ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...
~
ΚΑΒΑΛΑ

ΚΩΣ

ΚΩΣ
Για τη διαφορά των χαρακτήρων ανάμεσα στους συζύγους
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... Μου λένε μερικοί άνδρες: «Δεν συμφωνώ με την γυναίκα μου -είμαστε αντίθετοι χαρακτήρες. Άλλος χαρακτήρας εκείνη, άλλος εγώ! Πώς κάνει τέτοια παράξενα πράγματα ο Θεός; Δεν θα μπορούσε να οικονομήσει μερικές καταστάσεις έτσι, ώστε να ταιριάζουν τα ανδρόγυνα, για να μπορούν να ζουν πνευματικά;». «Δεν καταλαβαίνετε, τους λέω, ότι μέσα στην διαφορά των χαρακτήρων κρύβεται η αρμονία του Θεού; Οι διαφορετικοί χαρακτήρες δημιουργούν αρμονία. Αλίμονο, αν ήσασταν ίδιοι χαρακτήρες! Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν λ.χ. και οι δύο θυμώνατε εύκολα· θα γκρεμίζατε το σπίτι. Η, αν και οι δύο ήσασταν ήπιοι χαρακτήρες, θα κοιμόσασταν όρθιοι!...»...
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
2 Μαρτίου
Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου (†326). Μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου (†252), Ησυχίου του συγκλητικού (1), Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου. Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσιου Κοΐντου, του ομολογητού.
(1) O άγιος Ησύχιος έζησε στο χρόνια του Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του δ` αιώνα και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Όταν ξέσπασε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, του προτάθηκε να αρνηθεί την πίστη του και να σώσει τη ζωή του και το αξίωμά του. Όμως ο Ησύχιος δε δίστασε να περιφρονήσει όλες τις τιμές και τις υποσχέσεις και με θαυμαστή προθυμία ομολόγησε τη πίστη του. Τότε ο βασιλιάς εξαγριώθηκε και διέταξε να του αφαιρέσουν τα διάσημα του αξιώματός του και να του φορέσουν ταπεινωτικά ενδύματα και στη συνέχεια τον γελοιοποίησε μπροστά σ` όλους τους αξιωματούχους. Όμως, ο άγιος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τα πάντα, θεωρώντας ότι οι ανθρώπινες τιμές είναι πρόσκαιρες, ενώ οι ουράνιες τιμές είναι αιώνιες. Εξοργισμένος από την ηρωική στάση του Ησύχιου, ο Μαξιμιανός διέταξε την θανάτωσή του. Οι στρατιώτες τον οδήγησαν στον ποταμό Ορόντη, όπου αφού του έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό τον έριξαν στο πλέον βαθύ μέρος. Έτσι αξιώθηκε να γίνει μάρτυρας για την πίστη του στο Χριστό. ~
Σήμερα 02/03/2017 εορτάζουν:
Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός, Άγιος Θεόδοτος επίσκοπος Κυρήνειας Κύπρου Ομολογητής και Ιερομάρτυρας, Αγία Ευθαλία η παρθενομάρτυς, Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς
~   Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτήρ.
~   Ἄξιας κοσμικῆς, ἀπορρίψας τὸ κλέος, τὴν δόξαν τοῦ Χριστοῦ, ὠμολόγησας χαίρων, Ἠσύχιε πανένδοξε, Ἀθλητῶν ἐγκαλλώπισμα, ὅθεν ἔφερες, ὥσπερ τιμὴν τὴν αἰσχύνην, καὶ τὸν θάνατον, ἐν πνιγμονῇ τῶν ὑδάτων, δυνάμει τοῦ Πνεύματος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ησυχίου - 2 ΜΑΡΤΙΟΥ :
https://youtu.be/SCAUZr-Bpms  .-

~
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος....
 
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
 
*** Σαρακοστή Πάσχα! Πώς και γιατί πρέπει να την τηρήσουμε...

~
Πώς θα μπορούσε η να έχει όχι μια απλή επιφανειακή, αλλά μια αληθινή επίδραση στην ύπαρξή μας; Πώς είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε στη ζωή μας τη διδασκαλία της σχετικά με τη όπως μας μεταδίδεται κυρίως μέσα από τη λατρεία αυτής της περιόδου;
~    Τούτη η ζωή είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή των ανθρώπων εκείνων που ζούσαν τον καιρό που γράφονταν αυτοί οι ύμνοι και οι Ακολουθίες και συντάσσονταν οι κανόνες και τα τυπικά. Ζούσε τότε κανείς σε μια σχετικά μικρή και βασικά αγροτική κοινωνία, μέσα σ’ ένα οργανωμένο ορθόδοξο κόσμο και η διαμόρφωνε το γενικό ρυθμό της ζωής του. Τώρα όμως ζούμε σε τεράστια αστικά κέντρα, σε τεχνοκρατούμενες κοινωνίες, πληθωρικές στα θρησκευτικά «πιστεύω» τους με εκκοσμικευμένες απόψεις για τον κόσμο, και μέσα σ’ αυτές εμείς οι ορθόδοξοι αποτελούμε μια ασήμαντη μειονότητα. Η Μεγάλη Σαρακοστή δεν είναι πια «αισθητή», όπως ήταν παλιά στην ή στην Ρωσία, ας πούμε. Η ερώτησή μας λοιπόν είναι πολύ ουσιαστική: πώς μπορούμε εμείς -πέρα από το να κάνουμε μια ή δυο «συμβατικές» αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας – να τηρήσουμε τή Σαρακοστή;
Είναι φανερό, λόγου χάρη, ότι για τους πιο πολλούς από τους πιστούς το να παρακολουθούν καθημερινά τις Ακολουθίες αυτής της περιόδου είναι πέρα από κάθε συζήτηση. Εξακολουθούν, φυσικά να εκκλησιάζονται την Κυριακή, αλλά, όπως έχουμε πει, τις Κυριακές της Σαρακοστής η Θεία Λειτουργία, τουλάχιστον εξωτερικά, δεν αντανακλά κάτι από τη Μεγάλη Σαρακοστή και έτσι δεν μπορεί κανείς να έχει ούτε καν την αίσθηση του λατρευτικού τυπικού της Σαρακοστής, δεδομένου μάλιστα ότι η λατρεία είναι το μόνο μέσο που μας μεταφέρει στο πνεύμα της Σαρακοστής.
Και εφ’ όσον η Σαρακοστή με κανένα τρόπο δεν χρωματίζει τον πολιτισμό στον οποίο ανήκουμε, δεν είναι ν’ απορεί κανείς που αρνητικά καταλαβαίνουμε τη Σαρακοστή, δηλαδή, σαν μια περίοδο στην οποία απαγορεύονται μερικά πράγματα, όπως το κρέας, τα λίπη, οι χοροί και οι διασκεδάσεις. Η συνηθισμένη ερώτηση: «τι προσπαθείς να στερηθείς τούτη τη Σαρακοστή;» συνοψίζει τέλεια την αρνητική προσέγγιση της Σαρακοστής. Σαν θετική προσέγγιση, θεωρείται η αντίληψη ότι η Σαρακοστή είναι ο καιρός για την πραγματοποίηση της ετήσιας «υποχρέωσης» της Εξομολόγησης και της θείας Κοινωνίας («… και όχι αργότερα από την Κυριακή των Βαΐων…» έγραφε ένα φυλλαδιάκι μιας ενορίας). Και αφού εκπληρωθεί αυτή η υποχρέωση τότε το υπόλοιπο της Σαρακοστής φαίνεται να χάνει όλα τα θετικά νοήματα.
Όπως αναφέρει το dogma.gr έτσι είναι φανερό ότι έχει αναπτυχθεί μια, μάλλον βαθιά, διαφωνία ανάμεσα στο πνεύμα ή τη «θεωρία» της Σαρακοστής, που προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε με βάση τη λατρεία, και στην κοινή και συνηθισμένη αντίληψη που επικρατεί και υποστηρίζεται όχι μόνο από τους λαϊκούς αλλά ακόμα και από τους ίδιους τους κληρικούς. Γιατί είναι πάντοτε πολύ πιο εύκολο να περιορίσεις κάτι πνευματικό μέσα σε κάτι τυπικό παρά ν’ αναζητήσεις το πνευματικό μέσα στο τυπικό.
Μπορούμε να πούμε, χωρίς καμιά υπερβολή, ότι αν και η Μεγάλη Σαρακοστή “τηρείται” ακόμα, όμως έχει χάσει την επίδρασή της στη ζωή μας, σταμάτησε να είναι το λουτρό της μετανοίας και της ανανέωσης που είχε σαν σκοπό της, σύμφωνα με τη λειτουργική καί πνευματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Αλλά τότε, μπορούμε άραγε να ξαναβρούμε και να ξανακάνουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή μια πνευματική δύναμη για την καθημερινή πραγματικότητα της ύπαρξής μας;
Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση εξαρτάται πρώτα πρώτα – θα έλεγα και μοναδικά – από το αν επιθυμούμε να πάρουμε στα σοβαρά τη Μεγάλη Σαρακοστή ή όχι. Όσο και αν είναι νέες ή διαφορετικές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε σήμερα, όσο και αν είναι πραγματικές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υψώνονται από το σύγχρονο κόσμο μας, τίποτε απ’ αυτό δεν αποτελεί αμετάκλητο εμπόδιο, τίποτε δεν κάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή «αδύνατη».
Η πραγματική αιτία για την οποία βαθμιαία χάνουμε την επίδραση της Σαρακοστής στη ζωή μας βρίσκεται βαθύτερα. Είναι η δική μας συνειδητή ή ασυνείδητη μείωση της θρησκείας σε ένα επιπόλαιο τυπικισμό και συμβολισμό, πράγμα που αποτελεί ακριβώς το ξεστράτισμα και μετριάζει τη σοβαρότητα των απαιτήσεων της θρησκείας από τη ζωή μας, την αίτηση για δέσμευση και προσπάθεια.
Αυτή η μείωση, θα πρέπει να προσθέσουμε, είναι, κατά κάποιο τρόπο, ιδιόμορφη στην Ορθοδοξία. Οι χριστιανοί της Δύσης, Καθολικοί ή Προτεστάντες, όταν αντιμετωπίζουν αυτό που εκείνοι θεωρούν «αδύνατον» αλλάζουν την ίδια τη θρησκεία, την «προσαρμόζουν» στις νέες συνθήκες έτσι ώστε να την κάνουν «εφαρμόσιμη». Πρόσφατα, λόγου χάρη, είδαμε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρώτα να ελαττώνει τη νηστεία στο κατώτατο όριο και ύστερα να την ξεφορτώνεται τελείως. Με σωστή και δικαιολογημένη αγανάκτηση, καταγγέλλουμε μια τέτοια «προσαρμογή» σαν προδοσία της χριστιανικής παράδοσης και σαν περιορισμό στο ελάχιστο της χριστιανικής πίστης.
Και πραγματικά, η αλήθεια και η δόξα της Ορθοδοξίας είναι ότι δεν «προσαρμόζεται» και δεν συμβιβάζεται με τις χαμηλότερες επιδιώξεις και δεν κάνει το Χριστιανισμό «εύκολο». Αυτό είναι η δόξα για την Ορθοδοξία αλλά φυσικά, όχι για μας, τους ορθόδοξους.
Δεν είναι σήμερα, ούτε και χθες, αλλά πολύ παλιότερα που βρήκαμε ένα τρόπο να συμφιλιώνουμε τις απόλυτες απαιτήσεις της Εκκλησίας με την ανθρώπινη αδυναμία μας• και αυτό δεν γίνεται μόνο με «απώλεια του προσώπου» αλλά και με πρόσθετες αφορμές για αυτοδικαίωση και ήσυχη συνείδηση. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων συμβατικά, και ο συμβολικός τυπικισμός που διαποτίζει σήμερα όλη τη θρησκευτική μας ζωή. Έτσι, λόγου χάρη, δε θα σκεπτόμασταν ποτέ να αναθεωρήσουμε τη Λειτουργία μας και τους μοναστικούς κανονισμούς της -Θεός φυλάξοι!- θα συνεχίζαμε όμως να ονομάζουμε την Ακολουθία της μιας ώρας «ολονύκτια αγρυπνία» και υπερήφανα θα εξηγούσαμε ότι αυτή είναι η ίδια Ακολουθία που έκαναν οι μοναχοί στη Λαύρα του Αγίου Σάββα τον 9ο αιώνα!
Σε σχέση με τη Μεγ. Σαρακοστή, αντί να κάνουμε ουσιαστικές ερωτήσεις -«τι είναι νηστεία; ή «τι είναι Σαρακοστή»;- εμείς ικανοποιούμαστε με τα σύμβολά της. Στα εκκλησιαστικά περιοδικά και φυλλάδια εμφανίζονται συνταγές για «ένα υπέροχο νηστήσιμο πιάτο»! Μπορεί ακόμα η ενορία και να συγκεντρώσει μερικά πάρα πάνω χρήματα οργανώνοντας ένα καλοδιαφημισμένο «σαρακοστιανό γεύμα».
~  * Είναι τόσα πολλά εκείνα που στις εκκλησίες μας εξηγούνται συμβολικά σαν ενδιαφέροντα, πολύχρωμα και διασκεδαστικά έθιμα και παραδόσεις, σαν κάτι δηλαδή που μας δένει όχι τόσο πολύ με τον Θεό και με μια νέα ζωή «εν Αυτώ», όσο με το παρελθόν και τις συνήθειες των προγόνων μας, ώστε γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο να διακρίνουμε πίσω απ’ αυτά τα λαϊκά έθιμα τη σοβαρότητα της θρησκείας σε όλη της την έκταση.
Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει τίποτε το άσχημο στα διάφορα έθιμα. Όταν αυτά πρωτοεμφανίστηκαν ήταν τα μέσα με τα οποία η κοινωνία μπορούσε να δείξει ότι έπαιρνε στα σοβαρά τη θρησκεία. Τότε τα έθιμα δεν ήταν σύμβολα, αλλά η ίδια η ζωή. Αυτό που συνέβηκε πάντως ήταν το ότι καθώς άλλαξε η ζωή και έπαψε λίγο λίγο η θρησκεία να τη διαμορφώνει στην ολότητά της, λίγα από τα έθιμα διασώθηκαν σαν σύμβολα ενός τρόπου ζωής που δεν υπήρχε πια. Και αυτό που διασώθηκε ήταν εκείνο που, αφ’ ενός είναι έντονα ζωντανό και αφ’ ετέρου είναι λιγότερο δύσκολο.
Ο πνευματικός κίνδυνος εδώ είναι ότι σιγά σιγά αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει τη θρησκεία σαν ένα σύστημα από σύμβολα και έθιμα μάλλον, παρά να ερμηνεύει όλα αυτά σαν μια πρόκληση για πνευματική ανανέωση και προσπάθεια. Μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια που γίνεται για να προετοιμάζονται νηστίσιμα φαγητά ή για το πασχαλινό τραπέζι, παρά για τη νηστεία και τη συμμετοχή στην πνευματική πραγματικότητα του Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι, όσο τα έθιμα και οι παραδόσεις δεν συνδεθούν και πάλι με τη γενική θρησκευτική αντίληψη από την οποία προέρχονται, όσο δηλαδή δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα σύμβολα, η Εκκλησία θα παραμένει χωρισμένη από τη ζωή και δεν θα την επηρεάζει καθόλου. Αντί να παριστάνουμε με σύμβολα την «πλούσια κληρονομιά» μας καιρός είναι ν’ αρχίσουμε να την ενσωματώνουμε στην καθημερινή ζωή μας.
Το να πάρουμε λοιπόν στα σοβαρά τη Μεγάλη Σαρακοστή σημαίνει ότι θα τη θεωρούμε, πρώτα απ’ όλα με την πιο βαθιά έννοια, μια πνευματική πρόκληση που απαιτεί αντίδραση, απόφαση, πρόγραμμα και συνεχή προσπάθεια. Kαι ακριβώς για το λόγο αυτό, όπως ξέρουμε, θεσπίστηκαν από την Εκκλησία οι εβδομάδες προετοιμασίας για τη Μεγάλη Σαρακοστή. Η περίοδος αυτή είναι καιρός για δράση, για απόφαση, για προγραμματισμό. Και ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος είναι ν’ ακολουθήσουμε την καθοδήγηση της Εκκλησίας που είναι η μελέτη και ο στοχασμός πάνω στα πέντε ευαγγελικά θέματα που μας προσφέρονται τις πέντε Κυριακές της περιόδου πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Τα θέματα αυτά είναι: η διακαής επιθυμία (Ζακχαίος), η ταπείνωση (Τελώνης και φαρισαίος), επιστροφή από την εξορία (Άσωτος), η κρίση (Κυριακή της Απόκρεω) και η συγχωρητικότητα (Κυριακή της Τυροφάγου). Αυτές οι ευαγγελικές περικοπές δεν διαβάζονται μόνο και μόνο για ν’ ακουστούν στην Εκκλησία• σκοπός είναι να τις «πάρω μαζί μου στο σπίτι» και να στοχαστώ πάνω σ’ αυτές σχετίζοντάς τις μάλιστα με τη ζωή μου, την οικογενειακή μου κατάσταση, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, το ενδιαφέρον μου για τα υλικά πράγματα, τις σχέσεις μου με τους συγκεκριμένους ανθρώπους με τους οποίους ζω. Αν σ’ αυτή την προσπάθεια περισυλλογής προσθέσει κανείς και την προσευχή αυτής της περιόδου: «της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλαις ζωοδότα…» και τον ψαλμό 136 «επί των ποταμών της Βαβυλώνος εκεί εκαθήσαμεν…» μπορεί να καταλάβουμε τι σημαίνει να «νιώθεις ότι είσαι με την Εκκλησία», και πώς μπορεί μια λειτουργική περίοδος να χρωματίσει τη καθημερινή ζωή.
Επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διαβάσει κανείς κάποιο θρησκευτικό βιβλίο. Ο σκοπός δε αυτού του διαβάσματος δεν είναι μόνο ν’ αυξήσουμε τις θρησκευτικές γνώσεις μας• είναι βασικά να καθαρίσουμε το μυαλό μας απ’ όλα όσα συνήθως το πλημμυρίζουν. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο στο μυαλό μας συνωστίζονται όλων των ειδών οι έννοιες, τα ενδιαφέροντα, οι αγωνίες και οι εντυπώσεις και πόσο ελάχιστο έλεγχο ασκούμε πάνω σ’ όλα αυτά. Διαβάζοντας ένα θρησκευτικό βιβλίο συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε κάτι εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο περιεχόμενο των σκέψεών μας• δημιουργείται έτσι μια άλλη διανοητική και πνευματική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά, φυσικά, δεν είναι «συνταγές», ίσως να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προετοιμαστεί κανείς για τη Σαρακοστή.
Το βασικό σημείο είναι ότι, στη διάρκεια αυτής της περιόδου βλέπουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή σαν να βρίσκεται σε κάποια απόσταση, σαν κάτι δηλαδή που ακόμα έρχεται και που μας το στέλνει ο ίδιος ο Θεός σαν ευκαιρία για αλλαγή, για ανανέωση, για εμβάθυνση, και ότι παίρνουμε αυτή την επερχόμενη ευκαιρία πολύ στα σοβαρά.
Έτσι, όταν την Κυριακή της Συγγνώμης αφήνουμε το σπίτι μας και πάμε στον Εσπερινό, μπορεί να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δικά μας – έστω και για λίγο – τα λόγια από το Μεγάλο Προκείμενο που ανοίγει τη Μεγάλη Σαρακοστή:   Mη αποστρέψης το πρόσωπόν σου
από του παιδός σου, ότι θλίβομαι…

***  Επιμέλεια από κοινού σε γιαγιά και θεία Ρούπα με διάταξη του εισαγγελέα Καλαμάτας 
Φρ. Ραγκούσης: «Το παιδί αντιμετωπίσθηκε σαν μια εγκληματική μορφή»
 Να τους ανατεθεί οριστικά ζητά και ο εισαγγελέας με αίτηση που θα εκδικασθεί τον Απρίλιο 
 Την προσωρινή επιμέλεια του μικρού αγοριού της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από κοινού στη γιαγιά και τη θεία της μητέρας του έδωσε με διάταξη αορίστου διάρκειας που υπέγραψε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, αλλάζοντας όσα ίσχυαν μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, κατέθεσε αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για να τους παραχωρηθεί η επιμέλεια, όπως ζητούν οι ίδιες και επιθυμούν οι γονείς του παιδιού. Ο εισαγγελέας όρισε τη συζήτηση της αίτησής του στις 5 Απριλίου, ενώ για τότε αναβλήθηκαν να συνεκδικασθούν οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί για χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, της γιαγιάς και θείας, καθώς και των γονιών του παιδιού.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας χαρακτήρισαν θετική οι δύο δικηγόροι που παραστάθηκαν χθες εκ μέρους των Ρούπα και Μαζιώτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης και Αντώνης Κατσάς.
  Διάταξη του εισαγγελέα
Όπως εξήγησαν μιλώντας στο «Θ» οι δύο δικηγόροι, οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί να συνεκδικασθούν χθες (γιαγιάς – θείας και Ρούπα – Μαζιώτη) είχαν κατατεθεί βάσει του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. Όμως, από την ημέρα που κατατέθηκαν οι αιτήσεις μέχρι χθες που είχε ορισθεί το δικαστήριο, μεσολάβησαν κάποια γεγονότα. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, υπέγραψε τη διάταξη 2/28.2.2017, με την οποία αυτεπαγγέλτως διορίζει συνεπιτρόπους και αναθέτει προσωρινά την επιμέλεια στη γιαγιά και τη θεία του παιδιού από κοινού.
«Στην ουσία ο κ. εισαγγελέας έκανε δεκτό το αρχικό μας αίτημα, το οποίο είχε απορρίψει η εισαγγελέας Ανηλίκων στην Αθήνα. Αυτό συνέβη, γιατί υπήρξε ένα κενό μεταξύ 13 Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα. Είχε παρέλθει ο χρόνος που θα έπρεπε η εισαγγελέας Ανηλίκων, εντός μηνός από τη διάταξη που είχε βγάλει, να καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αίτηση για την οριστική επιμέλεια του παιδιού. Δεν το έκανε όμως αυτό η εισαγγελέας Ανηλίκων και υπήρξε ένα κενό. Αυτό το κενό συμπλήρωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας με τη διάταξη που έβγαλε προχθές. Η διάταξη έχει ισχύ μέχρι να εκδικασθούν οι αιτήσεις που δεν εκδικάσθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες). Ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας έκανε και μια δεύτερη κίνηση. Κατέθεσε αίτηση στο ίδιο δικαστήριο που υπάρχουν οι άλλες δύο αιτήσεις, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Ζητά και ο ίδιος με αίτησή του να ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού στη γιαγιά και τη θεία. Στην ουσία, ο εισαγγελέας καθίσταται διάδικος στη δίκη αυτή και ζητάει το ίδιο πράγμα που ζητάμε και εμείς», διευκρίνισε ο κ. Κατσάς.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προσδιόρισε την αίτησή του να συζητηθεί στις 5 Απριλίου του 2017 και στο χθεσινό δικαστήριο, μέσω της αντιεισαγγελέως, ζήτησε αναβολή εκδίκασης των δύο αιτήσεων, για να συνεκδικασθούν μαζί με τη δική του στις 5 Απριλίου. Αίτημα που έγινε δεκτό.
  Μεταγωγή Ρούπα - Μαζιώτη
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που είχε κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να παραστούν στην εκδίκαση της αίτησής τους οι γονείς Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, αυτό παραπέμφθηκε από το υπουργείο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και αυτός με τη σειρά του στο δικαστήριο.
«Κατά τη διαδικασία σήμερα διεφάνη μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς της Εισαγγελίας και του δικαστηρίου. Ο μεν εισαγγελέας εκτιμά ότι είναι αρμόδιο το δικαστήριο, το δικαστήριο πιθανόν να εκτιμά ότι αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας. Άρα αυτό το αίτημα είναι σε εκκρεμότητα. Σήμερα δικονομικά ήταν δύσκολο να λυθεί, γιατί περιορίσθηκε μόνο στη χορήγηση της αναβολής βάσει του αιτήματος του κ. εισαγγελέα. Μέσα στο διάστημα αυτό, μέχρι τις 5 Απριλίου, από πλευράς μας θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες μήπως ο κ. εισαγγελέας, από τη στιγμή που έχει καταστεί διάδικος στη δίκη, μπορεί να πάρει θέση και να διατάξει τη μεταγωγή τους. Γιατί αν φθάσουμε 5 Απριλίου, πιθανόν να χρειασθεί κι άλλη αναβολή της δίκης, ώστε το δικαστήριο να βγάλει απόφαση μόνο για το αίτημα της μεταγωγής των γονιών.
Εμείς επιδιώκουμε την παρουσία των γονιών εδώ, γιατί οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι αναντικατάστατη η παρουσία τους και πως ούτε καν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι όπως λένε, μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αντικαταστήσουν τη δική τους παρουσία στο δικαστήριο, το οποίο αφορά στο μέλλον του παιδιού τους. Οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα, τον τρόπο και τα μέσα να αναδείξουν στο δικαστήριο την όλη υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις σε ένα ζήτημα που έχει σχέση με το μέλλον ενός παιδιού, το οποίο δεν είναι υπόλογο για τίποτα», κατέληξε ο κ. Κατσάς.
  Φρ. Ραγκούσης
Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε μιλώντας στο «Θ»: «Από κανένα μυαλό και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να περάσει η ιδέα ότι ο Μαζιώτης και η Ρούπα θα χρησιμοποιούσαν ποτέ το παιδί τους για έκνομες δραστηριότητες. Ποτέ δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους και πάντα ανελάμβαναν τις ευθύνες τους. Θεωρούν απαραίτητη την παρουσία τους στη δίκη για να στηρίξουν το αίτημα, αλλά και για να αποδείξουν τις δραστηριότητες αρμόδιων οργάνων που έκλεισαν το παιδί τους στο Ψυχιατρείο και το κατέστησαν το μικρότερο φυλακισμένο που υπήρξε ποτέ. Το παιδί αντιμετωπίσθηκε σαν μια εγκληματική μορφή, ενώ και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα από τη δράση τους, φρόντισαν το παιδί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον υγιές και κοινωνικά αποδεκτό».
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** 85 περίπου μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Ιστιοφόρο , στο οποίο επέβαιναν περίπου 85 μετανάστες, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιχείρηση του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιος από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα με κινητό τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας και ανέφερε ότι το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν αντιμετώπιζε πρόβλημα.
Οι μετανάστες  περισυνελέγησαν με ασφάλεια από παραπλέον πλοίο και μεταφέρονται αυτή την ώρα στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το πλοίο αναμένεται να φθάσει στην Καλαμάτα γύρω στις 11 π.μ. Αυτή την ώρα είναι σε αναζήτηση χώρος από το Δήμο Καλαμάτας, στον οποίο θα γίνει η ταυτοποίηση των μεταναστών και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Αθήνα. 

*** Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Αριστείδη Καλαντζάκο 
Ας είναι παράδειγμα
για όλους μας
Με θλίψη αποχαιρετάμε τον Αριστείδη Καλαντζάκο, υπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας για πολλά χρόνια. Ο Αριστείδης Καλαντζάκος υπηρέτησε την πολιτική, τη Μεσσηνία και την Παράταξη με ήθος, εντιμότητα, ευπρέπεια και αφοσίωση.
Θα τον θυμόμαστε θετικά και η διαδρομή του ας είναι παράδειγμα για όλους μας.
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Κατσίβελας και Κόλλιας για
τον Αριστείδη Καλαντζάκο
Τη θλίψη τους για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου εκφράζουν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας πως με την απώλειά του η Τριφυλία και πολιτικός του χώρος γίνονται φτωχότεροι.
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου, ο κ. Κατσίβελας αναφέρει: «Η Τριφυλία θλίβεται και τιμά το μεγάλο Τριφύλιο πολιτικό Αριστείδη Καλαντζάκο. Γόνος και συνεχιστής μιας λαμπρής οικογένειας με μεγάλη προσφορά στον τόπο και την πατρίδα μας. Πολιτικός ευγενής, υπερήφανος, διορατικός, μεγαλόψυχος, μαχητής, συναινετικός, μετριοπαθής, αξιοπρεπής, φιλελεύθερος, διαχρονικός και ωφέλιμος. Ευπατρίδης της πολιτικής και της ζωής. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και καθιστά φτωχότερο τον πολιτικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε έντιμα, με αίσθημα ευθύνης, αρχές και αξίες. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη του προσφορά. Θα παραμείνει σημείο αναφοράς για όλους εμάς. Ο Δήμος Τριφυλίας και η ιδιαιτέρα πατρίδα του θα τον τιμούν για πάντα».
Σε δήλωσή του, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τονίζει πως «τιμήθηκε από το μεσσηνιακό λαό και τίμησε την ψήφο του», σημειώνοντας: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου, πολιτικού ανδρός που καθ’ όλη τη μακρά πολιτική του διαδρομή πορεύτηκε με αξιοπρέπεια και σωφροσύνη, τίμησε την ψήφο του μεσσηνιακού λαού αλλά και τα αξιώματα με τα οποία ο ίδιος τιμήθηκε. Από τη συνεργασία μαζί του, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εργασίας κι εγώ γραμματέας του Συνδικαλιστικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, είχα την ευκαιρία να διαγνώσω την κοινωνική του ευαισθησία και τα φιλεργατικά του αισθήματα, αλλά και το συναινετικό και συνθετικό του πνεύμα, σε μια εποχή, μάλιστα, έντονων συνδικαλιστικών συγκρούσεων.
Με το θάνατό του η Τριφυλία γίνεται πολιτικά φτωχότερη. Στη σύζυγό του, στην κόρη του και τους συγγενείς του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια».
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Ο Π. Νίκας για την εκδημία
του Αριστείδη Καλαντζάκου
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του Αριστείδη Καλαντζάκου: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την εκδημία του αείμνηστου υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου. Υπηρέτησε τον Κοινοβουλευτισμό με ήθος, πραότητα, μετριοπάθεια και ικανότητα συνθέσεων. Για τους Μεσσήνιους είχε μόνο αγάπη και ενδιαφέρον. Τη μνήμη του ας συνοδεύουν οι καλές του υπηρεσίες προς το λαό μας».
Να σημειωθεί πως ο κ. Νίκας θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Αριστείδη Καλαντζάκου.


Ο πρώην υπουργός Στέφανος
Μάνος για τον Αριστείδη Καλαντζάκο
Mε ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook την Τρίτη το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου, αναφέροντας:
«Με λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου. Μεγαλύτερος από εμένα, πολιτικά πολύπειρος, τελείως δεξιός στο φρόνημα, θα ήταν δύσκολο να συνδεθεί μαζί μου με φιλία. Κι όμως, ήμασταν φίλοι και μπορέσαμε να συνεργαστούμε εκπληκτικά, ιδίως στην τελευταία κυβερνητική φάση, όταν αυτός ήταν υπουργός Εργασίας και εγώ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παλαιοκομματικός ασφαλώς, αλλά όπως έλεγε, πώς αλλιώς θα τα έβγαζε πέρα με τα θηρία Μπούτος και Σαμαράς. Ό,τι έκανε συνοδευόταν με χιούμορ, ποτέ με κακία. Κακία που περίσσευε στη Μεσσηνία. Η κόρη του Σοφία δοκίμασε την πολιτική, εξελέγη και στη συνέχεια την παράτησε για τη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της ήταν αγαπητός».

*** Αλλάζουν… όψη Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος 
 
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας ελήφθη, μεταξύ άλλων, απόφαση, σύμφωνα με την οποία προέβη σε κατάρτιση όρων και σύνταξη διακήρυξης διενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού, τμημάτων των οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του, με πολύ ευνοϊκούς όρους, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η παρέμβαση αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων των οδών Ηρώων και Αύρας από το ύψος της Κρήτης μέχρι την οδό Ναυαρίνου, μήκους περίπου 370 μέτρων.
Σκοπός της μελέτης είναι πρωτίστως η διευθέτηση του κυμαινόμενου σήμερα πλάτους των δρόμων, σε δρόμους και πάλι διπλής κατεύθυνσης, σταθερού όμως πλάτους ανά λωρίδα κατεύθυνσης, 6,40 μέτρων για την Αύρας και 7,00 μέτρων για την Ηρώων, με μικρή μετατόπιση των υφιστάμενων αξόνων. Συγχρόνως, δημιουργούνται πεζοδρόμια, και αυτά κυμαινόμενου πλάτους, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τα σημερινά και με καινούργια υλικά επιστρώσεων.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πεζόδρομου Ποσειδώνος, στη μαρίνα Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιείται με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αφορούν αφενός μεν στη βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού του πεζόδρομου με φώτα νέας τεχνολογίας (LED), στην αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών επίστρωσης σε διάφορα σημεία του δρόμου, αλλά και στη σύνδεση του παραπάνω πεζόδρομου με την οδό Σαλαμίνος, με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου πλάτους 5,0 μέτρων και μήκους 45 μέτρων
Στην ανατολική πλευρά της Αύρας δε θα υπάρχουν καθόλου θέσεις στάθμευσης, εφόσον η μελέτη προβλέπει εκεί ουσιαστική αύξηση του ήδη μικρού σε πλάτος υφιστάμενου πεζοδρομίου, ιδιαίτερα μετά την οδό Κοδριγκτώνος και μέχρι την οδό Κρήτης.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της μελέτης αφορά, όμως, στον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου, που θα περιλαμβάνει νέου τύπου ιστούς ύψους 7,0 μέτρων με τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Οι ιστοί τοποθετούνται σε γραμμική διάταξη στη δυτική πλευρά του δρόμου, οι δε υπάρχοντες ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ στην ανατολική πλευρά, παραμένουν ως έχουν.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μετατόπιση τεσσάρων ξύλινων ιστών στην ανατολική πλευρά, από τη δυτική που είναι σήμερα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το πράσινο, προβλέπεται η φύτευση δέντρων (μουριές) σε πλάτη πεζοδρομίων που είναι πάνω από 3,0 μέτρα.
Στην οδό Ηρώων δημιουργούνται και στις δύο πλευρές θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε εσοχή, πλάτους 2,0 μέτρων, οι οποίες θα διακόπτονται μόνο στα σημεία των νόμιμων εισόδων που οδηγούν σε χώρους στάθμευσης μέσα σε ακάλυπτους χώρους κατοικιών ή σε υπόγεια garage.
Οι ζώνες στάθμευσης δημιουργούνται σχεδόν σε όλο το μήκος της οδού, εκτός των σημείων όπου η στάθμευση δεν είναι εφικτή λόγω του μικρού πλάτους των προτεινόμενων πεζοδρομίων, στα οποία η ασφάλεια των πεζών πρέπει να υπερισχύει της στάθμευσης των οχημάτων.
Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης κ.λπ., με την κατασκευή των απαραίτητων ραμπών και διαβάσεων και τη δημιουργία ζώνης όδευσης των ατόμων με δυσκολία όρασης, σε πλάτη πεζοδρομίων και οδεύσεις όπου μπορεί να αναπτυχθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα, καθότι η όδευση των τυφλών πρέπει απαραίτητα να είναι ανεμπόδιστη για χώρο κατ' ελάχιστον 1,50 μέτρο από τον άξονα της πλάκας όδευσης.
Τέλος, αντικαθίστανται οι υπάρχοντες μεταλλικοί κάδοι οικιακών απορριμμάτων με νέους κυκλικούς πέτρινους στην εξωτερική τους πλευρά κάδους, μεγάλης χωρητικότητας.  Α.Π.

***  Αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Βελιγράδι από τις 15 Ιουνίου 
Με μια ακόμα πόλη θα συνδεθεί αεροπορικά η Καλαμάτα. Ειδικότερα, την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Βελιγράδι, από 15 Ιουνίου έως 27 Σεπτεμβρίου, με αεροπλάνα της AirSerbia, ανακοίνωσε η product manager της Odeon World Travel, Ljubica Todorovic, σε συνάντηση που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού IFT στο Βελιγράδι.
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες της σέρβικης αγοράς (Odeon World Travel, Filip Travel, Ponte Travel και Eurojet), ώστε να υποστηρίξουν τη νέα πτήση από Σερβία προς Πελοπόννησο.
Σημαντικό, κατά την Περιφέρεια, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα των Σέρβων τουριστικών πρακτόρων θα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, ενώ ήδη προωθούν και διαφημίζουν στα πακέτα τους το νέο προορισμό.
Η νέα πτήση Καλαμάτα – Βελιγράδι, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν η αρχή στην προσπάθεια δημιουργίας τουριστικού ρεύματος από την περιοχή προς την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της δε, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία εξετάζεται να υπάρξει ένα διήμερο αφιερωμένο στον πολιτισμό - τουρισμό της Πελοποννήσου, με έμφαση στο θρησκευτικό και προσκυνηματικό περιεχόμενο.
Παράλληλα, τον Απρίλιο 25 Σέρβοι τουριστικοί συντάκτες (press trip) θα ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο.

*** Άνω – κάτω η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες 
Σε δυο στρατόπεδα Φιλοπεριβαλλοντικών - Φιλοαγροτών
 Με την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «βρείτε λύση», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος δέχεται συμβιβαστικές εισηγήσεις για να γίνουν κανονικά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να μην επηρεαστούν από το θέμα των δασικών χαρτών.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους, όμως η αλήθεια είναι πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», σε «φιλοπεριβαλλοντικούς», έχοντας μαζί τους τούς Οικολόγους- Πράσινους, που ζητούν άρον άρον να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες με τις όποιες βελτιώσεις, και «φιλοαγροτικούς», που θα επιθυμούσαν «αναβολή μέχρι νεοτέρας» και σημαντικές υποχωρήσεις.
Οι μεν φιλοπεριβαλλοντικοί λένε πως πρέπει επιτέλους να γίνουν οι δασικοί χάρτες, να σταματήσει η ιστορία με τα καταπατημένα, γιατί είναι καθ’ οδόν πρόστιμα από την Ε.Ε. και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι φιλοαγροτικοί εκφράζουν φόβους ότι με αυτή την ιστορία ελλοχεύει το απευκταίο ενδεχόμενο να χαθούν επιδοτήσεις ή να ζητηθούν πίσω και επιδοτήσεις προηγούμενων ετών, αν δεν υπάρξει εξορθολογισμός στους δασικούς χάρτες.
Στο πλευρό του Β. Αποστόλου (φιλοαγροτικοί) τάσσονται σε γενικές γραμμές και οι υφυπουργοί των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης – Ν. Μαυραγάνης, που διατύπωσαν τις διαφωνίες τους και ζητούν αναστολή μέχρι νεοτέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώσπου να εξεταστούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Επιπλέον, οι ΑΝΕΛ θέτουν θέμα χρήσης αεροφωτογραφιών του 1975, καθώς δίνει ο νόμος το σχετικό δικαίωμα.
Την περασμένη Τρίτη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, υπήρξε ευρεία σύσκεψη σε επίπεδο νομικών συμβούλων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή οι Δήμοι, δια του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ζητούν νέα παράταση. Όμως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε δοθεί οριστική λύση.
Το θέμα των νομοτεχνικών βελτιώσεων στο ζήτημα των δασικών χαρτών δεν είναι απλό, γιατί το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τα δάση και κάθε άλλη δραστηριότητα φαίνεται να έπεται, ενώ μόλις το 30% των Δήμων, ενώ είχαν ειδοποιηθεί από το καλοκαίρι, έχουν ανταποκριθεί.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι δασολόγος, φέρεται ενοχλημένος, παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Σωκράτη Φάμελλο. Πηγές αναφέρουν πως είναι ξανά στο κόκκινο οι σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις.
Οι ΑΝΕΛ επιμένουν πως οι Δήμοι είναι απροετοίμαστοι και ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, υφυπουργοί των ΑΝΕΛ φέρεται να το δήλωσαν ανοιχτά πως κινδυνεύει να τιναχτεί όλο το σύστημα των επιδοτήσεων: «Τι θα λέμε στους αγρότες; Δηλώστε τα χωράφια σας, αλλά κινδυνεύετε να κηρυχθούν δασικά;».
Έτσι, ενώ όλοι συμφωνούν πως υπάρχει όντως πρόβλημα με τα καταπατημένα, ότι χρειάζεται να τελειώσουν επιτέλους οι δασικοί χάρτες, για να μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρήσης γης, ώστε να έρθουν επενδύσεις, τα μηνύματα είναι αρνητικά, ως προς τον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών: Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.ο.κ. παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάγνωση των αγροτικών εκτάσεων.
  Η στάση των Οικολόγων Πράσινων
Το θέμα των δασικών χαρτών δημιουργεί χάσμα και με τους Οικολόγους- Πράσινους, παρότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επιμένει πως το θέμα θα λυθεί και είναι πιο κοντά με τον Σωκράτη Φάμελλο. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη τού χρεώνουν ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για το μπάχαλο, ως προκάτοχος του Φάμελλου, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος.
  Η στάση της Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να σηκώνει το θέμα, τονίζοντας πως το αλαλούμ είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που χωρίς σχέδιο ξεκίνησε να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες.
Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλοι συμφωνούν πως το θέμα των δασικών χαρτών δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, ούτε με τον τρόπο που επιχειρεί να το λύσει η κυβέρνηση, ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηκώνει το θέμα. «Έχει γίνει χαμός με τους χάρτες», μας έλεγαν δύο βουλευτές της Πελοποννήσου, που θεωρούνται από τους πλέον μετριοπαθείς.
«Οι αγρότες είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα. Μπορεί να το αντέξει αυτό η κυβέρνηση;».
Το ΚΚΕ, δια της Διαμάντως Μανωλάκου, τομεάρχου Αγροτικού, κατηγορεί την κυβέρνηση για νέα χαράτσια και για το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν τη νύφη για λάθη τα οποία δεν οφείλονται σε εκείνους.

*** Κάθε μήνα στην Αναγνωσταρά 
Επαναλήφθηκε χθες το μεγάλο μπέρδεμα με το παρκάρισμα στην οδό Αναγνωσταρά ανάλογα με το μήνα. Το πρωινό βρήκε αρκετούς να έχουν παρκάρει κανονικά και κάποιους να έχουν ξεχασθεί ανάποδα. Το αποτέλεσμα ήταν τα διερχόμενα αυτοκίνητα να κάνουν «σλάλομ» ανάμεσα στα σταθμευμένα και οι παράνομοι να αποκτήσουν κλήσεις στο παρμπρίζ.
Β.Β.

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για ΟΜΠΑΜΑ και ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ;..

~   Μία είδηση που διαβάσαμε  προκάλεσε αίσθηση και αηδία.
Διαβάζουμε λοιπόν πως (μπορείτε να δείτε το αμερικάνικο άρθρο εδώ) πως επί Προεδρίας Ομπάμα υπήρχε εντός του Λευκού Οίκου ένα κύκλωμα, ένας σκοτεινός κύκλος παιδοφιλίας.
Την Κυριακή το απόγευμα (τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου) ο Τζούλιαν Άσανζ των WikiLeaks ανακοίνωσε πως έχει αποδείξεις για το κύκλωμα παιδοφιλίας του Λευκού Οίκου σε γνώση και συμμετοχή του Μπάρακ Ομπάμα.
Το e-mail που ανακάλυψαν τα WikiLeaks αναφέρει πως “ ένα νεαρό αγόρι ηλικίας 5 ετών θα είναι εξαιρετικό για τον Πρόεδρο. Θα φτάσει από τη Ρουμανία την Τρίτη. Είμαι σίγουρος πως ο Πρόεδρος θα ευχαριστηθεί”. Σύμφωνα με τον Άσανζ στον κύκλο Παιδοφιλίας εμπλέκονται ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ και ο γνωστός ηθοποιός Μπεν Άφλεκ, μεταξύ άλλων.
Ψάξαμε λίγο παραπάνω το θέμα και βρήκαμε πως πρόκειται για άλλη μία περίπτωση ψευδών ειδήσεων του Ίντερνετ που μόνο σκοπό είχε τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ούτε ο Τζούλιαν Άσανζ, ούτε τα WikiLeaks δημοσίευσαν email όπως αυτό που υποτίθεται ότι έχουν στην κατοχή τους, ούτε ένα tweet από τους επίσημους λογαριασμούς τους.
Καλούμε τους αναγνώστες μας, να φιλτράρουν αυτά που διαβάζουν. Οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτά που διαβάζουμε και κυρίως πιστεύουμε.

*** ΒΟΜΒΑ!300,000 Θέσεις Εργασίας, Μισθός 3,000 ευρώ ΑΝ άκουγαν τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ από το 2007...

~  Η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε γεωφυσικούς πόρους. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ‘κοιμούνται’ στο υπέδαφος της χώρας μας, περιμένοντας να ξυπνήσουν από το τρυπάνι κάποιου. Μόνο που αυτός ο κάποιος δεν θα είναι το ελληνικό κράτος. Άλλωστε όλα ‘παραχωρήθηκαν’ στους Δανειστές για 99 χρόνια. Τυχαίο; όχι.
Ο γνωστός καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, άλλωστε το είπε πρόσφατα, αλλά πέρασε στα ψιλά γράμματα. Είπε πως πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες βιογενούς αερίου, αερίου δηλαδή που δεν παράγεται από την διάσπαση του πετρελαίου αλλά είναι εγκλωβισμένο αέριο στα έγκατα των πετρωμάτων. Αέριο υψηλής εμπορικής, οικονομικής αξίας.
Συνυπολογίστε πως (σύμφωνα με τον καθηγητή) η περιοχή νότια της Κρήτης υπολογίζεται πως έχει πολλαπλάσιο απόθεμα από αυτό του Κατάρ. Ξέρετε όλοι τι σημαίνει Κατάρ για την παγκόσμια οικονομία. Εξαιρετικά πλούσια είναι τα αποθέματα και στο Ιόνιο.
Ο καθηγητής κος Φώσκολος υπολογίζει πως αν οι εταιρείες μπουν στο παιγνίδι της εξόρυξης θα δημιουργηθούν 300,000 θέσεις εργασίας με μισθό (όπως υπολογίζει λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας)  έως 4,000 ευρώ. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για τα Δημόσια Ταμεία.
Η ελληνική όμως Δυτικόδουλη κυβέρνηση για άλλη μία φορά δεν κάνει το Εθνικό της Καθήκον και απλά εκχωρεί τα πάντα χωρίς όφελος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Κ.Βελόπουλος το φώναζε από τα έδρανα και το βήμα της Βουλής.
Βίντεο 1 : Βελόπουλος - ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ (πρωτολ.) 10-1-11 , https://youtu.be/ojyNhbxCjfc .-
Βίντεο 2 : Βελόπουλος - ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ (δευτερολ.) 10-1-11 , https://youtu.be/aqj7Ag9z35g .-

***  ΙΕΡΗ ΥΠΟΚΛΙΣΗ των ξένων στο ΜΕΓΑΛΕΙΟ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! Η Κυβέρνηση όμως πάλι μας ξεφτύλισε... (φωτογραφίες)

~ Οι Ναπολιτάνοι είναι περήφανοι για την Ελλάδα και την Ελληνική Γλώσσα.
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καθιερώσει ημέρα αρχαιοελληνικού πολιτισμού (στα σχολεία φυσικά) και... όπως είχε αναφέρει ο σπουδαίος αρχιμουσικός και φιλέλληνας Ιταλός Ρικάρντο Μούτι, θαυμάζοντας τον πολιτισμό της χώρας μας: «Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να διανοηθώ τη Γηραιά Ήπειρο χωρίς αυτήν. Γεννήθηκα στη Νάπολη και σε όλη μου τη ζωή, η μεγαλύτερη υπερηφάνεια μου ήταν και παραμένει ότι είδα το φως στην περιοχή: Μεγάλη Ελλάδα!»

Σε ένα πανέμορφο, λοιπόν, νεοκλασικό κτίριο με εξαιρετική διακόσμηση, Ιταλοί μαθητές κλασσικών Λυκείων τίμησαν την ελληνική γλώσσα μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο. Πλήθος ήταν οι  παρόντες για να ακούσουν τους νεαρούς μαθητές και τις μαθήτριες να απαγγέλλουν αρχαιοελληνικά κείμενα. Η ομάδες των μαθητών εναλλάσσονταν και  ο κάθε μαθητής διάβαζε ένα μέρος κειμένου από αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και ακολουθούσε ο δεύτερος, ο τρίτος κ.α. συνεχίζοντας με κείμενα άλλου αρχαίου φιλοσόφου ή ποιητού. Το σημαντικό είναι ότι αυτές τις αναγνώσεις  γίνονταν συνοδεία ομάδας νεαρών μουσικών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είχαν φορέσει αρχαιοελληνικά ενδύματα παρουσιάζοντας κείμενα αρχαίων ποιητών, φιλοσόφων και τραγωδών.

Και όλη αυτή η εκδήλωση, τιμώντας την “Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού” πραγματοποιήθηκε κάτω από την Ελληνική σημαία.
Αν δεν βλέπετε κάτι, ορθώς δεν το βλέπετε. Οι Έλληνες επίσημοι προσκεκλημένοι δεν προσήλθαν. Τους έπεσε βαριά η ταραμοσαλάτα φαίνεται.




*** ΒΟΜΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στον Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ! Έρχονται ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...

~ «Η διαπραγμάτευση αυτή έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερούσε συνειδητά και διαπραγματευόταν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
«Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά. Ο κίνδυνος να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση είναι μεγάλος», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βίντεο :ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δελτίο του ΑΝΤ1 , https://youtu.be/k3OIBCTY6Jc  .-
*   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στο Βερολίνο και στις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Διεκδίκησα την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ταυτόχρονα παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση».
«Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την αξιολόγηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, μείωση του αφορολόγητου και μείωση των συντάξεων. «Εμείς δεσμευόμαστε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις», είπε και αναγνώρισε ότι υπάρχει ευθύνη και στους δανειστές, που προσέρχονται με υπερβολικές απαιτήσεις, «αλλά όταν είμαστε αναξιόπιστοι, τους δίνουμε το δικαίωμα».
«Η κυβέρνηση, ψηφίζοντας από τώρα μέτρα για το 2019 και το 2020, φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα: «Δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο. Ο κ. Τσίπρας μόνος του θα φέρει το βάρος της υπερψήφισης των μέτρων με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Δικός του είναι ο λογαριασμός, ο ίδιος θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα».   enikos

*** ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ! Εκτός κοινής λογικής...

~   Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο μετά απο σχετική συζήτηση που γίνεται και στη βουλή εξετάζει μια σειρά αλλαγών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής οδήγηση και μα σταματήσει ο ακήρυχτος πόλεμος στους δρόμους με τόσες ζωές που χάνονται καθημερινά».
Όπως είπε εξετάζεται όποιοι παραβάτες προκαλούν τροχαία δυστυχήματα και πολύ περισσότερο όταν είναι θανατηφόρα, εκτός από τα πρόστιμα και την ποινή που καθορίσει ο νόμος αν καταδικαστεί, να μπορεί στη συνέχεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε νοσοκομεία που νοσηλεύονται όσοι είχαν τροχαία ατυχήματα, ώστε να παίρνουν ως βίωμα τον πόνο που προκάλεσαν.
Επέμεινε όμως και στον παραλογισμό οι κλήσεις που θα κόβονται να είναι ανάλογες με το εισόδημα. «Ένα μέτρο», είπε, «είναι οι κλήσεις της τροχαίας σε όσους παρανομούν στον ΚΟΚ να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο. Άλλη κλήση να πληρώνει αυτός που έχει εισόδημα 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και άλλο ποσό στην κλήση να πληρώνει αυτός που το εισόδημα του φτάνει τις 100.000 το χρόνο για παράδειγμα».
Σε ότι αφορά το θέμα της εκπαίδευσης νέων οδηγών, ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι μελετώνται διαφορές αλλαγές και στον τρόπο απόκτησης διπλώματος σε ότι αφορά τους εξεταζόμενους αλλά και τους εκπαιδευτές. Μπορεί να είναι με κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο, με ένα κέντρο ελέγχου με το υπουργείο, «υπάρχουν διάφορες σκέψεις που μελετάμε, όπως επίσης θα προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας να εντάξει ως μάθημα στο σχολείο το μάθημα της οδικής αγωγής».  newsit

*** ΤΡΟΜΟΣ στη ΔΥΣΗ! Έτοιμοι ΧΙΛΙΑΔΕΣ τζιχαντιστές να ΜΑΚΕΛΕΨΟΥΝ κόσμο...

~  To  ISIS διαθέτει 12,000 έως 15,000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του δυνάμεων του Δυτικού Συνασπισμού (ηγεσίας ΗΠΑ), αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ.
«Η καλύτερη εκτίμηση που οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να δώσουν σήμερα είναι ότι το ΙSIS διαθέτει 12.000 με 15.000 τζιχαντιστές στο Ιράκ και την Συρία», τόνισε  ο Τάουνσεντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο από βιντεοκλήση από την Βαγδάτη.
Το 2015 και το 2016, η εκτίμηση του Αμερικανικού Πενταγώνου για τον αριθμό των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης ανερχόταν σε 20.000 με 30.000.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν ομολογήσει ότι σκότωσαν κοντά 80.000 τζιχαντιστές του ISIS από τον Αύγουστο του 2014. Προφανώς και κάποια νούμερα δεν «βγαίνουν».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή του Δυτικού Συνασπισμού οι τζιχαντιστές έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα.
«Σχεδόν όλα τα μέλη της συνοδείας του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι» έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους έξι με εννέα μήνες «σε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε. Αλλά παρά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί, οι τζιχαντιστές του ΙSIS συνεχίζουν να συνιστούν έναν επικίνδυνο εχθρό.
«Δεν αναμένω μια αιφνίδια κατάρρευση του ηθικού του Ισλαμικού Κράτους», στην Μοσούλη, την πόλη στο βόρειο Ιράκ εντός της οποίας έχουν οχυρωθεί 2.000 τζιχαντιστές (σύμφωνα πάντα με τους αμερικανικούς υπολογισμούς).
«Κάποιοι από αυτούς τους τζιχαντιστές θα δραπετεύσουν» μπροστά στην προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.
«Αλλά οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να υπακούουν διαταγές ή να πολεμούν έως θανάτου», επισήμανε ο Τάουνσεντ.

***  ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ!Ποιοι θα δουν τη διαφορά ΑΜΕΣΑ...

~ Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε και καθημερινά η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, αυτή των δανειστών οι οποίοι απαιτούν μόνο μειώσεις.
Πλέον και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και κάτω από τις 6.00 ευρώ γεγονός που θα σημάνει μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμη και για ανθρώπους με μισθό ή σύνταξη της τάξης των 571 ευρώ.
Η μάχη του οικονομικού επιτελείου δίδεται τώρα σε επίπεδο συντελεστών.
Η μείωση του αφορολόγητου δηλαδή να συνδυαστεί με μειώσεις και στους συντελεστές φορολόγησης έτσι ώστε οι απώλειες να είναι κατά το δυνατό μικρότερες για όλους και ειδικά για τους ανθρώπους με εισόδημα κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα.
Για παράδειγμα για έναν μισθωτό με εισόδημα 571 ευρώ το μήνα με το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός.
Εάν όμως το αφορολόγητο πέσει στις 5.900 ευρώ όπως φαίνεται να απαιτούν οι δανειστές τότε ο φόρος εκτινάσσεται στα 462 ευρώ, ο μισθωτός αυτός χάνει δηλαδή σχεδόν έναν μισθό.
Αυτό καθώς ο συντελεστής φορολόγησης σήμερα είναι στο 22% για το εισόδημα που έχει.
Έτσι επιχειρείται απ' την ελληνική πλευρά να πέσουν οι συντελεστές έτσι ώστε η επιβάρυνση να είναι μικρότερη.
Έτσι με έναν συντελεστή στο 12% η απώλεια για τον εργαζόμενο με το εισόδημα των 571 ευρώ το μήνα να είναι μικρότερη. Εάν δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος φορολογηθεί με 12% τότε η απώλεια λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ θα είναι 252 ευρώ, ο φόρος θα είναι κατά 200 ευρώ μικρότερος.
Οι επιβαρύνσεις με μείωση του αφορολόγητου χωρίς τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης:
Ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορολόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.
Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.
Για έναν εργαζόμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα αυξηθεί από τα 740 ευρώ σήμερα στα 1.340 ευρώ.
Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.  newsit

*** ΤΡΟΜΟΣ στους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! 300 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΣΗ...

~  Το ΔΝΤ με τη Ντέλια Βελκουλέσκου μπήκε επιθετικά στη διαπραγμάτευση. Ειδικά στο ζήτημα των συντάξεων απαιτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να δοθούν όλα τα στοιχεία των εσόδων μέχρι τα μέσα του μήνα, ακόμη και σε ημερήσια βάση, έτσι ώστε να υπολογιστεί από τους δανειστές και όχι από την κυβέρνηση η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ.
Εδώ η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πως το έλλειμμα θα φτάσει στο 1,2 δισ ευρώ και έτσι απαιτεί τη μείωση των συντάξεων όχι σε βάθος χρόνου αλλά άμεσα.
Το “καμπανάκι” μάλιστα χτυπάει για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους καθώς στο παζάρι δεν μπαίνει μόνο η προσωπική διαφορά, αλλά και οι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων.
Σε αυτή τη φάση όλα δείχνουν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι έχουν προσωπική διαφορά και σύνταξη από 1.000 ευρώ το μήνα και άνω. Οι περικοπές μπορεί να φτάσουν ως και τα 300 ευρώ καθώς το ΔΝΤ απαιτεί να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 50% και μάλιστα άμεσα, από το 2018.
Οι απαιτήσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς το Ταμείο ζητά απ' την ελληνική πλευρά να αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου και ως προς το σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους, ενώ με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο απαιτεί και μείωση της εθνικής σύνταξης λέγοντας πως το ποσό των 384 ευρώ που έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα είναι κατά 30% μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όριο.  newsit

*** ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ...

~ Μια περίεργη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ν.Δ. έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Το περίεργο οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ.Πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στον κ.Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής,  την ώρα που απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση στον Πρόεδρο των Κεντρώων κ.Λεβέντη. Ο κανονισμός της Βουλής κατά την «ώρα του Πρωθυπουργού», δεν επιτρέπει να παρέμβει κανένας άλλος από αυτόν που υποβάλλει την ερώτηση και μάλιστα και αυτός σε περιορισμένα χρονικά όρια και διαδικαστικές ενέργειες, όπως δεν επιτρέπεται τριτολογία του ερωτώντος. 
    Ο κ.Πρωθυπουργός επομένως ήξερε πολύ καλά ότι παρέβαινε τον κανονισμό, αν δεν αυθαιρετούσε, όταν απευθύνθηκε στον απόντα κ.Μητσοτάκη, γνωρίζοντας ότι το πράττει εκ του ασφαλούς, αφού είναι απών, αλλά και παρών να ήταν δεν είχε δικαίωμα να πάρει τον λόγο. Εντυπώσεις λοιπόν ήθελε να πετύχει. 
Από την άλλη ο κ.Μητσοτάκης στην απάντησή του, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην διαδικασία αυτή και να ψέξει τον κ.Τσίπρα για το παιχνίδι των εντυπώσεων που έπαιξε στη Βουλή. Ακόμη και όταν ο κ.Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι πήγε στη Γερμανία παραμονές της διαπραγμάτευσης  για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και έτσι υπονόμευσε την κυβερνητική προσπάθεια, ο κ.Μητσοτάκης στην απάντησή του, δεν υπέμνησε ότι η συνάντηση αυτή με την κ.Μέρκελ είχε κλειστεί από μήνες πριν, χρόνος άσχετος με τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, μια και ούτε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διαρκούσαν τόσο πολύ, αφού όλοι πίστευαν και διακήρυσσαν ότι το αργότερο θα έκλεινε μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.
Μέχρις εδώ λοιπόν, ο κ.Τσίπρας βγήκε νικητής, διότι διατήρησε τις εντυπώσεις, αφού ο κ.Μητσοτάκης δεν επιχείρησε καν να τις αντικρούσει και αναφέρθηκε ξανά στην κακή πολιτική της κυβέρνησης, την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εκλογές και τα τοιαύτα. Όχι πως είχε άδικο, αλλά όταν η πολιτική περιορίζεται στις εντυπώσεις, έστω και αν αδυνατεί να πολιτευτεί θετικά, απαντάς με την αντίκρουση των εντυπώσεων, αποδεικνύοντας ότι μόνο εντυπώσεις επιδιώχθηκαν. Φαίνεται ότι η παράταξη των νοικοκυραίων, όπως λέμε την Ν.Δ., υστερεί στη δημιουργία εντυπώσεων κάτι που καλόν θα ήταν να μην υπάρχει στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά όταν υπάρχει, έχεις υποχρέωση να απαντάς αναλόγως, έστω και αν είσαι υπέρ της ουσίας, αποφεύγοντας κατά το δυνατό να βρεθείς στον χώρο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
Οι εντυπώσεις έχουν πολλές φορές την αξία τους, ιδιαίτερα όταν υστερείς επί της ουσίας, ως ultimo Refugio, οπότε η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να επαναφέρει στην τάξη την κυβέρνηση, όταν παρεκτρέπεται με τέτοιας μορφής και αξίας κόλπα. Επομένως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι διττός. Να απαξιώσει κατ’ αρχήν την όποια εντυπωσιασμού προσπάθεια και στη συνέχεια να κριτικάρει την κυβέρνηση επί της ουσίας της πολιτικής. Ο 
 κ.Μητσοτάκης επέλεξε το δεύτερο μόνο του και έτσι οι εντυπώσεις παρέμειναν στον κ.Τσίπρα, για όποιους δεν αντιλήφθηκαν την ουσία της πολιτικής του ανεπάρκειας.
Με την ευκαιρία είναι χρήσιμο να σχολιάσω λίγο την λεγόμενη πολιτική λιτότητας την οποία μας «επιβάλουν» οι «δανειστές», με τρόπο απλό και εκλαϊκευμένο, για να γίνει αντιληπτό. Η οικογένεια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι έννοιες, διότι πράγματι περί παρερμηνείας των εννοιών πρόκειται και τούτο για να αποφευχθεί η πραγματική έννοια της λανθασμένης πολιτικής. Μία οικογένεια λοιπόν, ρυθμίζει τα έξοδα της, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει και δή λίγο λιγότερα έτσι ώστε να περισσεύουν και μερικά για ώρα ανάγκης. Τα έξοδα γίνονται αξιολογώντας τις ανάγκες της οικογένειας, διαβαθμίζοντάς τες έτσι ώστε εκκινώντας από τα πλέον αναγκαία και προχωρώντας στα δευτερεύοντα, αν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα. Αν δεν υπάρχουν περίσσια χρήματα, διερχόμαστε περίοδο λιτότητας. Η λιτότητα λοιπόν είναι η συνέπεια της έλλειψης χρημάτων να καλυφθούν όλες οι επιθυμητές δαπάνες. Τη λιτότητα λοιπόν την επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι λόγω έλλειψης αρκετών χρημάτων και είναι τελείως λάθος, αν όχι απαράδεκτη αχαριστία, να κατακρίνουμε τους εταίρους μας, οι οποίοι μας παρέχουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών μας αυτών, διότι δεν μας παρέχουν περισσότερα να πάμε και στα … μπουζούκια. Άλλωστε αυτά που μας ζητούν να πράξουμε, είναι αυτά που θα έπρεπε να τα έχουμε επιλέξει μόνοι μας, όπως έκαναν στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες σοβαρές και υπεύθυνες χώρες, μια και η κρίση ήταν  παγκόσμια.
Τη στιγμή αυτή λοιπόν, κατά την οποία τα έσοδα του κράτους δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, παρόλη την λιτότητα και τις αφαιμάξεις των πολιτών με τους υπερβολικούς φόρους και κρατήσεις, είναι τουλάχιστον αχαριστία προς τους εταίρους μας και έλλειμμα σωστής πολιτικής για αύξηση των εσόδων ή τουλάχιστον για μείωση των εξόδων. Η μείωση των εξόδων, κάτι που δεν έχει απεριόριστη δυνατότητα, οδηγεί στη λιτότητα, αναγκαίο όμως και αναπόφευκτο μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες και προϋποθέσεις για αύξηση εσόδων, όχι βέβαια μέσω της αύξησης της φορολογίας, η οποία είναι θνησιγενής και οδυνηρή για τον κόσμο, αλλά με επενδύσεις και αύξηση της παραγωγικότητας, για να επέλθει ανάπτυξη, ως τη μόνη υγιή και χρήσιμη πηγή χρημάτων.
Μια άλλη παρεξηγημένη(;) έννοια, είναι αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν είναι ανάγκη και ούτε πρέπει να προέρχεται ΜΟΝΟ από περιστολή δαπανών και επιβολή φόρων, αλλά κυρίως από ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και αύξησης της παραγωγικότητας.
Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη, αν δεν θέλουμε να καταστούμε μίσθαρνοι, να σοβαρευτούμε, χωρίς να ψάχνουμε για τεχνητούς εχθρούς, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, οι οποίες είναι όλες δικές μας και να ευγνωμονούμε  τους εταίρους μας που μας συμπληρώνουν ό,τι μας λείπει, αντί να τους κατηγορούμε και να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους φιλικά και με κατανόηση. Είναι επομένως λάθος να επικαλούμαστε επιτυχία την αφαίμαξη των πολιτών και να προσδοκούμε να γίνουμε όλοι αρίφνητοι με τέτοια πολιτική.
Νίκος Αναγνωστάτος                  

***  « ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ»! ΟΙ ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

~  Προσπαθούν να μυήσουν τα ανήλικα παιδιά σε παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Γονείς αφυπνιστείτε!
 Από τις 23 Δεκεμβρίου 2016 το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας μας με την ένδειξη «επείγον» και με την οποία δίνεται εντολή στους Δ/ντές των Σχολείων για την υλοποίηση θεματικής εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) για τις έμφυλες ταυτότητες.
Πράγματι, υπάρχει ανάγκη να ενημερωθούν οι έφηβοι για τις ψυχοσωματικές αλλαγές της ηλικίας τους, για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την ανάγκη ισοτιμίας των φύλων. Είναι επίσης απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων. Όμως, σχετικά με τον τρίτο άξονα, που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες, πληροφορούμενος από την ιστοσελίδα του ΙΕΠ το εκπαιδευτικό υλικό, που αποτελεί υποχρεωτική πηγή τροφοδοσίας της Θεματικής Εβδομάδας, αντιλαμβάνεται κανείς μια προσπάθεια, που γίνεται από το Υπουργείο Νεοταξικής Παιδείας, τα ανήλικα παιδιά να μυηθούν σε παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές, μια απροκάλυπτη προώθηση και αποδοχή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων ως φυσιολογικών, καθώς και των «διαφορετικών» αποκαλούμενων οικογενειών, οι οποίες προβάλλονται στο εξωτερικό με απώτερο σκοπό αυτό που προκύπτει και από τη δήλωση διευθύντριας ευρωπαϊκού σχολείου, μετά την προβολή σχετικής ταινίας: « οι μαθητές μπόρεσαν και αποδόμησαν τις ιδέες περί οικογένειας».
Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν,  καλούνται να διακόψουν την μαθησιακή διαδικασία για μια ολόκληρη εβδομάδα, ώστε να κάνουν, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων, βιωματικά εργαστήρια και βιωματικές ασκήσεις πάνω σε θέματα όπως « βιολογικό και κοινωνικό φύλο, αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα, ομοφοβία και τρανσοφοβία στην κοινωνία και το σχολείο» κ. ά.
Αναρωτιέται κανείς, υπάρχει η κατάλληλη εξειδίκευση και η αρμοδιότητα από όλο το προσωπικό των σχολείων για την προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού, ευαίσθητου και σημαντικού θέματος, όπως αυτό του τρίτου άξονα που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες; Μήπως και δεν θα πρέπει να γίνεται μαζικά, χωρίς να λαμβάνονται  υπόψιν οι ιδιαιτερότητες και η ωριμότητα κάθε παιδιού, πράγμα που συνεπάγεται τη δημιουργία ψυχικών τραυμάτων; Μήπως, όταν η ρευστότητα γύρω από το φύλο διδάσκεται στην ηλικία της εφηβείας, όπου μια σύγχυση ταυτότητας υπάρχει έτσι και αλλιώς, η αναπτυσσόμενη προσωπικότητα δεν βοηθείται να συγκροτηθεί; Μήπως, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι κοινωνικές αντιλήψεις και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των παιδιών και των οικογενειών;
ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ;
Μετά την καταστροφή της οικονομίας της χώρας και την οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, η Παγκοσμιοποίηση απροκάλυπτα  στοχεύει στην διάλυση και της Παιδείας, ώστε να καμφθεί κάθε αντίσταση στην πλήρη υποταγή. Συνοδοιπόρος της, χρόνια τώρα,  η αστική κοινοβουλευτική ολιγαρχία του καθωσπρεπισμού και της ύπουλης αφαίμαξης της εθνικότητας, του πλούτου και των ιδανικών του ελληνικού λαού. Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίθετη με τη λαϊκή βούληση, κάτι που δείχνει την αυξανόμενη διάσταση κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής εκπροσώπησης, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, με τους λαούς!
 Αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό, ότι η Παγκοσμιοποίηση προστατεύεται από ένα διεφθαρμένο και σαπισμένο πολιτικό σύστημα, που η ίδια χρηματοδοτεί. Ότι τα νεοταξικά συμφέροντα της Παγκοσμιοποίησης είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του απλού λαού. Ότι όποιος δεν συμφωνεί με τη συντονισμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ, που πλήρως ελέγχουν, και των κονδυλοφόρων του γίνεται έρμαιο των διαφόρων «προοδευτικών», γίνεται ο κακός, ο ακραίος, ο φασίστας, ο ρατσιστής. Τέλος, γίνεται αντιληπτό, ότι οι καρποί της Παγκοσμιοποίησης, όπως η νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας, της κτηνοβασίας και της παιδεραστίας  είναι σάπιοι και επικίνδυνοι.
Πέρα από τη νομιμοποίηση της κτηνοβασίας στη Γερμανία, την ύπαρξη νόμιμου κόμματος παιδεραστών στο ολλανδικό κοινοβούλιο, πρόσφατα και στον Καναδά το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο νομιμοποίησε τη κτηνοβασία, όταν γίνεται με ανδρικό μόριο και όχι με άλλο όργανο…! Η εικόνα θηλυκής σκυλίτσας φιμωμένης στο ρύγχος με ταινία προκειμένου να μην δαγκώσει τον κτηνοβάτη, που εξασκούσε τα σιχαμερά, κτηνώδη ένστικτα του στο αθώο ζώο, προκαλούσε αηδία, αποτροπή και έντονο προβληματισμό για το που βαδίζουμε!!
Δυστυχώς, αργά αλλά σταθερά, οδηγούμαστε σε μια κοινωνία χωρίς την παραδοσιακή οικογένεια, χωρίς ηθικούς φραγμούς με χαλάρωση των ηθών, μια κοινωνία που αποποινικοποιεί την παρά φύση ασέλγεια, με νομιμοποίηση της ανωμαλίας, η οποία σιγά-σιγά θα χαρίσει και υιοθεσία παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια.
ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΘΟΥΜΕ
Όταν η νέα γενιά θα βιώνει, μετά από λίγα χρόνια, τα τραγικά αποτελέσματα όλων αυτών των «προοδευτικών» καινοτομιών-εκτροπών θα είναι αργά… Η τάση εξάλειψης της διαφοράς των φύλων είναι εγκληματική, αφού είναι πλούτος και δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Μόνο προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα θα προκαλέσει. Μήπως γνωρίζουν αν αναπαράγεται το ανθρώπινο γένος μόνο από άνδρες ή μόνο από γυναίκες;  Ο καταναλωτισμός και όλα όσα προωθεί η Νέα Τάξη διαστρέφουν τον άνθρωπο, καθώς τον αφήνουν να βυθίζεται σε μια άβυσσο ψεύτικων παραδείσων με τελική κατάληξη την προοδευτική ψυχοσωματική του απώλεια.
Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία, χάρη στη συνεχιζόμενη προπαγάνδα, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου νεκρωμένη από κάθε πατριωτική και χριστιανική αξία! Γονείς αφυπνιστείτε, Ελληνικέ Λαέ πάρε στα χέρια σου τις τύχες της χώρας με πανελλήνια μετάνοια και συστράτευση προσευχής.
Ο αποχριστιανισμός και ο αφελληνισμός στο χώρο της Παιδείας μας, κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς και η «δημοκρατική» αντίληψη και τα ιδεώδη που τόσο επικαλούνται, όλοι όσοι εντολοδόχοι,  κατά καιρούς μας κυβερνούν, φαίνεται παρακάτω:
«Το αθεόφοβο Υπουργείο της α-ΠΑΙΔΕΙΑΣ και της ΑΘΕ΅ΙΑΣ, για την αγία ημέρα εορτασμού των τριών μεγάλων αγίων Ιεραρχών και ογκόλιθων της Παιδείας μας, με εγκύκλιό του, ανακοίνωσε προς τους μαθητές, ότι είναι προαιρετική η συμμετοχή τους, ενώ αντιθέτως, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους, στην «Έκφυλη» Εβδομάδα των Έμφυλων Ταυτοτήτων»!! ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!! Ας αφυπνισθούμε όλοι μας!
 Εκ μέρους
της ομάδας Πολιτών  Κω «Θερμοπύλες»
Κρητικός Αντώνης
Φωλιά Ειρήνη
Χατζηνικολαου Σούλα
Μορένο Ειρήνη
Τσεζμεζής Σταμάτης
Τρακόσσας Βαγγέλης

***  Παραδοσιακοί Εκθεμελιωτές της Παιδείας...

~  Παραδοσιακοί  Εκθεμελιωτές της Παιδείας
 Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)
 Η εκθεμελίωση της Παιδείας συνεχίζεται μέσω ... απορρυθμιστικών, διαχρονικών, μεταρρυθμίσεων!
Τον τελευταίο μισό αιώνα είχαμε περίπου - μία κάθε χρόνο (!!!) για τον τρόπο εισαγωγής στα  ΑΕΙ.
Τώρα προτείνεται άλλη μια σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις. (Σ.Σ Δεν νομίζω πως θα αντιδράσουν έντονα οι καθηγητές της Μ. Εκπαίδευσης).
Στο παρελθόν , τόσο στον έντυπο , όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατ’ επανάληψη, ασχολήθηκα με το ζήτημα.
Θεωρώ μάλλον άσκοπη μία ακόμη ανάλυση εξαιτίας της τωρινής πρότασης.
Επιπρόσθετα, δεν νομίζω ότι (πέραν από την προσφορά ενός ακόμη κειμένου μου)  θα αλλάξει κάτι, δεδομένου ότι η Παιδεία είναι  άκριτα εντεταγμένη στους άθλιους ανταγωνισμούς των κομμάτων,  τα  οποία  ξεθεμελιώνουν  – παραδοσιακά – την Παιδεία (;).
Εδώ και δεκαετίες διαπράττεται ένα   δ ι α ρ κ έ ς   έ γ κ λ η μ α   κ α τ ά                       τ η ς  Π α ι δ ε ί α ς.
Υποσκάπτονται –συνειδητά ή παρασυνείδητα, προγραμματισμένα ή επιπόλαια  τα θεμέλιά της.
Τεράστιας  εθνικής  σημασίας και αξίας αυτή η εκπαιδευτική εκθεμελίωση για το μέλλον του Τόπου.
Δυστυχώς οι …  «καθ’ ύλην αρμόδιοι» (ή μήπως οι «κατά κακή μας τύχη ακατάλληλοι κομματικοί ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΑΡΜΟΔΙΟΙ;) είτε δεν αντιλαμβάνονται ή στερούνται οι ίδιοι Παιδείας /Καλλιέργειας, ή (το πιθανότερο) προτάσσουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον του Εθνικού !....)
Πρόταση Επαναφέρω ό,τι είχα προτείνει και στο παρελθόν (Ως πλέον επίκαιρη και αναγκαία):
Κάντε κύριοι κάτι πολύ, πολύ απλό. Μελετείστε  2,3,5  επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα ξένων χωρών. Επιλέξτε  δ ι α κ ο μ μ α τ ι κ ά  – (με τη συμμετοχή Ακαδημαϊκών  πνευματικών ανθρώπων,  παιδαγωγών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων) αυτό που νομίζετε πως είναι το καλύτερο.
 (Σ.Σ Προτιμητέα ή μη εμπλοκή /συμμετοχή των κομμάτων ).
Εφαρμόστε το α υ τ ο ύ σ ι ο! Χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή /τροποποίηση.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή . Λυπούμαι αλλά οι χρόνιες προσπάθειες σας έχουν οικτρά αποτύχει – μερικών περισσότερο, άλλων λιγότερο).
Ηθελημένα ή αθέλητα, αδιάφορο, καταστρέφετε  την Πατρίδα, τα Ελληνόπουλα. Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα.
Η Παιδεία δεν προσφέρεται ως πεδίο κομματικών διαπληκτισμών και αλληλοεξόντωσης. Ούτε είναι  εφαλτήριο για προβολή/εκτόξευση δοξομανών μετριοτήτων ή ασημαντοτήτων
 ΥΓ Φαίνεται πως οι συνέλληνες έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Προτεραιότητες. 
Οι πνευματικοί άνθρωποι μοιάζουν αμέτοχοι, απολαυάνοντας τον νιρβάνα της ενδοακαδημαικής – αφ’ υψηλού και εξ αποστάσεως –κριτικής.
Κοινοί  ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΕΣ  εν απραξία διατελούντες  και ουδέν προσφέροντες.
Η Παιδεία αφήνεται – διαχρονικά – στο έλεος των ανελέητων βιαστών της.
Ποιος θα γλυτώσει, ελεήσει, σπλαχνιστεί το ταλαίπωρο ανυπόληπτο  Εκπαιδευτικό μας Σύστημα ;
Ο "από μηχανής  Θεός" ή ο .... "ιστορικός   παλιατζής" ;

~*** Από το ευρώ στη δραχμή: Πρώτη ημέρα – Πρώτος χρόνος
Του Μιχάλη Γκλεζάκου
Να λοιπόν που ξανάρχισε η συζήτηση για τη δραχμή. Εκτός από τους ειδικούς και τους ενημερωμένους, συμμετέχουν σε αυτή και συμπατριώτες μας που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη για τους μηχανισμούς της οικονομίας, συχνά με απλοϊκά επιχειρήματα, τα οποία παραδόξως "περνάνε" σε πολύ κόσμο: "Με τη δραχμή ζούσαμε καλύτερα","μπορεί να είναι δύσκολα στην αρχή αλλά θα απογειωθούν οι εξαγωγές", "θα απαλλαγούμε από τα χρέη μας" κλπ. Κάπου άκουσα το αμίμητο: "Αν έχεις δραχμές, τις μετατρέπεις σε όποιο νόμισμα θέλεις και αγοράζεις ότι παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο". Διάβασα και αυτό: "Μας λένε ότι θα υποτιμηθεί η δραχμή και θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα. Μα αυτά δεν θα τα αγοράζουμε με δραχμές αλλά με ευρώ και δολάρια". 
Αυτά λέγονται όταν έχουμε τα πράγματα μπερδεμένα στο μυαλό μας, όταν έχουμε πέσει στην παγίδα της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, όταν δεν θέλουμε να δεχθούμε την πραγματικότητα, όταν ζητάμε παρηγοριά στα παραμύθια του καθενός, όταν η απελπισία μας κάνει να πιστεύουμε σε σωτήρες και θαυματουργές λύσεις (βλ. Σώρρας).
Έλεγε προ ημερών, σε τηλεοπτικό πάνελ, γνωστός θεωρητικός της δραχμής που είναι και καθηγητής σε τμήμα αφρικανικών σπουδών: Αν πάμε στη δραχμή θα ανασυγκροτηθούμε θεσμικά, θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και αυτό θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον οικονομολόγο που ήθελε να ανοίξει μια κονσέρβα και έλεγε "ας υποθέσουμε ότι έχουμε ανοιχτήρι". Προφανώς, αν αποφασίσουμε να ανασυγκροτηθούμε θεσμικά και να γίνουμε ανταγωνιστικοί, μπορούμε πολύ καλύτερα να αναπτυχθούμε μέσα στο ευρώ. Αλλά δεν έχουμε ανοιχτήρι, γιαυτό δεν μπορούμε να φάμε την κονσέρβα...
Ας αφήσουμε όμως τα γραφικά και παράδοξα και ας δούμε απλά και ρεαλιστικά τι σημαίνει να πάμε στη δραχμή. Ίσως είναι καλύτερα να δούμε τη χρονική αλληλουχία των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να καταλάβουμε τι θα συμβεί, καρέ-καρέ.
Για ευκολία, ας πούμε ότι ορίζεται 1 ευρώ = 1 (νέα) δραχμή.
Την πρώτη ημέρα που θα ανακοινωθεί ότι πάμε στη δραχμή, προφανώς θα κλείσουν οι τράπεζες και θα δεσμευθούν οι καταθέσεις για να γίνουν δραχμές. 
Θα ακολουθήσει η τεχνική προετοιμασία μετάβασης στη δραχμή, δηλαδή η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης, η εκτύπωση χαρτονομισμάτων, η παραγωγή κερμάτων, η έκδοση νόμων και διοικητικών αποφάσεων κλπ. Πόσο χρόνο θα πάρουν όλα αυτά; Στην καλύτερη περίπτωση 5-6 μήνες. Στη χειρότερη, πάνω από χρόνο. Πως θα συναλλάσσεται ο κόσμος στο μεσοδιάστημα; Ίσως με τις υποσχετικές που έλεγε ο Βαρουφάκης.  Πάντως, όποιο και αν είναι το μεταβατικό νόμισμα, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά ευρώ και μια επίσης μαύρη αγορά αποθεμάτων, κυρίως τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση για να την αποτρέψει δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Όλοι ξέρουμε ότι διακινούνται παράνομα καύσιμα, τσιγάρα, ηλεκτρονικά είδη, τρόφιμα κλπ τον καλό καιρό και μάλιστα "κάτω από τη μύτη" των αρμοδίων αρχών. Μπορεί να μην ενταθεί αυτή η κατάσταση σε μια περίοδο που απειλείται η ζωή και η περιουσία ενός ολόκληρου λαού; Εμείς οι ίδιοι θα προστατεύουμε τους μαυραγορίτες, για να είμαστε σίγουροι ότι κάπου θα βρούμε τα στοιχειώδη αγαθά, τουλάχιστον όσο κρατάνε τα ευρώ που είχαμε κρύψει. Όταν τελειώσουν τα ευρώ ή τα αποθέματα (σκεφθείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων δημιουργείται από εισαγόμενα), θα αρχίσει ο καθένας να λειτουργεί με βάση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών, έχουν καταγραφεί σε αυτή τη φάση επιδρομές πολιτών στα σπίτια των συμπολιτών τους, σε αναζήτηση τροφίμων. 
Προφανώς, μέχρι να ολοκληρωθεί το τεχνικό μέρος μετάβασης στη δραχμή, ο κόσμος θα έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη του στο νόμισμα αυτό, αφού θα έχει βιώσει την πολύ σκληρή εμπειρία των πρώτων αυτών μηνών. Αναρωτηθείτε μόνοι σας: Αν σε  εκείνη τη φάση σας έχουν απομείνει κρυμμένα ευρώ, θα τα μετατρέψετε σε δραχμές; Προφανώς όχι. Αυτό και μόνο δείχνει την ανησυχία για τη συνέχεια και την προτίμηση στο ευρώ.
Ποια λοιπόν θα είναι η ισοτιμία της (νέας) δραχμής με το ευρώ που αφήσαμε; Ας δούμε τα δεδομένα: Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που εκπροσωπεί τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, δηλαδή μια υπολογίσιμη δύναμη, ανεξάρτητα αν μελλοντικά θα είναι 27 ή 25 ή 20. Το ευρώ που έχουμε και ξοδεύουμε σήμερα έχει μεγάλη αγοραστική ισχύ, γιατί στηρίζεται πάνω σε αυτή τη δύναμη.Τι θα έχει να αντιπαρατάξει η δραχμή σε αυτή την ισχύ; Η δραχμή θα είναι το νόμισμα μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, που πρέπει να αποπληρώσει χρέος πάνω από 300 δισ., που η οικονομία της δεν έχει κάνει επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια, που έχει ανεργία πάνω από 20%,  που οι πολίτες της χρωστούν πάνω από 200 δισ. σε τράπεζες και δημόσιο, που οι τράπεζες της χρωστούν έναν ωκεανό ευρώ στην ΕΚΤ και αλλού. Μιας χώρας που διακρίνεται για τη διαφθορά, τη συναλλαγή, τη γραφειοκρατία, τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τη σύζευξη – αντί του διαχωρισμού – των εξουσιών, μιας χώρας που παράγει κάθε χρόνο εκατοντάδες νόμους και διοικητικές διατάξεις για τη φορολογία, την ασφάλιση κλπ έτσι ώστε ποτέ δεν ξέρεις με βεβαιότητα τι ισχύει, μιας χώρας που πληρώνει συντάξεις όχι από τα αποθεματικά των ταμείων αλλά από τις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων και τους φόρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, αν η ισοτιμία διαμορφωθεί (μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής προετοιμασίας) στο 1 ευρώ: 2 δραχμές, θα είναι θαύμα. Αλλά ας πούμε ότι θα γίνει έτσι. Θα πάς με δραχμές στο supermarket να ψωνίσεις; Θα πάρεις τα μισά, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόμενα. Θα ψωνίσεις ντόπια προϊόντα; Τα λίγα που υπάρχουν θα ανατιμηθούν, ίσως όχι στο διπλάσιο, αλλά σίγουρα θα πάρουν μια γερή αύξηση. Αν σήμερα τα φέρνεις δύσκολα βόλτα, τι θα κάνεις τότε; Ποιος θα βγει κερδισμένος σε αυτό τον πρώτο γύρο; Προφανώς εκείνοι που έχουν κρυμμένα αρκετά ευρώ και εκείνοι που έχουν μεγάλα αποθέματα εισαγομένων αγαθών και καταφέρουν να τα κρύψουν. Η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι ζημιωμένη. Για να πάρουμε μια ιδέα, θα είναι σαν να γίνει σήμερα (που είμαστε στο ευρώ) κούρεμα στα εισοδήματα (και τις καταθέσεις μας) 50%. 
Ας πάμε όμως έναν χρόνο μετά. Η ισοτιμία 1:2 προφανώς θα έχει πετάξει. Για πολλούς λόγους, όπως:
Πρώτον γιατί αν πάμε στη δραχμή θα σταματήσουν τα δανεικά από ΕΕ και ΔΝΤ. Ούτε εκείνοι θα μας δίνουν αλλά ούτε και εμείς θα θέλουμε νέο μνημόνιο. Υποτίθεται άλλωστε ότι θα πάμε στη δραχμή για να "γλυτώσουμε" από αυτούς και να έχουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Από τις αγορές βέβαια δεν υπάρχει πιθανότητα να "σηκώσουμε" χρήματα. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Έτσι, το Κράτος  θα εκδώσει δραχμές για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να στηρίξει τις τράπεζες κλπ. Όταν όμως εκδίδεις χρήμα που δεν αντιστοιχεί σε ίσης αξίας αύξηση της παραγωγής, δημιουργείς αντίστοιχο πληθωρισμό. …Και όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός ανεβαίνουν και τα επιτόκια, καθιστώντας τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ακριβή, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και τις τιμές και διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Είναι τεράστιο σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί για μόνο το λόγο ότι θα πάμε στη δραχμή και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αμοιβές μας. Ανταγωνιστικότητα χωρίς σύγχρονα μέσα παραγωγής και χαμηλό κόστος κεφαλαίου δεν μπορεί να χτιστεί, ακόμη και αν το κόστος εργασίας είναι μηδενικό! Αυτό το χαμηλό κόστος κεφαλαίου το έχουμε όσο είμαστε μέσα στο ευρώ και θα το χάσουμε αν πάμε στη δραχμή.
Δεύτερο, γιατί το Κράτος, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, θα πρέπει να "βάζουν στην άκρη" σημαντικά ποσά για την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών που θα τους συνοδέψουν στη δραχμή και θα παραμένουν σε σκληρό νόμισμα, στην πλειοψηφία τους. Έτσι, θα μειώνεται η ζήτηση, με ανάλογες επιπτώσεις στο τζίρο των επιχειρήσεων, την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Τρίτο, διότι ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η μειωμένη εσωτερική ζήτηση κλπ και η υποτίμηση της δραχμής που αναπόφευκτα συνδέεται με όλα αυτά, θα δημιουργήσουν νέες μεγάλες δυσκολίες στις επιχειρήσεις, κατά την προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες, μηχανήματακ.α., δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια σε σκληρό νόμισμα (π.χ. ευρώ) και μάλιστα σε μετρητά (καμιά ξένη επιχείρηση δεν θα δίνει πίστωση). Από πού να χρηματοδοτηθούν; Οι επιχειρηματίες θα φοβούνται να ρισκάρουν τα λεφτά τους. Οι τράπεζες, αν σταθούν όρθιες και ανακεφαλαιοποιηθούν με δραχμές, θα δίνουν  δάνεια σε δραχμές, προφανώς με τα γνωστά επιτόκια των ασθενικών νομισμάτων, όπως π.χ. 15%, 20%, 25% κλπ. 
Πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και πως, μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον; Προφανώς θα περιορισθεί η δραστηριότητα τους, θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα χαθούν εισοδήματα, θα συρρικνωθεί η οικονομία, θα συρρικνωθεί και η δραχμή. 
Ποια θα είναι η νέα ισοτιμία σε αυτό το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον; Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας πούμε ότι το 1 ευρώ: 2 δραχμές θα γίνει 1 ευρώ: 4 δραχμές. 
Πιστεύετε ότι θα έχουν τετραπλασιασθεί οι αμοιβές μας στο ίδιο χρονικό διάστημα; Αν ναι, θα ακολουθήσει ένας τερατώδης πληθωρισμός που πάλι θα εξανεμίσει την αγοραστική μας δύναμη και προφανώς θα εξαφανίσει ότι απέμεινε από την ανταγωνιστικότητα μας,δημιουργώντας χάος στην οικονομία, η οποία πλέον θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα, με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Αν οι αμοιβές αυξηθούν σε μικρότερο βαθμό (για να προστατευθεί η οικονομία), π.χ. 20% (για 1 έτος μιλάμε!), τότε θα έχουμε χάσει το 70% της αγοραστικής μας δύναμης για εισαγόμενα αγαθά σε 1 έτος. Ας πούμε ότι αυτή η απώλεια θα είναι 60% στο σύνολο των αγαθών (γιατί και τα ντόπια θα ανατιμηθούν σε μικρότερη έκταση).
Σε εκείνη τη φάση, αν αναγκαστείτε να πουλήσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας για να τα βγάλετε πέρα, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τιμές στο ένα τρίτο των σημερινών και με ακόμη λιγότερους από τους ελάχιστους σημερινούς υποψήφιους αγοραστές. Μονά-ζυγά χαμένοι δηλαδή. Και το κατρακύλισμα θα συνεχίζεται όσο θα περνά ο καιρός...
Το συνηθέστερο επιχείρημα υπέρ της δραχμής είναι ότι θα εκτοξευθούν οι εξαγωγές και επομένως θα πάρουμε από εκεί ότι χάνουμε από αλλού. Πολύ ρομαντικό το βρίσκω. Κατ αρχήν, για να κάνεις εξαγωγές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία,  πρέπει να πουλάς σε κάθε επίπεδο τιμής καλύτερη ποιότητα από τους ανταγωνιστές σου ή να πουλάς φθηνότερα στην ίδια ποιότητα. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι επενδύσεις αιχμής. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαθέσουν τα αναγκαία κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουν τα παραγωγικά τους μέσα. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μας έχουν μείνει τεχνολογικά στο 2008, τα ποσά που χρειάζονται είναι ιλιγγιώδη Π.χ. μελέτη του ΣΕΒ εκτιμά ότι χρειαζόμαστε άμεσα νέες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ. Ποιος θα τις κάνει σε αυτή τη Χώρα που εκτός από όλα τα άλλα κουσούρια θα έχει πλέον και ένα ασθενικό νόμισμα; Πέρα από αυτό όμως, αν έχουμε πειστεί τόσο πολύ ότι πρέπει να χάσουμε το 60% από την αγοραστική δύναμη που μας έχει απομείνει για να δυναμώσουμε τις εξαγωγές μας, ας το κάνουμε μέσα στο ευρώ.Αν μη τι άλλο, όσο είμαστε στο ευρώ μπορούμε να προσελκύσουμε απείρως ευκολότερα επενδύσεις.
Συμπερασματικά, δεν θα αποκτήσουμε κανένα πλεονέκτημα πηγαίνοντας στη δραχμή. Αντίθετα, η οικονομία μας δεν θα μπορεί να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο δραστηριότητας σε καμία περίπτωση. Θα βρει την ισορροπία της μετά από πολύ καιρό και πολύ χαμηλότερα, έτσι που θα εγκλωβίσει εμάς και τα παιδιά μας σε μια ατέλειωτη μιζέρια. Παράλληλα, όχι μόνο δεν θα απαλλαγούμε από τα χρέη μας, αλλά  η εξυπηρέτηση τους θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερες θυσίες, λόγω της διαρκούς διολίσθησης της δραχμής έναντι του ευρώ. ….Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θα εντείνονται οι εθνικοί κίνδυνοι και θα δοκιμάζεται αδιάκοπα η συνοχή της Ελληνικής Κοινωνίας.
Αν είναι δική μας η απόφαση για μια τέτοια αλλαγή, θα είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες...  * Ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής


*** Αθλητική ενημέρωση :

***    Την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τη Ξάνθη και ο Ατρόμητος τον Ολυμπιακό   για το κύπελλο  Ελλάδας .
~ Ο ΠΑΟΚ και ειδικά ο Παναθηναϊκός έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για τα ημιτελικά του θεσμού.
~ Αναλυτικά το πρόγραμμα των Β' προημιτελικών και τα αποτελέσματα των πρώτων ματς:
ΤΕΤΑΡΤΗ 01-03-2017 :

    Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός (0-4) και 0-1 .-

με γκολ 92΄ Ν. Μαρινάκη .- Πρόκριση  για ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ .-
Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορινθίας)
Κίτρινες: Μολέδο
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Απόστολος Χαραλαμπίδης): Aθανασιάδης, Καλτσάς (64΄ Ιγκλέσιας), Ευαγγέλου, Βιτάλι, Γιαννούλης, Μακροστέργιος, Τσουκαλάς (64΄ Δημούτσος), Τσιλιανίδης, Στανισάβλιεβιτς (74΄ Φαρίνια), Μπαστιάνος, Ιωαννίδης
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ.Ουζουνίδης): Ο.Βλαχοδήμος, Μέστο, Μολέδο, Ευαγγέλου, Χουχούμης, Μπουμάλ (73΄ Μαρινάκης), Ρέις, Λουντ, Π.Βλαχοδήμος, Λέτο (61΄ Μολίνς), Εμποκ
VIDEO:
~* ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπολ -ΠΑΟ  0-1 γκολ κύπελλο  01/03/2017:
  ΑΕΚ-Πλατανιάς   3-0 ,   (2-0) ,  1ος  αγώνας στο(0-0) .-

Τα γκολ : Ο Χριστοδουλόπουλος με πέναλτι στο 13΄, ο Αραούχο στο 28΄ και ο Γιόχανσον στο 59΄ πέτυχαν τα γκολ
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Βράνιες
Κόκκινες: Μπανανά (12΄)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Κολοβέτσιος, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι (5΄λ.τρ. Λαμπρόπουλος), Ντίντακ, Σιμόες (64΄ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (71΄ Μπακασέτας), Μάνταλος, Αραούχο.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Στάθης, Καρυπίδης, Μπανανά, Βάντερσον, Μαραγκός, Αποστολόπουλος, Μουνάφο (46΄ Κάργας), Στανισάβλιεβιτς, Μανούσος (63΄ Γιορέντε), Γιακουμάκης (75΄ Σίγκνεβιτς).
VIDEO:
~**ΑΕΚ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  3-0 Α΄ ημιχρονο 2-0  γκολ κύπελλο  1/3/2017: https://youtu.be/RlLg1SWFQgQ .-

ΠΕΜΠΤΗ 01-03-2017 :
    ΠΑΟΚ-Ξάνθη (2-1)  2ος αγώνας  0-1  .- Πρόκριση για ΠΑΟΚ .-

Το  γκολ :με γκολ του Γιουνές στο 64΄, 
Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)
Κόκκινες: Σολτάνι
Κίτρινες: Βαρέλα, Μπίσεσβαρ - Μεχία, Σολτάνι, Καρασαλίδης
 ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Κίτσιου (70΄ Μάτος), Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάχοφ, Πέλκας (62΄ Μπίσεσβαρ), Τζάλμα, Μυστακίδης, Κουλούρης (85΄ Πρίγιοβιτς).
ΞΑΝΘΗ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Σιλά, Καρασαλίδης, Λισγάρας, Μπαξεβανίδης, Λουσέρο, Μεχία (71΄ Ντε Λούκας), Λάζιτς (61΄ Τριάδης), Πιτσέλι (61΄ Βασιλακάκης), Σολτάνι, Γιουνές.
Βίντεο :
~**ΠΑΟΚ-ΞΑΝΘΗ  0-1 κύπελλο  2/3/2017:
 https://youtu.be/UGLhWUDVkUE .-

    Ατρόμητος-Ολυμπιακός (0-0) , 2oς  αγώνας 1-2  .- ^Πρόκριση ΟΣΦΠ .-

 Τα  γκολ :
Βίντεο :
~*ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΣΦΠ  1-2 το 1ο  γκολ  1-0  κύπελλο 2/3/2017:
 https://youtu.be/Q-dFweiQCTk .-
~*ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΣΦΠ  1-2 κύπελλο γκολ ισοφαρισης 1-1  2/3/2017: https://youtu.be/X8NzuH6-bWo .-
~*Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2  2ο γκολ  ΟΣΦΠ  κύπελλο  2/3/2017: https://youtu.be/l8B38lmKNtc .-

***  Αναλυτικά τo πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Euroleague:
Πέμπτη, 2/3/2017 :
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  67-76 .- ^

Γαλατασαράι (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  87-84 .- ^

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)  74-60  .- ^

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    71-82 , (32-40) .- ^

Τα  δεκάλεπτα : 13-17 , (32-40) , 45-58 , 71-82 .- ^
Η Μακάμπι θα αγωνιστεί με τους εξής έντεκα: Ραντ, Σίλεϊ, Ζάλμανσον, Λέβι, Μέκελ, Πνίνι, Σέγκεφ, Οχαγιόν, Λάντεσμπεργκ, Αλεξάντερ, Άιβερσον.
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού: Γκριν, Μπιρτς, Γιανγκ, Παπαπέτρου, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Λοτζέσκι, Αθηναίου.
VIDEO:
~**ΜΑΚΑΝΠΙ-ΟΣΦΠ 71-82  24η αγων  2/3/2017:
https://youtu.be/BgRZbiz7IL0 .-
~ΜΑΚΑΜΠΙ-ΟΣΦΠ  71-82  ημίχρονο 32-40 24η  αγων  2/3/2017: https://youtu.be/dTls8JKr3NM .-
~Μακαμπί-Ολυμπιακος 71-82  24η  αγων  2/3/2017:
https://youtu.be/UAnxvG3cLEI  .-
~Μακαμπί-Ολυμπιακος 71-82   3η περίοδος  45-58 24η αγων  2/3/2017: https://youtu.be/4nSsPYm7Cd0 .-
~Μακαμπί Τ Α - ΟΣΦΠ  71-82  1ο  δεκάλοπτο  13-17   24η αγωνισ  2/3/2017: https://youtu.be/14Orj8cnGVo .-

Μπασκόνια (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)  87-74  .- ^

Παρασκευή, 3/3/2017
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 18-6   42
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 17-6 40
Ολυμπιακός 17-7   41
Φενερμπαχτσέ 16-8   40
------------------------
Παναθηναϊκός 14-9 37
Ερυθρός Αστέρας 14-10 38
Μπασκόνια 13-11 37
Αναντολού Εφές 12-11 35
--------------------------
Νταρουσάφακα 11-12 34
Ζαλγκίρις 10-14  34
Μπαρτσελόνα 9-14 32
Μακάμπι Τελ Αβίβ 8-16  32
Μπάμπεργκ 8-16  32
Γαλατασαράι       8-16 32
Αρμάνι Μιλάνο 7-17  31
Ούνιξ Καζάν 7-16 30

***   Στους πρώτους αγώνες για τη φάση των «16» σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Α' ΑΓΩΝΕΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) - Τενερίφη (Ισπανία) 66-63
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) - Μονακό (Γαλλία) 69-68
Όλντενμπουργκ (Γερμανία) - Μπάνβιτ (Τουρκία) 82-82

Τετάρτη, 1 Μαρτίου

Καρσίγιακα (Τουρκία) - Μπεσίκτας (Τουρκία)
Σάσαρι (Ιταλία)- Λε Μαν (Γαλλία)
Βενέτσια (Ιταλία)- Αβελίνο (Ιταλία)
Άρης (ΕΛΛΑΔΑ) - Βιλερμπάν (Γαλλία) 19:30
Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία) - Νεπτούνας (Λιθουανία)
 

 ***  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αγώνων και αποτελέσματα των Ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στην Euro league του μπάσκετ μπολ περιόδου 2016-2017

 --------------------------------------
1η αγωνιστική 12 και14-10-2016 :

Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 83-65 .- ^
Παναθηναϊκός – Ζαγκλίρις Κάουνας 84-76 .-  
 2η αγωνιστική 20 και 21 -10-2016 :
Ολυμπιακός-Ανατολού Εφές Πίλσεν 90-66 .- ^
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-77 .-   
3Η αγωνιστική 25 και 26 -10-2016 :
Ολυμπιακός –Μιλάνο 91-81 .- ^
Μπάμπεργκ-Παναθηναϊκός 83-84 .-  
 4η αγωνιστική 27 και 28 -10-2016 :
Μπασκόνια-Ολυμπιακός 90-95 .- ^
Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 70-59 .-  
5η αγωνιστική 03 και 04-11-2016 :
Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 75-81 .- ^
Ανατολού Εφές Πίλσεν- Παναθηναϊκός  Κκ.α. 70-70 .- παράτ. 91-83 .-  
6η αγωνιστική 10 και 11-11-2016 :
 Παναθηναϊκός-Μακαμπι Τ. Α. κ.α. 67-67 παράτ. 83-75 .- ^
Γαλατάσαράϊ –Ολυμπιακός 89-87 .-  
 7η αγωνιστική 16-11-2016 :
Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 59-52 .- ^
Ρεάλ Μανδρίτης- Παναθηναϊκός 87-84 .-  
8η αγωνιστική 18-11-2016 :
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79 .- ^
9η αγωνιστική 24και 25-11-2016 :
Ολυμπιακός –Μακαμπί Τα .Α . 73-80 .- ^
Παναθηναϊκός – Νταρουσάφακα 86-80 .-  
 10η αγωνιστική 02-12-2016 :
Νταρουσάφακα-Ολυμπιακός 71-77 .- ^
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 72-57 .-  
11η αγωνιστική 09-12-2016 :
Ολυμπιακός-Ούνιξ Καζάν 88-59 .- ^ 
Παναθηναϊκός-Γαλατάσαράϊ 85-58 .-  
 12η αγωνιστική : 15 και 16-12-2016 :
Ζαγκλίρις Κάουνες –Ολυμπιακός 75-88 .- ^
Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε  81-70 .-  
13η αγωνιστική 20 και 21 -12-2016 :
Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας 73-65 .- ^
Μιλάνο-Παναθηναϊκός 72-86 .-  
 14η αγωνιστική 22 και 23-12-2016 :
Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός 82-68 .- ^
Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 69-68 .-  
  24 /   15η αγωνιστική 29 και 30-12-2016 :
Ολυμπιακός –Φενέρμπαχτσε 71-62 .- ^
Ούνιξ Καζάν – Παναθηναϊκός 83-81 .-  
 16η αγωνιστική 06-01-2017 :
Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός 77-69 .-  
 17η αγωνιστική 12 και 13-01-2017 :
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 67-69 .- ^
Παναθηναϊκός – Ανατολού Εφές Πίλσεν κ.α. 70-70 παράτ. 92-81 .-  
18η αγωνιστική 19 και20-01-2017 :
Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός   84-63 .-^
  Ολυμπιακός-Μπασκόνια   92-62 .-
19η αγωνιστική 24 και 25-01-2017 :
Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα  71-65  .- ^
 Μιλάνο- Ολυμπιακός  99-83 .-^
20η  αγωνιστική 26 και 27-01-2017 :
Ερυθρός Αστέρας –Παναθηναϊκός  72-66 .- ^
Ολυμπιακός –Μπάμπεργκ  83-77 .- ^
 21η αγωνιστική 02 και03-02-2017 :
Ούνιξ Καζάν –Ολυμπιακός 75-90  .- ^
Γαλατάσαράϊ –Παναθηναϊκός   79-84 .- ^
22η αγωνιστική 09 και10-02-2017 :
Παναθηναϊκός-Μπάμπεργκ   81-72 .- ^     
Ολυμπιακός-Ζαγκλίρις Κάουες   73-64 .-
 23η αγωνιστική 23και24-02-2017 :  
Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός   67-64 .- ^
Παναθηναϊκός-Ούνιξ Καζάν  83-82 .- ^
 24η αγωνιστική 02 και 03-03-2017
 Μακαμπί   Τ.Α.-Ολυμπιακός  71-82 .- ^
 Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός
 25η αγωνιστική 09 και10 -03-2017  :  
  Ζαγκλίρις Κάουνες –Παναθηναϊκός  
Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα 
26η αγωνιστική  16  και 17-03-2017  :  
Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μανδρίτης 
Ολυμπιακός – Γαλατάσαράϊ 
 27η αγωνιστική 21 και 22-03-2017  : 
Παναθηναϊκός-Μιλάνο  
Ερυθρός Αστέρας –Ολυμπιακός
28η αγωνιστική 23 και 24 -03-2017
 Ολυμπιακός-Ρεάλ Μανδρίτης
Μπασκόνια- Παναθηναϊκός
  29η  αγωνιστική  30 και31-03-2017  : 
Ανατολού  Εφές –Ολυμπιακός 
Παναθηναϊκός  -ΤΣΣΚΑ   Μόσχας
30η αγωνιστική  06 και07-04-2017  :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας –Ολυμπιακός    
Μακαμπί Τ.Α. –Παναθηναϊκος   .- 
*** Στην ημιτελική φάση η μεικτή Μεσσηνίας, 1-0 την Αθήνα χθες στο μπαράζ 
 
Στην ημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος προεπιλογής εθνικών ομάδων προκρίθηκε  η Μεικτή Ομάδα Παίδων  Μεσσηνίας, καθώς νίκησε με 1-0 το αντίστοιχο συγκρότημα της Αθήνας, σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη  χθες το μεσημέρι στο ΔΑΚ Άργους.
Μια σπουδαία νίκη – πρόκριση για τη Μεικτή της Ένωσής μας, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια  στο τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές.
Η Μεικτή Μεσσηνίας είχε δύσκολο έργο, καθώς αντιμετώπισε  την ΕΠΣ Αθήνας, μια μεγάλη Ένωση και φυσικά παραδοσιακή δύναμη στα πρωταθλήματα υποδομών.
Το «χρυσό» γκολ σημείωσε ο Γιώργος Κωστέας στο 79΄ με πλασέ, προηγήθηκε ελεύθερο «βολέ» του «πορτιέρο» Βαγγέλη Καραχάλιου και αδράνεια της αμυντικής γραμμής  της Μεικτής της Αθήνας.
Όσον αφορά στο μπαράζ η Μεικτή Παίδων  της Αθήνας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και είχε δοκάρι με τον Αυγερινό (59΄), ενώ έχασε σημαντικές ευκαιρίες με τους Ζούγρα (12΄), Αρσενίου (17΄), Χριστόπουλο (30΄), Οικονόμου (50΄, 53΄ και 63΄), Τσοπανάκη (57΄), ενώ η Μεικτή Μεσσηνίας στάθηκε αρκετά καλά και απείλησε με τους Κωστέα  (30΄), Αλεξανδρόπουλο (40΄).
Το ματς «σφύριξε» ο Χρήστος Βεργέτης από την ΕΠΣ Αρκαδίας που είχε βοηθούς τους Παναγιώτη Τσούκα και Νικόλαο  Σταματόπουλο από την ίδια Ένωση.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Ηλίας Μαστορέας, Θεόδωρος Ασημακόπουλος): Καραχάλιος, Αρβανίτης, Οικονομέας, Στυλιανόπουλος, Καλύβας, Σαούτης, Παπανικολόπουλος (23΄ λ. τρ. Ρουμελιώτης, 80΄ Κοτσιλέρης), Κοσμόπουλος, Κωστέας, Σαρδέλης (80΄ Θεοδωρόπουλος), Αλεξανδρόπουλος (60΄ Σκοπέτος).
ΑΘΗΝΑ: Νικολακόπουλος, Χρονακόπουλος, Αυγερινός, Χριτοφιλόπουλος, Ζαννής, Ζούγρας, Οικονόμου, Τσιόκρης, Λάμπρου (46΄ Τσιοντάκης), Χριστόπουλος, Αρσενίου (63΄ Μυλωνίδης).
  • Την αποστολή της Μεικτής Ομάδας Παίδων Μεσσηνίας συνόδευσαν στο Άργος τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣΜ και υπεύθυνοι των Μεικτών Ομάδων Άγγελος Γεωργόπουλος, Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, καθώς επίσης ο τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς και ο φυσιοθεραπευτής Θεόδωρος Ασημακόπουλος.
  • Στο ΔΑΚ Άργους βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης.
  • Τον αγώνα μπαράζ Παίδων Μεσσηνίας – Αθήνας παρακολούθησαν και οι σκάουτερς της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ Νίκος Γεωργέας και Γιάννης Αντωνόπουλος αντίστοιχα.
 Mε Μακεδονία στην ημιτελική φάση
Την ΕΠΣ Μακεδονίας (απέκλεισε την Πιερία) θ’ αντιμετωπίσει η Μεικτή Ομάδα Παίδων Μεσσηνίας στην ημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων. Η εν λόγω συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου σε γήπεδο που θα γνωστοποιήσει τις επόμενες ημέρες η ΕΠΟ.
  Συγχαρητήρια της ΕΠΣΜ στη Μεικτή Παίδων
Η ΕΠΣ Μεσσηνίας με χθεσινή της ανακοίνωση συγχαίρει τη Μεικτή Παίδων Μεσσηνίας για την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΣΜ αναφέρει τα εξής:
«Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Μεσσηνίας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην Μεικτή μας ομάδα Παίδων μετά τη μεγάλη της επιτυχία να προκριθεί στις  τέσσερεις (4) καλλίτερες ομάδες ενώσεων της Ελλάδας.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον προπονητή μας κ.  Ηλία  Μαστορέα, στο φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας κ. Ασημακόπουλο Θεόδωρο και πάνω απ'  όλα συγχαίρουμε τους ήρωες της μεγάλης επιτυχίας, τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας, που δεν είναι άλλοι από τους παίκτες της Μεικτής μας ομάδας Παίδων.
Θεωρούμε ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία καθρεφτίζει το επίπεδο του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου, μιας και στην ομάδα αυτή αγωνίζονται παιδιά δικά μας, παιδιά του Νομού μας.
Η επιτυχία αυτή είναι και μία απάντηση σε όσους, τελευταία κακόβουλα σκεπτόμενοι, μιλούσαν στα διάφορα site και στον τοπικό Tύπο για υποβάθμιση του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου.
Συγχαίρουμε την ομάδα μας που αφού κατάφερε να αποκλίσει στην πρώτη φάση την Ένωση της Αχαΐας και την Ένωση της Αιτωλοακαρνανίας, ενώσεις μεγαλύτερες από τη δική μας, με τη σημερινή της επιτυχία απέκλεισε και την υπερδύναμη των ενώσεων τη μεγαλύτερη ένωση της χώρας μας, την ΕΠΣ Αθηνών.
Πιστεύουμε ότι με τέτοιες εμφανίσεις η Ένωσή μας θα αποκλίσει και την άλλη μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου, την ΕΠΣ Μακεδονίας και θα φτάσει στα τελικά.
Καλή συνέχεια στην ομάδα μας
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ./ΕΠ»
  * Όσον αφορά στα διάφορα site αλλά και στον τοπικό Τύπο, η ΕΠΣΜ θα έπρεπε να γίνει πιο συγκεκριμένη.

***

 BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5206   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3466   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3463 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.135  βίντεο   .-  

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .- 
~** ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~**Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .- 
~**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....
  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ...... : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2 , Τρίτη  07  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/news-2-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας ......    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-08-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS , Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας ......  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-09-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-10-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  2017  : Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσής μας ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/news-11-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 12  Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .......   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-12-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 11  και 12  Φεβρουαρίου  2017 : ~*  Όλοι η αθλητική δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε ....  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/11-12-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 13  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-13-2017.html  .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 14  Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-14-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/02/news-15-2017.html  .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Φεβρουαρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   ......   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-16-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή  17 Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ......    :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-17-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 18 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-18-2017.html   
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  19  Φεβρουάριος  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .......  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-19-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  και 19  Φεβρουαρίου  2017 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/18-19-2017-18022017-17.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ......  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/news-20-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/02/news-21-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-22-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-23-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-24-2017.html  .- 
~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  25 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-25-2017.html .-
~* Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι  της ενημέρωσής μας ......: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-26-2017.html .- 
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου