ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 καί 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ  και μαθαίνουμε !
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 καί  20  -01  -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων  :  Ημέρα  γιορτής  του Χιονιού !!!!

Φωτογραφία  ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
To ποντικάκι  κοντά  στις  όμορφες διαδρομές μας στην Ελληνική φύση ! :
  ΑΡΚΑΔΙΑ
 ***  ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΧΕΛΜΟΥ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ  και Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ  ΛΑΥΡΑΣ :
  ΧΕΛΜΟΣ όρος

***
* Με  πρωίνή  μας αναχώρηση  ώρα  07,30 π.μ. , από Μεσσήνη Μεσσηνίας , με την ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ  ΛΕΣΧΗΣ Μεσσήνης καί μετά  από μιά  όμορφη  διαδρομή  περίπου  τριών (3)  ωρών φτάσαμε πρώτα στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Σκεπαστού -Καλαβρύτων , στη συνέχεια  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ και  Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού Καλαβρύτων . -
καφεδάκι στο ΛΕΒΙΔΙ 
* Η  Πορεία της  διαδρομής  ήταν :  Μεσσήνη - Τρίπολη - επίσκεψη Αγίας Φωτεινής (Ιδιόρυθμος  σε κατασκευή  Ιερός  Ναός ) ,500 Χ 340 (40ΚΒ)
 δίπλα  στην  Αρχαία  Μαντίνεια Αρκαδίας -ημίωρη παραμονή και στην συνέχεια φτάνουμε  στο ΛΕΒΙΔΙ Αρκαδίας (εκκλησιασμός , καί  καφεδάκι γιά τρία  τέταρτα της ώρας παραμονής στο  όμορφα χειμωνιάτικο Λεβίδι ) .-Τοποθεσία :
Αρχαία πόλη της Αρκαδίας γνωστή από τον Όμηρο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει ερατεινή που σημαίνει ευτυχισμένη.
Βρίσκεται 13 χμ. Βόρεια της Τρίπολης, Νότια του Ορχομενού και Βόρεια της Τεγέας (Χάρτης Δ5). Καταλαμβάνει μια ευρύχωρη πεδιάδα. Αρχικά πέντε (5) κώμες διασκορπισμένες αποτελούσαν την Αρχαία Μαντίνεια, οι οποίες αργότερα με προτροπή των Αργείων συνώκισαν και οχύρωσαν μια πόλη.-  Ονομασία :
Η πόλη ονομαζόταν Μαντινέα. Μαντινέη στην Ιωνική διάλεκτο και Μαντίνεια σύμφωνα με την Αττική. Το όνομά της ετυμολογείται από τον επώνυμο ήρωα και πρώτο οικιστή της Μαντινέα.
Από το 223 π.Χ. έως το 125 μ.Χ. μετονομάστηκε σε Αντιγόνεια και οι κάτοικοι Αντιγονείς. Το 125 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφτηκε την πόλη και επανέφερε την ονομασία Μαντίνεια. -
~   Αρχαιολογικά μνημεία  :
Η Μαντίνεια περιβαλλόταν από τείχος με λίθινο υπόβαθρο και ανωδομή από ωμές πλίνθους. Το μήκος ήταν 3.942 μ. Σ' αυτό υπήρχαν 122 πύργοι ύψους 5 μέτρων περίπου. Γύρω από το τείχος υπήρχε σκαμμένη τάφρος όπου διοχέτευαν τα νερά του ποταμού Όφη και της κρήνης Άρνα, κοντά στην οποία η Ρέα έφερε στον κόσμο τον Ποσειδώνα. Μπροστά στις πύλες διακρίνονταν κατάλοιπα γεφυριών ενώ οι πύλες οδηγούσαν σε αντίστοιχα κρυφά μονοπάτια.
Εσωτερικά του τείχους υπήρχαν:
Το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας (Ρωμαϊκής εποχής). 
ο ναός του Δία Σωτήρα.
Το Ηραίο με αγάλματα του Πραξιτέλη.
Βωμός του Ήλιου.
Κυκλικό οικοδόμημα στο οποίο φύλασσαν την ιερή φλόγα που είχαν μεταφέρει από την Αττική και τον έφιππο αδριάντα του Γρύλλου - γιου του Ξενοφώντα.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Μαντινείας και στο βάθος ο Ι. Ναός
Το 500 π.Χ. εμφανίστηκαν τα νομίσματά της τα οποία εξαφανίστηκαν μετά την καταστροφή της πόλης από τους Λακεδαιμόνιους και επανακυκλοφόρησαν μετά την επανίδρυσή της το 370 π.Χ.
Έξω από το τείχος και την πόλη υπήρχε άλσος αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα καθώς και πηγή με το όνομα Άρνη.
Σε ανασκαφές που έγιναν από τον αρχαιολόγο Φουζέρ (1887-1889) ανακαλύφθηκε μεγάλο μέρος των κτισμάτων και ερειπίων της αρχαίας πόλης. Από το αρχαίο θέατρο σώζεται ολόκληρη η σκηνή, ενώ έργα του Πραξιτέλη φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Επίσης σώζονται ερείπια του ναού του Δία, του Βουλευτηρίου και της αγοράς. 
 *Ιερός Ναός   Η  ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ  Μαντινείας  Αρκαδίας : Ο Παράξενος Ναός της Αγίας Φωτεινής :
** Η Ελλάδα είναι γεμάτη από παράξενες Εκκλησίες(Παράξενες Εκκλησίες στην Ελλάδα, explorers.gr),που τις περισσότερες φορές μένουν κρυφές στα μάτια του επισκέπτη, που συνήθως προτιμά να επισκέπτεται τοποθεσίες και αξιοθέατα που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Η μικρή μου εμπειρία, ωστόσο, μου έχει αποδείξει πως, ακόμα και κάτι που, όπως λέει ο κόσμος «δεν σου γεμίζει το μάτι»,μπορεί να κρύβει εκπλήξεις που κανείς ούτε θα φανταζόταν.
Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, αντίθετα, είναι από τα αξιοθέατα που αμέσως προκαλούν την εντύπωση του επισκέπτη, ο οποίος δικαίως τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους πιο περίεργους ναούς που έχει ποτέ δει στη ζωή του.
«Κρυμμένος» από τα μάτια του κόσμου, μακριά από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τη Βυτίνα στα διόδια της Εθνικής Οδού, ο Ναός της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Τρίπολης, στην επαρχιακή οδό προς το χωριό Αρτεμίσιο, στους πρόποδες του ομώνυμου Ιερού Όρους της θεάς ʼρτεμης, στα σύνορα με το Νομό Αργολίδας. Ρωτώντας στην Τρίπολη, ο επισκέπτης θα πάρει οδηγίες για το πώς θα φτάσει εκεί, αν και για τους επισκέπτες από Εθνική Οδό είναι ευκολότερο, καθώς στρίβουν δεξιά αμέσως μετά τα διόδια, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βυτίνα.
 Το  Αρχαίο Στάδιο
Επισκεφτήκαμε νύχτα, μαζί με τον χρήστη coldfusion το Ναό, χωρίς να γνωρίζουμε που ακριβώς είναι και το σκοτάδι, μαζί με την έλλειψη πινακίδων, έκαναν την αποστολή μας ακόμα δυσκολότερη. Όταν τελικά φτάσαμε, είδαμε ένα οικοδόμημα που η αλήθεια είναι πως δεν μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Ίσως ήταν λίγο το σκοτάδι, λίγο η ερημιά και άλλο τόσο η παράξενη ενέργεια του τόπου που μας έκανε να νιώθουμε έτσι, οπότε, γνωρίζοντας πλέον τη διαδρομή, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε κάποια άλλη στιγμή στο φως της ημέρας, εφοδιασμένοι με φωτογραφική μηχανή.

Λεπτομέριες από το εξωτερικό του Ι.Ναού ΑγίαςΦωτεινής .
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές του Δεκέμβρη, μια συννεφιασμένη Κυριακή. Μόλις δύο ή τρεις επισκέπτες βρίσκονταν στο χώρο και έτσι είχαμε όλη την ησυχία και την άνεση να φωτογραφήσουμε το Ναό. Μισό λεπτό, όμως..τα μάτια μας δεν αντίκριζαν ένα Ναό, αλλά τουλάχιστον τρεις. Έναν που έμοιαζε αμυδρά με βυζαντινό ναό, έναν άλλο που είχε αιγυπτιακά στοιχεία και έναν τρίτο με αρχαιοελληνικά. Γιατί, αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το συγκεκριμένο ναό να αποτελεί έναν από τους πλέον παράξενους που έχω δει ποτέ μου, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να «παντρεύονται» με τρόπο αρμονικό βυζαντινά, αρχαιοελληνικά και αιγυπτιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής.

Στο  βάθος το Αρτεμίσιον Όρος Αρκαδίας
Η κατασκευή του Ναού ολοκληρώθηκε το 1968, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το 1978 από το Μητροπολίτη Θεόκλητο. Ο Ναός ανήκει στον Μαντινειακό Σύνδεσμο και σήμερα χρησιμοποιείται για γάμους και βαπτίσεις. Στον προαύλιο χώρο του Ναού υπάρχει το φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον, το οποίο θεμελιώθηκε προς τιμήν των αγωνιστών της πατρίδας, οι οποίοι κατάγονταν από το δημοτικό διαμέρισμα Μαντινείας, ενώ από την απέναντι πλευρά του δρόμου, υπάρχει μεγάλος αρχαιολογικός χώρος.
 Ο  Ι.Ναός από Δυτικά
Συζητάμε με τον coldfusion το σκοπό της ανέγερσης ενός τόσο ιδιαίτερου ναού και συμφωνούμε στο ότι ο αρχιτέκτονας πιθανότατα ήθελε να περάσει το μήνυμα πως η «αλήθεια» δεν είναι προνόμιο κανενός θρησκευτικού ρεύματος. Μπορεί επίσης να ήθελε να περάσει το μήνυμα συμφιλίωσης των θρησκειών ή και κάτι ακόμα που δεν μπορούμε να σκεφτούμε.
Θα μπορούσα να γράψω ένα αρκετά μεγάλο κείμενο για το Ναό της Αγίας Φωτεινής, αλλά δεν θα το κάνω. Θα σας παρουσιάσω τις φωτογραφίες και θα αφήσω τις σκέψεις να τις κάνετε εσείς μόνοι σας. Και αν η Αρκαδία αποτελέσει τόπο διακοπών σας ή ενδιάμεσο πέρασμα σε κάποιο σας ταξίδι,επισκεφτείτε το ναό και προσπαθήστε κι εσείς να αποκωδικοποιήσετε τα μηνύματα που θέλει να περάσει..
~
Το  Ιερό του Ι.Ν. της Αγίας  Φωτεινής  στην Μαντινεία  Αρκαδίας ...

Η  Αγία  Φωτεινή  στη μνήμη της οποίας έγινε  ο  Ναός το  1978 ....
~  Το  Ηρώον
 Το φρέαρ  Ιακώβ

***  ΛΕΒΙΔΙ  Ν.  ΑΡΚΑΔΙΑΣ   2013 :
 Το Λεβίδι, χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου και με φόντο το επιβλητικό δάσος του βορειοανατολικού Μαινάλου, διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει κάθε επισκέπτη να νοιώσει έντονα το μεθστικό άρωμα της Ορεινής Αρκαδίας.
O οικισμός έχει διατηρήσει αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά που εκφράζονται σε ποιοτικές αναπαλαιώσεις πετρόκτιστων αρχοντικών και ξενώνων ενώ παράλληλα διαθέτει όλες τις σύγχρονες παροχές ενός σημαντικού ορεινού προορισμού.
Υπάρχει επαρκής υποδομή σε καταλύμματα διαφόρων τύπων ενώ υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής σε ταβέρνες και καταστήματα τοπικών προιόντων.
Το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα είναι η εγγύηση για μια ιδανική διαμονή. -

Αξιοθέατα : Το  μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου ,   Το Αρκαδικό μουσείο , Την πανέμορφη ζωντανή πλατεία , Τα ταβερνάκια , Τα καταστήματα , και το Δάσος του Μαινάλου .-
~** Συνεχίζοντας  την διαδρομή μας περνάμε .....:Από ....χωριά  καί οικισμούς .... :  
* Αφήνοντας το Λεβίδι , πήραμε τον όμορφο δρόμο της διαδρομής μας γιά Καλάβρυτα ! διερχόμενοι .....από .....

*** Η Βλαχέρνα σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων , στις βόρειες πλαγιές του Μαινάλου και τριγυριζμένη από το πανέμορφο δάσος είναι ένα απο τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Ομορφα πετρόκτιστα σπίτια, καταπράσινες αυλές και φιλόξενοι άνθρωποι είναι μερικά μόνο απο τα στοιχεία που μπορεί κάθε επισκέπτης  γνωρίσει στην όμορφη Βλαχέρνα.-  

***Η  Κάψια, ένας γραφικός οικισμός στους πρόποδες του βορειοανατολικού Μαινάλου και σε υψόμετρο  700 μέτρων ,  με εύκολη πρόσβαση και σε κοντινή απόσταση απο την Αθήνα.
Ομορφα πετρόκτιστα σπίτια και όμορφο φυσικό περιβάλον, είναι τα στοιχεία που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια.
Το σπήλαιο Κάψια αποτελεί φυσικό μνημείο μεγάλης αξίας.-


*** Ο Καρδαράς είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο Χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και βρίσκεται στα  1100 μέτρα ,  πάνω στον κεντρικό δρόμο μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο.
Το δάσος του Μαινάλου, περιβάλλει απο όλες τις πλευρές τον οκισμό και δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για
αξέχαστες ορεινές εξερευνήσεις και απολαύσεις.
Λίγα ταβερνάκια και ξενώνες θα φροντίσουν για μια απολαυστική διαμονή.-


*** Στη συνέχιση της  διαδρομής  μας 40  άτομα  με το τουριστικό λεωφορείο ...., περνάμε  τα χωριά Λυκουριά , Χελωνοσπηλιά , Καλύβια , Ζευγολατιό , Καλύβια , Φίλια , Λεύκα , ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ , Καστέλλι , Πριόλιθος , Κάνδαλος , Λαγοβούνι , Σκεπαστό , Ι.Μ. Αγίας Λαύρας , ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ....

*** KΛΕΙΤΟΡΙΑ :

Η Κλειτορία βρίσκεται στο Ν.Α. άκρο του Ν. Αχαΐας σε μια ορεινή περιοχή πλούσια σε νερό και βλάστηση. Κτίστηκε από Λαγκαδινούς, Κλουκινιώτες και Πλανητεριώτες μαστόρους και ήδη από το 1830 άρχισε να πυκνώνει και να εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ονομαστή ήταν παλιότερα η ετήσια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη που γινόταν κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτέμβρη και έφτασε να αποτελεί το αποκορύφωμα της εμπορικής κίνησης.
Από παλιά, όντας παράλληλα και συγκοινωνιακός κόμβος, εξυπηρετούσε τα χωριά της γύρω περιοχής, γι' αυτό και στην περιφέρεια της μπορούμε να δούμε συγκεντρωμένα τα απομεινάρια της ντόπιας βιοτεχνίας (νερόμυλους, νεροτριβές κλπ.) που φανερώνουν μια ενδιαφέρουσα άνθηση της ντόπιας οικονομίας.
Κύριο παράγοντα στην ανάπτυξη της Κλειτορίας αποτέλεσε η θέση της στην πλούσια κοιλάδα όπου και τα ερείπια του αρχαίου Κλείτορα.
Αρχιτεκτονικά η Κλειτορία ακολουθεί την τυπική μορφή της κεντρικής Πελοποννήσου, χωρίς να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Σώζονται διάφορα αρχιτεκτονικά, λαογραφικά, και βιοτεχνικά μνημεία όπως παλιές εκκλησίες (όλες λιθόκτιστες), τοξωτά γεφύρια από την εποχή της τουρκοκρατίας, παραδοσιακές κρήνες σ' όλα τα γύρω χωριά, παλιά χάνια, νεροτριβές και νερόμυλοι, ελάχιστοι από τους οποίους παραμένουν ακόμα σε χρήση.
Σήμερα η Κλειτορία παραμένει συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, αποτελεί δε, έδρα του δήμου Κλειτορίας.
Έχει πληθυσμό 1100 περίπου κατοίκων και διαθέτει όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Αστυνομικό τμήμα, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας κλπ) καθώς και μια Μαθητική Εστία που εξυπηρετεί τους μαθητές από τα γύρω χωριά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της και στην οποία διαμένουν και σιτίζονται και οι μαθητές που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε. Κλειτορίας. Επίσης διαθέτει μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και Υδροηλεκτρικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας. Οι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με την κτηνοτροφία, το εμπόριο, την υφαντουργία και την αγροτική εκμετάλλευση του κάμπου στον οποίο πρόσφάτα έγινε αναδασμός.

 *** ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΑΓΙΑΣ  ΛΑΥΡΑΣ  :

Βρίσκεται 5χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, ιδρύθηκε από τον ασκητή Ευγένιο που ήλθε από το Άγιο Όρος, άρχισε να οικοδομείται το 961 στη θέση Παλαιομονάστηρο (δυτικά της θέσης όπου βρίσκεται σήμερα). Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε υλική υποδομή & έμψυχο δυναμικό. Έτσι σε κάποιο χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρωθεί 960 Μοναχοί.

Παρά τις καταστροφές που υπέστη από το 1585 έως και την πρόσφατη καταστροφή του Δεκεμβρίου του 1943, με πυρκαγιές, λεηλασίες και εκτελέσεις τριών Μοναχών, που δεν είχαν εγκαταλείψει τη Μονή, κατάφερε και πάλι από τους Μοναχούς όπου είχαν κρυφτεί λίγο πιο μακριά & ξαναγύρισαν όταν είχαν απομακρυνθεί τα στρατεύματα, φέρνοντας μαζί τους κειμήλια και το Λάβαρο της Επανάσταση που διέσωσαν και άρχισαν ξανά από την αρχή την επισκευή και ανοικοδόμηση. Το 1950, η Μονή με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε πλήρως & τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με καθοδήγηση του Ηγουμένου Φιλάρετου Κωνσταντακόπουλου.
Ο πολύτιμος θησαυρός που βρίσκεται στην Μονή είναι η πρώτη σημαία του Ελληνικού Έθνους το Λάβαρο της Επανάστασης, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β' τη Μεγάλη. τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι Σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.
Επίσης ξεχωρίζει η Κάρα του Αγίου Αλεξίου του "Ανθρώπου του Θεού", πολιούχου της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου & είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398, επίσης η Κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων. Επίσης ανεκτίμητος θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της Μονής όπου το Αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502.-

*** ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ :

*   Ο Δήμος Καλαβρύτων βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και έχει πρωτεύουσα την πόλη των Καλαβρύτων. Δημιουργήθηκε το 1944, με την απελευθέρωση της Ελλάδας, ως φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής των Καλαβρύτων. Σήμερα έχει έκταση 531.797 στρέμματα και 8.580 κατοίκους (απογραφή 2001).
Στον δήμο Καλαβρύτων βρίσκονται η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Μνημείο της θυσίας. Στην κορυφή του Χελμού, εντός των ορίων του δήμου βρίσκεται το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, ενώ στην πόλη των Καλαβρύτων καταλήγει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων. Τα φυσικά αξιοθέατα του δήμου περιλαμβάνουν το Φαράγγι του Βουραϊκού, τα Ύδατα της Στυγός και το Σπήλαιο των Λιμνών. Κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται και το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.-
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος), έως 2340 μ. (Νεραϊδόραχη).
Μια ακόμη πρόκληση και ατραξιόν της περιοχής και της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα έξι αυτοκινητάμαξες, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ειδικά για τον ελληνικό οδοντωτό σιδηρόδρομο και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον των γραμμών του δικτύου (στις κλίσεις, τις καμπύλες της γραμμής, το ύψος των σηράγγων, την αντοχή των γεφυρών και των σιδηροτροχιών).Τα τραίνα είναι γαλλικής κατασκευής και αναβαθμισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Η ασφάλεια των επιβατών ήταν το κύριο μέλημα της αναβαθμισμένης σιδηροδορμικής γραμμής που φτάνει στα Καλάβρυτα και στην οποία κινείται ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Είναι σχεδόν άγνωστο σε όλους πως οι αυτοκινητάμαξες είναι ηλεκτροκίνητες. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενεργεία παράγεται προς το παρόν από ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που βρίσκεται στο μεσαίο όχημα, αλλά αν ηλεκτροδοτηθεί η γραμμή, το όχημα αυτό δεν θα χρειάζεται πια. Οι καθήμενοι επιβάτες είναι 81 και στις δύο θέσεις (Α' και Β'), αλλά συνολικά η αμαξοστοιχία μπορεί να διακινήσει 100 περίπου άτομα. Υπάρχει επίσης και μια αποτελεσματική σκευοφόρος. Η ταχύτητα στη συμβατική χάραξη φτάνει τα 40 χλμ. την ώρα και στην οδοντωτή τα 12, ενώ η μέγιστη κλίση σε ορισμένα σημεία αγγίζει το 17,5%.
Ταξιδέψτε από τα Καλάβρυτα μέχρι το Διακοφτό και χαρείτε την πλούσια φύση σε έλατο, απότομες χαράδρες και πολύ πράσινο. Θα χρειαστεί πολλές φορές να κρατήσετε την αναπνοή σας από τις απόκρυμνες πλαγιές που θα περάσετε.
Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν πόλο έλξης για κάθε Έλληνα αλλά και αλλοδαπούς επισκέπτες για πολλούς λόγους. Κατά πρώτον θα βρείτε ξενώνες και ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι και άλλες επιλογές για τη διαμονή στα Καλάβρυτα και ετσιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό και διασκέδαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.-
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
*
Η περιοχή των Καλαβρύτων είναι γνωστή όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές που έχει ή για το Χελμό και το χιονοδρομικό του κέντρο ή για το γραφικό φαράγγι του Βουραικού αλλά και για την εκτέλεση από τους Γερμανούς το 1943 του ανδρικού πληθυσμού του.
Το ιστορικό της σφαγής ξεκινάει την περίοδο κατά την οποία η στρατιά των συμμάχων αποβιβάζεται στη Σικελία. Μετά ακολουθεί η παράδοση των Ιταλών οπότε και το βάρος της φύλαξη της Ελλάδας πέφτει αποκλειστικά στους Γερμανούς. Οι Γeρμανοί είχαν το φόβο πως οι σύμμαχοι θα προσπαθούσαν να κάνουν απόβαση στα νότια δυτικά παράλια της Ελλάδας οπότε είχαν καταστρώσει και ένα σχέδιο αμύνης στο ύωος περίπου του Ολύμπου.
Ενας αστάθμητος παράγοντας για τους Γερμανούς στην Ελλάδα ήταν η δράση των αντάρτικων ομάδων. Ετσι μετην πρώτη αφορμή προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό στον οποίο πιθανό οι αντάρτες να είχαν στηρίγματα. Και λέω πιθανό γιατί ακόμα και εκείνη τη δύσκολη εποχή οι Ελληνες ήταν χωρισμένοι.
Στη γενικότερη περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας και του δύσβατου της περιοχής δρούσαν περί τους 5.000 αντάρτες. Στη μάχη της Κερπίνης οι αντάρτες αιχμαλώτισαν περί τους 70 Γερμανούς. Γι αυτό το γεγονός πολλά έχουν ειπωθεί πολλά κάποιος μπορεί να σκεπτεί.απλά θα πω πως αποτέλεσε την αφορμή για τη σφαγή των Καλαβρύτων γιατί οι Γερμανοί όπως είπα και παραπάνω ήθελαν να καταστρέψουν κάθε τι που μπορούσε να στηρίξει σωματικά ή ψυχολογικά τους αντάρτες.
Η πρώτη κίνηση του Γερμανικού επιτελείου ήταν να ζητήσει την καταστροφή με τη χρήση αεροπλάνων (ρίχνοντας βόμβες) αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμος αριθμός αεροπλάνων γι αυτή την επιχείρηση. Ετσι η <<δουλειά>> ανατέθηκε στην 117 μεραρχία κυνηγών. Η επιχείρηση ξεκίνησε 6 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα από Τρίπολη,Πάτρα ,Πύργο,Αίγιο.
9 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα. (Οι Γερμανοί πέρασαν κι απο το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου το έκαψαν και σκότωσαν και τους μοναχούς).Ο κόσμος ήταν φοβισμένος αλλά δε μπορούσε να φύγει, χειμώνας ήταν που να πάει; .Ο Γερμανός διοικητής διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός δε θα πάθει τίποτα και πως δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται. Ζήτησε μόνο μια κατάσταση των σπιτιών που είχαν μέλη στην αντίσταση. Αρχισαν να καταστρέφουν τα σπίτια αυτων των οικογενειών.Ετσιμ αυτές τις πονηρές κινήσεις ο πληθυσμός άρχισε να ησυχάζει.
Αυτό έγινε μέχρι και το βράδυ 12 Δεκεμβρίου. Το πρωί 13 Δεκεμβρίου άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες και οι Γερμανοί έβγαζαν τον κόσμο έξω απ τα σπίτια τους.Ξεχώρισαν τους άνδρες και τις γυναίκες με τα παιδιά .Τους πρώτους τους πήγαν σε ένα χώρο που είναι έξω από τα Καλάβρυτα και ονομάζεται χωράφι του Καπή ενώ τις γυναίκες τις έκλεισαν στο σχολείο.
Στο χώρο εκτέλεσης οι άντρες κατάλαβαν τι τους περίμενε. Κατά της 12 το μεσημέρι δύο φωτοβολίδες έπεσαν από το χωριό και η εκτέλεση άρχισε.Οταν τελείωσε άρχισε το έργο της αποτελείωσης των επιζώντων. Από τον ανδρικό πληθυσμό μόνο 13 σώθηκαν.
ΟΙ γυναίκες καταλαβαίνοντας πως κάτι συμβαίνει και βλέποντας πως όλα γύρω τους καίγονταν και υπήρχε κίνδυνος να καούν κι αυτές κατάφεραν να βγουν έξω και να ξεφύγουν. Γιαυτό το θέμα έχω ακούσει πως στις γυναίκες φύλακας ήταν ένας αυστριακός ο οποίος άνοιξε την πόρτα και φυσικά στο τέλος εκτελέσθηκε από τους συμπατριώτες του γιαυτη οτυ την πράξη.
Για τον αριθμό των νεκρών έχω μάθει διαφορετικές εκδοχές. Η μια μιλάει για 1.400 περίπου άτομα ενώ η άλλη μιλάει για 500.Εχω επίσης διαβάσει πως στη σφαγή των Καλαβρύτων συμμετείχαν και Ελληνες γερμανοντυμένοι. Μάλιστα αυτοι οι Ελληνες φορούσαν καπέλα για να ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους πραγματικούς Γερμανούς οι οποιοι φορούσαν κράνη. Για το τελευταίο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι μπορεί να έγινε γιατί η ιστορία μας είναι γεμάτοι απο παληκαράδες που ξεφτύλισαν αρκετό κόσμο αλλά επίσης είναι γεμάτη κι απο ξεφτυλισμένους προδότες και δοσίλογους που για ένα κομμάτι ψωμί πούλησαν την τιμή τους.(θυμίζει τίποτα το τάγμα ασφαλείας Λεωνίδας;Είχε συμμετοχή μήπως στα Καλάβρυτα;Τι σχέση είχαν οι Αγγλοι .-
Σαν τελευταίο θάθελα να τονίσω πως η σφαγή των Καλαβρύτων ίσως ..λέω ίσως έχει αρκετό ψωμί για κάποιον που ψάχνει τα άχυρα. Απλά θα πω ότι πιθανόν να μη γίνονταν η εκτέλεση των 70 Γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες όπως επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο επικεφαλής των ανταρτών πήρε εντολή από τους Αγγλους για την εκτέλεση.
Οπως και να το κάνουμε όπως και να δούμε τα πράγματα το γεγονός είναι ένα και δε μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει .(ούτε και αυτός -αυτή -αυτοί που στο βιβλίο της στ τάξης δεν κάνουν αναφορά, δεν έχουν ούτε μια φωτογραφία)Και όπως γράφει και μια εφημερίδα της Φραγκφούρτης FAZ:
Η σφαγή στα Καλάβρυτα θεωρείται ένα από τα χειρότερα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944.-  Σχετικό  βίντεο : http://youtu.be/KMPMu_Htzl8  ,

  1
 *** ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  ΧΕΛΜΟΣ :

* Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει και την ομορφιά του τοπίου, στην σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, πράγμα που διευκολύνει ακόμη και για μια μονοήμερη εξόρμηση.
   
Λειτουργεί στη ΒΔ πλευρά του Χελμού στη θέση Βαθειά Λάκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. έως 2340 μ.
Εδώ, βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαϊα.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, χάρη στις πλούσιες υποδομές του, μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στις υψηλές απαιτήσεις αθλητικών αποστολών ή μεμονομένων αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.
Στην τοποθεσία Διάσελο Αυγού στα 2.100 μ., λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο Β. Λεοντόπουλος, χωρητικότητας έως 15 άτομα, με θέρμανση (σόμπα πετρελαίου και τζάκι), το οποίο μπορείτε να επισκευθείτε μετά από πορεία μισής ώρας από το χιονοδρομικό κέντρο.
Στο χώρο του χιονοδρομικού στην κορυφή Νεραϊδοράχη και σε υψόμετρο 2340 μ. εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (προς τιμή του αρχαίου Ελληνα αστρονόμου Αρίσταρχου), του αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μ., το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.
  
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν και θα απολαύσουν αρκετές πανέμορφες διαδρομές. -
* ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών.
Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ειδική πίστα για moguls ski, για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes, θα μπορέσετε να απολαύσετε πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις διαδρομές με τα snowmobiles και τις πολλές εκδηλώσεις.
Για τους λάτρεις των πτήσεων, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί ιδανικό τόπο απογείωσης είτε προς την κοιλάδα των Λουσών, είτε προς τα Καλάβρυτα και το Ηρώο.-
* ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας του, διενεργούνται τακτικά διάφορες εκδηλώσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Μπορείτε να κάνετε νυκτερινό σκι αλλά και να ζήσετε την πρωτοχρονιά κάνοντας το αγαπημένο σας σπορ.
Το σίγουρο είναι πως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού θα φροντίσουν ώστε να περάσετε ευχάριστα και απολαυστικά κατά την διάρκεια που θα βρίσκεστε εδώ.
* Ζαρούχλα:Η Ζαρούχλα είναι ένα πανέμορφο χωριό κυριολεκτικά βυθισμένο στο πράσινο που χαλαρώνει και αναζωογωνεί τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας μέρα. Τα καταπράσινα έλατα, οι καστανιές, η ομιχλώδης ατμόσφαιρα και οι μυρωδιές από τα αναμμένα τζάκια δημιουργούν ένα ειδυλιακό κλίμα και ένα χαλαρωτικό συναίσθημα.
* Σπήλαιο Λιμνών:
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, μέσα στους σβεστόλιθους του βουνού Αμολινίτσα, στον ορεινό όγκο του Χελμού, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων.

***


***
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ     2013  :

***  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/01/15-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/01/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/01/17-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/01/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/01/to-19-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013.-
*** *** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/01/19-20-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΌ Σαββατοκύριακο 19 καί 20Ιανουαρίου 2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ και μαθαίνουμε ! ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.-

***
 ~*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2244  video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =612  video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      621  video.-

                                             ***Σύνολο  :  3477  βίντεο ανηρτημένα .-

**  Ακολουθούν σχετικά  βίντεο :

473 ~*** ΛΕΒΙΔΙ Αρκαδίας : http://youtu.be/1S0CNw71J8U  ,


483 ~*** Χιονοδρομικό Καλαβρύτων 20-01-2013 : http://youtu.be/4sZpqGQKHaI  ,





481 ~*** Μοναστήρι Αγίας Λαύρας : http://youtu.be/OXBfVLfmCso  ,





479 ~*** Ι.Μ. Αγίας Λαύρας 20-01-2013 : http://youtu.be/5AcKroaSyjE  ,





477 ~*** Ι.Μ. Π.Πατρών Γερμανμού : Ενημέρωση-Διαδρομή : http://youtu.be/kWYtLZdNFH4  ,





478 ~*** Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων : http://youtu.be/NbzondAQpVw  , ‘





480 ~*** Μονή Αγίας Λαύρας Καλάβρυτα : http://youtu.be/Yieni82bigg  ,





****    http://www.bing.com/images/search?q=++STAMOS-ARFARA-GREECE+&form=MSNH01&mkt=el-gr&setlang=el&x=77&y=17#x0y2372  ,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου