ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018 .

 
 

Φθιώτιδος Νικόλαος: Προσοχή αυτές τις ημέρες!-Τι μας διδάσκει η Μ.Τρίτη
~ ΛΑΜΙΑ-Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαμίας, χοροστάτησε και ωμιλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπόλιτης κ. Νικόλαος το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 2 Απριλίου.Στον Ιερό Ναό προσήλθαν πολλοί πιστοί προκειμένου να συμμετάσχουν στην κατανυκτική Ιερά Ακολουθία και να ακούσουν την θεολογική διδαχή του Ποιμενάρχου.
* Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μεγάλα γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ανέλυσε την παραβολή των δέκα παρθένων καθώς και το μήνυμα της εγρηγόρσεως που μας δίδει ο Κύριος μέσω της παραβολής.
Χαρακτηριστικά αναέφερε:
« Η Εβδομάδα αυτή αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η πιο όμορφη, η πιο πνευματική και η πιο ουράνια Εβδομάδα του χρόνου. Η Αγία μας Εκκλησία την ονομάζει Μεγάλη Εβδομάδα γιατί έχει μεγάλα και άγια γεγονότα, τα οποία προβάλλονται κάθε μέρα, ώστε εάν τα εφαρμόσουμε, ετοιμαζόμαστε καταλλήλως για να συμμετάσχουμε στην πορεία προς τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου.
Την Μεγάλη Τρίτη ο Κύριος μας δίδει το μήνυμα της εγρηγόρσεως. Πρέπει να έχουμε το νου μας διότι δεν ξέρουμε πότε θα έλθει ο θάνατος. Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού.
Για να μη μείνουμε έξω από την βασιλεία του Θεού χρειάζεται πνευματική εγρήγορση. Να μη παρασυρόμαστε από τα τερπνά του κόσμου, διότι ο κόσμος είναι πλάνος και πιο πλάνος είναι ο διάβολος.
Αυτές τις ημέρες ο πανούργος διάβολος επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του για να αφήσει τον άνθρωπο εκτός σωτηρίας. Πρέπει να έχουμε τα μάτια της ψυχής μας ανοικτά.
Εάν ο άνθρωπος δεν διαθέτει ευσέβεια, πίστη και δεν είναι φίλος του Θεού, δεν απολαμβάνει την θυσία του Χριστού. Πολλοί άνθρωποι εκ παραδόσεως πηγαίνουν στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Αναστάσεως φεύγουν σαν να είναι εχθροί του Χριστού.
Με αγώνα πνευματικό, με τήρηση των εντολών του Θεού και με εγρήγορση μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι της θυσίας του Χριστού. Εάν αφαιρέσουμε την εγρήγορση χανόμαστε, διότι ο διάβολος είναι πανούργος.
Ένας δρόμος υπάρχει μόνο για την σωτηρία του ανθρώπου, ο δρόμος της πίστεως και των καλών έργων.
Όσο δυσκολεύεται πνευματικά, οικονομικά, ηθικά και εθνική η ζωή μας, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει πουθενά σωτηρία εκτός της Εκκλησίας. Που είναι η νέα εποχή που θ’ αλλάξει τον κόσμο και θα φέρει ευδαιμονία; Δυστυχώς η νέα εποχή έφερε αλλοτρίωση και νομιμοποίηση της αμαρτίας.
Όσες φορές εμείς εδώ στην Ελλάδα εγκαταλείψαμε τον Θεό, ήρθαν συμφορές. Το ίδιο αντιμετωπίζουμε και τώρα. Να προσευχόμαστε πρέπει, να αγωνιζόμαστε, να είμαστε σε εγρήγορση για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Το να είναι κανείς χριστιανός πρέπει να έχει και ηρωϊκό πνεύμα. Δείτε τους μάρτυρες της Εκκλησίας! Αυτούς πρέπει να έχουμε πρότυπα.
Να εγερθούμε από την ηττοπάθεια αδελφοί μου, Ανάσταση σημαίνει έγερση και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ζούμε υπεύθυνα μέσα στην Εκκλησία.
Όσο κι’ αν υπερηφανεύονται οι διώκτες της Εκκλησίας , δεν πρόκειται να επικρατήσουν. Η Εκκλησία είναι απόρθητη γιατί είναι ο ίδιος ο Θεός και της βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος.
Σε όλους εύχομαι καλή και ευλογημένη, λαμπροφόρο Ανάσταση!»

