ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  ...
~
Η υψηλοφροσύνη μας απομακρύνει από το Θεό
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΝα πορεύεσαι στη ζωή σου με απλότητα, και μην κάνεις το σοφό μπροστά στο Θεό. Η πίστη πηγαίνει οπού υπάρχει απλότητα, ενώ η υψηλοφροσύνη ακολουθεί τον άνθρωπο, που κάνει λεπτούς και έξυπνους συλλογισμούς, και παρουσιάζει τα πράγμα τα διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό όμως τον απομακρύνει από το Θεό.
Τα καυσαέρια της υπερηφάνειας
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΌποιος έχει πολλή υπερηφάνεια είναι σκοτισμένος. Το μυαλό του είναι ανταριασμένο, είναι σαν να έχει καυσαέρια.
  Από  τα δικά μας βίντεο για σήμερα :
~Παράκληση Ι. Ευαγγέλιο Αρφαρά 09/08/2017:
~ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ στο ΑΡΦΑΡΑ 09/08/2017:
~ Παράκληση στους Αγίους Θεόδωρους Αρφαρών 09/08/2017:

10 Αυγούστου
Ιερομάρτυρος Σίξτου πάπα Ρώμης, του εξ Αθηνών (†258). Μαρτύρων Λαυρεντίου αρχιδιακόνου (1), Ηραΐδου, Ήρωνος του φιλοσόφου και Ιππολύτου.
(1) Οι άγιοι Λαυρέντιος ο αρχιδιάκονος, Ξυστός πάπας της Ρώμης και Ιππόλυτος, μαρτύρησαν το 53. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας της Ρώμης Ξυστός, ομολόγησε πρώτος την πίστη του στον Κύριο, με αποτέλεσμα να θανατωθεί με αποκεφαλισμό. Κατόπιν συνέλαβαν τον άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος υπηρετούσε ως διαχειριστής των εκκλησιαστικών εισφορών. Του ζητήθηκε να παραδώσει τούς θησαυρούς της Εκκλησίας. Ο Λαυρέντιος τότε, τους παρουσίασε τους φτωχούς, τα ορφανά και όσους είχαν ανάγκη από την συνδρομή της Εκκλησίας και τους είπε ότι αυτοί ήταν οι θησαυροί της. Για αυτό το τόλμημά του, οι ειδωλολάτρες τον βασάνισαν, ψήνοντάς τον ζωντανό. Το λείψανο του αγίου Λαυρεντίου το παρέλαβε ο άγιος Ιππόλυτος. Μόλις όμως μαθεύτηκε αυτή του η πράξη, η ηγεμόνας διέταξε τον βασανισμό του. Έτσι μαρτύρησε και ο άγιος Ιππόλυτος.
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη

Σήμερα 10/08/2017 εορτάζουν:

Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
~ 10 Αυγούστου: Εορτή των Αγίων Λαυρεντίου, Ξύστου και Ιππολύτου
Τη μνήμη των Αγίων Λαυρεντίου, Ξύστου και Ιππολύτου τιμά σήμερα, 10 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ. Ο αρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της.
~   Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β’, που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.
Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους.
Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «όπου ούτε σης ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, στ’ 20).
Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.
Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Τω θείω Πνεύματι, καταυγαζόμενος, ως άνθραξ έφλεξας, πλάνης την άκανθαν, Αρχιδιάκονε Χριστού, Λαυρέντιε Αθλοφόρε, όθεν ως θυμίαμα, λογικόν ολοκαύτωσαι, τω σε μεγαλύναντι, τω πυρί τελειούμενος, διό τους σε τιμώντας θεόφρον, σκέπε εκ πάσης επήρειας.
Απολυτίκιο Αγ. Λαυρεντίου του Μάρτυρος - 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/eB0BGw9Da1I .-


~ Πατροκοσμάς ο Αιτωλός: Ευλάβεια εις την Παναγίαν Θεοτόκον
~Να έχετε ευλάβειαν εις όλους τους Αγίους της Εκκλησίας, και περισσότερον εις την Δέσποιναν Μαρίαν, διότι όλοι οι Άγιοι είνε δούλοι του Χριστού, η δε Θεοτόκος είνε Βασίλισσα του ουρανού και της γης, ήτις παρακαλεί τον εύσπλαχνον Χριστόν διά τας αμαρτίας μας. Διά τούτο πρέπει και ημείς να τιμώμεν την Δέσποινάν μας με νηστείας και ελεημοσύνας.
~ Ένας άνθρωπος ονομαζόμενος Ιωάννης ενικήθη και έγινε κλέπτης, έγινε και καπετάνιος εις 100 κλέπτας· αλλά είχε πολλήν ευλάβειαν εις την Θεοτόκον και κάθε πρωί και εσπέρας έλεγε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Θέλων ο πανάγαθος Θεός να τον σώση διά την ευλάβειαν οπού είχεν εις την Θεοτόκον, έστειλεν ένα άγιον ασκητήν, τον οποίον άμα είδον οι κλέπται τον έπιασαν.
Τούς λέγει ο ασκητής: Σας παρακαλώ, να με υπάγετε εις τον καπετάνιον σας, διότι έχω να σας ειπώ λόγον διά το καλόν σας. Τον υπήγαν εις τον καπετάνιον και του λέγει: Κράξε μου όλα τα παλληκάρια να έλθουν να σας ειπώ ένα λόγον. Τούς κράζει ο καπετάνιος και ήλθαν. Λέγει ο ασκητής: Δεν έχεις άλλον; Έχω, λέγει, ένα μάγειρον. Λέγει του ο ασκητής: Κράξε τον να έλθη. Καί άμα ήλθε, δεν ηδύνατο να ιδή τον ασκητήν ο μάγειρος, αλλ᾿ εγύριζε το πρόσωπόν του εις άλλο μέρος.
~  Τότε λέγει ο ασκητής εις τον μάγειρον: Εις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε προστάζω να με ειπής ποίος είσαι και τις σε έστειλε και τι κάμνεις εδώ που κάθεσαι; Απεκρίθη ο μάγειρος και λέγει: Εγώ είμαι ψεύστης και πάντοτε το ψεύδος λαλώ· αλλά τώρα, επειδή με έδεσες με το όνομα του Χριστού, δεν ημπορώ παρά να ειπώ την αλήθειαν. Εγώ λοιπόν είμαι διάβολος, και με έστειλεν ο μεγαλύτερός μου να δουλεύω τούτον τον καπετάνιον και να τον φυλάγω να τον ευρώ καμμίαν ημέραν οπού να μη διαβάζη τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, να τον βάλω εις την κόλασιν. Καί έχω τώρα 14 χρόνους οπού τον φυλάγω, και δεν εύρον καμμίαν ημέραν οπού να μη διαβάζη το «Άγγελος πρωτοστάτης». Τότε λέγει ο ασκητής: Σε προστάζω εις το όνομα της Αγίας Τριάδος να γίνης άφαντος και πλέον να μη πειράξης τους χριστιανούς.
Καί ευθύς έγινεν άφαντος ο διάβολος ωσάν καπνός. Τότε εδίδαξεν ο ασκητής τους κλέπτας και άλλοι έγιναν καλόγηροι και άλλοι υπανδρεύθηκαν και έκαμαν καλά έργα και εσώθησαν. Διά τούτο σας συμβουλεύω όλους, άνδρες και γυναίκες, να μάθετε το «Άγγελος πρωτοστάτης», να το λέγετε εις την προσευχήν σας. Καί αν θέλετε, πάρετε το «Αμαρτωλών σωτηρία», οπού έχει 70 θαύματα της Θεοτόκου, από τα οποία σας είπα ένα διά να καταλάβετε.
~
***  Πρέπει να φιλάμε το χέρι του Ιερέα;
~ Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς
Πέθανε ο γέροντας Ιερέας σας. Στη θέση του ήρθε ένας νεαρός Ιερέας, που μόλις αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή. Με χαρά φιλούσατε το χέρι του γέροντα Ιερέα. Αλλά τώρα σας ήρθε ένας νεαρός! Πως να του φιλήσετε το χέρι αφού είναι πολύ νεότερός σας;
~   Θα σας διηγηθώ μια ιστορία για τον Σέρβο βασιλιά Μίλος. Κάποτε θα λειτουργούσε ένας όχι ηλικιωμένος, αλλά πολύ νέος Ιερέας. Ο γερο – βασιλιάς ήταν πολύ ευσεβής.
Η Θεία Λειτουργία δεν άρχιζε, αν δεν είχε ακόμη πάει και αυτός στην Εκκλησία. Και όταν επήγε, στάθηκε στη μέση στο θρόνο του, και προσευχόταν όπως όλοι.
Όταν τελείωσε η Λειτουργία, ο βασιλιάς πήγε να φιλήσει το χέρι του παπά και να πάρει αντίδωρο. Μα εκείνος από σεβασμό έδωσε το αντίδωρο, και τράβηξε γρήγορα το χέρι του, για να μην το φιλήσει ο γερο – βασιλιάς. Τότε ο βασιλιάς Μίλος τον κοίταξε αυστηρά και του είπε:
– Δως μου το χέρι σου. Δεν φιλάω το δικό σου χέρι, πάτερ. Την ιερωσύνη σου προσκυνώ, που είναι πιο μεγάλη και από μένα και από σένα!
Τώρα το καταλαβαίνεις το νόημα. Ο γερο – βασιλιάς μίλησε στην εκκλησία θεόπνευστα.
~ Ο Ιερέας σας μπορεί να είναι μόλις 25 χρονών. Μα η ιερωσύνη του είναι από καταβολής κόσμου. Όταν λοιπόν του ασπάζεσθε το χέρι, προσκυνάτε την ιερωσύνη του, που φθάνει διαδοχικά από τον Χριστό και τους Αποστόλους μέχρι τον Ιερέα σας. Όταν φιλάτε το χέρι του παπά σας, φιλάτε ολόκληρη την αλυσίδα των Οσίων και αγίων ιερέων και Ιεραρχών, από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα.
Ασπάζασθε και προσκυνάτε τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, τον Αγιο Νικόλαο, τον Αγιο Βασίλειο, τον Αγιο Σάββα και “όλους τους επιγείους αγγέλους και ουρανίους ανθρώπους”, που όταν ήταν στη γη εκοσμούσαν την Εκκλησία και τώρα στολίζουν τον ουρανό!
Το φίλημα που κάνουμε στο χέρι του παπά δεν είναι φίλημα φυσικό. Είναι φίλημα άγιον, όπως γράφει στους Κορινθίους ο Απόστολος Παύλος.
Να το ασπάζεσθε λοιπόν το χέρι του Ιερέα που σας ευλογεί. Είναι ευλογημένο από τον Θεό. Με τη χάρη της ιερωσύνης. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Να το φιλάτε το χέρι του Ιερέα σας. Όσο νέος και αν είναι. Και να τον ακούτε.

***  Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο μητροπολίτης Μεσσηνίας 
~  Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στα Πανάγια Προσκυνήματα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, εκπληρώνοντας τον πόθο του να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο.
Στα πλαίσια της εκεί παραμονής του έγινε χθες δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βενέδικτο και τον αρχιδιάκονο της Μητρόπολης Μεσσηνίας Νεόφυτο.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την υποδοχή και φιλοξενία και του μετέφερε την αγάπη και τον σεβασμό του μεσσηνιακού λαού, αφού ως γνωστόν ο Θεόφιλος έχει μεσσηνιακή καταγωγή. Ο Πατριάρχης ως δείγμα αγάπης και τιμής προσέφερε στον Μεσσηνίας εγκόλπιο και επιστήθιο σταυρό κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο από φίλντισι, σύμφωνα με την παράδοση του Πατριαρχείου

*** "Φάντασμα" το Κέντρο Υγείας στην Αίπεια 
Καινούργια κτήρια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Κέντρα Υγείας μόνο στην «ταμπέλα», αφού δε στελεχώθηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να θυμίζει περισσότερο περιφερειακό ιατρείο.
Τα Κέντρα Υγείας-«φαντάσματα» του ΕΣΥ αναδεικνύει σε νέα έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη χθεσινή «Καθημερινή». Με αφορμή και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζει ότι «καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας- φαντασμάτων».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει περιπτώσεις μονάδων που, ενώ κατασκευάσθηκαν τα κτήρια για να τις στεγάσουν, δε λειτουργούν και ερημώνουν. Ενδεικτική είναι για τη Μεσσηνία η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αιπείας, το οποίο στεγάζει ένα περιφερειακό ιατρείο και διαθέτει μόνον ένα γενικό γιατρό και μία νοσηλεύτρια.
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας κυρίως σε προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, συνολικά σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί, ενώ το ποσοστό κάλυψης στις υπόλοιπες οργανικές θέσεις είναι 35%.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το Κέντρο Υγείας στην Αίπεια που υπολειτουργεί στο νομό. Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΕΟΔΗΝ ένα γενικότερο σχόλιο. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με άνθρωπο που έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Είναι ο ίδιος, αλλά δεν έχει πνευματική, ψυχολογική και σωματική ισορροπία,  δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βρει τη νέα ισορροπία. Αυτό που διακυβεύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένους τους υπάρχοντες καταναγκασμούς και τη σκληρή Επιτροπεία, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού που συγκροτεί την οργάνωσή του, το εκλογικό σώμα που τον στήριξε ή τον στηρίζει ακόμη, είναι να προσπαθήσει, σταδιακά, αυτό το μικρό διάδρομο να τον διευρύνει και να διαμορφώσει μια Αριστερά που θα προσπαθήσει να συνδυάσει τα λαϊκά συμφέροντα με το δημόσιο συμφέρον σε συνθήκες ισχυρών διεθνών καταναγκασμών.
Δύσκολη ισορροπία. Εάν συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές λιτότητας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί, χωρίς ισχυρά αντισταθμίσματα, τότε δε θα τη βρει. Χρειάζεται θετικές πολιτικές για να παραμείνει ιδιοκτήτης των θεματικών «κοινωνική δικαιοσύνη», «νέο versus παλαιό», «εντιμότητα versus διαπλοκή και διαφθορά».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Κυπαρισσία: Ελεύθεροι με όρους οι διαρρήκτες περιπτέρων
~  Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται ότι εξορμούσαν από την Αθήνα στην Πελοπόννησο και ρήμαζαν εισπράξεις και καπνικά προϊόντα από περίπτερα.
Ο 28χρονος Ελληνας και ο 25χρονος Αλβανός οδηγήθηκαν χθες στα Δικαστήρια Κυπαρισσίας και απολογήθηκαν στην ανακρίτρια και την εισαγγελέα για 5 περιπτώσεις κλοπής και 2 απόπειρες, σε περίπτερα στη Χώρα, την Κυπαρισσία, το Ξυλόκαστρο, τη Ζαχάρω και την Κόρινθο. Κατηγορούνται ότι μαζί με άλλους δύο συνεργούς τους, έναν 27χρονο και έναν 15χρονο Αλβανούς (οι οποίοι καταζητούνται), έκλεψαν από τα τέλη του περασμένου Μαΐου έως και τις αρχές Αυγούστου τσιγάρα και καπνό, που η αξία τους ξεπερνά τα 49.000 ευρώ.  Ν.Κ.

***  4.650 συλλήψεις στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 2017
Μια... μικρή κωμόπολη έχουν συλλάβει από τις αρχές του χρόνου οι αστυνομικές αρχές στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές υπηρεσίες προχώρησαν συνολικά σε 4.650 συλλήψεις, από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου οι περισσότερες συλλήψεις 1.272, έγιναν για κλοπές και απόπειρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εξετάζοντας ανά μήνα τα στατιστικά στοιχεία οι κλοπές και απόπειρες δεν βρίσκονται και τόσο ψηλά, καθώς η πλειοψηφία όσων συλλαμβάνονται είναι συνήθως αλλοδαποί, οι οποίοι ζουν παράνομα στη χώρα, καθώς και παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (χωρίς δίπλωμα και μεθυσμένοι οδηγοί).
Πιο αναλυτικά, από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τον περασμένο μήνα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών έχουν συλληφθεί 1.153 άτομα, ενώ για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 862 άτομα. Μεγάλος είναι ο αριθμός των συλλήψεων και για υποθέσεις ναρκωτικών, αφού αυτές φτάνουν τις 1.044 μόνο για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου. Κατά πολύ λιγότερες είναι οι συλλήψεις για όπλα, συνολικά 220 και μόλις 63 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, ένα αδίκημα για το οποίο διαμαρτύρονται συχνά και ζητούν μέτρα οι Εμπορικοί Σύλλογοι και φορείς της αγοράς.
Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για τη χρονιά που πέρασε, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φαινόταν μείωση στις κλοπές. Συγκεκριμένα, τα νούμερα δείχνουν ότι οι κλοπές μειώθηκαν από 3.976 το 2015, σε 3.599 το 2016. Οι απάτες όμως αυξήθηκαν σε 158, έναντι 117 πρόπερσι, όπως και οι υποθέσεις λαθρεμπορίας, που ήταν 64 το 2016, έναντι 50 το 2015. Φέτος, μέχρι και τον προηγούμενο μήνα στην Περιφέρεια είχαν γίνει 30 συλλήψεις για απάτες, ενώ... δυναμικά ανερχόμενες είναι -όπως προκύπτει από το αστυνομικό δελτίο- οι διαδικτυακές απάτες. Οσο για τις συλλήψεις που έχουν γίνει για λαθρεμπορία, αυτές από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο έφτασαν τις 72.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις γίνονται την τελευταία διετία με τριετία σε σπίτια και πολύ λιγότερες σε καταστήματα και χώρους που μπορεί να διαθέτουν συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας. Κάτι που όπως έχουμε επισημάνει δείχνει μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου». Επιπλέον και μιλώντας ειδικότερα για τη Μεσσηνία, στις συνεδριάσεις του Κακουργιοδικείου Καλαμάτας για υποθέσεις που αφορούν σε κλοπές και διαρρήξεις οι κατηγορούμενοι είναι «φτωχοδιάβολοι» και όχι οργανωμένες συμμορίες, οι περισσότεροι τσιγγάνοι και χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και επιβιώνουν από μικροκλοπές.  Ν.Κ.

***  Συναυλία Λέκκα απόψε στη Μηλέα Μάνης
~  Ο Βασίλης Λέκκας θα δώσει συναυλία σήμερα στο Θέατρο "Κώστας Καζάκος" στη Μηλέα Μάνης στις 9.30 μ.μ.
Η προπώληση γίνεται στα εξής σημεία: Καλαμάτα: “Bookmark - Lykourgos” Πεζόδρομος Οδού Αντωνοπούλου, Καρδαμύλη - “Κρίταμος” , Στούπα - μάρκετ “Σαραντέας”, Αγιος Νικόλαος - “Μώλος μπαρ”, “Πάραλος” - παραλία Καλογριάς.
Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερης σημασίας, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα, με τους Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Τρανταλίδη, εκφραστές της ελληνικής και όχι μόνο μουσικής, των οποίων πολλά από τα τραγούδια θα ακουστούν στην παράσταση. Δεν θα λείψουν όμως και τα ακυκλοφόρητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική συνεργασία που έγινε στο 2015 με τίτλο “Τον εαυτό μου ρώτησα” σε μουσική Βάσως Αλαγιάννη, καθώς επίσης και κομμάτια από το δίσκο με τον τίτλο “Να σου δώσω μια να σπάσεις” - αφιέρωμά στον Στέλιο Καζαντζίδη.
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, μιας και ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από την δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση. Η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης και οι Μάνος Ελευθερίου, Μαρία Παπαδάκη, Γιάννης Bach Σπυρόπουλος.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ στην προπώληση και την ημέρα της συναυλίας 12.

*** Όλα έτοιμα για τη Δήμιοβα 
Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία της Δήμιοβας, από πλευράς Δήμου, κυρίως στο επίπεδο της βελτίωσης της πρόσβασης. Ο δρόμος είναι πλέον πλήρως ασφαλτοστρωμένος μέχρι το μοναστήρι και τα πρανή καθαρίζονται με επιμέλεια, ενώ η Δημοτική Αστυνομία και η νεολαία του Συλλόγου «Η Δημιοβίτισσα» θα συνεργασθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχουν 50.000 ευρώ για έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Δήμιοβας. Τα δε έργα εκτελούνται πάντοτε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι το Μοναστήρι της Δήμιοβας είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης της Καλαμάτας επί γενεές. Δεν είναι λίγοι οι Καλαματιανοί που κάθε χρόνο ανηφορίζουν προς αυτό περπατώντας, για να παραστούν στην πανήγυρη.
Μάλιστα, ο Δήμος Καλαμάτας κάνει κάθε προσπάθεια να ανασυσταθεί το πανηγύρι στην παλιά του αίγλη. Στη χθεσινή δε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος σχολίασε σχετικά ότι “πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για να αποκτήσει η πανήγυρις το δυναμισμό που είχε τα προηγούμενα χρόνια».   Α.Π. 

***  «Αιματηρός» ο Ιούλιος για την Πελοπόννησο, αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων 
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου δημοσίευσε συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα:
Ι. Τροχαία Ατυχήματα.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, σημειώθηκαν 62 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 63 που σημειώθηκαν το 2016 (μείωση 2%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
•11 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 6 τον Ιούλιο του 2016 (αύξηση 83%)
•5 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 6 τον Ιούλιο του 2016 (μείωση 17%)
•46 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό έναντι 51 τον Ιούλιο του 2016 (μείωση 10%).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 89 παθόντες (έναντι 94 τον Ιούλιο του 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
•12 νεκροί έναντι 6 τον Ιούλιο του 2016
•7 σοβαρά τραυματίες έναντι 8 τον Ιούλιο του 2016
•70 ελαφρά τραυματίες έναντι 80 τον Ιούλιο του 2016.

*** “One, Two, Three” στο Καφέ Σινέ από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
Η ταινία “One, Two, Three”  θα προβληθεί από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αύριο Πέμπτη, 10 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, στο Καφέ Σινέ (Δυτική Παραλία Καλαμάτας).
Με αφορμή τη δημιουργία ενός εργοστασίου Κόκα-Κόλα στο Βερολίνο, ο μεγαλομανής και φιλόδοξος υπεύθυνος της εταιρείας βλέπει ως μεγάλη ευκαιρία για προαγωγή τη φιλοξενία της κακομαθημένης 17χρονης κόρης του διευθυντή του, η οποία όμως θα κάνει την απόλυτη ερωτική αταξία, με κωμικοτραγικές συνέπειες.
Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε σε ένα μονόπρακτο του Πολωνού συγγραφέα Ferenc Molnar, όπου το εμπνευσμένο ταλέντο των Γουάιλντερ και Ντάιαμοντ το μετέτρεψαν σε μια σκληρή και μαύρη σάτιρα κατά του «ψυχρού» πολέμου» και της αντικομουνιστικής υστερίας.
Η Κόκα Κόλα ως εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το τείχος που χωρίζει το Βερολίνο στα δύο, ο Ψυχρός Πόλεμος σε έξαρση, τα πρόσφατα τραύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, σε συνδυασμό με τον ξέφρενο σκηνοθετικό ρυθμό, την όμορφη και λειτουργική φωτογραφία, έχουν ως αποτέλεσμα μια διαχρονική, καυστική πολιτική σάτιρα, από τα πυρά της οποίας δε γλιτώνει κανείς!
Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Γερμανία την ίδια χρονιά που άρχισε η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου και έκανε δύσκολη την κινηματογράφηση στην πύλη του Βρανδεμβούργου, οπότε αναγκάστηκαν να χτίσουν ένα αντίγραφο στα στούντιο του Μονάχου.
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 ετών.

***  Επενδύει και στον gay τουρισμό η Μεσσηνία 
Μία από τις σημαντικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είναι η ραγδαία ανάπτυξη του «gay- τουρισμού». Πρόκειται για έναν από τους δυναμικότερους και πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Οι δε κατά κεφαλήν δαπάνες των ομοφυλόφιλων πελατών στις διακοπές τους είναι κατά 57% υψηλότερες από εκείνες των ετεροφυλόφιλων.
Ο gay ή LGBT (lesbians, gay, bisexual, trans gendered) τουρισμός, όπως αποκαλείται στη διεθνή αγορά, αφορά αποκλειστικά στα ομοφυλόφιλα άτομα που πραγματοποιούν ταξίδια σε φιλικούς για τη «διαφορετικότητά» τους προορισμούς (gay friendly προορισμοί).
Σύμφωνα με έρευνες, το μερίδιο του LGBT- τουρισμού στην παγκόσμια αγορά υπερβαίνει το 10%. Οι αφίξεις τους σε διάφορους προορισμούς υπολογίζονται σε 75 εκατομμύρια, επισημαίνει ο Τζον Τανζέλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Διεθνούς Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Γκέι και Λεσβιών, IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Association).
Οι περισσότεροι γκέι τουρίστες είναι άνθρωποι χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, οι οποίοι έχουν την άνεση να ταξιδεύουν και να περνάνε καλά. Προτιμούν τα ξενοδοχεία που δε φιλοξενούν παιδιά, παρά μόνο ενήλικες, τους ενδιαφέρει το καλό φαγητό ή οι ποιοτικές ήρεμες διακοπές, χωρίς ενοχλήσεις από τους γύρω τους.
Το τελευταίο διάστημα στο είδος αυτό του… εναλλακτικού τουρισμού φαίνεται να έχει μπει και η Μεσσηνία ως προορισμός. Μάλιστα, στον κατάλογο του διαδικτυακού τόπου “Travel by Interest”, στη λίστα με τα «φιλικά» προς τους gay ξενοδοχεία, έχουν καταγραφεί και πέντε (5) ξενοδοχεία από τη Μεσσηνία. Δύο (2) βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, ένα (1) στην περιοχή της Κορώνης, ένα (1) στην Κυπαρισσία και ένα (1) στην Καρδαμύλη.  Α.Π.

*** Φιλοσοφικό Συμπόσιο στη Νέδουσα 
Φιλοσοφικό Συμπόσιο στη Νέδουσα Αλαγονίας θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, 11 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ, με φιλοσοφία και μουσική, από την Κοινότητα Νέδουσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέδουσας, την Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας και τη Φιλοσοφική Ομάδα Καλαμάτας.
Βασικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Μακρυδημήτρης, με θέμα «Φιλοσοφία και λογοτεχνία». Επίσης, θα μιλήσουν η σύμβουλος Παιδείας, δρ. Φιλοσοφίας, Χριστίνα Νικηταρά, με θέμα «Ο φιλόσοφος Επίκτητος» και  ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Κωνσταντίνος Νιάρχος, με θέμα «Η φιλοσοφία ως βίωμα ζωής».
Θα γίνουν, δε, παρεμβάσεις και από άλλους ομιλητές.

***  Απολαύστε τον Αύγουστο 
Εάν είστε από εκείνους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, τότε μην κάνετε σχέδια για το Σεπτέμβριο ή για τον υπόλοιπο καιρό. Γιατί; Γιατί πλέον δε θα υπάρχουμε. Ο κόσμος τελειώνει στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θεωρία, που μάλιστα φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλής, ο μυθικός πλανήτης Χ ή αλλιώς Νίμπιρου θα συγκρουστεί με τη Γη και θα την καταστρέψει. Αυτή η θεωρία συνδέεται και με την ολική έκλειψη που θα γίνει στην Αμερική στις 21 Αυγούστου.
Α, επίσης, για να μην το ξεχάσουμε, στη θεωρία εμπλέκεται η Βίβλος, γιατί φυσικά μία αποκάλυψη δε θα ήταν πραγματική αποκάλυψη εάν δεν ήταν και βιβλική. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε ένας... ειδικός στην Daily star, «η έκλειψη στις 21 Αυγούστου συνδέεται με την προφητεία του Ησαΐα, ο οποίος μίλησε για το μαύρο φεγγάρι».
Άμα το λένε οι ειδικοί, εμείς τι μπορούμε να πούμε; Περάστε απλά όσο καλύτερα μπορείτε τον Αύγουστο...  Α.Π. 

***  «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας
~  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσσηνία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα, ούτε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσής του.
Αυτό βεβαιώνουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο νομό, Μιχάλης Μιχαήλ.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το κοινό κουνούπι και οι δείκτες επικινδυνότητας στη Μεσσηνία δεν είναι υψηλοί, αντίθετα με άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχει και προειδοποίηση για τέτοιο κίνδυνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο μεταξύ, η Π.Ε. Μεσσηνίας παίρνει μέτρα προστασίας και καθημερινά, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία που κάνει την κουνουποκτονία, πέντε διαφορετικά συνεργεία βγαίνουν και ψεκάζουν. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, θα πρέπει να τηρούνται και ατομικά προληπτικά μέτρα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ. Τα μέτρα αυτά είναι τα συνήθη μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών: χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και ανεμιστήρες, καίμε φιδάκια και προσέχουμε να μην υπάρχει στάσιμο νερό έστω και σε μικρή ποσότητα στον περιβάλλοντα χώρο, γιατί εκεί μαζεύονται οι προνύμφες. Γι' αυτό και ελέγχουμε να μην μένει νερό στις γλάστρες, τις υδρορροές, το γκαζόν ή γενικότερα να μην υπάρχουν τριγύρω λιμνάζοντα νερά. 
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Ο Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρης ανακοίνωση, την οποία έχει βγάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία να παίρνονται προληπτικά μέτρα, όπως να μπαίνουν σήτες στα παράθυρα και να γίνεται καταπολέμηση με εντομοαπωθητικά. Αναφορικά με το περιστατικό θανάτου ηλικιωμένης στο Αργος, ο κ. Μιχαήλ μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό και διαβεβαίωσε ότι η Μεσσηνία δεν είναι σε επιφυλακή γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία, όπου εκεί έχει εκδηλωθεί και περιστατικό ελονοσίας. Παρόλα αυτά βεβαίωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας βρίσκεται σε εγρήγορση και ακολουθεί τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. 
ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το απλό οικιακό κουνούπι και ο συνήθης ξενιστής του είναι τα πτηνά. Η εμφάνισή του -λένε οι ειδικοί- δεν είναι κάτι το παράδοξο, καθώς κάθε 3 με 4 χρόνια παρουσιάζεται μια συρροή κρουσμάτων, διαγράφει κάποιο κύκλο και υποχωρεί. 
Εν τω μεταξύ στο νομό η κουνουποκτονία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζεται. Καθημερινά στη Μεσσηνία βγαίνουν για ψεκασμούς 5 συνεργεία, στη Γιάλοβα, τον κάμπο της Μεσσήνης και τον κάμπο της Καλαμάτας και εναλλάξ σε αστικές περιοχές σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες του νομού. 
Οδηγίες προφύλαξης
  • Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν:
  • Ενδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
  • Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες.
  • Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια.
  • Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  •  Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές κ.λπ., καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.
  • Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου
    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες. Λιγότερο από το 1% αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
    Εμβόλιο και ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.  Ν.Κ.

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Έπεσε ΜΑΧΗΤΙΚΟ

~  Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στις ακτές της Φλόριντα.
Το μαχητικό  Northrop F-5, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ, έπεσε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης εκπαίδευσης.
Ο πιλότος πρόλαβε και βγήκε από το αεροσκάφος αι στη συνέχεια βρέθηκε από την Ακτοφυλακή.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι άλλο ένα μαχητικό των ΗΠΑ, συνετρίβη κοντά στις ακτές της Αυστραλίας.

*** ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!TI ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ η «Παναγία Πορταϊτισσα» στο Άγιο Όρος...

~  Δύο μοναχοί παλεύουν μόνοι για την συντήρηση και την επισκευή του ιερού κελιού της «Παναγίας Πορταϊτισσας» στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Αβοήθητοι από την Πολιτεία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους πιστούς αυτού του τόπου, καθώς η μονή τους χρειάζεται άμεσα επισκευή. Από την σκεπή μπαίνουν νερά, ενώ η υγρασία στους τοίχους που είναι φτιαγμένοι από πέτρα και χώμα, έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στα Ιερά κειμήλια.
Οι δύο μοναχοί, ο πατήρ Νικήτας και ο πατήρ Μόδιστος, ζητούν την βοήθεια όλων μας και ελπίζουν πως με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες αναστύλωσης της Ιεράς Μονής.
Βίντεο  : AGIO OROS KELI PORTAITISSAS  , https://youtu.be/sKoVsiBuNU4?t=33  .-
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΙΒΑΝ-GR48 0171 4390 0064 3901 0016 898

***  Έκθεση ΚΟΛΑΦΟΣ του ΟΗΕ για ΗΠΑ και Μ. Βρετανία! Έχουν προκαλέσει ΠΕΙΝΑ...

~ Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα στην Υεμένη, στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, προειδοποίησε ο ΟΗΕ την Τετάρτη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε επισήμως για πρώτη φορά ότι η απειλή συνδέεται άμεσα με τις ένοπλες συγκρούσεις που πλήττουν τις πληγείσες περιοχές. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει τις καταστροφικές συνέπειες των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων και βίας στους πολίτες", δήλωσε το 15μελες σώμα του ΟΗΕ.
Συνέχισε να απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέρη «να λάβουν επειγόντως μέτρα που θα επιτρέψουν μια αποτελεσματικότερη ανθρωπιστική αντίδραση».
Σύμφωνα με τον ανθρωπιστικό και συντονιστικό φορέα έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, μόνο 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί από δωρητές για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ συνολικά άλλα 4,9 δις δολάρια χρειάζονται επειγόντως.
Να σημειώσουμε ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, όμως ο ΟΗΕ για άλλη μια φορά αποφεύγει εντέχνως να το αναφέρει...

*** "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" στις ΗΠΑ! Θα ρίξουν τον Τραμπ...

~  Προβλήματα στην Αμερικανική κυβέρνηση και στον Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προκαλέσει ο Τζον Μακέιν με τις δηλώσεις του, καθώς όπου βρεθεί κι όπου σταθεί “αδειάζει” τις κυβερνητικές θέσεις.
Αυτή τη φορά τάχθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Συγκεκριμένα ο Μακέιν δήλωσε στην Αριζόνα για τις αντι-μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις του Τραμπ: "Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείτε ότι θέλουμε ανθρώπους υψηλής τεχνολογίας, αλλά χρειαζόμαστε επίσης άτομα με χαμηλή ειδίκευση που θα κάνουν δουλειά που οι Αμερικανοί δεν θα κάνουν. [...] Δεν θα το έκανα".
Όσο και να αγωνίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχώς οι άνθρωποι του συστήματος, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα τον πολεμάνε μέχρι να τον ρίξουν...

***  Όλοι ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ! Διορίστηκε ΚΑΙ ο πατέρας του Νίκου Παππά...

~  Το όνομα του νέου προέδρου του ΟΑΣΘ ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, από το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου παρουσίασε τη νέα διοίκηση και το πλάνο για την επόμενη μέρα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση για κρατικοποίησή του.
Ο πατέρας του υπουργού ψηφιακής πολιτικής, Νίκου Παππά, Στέλιος θα είναι ο νέος επικεφαλής του ΟΑΣΘ, ενώ διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού στη νέα εποχή του ορίζεται ο πολιτικός μηχανικός Σάββας Παναγιωτίδης.
«Σήμερα, ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους φορείς της πόλης, την τοπική αυτοδιοίκηση, να οικοδομήσουμε, μετά από δεκαετίες, δημόσιες, κοινωνικές, αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιου» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Το ότι τοποθετείται πρόεδρος ο Στέλιος Παππάς έχει τη δική του σημειολογία είπε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε: «δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή, το κεντρικό μήνυμα. Για αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά» είπε ο κ. Σπίρτζης.
Οι νέες διοικήσεις περιλαμβάνουν στελέχη από όλο το φάσμα της κοινωνίας, επιστήμονες, τεχνικούς, νομικούς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο μαζί με τα στελέχη των νέων διοικήσεων θα επισκεφθεί τον ΣΑΣΘ και τον ΟΑΣΘ, προκειμένου να γίνει η ανάληψη των νέων καθηκόντων τους.
 Χωρίς αμοιβή στον ΟΑΣΘ ο Στέλιος Παππάς
«Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτό είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα» διαμηνύει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Σε ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη ΝΔ διευκρινίζεται πως ο Στέλιος Παππάς θα ασκήσει τα καθήκοντά του στον οργανισμό χωρίς αμοιβή.
«Ας το καταλάβουν μια και καλή στη ΝΔ, που κόπτονται να διατηρήσουν τα προνόμια των χαιδεμένων παιδιών τους στον ΟΑΣΘ. Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτό είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα. Για αυτό και τοποθετήθηκε εκεί ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά» απαντά συγκεκριμένα στη ΝΔ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης: «ο Στέλιος Παππάς είναι οικονομολόγος με μακρά εμπειρία, πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με συνεχείς αγώνες για την κοινωνία και τη Δημοκρατία στον τόπο, και σε αντίθεση με τους μέχρι τώρα μετόχους και επικεφαλής του μορφώματος του ΟΑΣΘ , θα ασκήσει τα καθήκοντά του στον οργανισμό χωρίς αμοιβή.
Οι χυδαίες επιθέσεις της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της δεν θα ακυρώσουν σε καμία περίπτωση την απόφαση της κυβέρνησης, να καθαρίσει τη δυσωδία δεκαετιών ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός τι πλήρωνε και σε ποιους επί ολόκληρα χρόνια για να συντηρούνται οι κομματικοί στρατοί της ΝΔ και των εκλεκτών της.
Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία της ΝΔ για τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν και τότε θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση τους».
 ΝΔ: Διορίστηκε με κλήρωση
Νωρίτερα η ΝΔ είχε σχολιάσει μα ανακοίνωσή της τον διορισμό Παππά λέγοντας:
«Ο πατέρας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
 Προφανώς αυτό έγινε κατόπιν κλήρωσης που πραγματοποίησε ο κ. Σπίρτζης.
Και σε ανώτερα!».
 Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Με μια επικριτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο σχολίασε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τοποθέτηση του Στέλιου Παππά στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ.
«Συγχαρητήρια στον Υπουργό... Διαστήματος και Διαπλοκής Νίκο Παππά και τον συνεταίρο του Χρήστο Σπίρτζη για το διορισμό του μπαμπά του στον ΟΑΣΘ», έγραψε η κ. Κωνσταντοπούλου σε ανάρτησή της στο Twitter.  protothema.gr

***  Tο έχει ξεφτιλίσει ΤΕΛΕΙΩΣ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

~ «Δεν μπορεί αυτή η Ελλάδα να είναι η Ελλάδα του Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και του Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξη του στη ΕΡΤ, κάνοντας όλους τους Έλληνες να αναρωτηθούν αν είναι όντως πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.
Χαρακτήρισε, λοιπόν, «συντηρητικές» τις απόψεις περί πατρίδος, θρησκείας και οικογένειας, ενώ το παραλήρημα του δεν σταμάτησε εκεί.
Ευθέως απαρνήθηκε την Ορθοδοξία μας, λέγοντας πως «είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς, θρησκευτικά. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος».
Μπορείτε να δείτε-αν αντέξετε- τα αποσπάσματα από το 5ο λεπτό του βίντεο: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ , https://youtu.be/1nHjHnguJxw  .-
~ (Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Όχι το έργο προσπάθειας για να μας σώσει από την κρίση, ούτε το έργο για να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ζει αξιοπρεπώς.
Συνεχίζει το ανθελληνικό της έργο, που στόχο έχει τη διάλυση της θρησκείας μας και των αξιών μας.
Σίγουρα αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό…

***  Π. Τατούλης: «Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου» 
-«Άριστη συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΚΕΕΛΠΝΟ»
 «Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι βρίσκεται σε ύφεση η εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου. Όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας» τόνισε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Ο περιφερειάρχης σχολίασε ότι δεν αναφέρονται άλλα κρούσματα, το οποίο προσδιόρισε ως το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπήρξε και υπάρχει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις Δημοτικές Αρχές, αλλά και του γεγονότος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που ασχολήθηκε σοβαρά με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και δεν εφησύχασε, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχαν παρόμοια κρούσματα.
Στη συνέχεια, αποκάλυψε πώς σύντομα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει «Παρατηρητήριο δημόσιας υγείας», για να έχει άμεση αντίληψη των σύγχρονων κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, ενώ τόνισε πως από τα πρώτα κρούσματα και λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του πρώτου καταγεγραμμένου συμβάντος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και υιοθετήθηκε πολιτική δημόσιας αναφοράς προς τους πολίτες με πλήρη διαφάνεια.
«Το σημαντικότερο στοιχείο στα θέματα υγείας και βαθιά μας πεποίθηση είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις βέλτιστης αντιμετώπισης, ακόμα και των μεγαλύτερων προβλημάτων» τόνισε σχετικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνοντας ειδική αναφορά στην υλοποίηση του προγράμματος της κωνωποκτονίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συγχαίροντας τον κ. Τατούλη για τα άριστα αποτελέσματα των δράσεων στην αντιμετώπιση της ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας πριν από λίγα χρόνια.
«Η άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και οι πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη», επισήμανε ο κ. Ρόζενμπεργκ, «αποτελούν παρακαταθήκη για όλη τη χώρα και πλέον το μοντέλο της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις παρόμοιων προβλημάτων δημόσιας υγείας».
«Η άψογη συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Υπουργείο Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δημοτικές Αρχές, Πανεπιστήμια) και η καλή εκτέλεση έργου από την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας “Πελοπόννησος ΑΕ” αποδεικνύει ότι όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ενωμένοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, τότε μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τατούλης.
Της συνέντευξης προηγήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και να συζητηθούν οι κοινές δράσεις Περιφέρειας και ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε ακόμη να αναγνωρίσει την προσφορά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διευθυντή Βασίλη Διαμαντόπουλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παναγιωτοπούλου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο καθηγητής Κτηνιατρικής Χαράλαμπος Μπιλλίνης και υπηρεσιακοί φορείς.

*** «Επιδρομές» αγριογούρουνων καταστρέφουν καλλιέργειες στην Τριφυλία 
Ακόμη και σε καλλιέργειες δίπλα στη θάλασσα κάνουν επιδρομές αγριογούρουνα στην Τριφυλία. Στη Χριστιανούπολη, το Μουζάκι και τη Βάλτα δεν έχουν αφήσει καλλιέργεια που να μην έχουν «εισβάλει», καταστρέφοντας τα πάντα, ενώ τις τελευταίες μέρες κοπάδια από αγριογούρουνα «πέφτουν» σε καλλιέργειες σε παραλιακές περιοχές, όπως στα Ρίκια και τα Κοκκινοχώραφα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων.
Οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε απόγνωση βλέποντας τις καλλιέργειές τους, από τις οποίες ανέμεναν να βγάλουν το εισόδημα της χρονιάς, να καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων. Αμπελώνες ολόκληροι και εκτάσεις τεράστιες με σταφίδα έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, με συνέπεια να «χάνεται» η φετινή παραγωγή.
Στις τεράστιες καταστροφές καλλιεργειών από επιδρομές αγριογούρουνων αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, τονίζοντας: «Οι καταστροφές στην περιοχή της Τριφυλίας είναι μεγάλες, καθώς τα αγριογούρουνα καταστρέφουν αμπέλια, καλλιέργειες, περιβόλια, δεν αφήνουν τίποτα» και συμπληρώνοντας πως «κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερα», ζητώντας από τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό τους.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Στην καυτή ανάσα του καύσωνα η Μεσσηνία – Στο 85% χθες το βράδυ η υγρασία στην Καλαμάτα! 
Συνεχίστηκε μία ακόμα μέρα η καυτή ανάσα του καύσωνα πάνω από τη χώρα, προκαλώντας πολύ δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα στους τουρίστες, που είτε δεν είναι συνηθισμένοι σε παρόμοια φαινόμενα είτε κυκλοφορούν στο ύπαιθρο για να επισκεφθούν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.
Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου, εκτός των νησιών του Αιγαίου, όπου τα μελτέμια κράτησαν τα θερμόμετρα αρκετά χαμηλότερα.
Η πιο δύσκολη κατάσταση διαμορφώθηκε στο Ιόνιο και στα δυτικά της χώρας, καθώς υπήρχαν ταυτόχρονα συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με άπνοια και υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκαν χθες στην Αμφιλοχία, στην Ιθάκη, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία. Στους 39 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία σε Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία. Στα νησιά του Αιγαίου, η θερμοκρασία ήταν 2 - 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Παράλληλα, αποπνικτική ήταν χθες το βράδυ η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας, με υγρασία που έφθασε το 85% σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο, ενώ χαρακτηριστικά ήταν και τα σύννεφα υγρασίας στον ουρανό της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

*** Στο… πόδι οι κάτοικοι Κουταλά και Προφήτη Ηλία για την κεραία κινητής τηλεφωνίας 
Το θέμα με την κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθεί κοντά στον οικισμό του Κουταλά ταλαιπωρεί για μήνες τους κατοίκους. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο το "Θάρρος" μίλησε με κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την παραπάνω εξέλιξη, αφού είναι ζήτημα που άπτεται της υγείας τους, αλλά και της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Οι εξελίξεις, όμως, δεν τους βοήθησαν, αφού τον προηγούμενο μήνα το δικαστήριο απέρριψε τα προσωρινά μέτρα που είχαν καταθέσει κάτοικοι και σύλλογοι του Κουταλά και του Προφήτη Ηλία κατά της εγκατάστασης της κεραίας στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Βέβαια, η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, αλλά η εταιρεία απέκτησε το δικαίωμα για συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης της κεραίας.
Μόλις χθες λάβαμε επιστολή, η οποία σημειώνει ότι εκατοντάδες πολίτες είναι αναστατωμένοι με την απόφαση, αφού τα ζητήματα υγείας και περιβάλλοντος δεν έχουν εξακριβωθεί επιστημονικά.
  Ιστορικό
Η πρώτη απόπειρα για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των ορίων του οικισμού Κουταλά, το 2009, δεν είχε επιτυχή κατάληξη για την ενδιαφερόμενη εταιρεία, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, αλλά και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το Μάιο εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα, η απόφαση πρότεινε την εγκατάστασή της βορειοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση ασφαλείας για την υγεία των κατοίκων.
Η εταιρεία προσπάθησε να εγκαταστήσει εκ νέου ανάλογη κεραία κινητής τηλεφωνίας, αλλά συνάντησε τη σφοδρή και άμεση αντίδραση των κατοίκων. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί είναι στο ύψωμα πάνω από τη μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, σε μια πανέμορφη περιοχή, στην οποία θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Καλαμάτας, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δασαρχείο) και ζητούν τη συνδρομή τους στην προσπάθεια που κάνουν.
Μάλιστα, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας, Γιώργος Φερετζάκης, είχε θέσει με έγγραφό του συγκεκριμένο ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αλλά και προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Ο κ. Φερετζάκης, αφού ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης, έπειτα από ενδελεχή έρευνα της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, θέτοντας ως επιχείρημα την αρχή της προφύλαξης, αλλά και το ασαφές νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, υπογράμμιζε στη σχετική του αναφορά:  «Σύμφωνα με την υπό κρίση περίπτωση, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης παρακαλεί τους αρμόδιους υπουργούς, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τις αρμόδιες επιτροπές, όπως εξετάσουν το ανωτέρω ζήτημα σχετικά με τη θέσπιση ελαχίστων αποστάσεων από κατοικημένες περιοχές και ειδικά κτήρια για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την ανάκληση αδειών κατασκευής κεραιών που λειτουργούν επί κτηρίων τα οποία δεν πληρούν τις νόμιμες πολεοδομικές προϋποθέσεις, το περιεχόμενο και διαδικασία ελέγχου των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία».
Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι την απάντηση των αρμοδίων και ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι στο παρελθόν, σε γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη, αναφέρονταν και τα εξής: "Στις γνωμοδοτήσεις των ανεξάρτητων επιστημόνων και ερευνητών που συνόδευαν τις αναφορές που χειρίσθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, πιθανολογείται η πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ειδικότερα από την έκθεση σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα θεσμοθετημένα στην Ελλάδα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης (όρια επικινδυνότητας) είναι υψηλά, συγκριτικώς προς τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, ως εκ τούτου, δεκτικά περαιτέρω μείωσης.
Παράλληλα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη τοποθέτησης των κεραιών σε επαρκή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και ειδικά κτήρια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού), ώστε να μειωθούν οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι.
Επίσης, η προσέγγιση που υιοθετείται σε συγκεκριμένη ΚΥΑ ως προς τα αποδεκτά όρια ασφαλείας, αποδίδει μια μινιμαλιστική εκδοχή του κινδύνου με βάση τις αποδεδειγμένες επιδράσεις, χωρίς να περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες ο κίνδυνος είναι απλώς πιθανολογούμενος και όχι αποδεδειγμένος (αρχή ελάχιστης προστασίας).
Αντίθετα, η προσέγγιση που υιοθετούν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες στηρίζεται στην έννοια του πιθανολογούμενου κινδύνου, που επιβάλλει τη λήψη μέτρων για τη μείωση της αβεβαιότητας και την αποτροπή ακόμη και των ενδεχόμενων βλαπτικών επιδράσεων (αρχή συνετής αποφυγής).
Κατά την έρευνα των σχετικών αναφορών, ο ΣτΠ διαπίστωσε περαιτέρω: Πλημμελή τήρηση των πολεοδομικών προϋποθέσεων για την τοποθέτηση των κεραιών. Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι οι κεραίες είχαν τοποθετηθεί χωρίς την απαραίτητη έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας ή καθ’ υπέρβαση της χορηγηθείσας έγκρισης. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι σχετικές άδειες χορηγούνται συχνά από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία χωρίς να ελέγχεται προηγουμένως η νομιμότητα του κτηρίου επί του οποίου ζητείται η εγκατάσταση. Έτσι, δεν αποκλείεται να τοποθετούνται κεραίες σε κτήρια τα οποία στερούνται νομίμου οικοδομικής άδειας ή παρουσιάζουν άλλες πολεοδομικές παραβάσεις. Παρατηρήθηκε, περαιτέρω, ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και σε εγκαταστάσεις κεραιών που έχουν χαρακτηρισθεί αυθαίρετες».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
*** Τροχαίο με τραυματισμό νεαρού αστυνομικού στην ε.ο. Τσακώνα – Καλό Νερό 
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9ης Αυγούστου, στο ύψος της Κόκλας, στην  ε.ο. Τσακώνας – Καλού Νερού, όταν μηχανή που οδηγούσε 31χρονος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 77χρονος άνδρας. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο νεαρός οδηγός της μηχανής, αστυνομικός στο επάγγελμα. Ο νεαρός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

***  Ξεσήκωσε το κοινό της Καλαμάτας ο Πάνος Μουζουράκης 
 
 
 
 
 
Κατάμεστο ήταν χθες το αμφιθέατρο του κάστρου οπού τραγούδησε ο Πάνος Μουζουράκης.
Ο κόσμος παρά την ζέστη παρακολούθησε τη συναυλία με το γνωστό καλλιτέχνη να ξεσηκώνει τον κόσμο με τα τραγούδια του αλλά και συνεχόμενες ατάκες που πρόσφεραν άφθονο γέλιο.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας τραγούδησε και ένα κομμάτι που είχε γράψει για τον νεαρό καλλιτέχνη, ο Μιχάλης Τούμπουρος με τίτλο «Θεές γοργόνες»,όπως ήταν φυσικά κατά τη διάρκεια της αναφοράς στον Μιχάλη Τούμπουρο ο κόσμος τον καταχειροκρότησε.
Video: https://youtu.be/bQJifOsVWG4 .-

*** Νέο ξενοδοχείο επιδιώκει να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας σε κτήριο όπου στεγαζόταν η «Φάρις» 
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη λύση της δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού κτηρίου επί των οδών Φαρών και Ασίνης στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις», που χρησίμευε έως τώρα για τη στέγαση της έδρας της. Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως αποφασίστηκε,  θα επιδιώξει την ενοικίαση του κτηρίου αυτού ως ξενοδοχείου.
Σημειώνεται ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» θα μεταστεγασθεί πολύ σύντομα στο ανακατασκευασθέν κτήριο της πρώην Καρδιολογικής, στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου.
Η παραπάνω απόφαση δείχνει τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, μετά την απόφαση για ενοικίαση του "Βασιλικού", να προχωρήσει προς εκμετάλλευση του κτηριακού της αποθέματος.
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του σχετικά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, η οποία αφορά στην έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2017, του νομικού προσώπου.
Το ίδιο συνέβη και για απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, η οποία αφορά στην έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2017, του νομικού προσώπου.  Α.Π.

***  Διαγωνισμός υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών στη Μεσσηνία 
Ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών των δημοσίων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Μεσσηνίας, για τα σχολικά έτη 2017-2018 & 2018-2019, συνολικού προϋπολογισμού 4.865.962,44 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%, προκηρύσσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων αναδόχων πρέπει να υποβληθούν με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, με έναρξη υποβολής χθες και καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00.
Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους υποψηφίους για 180 ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ αυτός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης  www.promitheus.gov.gr.
Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 το πρωί, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού - Τμήμα Προμηθειών -  Ψαρών 15, Καλαμάτα.
Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης θα διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτύου στις διευθύνσεις: www.promitheus.gov.gr και www.ppel.gov.gr .  

***  Τέλος στα "χρίσματα" και στους "εκλεκτούς” – Το πλάνο της Ν.Δ. για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση 
Με τη συζήτηση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να έχει ήδη ανοίξει στους πολιτικούς φορείς και να επικεντρώνεται ως είθισται στα λεγόμενα «χρίσματα», στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί η στάση που θα κρατήσει το κόμμα το Μάιο του 2019, όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή".
Το «σύνθημα» έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), όπου ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί η Ν.Δ. στο εν λόγω ζήτημα, απάντησε πως πρώτο μέλημα είναι να ακούσει αυτό που επιθυμούν οι κοινωνίες.
Καλά γνωρίζοντες τις σκέψεις του προέδρου της Ν.Δ., λένε ότι η Πειραιώς κινείται στη λογική να μη δώσει επισήμως «χρίσματα» σε «εκλεκτούς» του κόμματος, αλλά να «ακούσει» τους ίδιους τους πολίτες να υποδείξουν ποιον θεωρούν τον καταλληλότερο. «Αυτή είναι η λογική που διέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο το τελευταία διάστημα και κατά τις περιοδείες του», τονίζουν συνεργάτες του και η «γραμμή» δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, την κατ’ εξοχήν διαδικασία, όπου οι μηχανισμοί και τα κόμματα πρέπει να έπονται των τοπικών κοινωνιών.
«Η κοινωνία φεύγει από αυτή τη λογική. Χρίσματα όπως τα γνωρίζαμε δεν έχουν πια μεγάλο νόημα» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποτρέποντας επίδοξους αυτοδιοικητικούς από την «αγωνία» να πάρουν τις επίσημες ευλογίες της Πειραιώς. Η συγκεκριμένη λογική συμπυκνώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στη φράση «ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση» την οποία χρησιμοποίησε στην ίδια τοποθέτηση.
Κάποιος θα αναρωτηθεί εύλογα αν αυτό ερμηνεύεται ως καθολική μη εμπλοκή του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απάντηση είναι όχι. Ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, όπου απευθυνόταν σε στελέχη και όχι στο ευρύ κοινό, έδωσε το στίγμα της «γαλάζιας» στρατηγικής.
  Αντεστραμμένη πυραμίδα
Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντεστραμμένη πυραμίδα, όπου οι κοινωνίες θα αποφασίσουν και το κόμμα θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να δώσουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, μεταφέροντας σαφή εικόνα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Για την πραγμάτωση του συγκεκριμένου σχεδίου ήδη ο κ. Αυγενάκης και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς βουλευτές ανά νομό, αλλά και τα κομματικά στελέχη. Απώτερος στόχος ο κομματικός μηχανισμός της παράταξης να στηρίξει τους πιο άξιους και με τη μεγαλύτερη αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες υποψηφίους και όχι να επιβάλει δικούς του.
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. και ειδικά τα πιο έμπειρα στελέχη γνωρίζουν πως ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ένας από τους γόρδιους δεσμούς που έχει να λύσει ο κ. Αυγενάκης είναι οι τοπικές έριδες και οι προσωπικές στρατηγικές που πάντα αναδύονται σε αυτού του τύπου τις εκλογές και από τις οποίες η Ν.Δ. όχι μόνο θέλει να πάρει σαφέστατες αποστάσεις, αλλά εργάζεται ήδη ώστε να μην υπάρξουν και αν υπάρξουν να πάψουν εν τη γενέσει τους. Το σχετικό μήνυμα εστάλη σαφώς από τον ίδιο το γραμματέα όπου στην Πολιτική Επιτροπή τόνισε πως «δε θα επιτραπούν από κανέναν μικροκομματικές μεθοδεύσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε τόνο στους συνεργάτες του πως προτεραιότητα του κόμματος είναι οι εθνικές εκλογές και εκεί θα πρέπει να πέφτει όλο το βάρος. Στην Πειραιώς πιστεύουν πως οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι ακόμα εντατικότερα με το τέλος της θερινής ανάπαυλας. Ανάμεσα στα σχέδια είναι και η επανεμφάνιση του αιτήματος για εκλογές με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο, καθώς, αφού πέτυχε τον πρώτο του στόχο που ήταν η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., θα περάσει στο δεύτερο στάδιο, που δεν είναι άλλο από το να πείσει όλο και περισσότερα κοινωνικά ακροατήρια.

***  Μόνο επώνυμο ελαιόλαδο στα τραπέζια των εστιατορίων – Τέλος στο «λαδόξιδο» 
Τέλος στις φιάλες αμφιβόλου καθαριότητας οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων –το γνωστό «λαδόξιδο»– βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή",  θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν.
Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), όπως έχουν μετονομαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα. Η σχετική δημόσια διαβούλευση επί των νέων ΔΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όμως τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων.
Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δε νομοθετήθηκε ποτέ.
Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.
Γιατί δεν είχε γίνει έως τώρα; Η κουλτούρα που επικρατεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους τελικούς καταναλωτές είναι αυτή της χύμα κατανάλωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην Ιταλία, όπου τυποποιείται, ενώ η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιολάδο από το γνωστό τενεκέ.
Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, ενώ ωφελημένος αναμένεται να είναι και ο κλάδος εστίασης, καθώς, αφενός, το εστιατόριο μπορεί να χρεώνει τη φιάλη μιας χρήσης και, αφετέρου, να ενισχύει το κύρος του, ειδικά εάν επιλέξει κάποια γνωστά βραβευμένα ελαιόλαδα. Αυτοβούλως, άλλωστε, ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το ζητούν, με χρέωση 1,5 ευρώ (η φιάλη των 100 ml).

***  Υποχρεωτικά με ηλεκτρονική συνταγή 
Σε ισχύ τίθεται από 18 Σεπτεμβρίου η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση, για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις σε όλες τις καλλιέργειες, με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας. Μην το ξεχάσετε… Α.Π. 

***  Γ. Κατρούγκαλος: Έπειτα από 7 χρόνια λιτότητας είναι καιρός να δούμε μία καλύτερη μέρα 
«Η τρίτη αξιολόγηση δε θα έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά, που είχαν η πρώτη και η δεύτερη, έχει γυρίσει η σελίδα κι είναι πλέον δίκαιο για τον ελληνικό λαό, έπειτα από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, είναι καιρός πια να δούμε μία καλύτερη μέρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Η επόμενη αξιολόγηση δε θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, που ήταν αυτή η ασφυκτική πίεση για την προώθηση -ξανά- μέτρων λιτότητας, ξανά μέτρων που ήταν κοντά στη νεοφιλελεύθερη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επόμενη αξιολόγηση κυρίως θα έχει, σε ό,τι μας αφορά, τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, που έχουμε δεχθεί να πάρουμε τώρα και εξακολουθεί να ασκείται αυτή η πίεση, που είδαμε στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ προς τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους, για την ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προηγούμενων αξιολογήσεων οφείλονταν στο ότι «οι εταίροι μας και οι δανειστές μας, ειδικά το ΔΝΤ, που είναι ο βασικός σημαιοφόρος της λιτότητας, προβάλλουν από την αρχή ακραίες απαιτήσεις, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές και να κλείσει η αξιολόγηση σε μία πρωιμότερη φάση».
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει εκτός από την οικονομική και μία πολιτική διάσταση. Όπως διευκρίνισε, «στον οικονομικό τομέα τα νούμερα έχουν ήδη μία προφανή βελτίωση» και «σημαντικό στοίχημα είναι αυτό να περάσει στην καθημερινότητα», όμως, μετά το 2018, «η βασική διαφορά θα είναι η έλλειψη κηδεμονίας και αυτό δεν είναι μόνο στην οικονομία είναι κυρίως στο επίπεδο της Δημοκρατίας, να μπορούμε να κυβερνηθούμε πια σαν κανονική χώρα».
«Και μετά το 2018, που θα φύγουμε από το πρόγραμμα, την επιτροπεία, θα εξακολουθούμε να υπαγόμαστε στους όρους του συμφώνου σταθερότητας κι έχοντας μεγαλύτερο χρέος από άλλες χώρες, πάλι θα έχουμε υποχρεώσεις. Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά. Άλλο να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να ανταποκρίνεται η οικονομία σε ορισμένα μεγέθη, άλλο να έχεις επιτροπεία, ουσιαστικά δηλαδή να μην μπορείς να κυβερνήσεις μόνος σου, σε έναν ασφυκτικό κλοιό οδηγιών και αξιολογήσεων, αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 7 χρόνια», τόνισε ο αν. υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι «ήδη ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης […] δείχνει την πολιτική σταθεροποίηση».

***  333.600 διελεύσεις σε 1,5 μήνα από τα διόδια της Εθνικής Οδού προς Καλαμάτα 
Αύξηση της κίνησης προς και από την Καλαμάτα δείχνουν στοιχεία της κοινοπραξίας «Μορέας», τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου (53 ημέρες) έγιναν 333.600 διελεύσεις (6.294 διελεύσεις την ημέρα) από τα διόδια Καλαμάτας, σημειώνοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2016.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ και τα στοιχεία της κοινοπραξίας Μορέας, τον Ιούνιο έγιναν 1,43 εκατ. διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας (αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2016) και 1,38 εκατ. διελεύσεις τον Ιούλιο (έως τις 23/7), παρουσιάζοντας αύξηση 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

***  Δίκτυο αποχέτευσης Κοπανακίου - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων τ. Δήμου Αετού 
Ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2003 – 2010 ιεραρχήσαμε ψηλά το ζήτημα της αποχέτευσης.  Η επικρατούσα τότε κατάσταση εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ήταν μια διαρκής αισθητική προσβολή.
Κάθε σύνθετο έργο υποδομής, απαιτεί σχέδιο, ισχυρή βούληση, γνώση των βημάτων ωρίμανσης, σύνταξη μελετών και εξασφάλιση αναγκαίων αδειοδοτήσεων, διασφάλιση οικοπέδου και χρηματοδότηση.
Με αφορμή τα προγραμματισμένα εγκαίνια του ΒΙΟ.ΚΑ. στο Κοπανάκι, θα περιοριστώ σε ένα σύντομο ιστορικό του έργου «Κατασκευή αποχέτευσης Δ.Δ. Κοπανακίου και κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αετού».
  Ενέργειες ωρίμανσης του έργου
1. Η Δημοτική Αρχή της περιόδου 1999-2002 κινήθηκε στην κατεύθυνση δημιουργίας συνδέσμου για κοινό βιολογικό, ανοιχτού τύπου, με τον τ. Δήμο Δωρίου στη θέση «Ξενάκη Στάλθη» του Δωρίου. Στην ίδια λογική προτείναμε, ως νέα Δημοτική Αρχή, μαζί με τον τότε δήμαρχο Δωρίου (αρ. πρωτ.  428/12-2-2003), στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ κοινού έργου. Η πρόταση δεν εντάχθηκε στον περιφερειακό προγραμματισμό.
2. Διαβλέποντας το αδιέξοδο διαμορφώσαμε, από τις αρχές του 2004, το δικό μας δημοτικό σχέδιο. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.
3. Αναζητήσαμε χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας στα όρια του Δήμου μας. Βρήκαμε κατάλληλο οικόπεδο και το αγοράσαμε. Διασφαλίσαμε τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, καθορίσαμε το σημείο εκβολής και τον αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος του αείμνηστου, προέδρου τότε του Δ.Σ., Μπάμπη Χριστοφιλόπουλου, στην εξεύρεση του οικοπέδου.
4. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε στους πολίτες το σύνολο των αναγκαίων και εγκεκριμένων για το όλο έργο μελετών (Α.Δ.Σ. 126/2008), καθώς και το σύνολο των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.
5. Επιλέξαμε την κίνηση των λυμάτων με φυσική ροή, χωρίς αντλιοστάσια. Μειώσαμε κόστος λειτουργίας, πιθανές οχλήσεις θορύβου – μυρωδιάς, εξαρτήσεις από ρεύμα, τεχνικούς κ.ά.
6. Επιλέξαμε ΒΙΟ.ΚΑ τύπου compact (που θα εξυπηρετεί όλο τον τ. Δήμο Αετού, αλλά και τα αυξημένα φορτία του Κυριακάτικου Παζαριού), νέας, υψηλής τεχνολογίας. Χωρίς οσμές, αθόρυβο, ενταγμένο στο περιβάλλον, με εφεδρείες στη λειτουργία του, με συστήματα ασφαλείας και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με δυνατότητα επέκτασης.
  Αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου
Εξετάστηκαν όλες οι χρηματοδοτικές πηγές.
1. Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης (Α.Δ.Σ. 45/2009) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Σχεδιάσαμε (Α.Δ.Σ. 135/2009), εάν υπήρχε ανάγκη, τη λήψη δανείου από το Τ.Π.& Δανείων, για την κατασκευή του ΒΙΟ.ΚΑ.
Τελικά:
3. Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο των μελετών και εγκρίσεων του έργου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου, με το ποσό των 150.000,00 ευρώ
4. Χρηματοδοτήσαμε το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς και τμήματος δικτύων ακαθάρτων Κοπανακίου», (Α.Μ. 263/09), με ποσό σύμβασης 479.727,30 ευρώ, από το ΘΗΣΕΑ.
5.  Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης έργου (Α.Δ.Σ. 48/2010, αρ. πρωτ. 2271/21-6-2010) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων  2007 -2013», συνολικού προϋπολογισμού 4.280.000,00 ευρώ.
6. Η πρότασή μας έγινε δεκτή (01.10.2010) και το έργο εντάχθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη, με το ποσό των 3.251.630,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ένταξη δημοτικού έργου αποχέτευσης στο Επιχειρησιακό 2007-2013.
7. Ακολούθησε η αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης (Α.Δ.Σ. 94/2010) και η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, 07.10.2010, από τον τότε δήμαρχο Αετού Δημήτρη Δριμή και τον τότε περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη. Με τη σύμβαση αυτή, επειδή ο καποδιστριακός Δήμος Αετού δεν είχε διαχειριστική επάρκεια, ορίστηκαν ως φορείς υλοποίησης του έργου αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
8. Ακολούθησε η κατασκευή του έργου από τις υπηρεσίες της αιρετής πλέον περιφέρειας, (περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης), η οποία και χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων με 653.103,47 ευρώ + ΦΠΑ, ποσό σύμβασης, ύστερα από πρόταση του καλλικράτειου Δ. Τριφυλίας το 2014.
  Σημαντικότητα έργου
Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι έργο πνοής και αναγκαίο έργο υποδομής για κάθε τόπο. Προσθέτει αξία σε κάθε περιοχή. Ενισχύει την οικιστική και οικονομική δραστηριότητα. Προστατεύει το περιβάλλον. Βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι πολιτισμός.
Οφείλω, τέλος, ως δήμαρχος της περιόδου 2003-2010:
α) Να αναφερθώ στους αείμνηστους Παπανικολάου Δημήτρη, μελετητή του έργου και στον τεχνικό του Δήμου, Πολυχρονόπουλο Κώστα, που βοήθησαν ουσιαστικά στο έργο.
β) Να μνημονεύσω τον άτυχο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του, Μάιος 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου.
γ) Να ευχαριστήσω το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της περιόδου, που συνετέλεσαν στην παραγωγή του έργου, τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Πελ/νήσου και, κυρίως, το σύνολο των συμπολιτών του τ. Δήμου Αετού.
Το έργο έγινε πραγματικότητα με τη δική τους συμμετοχή, συμπαράσταση και εμπιστοσύνη.     
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Αναπληρωτή διοικητή «Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» - τ. δημάρχου Αετού

***  Ξέσπασμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κατά Βούτση (βίντεο) 
«Καταπέλτης» εναντίον του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και κατά των όσων είχε δηλώσει την Τετάρτη (09/08/2017) στην ΕΡΤ εναντίον της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη (10/08/2017) ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έκανε λόγο για «θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει της δηλώσεις του κ. Βούτση, ο κ. Χρυσόστομος προέβη σε μια ιδιαίτερα ψύχραιμη τοποθέτηση, καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει το παιχνίδι της αμφισβήτησης και της παρερμηνείας του πραγματικού ρόλου που ενυπάρχει στο τρίπτυχο «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια».
«Πιστεύω ότι εξαιτίας μιας μεταμνημονιακής καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας της κρίσεως και της αμφισβήτησης, θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει μια θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και δυστυχώς και ο κύριος πρόεδρος της Βουλής διαβάζει την Ιστορία με παραμορφωτικά γυαλιά, που έχουν να κάνουν με τον λαϊκισμό και την ιδεολογία», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Και πρόσθεσε: «Ποτέ μέσα στην Ιστορία δεν αμφισβητήθηκε η ουσιαστική σχέση Ελληνικότητας και Ορθοδοξίας. Και εξαιτίας αυτής της σχέσεως, είναι μια σχέση που καθορίζει την ταυτότητα ενός λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει σωβινισμός. Γράφτηκε μια Ιστορία και δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ακόμη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».
Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε εξάλλου πως «δεν είναι τόσο εύκολο και με τέτοια μεγάλη ευχέρεια να αμφισβητούμε αν ο λαός αυτός ή ποσοτικά κινείται πάνω από το 90%, αν ο λαός αυτός είναι Ορθόδοξος. Γιατί, εάν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τέτοια δεδομένα, τότε αμφισβητούμε, όχι απλά την ταυτότητά μας, αλλά το ρόλο μας που παίξαμε διαχρονικά μέσα στην ίδια την οικογένεια την ευρωπαϊκή».
Και συνεχίζοντας την κριτική του ως προς τα λεγόμενα του κ. Βούτση, είπε με έμφαση: «Θα ήθελα να πω στον κύριο πρόεδρο της Βουλής ότι ο ίδιος ήταν αυτός ο οποίος στην πρώτη φάση της ομιλίας του κατηγόρησε για χρήση εννοιών τέτοιων, που το πρόβλημα δεν είναι οι έννοιες αλλά το περιεχόμενο. Και στη δεύτερη τοποθέτησή του επανέλαβε ο ίδιος το λάθος αυτό, όταν χρησιμοποίησε έννοιες η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία και παρερμηνεύοντας ακριβώς αυτό το τρίπτυχο επιβεβαίωσε τελικά ότι μέσα στην ιδεολογία του και την τοποθέτησή του υπάρχει μια αποδόμηση της ίδιας της κοινωνίας, η οποία όπως γνωρίζετε όλοι από την ίδια την Ιστορία, τα τρία αυτά στοιχεία λειτούργησαν πολύ εποικοδομητικά».
Ο ίδιος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, δηλώντας πως «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διερχόμεθα μια μεγάλη περίοδο αλλαγών που, δυστυχώς, λειτουργούν τόσο δυναμικά μέσα στην κοινωνία που δεν υπάρχει δυνατότητα, όχι αντίδρασης, αλλά έκφρασης μιας άλλης άποψης».
Και κατέληξε: «Δεν ξέρω εάν αυτό το πράγμα προοιωνίζει κάτι καλό για το μέλλον ή εν ονόματι ενός προοδευτισμού και όχι κάποιου συντηρητισμού που ίσως θεωρεί ο κ. Βούτσης θα είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της Πατρίδος μας γενικότερα. Ξέρετε, οι λαοί που χάνουν τις ρίζες τους, δεν έχουν μέλλον».
video : newsbomb.gr: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντά στο Νίκο Βούτση , https://youtu.be/zlMyU1hMF_Q  .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Ο Ολυμπιακός έχασε στο Περιστέρι, χτύπησε και ο Εμενίκε  «Καμπανάκι» από Ατρόμητο
Ο Ολυμπιακός έχασε στο Περιστέρι, χτύπησε και ο Εμενίκε
~ Την ήττα με 1-0 από το Ατρόμητο στο Περιστέρι, γνώρισε ο Ολυμπιακός σε φιλική αναμέτρηση. Οι «ερυθρόλευκοι» εκτός από την ήττα είδαν τον Εμενίκε να τραυματίζεται και να αποχωρεί στο 20’.
Ο επιθετικός του Ολυμπιακού ένιωσε ενοχλήσεις στον δεξιό προσαγωγό και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο μόνος του και φανερά στεναχωρημένος.
Στο 65’ είχαμε σύρραξη. Τρία λεπτά μετά την είσοδό του ο Φιγκέιρας είχε αψιμαχία με τον Χατζησαΐα, με αποτέλεσμα ο διαιτητής και οι ψυχραιμότεροι να ηρεμήσουν την κατάσταση. Ο Χάσι στη συνέχεια έβγαλε τον Φιγκέιρας.
Στο 83’ ο Ούμπιντες έκτέλεσε το κόρνερ, ο Χατζηισαΐας έπιασε την κεφαλιά και έκανε το 1-0. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να δημιουργήσει φάσεις και να κυκλοφορήσει την μπάλα και να προβληματίσει ενόψει της αναμέτρησης με την Ριέκα.
Ατρόμητος: Μίρκοβιτς - Κιβρακίδης, Χατζηισαΐας, Μάντσον, Καρασαλίδης, Γιαννούλης - Κυριακίδης, Βασιλακάκης, Ούμπιντες - Μανούσος, Ντάουντα
 Αγωνίστηκαν και οι: Ντιγκινί, Λαζαρίδης, Βασιλείου, Ζησόπουλος, Νάστος και Μενσά
 Ολυμπιακός: Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ρέτσος, Βούκοβιτς, Μίλιτς (62’ Φιγκέιρας-65’ Νικολάου), Ρομαό (74’ Ζντιέλαρ ), Ζιλέ, Καρσελά (46’ Πάρντο ), Φορτούνης (46’ Σεμπά), Μάριν (46’ Ανδρούτσος), Εμενίκε (20’ λ.τρ. Μπεν- 80’ Ανσαριφάντ)  Newsroom ΔΟΛ

***  Ήττα με προβληματισμό ακόμα και για τις «ρεζέρβες» στον ΠΑΟΚ  Η Λαμία νίκησε στην Τούμπα
Ήττα με προβληματισμό ακόμα και για τις «ρεζέρβες» στον ΠΑΟΚ
~ Με γκολ λίγο πριν από το φινάλε, η Λαμία επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης σε φιλικό παιχνίδι επί του ΠΑΟΚ με 1-0. Αγώνας που διεξήχθη, κεκλεισμένων των θυρών, στην Τούμπα και κινήθηκε σε εξαιρετικά μέτριο επίπεδο.
Το γκολ που καθόρισε την έκβαση του ματς πέτυχε στο 89’, με κεφαλιά, ο Τσούκαλος. Συμμετοχή για τον «Δικέφαλο» στην αναμέτρηση είχαν, ως επί το πλείστον, οι νεαρότεροι ηλικιακά παίκτες του.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς): Πασχαλάκης (58’ Σιαμπάνης), Πούγγουρας, Δημητρίου, Κωνσταντινίδης, Τσαούσης, Κάτσε, Χατζηδίμπας, Λημνιός (76’ Τζοβάρας), Πέλκας (82’ Δημητριάδης), Αθανασιάδης (73’ Γκαργκαλατζίδης), Κουλούρης.
ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Ασίγκμπα, Αναστασιάδης, Κουκολής, Παντελιάδης (61’ Παπαργυρίου), Μπλάζιτς (61’ Βάντερσον), Όμο, Βασιλαντωνόπουλος, Ακόστα (61’ Φράγκος), Βουό, Πίτι.
Newsroom ΔΟΛ

***  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  0-2    (0-0).-   Φιλικό .-
 Το γκολ στο 86΄ ο Αλμπάνης , 89' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΌΛΛΩΝΑ ΚΑΙ 0-2! ο Ελμπάζ
Η σύνθεση του Απόλλωνα: Τσόβιτς, Ντάσιος, Κονέ, Σιατραβάνης (Μάατσεν), Μαάτσι, Ανιέτε, Καστιγιέχος, Παπάζογλου, Βαλλιάνος, Καλλέργης (ο Καστιγέχος)- Μπαρτολίνι .{  ο Καστιγέχος -ο Μενδρινός ,  Μπαρτολίνι-  Βαφέας ,  } .-
by Sport-fm August 10, 20:41:55
by Sport-fm August 10, 20:41:27
by Sport-fm August 10, 20:41:16

***  ΑΕΚ -ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   2-1  .-  Φιλικό  .-
Τα γκολ : Οι Κρητικοί πήραν προβάδισμα στο σκορ με το αυτογκόλ του Μάνταλου στο 9΄, ωστόσο ο Χριστοδουλόπουλος με πέναλτι έφερε το ματς στα ίσα στο 18΄ , Ο Σιμόες με κοντινή προβολή στο 49΄ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Οι συνθέσεις των ομάδων
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης (57’ Τσιντώτας), Μπακάκης (73’ Γιούσης), Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι (73’ Γιαννούτσος), Λόπες (57’ Βινίσιους), Γιόχανσον (46’ Γαλανόπουλος), Αϊντάρεβιτς (46’ Σιμόες), Μάνταλος (73’ Μπάμπης), Χριστοδουλόπουλος (57’ Κλωναρίδης), Τρίστασον (57’ Πατίτο), Λιβάγια (46’ Αλμέιδα)
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Ομπερχάουζερ, Ντικαμονά, Καρυπίδης, Πλιάτσικας, Κρος, Πάτραλης, Γιορέντε, Στάθης, Ντεβέσα, Μπούτνικ, Νσικουλού
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαπέτρου (Αθηνών)
ΒΟΗΘΟΙ: Σπυρόπουλος (Ανατ. Αττικής), Γεωργακόπουλος (Πειραιά)

~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~*
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-29-2017.html .- 
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Ιουλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....από το  2008 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-30-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 31 Ιουλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ... από το .....2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-31-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ Διαδρομές -2- Ιουλίου  2017 : Δευτέρα 31 /07 /2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2-2017-31-07-2017.html .- 
~*
~  http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                        
 www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                          
 Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5776   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3669   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.104  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 ~ https://www.youtube.com/user/stamos01  .-
~ https://www.youtube.com/user/stamatios01  .-
~ https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~***  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  
~** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-   
~** https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
~***   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~**  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου