ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  31 Μαρτίου 2016  :
~
Προσκύνημα Παναγία Σουμελά

 Λόφος δεξαμενής Αρφαρών(Καρτσωναίϊκο σπίτι)

 Στη λίμνη Ιωαννίνων
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο αββάς Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Ο Θεός από κάθε άνθρωπο που είναι βαφτισμένος αυτά τα τρία ζητάει: Από την ψυχή ορθή πίστη, από τη γλώσσα την αλήθεια και από το σώμα τη σωφροσύνη».
Γεροντικόν
 Στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης
 ~ 31 Μαρτίου
Ιερομαρτύρων Υπατίου επισκόπου Γαγγρών (1) (†326), Αυδά επισκόπου εν Περσία και των συν αυτω Εννέα μαρτύρων. Των εν Έρμουπόλει Αιγύπτου Βενιαμίν διακόνου, Μενάνδρου, Σαβίνου και ετέρων 38. Μάρτυρος Θεοφίλου του Κρητός. Οσίων Ακακίου (2) Α` επισκόπου Μελιτηνής, Βλασίου τον εξ Αμορίου και Στεφάνου του θαυματουργού. Θεοφίλου και Ιωνά μητροπολίτου πασών των Ρωσιών.
(1) O άγιος Υπάτιος ήταν επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγ. Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α` Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Διακρίθηκε για την ορθόδοξη πίστη του και την σφοδρή του πολεμική έναντι των δυσεβών αιρετικών και δη αρειανών. Η επιτυχία αυτής της πολεμικής, εξήγειρε τούς πληγέντες, οι οποίοι ζητούσαν την εξόντωσή του. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν πληρωμένους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε κάποια κρημνώδη περιοχή κτύπησαν τον άγιο μέχρι θανάτου χαρίζοντάς του όμως αντί της επίγειας, την ουράνια ζωή και δόξα.
(2) O όσιος Ακάκιος γεννήθηκε περί το 431και χειροτονήθηκε επίσκοπος Μελιτίνης. Όταν συντάραξε την αυτοκρατορία και την εκκλησία η αίρεση του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεστορίου, ο όσιος διακρίθηκε για την επιμονή του στην χριστιανική πίστη, την οποία προσπάθησε να φυλάξει ανόθευτη από τις αιρετικές κακοδοξίες, και την ενημέρωση και προστασία του ποιμνίου του. Για το λόγο αυτό συνέγραψε σπουδαιότατες αντιαιρετικές πραγματείες εκ των οποίων σώζεται μία, η οποία εξεφωνήθη στη Έφεσο. Διακρίνεται για το πάθος με το οποίο ο άγιος στηρίζει τις θέσεις και απόψεις του και την βαθιά θεολογική του γνώση.  ~

Σήμερα 31/03/2016 εορτάζουν:

Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών, Όσιος Ακάκιος ο Ομολογητής επίσκοπος Μελιτηνής, Άγιος Θεόφιλος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες εν Κρήτη


Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Β' Χαιρετισμοί

Β' Χαιρετισμοί
 
Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθητές του

Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθη....
 
Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Άγκυρας

Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Α' Χαιρετισμοί

Α' Χαιρετισμοί
 
Όσιος Ισαάκ ο Σύρος

Όσιος Ισαάκ ο Σύρος
 
Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
 
~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁσίως ἱέρευσας, τῷ ἐπὶ πάντων Θεῶ, καὶ πρόεδρος ἔνθεος, τῆς Ἐκκλησίας Γαγγρῶν, ἐδείχθης Ὑπάτιε, Ὅθεν θαυματουργίαις, διαλάμπων ποικίλαις, σύνθρονον τῷ Τεκόντι, τὸν Υἷον ὠμολώγεις, δι' ὃν καὶ χαίρων ἤθλησας, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε.
~  Απολυτίκιο Αγ. Υπατίου - 31 ΜΑΡΤΙΟΥ :


***  Το μέλλον του Φεστιβάλ Χορού 

 Μία ακόμα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, θα έχει σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Όπως δήλωσε, μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα συζητήσει με τον Καλαματιανό υφυπουργό είναι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, εννοώντας προφανώς την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ… Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος θα κατέβει και πάλι στην Καλαμάτα με ευχάριστα νέα… Α.Π. - 

***   Ενημέρωση για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ χθες στην Καλαμάτα          
     
To υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) διοργάνωσαν χθες σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elite ενημερωτική εκδήλωση για τις 4 νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα, αφού ακούσουν τις τέσσερις ομιλίες, να θέσουν ερωτήσεις, τις οποίες ήδη είχαν καταθέσει γραπτά στη γραμματεία της ημερίδας.
Αυτή ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, μία για κάθε δράση δηλαδή.
  «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Πρώτα παρουσιάστηκε η δράση που αφορά στην «Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» και ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Σακέλλης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.
Μπορούν να συμμετέχουν
Υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
  1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις
  2. Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015. 
Επιδοτούνται για επενδυτικά σχέδια ύψους από  15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν τον συνολικό κύκλο εργασιών του 2015.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
Επιδοτούνται για
  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Εξοπλισμό  και Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
  • Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)
  • Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού
  • Μεταφορικά Μέσα επαγγελματικής χρήσης, είτε μικτής/πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον εννέα (9) θέσεων
  • Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου
  • Μελέτες/έρευνες αγοράς
  • Προβολή – Προώθηση
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες ΜΟΝΟ εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11.02.2016 ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης, εκτός από τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης, υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου, οι οποίες  είναι επιλέξιμες από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχή
*Σε επιχειρήσεις με τρείς ή περισσότερες χρήσεις, απαιτείται η επιχείρηση να απασχολεί κατά μ.ο. την τριετία 2013-2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
  1. Σε επιχειρήσεις με δύο χρήσεις απαιτείται, κατά μ.ο. την διετία 2014-2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
  2. Σε επιχειρήσεις με μία κλεισμένη χρήση, απαιτείται κατΆ αναλογία η επιχείρηση να απασχολεί κατά το έτος 2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
  3. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει λιγότερο από ένα έτος λειτουργίας, απαιτείται να απασχολεί τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ για το διάστημα λειτουργίας της.
  4. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή την δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ  μέσα στην τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).
    «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»
    Για τη δεύτερη δράση, που αφορά στην «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», μίλησε ο Γιώργος Μπαταγιάννης.
    Ένα πρόγραμμα ειδικότερα που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να στοχεύουν στη μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών.
      Μπορούν να συμμετέχουν
    Υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
    1. α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
    β. Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.
    2. Διαθέτουν μέχρι 31/12/2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (Παράρτημα VI) και
    Διαθέτουν κατά την έγκριση  του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον/ους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση
    Επιδοτούνται με
    ποσό 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και δεν δύναται να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους 2015. Επενδυτικό σχέδιο με προϋπολογισμό μικρότερο των 15.000 ευρώ είναι μη επιλέξιμο.
     Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
    Επιδοτούνται για
    o    Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα – Εξοπλισμός
    o    Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
    o    Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
    o    Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
    o    Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω αύξησης της χρήσης ΤΠΕ
    o    Προβολή – προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
    o    Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα / υπηρεσίες.
    o    Πιστοποίηση & τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ CE).
    o Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)
    Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες ΜΟΝΟ εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11.02.2016 ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης. Με εξάιρεση τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης και διοίκησης του επενδυτικού σχεδίου οι οποίες είναι επιλέξιμες από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
      Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
    Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή την δράση , να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ  (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα μεταφορών) μέσα στην τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).
    «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
    Σχετικά με τη δράση για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» μίλησε ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
    Στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης.
    Μπορούν να συμμετέχουν
  5. Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
  6. Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Το πρόγραμμα αφορά στην ίδρυση νέας καινοτόμου επιχείρησης. 
Επιδοτούνται για
Τη σύσταση επιχείρησης στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:
  • Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
  • Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
  • Υλικά / Κατασκευές
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα
  • Ενέργεια
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
  • Υγεία-Φάρμακα.
Επιδοτούνται με
ποσό από 15.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ
Επιλέξιμη εταιρική μορφή: Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., Συνεταιριστική Επιχείρηση καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ). Η ατομική επιχείρηση είναι επιλέξιμη εταιρική μορφή μόνο για τη κατηγορία των  ανέργων. ΗΑ.Ε δεν είναι επιλέξιμη εταιρική μορφή για τη δράση.
Επιλέξιμες δαπάνες
*Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, δαπάνες επαγγελματικής τηλεφωνίας, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες κ.α )
  • Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, λογιστική υποστήριξη, κ.α
  •  Υπηρεσίες θερμοκοιτίδας 
  • Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις.
  • Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
  • Αγορά / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας (με εφαρμογή της ρήτρας από το ΕΤΠΑ)
  • Προμήθεια αναλωσίμων
  • Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία / εταίρων)
  • Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις μέχρι τη συμπλήρωση 2 ΕΜΕ
  • Δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισμένο τίτλο βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας
Επιλεξιμότητα δαπανών
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, δηλαδή από τις 17 Μαρτίου 2016.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει ενταχθεί σεσυγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1.01.2012 μέχρι και την μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης.
Ο δικαιούχος/οι εταίροι του επιχειρηματικού σχεδίου μπορούν να συμμετέχουν με μια ΜΟΝΟ αίτηση χρηματοδότησης επιχειρηματικού σχεδίου σε μία ΜΟΝΟ από τις τέσσερις (4) δράσεις που προκηρύχθηκαν στις 11/02/2016 στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
  «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Στο τέλος ο Γεώργιος Αβδάλας μίλησε για τη δράση της «Ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Επιδίωξη του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας των πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της αυτοπασχόλησης, με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μπορούν να συμμετέχουν
  1. Ανεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
  2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Επιδοτούνται για
Τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους.
  Επιδοτούνται με
  • 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση
  • έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
  • έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
I.  Εισοδηματικά κριτήρια
Σε περίπτωση υποβολής φορολογικής δήλωσης ατομικά, το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας το οικογενειακό εισόδημα κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 35.000 ευρώ.
II.  Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει ενταχθεί  σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1.01.2012 μέχρι και την μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης.   Π.Μπ.

***   Ύμνοι για τη Στούπα από την Telegraph         
      
Τους 29 κρυμμένους παραλιακούς «θησαυρούς» της Ευρώπης παρουσιάζει η Telegraph. Ανάμεσά τους θέρετρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία. Και βεβαίως, στην Ελλάδα. Τέσσερις ελληνικοί προορισμοί προκρίνονται από τους συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας. Μεταξύ αυτών η Στούπα.
  Με τα μάτια της Τζέιν Φόστερ
Με τον «Ζορμπά» του Καζαντζάκη ανά χείρας ταξιδεύουμε στην υπέροχη Μεσσηνιακή Μάνη που ενέπνευσε τον Κρητικό συγγραφέα και έχει κερδίσει μέσα στα χρόνια χιλιάδες πιστούς επισκέπτες.
Ένας στενός σχετικά δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, καθαρούς και περιποιημένους, που τους κοσμούν ασύλληπτες ποσότητες χαμομηλιού, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, κατακόκκινες παπαρούνες και ένα σωρό άλλα αγριολούλουδα, που, άνθρωπος της πόλης γαρ, αγνοώ τα ονόματά τους. Και κάτω αριστερά, η θάλασσα. Και στο βάθος μπροστά, ο Ταΰγετος. Ακόμα χιονισμένος στις ψηλότερες κορυφές του.
Μόνο φύση. Μια εικόνα μαγευτική, για την οποία αξίζει να πηγαίνεις κάθε άνοιξη στη Μάνη και να κάνεις ακριβώς την ίδια διαδρομή. Να ξεκινάς από την άγρια λακωνική μεριά της και να καταλήγεις στην εύφορη μεσσηνιακή, με τα κουκλίστικα χωριά, τη γαληνεμένη θάλασσα, τα υπέροχα χρώματα. «Σαν πίνακας του Μπομπ Ρος είναι το τοπίο», αστειεύεται ο Δημήτρης, οδηγός και φωτογράφος σ’ ετούτο το οδοιπορικό. «Ο Ρος ζωγραφίζει κι εμείς εισβάλλουμε με το αυτοκίνητο στην τέλεια εικόνα του».
Η Μεσσηνιακή Μάνη ή Έξω Μάνη ανήκει πλέον διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Μάνης και αποτελείται από καμιά εικοσαριά χωριουδάκια, άλλα παραλιακά και άλλα πιο ορεινά. Εμείς, πάλι, κινούμαστε παράλληλα με τη θάλασσα και πραγματοποιούμε μια πρώτη σύντομη στάση στη Στούπα και μια δεύτερη μεγαλύτερη στην Καρδαμύλη, που είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.
Στο παρελθόν η Στούπα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με λίγους μόνιμους κατοίκους. Οι τρεις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει όμως -η κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, η Χαλικούρα στο νότιο μέρος του και η μεγάλη και φημισμένη Καλογριά στα βόρεια- ήταν ικανός λόγος για να αναπτυχθεί τουριστικά και να φτάσει να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων τουριστών.
Οι τελευταίοι, βέβαια, δε βρέθηκαν τυχαία σ’ ετούτη τη γωνιά της Μεσσηνίας. Παρά το αδιαμφισβήτητο κάλλος του, το παραλιακό αυτό χωριό, και συγκεκριμένα η παραλία της Καλογριάς, υπήρξε και ο τόπος όπου έζησαν το 1917-1918 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας το αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και με αυτό το βιβλίο στο χέρι καταφθάνουν πολλά χρόνια τώρα στη Στούπα χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίοι.
Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έρχονται και ξανάρχονται, έχουν αναπτύξει φιλίες και δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ ουκ ολίγοι έχουν αγοράσει σπίτια στην περιοχή και μένουν πια μόνιμα.
Μια βόλτα στην παιδική χαρά του χωριού μπορεί να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα παιδάκια είναι από ολόξανθα μέχρι πολύ καστανά ή μελαχρινά και μιλούν ένα σωρό διαφορετικές γλώσσες!

*** Σπείρα τσιγγάνων στην Κυπαρισσία έκανε εταιρικές συνδέσεις κινητών με πλαστά στοιχεία

Παράλληλα, έπαιρνε πανάκριβες συσκευές Δρούσε σε όλη την Ελλάδα, αλλά η “φάκα” τους περίμενε στην Κυπαρισσία Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα σε κύκλωμα απατεώνων που δρούσε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα κατέφερε την Τρίτη η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, συλλαμβάνοντας πέντε μέλη της σπείρας στην Κυπαρισσία, ενώ άλλη μια γυναίκα καταζητείται. Πρόκειται για τσιγγάνους από την Αθήνα και την Αμαλιάδα, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και έγγραφα, απευθύνονταν σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, όπου ενεργοποιούσαν συνδέσεις τηλεφώνων ως εταιρικές, παραλαμβάνοντας μαζί με τη σύνδεση τις πιο σύγχρονες και ακριβές συσκευές τηλεφώνων, η αξία των οποίων έφθανε και τα 1.000 ευρώ για την κάθε μία. Από την έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι αυτό έχει γίνει σε αρκετά καταστήματα και τουλάχιστον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αμαλιάδα, Βοιωτία και Πάτρα. Μόνο εταιρικές συνδέσεις Τα μέλη της σπείρας, που κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, απευθύνονταν στα καταστήματα των εταιρειών «Γερμανός», Cosmote και Wind σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και πάντα χρησιμοποιούσαν πλαστές αστυνομικές ταυτότητες, ψεύτικο ΑΦΜ, ακόμα και πλαστές δηλώσεις της εφορίας. Ζητούσαν να κάνουν εταιρικές συνδέσεις, ώστε να δικαιούνται ακριβές συσκευές. Το Σάββατο, ένας 22χρονος από την Αγία Βαρβάρα Αττικής και μια 24χρονη από την Αμαλιάδα (αυτή που καταζητείται) παρουσιάσθηκαν σε κατάστημα της Κυπαρισσίας και με πλαστά χαρτιά κατέθεσαν δύο αιτήσεις για εταιρικές συνδέσεις. Η παρακολούθηση των αστυνομικών απέδωσε καρπούς την Τρίτη, όταν στο κατάστημα έφτασε ένα αυτοκίνητο, όπου επέβαινε ο 22χρονος, αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν, ένας 25χρονος από την Αγία Βαρβάρα, ένας 28χρονος, μια 45χρονη και ένας 38χρονος, όλοι από την Αμαλιάδα. Ο 22χρονος μπήκε στο κατάστημα και όταν υπέγραψε τις συμβάσεις με τα πλαστά στοιχεία που είχαν δώσει αυτός και η 24χρονη (που δεν ήταν μαζί του αυτή τη φορά), ώστε να παραλάβει τις δύο συσκευές τηλεφώνων, συνελήφθη. Σε όλη την Ελλάδα Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το ίδιο είχαν επιχειρήσει να κάνουν σε καταστήματα στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στην Αμαλιάδα, στο Μαρούσι Αττικής, στο Κορδελιό και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στο αυτοκίνητο, όπου συνελήφθησαν τα υπόλοιπα άτομα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς τρεις σφραγίδες, μια πλαστή αστυνομική ταυτότητα, άλλα φορολογικά έγγραφα όπως εκκαθαριστικά σημειώματα εφορίας κ.λπ., φωτογραφίες, αιτήσεις σύνδεσης σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ κατασχέθηκαν και τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η δράση τους έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016 και έχουν εξαπατήσει πάνω από 20 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν κάνει και πολλές απόπειρες, αλλά έγινε αντιληπτή η πλαστότητα των εγγράφων τους. Τα δε κινητά, όπως και τις κάρτες sim, η σπείρα τα πωλούσε σε αγνώστους και εξασφάλιζε σημαντικά ποσά. Της Βίκυς Βετουλάκη - 

*** Μεγάλη ανταπόκριση όλων των φορέων της Μεσσηνίας για την πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες»         
      
Ο συντονισμός όλων των φορέων και συλλόγων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες», κυρίως για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ήταν το αντικείμενο της δεύτερης συνάντησης χθες στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη- Καραθανάση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος, του Συλλόγου υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καλαμάτας, του Κινήματος Πολιτών Μεσσηνίας «Μαζί για τους πρόσφυγες», του Συλλόγου Τριτέκνων, του Συλλόγου Πολυτέκνων, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας.
  Θα έχει και συνέχεια
Όπως αποδείχτηκε στη συνάντηση, οι φορείς αυτοί, όπως και άλλοι που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στην εθελοντική δράση για την οργανωμένη αποστολή των ειδών στους πρόσφυγες, θέτοντας τις δράσεις τους υπό την αιγίδα της.
Συμφώνησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, όπως και ότι η προσπάθεια πρέπει να έχει περιοδικότητα και συνέχεια.  Κατέθεσαν απόψεις και ιδέες για την καλύτερη κινητοποίηση των πολιτών, ενώ προσφέρθηκαν για εθελοντική εργασία στην ταξινόμηση – συσκευασία – σήμανση των προϊόντων που θα συγκεντρωθούν.
Η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι η Περιφέρεια έρχεται να «στεγάσει» όλες τις προσπάθειες των φορέων και συλλόγων, προκειμένου να υπάρχει συνολική συγκέντρωση των πραγμάτων και αποστολή με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει την παράδοση.
  Η καλύτερη ζωγραφιά
Ιδιαίτερα χαιρετίστηκε κατά τη συνάντηση η πρόταση του Κινήματος Πολιτών Μεσσηνίας «Μαζί για τους πρόσφυγες», για διαγωνισμό ζωγραφικής μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε με θέμα το πώς βλέπουν το Προσφυγικό.
Η δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και επιτροπή θα αξιολογήσει τα έργα των μαθητών. Η ζωγραφιά που θα επιλεγεί ως καλύτερη θα είναι το σημείο αναφοράς όλων των δράσεων των φορέων της Μεσσηνίας.
Η εκπρόσωπος του Κινήματος, Πιπίνα Κουμάντου, πρότεινε και έγινε αποδεκτό από φορείς, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Συντεχνία Αρτοποιών να διαθέτουν στις επιχειρήσεις τους έτοιμα μικρά πακέτα με είδη (π.χ. φάρμακα ή αρτοσκευάσματα), τα οποία μπορούν να αγοράσουν όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν.
Επίσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ευρεία ενημέρωση του κόσμου για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι.
Ο κ. Αργυρόπουλος από το Φαρμακευτικό Σύλλογο ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη συγκεντρώσει φάρμακα, ενώ συλλέγουν και φάρμακα από πολίτες που τους περισσεύουν ή δε χρειάζονται πια.
Ο κ. Κουφαλάκος από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας έκανε γνωστό ότι αρκετά σχολεία συγκεντρώνουν είδη, ενώ το ίδιο γίνεται και στη ΔΕΥΑΚ.
Ο κ. Αθανασόπουλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας είπε ότι θα συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες υπαλλήλων που θα βοηθήσουν στην ταξινόμηση των ειδών.
Και ο κ. Γαλανάκης από την ΟΕΒΕΣ σημείωσε ότι θα ενταχθούν στην προσπάθεια της Μεσσηνίας και όχι της Γενικής Συνομοσπονδίας στην Αθήνα, ώστε τα πράγματα να φύγουν από τη Μεσσηνία συνολικά.
Ο πρόεδρος των Αρτοποιών παρατήρησε ότι με δικά τους μέσα θα συγκεντρωθούν απ’ όλη τη Μεσσηνία τα προσφερόμενα από τα μέλη τους είδη στην Καλαμάτα για να παραδοθούν στην Αντιπεριφέρεια.
Κλείνοντας η κα Αλειφέρη είπε ότι υπάρχουν φορείς που ίσως δεν μπόρεσαν να στείλουν εκπρόσωπο στη συνάντηση, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν είδη, και κατέληξε: «Είμαι περήφανη για την κοινωνία της Μεσσηνίας, για την ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση που υπάρχει. Εμείς ήρθαμε να στεγάσουμε την προσπάθεια που ήδη είχε ξεκινήσει». Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  Τακτοποίηση αυθαιρέτων στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας 

Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρεί άμεσα στην τακτοποίηση των κάθε είδους αυθαιρέτων στην Κεντρική Αγορά. Μετά την τακτοποίηση, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων να καταβάλουν ενοίκιο για την κατάληψη των συγκεκριμένων χώρων, εάν φυσικά επιθυμούν να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν. Επίσης, μετά το πέρας της τακτοποίησης και πάντως πριν από το καλοκαίρι, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την κατάργηση καταστημάτων και τη διασύνδεση των εσωτερικών χώρων της Αγοράς, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης πωλητών και παραγωγών στους εσωτερικούς χώρους της. Υπενθυμίζεται ότι μετά τους σεισμούς του 1986 και λόγω των μεγάλων ζημιών που είχαν προκληθεί στην Αγορά, χρησιμοποιήθηκε ο διάδρομος για τη διάθεση των προϊόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία. Στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας των εσωτερικών χώρων της Αγοράς και η σταδιακή εγκατάλειψη του διαδρόμου - πάντοτε εκούσια. - 

***  Ειδική ενημέρωση για το βακτήριο xylella fastidiosa στην Καλαμάτα

Εκδηλώσεις για τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του Μεσσηνιακού Ελαιώνα Εκδηλώσεις με θέμα τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του μεσσηνιακού ελαιώνα διοργανώνει ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ). Χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», διεξήχθη ημερίδα με θέμα τo άκρως επιβλαβές για το ελαιόδεντρο βακτήριο Xylella fastidiosa και τη βιώσιμη διαχείριση του ελαιώνα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Ξυλογιάννης, τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπαζιλικάτα στην Ιταλία. Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν από τον Ιωάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Αντώνη Παρασκευόπουλο, διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, με θέμα την υφιστάμενη κατάσταση και τις ενέργειες και τα μέτρα για αποτροπή εγκατάστασης της νόσου. Ο κ. Ξυλογιάννης τόνισε ότι κατά την ιταλική επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει η πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος είναι το συνεχές κλάδεμα των προσβεβλημένων δέντρων και η καταπολέμηση του «τζιτζικιού» που μεταδίδει το μύκητα από δέντρο σε δέντρο. Πέρα από αυτά, όμως, υπογράμμισε ότι βασικό μέλημα πρέπει να είναι η φροντίδα των κτημάτων, ο τακτικός καθαρισμός τους, το τακτικό κλάδεμά τους, η σωστή άρδευσή τους και ο εμπλουτισμός του εδάφους. Τόνισε, δηλαδή, ότι είναι καθοριστικής σημασίας να αλλάξει η πολιτική όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, να υποστηριχθούν περισσότερο οι καλλιεργητές που φροντίζουν τη γη τους με ορθές πρακτικές, γιατί όταν η γη είναι φροντισμένη, τότε τα δέντρα είναι υγιή και γερά, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται η ένταση τέτοιου είδους προβλημάτων. Να σημειωθεί πως αύριο Παρασκευή, 1η Απριλίου, στις 9.00 το πρωί στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος», θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Κλάδεμα της ελιάς - Θεωρία και Πράξη» με τον Riccardo Gucci, τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία. Το πρωί θα αναπτυχθεί η θεωρία και θα γίνει δημόσια συζήτηση, ενώ το απόγευμα θα γίνει πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα. Το δε Σάββατο 2 Απριλίου 2016 θα γίνει πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Εύα. Α.Π. - 

***   Υπάλληλοι σε ρόλο «Κλουζώ»          
      
Από τις πιο σωστές και χρήσιμες αποφάσεις αυτή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για έλεγχο με αυτοψίες σε μεταφορείς μαθητών.
Το τι διαπίστωσαν τα «ματάκια» των υπαλλήλων που ανέλαβαν το ρόλο αυτό δε λέγεται ούτε περιγράφεται.
Επειδή σε όλους τους κλάδους υπάρχουν οι καλοί και σωστοί επαγγελματίες, αλλά δυστυχώς και οι κακοί, η κατάσταση με τη μεταφορά μαθητών τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαρακτηρισθεί ακόμα και… ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Δεν είναι ευθύνη, όμως, μόνο αυτών των κακών επαγγελματιών. Είναι ευθύνη και αρκετών εκπαιδευτικών που δέχονται και συμφωνούν με ακραίες καταστάσεις, που μπορεί να θέτουν τη ζωή μαθητών ακόμα και σε κίνδυνο, αλλά και γονέων που αποδέχονται τέτοιες πρακτικές.
Και επειδή, όπως μαθαίνουμε, υπάρχουν αντιδράσεις για τους ελέγχους αυτούς, ας υπολογίσουν ότι αυτός που εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.   Β.Β. 

***   Εορτασμός επετείου γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας         
   
Η ιστορική επέτειος σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης (3/4/1770) του ήρωα της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα τιμηθεί την προσεχή Κυριακή, 3 Απριλίου, στον τόπο γέννησής του, στη θέση Ραμοβούνι Δήμου Οιχαλίας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Γενικός σημαιοστολισμός των Τοπικών Κοινοτήτων Μίλα και Βασιλικού από της 7ης πρωινής μέχρι της δύσης του ηλίου της 3ης Απριλίου
-Φωταγώγηση της Τοπικής Κοινότητας Μίλα από της δύσης του ηλίου μέχρι των πρωινών ωρών της επομένης της εορτής
-Ώρα 10.30: Άφιξη μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Προσκόπων και Οδηγών Δήμου Οιχαλίας
-Ώρα 10.45: Άφιξη τοπικών Αρχών, Συλλόγων, Σωματείων, Οργανώσεων και Κοινού
-Ώρα 10.55: Έπαρση σημαίας στο χώρο του ανδριάντα του Ήρωα
-Ώρα 11.00: Τέλεση τρισαγίου προ του ανδριάντα του Ήρωα, από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Πέρας προσέλευσης επισήμων ώρα 10.50.
-Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο κυβέρνησης, εκπρόσωπο Βουλής των Ελλήνων, ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, δήμαρχο Οιχαλίας, εκπρόσωπο Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης», πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Μίλα, πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού, εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλαίων «Το Ραμοβούνι», εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Εθνικού Ήρωα
-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αθανάσιο Χρήστου, εκλεγμένο αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων Δήμου Οιχαλίας
-Εθνικός Ύμνος
-Παραδοσιακοί χοροί από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών Μελιγαλά και το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα παρατεθεί μικρή δεξίωση από το Δήμο Οιχαλίας.
Τελετάρχες ορίζονται οι κ.κ. Ηλίας Ηλιόπουλος και Δημήτριος Καραμπέτσος. 

***   Προβολή της ταινίας «Είμαι η Κούβα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη           
     
Με την ταινία «Είμαι η Κούβα» συνεχίζονται αύριο Πέμπτη οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης  Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ στο Εργατικό Κέντρο (ώρα προβολής 21.15).
Από τις πιο σημαντικές ταινίες του 20ού αιώνα, το «Είμαι η Κούβα» είναι ένα πραγματικά παρ’ ολίγον «χαμένο» αριστούργημα. Ξεκινώντας με μια κατακόρυφη λήψη που ακόμα προκαλεί ίλιγγο στους σπουδαστές εικονοληψίας (η κάμερα «βουτάει» τέσσερις ορόφους προς τα κάτω για να καταλήξει στο βυθό μιας πισίνας), η ταινία ακυρώνει τους αισθητικούς περιορισμούς της εποχής, φέρνοντας στην επιφάνεια τέσσερις ιστορίες από την Κούβα του Μπατίστα, που διψά για επανάσταση.
Ο Kalatozov εμπιστεύτηκε δύο ποιητές για να του γράψουν το σενάριο και αφέθηκε στον οίστρο του Sergei Urusevsky (αυτή η ταινία τον κατατάσσει δικαιωματικά ανάμεσα στους τρεις - τέσσερις κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας από συστάσεως κινηματογράφου).
Η επίσημη πρεμιέρα (1964) προκάλεσε σοκ. Οι Κουβανοί, που περίμεναν ένα έργο ρεαλιστικό, πάγωσαν από τις χορευτικές κινήσεις της κάμερας και εν γένει από το οπτικό στυλ και τις πλαστικές συνθέσεις. Οι Σοβιετικοί τρόμαξαν με την ελευθερία και την άνεση με την οποία οι δυο λαμπροί εκπρόσωποί τους στα διεθνή κινηματογραφικά σαλόνια αγνόησαν το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και υιοθέτησαν ένα μοντέρνο στυλ.
Η ταινία δε λογοκρίθηκε, αλλά μπήκε στη ναφθαλίνη μέχρι τις αρχές του '90, οπότε οι Francis Ford Coppola και Martin Scorsese την αποκατέστησαν τεχνικά και την έφεραν στο προσκήνιο.
Το «Είμαι η Κούβα» είναι μια έκρηξη λυρισμού, ύμνος στη ζωή και πέρα από το επικαιρικό στοιχείο που αφορά στο περιεχόμενο, συνοψίζει όλο το σινεμά μέχρι τις αρχές του '60. Από τον Eisenstein και τον Orson Welles μέχρι το φιλμ νουάρ. Είναι ένα φιλμικό αριστούργημα.
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών.

***  Ζητείται μια μικρή καλλιτεχνική… επανάσταση για την πολιτιστική πρωτεύουσα 

Η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής σχετικά με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, Επιτροπής που αξιολόγησε τις 14 υποψήφιες πόλεις, ετοιμάσθηκε και απεστάλη σ’ αυτές. Η έκθεση περιέχει το σκεπτικό της Επιτροπής για όλες τις πόλεις, καθώς και την αξιολόγηση και τις συστάσεις για τις τρεις προκριθείσες πόλεις, την Καλαμάτα, την Ελευσίνα και τη Ρόδο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές επισημάνσεις και παρατηρήσεις στην έκθεση αυτή. Γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα με την οποία δούλεψε η Επιτροπή και ο μεγάλος αγώνας που χρειάστηκε από πλευράς Δήμου για να προκριθούμε. Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε, θα είναι ακόμα πιο σκληρός στην τελική φάση επιλογής, για την οποία η σχετική διαδικασία θα γίνει το Νοέμβριο. Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ και δουλεύουμε για το συγκεκριμένο σκοπό. Ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τους Δήμους Σπαρτιατών και Τριπόλεως, όπου θα επισκεφθούμε τα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ θα έχουμε παρουσία και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουν γίνει συνεννοήσεις με τον περιφερειάρχη και για την υλική υποστήριξη της προσπάθειας που καταβάλλουμε. Επιπλέον, θα γίνει μία πολύ μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ ενημερώνουμε τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους και κάθε διακεκριμένο Μεσσήνιο, από τους οποίους προσδοκούμε συμβολή οικονομική και ηθική σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετάσχει με περίπτερο στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Περιστέρι, με τίτλο “Ελλήνων γεύσεις”, ενώ στην είσοδο του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα προβάλλεται η Καλαμάτα ως διεκδικήτρια πόλη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Εάν διακόσια χρόνια μετά την απελευθέρωση του τόπου κατορθώσαμε να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεωρώ ότι αυτό θα είναι πολύ μεγάλη τιμή για μας, αλλά και για τους ήρωες που κάθε χρόνο τιμάμε στον τόπο μας». Τι υποστηρίζει η έκθεση Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας, για να γλιτώσει από τη νοοτροπία του σκόντου και της τσόντας και τη φιλολογία του φτωχοπροδρομισμού, χρειάζεται κάτι παραπάνω απ’ όσα περιγράφονται στην πρόταση, ιδιαίτερα στο καλλιτεχνικό μέρος. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνοψη της έκθεσης της Επιτροπής. Ας δούμε ορισμένα αποσπάσματα: «Η Καλαμάτα παρουσίασε το Φάκελο Υποψηφιότητας της πόλης με κεντρική ιδέα KalamataRising. Ο βασικός στόχος της πόλης είναι να αναδείξει ένα νέο μοντέλο για την Ευρώπη σχετικά με τις μικρές ανθεκτικές κοινότητες (community), σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις. Το πρόγραμμα έχει τέσσερις άξονες: Rising Up / UpRising, The Senses / Everyday Living, Exile / Return και Goodbye to the Dead. Την υποψηφιότητα στηρίζουν οι πέντε γειτονικοί Δήμοι της Μεσσηνίας. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα (πρόγραμμα, επικοινωνία, διαχείριση) ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 12.000.000 αφορούν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το τελικό κείμενο έχει εννέα προτεραιότητες, με την ανάπτυξη των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών να αποτελεί πιθανώς τη δέκατη προτεραιότητα. Η στρατηγική βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης, πριν από την υιοθέτησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Καλαμάτα είναι γνωστή στους διεθνείς πολιτιστικούς κύκλους λόγω του μακροβιότατου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και του νέου Μεγάρου Χορού. Η Ομάδα της υποψηφιότητας αξιοποίησε τις ευρωπαϊκές αυτές διασυνδέσεις πολύ καλά. Η Επιτροπή σημειώνει την καινοτόμο ιδέα των τριών έργων – “ομπρέλες” (Residencies:21, Academy:21, Digika), τα οποία σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το διαφαινόμενο ζήτημα του ελλείμματος πολιτιστικής διαχείρισης στην πόλη. Και τα τρία έργα έχουν σοβαρή δυνατότητα δημιουργίας παρακαταθήκης (σ.τ.μ. strong legacy potential). Η κεντρική εικαστική έκθεση “The Body in Revolt” είναι ένας μοντέρνος τρόπος ενασχόλησης με το θέμα των 200 χρόνων από το 1821. Περιγράφεται το πώς ένα ελληνικό θέμα αναδεικνύεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ζήτημα. Η επιτροπή, όμως, έχει κάποιες ανησυχίες ως προς το τεχνικό / λειτουργικό ζήτημα της φιλοξενίας μίας τέτοιας διεθνούς έκθεσης με δανεισμένα έργα, χωρίς την ύπαρξη κατάλληλου μοντέρνου χώρου πινακοθήκης/ μουσείου. Η Ευρωπαϊκή Διάσταση η οποία παρουσιάστηκε στο Φάκελο Υποψηφιότητας δείχνει προοπτικές. Έγιναν κατανοητά τα τέσσερα στοιχεία των κριτηρίων επιλογής, αλλά δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί σε κατάλληλο βαθμό στο πρόγραμμα. Η Επιτροπή εκτίμησε τις διασυνδέσεις και συνεργασίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε κοινά έργα που αφορούν στον κινηματογράφο για τους Ρομά. Η Ομάδα Διεκδίκησης έχει ήδη συζητήσει συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας με μελλοντικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και υποψήφιες πόλεις για το 2020 και το 2021. Σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Επιτροπή αναμένει να δει μεγαλύτερο βάθος, ποικιλία (ειδικά σε όλο το εύρος των εικαστικών τεχνών), καθώς και σημαντικά περισσότερες διεθνείς συνεργασίες με καλλιτέχνες στον επόμενο Φάκελο Υποψηφιότητας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προϋπολογισμοί ήταν στη σωστή κατεύθυνση για αυτήν τη φάση. Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι σχετικά χαμηλός για μία διοργάνωση που πρέπει να έχει αντίκτυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός δείχνει να ρίχνει πολύ βάρος σε λίγα έργα (Abramovic, Φεστιβάλ Χορού, EuripidesRising). Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την ευρωπαϊκή του διάσταση, χρειάζεται σημαντική εμβάθυνση, με ένα ανανεωμένο καλλιτεχνικό όραμα. Θα πρέπει να αναζητηθούν καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών, οι οποίες και να εμπνεύσουν συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Καλαμάτα. Τέλος, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν οι σχεδιαζόμενοι προϋπολογισμοί. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

*** “Navarino Challenge”: Βραβεύσεις και …πρόγευση για τη φετινή διοργάνωση

Η χρονιά για το «Navarino Challenge 2016» ξεκινάει με τον πιο λαμπρό τρόπο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην διοργάνωση να προσφέρει τις κορυφαίες δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού της. Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016, στις Gold Class αίθουσες των Village Cinemas του The Mall Athens, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική εκδήλωση με βίντεο και ντοκυμανταίρ από τις περυσινές δράσεις, που απέσπασαν τη μεγαλύτερη διάκριση στον θεσμό Ermis Awards, καθώς κατέκτησαν το Grand Ermis στην κατηγορία Event Production για την παραγωγή της εκδήλωσης καθώς και το Gold βραβείο στην κατηγορία των αθλητικών events! Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Βραχάλη και Δώρα Τσαμπάζη, ενώ με το κλείσιμο της προβολής ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κα. Μαρίνα Παπατσώνη, Marketing and Business Development Director, της TEMES SA, τον κ. Άκη Τσόλη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Active Media Group, τον κ. Βασίλη Βρεττάκο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου (ΣΕΤΑΠ), τον Δις Αργυρό Ολυμπιονίκη στο Tae Kwon Do, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Ολυμπιονίκη & Παγκόσμιο Πρωταθλητή στα 400μ. με εμπόδια Περικλή Ιακωβάκη και τη γυμνάστρια pilates Μάντη Περσάκη. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι φετινές δραστηριότητες με τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους. Συγκεκριμένα στο τρέξιμο, συμμετέχει για ακόμα μια χρονιά ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, ενώ για πρώτη φορά καθήκοντα τεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει ο πολυνίκης μαραθωνοδρόμος Νίκος Πολιάς. Στην κολύμβηση, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της κολύμβησης Νίκος Γέμελος, έχει αναλάβει την τεχνική διεύθυνση της δραστηριότητας. Με την συνδρομή μάλιστα του Swim Academy, του Νίκου Γέμελου και του Ολυμπιονίκη & Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, Σπύρου Γιαννιώτη, θα παρουσιαστούν φέτος για πρώτη φορά οι δραστηριότητες του baby swimming & του aqua aerobic, ενώ η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, Κέλλυ Αραούζου θα συμμετέχει όπως και πέρσι στην κολύμβηση. Μαθήματα taekwondo θα πραγματοποιηθούν από τον Δις Αργυρό Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ενώ για πρώτη χρονιά ο Ολυμπιονίκης & Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης θα αναλάβει την στήριξη της διοργάνωσης, μέσω της εκμάθησης και άσκησης των συμμετεχόντων παιδιών. Τα μυστικά του boccia θα διδάξει ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μέσω του Ρίο, που θα βρίσκεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες), ενώ μαθήματα pilates θα πραγματοποιήσει για ακόμα μια χρονιά η γυμνάστρια Μάντη Περσάκη. Ο έτερος πρωταθλητής μας, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, θα βοηθήσει στην εκμάθηση του kick boxing, η δραστηριότητα του ποδήλατου θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Navarino Outdoors, ενώ της αναρρίχησης θα επιμεληθεί ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής Γιώργος Μάλαμας. Το πρόγραμμα φυσικά θα περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, το SUP, το golf που θα φέρει την υποστήριξη του Navarino Golf Academy, υποβρύχιες καταδύσεις με την υποστήριξη του Aqua Divers Club και της Scuba Hellas, ενώ τέλος για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα live cooking event με την βοήθεια της food blogger Γωγώς Παπαδιονυσίου ή κατά κόσμον Mamatsita! Το «Navarino Challenge» επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά στη Μεσσηνία και την Costa Navarino στις 9-11 Σεπτεμβρίου 2016! Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link: http://activemedia.com.gr/product/navarino-challenge/ - 

***  Πώς οικοδομούμε ένα ποιοτικό τοπικό τουριστικό σύστημα 

 O Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει μια σημαντική ημερίδα με ομιλητή το Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95) και ώρα 20.00. Η ομιλία αφορά σε ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας. Θέμα της είναι: «Πώς οικοδομούμε ένα ποιοτικό τοπικό τουριστικό σύστημα». Α.Π. - 

***   Με μια εκ βαθέων εξομολόγηση ο Στ. Μπένος μίλησε για την «Αισθητική στην πολιτική» (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
Διαπίστωσε την οδυνηρή ήττα της ομορφιάς στην Πολιτική από την ασχήμια του λαϊκισμού…
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του κεντρικού αμφιθέατρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα ανοιχτά πανεπιστημιακά σεμινάρια. Θέμα της βραδιάς ήταν η «Αισθητική στην πολιτική» και ομιλητής ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την αισθητική, δηλαδή την ομορφιά στην πολιτική. Κάνοντας μια αναδρομή στους τρεις κύκλους της πολιτικής του διαδρομής, και παράλληλα μία εκ βαθέων εξομολόγηση, περιέγραψε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία καταφέρνεις να εφαρμόσεις οραματικές πολιτικές, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες σειρήνες του λαϊκισμού. Ως ορισμό της έννοιας «Αισθητική στην Πολιτική» ανέφερε την προσπάθεια να εφαρμόσεις πολιτικές που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, χωρίς να είναι ελιτίστικες, αλλά και να μην κολακεύουν τα ταπεινά αισθήματα των ανθρώπων, και ταυτόχρονα να είναι εύκολες, όμορφες και οραματικές.
Περιγράφοντας τον πρώτο κύκλο του πολιτικού του βίου, την ενασχόληση με τα κοινά στο Δήμο Καλαμάτας από το 1979 έως και το 1990, αναφέρθηκε στην τύχη της Καλαμάτας να ζήσει "πλουσιοπάροχα" αυτή την αισθητική στην Πολιτική, την οποία οφείλει σε δυο σπουδαίες προσωπικότητες, τον Μάνο Χατζηδάκι και τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, οι οποίοι με τις ιδέες τους, που μετέφεραν και εφαρμόστηκαν στην πόλη, της έδωσαν "τα φτερά" της ομορφιάς στην Πολιτική και τα οποία υλοποίησαν με πολιτικές υπερβάσεις και κόντρα στις "μαύρες σημαίες" του λαϊκισμού.
Στο δεύτερο κύκλο, που αφορά στην εμπλοκή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής, περιέγραψε το σοκ που υπέστη όταν αντιλήφθηκε πώς λειτουργεί το κράτος. Ένας κράτος που ποτέ δεν έβαλε στόχους, που παραμένει μετα – οθωμανικό, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, αναφέροντας τα παραδείγματα του Αναστάσιου Πεπονή και τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, καθώς τον Τάσο Γιαννίτση με το ασφαλιστικό, την οδυνηρή ήττα της ομορφιάς στην Πολιτική απέναντι στην ασχήμια του λαϊκισμού. Η υποχώρηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2001, ήταν κατά τον Σταύρο Μπένο το εφαλτήριο για την κρίση που βιώνουμε σήμερα, η οποία ξεκίνησε ως πολιτισμική, έγινε θεσμική στη συνέχεια και κατέληξε σε οικονομική…
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον 3ο σταθμό στον πολιτικού του βίου, που με πάθος συνεχίζει, το "Διάζωμα". Ένα κίνημα πολιτών που ως στόχο έχει να συνδέσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και το "θησαυρό" των μνημείων της χώρας, με την καθημερινότητά μας. Η επιτυχία που σημειώνει αυτό το εγχείρημα, που επιβιώνει χωρίς να επιδιώκει ΕΣΠΑ και κρατικές επιχορηγήσεις, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα, σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, ότι οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύουν στην πράξη το αισθητικό τους κριτήριο και επιθυμούν να βγάλουν "μπροστά" την ομορφιά του Πολιτισμού μας…
Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία συνεχίστηκε για περισσότερη από μία ώρα με συζήτηση με το κοινό, που αποτελούνταν από ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Τα επιτυχημένα σεμινάρια συνεχίζονται την επόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, ΕΚΠΑ, με θέμα  «Λόγος πολιτικός και Λόγος Εκκλησιαστικός»
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
*Διαβάστε επίσης: 
Σχέδιο από το “ΔΙΑΖΩΜΑ” για βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας

*** Ανεπίκαιρο και αντιεορταστικό…         
    Συγκεχυμένες σκέψεις, πράγματα θολά ή και αδιευκρίνιστα ήρθαν προχθές μπροστά μου, με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι που διάβασα στα κλεφτά, λόγω και των ημερών, από σχετικό αφιέρωμα σε ιστοσελίδα:
  Ένας αϊτός περήφανος, ένας αϊτός λεβέντης,
από την περηφάνια του κι από τη λεβεντιά του,
δεν πάει στα κατώμερα να καλοξεχειμάσει,
μον’ μένει απάνω στα βουνά, ψηλά στα κορφοβούνια.
Κι έριξε χιόνια στα βουνά και κρούσταλα στους κάμπους,
εμάργωσαν τα νύχια του κι επέσαν τα φτερά του.
Κι αγνάντιο βγήκε κι έκατσε, σ' ένα ψηλό λιθάρι
και με τον ήλιο μάλωνε και με τον ήλιο λέει:
«Ήλιε, για δε βαρείς κι εδώ σ’ τούτη την αποσκιούρα,
να λιώσουνε τα κρούσταλα, να λιώσουνε τα χιόνια,
να γίνει μια άνοιξη καλή, να γίνει καλοκαίρι,
να ζεσταθούν τα νύχια μου να γιάνουν τα φτερά μου
να 'ρθούνε τ' άλλα τα πουλιά και τ' άλλα μου τ' αδέρφια».
Ν.Γ. Πολίτη, Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού.
  Υπάρχει μια λέξη στο τραγούδι, που φωτίστηκε και βγήκε εξαρχής μπροστά από τις υπόλοιπες, ένα σημείο έντασης (έλξης και απώθησης μαζί) που προσπαθώ να εξηγήσω λογικά. Φαίνεται να σπάει ο ρυθμός του κειμένου εκεί, σαν να παραπατάει ο δεκαπεντασύλλαβος. Αλλά και η ίδια η λέξη αποσκιούρα (σ.σ. σκιερή χαράδρα) έχει κάτι τραχύ ή ξένο μέσα σε ένα λεξιλόγιο σχετικά ήπιο, σαν λέξη που ξεχάστηκε σε κατώι χωριάτικου σπιτιού – εκεί που η πόρτα τρίζει και τα αντικείμενα έχουν μετατραπεί, από τα χρόνια ακινησίας και σκόνης, σε μούμιες του εαυτού τους.
Η ποίηση είναι πάντα καταφύγιο, παρηγοριά. Αναρωτιέμαι όμως: ποιο περιεχόμενο αποκτούν αυτά τα κείμενα σήμερα για το εθνικό ιδεώδες; Και κυρίως πώς θα μιλάμε στα χρόνια που έρχονται, σε τάξεις γεμάτες παιδιά οικογενειών εξαθλιωμένων, ανθρώπων κατάκοπων από την αγωνία της καθημερινότητας, εξαντλημένοι και σκοτεινιασμένοι οι ίδιοι από τον μαύρο ορίζοντα.
Πώς σχολιάζεις το περίφημο ελληνικό κατόρθωμα, τον ανυπότακτο χαρακτήρα της φυλής τώρα που ο λεβέντης αϊτός κατέβηκε εν τέλει στα κατώμερα να καλοξεχειμάσει και δέχεται αδιαμαρτύρητα τους κολάφους, τα ραπίσματα;
Σκέφτομαι τα νέα παιδιά. Πάντα πρόθυμα να οδηγηθούν, να παρασυρθούν από ένα φανατισμένο άνθρωπο ή μια απόλυτη ιδέα, να παραδοθούν σε όποιο συναίσθημα υποδαυλίζεται επισήμως από την πολιτεία (την κυρίαρχη ιδεολογία, ντε), να εγκολπωθούν όποια εκδοχή ιστορίας προκρίνεται κατά περίπτωση ως στρατηγικά χρήσιμη ή ωφέλιμη για τον τόπο.
Θέλω να δω πώς θα εφεύρουμε τώρα τη νέα μας περηφάνια: αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό / αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα.
Εντάξει. Καμιά φορά, βολεύονται. Αλλά για λίγο - ίσα να εκταμιευτεί η έκτη δόση. Άντε και η έβδομη που είναι η σημαντικότερη, πώς κάνετε έτσι, μωρέ… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Από την προσφυγιά στη σύγχρονη δουλεία         
    Επειδή ακούω από δω κι από κει , ζωντανά αλλά και στα social media, για  το τι μέλλει γενέσθαι με το Προσφυγικό , εκείνο που θέλω να πω για να καθησυχάσω τους ανησυχούντες συν-πατριώτες είναι να μη θορυβούνται  , μη και φθάσουν τα "σκουπίδια" έξω από την πόρτα τους. Το ξερίζωμα των προσφύγων  αλλά και  η λύση του προβλήματος έχει δρομολογηθεί προ πολλού. Απλά, για να κρατούνται τα προσχήματα,  γίνεται μεθοδευμένα,  επειδή χρειάζεται κι ένα χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν οι συνεταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και για να μη σκεφθείτε πως γράφω έκθεση ιδεών,  από τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ντίτερ Τσέσκε, επικεφαλής της «Daimler» δήλωνε πως  «οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι νέοι, καλά μορφωμένοι και με μεγάλες φιλοδοξίες. Τέτοιους ανθρώπους ψάχνουμε». Οι γερμανικοί κολοσσοί τρίβουν τα χέρια τους στην ιδέα της συσσώρευσης πάμφθηνων εργατικών χεριών, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (όπως  της Συρίας), έχουν και καλή μόρφωση.
Η υπεύθυνη προσωπικού της «Siemens» Γιανίνα Κούγκελ, δήλωνε την  ίδια εποχή ότι η εταιρεία προτίθεται να απασχολήσει πρόσφυγες και να τους ενσωματώσει. Από την πλευρά της η «BASF» ξεκίνησε ήδη  20 προγράμματα «με στόχο την ενσωμάτωση των προσφύγων». Η «Bayer» θεωρεί ότι «η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις». Η εταιρεία  έχει σχεδιάσει  ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου «μέσω σχολικών βοηθημάτων να τεθούν ήδη στο σχολείο οι βάσεις για μια επιτυχημένη κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων». Ο ασφαλιστικός κολοσσός «Allianz»  σημείωνε   ότι βοηθά τους πρόσφυγες «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία» χωρίς να διευκρινίσει όμως τον τρόπο.
Η  Γερμανία, που εμφανίζεται  προθυμότερη  στην αποδοχή προσφύγων,  στοχεύει  και εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό  εργατικό  δυναμικό. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η γνωστή ισπανική εταιρεία ZARA με 6.570 καταστήματα λιανικής πώλησης ανά τον κόσμο, που διαθέτει φθηνά ρούχα στην αγορά, είχε κατηγορηθεί ότι «ράβει»   μέσα σε καράβια για να αποφύγει δασμούς ή ότι παράγει σε αδήλωτες μονάδες στο Μεξικό. Οι εργάτες εργάζονταν, έτρωγαν και κοιμούνταν μέσα στις πλωτές αυτές φυλακές. Ο Καπιταλισμός  βρίσκει λύσεις για να μεγαλώσει τα κέρδη του. Εν προκειμένω , τους ανήμπορους , για διαφορετικούς λόγους προς εργασία, πρόσφυγες, που θαλασσοπνίγονται για να αποφύγουν τη φρίκη των πολέμων και για ένα καλύτερο αύριο θα τους φάει η μαύρη μαρμάγκα. Όχι πως οι υπόλοιποι θα περάσουν καλύτερα. Από την προσφυγιά θα περάσουν στη σύγχρονη δουλεία...

*** Μας νικάει μόνο ότι φοβόμαστε…
Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, «βροντοφώναξε» με τη μαντήλα της προχθές στην εθνική παρέλαση, η 18χρονη Άγια που γεννήθηκε στην Ελλάδα με γονείς από την Αίγυπτο. Mε μιας ξεπήδησαν και πάλι οι φοβίες μας, που κορφιάζουν από τα γεγονότα των ημερών. Με το δικό της τρόπο ήθελε να στείλει μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φανατισμού, είπε σε συνέντευξη που έδωσε. Facebook, tweets, και όλα τα συναφή, πήραν φωτιά. Λες και έσκασε βόμβα… καμικάζι. Ευτυχώς, που υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να… ξεσπούν κάποιοι τις ανησυχίες τους, όχι για τον πατριωτισμό τους όπως ξελαρυγγιάζονται, αλλά για τον εθνικισμό τους. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ, άλλοι κατά. Με υπερβολές ή μη και ο καθένας με τη δική του ανάλυση. Ίσως και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο σε κάποια σημεία. Ωστόσο, η παρουσία της έκλεψε τα φλας, και η μουσουλμανική μαντήλα της, τα πλάνα. Προβληματίσθηκε λέει, πολύ πριν το κάνει. Γι’ αυτό και δεν παρέλασε την 28η Οκτωβρίου. Ντρεπόταν, είπε κάπου. Είμαι σίγουρη, ότι φοβόταν κιόλας. Όπως είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή έχει υποστεί και εκφοβισμό. Πριν μερικά χρόνια, το ίδιο είχε γίνει και με παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά με γονείς από την Αλβανία. Ξεσπάσαμε και τότε. Πάλι χωρισμένοι στα δύο. Παραβλέποντας τον εθνικό συμβολισμό της παρέλασης, σε τι ακριβώς μας φόβισε άραγε το μαντήλι ή μαντήλα; Κάπου διάβασα ότι «με τη συμμετοχή του κοριτσιού αυτού στην παρέλαση με αυτή την εμφάνιση, οι δάσκαλοί της δέχτηκαν, άθελά τους, τη φασκιωμένη υποδεέστερη μοίρα της γυναίκας, ακριβώς γιατί η παρέλαση συμβολίζει αυτό που είμαστε». Ε, όχι δα! Και η εμφάνιση των σχολειών στις παρελάσεις τα τελευταία χρόνια δεν μας προβληματίζει; Δεν θα υποστηρίξω τη «μπλε ποδιά», αλλά δεν μπορεί η παρέλαση να είναι η αφορμή για το ποιο καυτό μίνι, το πιο καλό μακιγιάζ, το πιο καλοχτενισμένο ή βαμμένο κοριτσίστικο ή αγορίστικο μαλλί. Δυστυχώς, δεν κινδυνεύουμε από τη μαντήλα μιας 18χρονης. Από εμάς τους ίδιους κινδυνεύουμε. Και μπορεί να μας νικήσει, μόνο ότι φοβόμαστε. Ό,τι μπορούμε να το κοιτάξουμε κατάματα, δεν μπορεί να μας κυριεύσει. Έτσι, ακριβώς όπως έκαναν οι αγωνιστές του ’21.Βίκυ Βετουλάκη - 

***   Είμαστε όλοι Βέλγοι, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι         
  Την Τρίτη, στις 22 Μαρτίου 2016, έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο. Υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τριακόσιοι περίπου τραυματίες.
Την ευθύνη για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα την ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος, κάποιοι φανατικοί Ισλαμιστές (γιατί όχι και φρενοβλαβείς), που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί που θέλουν να επιβάλλουν τη βαρβαρότητα.
Οι αρχηγοί των 28 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν, ανέφεραν τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».
Επίσης, τονίζουν ότι η επίθεση αυτή είναι επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης και ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Βλέπουμε μια πανευρωπαϊκή καταδίκη της τρομοκρατίας. Φαίνεται πως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαίνει ό,τι στις οικογένειες και στα κράτη. Δηλαδή, όταν υπάρχει κίνδυνος, η οικογένεια αλλά και οι κάτοικοι της χώρας ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.
Είναι γεγονός ότι το νέο τρομοκρατικό κτύπημα στο Βέλγιο θα έχει επιπτώσεις στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων. Οι έλεγχοι στα σύνορα και στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια κ.τ.λ.) θα αυξηθούν. Και επειδή η χώρα μας είναι τουριστική, εκ των πραγμάτων οι έλεγχοι θα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό μας.
Κάποιοι δικαίως ανησυχούν για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς και όχι υποκριτές. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δεν πάσχουν από έλλειψη δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Μπροστά στον κίνδυνο των τρομοκρατών, που χτυπούν αθώους πολίτες, τίθεται επιτακτικά το θέμα: περισσότερη ασφάλεια ή περισσότερη ελευθερία; Κάποιοι μοναχικοί λύκοι ίσως επιλέξουν «περισσότερη ελευθερία». Όμως, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της οικογένειας, την ασφάλεια της πόλης, την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια της Ευρώπης, τότε μάλλον η επιλογή είναι «περισσότερη ασφάλεια».
Με άλλα λόγια, κάθε πολίτης και κάθε χώρα, αντιμετωπίζοντας την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, θα πρέπει να κάνει ιεραρχήσεις. Δηλαδή, να κάνει μια αξιολογική κατάταξη των αξιών-αγαθών που χρειάζεται περισσότερο. Κατά την κρίση μας, πρώτα ιεραρχείται η ανθρώπινη ζωή και μετά η ανθρώπινη ελευθερία. Γι’ αυτό η χώρα μας και η Ευρώπη οφείλουν να προτάξουν την ανθρώπινη ζωή και μετά την ανθρώπινη ελευθερία. Με άλλα λόγια, αν υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία (δήλωση στοιχείων, φωτογράφηση προσώπων κ.τ.λ.), δεν έσταξε δα και η ουρά του γαϊδάρου.
Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση λόγω του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνική συναίνεση. Επομένως, κομματισμοί και λαϊκισμοί δε χωρούν στο προσφυγικό. Τα κόμματα έχουν άλλα θέματα για να συγκρουστούν, για να βγάλουν τα απωθημένα τους. Γι’ αυτό επαναλαμβάνεται ότι καλά θα κάνουν να αφήσουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό εκτός κομματικού παιχνιδιού και κομματικού υπολογισμού.
Όπως η οικονομία και η ανάπτυξη, έτσι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρέπει να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Σε κρίσιμες καταστάσεις δε χρειάζονται ακραίες κορώνες. Οι πολίτες χρειάζεται να γυρίσουν τις πλάτες στους ανθρώπους και στα κόμματα των άκρων. Τα άκρα ποτέ δεν έδωσαν λύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσουν σοβαρά το πρόβλημα της ένταξης των μεταναστών στις χώρες προορισμού και διαμονής τους. Αν μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, όπως ήταν οι τρομοκράτες του Παρισιού και των Βρυξελλών, δεν μπορούν να ενταχθούν, θα μπορέσουν να ενταχθούν οι σημερινοί μετανάστες; Η ένταξη φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολη, γιατί υπάρχει διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Επίσης, πολλοί μετανάστες, όπως και οι φανατικοί Ισλαμιστές, δε θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία που ζουν.
Επιπλέον, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η πρεμούρα κάποιων για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη είναι εκτός πραγματικότητας. Διευκρινίζεται ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Αντίθετα, η Ευρώπη είναι μια πολυεθνική κοινωνία, με κοινό πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πυλώνες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι: η Ελληνική κλασική σκέψη, το Ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός.
Η επίθεση των τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους στο Βέλγιο, όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία κ.τ.λ., είναι επιθέσεις κατά της ανοιχτής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Είναι επιθέσεις κατά των αξιών της Ευρώπης, των αξιών της δημοκρατίας.
Γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι η τρομοκρατία δε θα νικήσει τη Δημοκρατία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υπερασπιστούν τις αξίες της Ευρώπης. Άλλωστε, είμαστε όλοι Βέλγοι, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.
  Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.

***  Ο καφές της αναμονής και της ανθρωπιάς
Για πελάτες σε αναμονή έχουμε ακούσει. Για επιβάτες σε αναμονή επίσης. Αλλά για καφέ σε αναμονή; Κι όμως, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αυτός ο καφές που… περιμένει κατακτά πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια: μια τζούρα καφέ! Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffe sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή έπειτα από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν. Ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους (ιδιώτες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης), με σκοπό να προωθήσουν με τον έναν ή άλλον τρόπο την ιδέα. Πρόθεση να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» και στην Καλαμάτα. Ένας άλλος – όχι ασήμαντος - στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο του κέντρου της πόλης, αλλά και πολύπαθων περιοχών εκτός… βιτρίνας. Άλλωστε, η ενίσχυση μικρών τοπικών επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του κινήματος του caffe sospeso, από τα πρώτα του κιόλας βήματα (ασχέτως, αν κάποιες μεγάλες εταιρείες σήμερα προσπαθούν να το εντάξουν στις επικοινωνιακές τους πρακτικές…). Είναι μια καλή ευκαιρία να μείνουν ζωντανά τα καφενεία ή καφετέριες της γειτονιάς και ν’ αποκτήσουν και πάλι το συνοικιακό και παρεΐστικο χαρακτήρα τους. Για την προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης προς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, με την ονομασία «Αναμονή», μίλησε στους δημοσιογράφους χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια από πλευράς Δήμου σε εξέλιξη. Ήδη πολλά καταστήματα συμμετέχουν. Όταν οι συμπολίτες βλέπουν αυτό το σήμα, που γράφει τη λέξη “Αναμονή”, σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορεί κανείς να πάρει έναν καφέ και να πληρώσει άλλον έναν, για κάποιον που προσωρινά δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έναν καφέ, ένα σάντουιτς, ένα χυμό. Σημαίνει ότι υπάρχει ένα κέρασμα, που περιμένει κάποιον που έχει ανάγκη». Ο δήμαρχος κάλεσε «όποιον έχει τη διάθεση να βοηθήσει, να το κάνει, διότι είμαστε σε εποχές που η αλληλεγγύη είναι αναγκαία για να υπάρχει συνοχή στην κοινωνία μας. Ο Δήμος δίνει το σχετικό σήμα και κάθε επαγγελματίας που θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια μπορεί να το παραλάβει». Βέβαια, ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί από την αρχή είναι αυτό της μεταχείρισης των ανθρώπων που αναζητούν τον «καφέ που περιμένει». Είναι κυρίαρχο μέλημα να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας και, φυσικά, θα τους παρέχουν τον καφέ τους ή ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί και προπληρωθεί. Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους.Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Εκκλησιαστική και διδασκαλική επιρροή στο Μινιστέριον, στο οποίο διακονεί ο κ. Φίλης 
Στο μήνυμά του, το έτος 2016, επί τη εορτή της επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ο επί της Εθνικής Παιδείας κ.λπ. ορισμένος υπουργός αναφέρει: «Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που το 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ού αιώνα πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών». Εύστοχα ο σημερινός υπουργός τονίζει ότι πρέπει να διδαχθούμε από τους Διδασκάλους του Γένους και το έργο τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να τους γνωρίζουμε (αυτούς και το έργο τους) μέσα από τη μη ιδεολογικοποιημένη ιστορική καταγραφή. Ένας από αυτούς ήταν και ο προκάτοχος του υπουργού, ο πρώτος μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Μινίστρος της Θρησκείας και του Δικαίου, Επίσκοπος Ανδρούσης και μετέπειτα Μεσσήνης Ιωσήφ Νικολάου. Το υπουργείο, στο οποίο θητεύει ο νυν κ. υπουργός, είχε την ακόλουθη εκκλησιαστική αλλά και διδασκαλική επιρροή, από την οποία, όσο κι αν θέλει κάποιος, δεν μπορεί να απαλλαγεί, διότι η επιρροή αυτή αποτελεί το θεμέλιο του σημερινού υπουργείου (Μινιστερίου) Παιδείας, τ.λ. και Θρησκευμάτων. Πρώτος Μινίστρος της Θρησκείας, του νέου ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821, υπήρξε ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, ο οποίος συνετέλεσε στην εθνική και κοινωνικο-πολιτισμική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε εποχή κατά την οποία συγκροτείται το νέο ελληνικό κράτος. Ο τότε επίσκοπος Ανδρούσης και μετέπειτα Μεσσήνης Ιωσήφ υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα της προεπαναστατικής, της επαναστατικής και της μεταεπαναστατικής Ελλάδος. Στο πρόσωπό του συνδυάζεται ο εκκλησιαστικός και πολιτικός ανήρ. Υπήρξε ο πρώτος, μετά την απελευθέρωση του 1821 από τον τουρκικό ζυγό, ο οποίος ταυτοχρόνως ασκούσε εκκλησιαστικά και πολιτικά-διοικητικά καθήκοντα. Ήταν ευπροσήγορος, ανεξίκακος, αφιλάργυρος, λέγων αείποτε το «ο έχων πίστιν ου δείται χρημάτων», φιλόπτωχος, και εις άκρον φιλάδελφος, αμνησίκακος εις κάθε τυχούσαν περίστασιν. Ο Ιωσήφ το 1781 εισήχθη στη Σχολή της Δημητσάνας και επεράτωσε τις σπουδές του το έτος 1790. Μαθήτευσε σε διδασκάλους, διακεκριμένους, οι οποίοι και οργάνωσαν τη Σχολή της Δημητσάνας. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Τρίπολη, όπου και άρχισε τη διδασκαλία αμισθί, αποκτώντας πολλούς μαθητές. Ένεκα του ζήλου και της αρετής του Ιωσήφ ιδρύθηκε σχολείο. «…δεν έρριψεν εις τα της ματαιότητος πράγματα τα όμματα του, αλλ’ ευθύς κηρύξας ότι είναι πρόθυμος να μεταδώση τα μαθήματά του εις τους υιούς των συμπολιτών του, εισακούσθη ηδέως η αίτησίς του, και αμέσως ητοιμάσθη σχολείον πλησίον της Εκκλησίας των Ταξιαρχών, ένθα συνέτρεξε πλήθος μαθητών, τους οποίους και εδίδασκε σοφίαν και αρετήν μετά μεγάλης προθυμίας και ζήλου…». Επίσης, δίδαξε στα Δολιανά, στο Ναύπλιο, στην Κορώνη, στη Δημητσάνα. Ο Ιωσήφ συνέχισε το εκπαιδευτικό του έως το 1806 όταν και εξελέγη Επίσκοπος Ανδρούσης. Ενδεικτικά στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες πράξεις του Επισκόπου και Διδάσκαλου Ιωσήφ, τις οποίες θα μπορούσε να μιμηθεί –τηρουμένων των αναλογιών εποχής – ο διάδοχός του κ. Φίλης, αλλά και όλοι οι Διδάσκαλοι του κόσμου. 1η πράξη του Ιωσήφ. Συνελήφθη μαζί με άλλους οκτώ αρχιερείς και πολλούς προκρίτους και την Κυριακή του Πάσχα του 1821 φυλακίστηκαν από τους Τούρκους στην Τρίπολη. «Περιθέντες αυτοίς αλύσους, βάρος έχουσας 180 οκάδων, εκτός των περιαυχενίων κλοιών (κουλούρων) εις τους τραχήλους των». Σε σκοτεινό υπόγειο υπέφεραν τα πάνδεινα. «φέροντες ράκη αντί ενδυμάτων… τρεφόμενοι δια ξηρού τεμαχίου άρτου και ολίγου ύδατος… είχον καταντήσει καταμέλανες εκ της ακαθαρσίας… σκελετοί πλέον και ουχί άνθρωποι». Όταν ελευθερώθηκαν από τους επαναστατημένους Έλληνες, γνήσιος Ορθόδοξος Ιεράρχης, ο Ιωσήφ μεσιτεύει υπέρ των δεσμοφυλάκων και των αγρίων αυτών δημίων «ίνα μη ούτοι κατασφαγώσιν υπό των Ελλήνων». Στις 15 Ιανουαρίου 1822 εκλήθη από την Α´ Εθνοσυνέλευση να αναλάβει υπουργός της Θρησκείας. Ο Ιωσήφ πρώτος υπουργός Θρησκείας, σε μία χώρα με την Επανάσταση να συνεχίζεται, ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο. Ένα υπουργείο που ξεκινούσε εκ του μηδενός. Το υπουργείο δεν είχε καθόλου διοικητικό προσωπικό. Οργάνωση στην παιδεία δεν υπήρχε. Τυπικά δεν επρόκειτο για ένα υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως διαμορφώθηκε μεταγενέστερα. Όμως, σε περίοδο πολέμου δεν ήταν δυνατή η λειτουργία οργανωμένης εκπαιδεύσεως. Τα όποια σχολεία λειτουργούσαν ήταν υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας με διδασκάλους κυρίως κληρικούς, με οικονομική συντήρηση της Εκκλησίας. Αφού, λοιπόν, ο Μινίστρος της Θρησκείας είχε τον έλεγχο των Εκκλησιών και των Μοναστηρίων, άτυπα είχε και των σχολείων. «Τα λίγα σχολεία που λειτουργούσαν στην Ελλάδα προ της Επαναστάσεως, όπως λ.χ. οι περιώνυμες σχολές Δημητσάνας, Αθωνιάδος, Πατμιάδος, Μελέ Αλαγονίας κ.ά., βρίσκονταν κατά το πλείστον σε χέρια λογίων κληρικών (ιεροδιδασκάλων). Είναι γνωστόν, ότι στους καταλόγους των σχολείων και των Ελλήνων λογίων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, που συνέταξαν οι Ματθαίος Παρανίκας και Κωνσταντίνος Σάθας, τα δύο τρίτα και πλέον των διδασκάλων ήταν ιερωμένοι!». 2η πράξη του Ιωσήφ. Ως Μινίστρος της Θρησκείας του νεοσύστατου κράτους θεωρούσε ότι οι διδάσκαλοι προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στην Ελλάδα και ετόνιζε: «Η Ελλάς, ήτις εκπηδά από το χάος των αιώνων εις την αρχαίαν της λαμπρότητα, καταγίνεται εις ανέγερσιν σχολείων δια να αναστήση τους Πλάτωνας και Λυκούργους, και στοχάζομαι εντεύθεν πρέπει ν’ αρχίση από την περιποίησιν των διδασκάλων, δια να δώση ψυχήν εις τους ιδίους να επιμελώνται και παράδειγμα και άμιλλαν στους νέους, δια να μην απαυδώσι βλέποντες τους ιδίους των διδασκάλους δυστυχείς και αδικουμένους» 3η πράξη του Ιωσήφ. Ο αγώνας εναντίον των Τούρκων συνεχιζόταν και ο Ιωσήφ πρωτοστάτησε στην εξεύρεση τροφών, πολεμοφοδίων και άλλων αναγκαίων τόσο για τους αγωνιστές όσο και για τις οικογένειές τους, τις χήρες και τα ορφανά. Ο Ιωσήφ ως μινίστρος της Θρησκείας δε διστάζει πρωτίστως να προτείνει και τη διάθεση των χρημάτων των Μονών για τον ιερόν αγώνα του Γένους. Διακήρυξεν την χορηγίαν των αργυρών και χρυσών σκευών των Μονών και Εκκλησιών υπέρ του αγώνος, όντως δε οκτακοσίας οκάδες τοιούτων συνελέγησαν». 4η πράξη του Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ υπηρετεί με ευσυνειδησία και το μινιστέριον του Δικαίου για τρία έτη έως και το 1825. Από κανένα Υπουργείο δεν έλαβεν εις αντιμισθίαν ουδέ λεπτόν, πληρώνων τους μισθούς των υπαλλήλων του από την πτωχήν περιουσίαν εμού τού αυταδέλφου του. 5η πράξη του Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ, ως διδάσκαλος ο ίδιος, εφρόντισε για την πληρωμή των διδασκάλων, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικὴ η ανέγερση σχολείων και η φροντίδα των διδασκάλων, τονίζοντας ότι οι διδάσκαλοι δεν πρέπει να αδικούνται. 6η πράξη του Ιωσήφ. Το 1825 πρόσφυγας στο Κρανίδι δεν έχει μήτε τον καθημερινό άρτο, ζει από την ελεημοσύνη των πιστών, γράφει με παρρησία στον Καποδίστρια: «Συνεφυλακώθην μετά των Αρχιερέων και προεστώτων εν Τριπολιτζά. Ηλευθερώθην ημίθνητος… επεφορτίσθην το Υπουργείον της θρησκείας. Εδούλευσα τρία έτη μετὰ πάσης ειλικρινείας και πίστεως. Εν αυτή τη τριετία μητ’ άρτον εθνικόν έφαγον, μηδ’ οβολὸν εκ τού ταμείου έλαβον… τριτάκις ελαφυραγωγήθην… εν Κρανιδίω, ζω από ελεημοσύνας. Καταφεύγω εις σε τον Κυβερνήτην και πατέρα της Ελλάδος, ίνα με εξοικονομήση… Αν δε ανάξιον με κρίνης της τοιαύτης βοηθείας, ευχαριστούμαι μόνον να μην μεμφθώ δια ταύτην μου την τολμηράν αίτησιν». Τελευταία πράξη του Ιωσήφ. Εκοιμήθη στις 13 Μαρτίου του 1844, σε ηλικία 74 ετών, αφού προφρόνως και περιουσίας και αξιώματα και αυτήν έτι την ζωὴν εις τον ιερόν της πατρίδος βωμὸν ασμένως προσήνεγκεν. Με πρώτο το σημερινό διάδοχό του, στο επί της Ζωοποιού Παιδείας Μινιστέριον, ας τον μιμηθούμε αρνούμενοι να ποιήσωμεν την Παιδεία μας Παιδεία θανάτου. Του Ιωάννου Π. ΜπουγάΘεολόγου, διδάκτορος Νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας - 

*** Το κουτί της Πανδώρας         
     «Στις 6 Οκτωβρίου του 2015, σ’ ένα σημείωμα με τίτλο “Ο ευνουχισμός των εν στύσει Ευρω-πέων”, με αφορμή τους χιλιάδες πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο, έγραφα, μεταξύ άλλων, απ' αυτήν εδώ τη στήλη, ότι “η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης είναι παρούσα με ‘εμφατικό’ τρόπο. Το απέδειξαν ‘οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά των προσφύγων σε πολλές πόλεις της Σαξονίας στη Γερμανία, ενώ υπήρξαν και πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής στη Θουριγγία’.
Ευρω-πέη εν στύσει - εκ του ασφαλούς με τις τακτοποιημένες ζωούλες τους - που απειλούν να κακοποιήσουν μέχρι θανάτου όσους τυχερούς-άτυχους πέρασαν τη Μεσόγειο για να ζήσουν μακριά από τους πολέμους που έστησαν στις χώρες τους οι ίδιοι και οι Αμερικανοί, είτε για γεωπολιτικούς (Συρία) είτε για λόγους αφαίμαξης του πλούτου τους (βόρεια Αφρική).
Το πρόβλημα λαμβάνει γεωμετρική διάσταση, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν πρωτόγνωρο αντιευρωπαϊσμό, τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στους ομοεθνείς τους, που παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα ξεβρασμένα πτώματα στις ακτές της Μεσογείου.
Η δαιμόνισσα Αμερική απέκτησε αδελφή, την Ευρώπη, στα μάτια των ισλαμιστών και δη των τζιχαντιστών, που θα τη μακελέψουν σύντομα στην έδρα της, όπως και να έχει. Πραγματική λύση δεν αποτελεί η ανάσχεση του κύματος των προσφύγων ή η τακτοποίησή τους σε χώρους υποδοχής, αλλά η ριζική εξάλειψη των λόγων της φυγής τους και η αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα τους, πράγμα που φαντάζει ανέφικτο. Γι’ αυτό οι εν στύσει Ευρω-πέη θα ευνουχιστούν με τον πιο άγριο τρόπο...”.
Σαράντα μέρες μετά, στις 14 Νοέμβρη του 2015, αποδείχτηκα “Κασσάνδρα”, καθώς σε έξι αλλεπάλληλες “τυφλές” τρομοκρατικές επιθέσεις  στο Παρίσι, 153 άνθρωποι είναι νεκροί. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 80 σοβαρά.
Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν, μέσω Διαδικτύου, οι τζιχαντιστές.
Η προειδοποιητική βολή είχε ακουστεί με το χτύπημα στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, από Ισλαμιστές, πάλι στο Παρίσι, στις 7 Ιανουαρίου 2015, με απολογισμό 12 νεκρούς και επτά τραυματίες.
Ακολούθησε η ενεργοποίηση αντιτρομοκρατικού σχεδίου από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία αποδείχτηκε ανεπαρκέστατη, κι αυτό γιατί ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, είναι αδύνατον να τους σταματήσεις. Κι αυτό θα συνεχιστεί».
Δυστυχώς, χθες, όλα όσα έγραφα παραπάνω   επαναβεβαιώθηκαν, καθώς οι Τζιχαντιστές  ανέλαβαν και πάλι την ευθύνη για το μακελειό στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός των καταμετρημένων νεκρών ανέρχεται σε 34 και σε τουλάχιστον 200 ο αριθμός των τραυματιών στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του Μετρό.
Και βγαίνει ο μ@λ@κ@ς ο Ολάντ και δηλώνει πως η επίθεση στο Βέλγιο είναι κατά της Ευρώπης... Σοβαρά; Βούλωσέ το, βρε ηλίθιε, που τους εξέθρεψες και τους εξόπλισες...
Στο δια ταύτα, το κακό είναι πως το κουτί της Πανδώρας άνοιξε διάπλατα και ό,τι κι αν κάνουν από εδώ και πέρα ο Ολάντ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, δε θα μπορέσουν να αποτρέψουν τις εικόνες της κόλασης του Δάντη που βλέπουμε στους δέκτες μας και τα social media. Κι αυτό, γιατί η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης αποτελείται από μια κυνικά οικονομική   ολιγαρχία που έχει παραμερίσει τον άνθρωπο και βλέπει μόνο το κέρδος.
Αν αναθεωρήσει εκ βάθρων τις πολιτικές της εντός και εκτός συνόρων, τότε μπορεί να σώσει την παρτίδα. Διαφορετικά, τα χειρότερα έρχονται... μαζικά και ανεξέλεγκτα...

***  Κι ήθελα τόσο…         
    Πύρωνε το μυαλό μου εδώ και ημέρες. Το ύφος της φίλης που συνάντησα προχθές. Είπε, μεταξύ άλλων, με το πιο απλό ύφος του κόσμου: «Έχεις σκεφτεί ότι ίσως δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο εδώ;».
Η ερώτηση, βέβαια, δεν είχε να κάνει με τα ζόρια της αγοράς εργασίας ή τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Η ερώτηση γεννήθηκε ως ενστικτώδης αντίδραση σε ερωτήσεις, όπως μου εξήγησε, ορισμένων ιστοσελίδων, που καλούσαν τους αναγνώστες να ψηφίσουν αν θεωρούν τα βασανιστήρια ενδεδειγμένη πρακτική ή όχι.
Γύρισα σπίτι αποφασισμένος να της δείξω λίγη απ’ την ομορφιά που ακόμη παραμονεύει εδώ. Ήθελα να της μιλήσω για τους ζωντανούς, γι’ αυτούς που υπάρχουν ακόμη, κόντρα στον κόσμο της θλίψης, του μίσους και της μηδενικής ανοχής που χτίζεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς.
Ήθελα να της μιλήσω για τους ανθρώπους που κουβαλάνε ακόμη μια απέραντη γλυκύτητα. Λέξη τη λέξη, ιστορία την ιστορία, μέχρι που της τραγούδησα το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε». Αυτή είναι μια προσευχή που δεν αποκλείει κανέναν, σκέφτηκα.
Ήθελα να της μιλήσω για τις σελίδες βιβλίων που ακούγονται στη… διαπασών, που μιλούν με ζεϊμπέκικα και ξέχειλα ποτήρια για την ομορφιά των τραγουδιών, των γυναικών, των ανδρών και εν τέλει της ίδιας της ζωής.
Ήθελα να μιλήσω για κάποιες ταινίες, εκεί που οι ήρωες απλώνουν με τρυφερότητα το χέρι έξω απ’ την οθόνη και υπαινίσσονται ότι πριν κριτικάρουμε τον κάθε αδύναμο άνθρωπο, καλά θα κάνουμε να τον αγκαλιάσουμε.
Ήθελα να μιλήσω για τη μουσική που δε μας έδειξαν, ποιος ξέρει γιατί. Ίσως, γιατί φοβόντουσαν ότι αν την ακούγαμε νωρίτερα, θα αρνούμαστε να γράψουμε πανελλήνιες παπαγαλίζοντας. Αντίθετα, θα σημειώναμε εκεί, στο επίσημο χαρτί, ανάσες, πρόσωπα και νότες της ζωής που φανταστήκαμε.
Ήθελα να μιλήσω για το φίλο που αρνήθηκε τη δουλειά παρόλο που είχε ανάγκη, γιατί προτίμησε να πει όχι σε μια παλαβή πρόταση, τόσες πολλές ώρες, τόσα λίγα χρήματα, έτσι τα θέλει ο ανταγωνισμός.
Ήθελα να μιλήσω για εκείνους τους δέκα χιλιάδες ή χίλιους ή όσοι είναι κάθε φορά, που επιμένουν να φωνάζουν ενάντια στον επελαύνοντα αυταρχισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Γιατί όχι, ήθελα να βάλω να παίζει εκείνο το παλιό κομμάτι του Μαργαρίτη που λέει «πού θα 'σαι το βράδυ να σου στείλω λουλούδια/ που θα 'σαι το βράδυ να σου βάλω τραγούδια». Είχα την ελπίδα ότι θα μου απαντούσε, ότι θα της άλλαζα γνώμη.
Ξαφνικά όλα σταμάτησαν, όταν άκουσα το κουδούνι της εξώπορτας. Ο ταχυδρόμος μού μετέφερε ένα ακόμη γράμμα… διαμαρτυρίας για ανεξόφλητο λογαριασμό σε τράπεζα…
του Αντώνη Πετρόγιαννη  

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΉ  ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ  :
Livescore: Κίμκι - ΟΣΦΠ (59-44 26'), σε ματς ζωής και θανάτου
***  Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Euroleague σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:5ος Όμιλος
 Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016
Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Μάλαγα (Ισπανία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) 21:45

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Φενερμπαχτσέ 10-2 22
Λοκομοτίβ Κούμπαν 8-4 20
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 8-4 20
Ερυθρός Αστέρας 7-5 19
Αναντολού Εφές 6-6 18
Νταρουσάφακα 3-9 15
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 3-9 15
Μάλαγα 3-9 15

6ος Όμιλος
 Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016
Κίμκι (Ρωσία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 20:45     98-66 .-  ^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 8-4 20
Λαμποράλ Κούτσα 8-4 20
Μπαρτσελόνα   7-6  20
Κίμκι  7-6  20
Μπάμπεργκ 6-7 19
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-7  19
Ρεάλ Μαδρίτης 6-6 18
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-10 14

***  Δεύτερη σύσκεψη στο ΡΕΞ και «αυτοψία» στο Στάδιο από την παράταξη Μάκαρη         
     
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ!
Με «αυτοψία» στο Στάδιο και το Κλειστό της Παραλίας συνεχίστηκε χθες η …εκστρατεία ενημέρωσης της δημοτικής παράταξης «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Παράταξη» του Μανώλη Μάκαρη που σκοπό έχει να καταγράψει τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση βελτίωσης και αναβάθμισής τους που θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Όπως είχε διαπιστωθεί και σε ανάλογη επίσκεψη στο κολυμβητήριο, η εγκατάλειψη είναι εμφανής σχεδόν παντού (κατεστραμμένο ταρτάν στίβου, έλλειψη καθαριότητας κτλ.) παρά τις βελτιώσεις που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η τοποθέτηση τάραφλεξ ή η υγρομόνωση της οροφής.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης η δεύτερη ανοικτή σύσκεψη στο ΡΕΞ με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων, φορέων και καθηγητών φυσικής αγωγής για τον στίβο, τον μαζικό αθλητισμό, τον σχολικό αθλητισμό , τη ρυθμική γυμναστική, το τέννις και τον αθλητισμό για ΑμεΑ.
Και σε αυτήν επισημάνθηκαν πολλά προβλήματα, αλλά η «είδηση» βγήκε δια στόματος της προέδρου του ΦΟΚ, Βούλας Κουβάτσου, η οποία επεσήμανε την ακαταλληλότητα της Τέντας να υποδεχθεί το 24ο Διεθνές Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής (22-24/4) και πρότεινε η φετινή διοργάνωση να φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού, το οποίο κρίνεται ιδανικό για τις ανάγκες της μεγάλης αθλητικής συνάντησης.
Είναι ίσως μια καλή ευκαιρία εναλλακτικής αξιοποίησης ενός κτιρίου που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για το …αν αξίζει τα λεφτά του. Το …μπαλάκι στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, στον οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα η πρόταση από τους υπεύθυνους του ΦΟΚ…    Χ.Ε.

***  Έρχεται το GREXIT για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, διαφωνία Κοντονή - FIFA για το Κύπελλο 

Προς την έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις οδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο (εθνικές ομάδες και σύλλογοι) μετά την άκαρπη συνάντηση του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή με τους ανθρώπους της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος, γεγονός που οδηγεί στην αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Η FIFA θα δώσει στην Ελλάδα μια εβδομάδα διορία για την επανεκκίνηση του Κυπέλλου, κάτι που αν δεν γίνει θα οδηγήσει στην αποβολή της ΕΠΟ από τη FIFA. Την διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή πρότεινε η FIFA, με τον κ.Κοντονή να το σκέφτεται αρκεί να υπάρξει κάθαρση στην ΕΠΟ και να αποβληθούν όσοι διώκονται ποινικά Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κουτσοκούμνη: «Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται. Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες. Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα. Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα ο Υπουργός, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της. Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ. Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης τόνισε: «Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Όσα ακούστηκαν εκφράζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτές είναι οι θέσεις του ποδοσφαίρου. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Τίποτε άλλο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι διαφορετικό. Άλλο αυτό κι άλλο το αυτοδιοίκητο που πηγάζει από τη FIFA και την UEFA. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα για να λυθεί το θέμα». Newsroom ΔΟΛ - 

***  «Τελεσίγραφο» Κοντονή για κάθαρση στο ποδόσφαιρο με εντολή Τσίπρα
«Ας λάβει μέτρα η ΕΠΟ»
«Τελεσίγραφο» Κοντονή για κάθαρση στο ποδόσφαιρο με εντολή Τσίπρα
~  Την αδιάλλακτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και «ζητήματα ηθικής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξέφρασε, για μια ακόμη, φορά, σήμερα ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 1ης έκθεσης για τον αθλητισμό, Sportexpo, στο Περίπτερο 13 της HELEXPO, στο πλαίσιο των οποίων ανέφερε πως αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δε λάβει μέτρα που «Να πιστοποιούν πως το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες».
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως σε περίπτωση αποκλεισμού, θα επέμβει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει το κύρος της ΕΠΟ.
Αναλυτικά, ο κ. Κοντονής είπε: «Αγωνιζόμαστε για να προάγεται η νομιμότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση, η υπεράσπιση του δημόσιου αθλητικού συμφέροντος υπέρ της κοινωνίας και πάνω απ’ όλο υπέρ της ελληνικής νεολαίας. Καταβάλουμε προσπάθεια, με ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει για τομείς του αθλητισμού που χαρακτηρίζονται, δυστυχώς, από διαφθορά, μεροληψία και κακοδιαχείριση.
Πυκνά είναι τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται αυτές τις μέρες πάνω από τον επαγγελματικό αθλητισμό και θέλω να δηλώσω πως εάν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν πάρει άμεσα, τώρα, εκείνα τα μέτρα που θα πιστοποιούν ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες.
Εάν συμβεί κάτι το οποίο δεν το θέλουμε και δεν το επιδιώκουμε, εμείς θέλουμε να γίνει όλη η διαδικασία εν κινήσει, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΠΟ και η αξιοπιστία της στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Πάνω από όλα, έχει τεθεί ο στόχος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και από την κυβέρνηση, για το σπάσιμο αυτή της κατάστασης που φθείρει, όχι μόνο το άθλημα, αλλά την πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων. Το ποδόσφαιρο θα επανέλθει σε κανονικότητα αξιοπιστίας, μέσω του εκδημοκρατισμού και του σπασίματος αυτού του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και της διαπλοκής. Φαινόμενα που συναντήσαμε και παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, που προσβάλλουν το ίδιο το αθλητικό γεγονός, θα λάβουν τέλος. Ας ξέρουν όλοι πολύ καλά, πως η κυβέρνηση σε θέματα ηθικής τάξης, δεν κάνει βήμα πίσω».
Σε ό,τι αφορά την έκθεση, ο κ. Κοντονής, έχοντας μαζί του την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ιθύνοντες της HELEXPO, την αντιπεριφερειάρχη, Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, πέρασε από όλα τα σταντ εκθετών και μίλησε εγκάρδια σε όλους όσοι τον πλησίασαν. Ιδιαίτερη ήταν η συνομιλία που είχε στο σταντ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπου παρέλαβε από τον πρόεδρο του «Δικεφάλου», Μπάνε Πρέλεβιτς, υπογεγραμμένη από τον ίδιο φανέλα του, από τον τελικό της κατάκτησης του Κυπέλλου Κόρατς από τον ΠΑΟΚ το 1994.
«Το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη έδωσε ισχύ και δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ. Αν δεν ήταν οι ομάδες του ΠΑΟΚ και του Αρη τη δεκαετία του ‘80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το μπάσκετ δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εχουμε σε εξέλιξη ένα πρωτάθλημα μπάσκετ φέτος, που δεν έχει γίνει το παραμικρό επεισόδιο. Αυτό είναι τιμή για το άθλημα και τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό», τόνισε ο κ. Κοντονής στους «ασπρόμαυρους».
«Θερμή» συνομιλία είχε ο υφυπουργός και με τον ζωντανό θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλη Χατζηπαναγή, που βρίσκονταν σε σταντ μέσου επικοινωνίας. Newsroom ΔΟΛ

***  Ευχαριστήρια ανακοίνωση της ΑΕΚ στον Σκουρλέτη
Για την υπογραφή του
Ευχαριστήρια ανακοίνωση της ΑΕΚ στον Σκουρλέτη
~  Ευχαριστήρια ανακοίνωση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Αγιά Σοφιά», εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ.
Οι άνθρωποι της Ένωσης θα προχωρήσουν άμεσα τις ενέργειές τους για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ώστε να αρχίσουν τα έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια και να μπει σε τροχιά περάτωσης το νέο γήπεδο της ομάδας.
Αναλυτικά: «Η ΠΑΕ και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η "Δικέφαλος 1924 Α.Ε." και κυρίως οι φίλαθλοι της ομάδας μας ευχαριστούν δημόσια τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, για την υπογραφή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ελπίζουμε πλέον βάσιμα ότι σε πολύ λίγο θα έχουμε στα χέρια μας και την οικοδομική άδεια για το μεγάλο έργο, που περιμένει με ανείπωτη προσδοκία ο κόσμος της ΑΕΚ. Το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα!» αναφέρει η ανακοίνωση του «Δικεφάλου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Η συμφωνία των 11 «μικρών» και οι προτάσεις για αλλαγές στη Λίγκα
Εγκρίνουυν οι 4 «μεγάλοι»
Η συμφωνία των 11 «μικρών» και οι προτάσεις για αλλαγές στη Λίγκα
~
Συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών 11 ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ στα γραφεία του Χρήστου Πανόπουλου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ανακατανομή των εσόδων και η επαγγελματική διαιτησία ήταν τα δύο κύρια θέματα των προτάσεων των μικρομεσαίων ομάδων στις οποίες συμφώνησαν οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ για να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ύστερα από περίπου δυόμισι ώρες, οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων ήρθαν σε συμφωνία, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη των τεσσάρων «μεγάλων» (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ), έστω και εάν τη δεδομένη χρονική στιγμή εκείνοι δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Forthnet συμφώνησε να πληρώσει επιπλέον 4.000.000 ευρώ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της βίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι οι ομάδες που υποβιβάζονται από τη Σούπερ Λιγκ στη Football League να «χρηματοδοτούνται» με 200.000 ευρώ για έναν χρόνο από τη μεγάλη Λίγκα, εφόσον αν πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στο διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας, στις 12ης Απριλίου, οι προτάσεις θα τεθούν προς ψήφιση.

Η κεντρική ιδέα του πλάνου:







Οι προτάσεις για τη διαιτησία:

























Newsroom ΔΟΛ

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                                                                                             ~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
 ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
 ~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                                              
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                   
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                       
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-21-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  22 Μαρτίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-

~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara  News Τρίτη  22 Μαρτίου  2016   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 23 Μαρτίου  2016   :    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-23-2016.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                                
   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  25  Μαρτίου 2016   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-25-2016.html .-     
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 26  και 27  Μαρτίου  2016
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-26-27-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 28  Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 29  Μαρτίου  2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-29-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26 και 27  Μαρτίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/26-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-30-2016.html .-
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις {Δέκατο-τρίτο  13ο     Κεφάλαιο -μέρος } Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  31 Μαρτίου 2016    :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-31-2016.html .-
~
***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4600    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.355 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-