***  Γιατί κάποιοι Χριστιανοί εκκλησιάζονται μόνο την Μ. Εβδομάδα; Αρκεί αυτό;
~  Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος
Οι ημέρες της τεσσαρακοστής περνούν. Νηστεία, προσευχή, προσοχή, επιμονή, ιερές ακολουθίες.
Όλα συνάδουν ώστε να βγεις μετά από σαράντα ημέρες πιο καθαρός, πιο ιερός, πιο άνθρωπος.
*  Εσύ προσπαθείς. Κάποιες φορές πέφτεις, δεν αντέχεις να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες Του και όμως πάλι σηκώνεσαι. Σηκώνεσαι πιάνοντας γερά το πετραχήλι του πνευματικού σου. Σηκώνεσαι καθώς παραδέχεσαι την ανεπάρκειά σου, τα λάθη σου, την πτώση σου.
Καθώς σηκώνεσαι από κάθε πτώση διαπιστώνεις ότι το να σηκωθείς τελικά δεν ήταν δύσκολο. Δύσκολο σου παρουσιαζόταν όταν είχες πέσει. Τώρα που είσαι πάλι όρθιος βλέπεις πίσω και αηδιάζεις με την δειλία σου, βλέπεις πίσω και νιώθεις την ευσπλαχνία του Θεού που σε σήκωσε, που δεν σε άφησε κάτω, που σου έδωσε το χέρι του, σε φώτισε και δεν έμεινες κάτω στην αμαρτία, στη απογοήτευση, στην μωρία του εγωισμού.
Μία νεκρός και μία αναστημένος, πορεύεσαι όλη σου την ζωή, κυρίως αυτήν όμως την περίοδο της τεσσαρακοστής που η συνείδηση λεπτύνει, που η προσπάθεια μεγαλώνει, που η αγωνία σου για την ύπαρξή σου γιγαντώνεται.
Oi σαράντα ημέρες όμως τελειώνουν και αυτές τις ημέρες της κατάνυξης, της μετάνοιας, της προετοιμασίας σου τις διαδέχεται μία εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα.
Μεγάλη Εβδομάδα διότι σε αυτήν την εβδομάδα πραγματώνονται μεγάλα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, που άλλαξαν την ιστορία, που αλλάζουν και εσένα.
Η πορεία της επίγειας πορείας Του φτάνει στο τέλος. Ο Τέλειος επιτέλους θα μας προσφέρει την τελειότητα που βρίσκεται στο φαινομενικό Του τέλος.
Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος που διαβάζονται στα ιερά ευαγγέλια, είναι γεμάτα από την ευσπλαχνία Του, είναι γεμάτα από την εμπάθειά μας.
Ο Χριστός, έρχεται στην γη. Είναι Άνθρωπος. Διδάσκει. Θαυματουργεί. Ελεεί. Συγχωρεί. Αγαπά. Προδίδεται. Σταυρώνεται. Ανασταίνεται. Συνεχίζει να Αγαπά…
Το μεγαλείο του Θεού μας είναι ότι μας αγαπά ελεύθερα και μας αφήνει ελεύθερους να Τον αγαπήσουμε ή όχι.
Στην Μ. Εβδομάδα πολλοί άνθρωποι θα πάνε στις εκκλησιές. Πολλοί άνθρωποι που όλο τον χρόνο αδιαφορούσαν για την αγάπη του Χριστού, για όλα αυτά που μας έδωσε και μας δίνει, έρχονται να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο.
Άνθρωποι που ποτέ τους ίσως δεν έχουν διαβάσει την Αγία Γραφή, που ποτέ τους ίσως δεν είχαν το κουράγιο να ακούσουν τα δώδεκα ευαγγέλια, που ποτέ τους δεν μίλησαν με ιερέα, που ποτέ τους ίσως δεν εκκλησιάστηκαν Κυριακή…έρχονται για να ασπαστούν τον Εσταυρωμένο, έρχονται για να πάρουν μέρος στην λιτανεία του επιταφίου, έρχονται για να πούνε το βράδυ της Αναστάσεως το «Χριστός ανέστη».
Κόσμος πολύς. Οι ιερείς δεν βλέπουν γνώριμα πρόσωπα. Διαπιστώνουν ότι ενώ όλοι αυτοί είναι ενορίτες τους δεν τους γνωρίζουν. Δεν τους γνωρίζουν όχι γιατί δεν θέλουν οι ίδιοι αλλά γιατί δεν θέλουν εκείνοι. Δεν θέλουν αυτοί οι άγνωστοι ενορίτες να γίνουν οικείοι των ποιμένων τους, δεν θέλουν να έχουν σχέση με παπάδες, με αυτά τα παράξενα μαυροφορεμένα πλάσματα. Προτιμούν να έρχονται μία φορά τον χρόνο και να συναντιούνται μόνο με τον Εσταυρωμένο. Ίσως διότι μόνο αυτόν θεωρούν αυθεντικό, γνήσιο, καθαρό, Πατέρα και Αδελφό τους και πολλές φορές δεν έχουν άδικο. Όμως από την άλλη κανένας ιερέας δεν ανταγωνίζεται τον Χριστό, κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να συγκριθεί μαζί Του…όλοι δούλοι του και διάκονοι στο έργο Του.
Είναι δύσκολο να πεις ότι αυτοί οι άνθρωποι διακατέχονται μόνο από έναν επιφανειακό συναισθηματισμό που οι ημέρες εκείνες της Μεγάλης Εβδομάδος προσφέρουν. Ίσως είναι μία ευκαιρία, ίσως είναι η ευκαιρία τους να γνωρίσουν την Αλήθεια, την Εκκλησία, τον πραγματικό Χριστό και όχι τον κινηματογραφικό Χριστό.
Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών που προσέρχονται στους ιερούς ναούς μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της Μ. Εβδομάδος θα αρκεστούν απλά στο να φιλήσουν τον Εσταυρωμένο, στο να διεκδικήσουν να κρατήσουν κάποιο λάβαρο ή και τον σταυρό στην λιτανεία του επιταφίου, στο να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο, στο να εισβάλουν από την Ωραία Πύλη για να πάρουν πρώτοι το Άγιο Φως, στο να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και μετά να αναχωρήσουν για το σπίτι τους. Και αυτό για το υπόλοιπο της «χριστιανικής ζωής» τους.
Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό που κάνουνε. Όμως δεν θα πρέπει και κανείς να τους επαινέσει.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε τον Χριστό.
~   Χωρίς προσωπικό αγώνα, χωρίς καθαρή ζωή, χωρίς μετάνοια, χωρίς προσευχή πως μπορεί κάποιος να βιώσει όλα αυτά τα Θεία γεγονότα αληθινά και όχι επιφανειακά;
Οι ύμνοι, οι παραδόσεις, τα λόγια, οι «θεατρικές» λατρευτικές παρεμβάσεις μπορεί να κάνουν κάποιους-ες ακόμα και να δακρύσουν. Γιατί όμως δακρύζουν; Για αυτά που έγιναν ή για αυτά που γίνονται; Δακρύζουν για όλα αυτά που κάνανε οι άνθρωποι τότε στον Χριστό ή για αυτά που Του κάνουμε σήμερα;
Ο Χριστός έπαθε από τους ανθρώπους τότε αλλά συνεχίζει να παθαίνει και σήμερα και τώρα…
…Δάκρυσε άνθρωπε, δάκρυσε και κλάψε όχι για τον Ιούδα και τους σταυρωτές του Κυρίου αλλά για τους σημερινούς Ιούδες για τους σύγχρονους σταυρωτές Του. Κλάψε και θρήνησε για την δική σου προδοσία, για τα δικά σου μαστιγώματα, τους εμπτυσμούς και το αγκάθινο στεφάνι που προσφέρεις με τη ζωή σου στον Χριστό.
Πλησίασε τον Εσταυρωμένο ταπεινά, εν μετανοία, όπως ο ληστής εκείνος πάνω στον σταυρό. Σταύρωσε και εσύ τον εαυτό σου εκείνη την ώρα που τα χείλη σου ακουμπούνε το σταυρωμένο Πανάγιο Σώμα Του και πες μέσα στην καρδιά σου το «Μνήσθητι Κύριε όταν έλθεις εν τη Βασιλεία Σου…».
Η Μεγάλη Εβδομάδα ίσως είναι η ευκαιρία να μαλακώσει η καρδιά μας. Μην μαλακώσει όμως η καρδιά μας απλά μέχρι κάποια εξωτερικά δάκρυα διότι αυτά τα δάκρυα θα κρύψουν μόνο για λίγο την αποτυχία μας να ζήσουμε μέσα στο φως της Αγάπης Του.
Ας αφήσουμε την καρδιά μας να γεμίσει με την παρουσία Του. Ας αφήσουμε τον κόσμο να λέει τα δικά του και εμείς ας ακούσουμε τον Λόγο. Ας τολμήσουμε να περάσουμε όχι κάτω από τον επιτάφιο –αυτό τίποτα δεν θα μας ωφελήσει- αλλά να περάσουμε κάτω από το πετραχήλι ενός πνευματικού!
Οι άσωτοι ας σωφρονιστούν, οι ακόλαστοι ας συνέλθουν, οι μνησίκακοι ας συγχωρέσουν, οι αμαρτωλοί ας μετανοήσουν.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα ήταν τίποτα από μόνη της εάν δεν υπήρχε μετά από αυτήν η Ανάσταση.
Όλοι σχεδόν Τον πρόδωσαν, όλοι Τον εγκατέλειψαν, όμως Αυτός δεν άφησε κανέναν πίσω, δεν άφησε κανέναν ο οποίος ήθελε να συν-χωρεθεί, ασυγχώρητο. Όλους τους αγκάλιασε. Όλους μας αγάπησε. Μας αγάπησε πριν καν έρθουμε στην ύπαρξη.
Το θέμα είναι εμείς εάν τον αγαπούμε ή απλά τον λυπούμαστε για αυτά που πέρασε εκείνες τις ημέρες των θείων παθών και μετά τον βάζουμε και πάλι στο περιθώριο της ζωής μας. Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να αλλάξουμε; Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να ζήσομε όπως θέλει Εκείνος και όχι όπως μας βολεύει;
Ο Χριστός δεν περιορίζεται μόνο στην Μεγάλη Εβδομάδα, δεν περιορίζεται στον σταυρό και στον τάφο. Δεν περιορίζεται μέσα στους συναισθηματισμούς ή στους θρησκευτικούς βερμπαλισμούς που θα παρατηρηθούν και πάλι εφέτος.
Ο Χριστός είναι η Ζωή.
Ο Χριστός είναι η Αλήθεια.
Ο Χριστός είναι η Αγάπη.
Ο Χριστός Ανέστη…ας μην Τον αναζητούμε λοιπόν μόνο πάνω στον Σταυρό και στον θάνατο, αλλά ας Τον αναζητούμε στην Ζωή…και θα μας αποκαλυφθεί πριν καν Τον υποψιαστούμε.

*** Μεγάλη Εβδομάδα: Η προδοσία και τα πάθη
~  Η είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι μεγάλα, σπουδαία, κοσμοϊστορικά και κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης. Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης κ.ο.κ.).
Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».
Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς (Ματθ. 21, 18-22) που ξέρανε ο Χριστός:
Η συκιά συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.
Συμβολίζει ακόμη και την ψυχή του κάθε ανθρώπου που παραμένει άκαρπη από αρετές.
Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία καθώς και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, για να υποδεχθούμε τον Νυμφίο Χριστό, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε θα «φύγει» απ΄αυτήν εδώ την ζωή.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.
Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
~ γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.
Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτιλισμούς
ε) τα κτυπήματα
ς) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.
Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.
Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ.):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
(ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν και συγχέουν τα πράγματα και όταν ακούν για «1η Ανάσταση», νομίζουν ότι ήδη Αναστήθηκε ο Χριστός και σπεύδουν να πουν το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» και να καταλύσουν κρέας, αυγά κλπ., πρέπει να διευκρινήσουμε το εξής: ΜΙΑ είναι η Ανάσταση του Χριστού μας και γίνεται κανονικά στις 12 το βράδυ. Ούτε φυσικά και έχουμε δύο Αναστάσεις του Χριστού, που η μία γίνεται το πρωϊ και η άλλη το βράδυ. Άπαγε της βλασφημίας!).
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 τα μεσάνυκτα (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.
Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πίστους;
Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανοιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική – προσωπική σωτηρία!

*** Η Καλαμάτα ετοιμάζεται για το Πάσχα με επίκεντρο την κοινωνική μέριμνα 
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και οι προετοιμασίες για το Πάσχα κορυφώνονται. Στην Καλαμάτα και την περιοχή της αναμένονται χιλιάδες συμπατριώτες μας που διαμένουν σε άλλα σημεία της χώρας, καθώς και επισκέπτες, γι' αυτό και ο Δήμος Καλαμάτας προβαίνει σε ευπρεπισμό των κοινοχρήστων χώρων στην πόλη και στις Κοινότητες (καθαριότητα, αφαίρεση ανεπιθύμητης βλάστησης, ασπρίσματα, απάλειψη γκραφίτι).
Τα Πάθη του Ιησού Χριστού θα εορτασθούν με τον παραδοσιακό τρόπο, στην Καλαμάτα και τα Διαμερίσματα του Δήμου, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου. Το ίδιο θα συμβεί και με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, ενώ και στις δύο εορτές επίκεντρο θα αποτελέσει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα δε το Πάσχα, στην Καλαμάτα και στο χώρο του βορείου πάρκινγκ θα διεξαχθεί ο σαϊτοπόλεμος, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και συλλόγων που υπηρετούν την παράδοση, ενώ θα προσφερθούν κεράσματα. Οι σαϊτολόγοι γεμίζουν τις σαΐτες και προετοιμάζονται, ώστε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στις 8.00, να δείξουν την επιτηδειότητά τους: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θ' αποτελέσουν το «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος.
  Κοινωνική μέριμνα
Για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη κατά την εορταστική περίοδο, ο Δήμος Καλαμάτας – μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας – θα διανείμει 1.600 κιλά χοιρινού κρέατος. Επίσης, το Δημοτικό Παντοπωλείο θα προσφέρει σε δικαιούχους τρόφιμα μακράς διαρκείας. Πακέτο αγάπης, που θα προσφέρει η ΑΒ Βασιλόπουλος, θα δοθεί σε 30 οικογένειες, τις οποίες θα επιλέξει η εταιρεία μέσα από τους καταλόγους της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου.
Επίσης, ορισμένοι επιχειρηματίες της Καλαμάτας θα δώσουν επιταγές σε οικονομικώς αδύνατους συμπολίτες μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε είδος.
Τέλος, ανήμερα το Πάσχα, θα δοθεί γεύμα αγάπης στους δικαιούχους του συσσιτίου, στο Α΄ ΚΑΠΗ.

*** Θερμοκήπιο στην ντουλάπα είχε φτιάξει 34χρονος για καλλιέργεια χασίς 
Σε θερμοκήπιο είχε μετατρέψει την ντουλάπα του σπιτιού του ένας 34χρονος στην Καλαμάτα, με σκοπό την καλλιέργεια δύο φυτών ινδικής κάνναβης.
Ειδικότερα, το Σάββατο αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας έκαναν έρευνα στο σπίτι του 34χρονου και έμειναν έκπληκτοι όταν άνοιξαν την ξύλινη ντουλάπα. Την είχε διαμορφώσει κατάλληλα και εξοπλίσει με μηχανισμό που παρείχε τεχνικές συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης. Εκεί καλλιεργούσε σε γλάστρες δύο φυτά κάνναβης, ύψους 10 και 15 εκατοστών.
Οι αστυνομικοί βρήκαν να έχει τοποθετήσει 11 λάμπες led υψηλής ισχύος σε μια βέργα, ενώ είχε επενδύσει το χώρο με φύλλα αλουμινόχαρτου και είχε αερόθερμο και εξαερισμό. Επίσης, στο σπίτι βρέθηκε ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 16,9 γραμμαρίων σε δύο ανισοβαρείς συσκευασίες, ένα τσιγαριλίκι κάνναβης, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια των φυτών κάνναβης.
Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής στη Σπερχογεία από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ συνελήφθησαν δύο τσιγγάνοι 18 και 21 ετών, γιατί κατείχαν ένα τσιγαριλίκι κάνναβης, το οποίο κατασχέθηκε. Προανάκριση και για τις δύο περιπτώσεις διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. .Β. Β.
 
*** Γ. Κατρούγκαλος: «Ιστορική δήλωση της Ε.Ε. που εκθέτει την Τουρκία σαν κράτος – ταραξία» 
Για τις εξελίξεις σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, την τακτική της Τουρκίας με την επιθετική ρητορική της, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις, μίλησε «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και στην εκπομπή «Ορθά - Κοφτά» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικός, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στον Απόστολο Λυκεσά και την Ευγενία Χατζηγεωργίου ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η Τουρκία απομονώνεται με την πολιτική που ακολουθεί, αφού, αντί να χτίζει γέφυρες, τις γκρεμίζει. «Ούτε πρόκειται να εξελιχθεί αυτή η φραστική επιθετικότητα σε κάτι θερμότερο» σημείωσε ακόμη, αν και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να συμβεί από λάθος ή από ατύχημα. Δήλωσε δε ότι «ούτε διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι και να παραχωρήσουμε το οτιδήποτε και η πολιτική μας είναι αυτή της ήρεμης δύναμης».
«Διαπιστώνω», συνέχισε, κλιμάκωση της φραστικής επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, εντούτοις το ποιοτικά διαφορετικά πολιτικό κλίμα αυτών των ημερών σε σχέση με άλλες περιόδους κλιμάκωσης της επιθετικότητας είναι ότι έχουμε μια για πρώτη φορά ιστορική δήλωση εκ μέρους της Ε.Ε. που χαρακτηρίζει κάθε συμπεριφορά ανάλογη της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου σαν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, άρα η συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκία να παραβιάζει το FYR, τον εθνικό εναέριο χώρο μας ή τα εθνικά μας ύδατα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε το χαρακτήρα της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, τώρα μετά την απόφαση αυτή δεν προκύπτει πια ως μια προσπάθεια πολιτικοστρατιωτική να αμφισβητήσει το νομικό καθεστώς,  χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα σαν παράβαση, παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την εκθέτει σαν κράτος – ταραξία».
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι αυτή τη τακτική εκ μέρους της Τουρκίας υποβαθμίζει το διπλωματικό της κεφάλαιο.

*** ΕΔΕ διέταξε ο Π. Τατούλης για τον «κοριό» 
Επιμένοντας όμως στην παραίτηση της Ελ. Αλειφέρη
 Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση παρακολούθησης με μηχανικά μέσα του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, διέταξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Και χθες το πρωί ο κ. Τατούλης ήταν στην Καλαμάτα, έχοντας από γραφείο του 4ου ορόφου συναντήσεις με κόσμο, αλλά, κυρίως, με υπηρεσιακούς παράγοντες και αντικείμενο τη διευθέτηση διοικητικών ζητημάτων.
  ΕΔΕ
Όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο ίδιος – και συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου -, ο κ. Τατούλης έδωσε εντολή να διεξαχθεί ΕΔΕ προς πάρα κατεύθυνση για το τι συνέβη στο γραφείο της κας Αλειφέρη. Μάλιστα, ίσως και σήμερα η διενέργεια της ΕΔΕ ανατεθεί σε υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πηγές, δε, της Περιφέρειας ανέφεραν ότι πρέπει και σε διοικητικό επίπεδο να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ η ΕΔΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η Περιφέρεια ποτέ δεν υποβάθμισε την κακουργηματική μορφή της πράξης.
  Κλιμακώνεται η ένταση
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τατούλης έχει σκοπό, ακόμα και καθημερινά, να βρίσκεται στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ώστε να δίνει εντολές, να ασχολείται με υπηρεσιακά ζητήματα και να υπογράφει για όλες τις υποθέσεις του νομού. Έτσι και χθες είχε συναντήσεις και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και πολίτες.
Σε ό,τι αφορά την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, δε φαίνεται να υπάρχει καμία επαφή με την Περιφερειακή Αρχή σε κανένα επίπεδο και προφανής στόχος είναι η εξώθησή της σε παραίτηση, κάτι που δε δέχτηκε εξ αρχής να κάνει, όταν της ζητήθηκε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη.
Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, και ιδίως τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Αύριο διανομή πακέτων γευμάτων αγάπης σε 111 οικονομικά αδύναμες οικογένειες στο Δήμο Τριφυλίας 
Ομόφωνη απόφαση έγκρισης δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη διανομή γευμάτων αγάπης σε 111 οικονομικά αδύναμες οικογένειες για τον εορτασμό του Πάσχα, έλαβε ομόφωνα στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Στο απόσπασμα από το πρακτικό της με αριθ.5/29-03-2018 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, αριθ. απόφασης 88/2018, που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ψ6ΜΧΩΗΕ-ΤΞ4, αναφέρεται: «Ο πρόεδρος, εισάγοντας το 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε τον λόγο στον κ. Δημήτριο Σαρμαντζή, εντεταλμένο σύμβουλο Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος είπε τα εξής: Ο Δήμος, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και ευθύνης του, τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα εισηγούμεθα να προμηθευτεί τρόφιμα για το πασχαλινό εορταστικό τραπέζι, τα οποία θα διανείμει σε 111 οικογένειες από 4 μέλη και άνω. Το καλάθι αγάπης και αλληλεγγύης θα περιέχει: Κρέας αρνί, πατάτες, αυγά, φέτα τομάτες, αγγούρια, κρασί και τσουρέκι. Το κρασί και το τσουρέκι θα χορηγήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση. Τα αγγούρια θα είναι χορηγία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών και του παραγωγού κ. Μιχαλακόπουλου. Η ποσότητα των προσφερόμενων ειδών καθορίζεται από τον αριθμό των μελών ανά οικογένεια, με 4 μέλη και άνω, καθώς και μονογονεϊκές, οι οποίες ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνονται στις επικαιροποιημένες καταστάσεις δικαιούχων ΚΕΑ/ΤΕΒΑ ή θα προσκομίσουν το τελευταίο Ε1 και εκκαθαριστικό, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δικαιολογητικά από τα οποία θα προκύπτει η οικονομική αδυναμία της οικογένειας.
Στις τελευταίες επικαιροποιημένες καταστάσεις ΤΕΒΑ, στις οποίες εξασφαλίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια ακραίας φτώχειας, φέρονται γραμμένες 91 οικογένειες με 4 και άνω μέλη. Έχει υπολογισθεί η διανομή και σε 20 οικογένειες ακόμη με δικαιολογητικά οικονομικής αδυναμίας. Οι προμήθειες θα εκτελεσθούν με απευθείας ανάθεση. Προϋπολογίζεται συνολική δαπάνη 6.700 ευρώ, για την οποία έχει κατατεθεί πρωτογενές αίτημα».
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Τριφυλίας θα προμηθευτεί και θα διανείμει συνολικά 450 κιλά αρνίσιου κρέατος, 904 κιλά πατάτας, 180,5 κιλά φέτας, 1.670 αυγά και 361 κιλά ντομάτας.
Στο μεταξύ, σε χθεσινό δελτίο Τύπου του Δήμου Τριφυλίας με θέμα «Διανομή πασχαλινών γευμάτων αγάπης», αναφέρεται: «Ο Δήμος Τριφυλίας & η Κοινωφελής Επιχείρηση θα προσφέρουν τρόφιμα για το Πασχαλινό τραπέζι τη Μ. Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018 στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών σε 111 οικογένειες με 4 μέλη και άνω, οι οποίες είναι δικαιούχοι του Επισιτιστικού Προγράμματος  ΤΕΒΑ και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Η διανομή θα γίνει από 11.00 το πρωί έως 5.00 το απόγευμα. Η παραλαβή θα γίνεται με επίδειξη ταυτότητας και ΑΜΚΑ. Το πακέτο προσφοράς αγάπης  θα περιέχει κρέας, πατάτες, φέτα, τομάτες, αγγούρια, αυγά, τσουρέκι και κρασί. Τα αγγούρια είναι ευγενή χορηγία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών και του παραγωγού κ. Δημ. Μιχαλακόπουλου».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Παρκάρισμα 
Εκτός από την καθαριότητα, και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα αυτός απέναντι στους συμπολίτες του, είναι μισή αρχοντιά.
Οι δύο φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από τη χθεσινή κατάσταση που επικρατούσε στα γραφεία της πρώην ΔΕΗ Καλαμάτας.
Το πρώτο αυτοκίνητο έχει παρκάρει, έστω και προσωρινά, πάνω στη διάβαση των πεζών, ενώ το δεύτερο προτίμησε ένα πιο… σίγουρο μέρος.
Έκλεισε την πεζογέφυρα ο οδηγός και πήγε να κάνει τη δουλειά του.
Έτσι τον βόλευε, έτσι έκανε… Α.Π.

*** Οι ιδιωτικές εταιρείες θα κόβουν άμεσα το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη ΔΕΗ, με αφορμή τις δύο διακοπές ρεύματος που επίσημα έχουν καταγραφεί σε σπίτια στην Καλαμάτα. Μάλιστα, να θυμίσουμε ότι η πρώτη ήρθε στη δημοσιότητα, όταν σπίτι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής τυλίχθηκε στις φλόγες από κερί που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, αφού είχε κοπεί το ρεύμα λόγω χρεών.
Χθες, λοιπόν, ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μέλη της, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων, βρέθηκαν στα γραφεία της Εταιρείας στην οδό Αρτέμιδος και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, καθώς και μείωση των τιμών της κιλοβατώρας.
Ειδικότερα, ανέφεραν ότι οι αυξήσεις που προήλθαν με τις μνημονιακές πολιτικές κάνουν το κόστος δυσβάστακτο, καθώς, αφότου η ΔΕΗ έσπασε στα τρία, ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τρία διαφορετικά ΦΠΑ.
Επίσης, υποστήριξαν ότι με την εγγυημένη τιμή που δόθηκε στην τιμή της κιλοβατώρας στους ιδιώτες που μπήκαν στο χώρο της ενέργειας, μεγάλο μέρος της επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ, αλλά και οι «φιλόδοξοι» ιδιώτες επενδυτές, πρέπει να καταλάβουν ότι το ρεύμα είναι αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να προσφέρεται στους καταναλωτές και όχι για επενδυτική πολιτική και υπερκέρδη.
  Ιδιωτικές εταιρείες
Μιλώντας για τις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν ρεύμα, είπαν ότι η ΔΕΗ είχε μια ευαισθησία και κοινωνική πολιτική, καθώς επιδοτούνταν σχετικά στο παρελθόν, ενώ πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δικά της ζητήματα. Έτσι, θα υπάρξουν άμεσα διακοπές και σε νοικοκυριά της Μεσσηνίας, με τις περισσότερες να γίνονται από τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς δε διαθέτουν την ευαισθησία ή την υπομονή της ΔΕΗ να προχωρούν σε διακανονισμούς και δόσεις.
  Η επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για τις διακοπές
Ένα άλλο ζήτημα που ζητήθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να συγκροτήσει επιτροπή για τις διακοπές ρεύματος. Ως κίνηση τα μέλη της Επιτροπής τη χαρακτήρισαν θετική, όμως κατήγγειλαν ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού μόνο 10 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα έχει διαθέσει η κυβέρνηση για φτωχούς και ανέργους, ως προκαταβολή σε όσους έχει διακοπεί το ρεύμα.
  Η πρότασή τους
Ως λύση οι συγκεντρωμένοι πρότειναν την εξής: μέχρι να καταργηθούν τα μνημόνια, να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη, νόμος που- όπως είπαν- προέβλεπε δωρεάν 3.600 κιλοβατώρες ανά μήνα σε όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Φωτιά στο κέντρο της Καλαμάτας: Παράνομη η καπνοδόχος της ψησταριάς, διαμαρτυρίες κατοίκων 
Αναστάτωση προκλήθηκε προχθές το μεσημέρι, όταν ξέσπασε φωτιά σε ψησταριά στον πεζόδρομο της οδού Δαγρέ. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να προχωρήσουν σε κατάσβεση. Οι καπνοί, πάντως, ήταν ορατοί από αρκετή απόσταση, ενώ πάνω από το κατάστημα υπάρχουν διαμερίσματα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα της πόλης ήταν ανοιχτά και έτσι στο κέντρο επικράτησε αναστάτωση.
Αυτά έλεγε το προχθεσινό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από την καμινάδα που βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην κουζίνα του καταστήματος.
Ευτυχώς, δεν προκλήθηκαν παρά μόνο υλικές ζημιές, αν και η θέση του καταστήματος θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Σύμφωνα, πάντως, με επώνυμη καταγγελία ενοίκων της πολυκατοικίας, η φωτιά οφείλεται «αποκλειστικά και μόνο στην παράνομη τοποθέτηση της καμινάδας, η οποία συνδέει την εστία της κουζίνας με την ταράτσα του 5ου ορόφου της πολυκατοικίας, ο οποίος είναι και κοινόχρηστος».
Βάσει του κειμένου της καταγγελίας, η συγκεκριμένη παράνομη τοποθέτηση γνωστοποιήθηκε ευθύς αμέσως στο Τμήμα Αυθαιρέτων του Δήμου Καλαμάτας με έγγραφο όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας στις 8 Απριλίου 2014.
Μάλιστα, η Διεύθυνση Πολεοδομίας προχώρησε σε έκθεση αυθαιρέτου, η οποία και κοινοποιήθηκε προς το μισθωτή της ψησταριάς.
Το περίεργο, ωστόσο, στην όλη ιστορία είναι ότι, ενώ η παράνομη καμινάδα προκάλεσε την πυρκαγιά, ξεκίνησαν άμεσα εργασίες επισκευής της.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους του μισθωτή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ενοίκων της πολυκατοικίας και του καταστήματός του, διότι εάν υπάρξει και δεύτερο επεισόδιο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει…
Α.Π.

*** Επιστρέφουν στις δουλειές τους οι συμβασιούχοι των Δήμων στην καθαριότητα 
Τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 24 Απριλίου και πιθανότατα έως την έκδοσή τους έπειτα από μερικούς μήνες, επιστρέφουν από σήμερα στα πόστα εργασίας τους οι συμβασιούχοι καθαριότητας των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Το αρμόδιο δικαστήριο χθες αργά το μεσημέρι έκανε δεκτή την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι 18 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης και οι 24 συμβασιούχοι καθαριότητας του  Δήμου Καλαμάτας.
Αίτηση προσωρινής διαταγής είχε κατατεθεί και για τους τρεις συμβασιούχους εργαζομένους του Δήμου Οιχαλίας.
Χθες, Μεγάλη Δευτέρα, λόγω της λήξης των συμβάσεων από την Κυριακή, η αποκομιδή των απορριμμάτων στους Δήμους έγινε με προβλήματα.
  Αποκομιδή με προβλήματα
Παράλληλα, αναρτήθηκαν από το ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες του διαγωνισμού για τους εργαζομένους καθαριότητας και  ήδη κάποιοι παρουσιάσθηκαν στους Δήμους που επιλέχθηκαν.
Στο Δήμο Καλαμάτας, η αποκομιδή των απορριμμάτων χθες αντιμετωπίσθηκε με το μόνιμο προσωπικό που διέθετε ο Δήμος, ενώ σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, από τα 48 άτομα, τα 10 πληρούν τα κριτήρια και θεωρούνται ως επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Στο Δήμο Μεσσήνης, από τα 7 απορριμματοφόρα που έπρεπε χθες να κινηθούν, λόγω των προβλημάτων με το προσωπικό δούλεψαν μόνο τα δύο.
Πρώτη χθες ενώπιον της προέδρου Πρωτοδικών συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή του Δήμου Μεσσήνης. Ο ένας εκ των συνηγόρων των συμβασιούχων του Δήμου Μεσσήνης, Άγγελος Βλαχονικολός, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης της προσωρινής διαταγής ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος έχει ανάγκη το συγκεκριμένο προσωπικό. Επίσης, είπε ότι από τους 18 συμβασιούχους, μόνο οι τρεις περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια, οι 6 μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στον τομέα καθαριότητας του Δήμου, ιδιαίτερα μάλιστα την εβδομάδα που έρχεται, οπότε αυτές θα αυξηθούν λόγω της διεξαγωγής του Αρχαίου Φεστιβάλ Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.
Να σημειωθεί ότι με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ υπάρχει το πρόβλημα ότι όσοι δε δεχθούν την πρόσληψή τους, δεν αναπληρώνονται, καθώς δεν υπάρχει επιλαχούσα σειρά.
  Ασφαλιστικά μέτρα
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, ο δικηγόρος των συμβασιούχων, Λεωνίδας Πετρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί και μέρος των συμβασιούχων του Δήμου Μεσσήνης, σημείωσε ότι μετά την αποδοχή των προσωρινών μέτρων οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν από σήμερα να απασχολούνται στους τομείς που εργάζονται. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 24 Απριλίου και προφανώς θα παραταθεί μέχρι της εκδόσεως της απόφασης των ασφαλιστικών.
«Είναι σαφές, όπως συνομολόγησαν και οι Δήμοι, ότι άπαντες οι εργαζόμενοι εκτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, ως εκ τούτου, ανανεώνονταν συνεχώς και διαδοχικώς οι συμβάσεις εργασίας τους ορισμένου χρόνου», σημείωσε ο κ. Πετρακόπουλος.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα στις 24 Απριλίου ζητείται να αναγνωρισθεί ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου αποτελούν μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, ότι οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να τοποθετηθούν στη νομική θέση των συναδέλφων τους ΙΔΑΧ με αυξημένα εργατικά και μισθοδοτικά δικαιώματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Η Καλαμάτα ετοιμάζεται για το Πάσχα με επίκεντρο την κοινωνική μέριμνα 
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και οι προετοιμασίες για το Πάσχα κορυφώνονται. Στην Καλαμάτα και την περιοχή της αναμένονται χιλιάδες συμπατριώτες μας που διαμένουν σε άλλα σημεία της χώρας, καθώς και επισκέπτες, γι' αυτό και ο Δήμος Καλαμάτας προβαίνει σε ευπρεπισμό των κοινοχρήστων χώρων στην πόλη και στις Κοινότητες (καθαριότητα, αφαίρεση ανεπιθύμητης βλάστησης, ασπρίσματα, απάλειψη γκραφίτι).
Τα Πάθη του Ιησού Χριστού θα εορτασθούν με τον παραδοσιακό τρόπο, στην Καλαμάτα και τα Διαμερίσματα του Δήμου, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου. Το ίδιο θα συμβεί και με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, ενώ και στις δύο εορτές επίκεντρο θα αποτελέσει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα δε το Πάσχα, στην Καλαμάτα και στο χώρο του βορείου πάρκινγκ θα διεξαχθεί ο σαϊτοπόλεμος, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και συλλόγων που υπηρετούν την παράδοση, ενώ θα προσφερθούν κεράσματα. Οι σαϊτολόγοι γεμίζουν τις σαΐτες και προετοιμάζονται, ώστε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στις 8.00, να δείξουν την επιτηδειότητά τους: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θ' αποτελέσουν το «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος.
  Κοινωνική μέριμνα
Για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη κατά την εορταστική περίοδο, ο Δήμος Καλαμάτας – μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας – θα διανείμει 1.600 κιλά χοιρινού κρέατος. Επίσης, το Δημοτικό Παντοπωλείο θα προσφέρει σε δικαιούχους τρόφιμα μακράς διαρκείας. Πακέτο αγάπης, που θα προσφέρει η ΑΒ Βασιλόπουλος, θα δοθεί σε 30 οικογένειες, τις οποίες θα επιλέξει η εταιρεία μέσα από τους καταλόγους της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου.
Επίσης, ορισμένοι επιχειρηματίες της Καλαμάτας θα δώσουν επιταγές σε οικονομικώς αδύνατους συμπολίτες μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε είδος.
Τέλος, ανήμερα το Πάσχα, θα δοθεί γεύμα αγάπης στους δικαιούχους του συσσιτίου, στο Α΄ ΚΑΠΗ.

***
 

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** *** Για την   Super League 27η  αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο  31 Μαρτίου  2018 :
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ   1-0  .-^
Το  γκολ : 14΄Πάουλο .-
Κάρτες : Γαρουγαλιάς Χαλκιαδάκης , Αποστολόπουλος (κόκκινη) , Ιταμπέλ ,.-
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 0-2 .- ^
Τα γκολ : 36΄Ντιάλμα , 56΄Κρέσπο ,
Κάρτες : Πέλκας , Ρισβάνης , Μπρούνο , Κανάς , Μάκ .-
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  1-1 .- ^
Τα γκολ : 4΄Νιάσσε , 49΄Ανσαριφάντ
Κάρτες : Νιάσσε , Ρομάο , Τσαμπούρης , Μποτία , Σισσέ ,
Κυριακή  01  Απριλίου  2018 :
Πανιώνιος -Ξάνθη  0-0  .- ^
Τα γκολ :
Κάρτες : Σταυρόπουλος , Μπαξεβανίδης , Κάστρο  .-
Κέρκυρα -Λαμία  0-0 .- ^
Τα γκολ :
Κάρτες : Ασίγκμπα , Μπαλάφας , Κριτικός , Παπαδόπουλος , Ντιέμια .-
Απόλλων Σμύρνης -ΑΕΛ  Λάρισσα  3-0 .-^
Τα γκολ : 11΄ Κονέ ,  66΄Αλμπάνης , 72΄ Αλμπάνης .-
Κάρτες : Φατσιόν , Κύργιας , Ναντάλες  , Γιοβάνοβιτς ,Ζησόπουλος Ντέλετικ , Μόρας .-
ΑΕΚ Αθηνών -Παναθηναϊκός  3-0 .-^
Τα γκολ : 30΄ Αραούχο , 52΄Γκάλο , 68΄ Αραούχο .-
Κάρτες : Κουρμπέλης , Ινσουά (2)= κόκκινη , Βράνιες , .-
Δευτέρα  02 04-2018 :
Αστέρας Τρίπολης -Πλατανιάς  4-0 .-
Τα  γκολ : 12΄Μανιάς ,  55΄Τόνσο . 77΄Δουβίκας , 82΄Τόνσο .-
Κάρτες : Δουβίκας .-
 *** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ  21 η  αγωνιστική :
Σάββατο 31-03-2018 :
Γ.Σ. Λάρισα Φάρος - Κολοσσός Ρόδου  79-77 .- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Κόροιβος Αμαλιάδας  92-63 .- ^
Κύμη - Τρίκαλα  72 -63 .- ^
Πανιώνιος - Γ.Σ. Λαυρίου  72-71 .- ^
Κυριακή 01-04-2018 :
Προμηθέας Πάτρας - Ρέθυμνο  94-72 .- ^
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΑΕΚ Αθηνών 100-86 , (52-46) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 19-21 , 33-25 , 22-15 , 26-25 .- ^
Μ. Δευτέρα 02-04-2018 :
Παναθηναϊκός Άρης Θεσσαλονίκης  84-63  (41-30)  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 27-18 , 14-12 , 28-12 , 15-21 .- ^

*** Για την Β΄ Εθνική Football League  4η αγωνιστική :
Κυριακή 01 Απριλίου 2018 :
ΑΕ. Σπάρτης - Χανιά /Κισσαμικός 1-3 .- ^
Παναχαϊκή - ΟΦΗ  0-3 .-^
Απόλλων Λάρισας - Τρίκαλα 1963  0-1 .- ^
Βέροια - Πανσερραϊκός  0-3 .-^ α.α.
Καλλιθέα -Απόλλων Πόντου  0-1 .- ^
Αχαρναϊκός - Αναγέννηση Καρδίτσας  0-3 .- ^ α.α.
Εργοτέλης Παναιγιάλειος  5-1 .- ^
ΑΕ. Καραϊσκάκης - Αιγινιακός  2-0 .- ^
Άρης Θεσσαλονίκης - Δόξα Δράμας  1-0 .- ^
*** Γ΄ Εθνική 5ος  Όμιλος  ,  22η αγωνιστική,
Ζάκυνθος - Αστέρας Αμαλιάδας  0-2  .- ^
Τσικλητήρας Πύλου -  Παναρκαδικός  0-3 .- ^
Αχαϊκή -ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη  0-0 .- ^
Παλληξουριακός - Διαγόρας Βραχναίϊκων 1-4 .- ^
Λεωνίδιο - Καλαμάτα  1-1 .- ^
Πανηλειακός - ΠΑΟ Βάρδας  2-3 .-

*** Ενεργοποιήθηκε το -3 στον Παναθηναϊκό από τον Βέμερ
 Το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ προχώρησε στην αφαίρεση τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό για οφειλές στον Γερμανό ποδοσφαιριστή, Γενς Βέμερ
Το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ προχώρησε στην αφαίρεση τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό για οφειλές στον Γερμανό ποδοσφαιριστή, Γενς Βέμερ, με τους «πράσινους» να έχουν τρεις ημέρες στη διάθεσή τους, προκειμένου να καταβάλουν το ποσό των 498.322,15 ευρώ ή να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό με τον παίκτη.Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:«Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβε την εξής απόφαση. Δέχτηκε την αίτηση του Jens Alexander Wemmer και ενεργοποίησε την επιβληθείσα με την υπ’ αριθ. 27/2018 απόφαση ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών σε βάρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του ποσού των 498.322,15 ευρώ, εντός προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της κοινοποίησης».

***  ΑΕΚ : Τοποθετείται η πρώτη εξέδρα στην «Αγιά Σοφιά» [Εικόνες]
 Σάρκα και οστά παίρνει σιγά σιγά το όνειρο του νέου γηπέδου για τους φίλους της ΑΕΚ, καθώς σήμερα ξεκίνησε η τοποθέτηση της πρώτης κερκίδας στην «Αγιά Σοφιά»
Η ΑΕΚ μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφίες από το οικόπεδο στη Νέα Φιλαδέλφια, που φαίνεται τα έργα να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.Συγκεκριμένα σήμερα άρχισε η τοποθέτηση της πρώτης κερκίδας του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εξέδρα τοποθετείται εκεί που βρισκόταν παλιότερα Θύρα 21. Σιγά σιγά αναμένεται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες κερκίδες και με την «Αγιά Σοφιά» να παίρνει μορφή.
***

~~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~**

 ***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6299   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.152   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου