ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 :
~
1,- Castle House Island in Dublin, Ireland 
2.- Άνω Αρφαρά ,το ιστορικό πηγάδι στην Αγιά-Παρασκευή
 

3.- Παλιός φούρνος  στο Αρφαρά την δεκαετία  του 1950
Ι.Ν. Αγίου Φλώρου και Λαύριου  στον Άγιο Φλώρο Αρφαρών 2014
~ 18 Ιανουαρίου
Αθανασίου (1) (†373) και Κυρίλλου (2) (†444) πατριαρχών Αλεξανδρείας. Μάρτυρος Θεοδούλης και των συν αυτή Ελλαδίου του κομενταρησίου, Βοηθού, Ευαγρίου, Μακαρίου. Ξένης. Οσίων Εφραιμίου επισκόπου Μηλασσών και Μαρκιανού του από Κύπρου.
(1)Γεννήθηκε το 295 από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελέτησε μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατόρθωσε να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373.
(2)Έζησε επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου του Μικρού. Ανιψιός του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλου και κάτοχος μεγάλης θεολογικής και φιλολογικής μόρφωσης, διαδέχθηκε το θείο του στον πατριαρχικό θρόνο. Προήδρευσε στη Γ’ Οικουμενική Σύνοδο το 431 στην Έφεσο, οι αποφάσεις της οποίας καταδίκασαν τις κακοδοξίες του αιρετικού Νεστόριου σχετικά με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ήταν παράδειγμα αρετής και άσκησης σε όλη τη διάρκεια του βίου του.   ~
Σήμερα 18/01/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας
~
Βιογραφία
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πατριάρχες ΑλεξανδρείαςΟ Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.
Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.
Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πατριάρχες ΑλεξανδρείαςΟ Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.
Όταν έγινε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.
Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».
Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.
Άγιος Αθανάσιος ο ΜέγαςΗ Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.
Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης ΑλεξανδρείαςΝα σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.
 ~ 
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν ΧίωΔεν υπάρχει μεγαλύτερον σημείον ασεβείας και ανευλαβείας από το να ομιλή κανείς μέσα στην εκκλησίαν. Όλα αυτά τα προκαλεί, τα ενεργεί ο σατανάς, διά να μην αφήση τον άνθρωπον να ωφεληθή και να καρπωθεί τους λόγους της εκκλησίας.
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πα....
 
Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
 
Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου

Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου....
 
Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης
 
Όσιος Παύλος ο Θηβαίος

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος
 
Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Αγία Νίνα Ισαπόστολος
 
Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος
 
Αγία Τατιανή

Αγία Τατιανή
 
Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
 
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης
 ~  18/01 Απολυτίκιο Αγ. Αθανασίου - 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/3a8ZJFpzgqE ,


***  Στα "λευκά" και η Τριφυλία (φωτογραφίες)

 
 
 
Στα λευκά ντύθηκε η Τριφυλία απο τη σφοδρή χιονόπτωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα το πρωί ολόκληρος ο ορεινός όγκος της Τριφυλίας είναι χιονισμένος, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε τη νύχτα και μέσα στην πόλη της Κυπαρισσίας. Από το πρωί συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, σε συνεργασία με αντιδημάρχους και προέδρους τοπικών συμβουλίων σπεύδουν για τον καθαρισμό επαρχιακών - κυρίως - δρόμων. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί, παρά μόνο κάποιες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες ορεινές τοπικές κοινότητες. φωτoγραφίες: Νίκη Στεριώτη & Σταμάτης Διονυσόπουλος - 

***  Στα λευκά η Ε.Ο. Καλαμάτας- Τρίπολης. Οδηγίες από τον Μορέα (φωτογραφίες)      
      
 
 
 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ταξιδεύουν στην Εθνική Οδό Καλαμάτα- Κόρινθος αφού στο ύψος της Αρκαδίας το τοπίο είναι λευκό. Ακόμα να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες η κυκλοφορία γίνεται από την παλιά Εθνική Οδό αφού γίνονται εργασίες για να παραδοθεί η νέα γέφυρα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα Παραδείσια.
- Εν όψει των χιονοπτώσεων, που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές από το απόγευμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου και μετά, συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
      Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.
      Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε.
       Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.
       Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
       Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε – αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας.
       Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.
       Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας.
       Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000. 
 
***   Τα χιόνια "έφθασαν" και στην Αρχαία Μεσσήνη! (βίντεο & φωτογραφίες)         
      

 
"Λευκή" ημέρα ξημέρωσε,  σήμερα Δευτέρα, για το μεγαλύτερο μέρος των ορεινών όγκων της Μεσσηνίας. Τα χιόνια έφθασαν και στην Αρχαία Μεσσήνη όπου χιονίζει από νωρίς τα ξημερώματα και έχει ντύσει στα λευκά και τον αρχαιολογικό χώρο. Όλοι οι οδηγοί που θα πρέπει να μετακινηθούν σήμερα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά στους ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας. 
Video: χιόνια Αρχαία Μεσσήνη  , https://youtu.be/pG7lPlzpQ4M .-
 



*** Ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγού στην Καλαμάτα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου          
     
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 2979/31-12-2015 Υπουργική Απόφαση με την οποία υλοποιείται ταχύρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού, διάρκειας 2 μηνών, ως ακολούθως:
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:. Στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, στην Καλαμάτα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Από 28/3/2016 έως 10/6/2016
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ: Έως 40 άτομα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των επιλεγέντων είναι μικρότερος από τριάντα (30), το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Δικαίωμα συμμετοχής στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού έχουν Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών − μελών της Ε.Ε., απόφοιτοι τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.
β) Αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτελεί η άριστη γνώση (επίπεδο Γ2) μίας τουλάχιστον από τις εξής ξένες γλώσσες: γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική. Η άριστη γνώση αποδεικνύεται προσκομίζοντας τους ανάλογους τίτλους γλωσσομάθειας, όπως παρατίθενται στο Α΄ ΜΕΡΟΣ του Παραρτήματος Ι.
Η άριστη γνώση της πρώτης δηλωθείσας γλώσσας (γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και ρώσικης) δεν μοριοδοτείται.
Η άριστη γνώση κάθε επιπλέον ξένης γλώσσας, πλην της αγγλικής, μοριοδοτείται.
γ) Οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών−μελών της Ε.Ε., εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Β2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά, Τ.Κ. 55132 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310−459101,2310−459574) ή από το Σχολείο Νέας Ελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τηλ. 2310−997571 ή από το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τηλ. 210−7277672. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται επίσης και με τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ο υποψήφιος έχει αποκτήσει στην ημεδαπή.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Oι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να υποβάλλουν από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 μέχρι και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.  Δείτε όλο το ΦΕΚ ΕΔΩ 

*** Αυτός είναι ο πιο ασυνήθιστος δρόμος του κόσμου. Όταν τον δείτε θα σας έρθει… ζαλάδα!

Ο δρόμος του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως ονομάζεται, είναι ένας από αυτούς που από τις φωτογραφίες και μόνο θα θέλαμε να οδηγήσουμε!
Ο δρόμος Atlanterhavsveien (στα Νορβηγικά σημαίνει Ατλαντική Οδός) βρίσκεται στην πανέμορφη Νορβηγία και έχει μήκος 8,3 km.





Η κατασκευή του ολολκληρώθηκε το 1989 (αν και υπήρχε αρχική πρόβλεψη για σιδηρόδρομο) και πλέον συνδέει τα διάσπαρτα νησάκια που υπάρχουν γύρω.

Για αυτό έχει εναλλασσόμενες στροφές με αποκορύφωμα μία ανηφορική σε σχήμα αψίδας.\ 
Με φόντο τη Νορβηγική οροσειρά πραγματικά αυτή η διαδρομή πρέπει να είναι μαγική για οδήγηση και σίγουρα θα θέλαμε, όπως και εσείς, να την επισκεφτούμε κάποια στιγμή.




 Δείτε το βίντεο 1
Dangerous Norway's Atlantic Ocean Road : https://youtu.be/__AhijdLmaE , 
 
~ Βίντεο 2 ,  Dangerous and Beautiful Road- Atlantic Ocean Road, Norway  β : https://youtu.be/2_GPf8jUNDs  .- 
~ Βίντεο  3 , Top 10 Roads You Have to Drive in Your Lifetime  , https://youtu.be/Zczh3XCfDyM .-
Πηγή : http://www.tilestwra.com/aftos-ine-o-pio-asinithistos-dromos-tou-kosmou-otan-ton-dite-tha-sas-erthi-zalada/
***  ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Όλοι οι μεγάλοι της αρχαίας Ελλάδας πέθαναν από την ίδια αιτία!
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Για να μην μιλήσουμε για τη νεότερη ιστορία .. 
tromaktiko14489

***  Τα παιδία παίζει: Αττική Σύνταξη- Ηλικιωμένος πεινάει: Σύνταξη στην Ελλάδα         
      
Ένα από τα πιο γνωστά ανέκδοτα στο παρελθόν ήταν αυτό του τίτλου. Βέβαια, το πρωτότυπο μιλούσε για σύνταξη ΙΚΑ, πλέον όμως εντάσσονται όλες οι κατηγορίες.
Ξεκινήσαμε αυτό το ρεπορτάζ με ανέκδοτο, μήπως και «σπάσει» τη μαυρίλα που ακολουθεί, την απαισιοδοξία και τη σιγουριά των νέων ότι ποτέ δε θα πάρουν σύνταξη.
Εκτός από τη σύνταξη, όμως, είναι και το Ασφαλιστικό και οι υπηρεσίες που παρέχει.
Μετά το μαύρο ανέκδοτο θα αναφέρω ένα περιστατικό που βίωσα πριν από δύο ημέρες. Φίλος μου που έχει την τύχη να δουλεύει και έχει ασφάλεια ΕΟΠΥΥ, αντιμετώπισε δερματολογικό πρόβλημα και αναζήτησε δερματολόγο στην Καλαμάτα.
Ψάχνοντας, λοιπόν, στους συμβεβλημένους ιατρούς του Οργανισμού βρήκε ότι κανείς δεν υπάρχει στην Καλαμάτα. Επόμενη λύση ήταν να πάει στα εξωτερικά του νοσοκομείου, όπου, όπως έμαθε, υπάρχει δερματολόγος δύο φορές την εβδομάδα.
Τελικά, πήγε σε ιδιωτικό ιατρείο, όπου πλήρωσε, χωρίς βέβαια να περιμένει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω.
Αναρωτήθηκε, εν κατακλείδι, γιατί να πληρώνει εισφορές, αφού δεν υπάρχουν γιατροί.
Σε μια δεύτερη περίπτωση, ελεύθερος επιχειρηματίας μού ανέφερε ότι δε θέλει σύνταξη, αφού, πρώτον, θεωρεί ότι είναι αδύνατο να πάρει και, δεύτερον, προτιμά να κρατά τα χρήματα των εισφορών και να τα διαχειρίζεται όπως ο ίδιος θέλει.
Ως γνωστόν, αυτές τις ημέρες είναι σε συζητήσεις ένα νομοσχέδιο που έχει αποσταλεί στους Θεσμούς και προβλέπει πολλές αλλαγές σε ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα.
Μάλιστα, είναι αρκετές οι επαγγελματικές ομάδες που έχουν αντιδράσει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτών των δικηγόρων στην Αθήνα, αφού δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δικηγόρους, όπως και άλλους επιστήμονες, να διαδηλώνουν.
Το «Θάρρος» βγήκε στο δρόμο και μίλησε με κόσμο, ρωτώντας αν γνωρίζει τις αλλαγές που ίσως έρθουν, αν είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση και αν, τελικά, βλέπει φως στο τέλος του τούνελ.

Βασίλης Χριστόπουλος
Ξέρω ότι οι αλλαγές με θίγουν αλλά δεν το έχω μελετήσει. Δεν πιστεύω ότι οι Θεσμοί θα είναι πιο επιεικείς στην ελληνική πρόταση, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα.
Ακόμα δεν έχω βγει στη σύνταξη, αλλά πιστεύω ότι, όπως είναι τα πράγματα, ο κόσμος καλό θα είναι να παραιτείται και να παίρνει τη σύνταξη που μπορεί, αφού δε θα τα βγάλει πέρα με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Νίκος Πιαφάς
Δεν έχω πάρει σύνταξη, το μόνο που έχω είναι το βιβλιάριο υγείας, αλλά και όταν πάμε σε γιατρούς, πληρώνουμε. Οι προηγούμενοι μας πέταξαν στο δρόμο, αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 50 χρόνια κατέστρεψαν τα πάντα, έκλεψαν από παντού και τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση που είναι μόλις ένα χρόνο.

Γιώργος Γκόνης
Δεν έχω ασχοληθεί με τις αλλαγές που λένε, είμαι 29 ετών, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δε βλέπω κάτι αισιόδοξο για το μέλλον.
Πιστεύω ότι μέχρι να φτάσει η δική μου γενιά στα 65 δε θα υπάρχει σύνταξη, οπότε ο καθένας μας ας κάνει ό,τι μπορεί μόνος του. Όσο για την ασφάλεια που έχω, είναι ΟΓΑ και, ευτυχώς, μέχρι σήμερα δε μου έχει χρειαστεί.

Αντώνης Νιοκαστρίτης
Είμαι αγρότης και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τις αλλαγές. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα μας βάλουν μίνιμουμ το μήνα μια εισφορά, που είναι μεγάλη. Πληρώνουμε ήδη πάρα πολλά, αποζημιώσεις δε δίνουν και βλέπω ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα.
Εσθή Παυλή
Δεν είμαι ασφαλισμένη και το μόνο που ελπίζω είναι να μην αρρωστήσω. Αν αρρωστήσω, προσπαθώ να γίνω καλά χωρίς φάρμακα. Γενικά στη χώρα όλα χειροτερεύουν και μαθηματικά δεν υπάρχει λύση. Αυτό το καταλαβαίνει κι ένα παιδί του Δημοτικού.


Μιχάλης Κουτσούκος
Ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο και μάλλον δε θα πιάσουμε ποτέ, αυτό είναι το πρόβλημα. Η ασφάλεια που έχω εγώ είναι του ΤΕΒΕ και δε με καλύπτει κιόλας. Αν αρρωστήσεις, πεθαίνεις. Σύνταξη δε θα πάρω ποτέ, ποτέ όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ευστάθιος Βλαχόγιαννης
Δεν ξέρω τι να πω, αυτοί δεν ξέρουν τι ζητάνε, τα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψουν. Είμαι από το 1952 ασφαλισμένος, αλλά η δική μου ζωή δεν έχει καμία σχέση με των υπουργών. Αν μειώσουν τις συντάξεις, θα καούμε. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και πολύ μάλιστα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αφού οι έξω μας κάνουν ο,τι θέλουν και αλίμονο από εσάς τους νέους! Όπως πάει το πράγμα, δε νομίζω ότι θα προλάβετε να πάρετε σύνταξη εσείς. Πλέον με την ασφάλεια που έχω δε μας λογαριάζουν, κάποτε υπήρχαν παροχές, αλλά έφαγαν τα αποθεματικά των ταμείων οι παλιότεροι, τώρα πληρώνουμε και τα φάρμακα και τους γιατρούς έξω.

Γιώργος Κατσίρας
Δεν ασχολούμαι με το θέμα, αφού θεωρώ ότι ποτέ δε θα πάρω σύνταξη. Όσο για τους γιατρούς, έχω ΤΕΒΕ, αλλά λίγα πράγματα καλύπτει. Πάντως, το ποσό που πληρώνουμε κάθε δίμηνο δεν αξίζει για μια σύνταξη που, με τα καλύτερα σενάρια, θα πάρεις στα 65 σου. Για παράδειγμα, ο παππούς μου που πέθανε στα 67 του, σύνταξη πήρε στα 65, άρα οι εισφορές τόσων ετών χάθηκαν.
Μαρία Καραθανάση
Τα πράγματα με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν είναι χάλια. Είμαι παλιά συνταξιούχος, αλλά και πάλι με πιάνουν αυτές οι αλλαγές. Στους γιατρούς που πάμε πλέον πληρώνουμε, οπότε ό,τι πληρώναμε τόσα χρόνια δεν οδήγησε κάπου. Όσο πάνε τα πράγματα και δυσκολεύουν.

Έφη Μουργή
Δεν έχω διαβάσει ούτε ενημερωθεί για τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στο Ασφαλιστικό. Νομίζω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που δε θα πάρει ποτέ σύνταξη. Ασφάλεια έχω του ΟΓΑ, όταν βέβαια χρειάστηκα τελευταία φορά γιατρό, πήγα σε ιδιώτη.
Πάντως, είμαι αισιόδοξη ότι ύστερα από μια πενταετία τα πράγματα θα γίνουν κάπως καλύτερα.

Χαρά Σμυρλή
Έχω ασχοληθεί με τις αλλαγές, και θεωρώ ότι είναι κάτι που μας αφορά όλους. Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν πιστεύω ότι θα πάρω ποτέ σύνταξη, αλλά και αν καταφέρω, θα είναι μηδαμινή. Η ασφάλεια που έχω είναι αυτή του ΙΚΑ, αλλά τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάω σε γιατρό, δε μου κάλυπτε αυτή τη δαπάνη.
Τέλος, με την κατάσταση που επικρατεί και την πολιτική που ακολουθείται, δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μόνο αισιόδοξη δεν είμαι.

Φαίδρα Γλέζου
Το θέμα είναι κάτι που με αφορά, καθώς πιστεύω πως η ασφάλιση στην εργασία είναι καθήκον και υποχρέωση του κάθε εργοδότη, μιας και παρέχει στον εργαζόμενο-ασφαλισμένο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσο φυσικά αυτό μπορεί να είναι εφικτό σε μια χώρα όπου υπολειτουργούν σχεδόν τα πάντα.
Επίσης, το θεωρώ και το συνδυάζω με το συνταξιοδοτικό, διότι μπορεί να μη με αφορά άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα αγγίζει όλους μας.
Αν, όμως, σκεφτούμε πως για να βγει η σύνταξη ενός ηλικιωμένου αναλογικά χρειάζονται να εργάζονται σχεδόν τρεις νέοι, φανταστείτε το μέλλον των νέων σήμερα με την ανεργία που επικρατεί.
Σχετικά με τις αλλαγές, ας ελπίσουμε πως θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, επηρεασμένη θέλοντας και μη από την όλη κατάσταση, έχω την αίσθηση πως η δική μου γενιά δε θα καταφέρει να πάρει σύνταξη.
Εγώ είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και την τελευταία φορά που χρειάστηκε να επισκεφτώ γιατρό εκτός ασφάλειας, η καταβολή του ποσού επίσκεψης έγινε εξ ολοκλήρου από εμένα, μιας και ήταν κάτι αρκετά σοβαρό και δεν υπήρχε χρόνος αναμονής, όπως συνηθίζεται στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ.
Η χορήγηση των χρημάτων που δικαιολογεί η ασφάλειά μου δεν άγγιζε το πραγματικό ποσό που κατέβαλα, μιας και δικαιολογεί ένα πολύ μικρό ποσοστό, χρήματα βέβαια τα οποία ακόμα περιμένω να πιστωθούν στο λογαριασμό μου.    Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Υ.Γ.: Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες και έπρεπε αυτό το σοβαρό ζήτημα κάποτε να τελειώσει.
Το συνταξιοδοτικό, όπως και τα προβλήματα με τα ταμεία, είναι τεράστια, εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε έστω και «στο και ένα» να φτιαχτεί ένα ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα υγιές, που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τα βασικά. 

*** Ανήσυχοι οι γιατροί για την θωράκιση απέναντι στη γρίπη

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι γιατροί σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας έναντι της εποχικής γρίπης, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι προχθές το απόγευμα είχαν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επιπλέον, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής -είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι» όπως επισημαίνεται. Τέλος, κάνει λόγο για κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο και εκτιμά ότι η εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά. Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και να σταματήσει με τις παραλείψεις και τον κακό σχεδιασμό, να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει αυξημένη τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και συστήνει τη λήψη τόσο προληπτικών μέτρων, όσο και τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την καλύτερη προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανήλθαν σε πέντε. Επρόκειτο για τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και έναν χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αναφορικά με τα περιστατικά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες, από 4 έως και 77 ετών, με μέση ηλικία τα 53,7 έτη. Η πλειοψηφία των περιστατικών φέτος πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. - 

***  Κρατά τα 3,35 ευρώ το ελαιόλαδο παρά τις ιταλικές πιέσεις

 Στα επίπεδα των 3,30-3,35 ευρώ το κιλό διατηρείται, πάνω από έναν μήνα τώρα, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία, παρά τη στάση εμπορίου που φαίνεται να επιδεικνύουν συντονισμένα οι Ιταλοί έμποροι. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν πουλάνε εύκολα το προϊόν τους, αν και οι παραπάνω τιμές είναι περίπου κατά 20 λεπτά παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές. Έντονο είναι φέτος το φαινόμενο της προείσπραξης χρημάτων από ελαιοτριβεία εκ μέρους παραγωγών, για ελιές που παραδίδουν τώρα. Η στάση αυτή, που εμφανίζεται τόσο στη περιοχή της Μεσσηνίας όσο και αλλού κι ενδεχομένως οφείλεται στην προσδοκία από πλευράς παραγωγών ότι θα ανέβουν περαιτέρω οι τιμές, ενέχει σημαντικό ρίσκο, όπως διαμηνύουν συνεταιριστές και εξαγωγείς. Η παραγωγή στη Λακωνία, όπως και στην πλειονότητα των περιοχών, αναμένεται μειωμένη από πέρυσι, που είχε σημειωθεί υπερπαραγωγή. Επίσης, «η απουσία πάγου, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλότερης ποιότητας, με χαμηλότερες οξύτητες και καλύτερη γεύση», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της «Ελαία Γη», Νίκος Τουτούλης. Agronews - 

***   Όταν λέμε μπράβο για τα αυτονόητα          
      
Πραγματικά εντυπωσιακό είναι να διασχίζεις χωρίς εμπόδια το πεζοδρόμιο της Αριστοδήμου στο ύψος του Ταχυδρομείου.    Φτου φτου να μην το ματιάσουμε!  Π.Μπ. 

***  Από εκδήλωση, σε εκδήλωση

Και καλά καλά δεν προλάβαμε να ξεστολίσουμε, βουρ για τις Απόκριες. Όπως συνήθως σε λίγες ημέρες θα κόβουμε πρωτοχρονιάτικες πίτες σε εκδηλώσεις μασκαράδων! Τα δε καταστήματα, ήδη με το που πήραν από τα ράφια τα Χριστουγεννιάτικα έβαλαν σερπατίνες και κομφετί. Από το Δεκέμβριο και μετά είμαστε γενικώς των… εκδηλώσεων! Β.Β. - 

***  “Τα κρανία της Κονεμάρα” από τη “Μέθεξη”         
       
Η Λωρήν, μια γυναίκα κοντά στα σαράντα ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της Μαγκ. Είναι αναγκασμένη να φροντίζει κάθε της ανάγκη καθώς η Μαγκ γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Η εύθραυστη ισορροπία στη σχέση τους διαταράσσεται όταν η Λωρήν συναντά τον Πάτο, έναν παιδικό της φίλο ο οποίος της αποκαλύπτει την ερωτική του διάθεση.
Ο Μικ, ένας άντρας κοντά στα σαράντα αναλαμβάνει κάθε φθινόπωρο την εκταφή των οστών στο νεκροταφείο της Κονεμάρα. Με αφορμή το γεγονός ότι αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να ξεθάψει και το σκελετό της γυναίκας του που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό πριν 7 χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με τις φήμες που κυκλοφορούν στην κλειστή κοινωνία που λένε ότι ο ίδιος είχε σκοτώσει την γυναίκα του, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν αποδείχτηκε.
Η Βαλ και η Κολ, δύο αδερφές κοντά στα σαράντα, συγκατοικούν μόνες στο ίδιο σπίτι μετά την πρόσφατη κηδεία του πατέρα τους. Η συμβίωσή τους είναι ανυπόφορη καθώς η μία δυσκολεύει με κάθε αφορμή τη ζωή της άλλης. Τις ενώνει μόνο ένα κοινό μυστικό, μια μεταξύ τους συμφωνία, από την οποία επωφελούνται και οι δύο…
Τρεις ιστορίες με φόντο τη σκληρή επαρχία της Ιρλανδίας. Σε ένα τόπο απομονωμένο, εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, εκεί που δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές. Μόνο άνθρωποι σε μικρές ομάδες που κατορθώνουν να επιβιώνουν μεριμνώντας μόνο για τις βασικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχουν ασχολίες και η καθημερινότητά τους επαναλαμβανόμενη… μονότονα και αδιάκοπα. Δεν υπάρχουν δουλειές… και δεν μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από μικροί δεν μπορούν να ονειρεύονται και μεγαλώνοντας σταματούν να ελπίζουν. Άνθρωποι που εγκλωβίζονται στη μοναξιά τους ολοένα και περισσότερο… αντιδρούν μηχανικά με ένστικτο την αυτοσυντήρηση… ψυχικά μουδιασμένοι δεν μπορούν να νιώσουν ο ένας τον άλλο και οι σχέσεις τους μπλέκονται σαν ένα κουβάρι που δεν έχει άκρη… μόνο να κοπεί μπορεί, με τη βία, όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα…
Το έργο έχει ανέβει από τις Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις  24 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και είναι ακατάλληλο για θεατές κάτω των 15 ετών.
Οι ώρες των παραστάσεων είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο και Κυριακή στις 20:15
Μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία: Πέτρος Κλάδης
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Συντέτας
 Παίζουν:
Μαγκ Φόλαν: Στέλλα Λαμπροπούλου  Λωρήν Φόλαν: Έβελυν Σκαρπαλέζου
Ρέη Ντούλεϋ: Δέσποινα Σκάρπα   Πάτο Ντούλεϋ: Πέτρος Κλάδης
Μικ Ντάουν: Θάνος Καρκατζούλης  Μαίρη Ράφφερτυ: Μαίρη Κασιδάκη
Μάρτιν Χάνλον: Νιόβη Καζάκου   Τομ Χάνλον: Σωτήρης Κριτσωτάκης
Πατέρας Γουέλς: Ηλίας Δαρσακλής  Κολ: Μαρίκα Συκάκη
Βαλ: Σταυρούλα Νικολοπούλου   Γκερλίν: Ιωάννα Παπαδοπούλου
 Μουσική: Παναγιώτης Συντέτας
Φωτισμός: Κριστίν Ροδίτης
Ήχος: Δημήτρης Δημέας

***   Η Καλαμάτα συνεχίζει την απόδραση          
     
Πρόσφατα είχαμε γράψει για το Escape Room που άνοιξε στο κέντρο της Καλαμάτας. Όπως μας ενημέρωσαν, τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε και δεύτερος τέτοιος χώρος.
Καλές αποδράσεις από εμάς!   Π.Μπ. 

*** Δεν πάει άλλο με τα πυρηνελαιουργεία! Σε ρόλο «θεατή» η περιφέρεια!          
    
Εν αναμονή της μελέτης του «Δημόκριτου», μετά το… καλοκαίρι!
  Θεατής πλέον η Περιφέρεια στην αφόρητη κατάσταση από τα πυρηνελαιουργεία
 
Ούτε η λέξη αφόρητη δεν μπορεί, πλέον, να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν, κυρίως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά και των όμορων χωριών, από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και όχι μόνο, στις μονάδες αυτές, δεν δείχνουν παραβάσεις βάση των περιβαλλοντικών όρων που τους έχουν τεθεί. Ωστόσο, η κατάσταση που σχεδόν σε καθημερινή βάση, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα αποπνικτικό νέφος και οσμές ακριβώς πάνω από τα κεφάλι των κατοίκων, αποδεικνύει πως οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί δεν επαρκούν.
Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, έχουν «σηκώσει πλέον τα χέρια» μη μπορώντας να παρέμβουν ουσιαστικά και το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν «του χρόνου» τη μελέτη που έχουν αναθέσει για το πρόβλημα αυτό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
  Κραυγές αγωνίας
Οι κάτοικοι της περιοχής της βιομηχανικής ζώνης Μελιγαλά εκπέμπουν SOS προς κάθε κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Θ» ο κάτοικος από το χωριό Σκάλα, Γιώργος Τσιλίκας.
«Να έρθει κάποιος να μας βγάλει από την κόλαση του Δάντη, που δεν είναι σχήμα λόγου.  Άλλωστε, το έχει διαπιστώσει και η αντιπεριφερειάρχης κα Αλειφέρη. Αλλά δυστυχώς τη λύση την άφησε στην φιλευσπλαχνία και την ανθρωπιά των εργοστασιαρχών και η κατάσταση συνεχίζεται. Οι κάτοικοι ζουν σε μια αποπνικτική περιοχή με δυσοσμία  και αναπνευστικά προβλήματα. Γιατί η ανθρωπιά περισσεύει όταν η Πολιτεία κωφεύει. Ζούμε απροστάτευτοι, σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, καταδικασμένοι να αργοπεθαίνουμε. Δεν πάει άλλο η κατάσταση, η φωνή μας θέλουμε ν’ ακουστεί. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στον τόπο μας», τόνισε.
Ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, το φωνάζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, όμως η λειτουργία των 5 συνολικά πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει, καθώς αυτό θα σήμαινε αυτόματα μεγάλο πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να «βιάζεται» κατά αυτό τον τρόπο μια κατοικημένη περιοχή.
  Ανήμπορη η Περιφέρεια
Ανήμπορη να δώσει άμεση λύση η Περιφέρεια, έχει παραμείνει πλέον απλώς θεατής της κατάστασης.
Πρόσφατα υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές μετρήσεις στην περιοχή, αλλά αυτή η μελέτη δεν πρόκειται να παραδοθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, όπου θα παρουσιάζεται πρόταση για επίλυση του προβλήματος. Πρόταση, που είναι άγνωστο αν θα μπορεί να υλοποιηθεί, πόσα χρήματα θα απαιτούνται και σε πόσο χρονικό διάστημα.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε προβλέπει 6 πακέτα εργασίας, με το τελευταίο να αφορά τις προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας των μονάδων.
Η μελέτη θα προβλέπει:
- Προτάσεις τροποποίησης και βελτιώσεων στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων των πυρηνελαιουργείων και των ελαιουργείων και της λειτουργία τους.
- Τεχνικοοικονομική μελέτη των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, εκτίμηση κόστους και αναγνώριση πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων.
- Προτάσεις για αλλαγή στο Νομικό πλαίσιο σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο
Ο «Δημόκριτος»΄ μέσω του Εργαστήριου Περιβαλλοντικών Ερευνών θα προβεί στις εξής ενέργειες:
• Αυτοψίες στις μονάδες, σε υδάτινους φορείς των παρακείμενων περιοχών και συλλογή στοιχείων από υφιστάμενες μετρήσεις.
• Συναντήσεις τεχνικού αντικειμένου με τους ιδιοκτήτες των πέντε πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή  και με επιλεγμένους ιδιοκτήτες των ελαιουργείων.
• Μετρήσεις αέριας ρύπανσης και μελέτη ποιότητας αέρα, που θα περιλαμβάνει μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων και ανάλυση για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης καθώς και αέριων ρύπων που σχετίζονται με την λειτουργία των πυρηνελουργείων .
• Μελέτη και πρόβλεψη της διασποράς των ρύπων στις παρακείμενες περιοχές κάτω από διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες.
• Ανίχνευση και εκτίμηση της συνεισφοράς των πηγών ρύπανσης (source apportionment)
• Αξιολόγηση μετρήσεων, εξαγωγή συμπερασμάτων και προτεινόμενες λύσεις.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Είδηση Σεισμός...
money
~ Το κράτος - φοροεισπράκτορας εισπράττει λεφτά για το αυτοκίνητο μας ήδη από την πρώτη εκκίνηση του. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο καίει στα 100 χιλιόμετρα = 8 λίτρα στα 20.000 χιλιόμετρα ξοδεύουμε 1600 λίτρα τον χρόνο. Άν υπολογίσουμε ότι το 1 λίτρο βενζίνης κοστίζει 1,35 ευρώ τότε για τα 1600 λίτρα πληρώνουμε 2160 ευρώ
Το βαρέλι πετρελαίου σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr έχει 159 λίτρα και κοστίζει σήμερα περίπου 30 $, έτσι τα 1000 λίτρα κοστίζουν 188 $ = 172 ευρώ. Στα 1600 λίτρα πετρελαίου αναλογικά κοστίζουν στο κράτος 275 ευρώ. Η επεξεργασία, το εμπορικό κέρδος των πρατηρίων και μεσαζόντων αυξάνει την παραπάνω τιμή κατά 50% φέρνουν στο κράτος 1748€

*** Τεράστια επιτυχία Άδωνι...
adn
~  Ορίσθηκαν πριν λίγη ώρα οι νέοι αντιπρόεδροι της Νέα Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναμέναμε, πρόκειται για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Χατζηδάκης θα είναι αρμόδιο για τη για τον έλεγχο της κυβέρνησης εκτός κοινοβουλίου, ενώ ο κ. Γεωργιάδης θα έχει ως αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου.
Με τις επιλογές των δύο αυτών προσώπων, ο κ. Μητσοτάκης δίνει στην ομάδα το χαρακτήρα και τη μορφή που επιθυμούσε ο ίδιος. Οι δύο αντιπρόεδροι μάλιστα αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τόσο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της ΝΔ. Αν λάβουμε υπόψη την υπάρχουσα πορεία των δύο ανδρών, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο κ. Γεωργιάδης θα εκφράζει περισσότερο τη "λαϊκή δεξιά", ενώ ο κ. Χατζηδάκης την ανανεωτική πτέρυγα.
Οι δύο αντιπρόεδροι έχουν οριστεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κι ίσως ζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος να επιβεβαιωθεί ο ορισμός τους.

***  Συναγερμός! Λύνουν το Σκοπιανό! Δίνουν το όνομα! Μούγκα η ΝΔ και οι υπόλοιποι...
kyvernisitsipras
~  Στην τελική ευθεία φαίνεται πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα του κράτους των Σκοπίων. Σε αιφνιδιαστική κίνηση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  αφού πήγε και συναντήθηκε με τον ΥπΕξ των Σκοπίων στο περιθώριο της συνάντησης των ΥπΕξ της ΕΕ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων και το ονοματολογικό. Η διμερής αυτή συνάντηση σίγουρα αποκτά μεγάλη σημασία καθώς γίνεται σε μια εποχή όπου η περιοχή της Μεσογείου φλέγεται και η Ελλάδα είναι ο μόνος σταθερός κρίκος της περιοχής. Σύμφωνα με το Voicenews.gr η ονομασία έχει βρεθεί και σε αυτό βοήθησε και η παραίτηση του Νικολά Γκρούεφσκι καθώς το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια είναι ασταθές.

***  Οι Έλληνες δανείζουν τους δανειστές τους για να τους δανείζουν αυτοί...
grimfeu
~  Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΤτΕ είναι εκτός του συστήματος ποσοτικής χαλάρωσης ή αλλιώς σχεδίου Γιούγκερ. Αν και έχει στεγνώσει από ρευστό προέβη στη διάθεση €17 δις για αγορά ομολόγων άλλων κρατών- μελών της Ευρωζώνης είπε ο Νότης Μαριάς. Ο κύριος Μαριάς είπε χαρακτηριστικά. «Κατέθεσα Ερώτηση για να μάθουμε που βρήκε τα λεφτά ο η ΤτΕ και ποιων κρατών μελών της Ευρωζώνης ομολόγα αγόρασε. Η Ελλάδα ως χώρα έχει αποκλεισθεί από την ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή δεν δέχεται ο Ντράγκι να αγοράζει το Ευρωσύστημα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα σήμερα έγινε ακόμη πιο προκλητικός και απάντησε ότι δεν πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση, να τα δεχτεί.
Ενώ λοιπόν, έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό, ενώ η Ελλάδα πασχίζει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που και αν τα καταφέρει το κέρδος θα είναι €3,5 δις, έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδας και δίνει €17 δις για αγορά ομολόγων άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης και Υπερεθνικών Οργανισμών.» Τα συμπεράσματα δικά σας…

*** Η Ελλάδα ως διεθνές κέντρο εκπαίδευσης...
ekpaideysi
~  του Δημητρίου Βαλασίδη, Αξιωματικού εα-Οικονομολόγου-Συγγραφέα. BA, BSc, Dip.MKT, MBA, M.HABA.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Τα τελευταία 40 χρόνια μια νέα αγορά γνωρίζει τρομερή ανάπτυξη. Πρόκειται για την αγορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι Lehman Brothers, μία από εκείνες τις εταιρείες που στις Η.Π.Α. ελέγχουν και διαχειρίζονται χιλιάδες εκατομμυρίων δολαρίων από επενδύσεις σε διάφορους τομείς, τονίζουν την αξία της εκπαίδευσης. Η «εκπαιδευτική βιομηχανία» είναι ένας τομέας με δυναμική αύξηση και επομένως προσφέρει μία αξιόλογη ευκαιρία επένδυσης.
Σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επένδυση δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι πολλά και δυσεπίλυτα:
• Οι εργοδότες εκφράζουν το παράπονο ότι δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό με την κατάλληλες γνώσεις για να προσλάβουν.
• Οι γονείς παραπονούνται για το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκτιμούν ότι τα παιδιά τους αποφοιτούν με λιγότερα εφόδια από όσα έπαιρναν οι ίδιοι.
• Όλοι οι δείκτες δείχνουν, ότι η εκπαίδευση θα εξελιχθεί σε «βαριά βιομηχανία» που θα αντικαταστήσει αυτήν της υγείας, που το 1996 ήταν η πρωτοπόρος και πως εάν αυτό που συνέβη με την υγεία μπορεί κάλλιστα να συμβεί και με την εκπαίδευση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή αλλοδαπών, από τους οποίους εισπράττει περίπου 20 δις ευρώ κατ' έτος. Ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά κέρδη.
Η Ελλάδα, αν εφάρμοζε κατάλληλη εκπαιδευτική πολιτική, θα μπορούσε να αποτελέσει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο με την προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών κυρίως από τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Τα οικονομικά οφέλη θα ήταν πολλά δις ευρώ τον χρόνο.
Οι λόγοι είναι πολλοί:
•Το υψηλό επίπεδο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού μας προσωπικού. Ο κατάλογος που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR) περιλαμβάνει επτά ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Στην 301η θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι που «μεταφράζεται» σε άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Παράλληλα, στην συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκονται και άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση).
• Ο μεγάλος αριθμός των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Η εγγύτητα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
• Το χαμηλό κόστος σπουδών και διαβίωσης σε σχέση με τις χώρες αυτές, ειδικά μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
• Το κλίμα, η θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα που ευνοούν έναν ιδανικό συνδυασμό σπουδών και διακοπών που ασφαλώς πολλοί νέοι επιδιώκουν. Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός «εκπαιδευτικού τουρισμού».
• Η επάρκεια σε ξενοδοχεία, κατοικίες και άλλα καταλύματα που δίνουν την δυνατότητα στέγασης μεγάλου αριθμού φοιτητών. Οι τουριστικές μας υποδομές θα αξιοποιούνται 12 μήνες τον χρόνο.
• Η έμφυτη ελληνική φιλοξενία και η παραδοσιακή φιλία μας με πάρα πολλές χώρες θα ενισχύσουν το όλο εγχείρημα.
Τι είναι όμως αυτό που αποτελεί τροχοπέδη προς αυτήν την προσπάθεια; Τα εμπόδια είναι πολλά:
• Η επί 40 χρόνια έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντας
• Το τέρας της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών φοιτητών στην χώρα μας. Είναι απείρως ευκολότερο ένας παρανόμως εισελθών στην χώρα να πουλάει CD στην Ομόνοια από το να σπουδάζει ένας αλλοδαπός σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
• Η απροθυμία των πανεπιστημίων μας, η οποία οφείλεται και στην "δημοσιοϋπαλληλική" νοοτροπία αρκετών καθηγητών. Αρνούνται δυστυχώς να διεθνοποιήσουν τις σπουδές τους ακολουθώντας τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.
• Η μη αξιολόγηση των καθηγητών.
• Η μη ευπρεπή εμφάνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.
• Η απώλεια μεγάλου αριθμού διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων από μειοψηφίες φοιτητών, αλλά και εξωπανεπιστημιακών ατόμων.
• Η ελλιπέστατη προβολή των αξιόλογων πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα. Δεν περισσεύουν κονδύλια για μια τέτοια καμπάνια, γιατί μοιράζονται στα παπαγαλάκια των συστημικών ΜΜΕ για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
Τι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα;
• Αύξηση της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε περιόδους κρίσης, γίνονται περικοπές στην χρηματοδότηση, επανασχεδιάζονται δράσεις και επανακαθορίζονται λειτουργίες οργανισμών. Αυτό είναι φυσιολογικό και εν πολλοίς αναμενόμενο. Θα πρέπει, όμως, και στις περικοπές να υπάρχουν διαβαθμίσεις σύμφωνα με μια αξιολόγηση. Η παιδεία δεν πρέπει να είναι αυτή που θα υποστεί ένα δυσανάλογο βάρος.
• Αναβάθμιση των σπουδών και προσαρμογή τους στη διεθνή αγορά εργασίας, ώστε να γίνουν ελκυστικά στους αλλοδαπούς φοιτητές.
• Προσπάθεια κατάταξης σε καλλίτερη θέση στις λίστες αξιολόγησης των Πανεπιστημίων διεθνώς.
• Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την διευκόλυνση παραμονής ξένων φοιτητών στην χώρα μας.
• Κατάλληλη διαφήμιση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των προσφερομένων σπουδών σε συνδυασμό με την παραμονή σε μια θαυμάσια και φιλόξενη χώρα όπως η Πατρίδα μας.
• Κατάργηση των ΤΕΙ και ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, όσα δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση, που προσεγγίζει τα ΙΕΚ. Η αλλαγή αυτή μοιάζει με αυτό που έγινε στην ανώτατη εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992. Η Μ. Θάτσερ δικαίωσε τον τίτλο της ως «σιδηρά κυρία» και στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης
• Πρόβλεψη στην νέα αναθεώρηση του συντάγματος
λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό τον έλεγχο του υπουργείου παιδείας, όπως ισχύει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, μηδέ της Κύπρου εξαιρουμένης.
Είναι επομένως ζήτημα πολιτικής βούλησης, η οποία δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας κάποιες ιδεοληψίες περί εκπαίδευσης, πρέπει τάχιστα να επενδύσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιστώντας την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Εκτός από τα τεράστια οικονομικά οφέλη, θα οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με χιλιάδες ξένους φοιτητές, πολλοί από τους οποίους θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πατρίδες τους.

*** Οι μαγικές βιτρίνες των Χριστουγέννων και ο θάνατος του Ελληνικού εμπορίου...
lianiko
~  Ιωάννης Μ. Ασλανίδης

Διάβασα αυτή την χριστουγεννιάτικη απλή περιγραφή, που είναι ένα μίγμα χαράς και θρήνου, δεν ξέρω ποιός την περιγράφει, δεν άντεξα όμως στον πειρασμό, να συμπληρώσω τον επίλογο της ιστορίας αυτής και να το κοινοποιήσω σε αγαπητούς γνωστούς και φίλους. Λέει η ιστορία μας:
Πρόλαβα κι εγώ τις μαγικές βιτρίνες των παλιών αθηναϊκών καταστημάτων. Θυμάμαι την οικογενειακή τελετουργία κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν «ανεβαίναμε» από τα νότια της Αθήνας στο διώροφο, προπολεμικό σπίτι της θείας μου, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, για το ρεβεγιόν της τελευταίας νύχτας του χρόνου.
Ήταν μια διαδρομή που στα παιδικά μου μάτια έπαιρνε κινηματογραφικές διαστάσεις. Κολλούσα το πρόσωπο στο τζάμι του αυτοκινήτου του πατέρα μου και ρουφούσα αχόρταγα τις εικόνες της χριστουγεννιάτικης Αθήνας. Το πιο συναρπαστικό κομμάτι αυτής της γιορταστικής βόλτας ήταν οι βιτρίνες των μεγάλων αθηναϊκών πολυκαταστημάτων στο κέντρο. Πρωταγωνιστούσε το μαγικό τρίγωνο που σχημάτιζαν οι φωταγωγημένοι μαγνήτες της παιδικής φαντασίας, από το «Μινιόν» στην Πατησίων στον «Δραγώνα» της πλατείας Κοτζιά και από τον «Λαμπρόπουλο» και τον «Κατράντζο Σπορ» στα Χαυτεία μέχρι την αγαπημένη μου «Πανελλήνιο Αγορά» βορειότερα στην οδό Σταδίου.
Και ξαφνικά ήταν σαν κάποιος να τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα. Μαζί με τις παιδικές Πρωτοχρονιές έσβησε και η χρυσή εποχή του αθηναϊκού εμπορίου. Δεν ήταν η εφηβεία με τον κυνισμό της που απομυθοποίησε την ανάμνηση εκείνων των Χριστουγέννων αλλά η αφύπνιση της εγχώριας τρομοκρατίας. Θυμάμαι ακόμα τη μητέρα μου να μας λέει ένα βράδυ, λίγο πριν από τις γιορτές του 1980, ότι «καίγεται το "Μινιόν" και ο "Κατράντζος"». Ακούγαμε, με τον αδελφό μου, με ανοικτό το στόμα, δύο εννιάχρονα παιδιά που αδυνατούσαν ακόμα να συμβιβαστούν με μια πιο σύνθετη ανάγνωση της ανθρώπινης κατάστασης.
Αν και όλα αυτά τα έμαθα πολύ αργότερα, την ευθύνη για εκείνους τους εμπρησμούς ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80». Η προκήρυξή της συνοψίζει καθ' υπερβολήν τις βασικές ιδεοληψίες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα: «Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια», έγραφε, ανάμεσα σε άλλα.
Το τελειωτικό χτύπημα στο αθηναϊκό εμπόριο δόθηκε το καλοκαίρι του 1981. Στις 3 Ιουνίου πυρπολούνται τα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ», ενώ στις 4 Ιουλίου καίγεται ο «Δραγώνας» και τρεις μέρες αργότερα ο «Λαμπρόπουλος» του Πειραιά.
Μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες αφανίστηκαν οι βασικοί πυλώνες του εγχώριου εμπορίου, μια ελληνική τραγωδία για την οποία μιλήσαμε ελάχιστα. Και οι παιδικές μας αναμνήσεις είναι λίγο σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να τις φανταστήκαμε. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Δυστυχώς αυτές οι επαναστατικές οργανώσεις, δεν γνωρίζω εκουσίως ή ακουσίως τελικά εξυπηρέτησαν, ξένα προς την Ελλάδα συμφέροντα. Σήμερα τι έγινε όλες αυτές οι
ελληνικές επιχειρήσεις αντικαταστάθηκαν από ξένες, διαλύοντας το Ελληνικό εθνικό εμπόριο. Και! οι υπάρχουσες σήμερα, με αριστερή ιδεολογικά Κυβέρνηση ή μετακομίζουν
σε όμορα κράτη ή αγοράζονται από εταιρείες ξένες προς τα Ελληνικα συμφέροντα. Έτσι! η Ελλάδα χάνει την οντότητά της σαν κράτος και οι Έλληνες τις επιχειρήσεις των και οι εργαζόμενοι τις δουλιές των.
Παρ'όλα αυτά ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας θυμίζει τους στίχους του ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ <<.....βαθειά κοιμάται ο Νέρων-ασυνείδητος ήσυχος και ευτυχής.

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :


*** ΣΑΒΒΑΤΟ 16-01-2016         Ξάνθη-Ατρόμητος  2-2 .- ^
Τα γκόλ :  (34΄ Ούμπιντες, 59΄ Λαζαρίδης) και τους γηπεδούχους να απαντούν ισάριθμες (57΄ Καπετάνος, 74΄ Νιέτο).
Διαιτητής: Αναστάσιος . Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Βοηθοί : Ευθυμιάδης (Πιερίας), Δημητριάδης (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Καρυπίδης - Γκορμπούνοφ, Μπρίτο, Μπίτολο
 ΞΑΝΘΗ (Ρ. Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Σολτάνι (72΄ Τριάδης), Λουσέρο, Βασιλακάκης (80΄ Ερέα), Νιέτο, Ορφανίδης (64΄ Σκουρτάι), Καπετάνος, Λισγάρας, Καρυπίδης
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τρ.Δέλλας): Γκορμπούνοφ, Κοντοές, Κούρος, Μπρίτο (90΄ Μίλος Στόιτσεφ), Ουσέρο, Ναπολεόνι, Ούμπιντες, Λε Ταλέκ (27΄ Μπάλλας), Μπίτολο, Λαζαρίδης, Πίτου Γκαρσία (76΄ Γοδόι)
  Ξάνθη - Ατρόμητος 2-2 (57' Καπετάνος, 74' Νιέτο - 34' Ούμπιντες, 59' Λαζαρίδης)
VIDEO :
ΞΑΝΘΗ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  2-2  18η  αγων  16/01/2016 : https://youtu.be/9yICSw2jF-A .-
~ Ξάνθη-Ατρομηυος2-2  16/01/2016  18η  αγων : https://youtu.be/hbakNor3XFs .-

Άντεξε με δέκα ο Παναιτωλικός και πήρε βαθμό στην Κομοτηνή
Πανθρακικός - Παναιτωλικός 0-0
Διαιτητής: Γιώργος Κύζας (Δράμας) Βοηθοί : Γρεβένης (Χαλκιδικής), Καραϊσαρίδης (Πιερίας)
Διαιτητής: Γ. Κύζας (Δράμας)
Κίτρινες: Κουτρομάνος, Μελίσσης
Κόκκινες: 40΄ Κουτρομάνος (2η κίτρινη)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Δ.Ελευθερόπουλος): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Ποτουρίδης, Μελίσσης, Μπουγαΐδης, Λαδάκης (76΄ Μάρτινς), Μεχία, Μπαϊκαρά, Χασομέρης (64΄ Βάλτερ), Ντιγκινί, Ίγκορ
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γ.Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Μάκος, Κουτρομάνος, Παπάζογλου, Πάουλο, Ρουσκουγιέδα, Ουάρντα (89΄ Χαντάκιας), Βιγιαφάνες (80΄ Βασιλείου), Μαρκόφσκι (72΄ Κάπελ)
Video :ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0- 0  18η  αγων  16/1/2016 : https://youtu.be/209DjOxdLnI. .-
 
 
Ισοπαλία στη Λιβαδειά, μια από τα ίδια σε Πηγάδια και Κομοτηνή
Λεβαδειακός-Ηρακλής 1-1   (37' Γιακουμάκης - 9' Τσιλιανίδης)
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής) Βοηθοί : Σταυρουλάκης (Ρεθύμνου), Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής)
 Κίτρινες: Μάντζιος, Ντομοβτσίσκι, Νικολάου, Γιακουμάκης, Μάγκας, Μεντί, Μαχαίρας - Τσιλιανίδης, Κυριακίδης, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Α.Μάντζιος): Τσιντώτας, Τσουρίκοφ (46΄ Γιάχιτς), Στάθης, Τριποτσέρης, Νικολάου, Μεντί, Μπεν, Ντομοβτσίσκι (57΄ Μερεμπασβίλι), Μάγκας (65΄ Μαχαίρας), Γιακουμάκης, Μάντζιος
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Καρασαλίδης, Πασάς, Τσιλιανίδης, Κυριακίδης (90΄+2 Λουκίνας), Μπουλούτ (77΄ Τσότρας), Βέλλιος.
Video :
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 1-1  18η  αγων  16/01/2016  τα  γκόλ : https://youtu.be/7NSCooD7zAc .-
~ Λεβαδειακός-Ηρακλής 1-1  16/01/2016  18η αγων : https://youtu.be/5_TO3nUD6SA .-


~** ΚΥΡΙΑΚΗ 17-01-2016        ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ   0-2  , (0-1).- ^
 Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) , Βοηθοί : Μερκενίδης (Μακεδονίας), Πάτρας (Μακεδονίας) , 56΄Μπαρμπόσα .-
Τα  γκόλ : 6΄ Μπάργκας  34΄ χαμένο πέναλτι Τσουκαλά ,

Βίντεο  από αγώνα  :
ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΑΕΚ  1ο  γκόλ  18η  αγων   0-1  17/01/2016 : https://youtu.be/_hQz-YaW4u8 .- Γιάννενα-ΑΕΚ   Α΄ ημίχρονο 0-1  χαμένο πέναλτι  Τσουκαλά 18η  αγων   17/01/2016 : https://youtu.be/na9Zl8eQTIE  .-
 ~ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΕΚ   2ο  γκόλ Μπαρμπόσα  0-2  18η  αγων, 17/01/2016: https://youtu.be/Ea9AFfQTRUs  .-                                                                                                          ~ ΠΑΣ Γιάννενα-ΑΕΚ  0-2  18η  αγων  17/01/2016  δηλώσεις  γκόλ : https://youtu.be/YVAFgoyPPIw .-
   Αστέρας Τρίπολης-Καλλονή    3-1  .- ^
Τα  γκόλ  :
 Διαιτητής: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών) , Βοηθοί : Κωστάρας (Αιτ/νιας), Ποντίκης (Πρέβεζας)
Βίντεο από τον αγώνα  :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης- ΚΑΛΟΝΗ   Α΄ ημιχρ  0-1 γκολ πεν,  18η  αγων  17/01/2016 : https://youtu.be/Nn0BDmtTZf0 .-                                                                                                          ~ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ- ΚΑΛΟΝΗ  γκόλ ισοφάρ   18η  αγων  17/01/2016 : https://youtu.be/ziX43im_IU4 .-                                                                                             ~ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ- ΚΑΛΟΝΗ 3-1  δηλώσεις γκόλ 18η αγων  17/01/2016 : https://youtu.be/_6GHp3SdmSo .-                                                                                                        ~ΣΤΕΡΑΣ Τρ- Καλονή  3-1  2ο  γκόλ 18η  αγων   17/01/2016 : https://youtu.be/xmhGrutMyj0 .-   Αστέρας Τρ- Καλονή 3-1  3ο  γκολ 17η  αγων  17/01/2016 : https://youtu.be/MuVXOk3VQRE .-
         ΠΑΟΚ-Βέροια  2-1  .- ^
Τα  γκόλ  :
 Διαιτητής: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) Βοηθοί : Γεωργαράκος (Αθηνών), Κασσαβέτης (Αιτ/νιας)
Βίντεο  από τον αγώνα :
~ΠΑΟΚ-ΒΕΡΟΙΑ  Α΄ ημιχρ,  1-0 γκόλ πεν,  18η  αγων  17/01/2016 : https://youtu.be/w-lkBJdOJ5M .-                                                                                                          ~ΠΑΟΚ-ΒΕΡΟΙΑ 2-1  δηλώσεις γκόλ 18η  αγων   17/01/2016 : https://youtu.be/Gp7rQimFbAM .-   ~ΠΑΟΚ-ΒΕΡΟΙΑ  2-1  γκολ ισοφ  17η  αγων  17/01/2016 :  https://youtu.be/o9jkYIeVSIs .-             ~ΠΑΟΚ-ΒΕΡΟΙΑ 2-1  2ο γκόλ  18η  αγων  17/01/2016: https://youtu.be/r7f5Wj-3AAo
 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  0-0 .- ^
 Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών) Βοηθοί: Ακριβός (Αθηνών), Δόσης (Αθηνών)
Βίντεο  από αγώνα  :

 ~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Πανιώνιος  Α΄ ημίχρ  0-0  18η  αγων   17/01/2016: https://youtu.be/pobPItFxTpY  .-
ΠΑΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0 δηλώσεις 18η  αγων   17/01/2016: https://youtu.be/XALlvZ7bUPE .- ~ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0      18η  αγων   17/01/2016 :   https://youtu.be/eJ7te_mX9Y0 .- 
    
ΔΥΤΕΡΑ 18-01-2016
19:30 (Περιβολίων) Πλατανιάς-Ολυμπιακός
 Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
Βοηθοί : Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Ζησιμόπουλος (Πειραιά)

***  ~ Το  1ο  γκόλ του Ν  Καρέλλη  στο Βέλγιο 15/1/2016: https://youtu.be/ygyLAcs3T6Q .-                                                  


 ΔΕΥΤΕΡΑ 18-01-2016 19:30 (Περιβολίων) Πλατανιάς-Ολυμπιακός Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)Βοηθοί : Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Ζησιμόπουλος (Πειραιά)*** Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-3ος ΟΜΙΛΟΣ Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής Παναρκαδικός-Κανάρης Χίου2-1Λεβάντε ΑΟ-Αιολικός1-4Λουτράκι ΠΑΟ-Παμβουπρασιακός1-1Χαλκίς ΑΟ-Ερμιονίδας ΑΕ3-0Σπάρτη-Παναργειακός1-1Καλαμάτα-Βύζας Μεγάρων2-0Ηρακλής Ψαχνών-Δόξα Ν. Μανωλάδας0-1   Η βαθμολογία1    Σπάρτη   19-10   28 2    Παναργειακός 21-11   25 3    Δόξα Ν. Μανωλάδας    16-12   24 4    Αιολικός  25-13   24 5    Παμβουπρασιακός  20-13   23 6    Παναρκαδικός 19-9     22 7    Χαλκίς ΑΟ    12-9     18 8    Βύζας Μεγάρων    14-24   16 9    Ερμιονίδας ΑΕ 18-18   16 10  Λουτράκι ΠΑΟ     15-12   16 11  Καλαμάτα 11-10   15 12  Ηρακλής Ψαχνών   7-19     10 13  Κανάρης Χίου 8-25     9 14  Λεβάντε ΑΟ   10-30   5Η επόμενη αγωνιστική (24/01/2016, 15:00)
Παναρκαδικός-Ηρακλής Ψαχνών Δόξα Ν. Μανωλάδας-Καλαμάτα Κανάρης Χίου-Λεβάντε ΑΟ Βύζας Μεγάρων-Λουτράκι ΠΑΟ Αιολικός-Χαλκίς ΑΟ Παμβουπρασιακός-Παναργειακός Ερμιονίδας ΑΕ -Σπάρτη

Ντέρμπι «Δικεφάλων» στην Πυλαία και Παναθηναϊκός - Αρης
***  Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών έχει ως εξής:
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

 Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών έχει ως εξής:Α1 ΑΝΔΡΩΝ14η Αγωνιστική ( 16-18/1/2016)
Σούπερ ανατροπή του ΠΑΟΚ που πήρε το ντέρμπι από την ΑΕΚΠΑΟΚ-ΑΕΚ 79-75Διαιτητές: Κορομηλάς, Μάνος, ΠαφίληςΤα δεκάλεπτα: 13-25, 33-46, 59-60, 79-75ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς, Λιάπης, Βασιλειάδης 19 (2), Κακαρούδης 2, Τσόχλας 5 , Δέδας 2, Μαργαρίτης 13 (1), Κώττας, Σχορτσανίτης 8, Ντούβνιακ 11 (2), Μάρκοβιτς, Χάτσερ 19 (2)ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Κούπερ 10 (1), Παπαντωνίου, Σάκοτα 15 (4), Χέρστον, Μιλόσεβιτς 5, Μαυροκεφαλίδης 10 (2), Κάρτερ 9 (3), Σαρικόπουλος 2, Κατσίβελης , Καλαμπόκης 2, Μαυροειδής 14, Κρίστμας 8 (2)

Επιστροφή στις νίκες για τα Τρίκαλα κόντρα στον Κόροιβο
Τρίκαλα-Κόροιβος Αμαλιάδας 85-74
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Ψαριανός, ΜαλαμάςΤα δεκάλεπτα: 17-18, 33-32, 58-47, 85-74ΤΡΙΚΑΛΑ (Κώστας Φλεβαράκης): Κάντουγκαν 10 (2), Τσιάρας 6 (1), Κόντζερ 23, Βίλιαμσον 7 (1), Τιγκ 9, Καλλές 2, Ρόμπινσον 11 (1), Καλογιαννίδης 2, Μπράουν 15 (1)ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Ντέιβις 30 (4), Βασιλόπουλος 1, Κάουνσιλ 5 , Χάρντινγκ 12, Χαριτόπουλος 20 (2), Τρότερ 3, Σλαφτσάκης 2

Ο Απόλλων «φόρτσαρε» στο τέλος και... λύγισε το μαχητικό Ρέθυμνο
Απόλλων Πατρών-Ρέθυμνο 75-57
Τα δεκάλεπτα: 23-10, 38-25, 46-41, 75-57

Η Κηφισιά... βύθισε ακόμη περισσότερο τον Αρκαδικό
Αρκαδικός-Κηφισιά 64-78 Τα δεκάλεπτα: 9-24, 27-48, 49-58, 64-78

Με «κλειδί» την άμυνα, το Λαύριο νίκησε την Καβάλα

Λαύριο-Καβάλα 99-63Τα δεκάλεπτα: 17-17, 42-38, 68-47, 99-63Διαιτητές: Πηλοΐδης, Παναγιώτου, Μπίκας
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερελής): Χάμιλτον 9 (3), Γιανγκ 14, Σακελλαρίου 5, Περράκης 3, Μπολντς 16 (2), Κρουμπαλί 16, Γιαννακόπουλος 5, Κακλαμανάκης 4, Κέσελ 15 (3), Καπώνης 3 (1), Μπάρλος 9 (1), Μπέμπης.
ΚΑΒΑΛΑ (Στιβ Γιατζόγλου): Λέιζερ 7, Ουίλιαμς 11, ΜακΚι 6, Γιαννακίδης 4 (1), Κρομά 10, Βαν Ντερ Μαρς 4, Ταπούτος 6, Κοστόφ 12, Καλαϊτζίδης 4, Λίβας, Δεμερτζής.

Παναθηναϊκός-Άρης  80-59 .- ^

 Κολοσσός Ρόδου-Ολυμπιακός  73-53  .- ^

Κηφισιά -Λαύριο 83-80  .- ^

Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016 16:30 Παναθηναϊκός - Άρης  80-59 .- ^   (Φούφης, Σώμος, Βαρδάλος - Κορασίδης)

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου  2016
16:00 Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός (Καρακατσούνης, Πουρσανίδης Κ., Σκούτας - Βιτζηλαίος***   Η αθλητική ατζέντα της Μεσσηνίας για το Σαββατοκύριακο    
    Α΄  ΤΟΠΙΚΗ   17η αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016    
~  Πανθουριακός – Απόλλων Καλαμάτας  0-1 .- ^  
~ Ολυμπιακός Καλαμάτας – Τσικλητήρας Πύλου  2-2 .- ^
~ Μιλτιάδης – Πάμισος Μεσσήνης  1-4 .- ^
  ~ ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας   3-3 .- ^
Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
Ανδρούσα – ΑΟ Κυπαρισσίας  1-2 .- ^
ΑΟ Διαβολιτσίου – Αστέρας Αρφαρών   6-0 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά – Δωριέας Δωρίου  3-0 .- ^
ΑΟ Σπερχογείας – Μεσσηνιακός  0-0 .- ^
Live score: Πανθρακικός - Παναιτωλικός (17:15), «Χ» στα Πηγάδια
 
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  15η   αγωνιστική 
Σαββάτο  16-01-2016    
Απόλλων Πεταλιδίου – Αίαντας Καλαμάτας  4-1.- ^
Χανδριναϊκός – Αναγέννηση Παραλίας 1-1 .-^
 Κυριακή  17-01-2016 :
Νέος Άρις – ΑΟ Μεθώνης   1-1 .- ^
ΑΕ Αβίας – Εράνη Φιλιατρών  3-1 .- ^
Ακρίτας Κορώνης – Κεραυνός Καλαμάτας  3-1 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας – Ομόνοια   1-1  .- ^
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ(σε 14 αγώνες)
1. Εράνη Φ.     42-11   38
2. Kορώνη       34-15   31
3. Αναγέννηση Π.       27-18   27-.
 ΑΕ Αβίας     18-13   27
5. Ομόνοια      26-19   23
6. Ασπρόχωμα            19-20   20-.
 Χανδριναϊκός           26-24   20
 8.Αίαντας Κ.   21-13   19
9. Χώρα          20-23   16
10. Πεταλίδι    19-30   14
11. Κεραυνός Κ.         11-25   11
12. Νέος Άρις 15-42   10
13. ΑΟ Μεθώνης        8-23     7
14. Ηρακλής Κ.           11-21   5 

*** Β΄ ΤΟΠΙΚΗ   13η  αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016 :
Διαγόρας Κοπανακίου – Αστέρας Μικρομάνης  0-0 .-^  
ΑΟ Φυτειάς – ΑΕ Αιθαίας  1-0 .- ^
Θύελλα Μερόπης – ΑΕ Γαργαλιάνων   0-0 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΠΑΟ Καλλιθέας   3-0 .-^
ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 1-1 .-^  
 Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
  Πράσινα Πουλιά – Θύελλα Χαρακοπιού  0-1 .- ^
ΑΕΚ Καλαμάτας – Δόξα Καλαμάτας  0-2  .- ^
  ΠΑΟ Καλού Νερού – Πανιώνιος Κ  2-0 .- ^
ΑΟ Πατίστα – Παπαφλέσσας Άμφειας   3-1 .- ^
 Ατρόμητος Πλατέος – Ηρακλής Κυπαρισσίας  0-2 .- ^
 ΑΕ Μάνης – Παναθηναϊκός Καλαμάτας  6-1 .- ^
Ατρόμητος Καλαμάτας – ΑΟ Στενωσιάς 0-2 .- ^  
 Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  10η  αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016
  Αστέρας Βαλύρας – ΑΟ Λεΐκων 1-0 .- ^
Νέστορας Πύλου – ΑΣ Δαναός  0-0 .-^  
Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016   
ΑΟ Βέργας – ΠΑΟΚ   1-1 .- ^
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Νέδουσα Αλαγονίας  1-1 .- ^
ΑΟ Χατζή – ΑΕ Λογγάς  1-7 .- ^
Ίκαρος Καλαμάτας – Πανευαϊκός
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
 Αναγέννηση Παραλίας – Απόλλων Καλαμάτας   - 
Αίαντας Καλαμάτας – Δόξα Καλαμάτας  2-5 .-
 Ολυμπιακός Καλαμάτας – Πράσινα Πουλιά  0-0 .-
Ανδρούσα – ΑΕ Αβίας Ακαδημία
Πάμισος Μεσσήνης –Ηρακλής Καλαμάτας 5-1 .-
Αστέρας Αρφαρών – Θησέας Καλαμάτας
 ΑΣ Δαναός – Εθνικός Μελιγαλά
 Μεσσηνιακός – Ασπρόχωμα
Αναβάλλεται η συνάντηση του 3ου ομίλου ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολιτσίου
Ρεπό: ΑΟ Φαραί, ΑΕ Μάνης***

  
***
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :  
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-  
   Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
                                 
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
 Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-     
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .-  
      ~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                                                                        

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου