00 το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση συμπατριωτών του. Αύριο το απόγευμα ο κ. Τσώνης θα επισκεφθεί το Πεταλίδι, όπου στις 8.00 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του, με αναλυτική αναφορά στη συγκεκριμένη περιοχή. -

***  «Καραγκιόζης & κινηματογράφοι» στην παλιά Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
Για τις ιστορικές θύμησες: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Τα παλιά χρόνια, και εννοώ μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο κινηματογράφος στην πόλη μας, οι Καλαματιανοί στερούνταν θεαμάτων. Γύρω στα 1920 πρωτοεμφανίστηκε το θέατρο σκιών ή, όπως είναι πιο γνωστό, «Ο Καραγκιόζης».
Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά έχει επικρατήσει ότι μας ήρθε απ’ τη μακρινή Ανατολή, Κίνα ή Ινδίες.
Το θέατρο σκιών αποτελούνταν από χάρτινες φιγούρες, στις οποίες είχαν δώσει και ονομασίες. Ο Καραγκιόζης, η γυναίκα του Αγλαΐα, τα παιδιά του, τα λεγόμενα κολλητήρια, ο Χατζηαβάτης, ο μπάρμπα – Γιώργος, ο σιορ Διονύσιος, ο Σταύρακας, ο ομορφονιός, ο πασάς, η όμορφη κόρη του, ο Βέλη – Γκέκας κ.ά. βοηθητικά πρόσωπα.
Τα έργα τους αφορούσαν, κυρίως, τα κατορθώματα ηρώων του ’21, από την κωμική τους πλευρά και με κεντρικούς ήρωες τον Αθανάσιο Διάκο, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Παπαφλέσσα, τον Κατσαντώνη κ.ά.
Ο καραγκιοζοπαίχτης ήταν ικανός άνθρωπος που ήξερε την ιστορία μας και με τη μιμητική τέχνη της φωνής ζωντάνευε τις χάρτινες φιγούρες.
Οι Καλαματιανοί τον προτιμούσαν για τρεις λόγους. Ο ένας ήταν η μεγάλη ποικιλία θεμάτων των παραστάσεων, βγαλμένα μέσα από την καθημερινή ζωή και την ιστορία μας. Ο δεύτερος λόγος ήταν η φτώχεια της εποχής εκείνης και ο τρίτος η έλλειψη άλλων θεαμάτων.
Για εμάς, τα παιδικά εκείνα χρόνια, ήταν όνειρο άπιαστο το να φτιάξεις δικό σου θίασο. Εάν διέθετες λίγες δεκάρες, μπορούσες ν’ αγοράσεις από τα βιβλιοπωλεία αυτές τις χάρτινες φιγούρες, να τις κολλήσεις σε χοντρό χαρτόνι και μετά με το «κοπίδι» να τις διαμορφώσεις.
Θυμάμαι ότι τότε είχε γίνει παιδικό πάθος αυτό. Όποιος είχε τις πιο πολλές φιγούρες, ήταν… δακτυλοδεικτούμενος. Στις αυλές των σπιτιών, οι παιδικές παρέες έστηναν ένα σεντόνι, το οποίο ονόμαζαν «μπερντέ», και με φώτα τα λαδολύχναρα, έπαιζαν Καραγκιόζη.
Από τους πρώτους επιχειρηματίες που έφεραν στην πόλη μας το θέατρο σκιών ήταν: ο Παπαδέας και ο Φραγκούλης, οι οποίοι είχαν ενοικιάσει συνεταιρικά το κέντρο «Πανελλήνιον» στην Παραλία. Μετά έφερε και ο Κίσκηλας, που είχε καφενείο στη Φαρών και Ναυαρίνου, μετά ο «Κήπος της Εδέμ» των Γαρατζιώτηδων και πιο ύστερα ο Αρφάνης Χαλκίδης, ο οποίος είχε καφενείο στο σημείο που σήμερα είναι η Αγροτική Τράπεζα.
Ξακουστοί καραγκιοζοπαίχτες τότε ήταν: ο Μάνος, ο Μίμαρος, ο Μόλλας, ο Χαρίδημος και, τέλος, ο ξακουστός Σπαθάρης, ο οποίος εθεωρείτο ο καλύτερος. Ο Σπαθάρης έζησε μέχρι πριν από λίγα χρόνια και άφησε εποχή για την τέχνη του, δημοσιεύοντας σε παιδικά περιοδικά ιστορίες του Καραγκιόζη. Επίσης, ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του.
Όμως, τα χρόνια κυλούν και οι εποχές αλλάζουν. Η εισβολή του κινηματογράφου παραγκώνισε αυτό το θέαμα, και βέβαια η χαριστική του βολή ήταν η τηλεόραση.
  ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
Το 1930 εμφανίζονται στην πόλη μας οι δύο πιο παλιοί κινηματογράφοι.
Το «Τριανόν» και ο «Έσπερος».
Το «Τριανόν» ξεκίνησε ως καφεζαχαροπλαστείο, στο γνωστό κεντρικό σημείο της πόλης. Επιχειρηματίας ήταν ο Παν. Αντωνόπουλος, ο οποίος είχε έρθει το 1930 από την Αμερική. Ήταν ωραίος τύπος. Λεπτός, γκριζομάλλης και με πολύ ευγενικούς τρόπους. Παντρεύτηκε την Ευγενία, το γένος Κουντούρη και απέκτησαν δύο παιδιά, την Έφη και τον Κώστα. Ο έξυπνος επιχειρηματίας, αντιλαμβανόμενος ότι το καλαματιανό κοινό διψούσε για θεάματα και εκμεταλλευόμενος την πελατεία που είχε δημιουργήσει, έφτιαξε τον κινηματογράφο. Στην κάτω αίθουσα χειμερινό και πάνω στην ταράτσα του κτηρίου καλοκαιρινό.
Την ίδια εποχή άνοιξε απέναντι και ο επιχειρηματίας Γ. Αγγελόπουλος τον «ΕΣΠΕΡΟ». Ο χειμερινός ήταν παραπλεύρως της Λαϊκής Σχολής και ο θερινός απέναντι στη γωνία των οδών Γιατράκου και Κροντήρη, σημερινό άκτιστο οικόπεδο.
Οι δύο κινηματογράφοι γνώρισαν τότε δόξες. Είχαν περάσει απ’ τις αίθουσές τους πολλοί αθηναϊκοί θίασοι. Θυμάμαι, είχαν έρθει ο Χατζηχρήστος, η Σοφία Βέμπο, ο Μανέλης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, οι αδελφές Καλουτά κ.ά. Ακόμα, γίνονταν εκδηλώσεις και συναυλίες χορωδιών και πολιτιστικών συλλόγων του τόπου.
Τα έργα που έφερναν ήταν κυρίως ελληνικά. Ιστορίες της πόλης και του χωριού, αισθηματικά και δακρύβρεκτα, γιατί αυτά άρεσαν πολύ.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και ο τρίτος κινηματογράφος, το «Σινέ – Αστέρια» στην παραλία, από τον Βασίλη Κοκκινογούλη. Βέβαια, ήταν μόνον καλοκαιρινός, αλλά με πιο σύγχρονα έργα, καουμπόικα, Ζορό, περιπέτειες κ.ά.
Στη συνέχεια, ένας άλλος ωραίος και σύγχρονος κινηματογράφος εμφανίζεται. Ήταν το «Σινέ – Κάστρο» στη θέση της σημερινής Αγροτικής Τράπεζας. Τον έφτιαξε ο Λεωνίδας Παπασπύρου, με πρωτοποριακή  κατασκευή της οροφής, η οποία ήταν… κινούμενη. Έτσι, παρέμενε και χειμερινός και θερινός.
Το 1955 έγινε ο «Σινέ – κήπος Εδέμ», βέβαια μόνο θερινός.
Το 1962 άνοιξε το «Σινέ – Ηλέκτρα», στην οδό Αναγνωσταρά. Το έφτιαξε ο Σείριος Στασινόπουλος και ήταν το κάτι άλλο.
Σύγχρονος, όπως οι αθηναϊκοί, με τεράστιο φουαγιέ, με θαυμάσιο μπαρ, αίθουσα αμφιθεατρική, βελούδινα καθίσματα, τουαλέτες που έλαμπαν και υπερσύγχρονο σύστημα στερεοφωνικού ήχου.
Στον κινηματογράφο αυτόν ο Σείριος Στασινόπουλος δεν εφείσθη εξόδων και του έδωσε το όνομα της αγαπημένης του αδελφής. Υπήρξε το στολίδι της πόλης μας.
Το 1965 έγινε ο κινηματογράφος «Βακαλοπούλειος» στην οδό Ιατροπούλου. Πολύ σύγχρονος και αυτός, και ήταν δωρεά του Θανάση Βακαλόπουλου στην Ιερά μας Μητρόπολη, για να προικίζονται κάθε χρόνο άπορα Καλαματιανά κορίτσια.
Αυτοί ήταν οι κινηματογράφοι που παρήλασαν από την πόλη μας, μέχρι πριν από 30 χρόνια.
Όμως, από το 1975, που μπήκε η τηλεόραση στη ζωή μας, άρχισε η φθορά αυτού του θεάματος. Ένας ένας οι κινηματογράφοι έκλεισαν, και σήμερα είναι μια μακρινή ανάμνηση, με μοναδική εξαίρεση τον κινηματογράφο «Σινέ – Όασις», στην οδό Καλλιπατείρας, ο οποίος αντέχει στη φθορά του χρόνου, χάρις στις εκλεκτές ταινίες που φέρνει στην πόλη μας ο αξιέπαινος επιχειρηματίας.
 
***   26χρονος έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του          
           

Μία ακόμα τραγωδία βιώνει η Ηλεία, καθώς λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι ένας νεαρός ηλικίας 26 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του με τραγικό τρόπο, καθώς πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο μέσα στο πατρικό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews.com, ο νεαρός σπούδαζε στην Αθήνα, όπου διέμενε με τον αδελφό του. 

***  Τάκης Αναστόπουλος «Οι εκλογές θα βοηθήσουν την Ελιά να ανθίσει...»         
   
Ο Καλαματιανός υποψήφιος ευρωβουλευτής
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων ευρωβουλευτών στις 25 Μαΐου είναι ίσως από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία τους.
Μέχρι πρότινος ήταν μια διαδικασία «χαλαρής ψήφου» για τους πολίτες, αλλά η κρίση και τα αδιέξοδα που αυτή παράγει άλλαξαν άρδην την εικόνα και τη σημασία τους.
Σ’ αυτή την εκλογική μάχη υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» είναι και ένας δικός μας άνθρωπος, ο Τάκης Αναστόπουλος. Εκτός των άλλων, γνωρίζει όλους τους διαδρόμους των Βρυξελλών, αφού από το 1977 περίπου μέχρι σήμερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βρέθηκε επικεφαλής σημαντικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή είχαμε μια σύντομη συνομιλία εν όψει και της αυριανής ομιλίας του στην Καλαμάτα. Για τον Τάκη Αναστόπουλο, πρωτεύον στοιχείο είναι η Ευρώπη να βρει και πάλι την κοινωνική της διάσταση, η οποία ήταν εγγεγραμμένη στις ιδρυτικές συνθήκες.
Σήμερα, βέβαια, οι ακολουθούμενες  πολιτικές έχουν αλλάξει, διότι την πλειοψηφία στην Ευρώπη, στα κράτη-μέλη και στα θεσμικά όργανα έχει η κεντροδεξιά. Οι πολιτικές της κεντροδεξιάς εφαρμόζονται και αυτές νιώσαμε στην καμπούρα μας όλη αυτή την περίοδο που πέρασε.
Θεωρεί, λοιπόν, ότι πρέπει να ενισχυθεί στις 25 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ελιά, γιατί πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη.

  -Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου;
Θα έλεγα πρώτα πρώτα ότι δεν ψηφίζουμε για να ρίξουμε την κυβέρνηση. Ούτε ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση! Πιστεύω, αντίθετα, ότι η ψήφος μας πρέπει να είναι θετική. Ψηφίζουμε για να διατρανώσουμε τη βούλησή μας να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ψηφίζουμε για να δούμε τη χώρα μας να ορθοποδεί μετά τη λαίλαπα της κρίσης που έζησε και να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει. Ψηφίζουμε για να δούμε την Ελλάδα να ξαναγίνεται μία κανονική χώρα. Η Διοίκηση να λειτουργεί κανονικά. Η Δικαιοσύνη να λειτουργεί εύρυθμα. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική πρόνοια να είναι και πάλι κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. Τα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα να είναι σεβαστά και να προστατεύονται. Η οικονομία να σταθεροποιηθεί, η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Αφήνουμε την περίοδο της λιτότητας πίσω μας. Μία νέα σελίδα γυρίζει! Σε αυτή τη νέα φάση δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να πορευτούμε με σύνεση, αναζητώντας πάντα τη μεγαλύτερη συναίνεση, η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη κυβερνητική σταθερότητα.
Αυτή την Ελλάδα, αυτή την καλύτερη Ελλάδα, θέλουμε μέσα σε μία καλύτερη Ευρώπη.
Είδαμε, όμως, την Ευρώπη κατά τη διαχείριση της κρίσης να δρα με τρόπο αποσπασματικό, πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έχουν όνομα και πολιτική ταυτότητα. Όλοι ανεξαιρέτως ανήκαν στην ίδια πολιτική οικογένεια. Μέρκελ και Σαρκοζί, Μπαρόζο, Βαν Ρομπόυ, Γιούνκερ, συνεπικουρούμενοι απο τον Όλι Ρεν, εφάρμοσαν τις πολιτικές της χριστιανοδημοκρατίας και του νεοφιλελευθερισμού!
Ήρθε η στιγμή στις ευρωεκλογές να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων. Για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα! Μπορούμε να το επιτύχουμε με την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  -Συμφωνείτε με την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα της «Ελιάς» θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης;
Νομίζω ότι πρόκειται για το αυτονόητο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας! Η υπομονή και οι θυσίες του λαού μας άρχισαν να φέρνουν τους πρώτους καρπούς. Σε αυτό έχει αποφασιστικά συμβάλει η κυβερνητική σταθερότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, η οικονομία μας σταθεροποιείται, η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό το λένε όλοι και όχι μόνον οι εταίροι μας σε θεσμικό επίπεδο. Έχουμε και τη βούλα των αγορών. Αν, όμως, η εμπιστοσύνη διαρραγεί, οι αγορές θα πάψουν να επενδύουν στην ελληνική οικονομία και θα έχουμε ένα δραματικό πισωγύρισμα. Αυτό οι πολίτες το ξέρουν και το καταλαβαίνουν. Δε χρειάζεται να τους ενοχοποιούμε. Θα αποφασίσουν με αίσθημα ευθύνης.
  -Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος στους πολίτες και της χώρας μας;
Η κρίση ξάφνιασε την κοινωνία. Πολλοί πολίτες απογοητευμένοι γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη, η οποία δεν τους εξασφαλίζει πια το παρόν και δεν εγγυάται το μέλλον. Μπέρδεψαν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Μαζί ξαφνιάστηκε και η Ευρώπη. Μπροστά στις νέες συνθήκες της κρίσης βρέθηκε ανέτοιμη. Η επίκληση για «περισσότερη Ευρώπη» έμεινε χωρίς περιεχόμενο. Η προσπάθεια ενεργοποίησης του γερμανογαλλικού άξονα ως ατμομηχανή της Ευρώπης αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γαλλία αδύναμη, παρά τις καλές προθέσεις του προέδρου Ολλάντ, υποχώρησε μπροστά στη ντε φάκτο πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας. Η δημιουργία, όμως, μίας γερμανικής Ευρώπης τρομάζει πολλούς ακόμα και τους ίδιους τους Γερμανούς.
Η κρίση πάνω απ’ όλα ανέδειξε ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι πολίτες θεώρησαν ότι η Ευρώπη ήταν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Άρχισαν έτσι να αναδιπλώνονται και να αναζητούν τη σωτηρία εντός των στενών εθνικών τους συνόρων, η οποία έφερε την άνοδο των εθνικισμών και την κοντόθωρη στάση «ο καθένας για τον εαυτό του».
Όσο θα υποχωρεί η κρίση, τόσο θα ξεφουσκώνει και ο ευρωσκεπτικισμός. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να δοθεί ένα πραγματικό περιεχόμενο στην Ε.Ε. Μία πραγματικά πολιτική, οικονομική και κοινωνική ένωση. Με θεσμούς και δεσμούς ομοσπονδιακού χαρακτήρα. Στην οποία οι πολίτες θα αισθάνονται ότι ανήκουν.
  -Ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα για την Ελλάδα που πρέπει να μπει στην ατζέντα της νέας Ευρωβουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Μαΐου;
Τα θέματα είναι, δυστυχώς, πολλά και όχι μόνο ένα. Θα προσπαθήσω να τα συνοψίσω στα εξής πέντε:
-η αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την ανάπτυξη. Όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Ευρώπη είχε προβεί στο διπλασιασμό των διαρθρωτικών ταμείων, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα, αλλιώς το χάσμα που χωρίζει πλούσιες και φτωχές χώρες διαρκώς θα διευρύνεται.
-η τρόικα δεν έχει πλέον λόγω ύπαρξης. Η Ευρώπη δεν το έχει ανάγκη το ΔΝΤ. Η διαχείριση της εξόδου απο την κρίση πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο απο όργανα και μηχανισμούς που να υπόκεινται σε πλήρη δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Το εθνικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης θα το συζητήσουμε και θα το συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, όχι με κηδεμόνες.
-ο έλεγχος της φορολογικής απάτης που σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται σήμερα σε 1 τρισεκατομμύριο πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή πολιτική. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας όλοι μαζί. Η Ελλάδα δεν έχει παρά να κερδίσει.
-ο έλεγχος της μετανάστευσης πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα επαφίεται στις χώρες εισόδου, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο κανονισμός  Δουβλίνο ΙΙ. Οι χώρες του Νότου και ειδικά η χώρα μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται μόνες αυτό το κόστος.
-Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή φωνή στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την ειρήνευση στην άμεση γειτονία μας. Η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ειδάλλως οι επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας θα είναι μεγάλες για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη.
  -Ποια είναι η πρότασή σας για το μείζον θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο;
Πρέπει να βαδίζουμε με το δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας διαρκώς θα συρρικνώνεται και ότι ο ιδιωτικός θα εξελίσσεται ραγδαία. Σίγουρα η ανάπτυξη θα φέρει δημιουργία απασχόλησης. Κάθε φορά που ο δείκτης της ανεργίας μειώνεται κατά 1%, αυτό σημαίνει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, όμως, απο μόνο του δεν αρκεί. Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας και να προσφέρουμε στους νέους μας τα προσόντα για να μην είναι ο αδύναμος κρίκος σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Απο την άλλη πλευρά, η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή ανατρέπει τα δεδομένα στην απασχόληση και φέρνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Για αυτό ο καθένας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τους τομείς στους οποίους παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η στροφή στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με νέες και δυναμικές καλλιέργειες θα αυξήσει το αγροτικό εισόδημα. Οι υπηρεσίες και ο τουρισμός θα αποτελέσουν για τα προσεχή χρόνια μία μόνιμη πηγή αύξησης των θέσεων εργασίας. 
 
***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
*** Καλαμάτα: Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίζεται, μετά το ξύλο στο Μεσολόγγι         
           
Συνέχεια δίνει σήμερα η Καλαμάτα στα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στο Μεσολόγγι, ένα παιχνίδι σταθμός που χάθηκε και ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην δεύτερη θέση.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Καλαμάτας
 Τα όσα συνέβησαν στις 11-5-2014 στο Μεσολόγγι ήταν οργανωµένη επίθεση για να πάρει η ΑΕΜ το αποτέλεσµα που δεν θα το κατάφερνε ποτέ σε ανθρώπινες συνθήκες.
Σ’ αυτό µάλιστα συµµετείχαν ενεργά και θεσµικοί παράγοντες όπως ο Δήµαρχος της Ιερής πόλης που στις περιοδείες του συµπεριέλαβε και προεκλογική επίσκεψη και οµιλία στο πάγκο της οµάδας µας µέσα στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόµενος από τους παράγοντες της γηπεδούχου ανταποκρινόµενοι όλοι µαζί στο ιερό καθήκον τους .
Εκτός από αυτούς τους «άψογους» θεσµικούς και διοικητικούς φιλόξενους χειρισµούς σε βάρος µας είχαµε εναντίον µας µολότοφ , µποµπάκια , πέτρες , ξύλα , µπουκάλια, απειλές, ύβρεις , κλωτσιές , γροθιές , προπηλακισµούς και γενικά τραµπουκισµούς και µεθόδους άλλης εποχής και άλλης κατηγορίας
Η αντιµετώπιση αυτών των µεθόδων από την Αστυνοµία (προληπτικά και κατασταλτικά) εξαντλήθηκε µόνο σε «συστάσεις σε θηρία στη ζούγκλα» και µάλιστα διακριτικές αφού συνόδευαν τους µετακινούµενους οργανωµένους οπαδούς των γηπεδούχων όπου αποφάσιζαν αυτοί να είναι κατά τη διάρκεια του αγώνα (πίσω από το τέρµα της Καλαµάτας , πάνω από τον πάγκο κλπ.)
Εκείνη που είναι εξωφρενική όµως είναι η ανακοίνωση της Διοίκησης της ΑΕΜ που σαν κλέφτης φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης και δεν σέβεται στοιχειωδώς ούτε τους κανόνες της ευπρέπειας ούτε την ιστορία και το µέγεθος της οµάδας µας που της επιβάλλει απόλυτη σιωπή ως ένδειξη µεταµέλειας.
Επειδή αγωνιζόµαστε για να πηγαίνουµε µε τα παιδιά µας στο γήπεδο και πιστεύουµε σε ένα καλύτερο αύριο για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο η Διοίκηση της οµάδας θα προσφύγει από αύριο παντού και αρµοδίως , καταγγέλλοντας τα έκτροπα που συνέβησαν ζητώντας παραδειγµατικά την τιµωρία των όσων συµµετείχαν , αφού ενηµερωθεί για την Έκθεση της Αστυνοµίας , το τηλεοπτικό υλικό, ως  και τα όσα ανέφεραν ο Διαιτητής και ο Παρατηρητής.
Επειδή δεν θα µπορέσουµε ούτε εµείς και πιστεύουµε ούτε ο Δήµαρχος της δικής µας πόλης να ανταποδώσουµε την «άψογη» αυτή φιλοξενία να ευχηθούµε στο Μεσολόγγι άλλη µια ηρωική έξοδο προς τις τοπικές κατηγορίες και στο Δήµαρχο της Ιερής πόλης να ανταποκριθεί ,όρθιος όµως πάντα, στο νέο του έργο. 

 
 ***   Όλα  από  τον αγώνα  ντροπής 
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Μαύρη Θύελλα) 1-0 , την Κυριακή  11/05/2014  :
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-0 11/5/2014 : http://youtu.be/6Mx65s7_xDI  ,πεισόδια Μεσσολόγγι-Καλαμάτα  1-0 11/5/2014 : http://youtu.be/VBX0oelmyuM
  ~ ***  Η  ΕΠΟ  δεν  βλέπει ; Τι  κάνουν  όλοι  αυτοί  οι  αρμόδιοι ..αναρμόδιοι για  την  βρομιά  στο  Ελληνικό  ποδόσφαιρο ; Τιμωρούν  με  την ατιμωρησία ;  να μη  μπορεί  ο πατέρας  με το παιδί του  να  πάει  να  διασκεδάσει  στα  γήπεδα; Φτάνει  πιά  κύριοι !!!!!!  ΟΧΙ  άλλη  αδιαφορία !!!   Διακοπή  αγώνα  στο  75΄ λεπτό  για  30΄ λεπτά  με  συμπλοκές  , ξυλοδαρμούς εκτίναξη  πλαστικών  , πέτρες , και εισβολεί  φιλάθλων , κ.λ.π.  δημάρχου , αντιδημάρχου , προέδρου κ.α. παράνομα  στον αγωνιστικό χώρο χωρίς  να  έχουν  δηλωθεί στο φύλλο  αγώνος ...
 
*** Στην αντεπίθεση ο Γκόφας και ακολουθεί η διοίκηση της Καλαμάτας
 
«EAN EKANA ΕΓΩ OΣΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΣΤΟ Φ.Α. ΤΟΤΕ ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ»Του Νίκου Μπαλόπουλου Μέχρι αργά χθες το βράδυ η διοίκηση της Καλαμάτας δεν είχε εξωτερικεύσει την άποψή της, απέναντι στα επεισόδια του Μεσολογγίου, όμως πληροφορίες την ήθελαν να εκδίδει ανακοίνωση – απάντηση, που θα γνωστοποιηθεί σήμερα στα ΜΜΕ. Κι αν οι διοικούντες καθυστέρησαν να πράξουν τα δέοντα, ο Μίλτος Γκόφας δεν το έκανε… Ο Αιγιώτης τεχνικός όντας ιδιαίτερα εκνευρισμένος, έχοντας δεχθεί τις βολές των ιθυνόντων της ΑΕΜ, περνά στην αντεπίθεση και μέσω ρητορικών ερωτημάτων μεταφέρει στον κόσμο την άποψή του για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ματς της Κυριακής… «Ήμουν εγώ αυτός που συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις πριν το ματς; Ήμουν εγώ αυτός που πέταγε πέτρες και μπουκάλια; Ήμουν εγώ αυτός που τροφοδοτούσε καπνογόνα και μολότοφ; Ήμουν εγώ αυτός που περιφερόταν χωρίς να είναι γραμμένο στο Φ.Α. εντός του αγωνιστικού χώρου και προκαλούσε; Εάν λοιπόν ήμουν εγώ, τότε ζητάω ταπεινά συγνώμη και το ίδιο ισχύει και για το συνεργάτη μου κ. Λουκά. Γι’ αυτούς που βγήκαν αμέσως να με στοχοποιήσουν με ανακοινώσεις, θέλοντας να ρίξουν πάνω μου την ευθύνη, τους λέω ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε όλα τα παραπάνω. Ν’ αναφέρω απλά ότι στο Φ.Α. ο διαιτητής κάνει λόγο για διακοπή 32 λεπτών, μιλάει για συνεχή ροή μπουκαλιών και πετρών, αλλά και για κάποιον που του συστήθηκε πριν το ματς ως αδελφός του προέδρου, ο οποίος βρέθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου, κάνοντας βόλτες. Επίσης το ότι ο δήμαρχος βρέθηκε εντός χωρίς λόγο, αλλά και το ότι κάποιοι εκ των κυρίων βρίσκονται στο πλευρό του στις προσεχείς εκλογές, έχοντας δεχθεί την μεγάλη στήριξή του το προηγούμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Γκόφας αργά χθες το βράδυ, την ώρα που ο Γιώργος Ράλλης δεν είχε τοποθετηθεί – η στάση του οφείλουμε ν’ αναφέρουμε ότι ήταν εξαιρετική την Κυριακή και οι νομικές του γνώσεις έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων – απέναντι στα επεισόδια.Αύριο το αδιάφορο ματς με Παναυπλιακό Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, η Καλαμάτα δίνει αύριο το τελευταίο της εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό, στο οποίο θα παραταχθεί με αλλαγές, αλλά και χωρίς τους τιμωρημένους Καλαντζή, Τριανταφυλλάκη, Καλογερόπουλο. Στον αντίποδα επιστρέφει ο Σκαρλάτος, ενώ ενδέχεται να συμπεριληφθεί στην αποστολή ο Τσόπελας. Στοχοποιεί Γκόφα - Λουκά ο πρόεδρος της ΑΕΜ που κάνει λόγο για «μελανή σελίδα» Συνέχεια στο σήριαλ που εξελίχθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής έδωσε χθες το Δ.Σ. του Μεσολογγίου, έτσι τουλάχιστον όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφει ο πρόεδρος της ΑΕΜ Διονύσης Βισβίκης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κάνει λόγο για μελανή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιλά για επίθεση ανθρώπου της Καλαμάτας στον Δήμαρχο της πόλης - «δείχνοντας» τον Ιωσήφ Λουκά – στοχοποιώντας παράλληλα τον Μίλτο Γκόφα… Αναλυτικότερα η ανακοίνωση...«Ασεβής επίθεση στον δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου από παράγοντα της Καλαμάτας Ο χθεσινός αγώνας μεταξύ της ΑΕ Μεσολογγίου και της Καλαμάτας θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως μια μελανή σελίδα. Ο δήμαρχος της Ι.Π Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης στην προσπάθεια του να ηρεμήσει τα πνεύματα από τους διαπληκτισμούς των δυο πλευρών, δέχθηκε άνανδρη και βρώμικη επίθεση από παράγοντα της Καλαμάτας, ο οποίος τον γρονθοκόπησε. Η συμπεριφορά τόσο του παράγοντα, όσο και του προπονητή της Καλαμάτας κ. Μίλτου Γκόφα, ο οποίος προκάλεσε την διοίκηση της ΑΕΜ, αποτελούν ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και προσβάλουν την ιστορία του ιστορικού σωματείου της Καλαμάτας. Διονύσης Βισβίκης. Πρόεδρος ΑΕ Μεσολογγίου». - 

*** Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ στην Α1 Ανδρών έχει ως εξής:
Α1 ΑΝΔΡΩΝ
ΠΛΕΙ ΟΦ – ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
1οι ΑΓΩΝΕΣ (13/5/2014)

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ

  Ο Ολυμπιακός «διέλυσε» τον Πανιώνιο για το 1-0 στα ημιτελικά
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  78-43 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  21-15, 43-29, 60-35, 78-43 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκόντας, Γκούμας, Μαγκλογιάννης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 9 (2), Σερμαντίνι 5, Ντάνστον 3, Σπανούλης 9 (1), Περπέρογλου 8 (1), Παπαπέτρου 3 (1), Σλούκας 7 (1), Κόλινς 16 (3), Σίμονς, Λοτζέσκι 11 (2), Πρίντεζης 7, Μάντζαρης.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΚόλουμ 14 (2), Ντούβνιακ 3 (1), Κάρτερ, Μίλμπουρν 6, Αθανασούλας, Μπατής, Σκορδίλης, Λάνγκφορντ 10 (1), Μίτσελ, Σίμτσακ 6, Κυρίτσης 4, Σαλούστρος.

Live: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Α' δεκ/πτο)
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  ΠΑΟΚ      89-83 , (45-49) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-31 , 45-49 , 65-66 ,89-83 .-
Ο  Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέτυχε  32  πόντους καλαθιών .- {Το  δικό του ρεκόρ πόντων είναι  35 πόντοι.  }
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου, Μάνος, Μητσόπουλος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φραγκίσκος Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι, Φώτσης 9 (1), Ούκιτς 7 (1), Λάσμε 6, Μαυροκεφαλίδης 32 (10ρ.), Διαμαντίδης 17 (2), Γκιστ 10 (2), Παππάς, Ματσιούλις 8 (2), Ράιτ.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Πέιν 13, Κούπερ 15 (1), Χαραλαμπίδης 14 (1), Τσόχλας 2, Τσαϊρέλης 14 (2), Δέδας, Μαργαρίτης 3, Καλλές, Μπόγρης 16, Κασελάκης 6 (2).
Ο Μαυροκεφαλίδης... έκλεψε τη νίκη από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ
~* Μπράμος, Κάρι, Φώτσης, Ούκιτς, Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης, Γκιστ, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις και Ράιτ η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού.-
~* Πέιν, Κούπερ, Χαραλαμπίδης, Τσόχλας, Βουτσίτσεβιτς, Τσαϊρέλης, Δέδας, Μαργαρίτης, Καλλές, Μπόγρης, Κασελάκης και Λιάπης η δωδεκάδα του ΠΑΟΚ.-
Σχετικά  βίντεο  :
ΠΑΟ -ΠΑΟΚ  89-83 πλεϊ οφ 13/5/2014 : http://youtu.be/znn6v4W9wmA  ,
ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 89-83 πλέϊ οφ  13/5/2014 δηλώσεις : http://youtu.be/bTdReUg0Lpc ,

***  Το πρόγραμμα (οι αγώνες θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η ειδική βαθμολογία, έχουν ως εξής:~ Τετάρτη 14 Μαΐου17:00 Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ
19:15 Παναθηναϊκός - Ατρόμητος
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)1. Παναθηναϊκός 10
2. ΠΑΟΚ 7
3. Αστέρας Τρίπολης 4
4. Ατρόμητος 3
 * Από τον ΠΑΟΚ έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί έπειτα από απόφαση τιμωρίας της ΕΠΟ.-

***  Την  Παρασκευή  16 Μαϊου  2014  στο  ΦΑΪΝΛ  ΦΟΡ  του  Ευρωμπάσκετ :
Ημιτελικά :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.
ΡΕΑΛ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
~ Ο  Τελικός την Κυριακή  18/05/2014 :

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-  
 
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                               
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαϊου 2014 .-                                                            
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014  ,.-
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-   
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-                                                                         
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-                                                            
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                               
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-                                                                           
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .                                     http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11  Μαΐου  2014 .-                           http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                                      
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαϊου  2014  .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-
~
~** Τάσος Δ.  Μπούρας  υποψήφιος  Δημ. Σύμβουλος με Π. Νίκα 18-05-2014 : http://youtu.be/-VqckDe12RE ,

  
 



 *** Βίντεο  ο βιντεοθήκη :
~** Τάσος Δ.  Μπούρας  υποψήφιος  Δημ. Σύμβουλος με Π. Νίκα 18-05-2014 : http://youtu.be/-VqckDe12RE ,
~** ΨΩΜΙ  ΠΑΙΔΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αρχείο : http://youtu.be/0rwXk6Fh30A ,
 

***  Προσοχή !!!  Μερικές  φορές το  ιαματικό  φάρμακο που  είναι  για  κάποιον  άνθρωπο , είναι  δηλητήριο για κάποιον άλλο !  {Άγιος  Ιωάννης  ο  Σιναϊτης } .-

 
***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου