ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 09  Δεκεμβρίου  2015  :
~

9 Δεκεμβρίου
Ο Ευαγγελισμός της Συλλήψεως της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός. Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς (1).
(1)Ο όσιος Στέφανος του νεολαμπούς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τον 8ον αιώνα. Ανατράφηκε με ευσέβεια και υπήρξε θερμός αγωνιστής υπέρ της Ορθοδοξίας, κατά τους διωγμούς επί του βασιλιά Θεόφιλου. Στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, ο πατριάρχης Μεθόδιος χειροτόνησε τον Στέφανο πρεσβύτερο και τον κατάταξε στον κλήρο της αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης. Όταν πέθανε ο πατέρας του, κληρονόμησε μεγάλη περιουσία την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπίες. Κατοικούσε στο ναό του Αγίου Αντύπα, όπου εισέρχονταν πλήθος ανθρώπων, όλων των τάξεων, για να ακούσουν το θείο λόγο του. Απεβίωσε όταν συμπλήρωσε το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του.  ~
Σήμερα 09/12/2015 εορτάζουν:
Σύλληψη της Αγίας Άννης, Δικαία Άννα η προφήτιδα Μητέρα του προφήτη Σαμουήλ, Άγιος Σωσίθεος
~
Περί Προσευχής
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΗ προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής.
 ~
Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λ....
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του
~ Απολυτίκιο Σύλληψης Αγ. Άννης - 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   ,
https://youtu.be/qLq-Mv1gyxg?list=PL39609B35298A9A5A  .-


***  Όνειρο απατηλό (;) η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού μέχρι την Τσακώνα         
     
Περιβαλλοντικά και θέματα απαλλοτριώσεων «σπρώχνουν» το έργο στις καλένδες
 Το 1967 η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ο Απόστολος Καλδάρας έγραψαν το τραγούδι «Όνειρο απατηλό». Με τη φωνή του Σταμάτη Κόκοτα έγινε μεγάλη επιτυχία. Όπως έλεγε: «Μ’ ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό ξεκινήσαμε κι οι δυο μας και στου δρόμου τα μισά, σβήσαν τ’ άστρα τα χρυσά ξαφνικά από τον ουρανό μας. Ποια μοίρα με ζηλεύει, ποιο μάτι φθονερό και χάθηκε μια αγάπη, προτού να τη χαρώ, σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε, στης λίμνης μέσα το θολό νερό. Με ελπίδες λιγοστές, έστω και απατηλές, να γυρίσεις περιμένω, ίσως βγει αληθινό τ’ όνειρό μου το τρελό, τ’ όνειρό μου το ναυαγισμένο».
Γιατί θυμηθήκαμε το τραγούδι; Θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, από το τμήμα του Πύργου μέχρι την Τσακώνα.
Κανείς πλέον δε γνωρίζει τι θα γίνει. Διφορούμενες είναι ακόμα οι απαντήσεις και οι υποθέσεις εργασίας προς το παρόν συμπυκνώνονται σε εξαγγελίες. Το ερώτημα είναι αν τα τμήματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού πλάνου της χώρας για τις οδικές μεταφορές.
  ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.com και τον Νίκο Καραγιάννη, το μήκος του τμήματος είναι 50 χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά κακά. Κουρεμένο ως τμήμα, ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι λόγω περιβαλλοντικών, μικρή ημερήσια κίνηση. Για αυτό το τμήμα όλα είναι πιθανά. Αν δε βρεθεί λύση στα περιβαλλοντικά και χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές (Πακέτο Γιουνκέρ, ΕΤΕπ κ.λπ.) δύσκολα θα μπορέσει να γίνει κάτι.
  ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Σε αυτό το τμήμα έχουμε δύο πράγματα να σημειώσουμε. Η Τσακώνα θα αποτελέσει σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς ενώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα και πιθανολογείται πως θα έχει αξιόλογη κίνηση. Στο υπουργείο Υποδομών αυτή την εποχή ασχολούνται με τις μελέτες, ενώ επιπλέον έχουμε και θέματα απαλλοτριώσεων, οπότε το έργο αρχίζει να "απομακρύνεται" επικίνδυνα χρονικά. Το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος είναι 30 χλμ.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Στόματα ερμητικά κλειστά στη δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη         
     
 
Ο ένας αρνήθηκε συμμετοχή στη δολοφονία, ο άλλος δήλωσε ότι δεν έχει να πει κάτι
 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΓΥΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ
   Με σκυμμένα κεφάλια και ανέκφραστοι ήταν οι δύο 19χρονοι κατηγορούμενοι από τον Κάμπο Μάνης και την Καλαμάτα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης για τη στυγερή δολοφονία πέρυσι τον Αύγουστο στη Μάνη του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο.
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου με τις καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, ενώ η δίκη θα συνεχισθεί αύριο και μεθαύριο.
  Τι είπαν
Στην αρχή ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους δύο κατηγορουμένους αν έχουν να πουν κάτι. Ο 19χρονος από τη Μάνη ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία και ζήτησε συγγνώμη. Ο δε 19χρονος από την Καλαμάτα, που έχει παραδεχθεί ότι πυροβόλησε τα θύματα, δήλωσε ότι δεν έχει να πει κάτι.
Πρώτος κατέθεσε ο πατέρας του Κωνσταντίνου Σγουρού και αμέσως μετά ο αδελφός του Γιάννης. Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού από την Ασφάλεια Αττικής, που πέρυσι το καλοκαίρι βρισκόταν στη Μάνη για διακοπές και τυχαία ανακάλυψε τα πτώματα των δύο θυμάτων, πεταμένα στο γεφυράκι πάνω από το χωριό Κάμπος. Τελευταίος κατέθεσε βοσκός από τα Αλτομυρά, ο οποίος είχε βρει τμήμα από το ρολόι του θύματος Κώστα Σγούρου και το σημείο που έγινε η δολοφονία, όπου βρέθηκαν οι κάλυκες και το αίμα των θυμάτων.
  Ελαφρυντικά και ισχυρισμοί
Από την πλευρά της υπεράσπισης των δύο νεαρών κατηγορουμένων, δόθηκε έμφαση με την αρχική τους τοποθέτηση, αλλά και τις ερωτήσεις που έκαναν στους μάρτυρες, στο εξής: ό,τι συνέβη ήταν τυχαίο και στιγμιαίο και δεν πρόκειται για προσχεδιασμένη δολοφονία, όπως κατηγορούνται. Μάλιστα, αποδίδεται η ενέργειά τους σε φόβο που ένιωσαν από τα δύο θύματα, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης εστίασαν αρκετά στην προσωπικότητα των θυμάτων.
Από την αρχή για τους δύο κατηγορουμένους οι δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, του πρότερου εντίμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας.
Τέλος, ανέπτυξαν ισχυρισμούς για «νομιζόμενη άμυνα» και υπέρβαση των ορίων άμυνας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ελεύθεροι, αλλά σε τακτική δικάσιμο οι συλληφθέντες από τα επεισόδια στην Καλαμάτα          
     
 
Σε τακτική δικάσιμο παραπέμφθηκαν ο 22χρονος κι ο 30χρονος που συνελήφθησαν τελικά, από τους 14 προσαχθέντες, για τα προχθεσινά επεισόδια στην Καλαμάτα από ομάδα ατόμων που προκάλεσε φθορές κατά τη διάρκεια πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών, διατάραξης κοινής ειρήνης και απρόκλητης φθοράς, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν 14 άτομα, όλα από την Καλαμάτα και στην πλειοψηφία τους ανήλικοι. Τα 12 άτομα, με το μικρότερο ηλικίας 14 ετών, αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από λίγο. Ο 22χρονος και ο 30χρονος αφέθηκαν ελεύθεροι τα ξημερώματα ύστερα από προφορική εντολή του εισαγγελέα.
  Σακίδια με πέτρες
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα νεαρών πέταξε μαύρη και κόκκινη μπογιά, που είχαν βάλει σε χριστουγεννιάτικες μπάλες, στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος κι έγραψαν συνθήματα αναρχικού περιεχομένου. Έγραψαν, επίσης, συνθήματα στο υποκατάστημα της Eurobank, ενώ μπογιές πέταξαν και στην πρόσοψη διαμερίσματος που στεγάζονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η πρώτη σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις ήρθε στοn πεζόδρομο της Αριστομένους, στο ύψος του Δημαρχείου, όπου ομάδα νεαρών άρχισε να πετά πράγματα και κροτίδες κατά των αντρών των ΜΑΤ. Από εκεί ξεκίνησαν και οι πρώτες προσαγωγές. Μάλιστα, οι αστυνομικοί στην έρευνα που τους έκαναν, όταν τους προσήγαγαν στο κτήριο της Αστυνομίας, βρήκαν στα σακίδιά τους πέτρες που είχαν πάρει νωρίτερα από τις γραμμές του ΟΣΕ.
Επίσης, με πέτρες που έριξαν έσπασαν το πίσω παρμπρίζ ενός περιπολικού και τη βιτρίνα ενός καταστήματος.
Όταν τα άτομα αυτά οδηγήθηκαν στο κτήριο της Αστυνομίας, υπήρξε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από αυτό μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι.
  Κατσάς: «Δε βοηθούν τέτοιες ενέργειες»
Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, που έφθασε στην Αστυνομική Διεύθυνσης αμέσως μετά τις προσαγωγές των νεαρών, μιλώντας στο «Θ» είπε: «Κατά τη διάρκεια της πορείας και με αφορμή μια ασήμαντη ένταση από ελάχιστο αριθμό ατόμων, η Αστυνομία, προχώρησε αδιακρίτως σε μαζικές συλλήψεις κυρίως ανήλικων ατόμων και μαθητών, προφανώς με άνωθεν εντολές, προκειμένου να ανασχεθεί ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας από την ανάλγητη πολιτική της δεύτερης φοράς Αριστεράς, αλλά στην ουσία τέταρτης και πέμπτης φοράς ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων. Τελικά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής σε οποιοδήποτε αδίκημα, πλην 1-2 περιπτώσεων που συνεχίζεται η έρευνα. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους πρακτικές, όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν ανασχετικά για τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας, αλλά θα πυροδοτήσουν περισσότερο τις αγωνιστικές διαθέσεις που άρχισαν σιγά σιγά να εκδηλώνονται σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας από τη βάρβαρη αυτή πολιτική».
  Ανακοινώσεις
Η Ανοιχτή Συνέλευση σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη στάση της Αστυνομίας στην πορεία και - μεταξύ άλλων - σημειώνει: «Μετά το τέλος της πορείας χωρίς αιτία, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε προσαγωγές ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία την ώρα που απομακρύνονταν μετά το τέλος της ή που περνούσαν τυχαία από την περιοχή. Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς ήταν μαθητές δείχνει και ποιες ήταν οι προθέσεις της Αστυνομίας, να τρομοκρατήσει νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους και ακολουθούν το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης και του αγώνα. Ταυτόχρονα, δύο άτομα που προσήχθησαν αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες».
Κλείνοντας η Ανοιχτή Συνέλευση τονίζει πως διαχωρίζει τη θέση της από πρακτικές ατόμων που δεν έχουν σχέση με το μαζικό κίνημα και, κυρίως, καμία σχέση με την αναγκαία μαζική αντιβία του κινήματος.
Επίσης, το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ καταγγέλλει τις προσαγωγές και τις συλλήψεις και τονίζει σε ανακοίνωση: «Ο “υπερβολικός ζήλος” που επέδειξαν οι Αστυνομικές Αρχές της Καλαμάτας, κάνοντας τόσες πολλές προσαγωγές, γεμίζοντας τα στενά του κέντρου με δεκάδες ασφαλίτες, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική, στα σχέδια έντασης της κρατικής καταστολής και του χτυπήματος των λαϊκών ελευθεριών, που πάντα πάνε μαζί».
Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας, μια μικρή ομάδα, δήθεν διαδηλωτών, προέβη σε ακαταλόγιστες πράξεις βιαιοπραγίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αριστομένους. Καταγγέλλουμε στους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης αυτές τις χυδαιότητες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές δε συνιστούν πολιτική αντιπαράθεση, αλλά χουλιγκανισμό, στο όριο συμμορίτικες μεθόδους και φασιστική νοοτροπία».  Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Βίντεο  : Επεισόδια πορεία για Γρηγορόπουλο στην Καλαμάτα  , https://youtu.be/_XGA8YUPiqc .-

***  Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη
Ανοίγουν τη σιδηροδρομική γραμμή Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη
~ Ξεκίνησε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, από την αστυνομία η επιχείρηση ανοίγματος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρωπή.
Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το σημείο της εκκένωσης.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση είναι ήρεμη και οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 400 αστυνομικοί των ΜΑΤ.
Στόχος της επιχείρησης είναι να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και περίπου στις 09:30 να εκτελεστεί το πρώτο δρομολόγιο, μετά το πολυήμερο μπλόκο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

*** Το ΕΚΑΒ λειτουργεί πλέον μέσα στην Καλαμάτα          
     
Αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων για τη μεταφορά στο Ανατολικό Κέντρο 
Το ΕΚΑΒ λειτουργεί στην Καλαμάτα με έδρα του το Ανατολικό Κέντρο, σε οικίσκο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, αφού προέβη σε εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου και αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Ο οικίσκος είχε παραδοθεί ήδη από την Πέμπτη 11 Ιουνίου στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και από χθες λειτουργεί εκεί το παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
Ο Δήμος Καλαμάτας, βοηθώντας έμπρακτα το ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα, βοηθεί τους πολίτες, καθώς το ασθενοφόρο δε θα χρειάζεται πλέον ένα τέταρτο για να μπει στην Καλαμάτα, αλλά θα βρίσκεται μέσα στην πόλη και θα επεμβαίνει ταχύτερα.
Επίσης, η μεταστέγαση του ΕΚΑΒ στο Ανατολικό Κέντρο, με 50 υπαλλήλους, αναβαθμίζει την περιοχή αυτή, όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος παλιότερα σε δηλώσεις του.
Από την άλλη πλευρά, σε προηγούμενο ρεπορτάζ του "Θ" είχαν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις για την εν λόγω μεταφορά από τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους, «η απόφαση αυτή μας έχει προβληματίσει αρκετά. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, να ξεκινήσουμε έγκαιρα από τη βάση μας, όταν γνωρίζουμε ότι δίπλα μας είναι παιδιά που παίζουν και μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί κάποιο ατύχημα; Έπειτα, η ταχύτητα αλλά και η σειρήνα, σε μια μονάδα που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα προκαλέσουν προβλήματα και στους περίοικους. Είναι δυνατό μέσα στο βράδυ να πετάγεται ο άλλος από το κρεβάτι του, επειδή εμείς θα έχουμε κληθεί για κάποιο συμβάν;
Ως εναλλακτική λύση για ταχύτερη πρόσβαση στην Καλαμάτα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας υποσταθμός στην πόλη και σε χώρο που δε θα δημιουργεί πρόβλημα.
Έπειτα σκεφθείτε ένα ασθενοφόρο να ξεκινά από το Ανατολικό Κέντρο για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να παραλάβει κάποιον ασθενή και να τον πάει σπίτι του και στη μέση της διαδρομής να δέχεται κλήση για άμεση παρέμβαση σε κάποιο περιστατικό.
Η διαχείριση της καθημερινότητας γινόταν πολύ καλύτερα όταν βρισκόμαστε στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι ο σταθμός του Ανατολικού Κέντρου μάς συμφέρει οικονομικά, αφού η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουμε για να πάμε στη δουλειά μας είναι πολύ μικρότερη».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη   

***  Για ποιες υποθέσεις οι δικηγόροι μπορούν να πάρουν άδεια κατά την αποχή που ξεκινά σήμερα 

 Ξεκινά σήμερα η πολυήμερη αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας από τα καθήκοντά τους, η οποία και θα διαρκέσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, το συγκεκριμένο διάστημα άδειες σε δικηγόρους για να δικάσουν θα δοθούν μόνο για τις εξής περιπτώσεις: -Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης -Κρατούμενοι (Ποινικά) – Αντιρρήσεις (Διοικητικά) –Αυτόφωρα (κρατούμενοι) -Παραγραφές – Προθεσμίες -Αναστολές πλειστηριασμών -Αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών-Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή -Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13 -Για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα, όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από το χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό. - 

***  Παραμένει διοικητής νοσοκομείου ο Γ. Μπέζος, αναμένεται τοποθέτηση         
     
Στην αντικατάσταση της πλειονότητας των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της χώρας προχώρησε το υπουργείο Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των διοικητών καθώς η αξιολόγηση συνεχίζεται, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Μπέζος, είναι ανάμεσα στους οκτώ διοικητές που παραμένουν στη θέση τους. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συνεχίσει να υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ή θα μετακινηθεί.
Η πενταμελής επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε αρνητικά για τις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών.  Συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αν. διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.

***  Χριστούγεννα αλά Αυστραλία;          
      
Μπορεί στο κέντρο της Καλαμάτα να... «μύρισε» Χριστούγεννα, αλλά όποιος έκανε μια βόλτα στην παραλία της Καλαμάτας την Κυριακή θα μπερδευόταν με τις εποχές... Αρκετός κόσμος εκμεταλλεύτηκε την υπέροχη ημέρα και επέλεξε να κολυμπήσει στη θάλασσα, αν και το ημερολόγιο έδειχνε του «Αγίου Νικολάου»! Έτσι όπως το πάμε φαίνεται ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα αλά Αυστραλία, εκτός και αν επιβεβαιωθούν οι... ειδικοί που μιλούν για πτώση της θερμοκρασίας και «τσουχτερό» κρύο από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά…   Κ. Γαζ.

 ***  Νωρίτερα οι συντάξεις λόγω των Χριστουγέννων

Τις ημερομηνίες καταβολής συντάξεων του Ιανουαρίου διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λπ.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου. - 

***   Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τον Χάρη…          
      
Στον «Πληθυντικό Αριθμό» η Κική Δημουλά αναφέρει: «Η μνήμη, κύριο όνομα των θλίψεων, ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού και άκλιτη. Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη».
Και συνεχίζει: «Μνήμη και λήθη συνεργάζονται. Η μία δίνει στη άλλη ό,τι της περισσεύει, ό,τι της είναι πολύ. Όταν η μνήμη παραφορτωθεί, περνάει τα δεδομένα της στη λήθη.
Η λήθη έχει το ανεπιθύμητο. Μέσα σ’ αυτή υπάρχουν αισθήματα και αναμνήσεις που δεν μπορεί να καταφάει και τα επιστρέφει στη μνήμη. Υπάρχουν αναμνήσεις που ενοχλούν τη λήθη, γι’ αυτό και ξεχνάμε για λίγο καιρό και μετά οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Η λήθη δεν τις αντέχει και τις επιστρέφει στη μνήμη».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρου Μπρεδήμα, αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στο συνάδελφο Χάρη Χαραλαμπόπουλο. Στην προσωπική και επαγγελματική του ακεραιότητα.
Τόσο ο δήμαρχος Παν. Νίκας όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μίλησαν για το - επί χρόνια- έργο του Χάρη στο ρεπορτάζ του Δήμου Καλαμάτας, για το χαρακτήρα του, για τον άνθρωπο. Αποφασίστηκε, δε, όλα αυτά - αν είναι δυνατόν - να συμπυκνωθούν σ’ ένα ψήφισμα που θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.   Α.Π. 

***  Κρατούν ύποπτο μετανάστη για τζιχαντιστή στην Κάλυμνο

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν στο κινητό του φωτογραφίες και βίντεο με οπλισμό και σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους- Στο νησί αναμένεται να φτάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ Στη σύλληψη ενός υπόπτου ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος προχώρησαν την Τρίτη άντρες του Λιμενικού στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν πρόσφυγα από τη Συρία ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος. Στις αρχές σήμανε συναγερμός μόλις εντοπίστηκαν στο κινητό τηλέφωνο του άντρα φωτογραφίες και βίντεο με οπλισμό και σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους! Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και αναφορές που τονίζουν ότι πρόκειται για διακινητή και όχι για Σύρο πρόσφυγα. Για την ώρα ο ύποπτος κρατείται στο Λιμεναρχείου Καλύμνου, ενώ στο νησί έφτασε το βράδυ και κλιμάκιο της ΕΥΠ με αραβόφωνο μεταφραστή προκειμένου να του πάρουν κατάθεση. Πάντως, επειδή το γεγονός ότι έχει στο τηλέφωνό του βίντεο και εικόνες του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να αποδείξει πως ο Σύρος έχει στην πραγματικότητα σχέση με τους τζιχαντιστές, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν τώρα να ελέγξουν τις κινήσεις και τις κλήσεις που έκανε τις τελευταίες ώρες και ημέρες, σε μια προσπάθεια να βρουν με ποιον ή ποιους επικοινώνησε . πηγή: www.protothema.gr . -

***  Ο καιρός σήμερα  Τετάρτη στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 9/12/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις βραδινές ώρες προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ -

***  Έβαλε γκαζάκια στο φούρνο της αδελφής του, τον άναψε και έφυγε…         
      
Τύχη βουνό είχε προχθές τα ξημερώματα μια γυναίκα στην παραλία της Καλαμάτας, καθώς και τα σπίτια που γειτνιάζουν με το δικό της, όταν ο 66χρονος αδελφός της έβαλε φιάλες υγραερίου στο φούρνο, τον άναψε και έφυγε.
Μέσα στη νύχτα γειτονιά στην οδό Αύρας «σηκώθηκε στο πόδι» από τις απανωτές εκρήξεις που άρχισαν να σημειώνονται. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά. Ευτυχώς, η 69χρονη γυναίκα που κοιμόταν κατάφερε να βγει εγκαίρως από το σπίτι χωρίς να τραυματισθεί.
Για ώρες η Πυροσβεστική έδινε μάχη με τις φλόγες.  Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί 

***  «Μύρισαν» Χριστούγεννα και στη Μεσσήνη…

Έτοιμο ήταν προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημαρχείου… Το δε Σάββατο 19 Δεκεμβρίου θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν οι πόρτες του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» για τα μικρά παιδιά, και οι πολίτες θα απολαύσουν μια πλατεία όπως δεν την έχουν φανταστεί, όπως υπόσχεται και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Κ. Γαζ. - 

***  Η συντονιστική επιτροπή των σχολείων καταγγέλλει τις αθρόες προσαγωγές στην Καλαμάτα 

Καταδικάζουμε τις μαζικές προσαγωγές μαθητών κατά τη διάρκεια της πορείας την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα. Οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας περιόδου όπου οι μαθητές της Καλαμάτας έχουν κλιμακώσει και ριζοσπαστικοποιήσει τους αγώνες τους . Καλούμε όλους τους μαθητές να δυναμώσουν τον οργανωμένο αγώνα, για ένα καλύτερο σχολείο, μια καλύτερη κοινωνία, έναν καλύτερο κόσμο. Τα κλίμα της τρομοκρατίας που προσπαθούν να εγκαταστήσουν στα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας και της κοινωνίας, δεν μας φοβίζει, αλλά δυναμώνει τους αγώνες μας. Συντονιστική Επιτροπή Σχολείων Καλαμάτας - 

*** «Κλειστό» ξανά το κατάστημα των ΕΛΤΑ στους Γαργαλιάνους, οργή στους κατοίκους… 

«Κλειστό» ξανά, από χθες, είναι το κατάστημα των ΕΛΤΑ Γαργαλιάνων και στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι. Έχει, πλέον, ξεπερασθεί κάθε όριο αντοχής και ανοχής τους, από την κατάσταση αυτή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ που μία ανοίγει, μία κλείνει, μία δεν υπάρχει υπάλληλος, μία έρχεται, μία φεύγει. Ως γνωστόν, το κατάστημα έχει μείνει χωρίς μόνιμο υπάλληλο από τις αρχές του έτους, όταν συνταξιοδοτήθηκε αυτός που υπηρετούσε. Από τα τέλη, δε, του προηγούμενου έτους, που ήταν σε γνώση της διοίκησης αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των ΕΛΤΑ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ότι θα συνταξιοδοτούνταν, δεν έγινε καμία απολύτως διαδικασία για την αντικατάστασή του με υπάλληλο ή υπαλλήλους, μόνιμα. Τους πρώτους μήνες του 2015 εξελίχθηκε ολόκληρο «σίριαλ» με το κλείσιμο και το άνοιγμα του καταστήματος, παρ’ όλα αυτά καμία απόφαση για αντικατάσταση του συνταξιοδοτηθέντος, πλέον, υπαλλήλου δεν ελήφθη. Αντικατάσταση, όχι με μετακίνηση ή απόσπαση, αλλά με μετάθεση και τοποθέτηση, κανονικά και με το νόμο! Κι ενώ δεν έγινε αυτό, το αυτονόητο δηλαδή, τα ΕΛΤΑ πήραν όλες τις αποφάσεις και έκαναν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν για την ίδρυση και λειτουργία Ταχυδρομικού Πρακτορείου Γ2 Τάξης στους Γαργαλιάνους. Από χθες το κατάστημα είναι ξανά κλειστό. Έκλεισε επειδή η υπάλληλος που είχε μετακινηθεί σε αυτό συνταξιοδοτείται. Πάλι, λοιπόν, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο, επαναλαμβάνεται το σκηνικό, και οι κάτοικοι, δικαίως, μιλούν για θρασύτητα και εμπαιγμό από τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς προϊσταμένους των ΕΛΤΑ. Όπως έχουμε αναφέρει στο «Θ», το κατάστημα των ΕΛΤΑ Γαργαλιάνων είναι ενταγμένο στο αυτοματοποιημένο σύστημα ΕΡΜΗΣ και εισπράττει ποσά από πολίτες για την πληρωμή της εφορίας τους, του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του ΙΚΑ, για εργόσημα κ.ά. Επίσης, σε αυτό γίνονται συναλλαγές και εξυπηρετήσεις της Τράπεζας Eurobank, που δε γίνονται από Ταχυδρομικά Πρακτορεία! Με «κλειστό» το κατάστημα των ΕΛΤΑ Γαργαλιάνων προκαλούνται τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές των κατοίκων, οι οποίοι πλέον πρέπει να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα εκτός, με κόστος και σε χρήμα και σε χρόνο! Ιδίως, δε, αυτή την περίοδο, της ελαιοσυγκομιδής, το κλειστό κατάστημα των ΕΛΤΑ προκαλεί σωρεία προβλημάτων σε αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για να μαζέψουν, με εργάτες γης και εργόσημα, τις ελιές τους, που αποτελούν το κύριο ετήσιο εισόδημά τους! Κάτι διαβεβαιώσεις που δίδονταν αφειδώς από υπηρεσιακούς παράγοντες των ΕΛΤΑ για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος των Γαργαλιάνων, αλλά και αυτοδιοικητικούς της Τριφυλίας, μόλις πριν από δύο μήνες, τι απέγιναν; -

***  Οι String Demons την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (βίντεο)         
      
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου οι “String Demons’’ έρχονται για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, για να μας παρασύρουν στο δικό τους «Συμφωνικό πανηγύρι». Τα δύο αδέλφια από την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, με τα δύο κλασσικά τους όργανα να παίρνουν φωτιά σε κάθε τους παράσταση, προκαλούν μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.
Από το Παραδοσιακό στο Κλασσικό, από το Heavy Metal στο Λαϊκό, από τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους στο Ρεμπέτικο και στο Rock... και όπου φτάνει η μουσική με θετική ενέργεια, τρέλα, ρυθμό, κρουστά, τύμπανα και έγχορδα!
Το «δαιμόνιο» πρόγραμμά τους θα συμπληρώσουν με κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο τους, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήδη κυκλοφορεί ένα mini album, προάγγελος του επερχόμενου με τίτλο το όνομά τους.
Αν και έχουν ξεκινήσει ως group μόλις το 2014, έχουν ήδη τα πρώτα τους sold out, αρχικά στο Κάστρο Πρέβεζας στις 12/9 και λίγο πιο μετά, στις κοινές τους εμφανίσεις με τις «100 Κιθάρες», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 23&24/10.
Η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας           Γενική είσοδος: 10 ευρώ    Διοργάνωση: Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».  Video:  Της Αγάπης Αίματα-String Demons (Bloods Of Love) , https://youtu.be/3fRum0SHpPY  .-

*** Ακαθάριστα ρέματα

Να καθαριστούν όλα τα ρέματα που καταλήγουν στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας χρειάζεται. Από αρκετά, όπως αυτό της φωτογραφίας, αν κατέβουν πολλά νερά από το βουνό, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν προβλήματα σε γειτνιάζουσες περιουσίες και οικίες. Β.Β. - 

***  Συνεδριάζει το απόγευμα το Τοπικό Συμβούλιο των Γαργαλιάνων για την κατάργηση του Α.Τ.         
      
Με ένα και μοναδικό θέμα «Περί της κατάργησης του Α.Τ. Γαργαλιάνων που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών για τη Μεσσηνία», συγκαλεί σε συνεδρίαση, στις 6.15 το απόγευμα, το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων ο πρόεδρος του Τ.Σ., Ανδρέας Ματθιουδάκης. Μετά το Κοπανάκι και τα Φιλιατρά, σειρά στο «χορό» των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στην Τριφυλία ενάντια στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων παίρνουν οι Γαργαλιάνοι, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι με την πρόταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρούν αδιανόητο να γίνεται μια τέτοια πρόταση και, μάλιστα, αυτή να θεωρείται ότι είναι μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση, ενώ στην πραγματικότητα το «λουκέτο» στο Α.Τ. Γαργαλιάνων, όπως και στα άλλα Α.Τ. της Τριφυλίας, συνιστά απορρύθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών, με συρρίκνωσή τους και διάλυση της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής και της γαλήνης.
Όπως εκτιμούν, εάν «περάσει» η πρόταση και καταργηθούν τα Α.Τ., τότε η εγκληματικότητα θα χτυπήσει «κόκκινο» και θα κάνουν πάρτυ οι κακοποιοί…
Για τους Γαργαλιάνους, σημειώνουν με έμφαση, δεν είναι δυνατόν κάποιος σοβαρός νους να μπόρεσε να σκεφτεί και να καταλήξει σε μια τέτοια πρόταση, καθώς πρόκειται περί προχειρότητας και αστειότητας, αφού όλοι γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Α.Τ. Γαργαλιάνων καλύπτει ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Χώρας, πολύ μεγάλο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, σχεδόν μέχρι την Πύλο, ενώ η περιοχή αναπτύσσεται ραγδαία και στους Γαργαλιάνους υπάγεται γεωγραφικά και διοικητικά η μεγάλη τουριστική επένδυση της Costa Navarino.
Η ανάγκη αστυνόμευσης όλης αυτής της περιοχής είναι επιτακτική και όχι μόνο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία το Α.Τ. Γαργαλιάνων, αλλά και να ενδυναμωθεί με προσωπικό και μέσα.
Σημειώνεται, δε, πως το Α.Τ. Γαργαλιάνων στεγάζεται σε κτήριο που έχει διαθέσει στην ΕΛΑΣ ο Δήμος. Ενισχυτική για την παραμονή του σε λειτουργία είναι και η πρόταση του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηλία Αξιοτόπουλου. 

 ***  Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων 

Σε ισχύ τίθεται από το ερχόμενο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μετά την αλλαγή που έγινε πέρυσι στη σχετική νομοθεσία, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και τις τρεις επόμενες Κυριακές, δηλαδή στις 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου. Το προτεινόμενο από τους εμπορικούς συλλόγους ωράριο έχει ως εξής: •Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 6 μ.μ. •Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. - 6 μ.μ. •Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τρίτη 15 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Σάββατο 19 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 6 μ.μ. •Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. - 6 μ.μ. •Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τρίτη 22 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9. μ.μ. •Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 6 μ.μ. •Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. - 6 μ.μ. •Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τρίτη 29 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 μ.μ. •Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 9 π.μ. •Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου: 9 π.μ. - 6 μ.μ. Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως άλλωστε και την επομένη, Σάββατο 26/12, που επίσης πρόκειται για αργία. Κλειστά, βεβαίως, θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα και την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016. Λόγω δε της κυριακάτικης λειτουργίας τους στις 27 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου. Στο κανονικό ωράριο θα επανέλθουν τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016. - 

***  Ανάπλαση μονοπατιού στο Πάρκο Πηδήματος

Προέγκριση δημοπράτησης απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά στο έργο με τίτλο «Ανάπλαση μονοπατιού Πηδήματος – Φυτοτεχνικές εργασίες στο πάρκο Πηδήματος». Πρόκειται για έργο που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα LEADER, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 69.918,70 ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο Καλαμάτας. Αντικείμενο του έργου είναι, μεταξύ άλλων, η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος μονοπατιού του Πηδήματος, που οδηγεί στα τείχη ενετικού κάστρου. Συγκεκριμένα, η ανάδειξη του μονοπατιού μαζί με το φυσικό – παραδοσιακό – πολιτισμικό τοπικό περιβάλλον δύναται να είναι στοιχείο τόνωσης της προσπάθειας για αγροτουρισμό στην περιοχή. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία και την ιστορία της περιοχής, στα οποία ιδιαιτέρως έχει επιδράσει η ύπαρξη των πηγών του Πηδήματος. Επίσης, θα προστατευθούν, αναβαθμισθούν και αναδειχθούν οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, όπως η τοπική πανίδα, η πανοραμική θέα, το ενετικό κάστρο, τα ερείπια ναών κ.λπ. - 

***  Η Πελοπόννησος πρωταθλήτρια στη μη πληρωμή των κόκκινων δανείων         
     
Εκδήλωση από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ως πρωταθλήτρια περιοχή αναφορικά με τον υπερδανεισμό, με ποσοστό 46%, αναφερόταν η Πελοπόννησος στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Ως εκ τούτου, η ημερίδα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας απέκτησε επιπρόσθετο ενδιαφέρον. Στόχος ήταν η ενημέρωση των μελών για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Για την ενημέρωση βρέθηκαν στην Καλαμάτα στελέχη της Glocal Finance A.E., με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρίνη, διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γιατί φτάσαμε έως εδώ και τι οδήγησε την Πελοπόννησο να κατακτήσει αυτό το αρνητικό βραβείο.
Όπως είπε, το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ οφείλεται στη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στην υστέρηση, κατ’ επέκταση, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάλυψης και εξυπηρέτησης αυτού του δανεισμού.
Η σημερινή κατάσταση, κυρίως, περιγράφεται στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα σε σχέση με το μνημόνιο, και, κατά δεύτερο, στο νόμο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Σχετικά με το 46% των κόκκινων δανείων στη Πελοπόννησο, ο κ. Μαρίνης είπε ότι η ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα η περιοχή κοντά στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πλήττεται ή, καλύτερα, έχει πληγεί «τραγικά» από τις πυρκαγιές του 2007.
Η παρέμβαση τότε με ευνοϊκότερους όρους για την αλλαγή των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και τη μετατροπή τους σε δάνεια πυρός ασφαλώς και πρόσκαιρα οδήγησε στη σχετική ελάφρυνση των αναγκών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Όμως, η υστέρηση σε πωλήσεις των επιχειρήσεων, σε σχέση με την επισκεψιμότητα της περιοχής από πλευράς τουρισμού, καθώς και το πρόβλημα που ανέκυψε με την οικονομική κρίση στη χώρα, επιδείνωσαν την κατάσταση και σήμερα έχουμε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία μπορεί να εγείρουν και ζητήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και διάσωσής τους.   Π.Μπ.

***   Νέο κολυμβητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας          
     
Πέρυσι είχαμε γράψει ότι στο κέντρο της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Νικολάου έχει σχηματιστεί ένα νέο «Πολύλιμνιο», αφού κάθε φορά που βρέχει δημιουργούνται πολλές λίμνες στο οικόπεδο που έχει ο Δήμος ως πάρκινγκ, κατάσταση απελπιστική για όσους πάνε να αφήσουν ή να πάρουν το όχημά τους.
Τελικά, όμως, το οικόπεδο, εκτός από Πολυλίμνιο, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κολυμβητήριο… Κολυμβητήριο περιστεριών συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, καθώς μια χαρά κάνουν το μπάνιο τους τα συμπαθή πτηνά στο σημείο!
Μια παρέμβαση θα ήταν καλή ιδέα πριν ξεκινήσουν πάλι οι βροχές…   Π.Μπ. 

***  Σεμινάριο Μουσειακής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα           
      
Διήμερο «Σεμινάριο Μουσειακής Εκπαίδευσης: Πώς οργανώνουμε μια βιωματική επίσκεψη σ’ ένα μουσείο. Πρακτική εφαρμογή στο Μουσείο» διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.
Το σεμινάριο θα κινηθεί σε δυο άξονες:
  Σάββατο 12 Δεκεμβρίου
Θεωρητικό πλαίσιο
-Δρ. Γεωργία Κακούρου -Χρόνη PhD., M.A., Ad. Dip. History of Art, πρώην επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, «Ο δυναμικός διάλογος μουσείου και σχολείου»
-Μαρία Τσουλάκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, Κατερίνα Τζαμουράνη, αρχαιολόγος ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, «2009 -2015: Εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Νέες προοπτικές»
-Αλίσσια Σπυροπούλου, φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,
«Σχολική επίσκεψη σε μουσείο όταν έχω "δύσκολους" μαθητές στην τάξη μου, το αποφασίζω ή όχι;».
  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Βιωματικό Εργαστήριο
-Δρ. Γεωργία Κακούρου –Χρόνη, «Να μπω ή να μην μπω στο Μουσείο;»
-Μαρία Τσουλάκου, «Οργάνωση μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας».
Πληροφορίες: Βασίλης Μπαζάνης, τηλ. 694 6348712 - vbazanis@gmail.com.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

***  Τελευταίες παραστάσεις με «Την τρελή του Σαγιό»         
      
Τις τελευταίες παραστάσεις με το θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού «Η τρελή του Σαγιό» θα δώσει από σήμερα Τετάρτη 9 έως το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου το θεατρικό σχήμα Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος.
Στην παράσταση, μέσα από μια σατιρική διάθεση, αρκετή μουσική, τραγούδι και χορογραφίες και, φυσικά, από το σπουδαίο λόγο με ποιητική διάθεση του Ζιρωντού, οι θεατές περνούν δύο ώρες ευχάριστου προβληματισμού.
Η ηρωίδα του έργου, Ορελί, μια εκκεντρική ονειροπόλα Παριζιάνα κλοσάρ, δίνει το σύνθημα και το δικό της αγώνα ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα πάντα σε βάρος του συνανθρώπου, της φύσης και όλων των όντων που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, σατιρίζει την τυραννία που επιβάλλει το χρήμα και, με όπλο της το καυστικό χιούμορ, αντιστέκεται στην απάτη και το συμφέρον. Η παγίδα που θα στήσει σε όλους αυτούς έχει όνομα: Απληστία.
  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Mετάφραση: Μαρία Τζιφή
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Επιμέλεια μουσικής – τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιμίκα Τάσση
Στίχοι τραγουδιών: Μιμίκα Τάσση.
Το βασικό θέμα της παράστασης «Άκου βιολιά» είναι του Γιώργου Κουρουπού από την παράσταση του συγκεκριμένου έργου το 1981 στο ΚΘΒΕ με τη Δέσπω Διαμαντίδου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου, Μιμίκα Τάσση
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γεωργία Γαρδελίνου, Ηλίας Γιαννόπουλος, Δήμητρα Διακουμέα, Κώστας Δούσης, Πάνος Ηλιόπουλος, Χαρά Καραμπάτου, Λευτέρης Καρμοίρης, Μαρία Κρόμπα, Τάκης Κρόμπας, Δημήτρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Έφη Λεάκου, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλους, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα , Μαρία Τζιφή, Έφη Μπετιχαβά, Λεωνίδας Παχτίτης, Μαγδαληνή Πλεμμένου, Λευτέρης Πουλέτης, Σοφία Μποτσέα, Ειρήνη Σκανδάλη, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη, Βαγγέλης Χαχής.
Οι παραστάσεις την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν έναρξη στις 9.15 μ.μ, ενώ το Σάββατο στις 8.00 μ.μ.
Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές/μαθητές/ανέργους/ ΑΜεΑ/πολύτεκνους. 

***  Εθελοντική αιμοδοσία αύριο στο Πνευματικό Κέντρο 

 Την 7η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ», ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Καλαμάτας, για την ενίσχυση της «Τράπεζας Αίματος Αλληλεγγύης», την οποία έχουν ιδρύσει και στηρίζουν. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση όλων στην εθελοντική αιμοδοσία, ως μια μορφή προσφοράς ζωής και αγάπης προς όσους χρειάζονται αίμα. - 

***   Έφοδος από τα ΜΑΤ στους μετανάστες για να ανοίξουν οι γραμμές στην Ειδομένη 

Ήπια μέχρι στιγμής η επιχείρηση - Οι περίπου 1.200 μετανάστες που βρίσκονταν εκεί επιβιβάζονται στα λεωφορεία - Δεν έχει ανοίξει ακόμα το σημείο διέλευσης - Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια παραμένουν εκεί για σχεδόν 20 μέρες, καθώς οι μετανάστες είχαν αποκλείσει τις γραμμές - Ήδη πολυεθνικές απεύφευγαν την Ελλάδα για τα δρομολόγιά τους προς την Κεντρική Ευρώπη Ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης η αστυνομική επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και 20 ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη. Δυνάμεις των ΜΑΤ, απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση εξελίσσεται ήρεμα, καθώς στην περιοχή είχαν μείνει περίπου 1.200 μετανάστες (από τους 5000 που βρίσκονταν εκεί το τελευταίο διάστημα), οι οποίοι επιβιβάζονται προς το παρόν ήσυχα στα λεωφορεία. Για την ώρα πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν εκκαθαρίσει το σημείο διέλευσης, που παραμένει αποκλεισμένο και αφορά στην δεύτερη φάση της επιχείρησης, που θεωρείται και η πιο «επικίνδυνη», με άγνωστη διάρκεια. Τα λεωφορεία με τους μετανάστες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα για την Αθήνα, με τελικό προορισμό το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, ενώ με το πέρας της επιχείρησης αναμένεται να ξεκινήσει και το πρώτο δρομολόγιο του τρένου. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του τις τελευταίες, όταν μάλιστα, χαρακτηριστικά είχε πει πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα». Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές. Μόλις χθες Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως η ζημιά της κρατικής εταιρείας από το μπλόκο των μεταναστών στις γραμμές είναι τεράστια, όπως και οι αποζημιώσεις που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει συμβάσεις. Γερμανός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα, τουίταρε στις 08:00 το πρωί: «Η Ειδομένη είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία, φαίνεται πως αρχίζει η εκκένωση»   protothema.gr - 

*** «Πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι…»         
     «Φυσικά και το αξίζαμε. Όσοι λένε πως δεν το αξίζουμε, είναι αυτοί που λέμε στην πατρίδα μου σκυλιά που γαβγίζουν ενώ το καραβάνι προχωρά», είχε δηλώσει ο Ζοζέ Μουρίνιο μετά τη νίκη της Τσέλσι επί της Κρίσταλ Πάλας, που του έδωσε το πρωτάθλημα τον περασμένο Μάιο στην Αγγλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές της εβδομάδας θυμήθηκε τη γνωστή αραβική παροιμία και την επανέλαβε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει προϋπολογισμού και ασφαλιστικού, με επιχείρημα την «απειλή» της διαπλοκής. Αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, προωθεί τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, την οποία πολύ θα ήθελε, πλέον, άσχετα με το τι λέει προς τα έξω για επικοινωνιακούς λόγους, για να μοιραστεί το βάρος της ευθύνης, αφού στην ουσία θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.
Μετά, ωστόσο, την πόρτα που έφαγε, το πήρε αλλιώς και μίλησε για το καραβάνι και τα σκυλιά που αλυχτούν στο διάβα του. Ικανό τον είχα να αναφερθεί και στο ιστορικό κτήριο Καραβάν Σαράι της Θεσσαλονίκης, αφού στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη Λέσβο για το Προσφυγικό Ζήτημα, «στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα... νησιά της Ελλάδας».
Όταν στερείσαι βασικών γνώσεων, που διδάσκονται στο Δημοτικό, τα περί πολιτικής πάνε περίπατο...
Το συμπέρασμα είναι πως ο κ. Τσίπρας δημιουργεί παράδοση στα φάουλς. Στο τέλος Νοέμβρη είχε κατεβάσει tweets του από τον αγγλικό λογαριασμό που διατηρεί για τους «νευρικούς πιλότους» των μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του Su-24 από τους Τούρκους και την αντίδραση του Αχμέτ Νταβούτογλου. Και σαν να μην έφθανε αυτό, οι γείτονες μας έκαναν στη συνέχεια τετραπλή υπέρπτηση μαχητικών τους πάνω από ελληνικό έδαφος... Διπλή ήττα...
Με τούτα και με εκείνα, θα δανειστώ μια στροφή από το τραγούδι «ερωτικό» ή, άλλως, «με μια πιρόγα», σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, και θα του το αφιερώσω: «το  καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη και την τρελή σου κυνηγάει σκιά, πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι, πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά...».

***  Ο λαός είναι αίνιγμα και ερώτηση. Όχι απάντηση         
    Κάποια στιγμή, στους πρώτους μήνες της μνημονιακής περιόδου, ο λαός ξανάγινε της μόδας. Ο λαός ως φορέας κάποιων αδικαίωτων ονείρων, o πάντα προδομένος και εξαπατημένος «γίγαντας».
Πολιτικοί, καλλιτέχνες, αυτοσχέδιοι ρήτορες στις πραγματικές και ψηφιακές πλατείες, σάλπισαν την επιστροφή του λαού στο προσκήνιο. Ο λαός, λοιπόν, ξανάγινε το θέμα στην Ελλάδα της χρεοκοπίας.
Για κάποιους, ήταν απλώς η υπενθύμιση ότι η πολιτική δεν τελείωσε, ότι οι κοινωνικές διαμάχες δεν πέθαναν και ότι η δύναμη των πολλών φτιάχνει τελικά την Ιστορία. Συνέβη, όμως, κάτι και στράβωσε η υπόθεση.
Ο λαός της κρίσης δεν ταυτίστηκε τελικά με τους ρόλους που του αναθέσανε διανοούμενοι, ακτιβιστές και καλλιτέχνες. Έκανε διάφορα, θύμωσε, άλλαξε μια και δυο κομματικές προτιμήσεις, βγήκε στους δρόμους και ύστερα ξανακλείστηκε σπίτι.
Διεκδίκησε λιγότερο πόνο ή και μια σταθεροποίηση των απωλειών του. Αλλά δε μας έκανε τη χάρη να φανερωθεί εκδικητής και τροπαιοφόρος, ούτε έδειξε να θέλει ν’ αλλάξει το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.
Ο λαός ξεδίπλωσε παράπονα, φόβους και μίση. Η κρίση, όμως, τον έκανε πολύ δύσπιστο στα «όνειρα». Είδαμε έτσι την επικράτεια ενός κόσμου διαιρεμένου σε περισσότερα πάθη και συμφέροντα απ' όσο πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Ο λαός δεν έγινε το ένα Μεγάλο Πράγμα, η σφιχτή γροθιά απέναντι στους εχθρούς του.
Διότι, από μια άποψη, αυτός ο συγκεκριμένος λαός είχε πίσω του δεκαετίες κοινωνικής ειρήνης και σχετικής ευημερίας. Δε θέλησε έτσι να ξαναγίνει διαμελισμένο σώμα σε έναν επινοημένο εμφύλιο, ούτε να ξεθάψει λάβαρα.
Η μίμηση του πολέμου, η ρητορική της μάχης, οι μεγάλες κουβέντες, ναι. Όχι όμως το πέρασμα στην πράξη, ούτε η αποδοχή της ρήξης με το σύγχρονο κόσμο. Και τώρα; Ο λαός συνηθίζει να απογοητεύει τους ριζοσπάστες γιατί είναι πολύ φιλήσυχος για τα ανατρεπτικά όνειρα.
Υπάρχουν πολλές όψεις της ελληνικής ζωής που προκαλούν ασφυξία. Πονηριές και ψέματα που καλύπτονται με πρόχειρα ιδεολογικά μπαλώματα. Και συχνά μια επιθετική αγραμματοσύνη που δεν παραδέχεται το κενό της. Η ελληνική ζωή έχει ζώνες αληθινής ασχήμιας.
Ο ηρωικο-αγωνιστικός λαός ή, από την άλλη, ο ανορθολογικός και απαθής όχλος δεν έχουν πια να προσφέρουν πολλά ούτε στην πολιτική σκέψη ούτε στη ματιά του ανθρώπου της τέχνης.
Τα φαντάσματα, φυσικά, δε θα φύγουν ποτέ απ’ τη σκηνή της Ιστορίας. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να συνεχίσουμε είτε κολακεύοντας είτε βρίζοντας το λαό σαν πιστοί μιας θρησκείας που έχασε τη λάμψη της. Οι πιστοί και οι αποστάτες μιας θρησκείας αναπαράγουν ένα ζήλο που βγάζει λάθος απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα. Και μάλλον ο λαός είναι αίνιγμα και ερώτηση. Όχι απάντηση.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Υ.Γ. Με αφορμή τη χθεσινή απεργία, από τις δεκάδες που έχουν γίνει στα χρόνια της κρίσης…

***   Ποιος και γιατί πολεμάει την ΚΑΚ;         
 Τη δεκαετία του ’80 το παζάρι γινόταν στην κλειστή «λαχαναγορά» και στην πλατεία Όθωνος. Οι συνθήκες υγιεινής, αλλά και εξυπηρέτησης εμπόρων και καταναλωτών, ήταν τριτοκοσμικές.
Ως Δημοτική Αρχή τότε βάλαμε στόχο να φτιάξουμε μια σύγχρονη αγορά. Ο χώρος υπήρχε – 30 στρέμματα κάτω από το Κάστρο, δίπλα στο Νέδοντα (από αυτά 10 στεγασμένα με εκμεταλλεύσιμα τα 2,5). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε – από τα 350 εκ. δραχμές ο Δήμος έβαλε περίπου τα 50, με την εκτέλεση έργων του περιβάλλοντος χώρου.
Έμενε να εξασφαλιστεί η συναίνεση των επαγγελματιών να εγκαταλείψουν το πόστο τους - εκεί που τους εύρισκαν οι πελάτες τους - και να μετακομίσουν. Δύσκολο. Καθώς, όμως, ήδη είχε αρχίσει να φαίνεται η αύξηση των αυτοκινήτων και η δυσκολία στάθμευσης, ένα από τα επιχειρήματά μας ήταν πως στην ΚΑΚ θα έχουν άνετους χώρους πάρκινγκ, τόσο για τους παραγωγούς, δυτικά του κτηρίου, όσο και για τους πελάτες, ανατολικά, επί της οδού Σπάρτης.
Όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι το θέμα της εύκολης και ελεύθερης στάθμευσης για τις επιχειρήσεις. Όχι τυχαία, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ φτιάχνονται μακριά από το κέντρο με τεράστια πάρκινγκ. Όσα φτιάχνονται στο κέντρο της πόλης, αν δεν έχουν την εύνοια της τύχης να τους «διαθέτει» ο Δήμος ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, φτιάχνουν υπόγεια.
Η ΚΑΚ γιατί χάνει και τις θέσεις που είχε ελεύθερες; Είναι αστείο, βέβαια, να προσμετρά κανείς τις θέσεις στάθμευσης δυτικά του ποταμού ως θέσεις της ΚΑΚ. Ας δοκιμάσει κανείς να κουβαλήσει τσάντες με πατάτες, πορτοκάλια κ.λπ. από την αγορά στην άλλη άκρη του κόσμου – έτσι θα του φανεί.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί γίνονται αυτά. Μπορεί ο Δήμος να μην υποστηρίζει τη δική του τελικά επιχείρηση; Στο κάτω κάτω, τι έσοδα ελπίζει να έχει από την ελεγχόμενη στάθμευση; Θα φτιάξει τουλάχιστον με αυτά τη σκεπή, που όχι απλώς στάζει, αλλά τρέχει φουλ με τις βροχές; Και είναι γνωστό. Τα τέλη στάθμευσης δεν μπαίνουν για να βγάζει έσοδα ο Δήμος, αλλά για να διευκολύνεται η στάθμευση, κι αυτό το είχαν πετύχει οι επαγγελματίες, πληρώνοντας από την τσέπη τους ανθρώπους.      Μπάμπης Κάρβελης
 Υ.Γ. Αδυνατώ να το πιστέψω. Μπορεί ο Δήμος να πολεμάει, όχι την ΚΑΚ, αλλά κάποιους επαγγελματίες;

***   Ελλάς, η Ευρωπαϊκή Σχολή των Λαμογίων         
 Ανοίγω το λεξικό Μπαμπινιώτη στο λήμμα «νοοτροπία». Διαβάζω, λοιπόν. Νοοτροπία, σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας, είναι ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης ατόμου ή ομάδας, τα χαρακτηριστικά της νόησης και της αντίληψης κάποιου.
Η λέξη μού ήρθε στο μυαλό, όταν χθες το πρωί, διασχίζοντας με το ποδήλατο τον ποδηλατόδρομο, είδα με μεγάλη έκπληξη να περπατούν πάνω του τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας. Το μυαλό μου αστραπιαία ταξίδεψε σε πόλεις που έχω επισκεφθεί στο εξωτερικό, όπου στους ποδηλατόδρομους κινούνται αποκλειστικά και μόνο ποδηλάτες.
Κοιτάζοντας πιο μπροστά από τους τουρίστες, αλλά και πίσω μου, είδα συμπολίτες μας να περπατούν κι αυτοί στον.
Τους τελευταίους, τους είχα προσπεράσει χωρίς να μου προκαλέσουν εντύπωση. Καθημερινό φαινόμενο. Τεράστια πεζοδρόμια, αλλά γουστάρουν να περπατούν στον ποδηλατόδρομο, μπας και χάσουν το δρόμο τους, επειδή είναι οριοθετημένος.
Αλλά οι ξένοι; Πού πήγε αίφνης η παιδεία, η νοοτροπία τους; Καπνός έγινε; Όχι βέβαια. Επιστρέφοντας στις χώρες τους ή επισκεπτόμενοι άλλες που λειτουργούν με κανόνες, αποκλείεται να περπατούν σε ποδηλατόδρομους. Εδώ, ωστόσο, γιατί; Επειδή, όπως λέει και η παροιμία, «αν κοιμηθείς με στραβό, το πρωί θα αλληθωρίζεις»
Η Ελλάδα, ως νοοτροπία, αλλά και οικονομία, πλέον, είναι τριτοκοσμική χώρα. Ο καθένας ξηγιέται όπως γουστάρει, για να το πούμε και λίγο στις παρυφές της αργκό. Είναι η χώρα που, αν δεν έχεις δομημένο χαρακτήρα με αρχές και αξίες, κατρακυλάς και συμφύρεσαι αυθωρεί και παραχρήμα στο «εγώ είμαι εγώ, ευζωνάκι τρανό».
Οι Έλληνες είναι εκπαιδευμένοι, δεκαετίες τώρα, στα εύκολα, στα χύδην και στα φύρδην μίγδην. Έχουμε ως οδηγό ζωής, ευτυχώς όχι όλοι, το «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι υπέρ πάρτης». Πρόκειται για τη νοοτροπία που μας πτώχευσε και θα μας στείλει στον Καιάδα, και δικαίως.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι, αφού γνωρίζουμε το άθλημα τόσο καλά, γιατί δε στήνουμε μια Πανευρωπαϊκή Σχολή «Λαμογίων» με μεταπτυχιακά κ.λπ. Θα ήταν πρωτοποριακή και θα βοηθούσε τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Εδώ τρυπήσαμε το μυαλό των τουριστών σε μια μέρα και τους κάναμε σαν τα μούτρα μας. Φανταστείτε να εκπαιδευτούν και στη Σχολή. Θα κάνουν τις χώρες τους bordello στο πι και φι. Έτσι θα πάρουμε και το αίμα μας πίσω για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν και τις πατωτές που μας κάνουν. Τεχνογνωσία διαθέτουμε και δεν ξέρουμε να την... εκμεταλλευτούμε. Ούτε σ’ αυτό είμαστε «άξιοι»...      Του Δημήτρη Γιατράκου

***  Ας τους ακούσουν αυτή τη φορά         
    Για ακόμη μια φορά το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας στη Μεσσηνία χτυπάει «κόκκινο» και θέτει σε συναγερμό την κοινωνία μας. Όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά, πριν από δύο χρόνια, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, χρειάσθηκε να φθάσει η πρόταση του υπουργείου μέχρι και τη δημοσίευσή στο ΦΕΚ και την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για να ακυρωθεί ως άστοχη.
Μάλιστα, ορισμένα Προεδρικά Διατάγματα δεν ακυρώθηκαν και εφαρμόσθηκαν κανονικά. Όπως αυτό για τις οργανικές θέσεις της Αστυνομίας στη Μεσσηνία: σύμφωνα με το οργανόγραμμα που ίσχυε επί δεκαετίες, υπήρχε έλλειψη δεκάδων αστυνομικών, ενώ με τις αλλαγές που έφερε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να προστεθεί ούτε ένας αστυνομικός, φαίνεται να έχει και πλεόνασμα 4 θέσεων. Λες και το έγκλημα ήταν μεγαλύτερο πριν από δεκαετίες σε σχέση με τώρα.
Στη συνέχεια δόθηκε δέσμευση ότι δε θα γίνουν αλλαγές, αν δεν υπάρξει ευρύς διάλογος.
Και φθάσαμε στην προηγούμενη Τετάρτη, που το υπουργείο παρουσίασε για τη Μεσσηνία μια πρόταση που δεν έχει μεγάλες διαφορές από εκείνη του κ. Δένδια.
Ακόμα κι αυτή η πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί στο σύνολό της. Δόθηκαν στοιχεία για τη δομή των υπηρεσιών, χωρίς διευκρινίσεις για τις διοικητικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, η πρόταση Δένδια προέβλεπε ότι οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών και τα Τμήματα ή οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας δε θα ήταν αυτόνομες, αλλά ο επιτελικός σχεδιασμός για όλους τους νομούς θα γινόταν στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, δηλαδή στην Τρίπολη. Στην ουσία, δηλαδή, διευθυντής και Ασφάλεια θα ήταν απλώς εκτελεστικά όργανα, χωρίς να μπορούν να κάνουν δικό τους σχεδιασμό.
Τέτοια ζητήματα, στην τωρινή πρόταση του υπουργείου, δε διευκρινίστηκαν και δε δόθηκαν στοιχεία. Είναι άγνωστο, λοιπόν, τι προβλέπεται εκεί ή ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου. Το πιθανότερο είναι τέτοια ερωτήματα να απαντηθούν, όταν η πρόταση πάρει μορφή νομοσχεδίου, και τότε δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα και τα όσα έγιναν γνωστά είναι προβληματικά και ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες αντιδράσεις.
Το υπουργείο οφείλει αυτή τη φορά να ακούσει με πολύ μεγάλη προσοχή και τους φορείς και τους ίδιους τους αστυνομικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές κοινωνίες, την εγκληματικότητα και τις ανάγκες.
Και πρέπει να υπάρξει κοινή λογική. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομό, όπως η Μεσσηνία, να καταργείς το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Ούτε να το εντάσσεις σε άλλη υπηρεσία, όπως η Ασφάλεια, με επίσης μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς το έγκλημα πλέον έχει αλλάξει μορφή. Ακόμα και η δημιουργία ειδικής ομάδας ναρκωτικών μέσα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας δε λειτουργεί το ίδιο – ακόμα και ψυχολογικά στην κοινωνία- με ένα αυτοτελές τμήμα.  Βίκυ Βετουλάκη

***  Ραγδαίες εξελίξεις! Οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία
adeiazountourkia
~  Μεγάλος εκνευρισμός έχει προκληθεί στην Άγκυρα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, John Kirby, οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το ISIS κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω της Τουρκίας. Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου θέλουν τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε απάντησή του ερωτώμενος σχετικά με το παράνομο εμπόριο πετρελαίου του ISIS, δήλωσε πως αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις επίσημης συμφωνίας μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και τζιχαντιστών, παρ’ όλα αυτά, είναι απολύτως σίγουρο το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί, μέσω της οποίας διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες παρανόμου πετρελαίου στην Μεσόγειο.
Ο John Kirby ήταν έως τώρα κατηγορηματικός με την Τουρκία και σταθερά κατά αυτής στο θέμα της εισβολής των τούρκικων στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει πάραυτα τις δυνάμεις της καθώς δεν έχει την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης για την στρατιωτική αυτή επέμβαση στα περίχωρα της Μοσούλης, όπου βρίσκονται και οι μεγάλες πετρελαιοπηγές της περιοχή». Ο John Kirby έστειλε, στη συνέχεια, έκκληση προς την Άγκυρα, να μην προβαίνει σε μεμονωμένες ενέργειες και να σεβαστεί το Ιράκ και την εδαφική του ακεραιότητα. Παράλληλα μεγάλο ποσοστό του τουρκικού τύπου υπογραμμίζει ότι με τις τελευταίες ανεύθυνες ενέργειες της, η Τουρκία περικυκλώθηκε από το βορά και από το νότο προκαλώντας νέες κρίσεις και αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τους εχθρούς της.

***  Δεν θα το πιστεύετε! Είναι το υπερόπλο του Πούτιν (Βίντεο)
poutin2
~  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε τους πάντες. Δεν θα άφηνε να περάσουν έτσι τα θέματα με Συρία και Τουρκία. Βρήκε τον τρόπο να απαντήσει λιτά και κατηγορηματικά.  Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πάγωσαν στην κυριολεξία όταν είδαν το Ρώσικο "θαύμα". Οι Τζιχαντιστες συνθλίβονται από παντού σε όλες τις βάσεις τους και τα μπλόκα τους.Οι Ρώσοι καταφέρνουν και κερδίζουν έδαφος στην Συρία με πολύ γοργά βήματα και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο εκπληκτικός τους εξοπλισμός, σε αέρα και ξηρά! Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο και θα μείνετε κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Το ίδιο έτοιμος εμφανίζεται και για την Τουρκία. Ο Γ' Παγκόσμιος πόλεμος είναι πιο κοντά από ποτέ.... Βίντεο  , Syria: Latest New weapons sent from Russia to the Syrian Arab Army... We love RUSSIA  : https://youtu.be/y0e6Ro72suY  .-

*** Βόμβα! Δεν θα γίνουν εκλογές στη ΝΔ
ND
~ Νέο φιάσκο ετοιμάζει η Ν.Δ. για τη μη ανάδειξη νέας ηγεσίας.. Η πρώτη μάχη στις δικαστικές αίθουσες για την ΝΔ εναντίον της εταιρείας, η οποία δημιούργησε το φιάσκο στις εσωκομματικές εκλογές, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ΝΔ έχασε νομικά την αίτηση της προσωρινής διαταγής, την οποία κατέθεσε στο μονομελές Πρωτοδικείο εναντίον της infosolutions για ποσό που αγγίζει τα 14.000 ευρώ. Δεν έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον δικαστή σε αυτή την απόφαση. Η προσωρινή διαταγή αποτελεί αίτημα πρόδρομο των ασφαλιστικών μέτρων που πρόκειται να εκδικαστούν τον Ιανουάριο. Συνήθως όμως αυτή αποτελεί και ένα πρώτο δείγμα σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα, όμως δεν είναι, να σημειώσουμε, δεσμευτικό για το τελικό αποτέλεσμα. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε πως αν τελικά χάσει τη μάχη η ΝΔ εντός των δικαστηρίων, οι εκλογές θα μείνουν τελικα στον αέρα…

***  Τρόμος στο Μαξίμου! Φοβούνται πτώση της κυβέρνησης…
maximou
~  Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα και πιστεύει πως δεν θα δούμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στην κυβερνητική συνοχή, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής η ύπαρξη, παρ’όλα ταύτα… “ύποπτων ανταρτών'.
Πρώτος στη λίστα των ονομάτων εμφανίζεται ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος αν και εμφανιζόταν έτοιμος να καταψηφίσει τα επόμενα δύσκολα νομοσχέδια, η στάση που κρατά στα social media κάθε άλλο παρά αυτό δεν δείχνει, ενώ δεν αποκλείεται να έχει πειστεί. Δεύτερη φιγουράρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανήκει και στην ομάδα των 53, κα Κατριβάνου. Όπως και να’ χει, θεωρείται σίγουρο πως στην περίπτωση που τελικά καταψηφίσουν, θα προβούν σε παραίτηση, αλλά και σε παράδοση των εδρών τους.

***  Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ: "Είπα στον Φλαμπουράρη να πάει να γ@μ..."
qmall
~ Ο λόγος για τον Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος διώκεται άδικα κατά τα λεγόμενα του για φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του χθές στην εκπομπή "Ανατροπή" ο κύριος Μητρόπουλος καταγγέλλει πλεκτάνη σε βάρος του επειδή αρνήθηκε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής.
mitropoulos
Είπε χαρακτηριστικά οτι πρόκειται για εγκληματικό μυαλό που βαφτίζει τις παρασχεθείσες νομικές υπηρεσίες ως παράνομη δραστηριότητα και για διακεκριμένη κατάχρηση από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισημαίνοντας πως κάποιος υπερέβη καθήκοντα. Επιπροσθέτως τόνισε πως έχει δικαιωθεί από το διοικητικό εφετείο για την υπόθεση. Είπε χαρακτηριστικά: “Κλήθηκα για μια υπόθεση του '99 για μια αμοιβή που είχε εισπραχθεί από το γραφείο μου στο εξωτερικό, ποτέ δεν την εισέπραξα εγώ, τους απέδειξα ότι τα χρήματα τα έχω επιστρέψει σε άλλους και τα έχω επαναπατρίσει με το νόμο Αλογοσκούφη. Τα έχω δηλώσει και στην φορολογική δήλωση του 2006, όταν ήρθαν τα χρήματα." Συνέχισε λέγοντας οτι ο κος Φλαμπουράρης τον κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να συμμετάσχει δεύτερος στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής. Του είπε να πάει να γ@μη@εί. Ο κύριος Φλαμπουράρης απάντησε πως θα τον λιώσει και από τότε δεν μπορεί να δει άσπρη μέρα.

***  Δήλωση ΣΟΚ πολιτικού: ''Πρέπει να γίνουμε μειονότητα…''
eyropi
~  Στη Γερμανία έγινε η εν λόγω δήλωση που μια βουλευτή που ανέβηκε στα έδρανα προκαλώντας με την δήλωση της πως σε 20-30 χρόνια μια χώρα θα έχει τόσες πολλές φυλές ενταγμένες που ακόμα και οι Γερμανοί θα δίνουν μειονότητα συνεχίζοντας πως αυτό θα είναι και πολύ καλό! Όπως θα δείτε και στο βίντεο η εν λόγω πολιτικός είναι από κόμμα των οικολόγων και μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να μας ανησυχούν τέτοιου είδους πεποιθήσεις των Γερμανών ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει γίνει πέρασμα για κάθε μεταναστευτικό κύμα από διάφορες χώρες και κράτη μιλώντας και τονίζοντας όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Δείτε το βίντεο:  Green politician Dr. v. Berg: Good thing that Germans will be a minority in "supercultural" Society  , https://youtu.be/_4F-bv9zTpo  .- 

***  ΣΟΚ! Το ΝΑΤΟ αδειάζει την Τουρκία! Στριμώχνεται ο Ερντογάν…
natooo
~  Σύμφωνα με δηλώσεις του σε ελβετική εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει κάθε χερσαία επέμβαση στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Στόχος του ΝΑΤΟ κατά τον Στόλτενμπεργκ είναι η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων στη Συρία για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Χαρακτήρισε επίσης τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών ως πόλεμο απέναντι στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.
Το ζήτημα που έγκειται όμως από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει ο οργανισμός προς την Τουρκία, η οποία μετέφερε χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία. Κατά τα λεγόμενα του Στόλτενμπεργκ οι Τούρκοι πρέπει να διαταχθούν να διακόψουν τις χερσαίες επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει. Εφόσον οι κανόνες του ΝΑΤΟ ισχύουν εξίσου για όλα τα κράτη. Για να δούμε…

***  Τρόμος για εμφύλια σύρραξη στις ΗΠΑ
america
~ Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο υπάρχει περίπτωση να γίνει μελλοντική κοινωνική σύρραξη. Πολλοί πολίτες κατέβηκαν σε διαδηλώσεις με αφορμή την αστυνομική βία που γίνεται προς τους πολίτες από τους αστυνομικούς. Μάλιστα το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, χρηματοδοτεί πανεπιστήμια για να ''καταγράψει'' την συμπεριφορά του πλήθους. Το πρόγραμμα κοστίζει πολλά εκ. δολάρια και σκοπό έχει να μην γίνονται παρόμοιες καταστάσεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία «Minerva Research Initiative». Έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ το πρόγραμμα ισχύει από το 2008 σε πολλά πανεπιστήμια σε πολλές πολιτείες. Το Πεντάγωνο προσπαθεί μέσω ιντερνέτ να δει πόσο εξοργισμένος είναι ο κόσμος μέσω Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μία τέτοια κατάσταση για να προλάβει ανάλογα γεγονότα που είχαν γίνει στην Αίγυπτο το 2011. Ίσως κάνουν λογοκρισία σε αυτά τα μέσα για να μην γίνουν εξεγέρσεις. Η αμερικάνικη κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει μήπως γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες και γι'αυτό το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι «Ποιος θα γίνει τρομοκράτης, και γιατί;» είναι μια άλλη πτυχή του προγράμματος Minerva το οποίο χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο. Άλλη πτυχή του προγράμματος είναι τι θα συνέβαινε στις κοινωνίες σε περίπτωση κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής David Price, ένας ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Μαρτίνου στην Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «Weaponizing Anthropology: Social Science in Service of the Militarized State», αναφέρει: « Όταν κοιτάξω τα επιμέρους κομμάτια σε πολλά από αυτά τα έργα, μοιάζει με μια φυσιολογική κοινωνική επιστήμη, που περιλαμβάνει ανάλυση κειμένων, ιστορική έρευνα, και ούτω καθεξής, αλλά όταν προσθέσει κάποιος αυτά τα κομμάτια μαζί , κατανοεί το μέγεθος αυτής της ''επιστήμης'' που αποτελείται από πολλές επιμέρους ''επιστήμες''. Το πρόγραμμα που αφορά την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και έχει λάβει από το Πεντάγωνο τον κωδικό (HTS).Τα HTS εκπαιδευτικά σενάρια είναι «προσαρμοσμένα» στις κοινωνικές εξεγέρσεις τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ, με σκοπό να μελετηθούν ανάλογες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Πολλοί πολίτες στις ΗΠΑ είναι δύσπιστοι για την ξαφνική στρατιωτικοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, την ωμή βία από αστυνομικούς σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και την απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας εσωτερικού (Homeland “Security’s” ) να προμηθευτεί 1.600.000.000 εξαιρετικά θανατηφόρα πυρομαχικά (τα οποία απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο λόγω πολεμικής χρήσης).Εν όψει της συνεχούς διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και φτωχών , η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προστατεύσει τον «εαυτό της» από τον απλό αμερικανικό λαό, αναφέρουν πολλά ΜΜΕ. Πολλές Μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ με περίεργο σενάριο, με το οποίο αναφέραμε ότι μια δύναμη 1.200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησε μια «ρεαλιστική στρατιωτική άσκηση» σε επτά πολιτείες των ΝΔ ΗΠΑ. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων από το «Πράσινα Μπερέ», τους Navy SEALs, τις Ειδικές Δυνάμεις της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και τους πεζοναύτες θα διεξάγουν ασκήσεις σε πόλεις στις πολιτείες του Τέξας, του Νέο Μεξικό, της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, της Νεβάδα, της Γιούτα, και του Κολοράντο.

***  Ενενήντα τρία χρόνια από τη δολοφονία του "Κολοκοτρώνη του Πόντου" Κοτζά Αναστάς"
aytoooo
~  Δρ. Μαλκίδης Θεοφάνης
Είμαστε ένας λαός, με στενή σύνδεση με την ιστορική μνήμη, τις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά. Γεννιόμαστε μέσα στην ιστορία, γεννιόμαστε γνωρίζοντας ιστορία, μία ιστορία κυρίως αντίστασης. Όπως αυτή που γράφτηκε από χιλιάδες ανθρώπους στον Πόντο, όπως αυτή που έγραψε ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος- Κοτζά Αναστάς, σ” αυτόν που πρέπει να γονατίσουμε μπροστά του τιμώντας τον αγώνα του και την προσφορά του, όπως ακριβώς γράφει ο Ρίτσος: “Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”.
Ωστόσο αυτή η ιστορική μνήμη, πορεία και ταυτότητα, η ελληνική αντιστασιακή ιστορία στον Πόντο, ο αγώνας του Κοτζά Αναστάς, εξαφανίστηκε γιατί το πέπλο προπαγάνδας που σκέπασε την πατρίδα μας δεν άφησε να περάσει τίποτα. Σήμερα στην Ελλάδα, πιο πολλές είναι οι αναφορές για τον Κεμάλ παρά για τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Κεμάλ, είναι μηδαμινές οι αναφορές για την ελληνική αντίσταση στον Κεμάλ και ανύπαρκτες για φυσιογνωμίες όπως ο Κοτζά Αναστάς. Αυτό που ζούμε σίγουρα δεν είναι Ελλάδα, «να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» γράφει ο Μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης.
Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μην γνωρίζει στην ολότητά του το Ποντιακό ζήτημα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει τα τάγματα εργασίας και την δολοφονία των ανδρών, την εξόντωση της πνευματικής και θρησκευτικής ηγεσίας το 1921 στην Αμάσεια, τη Γυναικοκοκτονία και την Παιδοκτονία, να μην γνωρίζει το αντάρτικο του Πόντου, τον Κοτζά Αναστάς- Αναστάσιο Παπαδόπουλο, ο οποίος αντιστάθηκε μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές του στην Γενοκτονία και έσωσε τους συνανθρώπους του, τους προγόνους μας.
Από αυτόν από τον "Κολοκοτρώνη του Πόντου", όπως έχει ονομαστεί ο Κοτζά Αναστάς, μπορούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να μάθουν ιστορία, αντίσταση, πράξεις πίστης και αγάπης προς τον Θεό και την πατρίδα. Όπως το λέει ο λαικός ποντιακός στίχος για τον Κοτζά Αναστάς: “σ’έναν χέρ είχεν σταυρόν και σο άλλο το κανόν”.

***  Αμέτοχες οι Πολιτισμικές και οι Θρησκευτικές Διαφορές
proseyxhhh
~ Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου Σχολιογράφου)
Πολλές οι απόψεις, εξηγήσεις, αναλύσεις που διατυπώνονται από τότε που ξεκίνησαν τα δολοφονικά χτυπήματα του ΙSIS στο Παρίσι.
Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την λογική προσέγγιση επηρεάζει και η συναισθηματική ".
Ενοχοποιούνται", ως ευθυνόμενες και οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές. "Δικαιώνεται η θεωρία περί του πολέμου /σύγκρουσης πολιτισμών".
Εκτιμώ πως δεν φταίνε οι παραπάνω διαφορές. Απλώς χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους είτε ως πρόσχημα ασχημοσύνης ή δολοφονικών / ανθρωποαφανιστικών ενεργειών (Σ.Σ Το Τζιχάντ: Ιερός πόλεμος με αποτρόπαιες εκτελέσεις στρέφεται κατά των "Απίστων" αλλά και των "Πιστών" άλλου ισλαμικού δόγματος. Πολλοί μουσουλμάνοι διαφωνούν άρα δεν αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού τους).
Αν - υποθετικά - δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές οι άνθρωποι θα ζούσαν ειρηνικά και αγαπημένοι;
Όποιος το νομίζει είναι λωτοφάγος. Λησμονεί τον Α' και Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Τους ενδοευρωπαϊκούς πολέμους ανάμεσα σε "πολιτισμένους Χριστιανούς".
Κοντολογίς, αν δεν υπήρχαν εκείνοι, οι ευρηματικοί άνθρωποι θα εύρισκαν άλλους τρόπους να αλληλοεξοντωθούν.
Κλασσικό παράδειγμα οι εμφύλιοι αλληλοσπαραγμοί. ΟΙ (κ)οπαδικές αθλητικές ομαδοποιήσεις, οι κομματικές περιχαρακώσεις, οι τυφλές ιδεοληψίες.
Οι Δυτικοί έσπειραν ανέμους αρπαγής αλλά και γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής επιρροής στη Μ. Ανατολή (και στην Αφρικάνικη Ήπειρο γενικότερα) για να θερίσουν τώρα ..... (αμμο) θύελλες θανατηφόρες".
Ουδείς τους κάλεσε να δημιουργήσουν αποικίες όπου γης, δήθεν για να ...........εκπολιτίσουν, εκδημοκρατίσουν, εκχριστιανίσουν.
Ούτε τους ζητήθηκε να δημιουργούν ή να υποστηρίζουν αυταρχικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, όταν τους συνέφερε, χάριν της ..... "δημοκρατίας" (!!!).
Βαρύτατος ο φόρος αίματος που καταβάλλεται εδώ και δεκαετίες στην Αφρικανική Ήπειρο.
Παντού εστίες συρράξεων και εμφύλιων αλληλοσπαραγμών απίστευτης αγριότητας.
Όλα αυτά τα δράματα χάριν του .... εκπολιτισμού και του εκδημοκρατισμού τους (!).
Ποιός όμως - Θεός ή θνητός - δίνει στους Δυτικούς αποικιοκράτες άρπαγες το δικαίωμα με αισχρές ίντριγκες /ραδιουργίες, χρηματισμό , εξαγορά, εξοπλισμό ή "ευγενείς χειρουργικής ακρίβειας βομβαρδισμούς" να επεμβαίνουν;
Δεν υποψιάστηκαν καν πως κάποια στιγμή, στη δράση τους, θα υπάρξει αντίδραση;
Ότι η απληστία, η αδικία, η εκμετάλλευση εξαγριώνουν;
Και αν δεχθούμε (όντως έτσι είναι) πως η αντίδραση ξεπερνά κάθε όριο, κάθε φαντασία, θηριωδία, τι αλλάζει;
Ενοχλεί ο βαθμός /μέγεθος των βιαιοτήτων μόνον, και όχι το αν ήταν κάτι που αναμενόταν και έπρεπε να εμποδιστεί η εκδήλωσή του;
Εδώ ίσως να υπεισέρχεται κάπως ο παράγων του πολιτισμού.
Αλλά όταν θυμάται κανείς κάποιες ενδοχριστιανικές αλληλοεξοντώσεις (Σταυροφορίες, Καθολικοί, Προτεστάντες κ.α) αναθεωρεί τις απόψεις του.
ΥΓ Η (κύρια) ευθύνη των Δυτικών δεν δικαιολογεί - σε καμιά περίπτωση - ούτε εξισώνει ή απαλλάσσει από τις καταδικαστέες απάνθρωπες πράξεις τους τρομοκράτες.
Το ζητούμενο όμως είναι αν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνον στις φρικαλεότητες των Ισλαμιστών του Χαλιφάτου ή να δούμε και τη συμπεριφορά της Δύσης που σώρευσε τέτοιο απερίγραπτο μίσος και αντεκδίκηση/ βεντέτα;
Γιατί αν μας απασχολήσει και αυτή η παράμετρος, τότε ίσως να προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση της δικής μας στάσης, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις.

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ  στους «16» του Champions League :
Κάζο της Μ.Γιουνάιτεντ, 8άρα η Ρεάλ με καρέ του Ρονάλντο
--1ος ΟΜΙΛΟΣ--Παρί Σ.Ζ. - Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-0
(57΄ Μόουρα, 86΄ Ιμπραϊμοβιτς)

Ρεάλ Μαδρίτης - Μάλμε 8-0
(12΄,24΄ Μπενζεμά, 39΄,47΄,50΄,59΄ Ρονάλντο, 70΄ Κόβατσιτς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ρεάλ Μαδρίτης 5 1 0 19-3 16 --ΦΑΣΗ «16»
Παρί Σ.Ζ. 4 1 1 12-1 13 --ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Σαχτάρ Ντόνετσκ 1 0 5 7-12 3 --EUROPA LEAGUE
-----------------------------------
Μάλμε 1 0 5 1-21 3

--2ος ΟΜΙΛΟΣ--

Βόλφσμπουργκ - Μάντσεστερ Γ. 3-2
(13΄,84΄ Νάλντο, 29΄ Βιεϊρίνια - 10΄ Μαρσιάλ, 82΄ Γκιλαβογκί)

Αϊντχόφεν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1
(78΄ Λούουκ Ντε Γιονγκ, 85΄ Πρόπερ - 76΄πεν. Ιγκνάσεβιτς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Βόλφσμπουργκ 4 0 2 9-6 12 --ΦΑΣΗ «16»
Αϊντχόφεν 3 1 2 8-7 10 --ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Μάντσεστερ Γ. 2 2 2 7-7 8 --EUROPA LEAGUE
-----------------------------------
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1 1 4 5-9 4

--3ος ΟΜΙΛΟΣ--Γαλατασαράι - Αστάνα 1-1
(64΄ Ινάν - 62΄ Τουμάσι)

Μπενφίκα - Ατλέτικο Μαδρ. 1-2
(75΄ Μήτρογλου - 33΄ Σαούλ Νιγκέθ, 55΄ Βιέτο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ατλέτικο Μαδρ. 4 1 1 11-3 13 --ΦΑΣΗ «16»
Μπενφίκα 3 1 2 10-8 10 --ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Γαλατασαράι 1 2 3 6-10 5 --EUROPA LEAGUE
-----------------------------------
Αστάνα 0 4 2 5-11 4

--4ος ΟΜΙΛΟΣ--Μάντσεστερ Σίτι - Γκλάντμπαχ 4-2
(15΄ Νταβίντ Σίλβα, 80΄,81΄ Στέρλινγκ, 85΄ Μπονί - 18΄ Κορμπ, 42΄ Καετάνο)

Σεβίλη - Γιουβέντους 1-0
(65΄ Γιορέντε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Μάντσεστερ Σίτι 4 0 2 12-8 12 --ΦΑΣΗ «16»
Γιουβέντους 3 2 1 6-3 11 --ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Σεβίλη 2 0 4 7-11 6 --EUROPA LEAGUE
-----------------------------------
Γκλάντμπαχ 1 2 3 8-11 5

*** Αξιόλογη παρουσία ο Γ. Λαζαρίδης στο τουρνουά «Ζιελόνα όπεν»

Στο τουρνουά «Ζιελόνα όπεν», που διεξήχθη από 3 έως 6 Δεκεμβρίου στην πόλη Ζιελόνα Γκόρα στην Πολωνία, συμμετείχε ο Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, όπου είχε αξιόλογη παρουσία. Συγκεκριμένα συμμετείχε στα προημιτελικά, στο μονό και στο διπλό και είχε παρτενέρ τον Αντάμ  Μπερτιτσέφσκι από το Ισραήλ, τον οποίο και ευχαριστεί πολύ. Στο τουρνουά συμμετείχαν 32 αθλητές από χώρες της Ευρώπης. Ο Γιώργος Λαζαρίδης σε δηλώσεις του αναφορικά με την παρουσία του σ’ αυτό το σημαντικό τουρνουά, επισήμανε τα εξής: «Και αυτή την φορά έπαιξα καλά, το χάρηκα, έβγαλα δύναμη και ψυχή και προχωράω. Για το 2016 που είναι Παραολυμπιακή χρονιά, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος για να πετύχω το όνειρό μου και να φτάσω στο στόχο μου. Ήταν το τελευταίο τουρνουά για το 2015, μια χρονιά που κύλησε πολύ καλά, σημείωσα πολλές διακρίσεις στο μονό και στο διπλό, έπαιξα πολύ καλό τένις, το βασικότερο ότι μετά την περιπέτεια υγείας που είχα το 2013-14 επανήλθα, είμαι καλά». - 

***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΡΣΕΝΑΛ   0-3  , (0-1) .-^ {29΄ , 49΄ ,  πεν.67 ΄  Ζιρού , }.-
Ολυμπιακός (Σίλβα): Ρομπέρτο, Ντα Κόστα, Σιόβας, Ομάρ, Μασουακού, Κασάμι, Μιλιβόγιεβιτς, Φορτούνης, Σεμπά, Πάρντο, Ιντέγε.
Άρσεναλ (Βενγκέρ): Τσεχ, Μερτεσάκερ, Κοσιενλί, Μονρεάλ, Μπεγιερίν, Εζίλ, Ράμσεϊ, Φλαμινί, Ζιρού, Γουόλκοτ, Κάμπελ.
Live Ολυμπιακός - Άρσεναλ (0-1) στον «τελικό» για τους «16» 
Παλαιότερες  αναμετρήσεις :
(9/12/2009) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-0
(6/12/2011) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 3-1
(4/12/2012) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 2-1

***   Πρόγραμμα και βαθμολογίες:--5ος ΟΜΙΛΟΣ--
Λεβερκούζεν - Μπαρτσελόνα  1-1  .- ^  (23’ Τσιτσαρίτο - 20’ Μέσι)
Ρόμα - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ  0-0 .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα 4 1 0 14-3 13 --ΦΑΣΗ «16»
Ρόμα 1 2 2 11-16 5
Λεβερκούζεν 1 2 2 12-11 5
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1 1 3 5-12 4

--6ος ΟΜΙΛΟΣ--
Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Μπάγερν  0-2  .- ^ (61’, 64 Λεβαντόφσκι)
Ολυμπιακός - Αρσεναλ  0-3 .-^  (29’, 49’, 67’ πεν. Ζιρού)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 4 0 1 17-3 12
Ολυμπιακός 3 0 2 6-10 9
Αρσεναλ 2 0 3 9-11 6
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1 0 4 3-12 3

--7ος ΟΜΙΛΟΣ--

Ντιναμό Κιέβου - Μακάμπι Τελ Αβίβ  1-0 .- ^ ( ο Γκάρμας στο 16ο λεπτό ) .-
Τσέλσι - Πόρτο  2-0 .- ^ (12΄ αυτογκόλ Μαρκάνο , και ο Γουίλιαν (52’)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Πόρτο 3 1 1 9-7 10
Τσέλσι 3 1 1 11-3 10
Ντιναμό Κιέβου 2 2 1 7-4 8
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0 0 5 1-15 0

--8ος ΟΜΙΛΟΣ--
Βαλένθια - Λιόν  0-2  .- ^  ( Στο 37’, ο Κορ  και Ο Λακαζέτ στο 76’)
Γάνδη - Ζενίτ Αγ.Πετρ.   2-1  .- ^ ( 18΄  ο Ντεπουάτρ , 65΄  Ο Ντζιούμπα , 79΄   Μιλίσεβιτς ).-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγ.Πετρ. 5 0 0 12-4 15 --ΦΑΣΗ «16»
Γάνδη 2 1 2 6-6 7
Βαλένθια 2 0 3 5-7 6
Λιόν 0 1 4 3-9 1

***  Οι ομάδες που προκρίθηκαν στο... Top-16 από κάθε όμιλο 
Α’ όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν
Β’ όμιλος: Βόλφσμπουργκ, Αϊντχόφεν
Γ’ όμιλος: Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα
Δ’ όμιλος: Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους
Ε’ όμιλος: Μπαρτσελόνα, Ρόμα
ΣΤ’ όμιλος: Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ
Ζ’ όμιλος: Τσέλσι, Ντιναμό Κιέβου
Η’ όμιλος: Ζενίτ, Γάνδη

Στους 32 του Europa League, ως τρίτοι των ομίλων τους συνεχίζουν οι εξής: Σαχτάρ, Μαν. Γιουνάιτεντ, Σεβίλλη, Γαλατάσαραϊ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ολυμπιακός, Πόρτο, Βαλένθια.

***  Σε απεργία οι ποδοσφαιριστές 

Οι ποδοσφαιριστές... καταθέτουν τα «όπλα» τους. Ξεφουσκώνουν, ύστερα από 29 χρόνια, τις μπάλες και ξεκινούν, από τις 15 Δεκεμβρίου και τους αγώνες Κυπέλλου, απεργία επ΄ αόριστον. ΠΣΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των εν Ελλάδι αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών, ορισμένοι εκ των οποίων λαμβάνουν μόνον τον μισθό των 491 ευρώ μηνιαίως, ανακοίνωσε την κήρυξη απεργίας για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την έναρξη λειτουργίας του Εγγυητικού Ταμείου. Του Ταμείου, δηλαδή, το οποίο θα χρησίμευε για τη μερική αποζημίωση των ποδοσφαιριστών των ομάδων που, για αγωνιστικούς ή οικονομικούς λόγους, πέφτουν από τα επαγγελματικά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, με συνέπεια να μένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς χάνουν πλέον τα δεδουλευμένα χρήματα τα οποία προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους. Οπως έχει συμβεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια με γνωστούς συλλόγους (ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ κ.ά.) οι οποίοι είτε υπήχθησαν στο άρθρο 44, είτε υποβιβάστηκαν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, προκειμένου να διαγράψουν τα χρέη τους, αδιαφορώντας αν πλήττονται και ποδοσφαιριστές. Και είναι γνωστή η κραυγή αγωνίας του πρώην ποδοσφαιριστή (και) του Αρη, Νίκου Κυζερίδη, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και να δικαιωθεί στην 11χρονη δικαστική μάχη που δίνει προκειμένου να λάβει τα οφειλόμενα από την ΠΑΕ Αρης. Ομως, η κοροϊδία συνεχίζεται. Και με εκείνον και με άλλους: «Η ΕΠΟ, η Super League και η Football League δεσμεύθηκαν, με την υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης, πριν από 2 χρόνια, να συμβάλουν οικονομικά για τη δημιουργία του αποθεματικού του Εγγυητικού αυτού Ταμείου, αλλά αδιαφορούν. Οι ποδοσφαιριστές, δείχνοντας καλοπιστία, συμβιβάσθηκαν τόσο με την αύξηση του αριθμού των δόσεων όσο και με τη μη εφαρμογή της ρύθμισης περί διπλασιασμού για τις οφειλές που έχουν επιδικασθεί», προσθέτει η ανακοίνωση. Ετσι, με την Εθνική ομάδα μπροστάρισσα, που «έδωσε το καλό παράδειγμα με την ανακοίνωση των διεθνών μας για την ανάγκη για δραστικότερα μέτρα, όσο δεν ενεργοποιείται το Εγγυητικό Ταμείο για τους ποδοσφαιριστές», οι ποδοσφαιριστές κατέρχονται σε απεργία στο Κύπελλο (15-17/12) κι εν συνεχεία στη Φούτμπολ Λιγκ και στη Σούπερ Λίγκα. Η προηγούμενη απεργία είχε γίνει στην Α΄ Εθνική το 1986-87, στην οποία δεν συμμετείχαν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος! AN. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ     www.ethnos.gr . - 

***  Στο EuroCup
Πρόκριση για Αρη, ένα ακόμα βήμα για τον ΠΑΟΚ, ήττα της ΑΕΚ
~* Στεάουα-Αρης 67-77
Τα δεκάλεπτα: 8-18, 29-39, 51-54, 67-77
ΣΤΕΑΟΥΑ: Πάουλ 8 (2), Έιμις 12 (9 ριμπ.), Νικοάρα 10, Λι 2, Ράσιτς 7 (1), Κούπερ 6, Ικόβλεφ 8 (2), Μαρίνοβιτς 14 (4).
ΑΡΗΣ: Ξανθόπουλος 2, Πελεκάνος 3 (1), Τσούπκοβιτς 8, Ουάιτ 16 (2), Ουότερς 8 (1), Ζάρας, Χάγκινς 11 (7 ριμπ.), Κοέν 4, Μούρτος 4 (1), ΜακΝιλ 21 (2).
~* ΠΑΟΚ-Αβτοντορ Σαράτοφ 104-99
Τα δεκάλεπτα: 35-21, 49-44, 76-74, 104-99
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος):
Τέπιτς 16 (2), Λιάπης, Βασιλειάδης 27 (6), Τσόχλας 9 (2), Δέδας 4 (1), Μαργαρίτης, Σχορτσανίτης 27, Ντούβνιακ 2 , Μάρκοβιτς 8, Χάτσερ 11 (3)
ΑΒΤΟΝΤΟΡ ΣΑΡΑΤΟΦ (Αλεξέι Βασίλιεφ):
Στολ 21 (5), Λουκάσοφ 6 (2), Μπεκίεφ, Κλιμένκο 6, Τσάπελ 12 (3), Κολέσνικοφ 6 (1), Μπρουκς 14 (1), Ζάμπελιν 13 (1), Πίτερσον 19 (3), Μακίεφ 2.
~**
Χάποελ-ΑΕΚ 82-78
Τα δεκάλεπτα: 31-20, 43-37, 61-55, 82-78.
Χάποελ (Φράνκο): Ντάνκαν 4, Γκάφνεϊ, Ρόουλαντ 17, Ελιγιάχου 22 (8 ριμπ.), Χαλπερίν 9, Τίμορ, Σμιθ 14 (9 ριμπ.), Τζάνινγκ 16, Φίσερ.
ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Παπαντωνίου 3, Άτιτς, Χέρστον 10, Μιλόσεβιτς 8 (8 ριμπ.), Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 16 (9 ριμπ., 6 ασίστ), Σαρικόπουλος 2, Κατσίβελης 9 (6 ασίστ), Καλαμπόκης 15, Μαυροειδής 15.
*** 
Μπιλμπάο 6-2 14 -–Προκρίθηκε--
Τρέντο 6-2 14 -–Προκρίθηκε--
Γκραν Κανάρια 6-2 14 -–Προκρίθηκε--
Βαλένθια 8-0 16 -–Προκρίθηκε--
Τραμπζονσπόρ 5-3 13 -–Προκρίθηκε--
ΑΡΗΣ 5-3 13
Ζενίτ Αγίας Πετρ. 7-1 15 -–Προκρίθηκε--
Αβτοντόρ Σαράτοφ 6-2 14 -–Προκρίθηκε--
Γαλατασαράι 6-2 14 -–Προκρίθηκε--
Νίζνι Νόβγκογκραντ 5-3 13 -–Προκρίθηκε--

***   Το πρόγραμμα και  αποτελέσματα  Στη Volleyleague :
Η Κηφισιά έπιασε τον Ολυμπιακό στην κορυφήTετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
Άρης-Ολυμπιακός 2-3 (25-13, 21-25, 21-25, 27-25, 8-15)
Λαμία-Ηρακλής 2-3 (25-20, 21-25, 31-29, 22-25, 10-15)
ΑΟΠ Κηφισιάς-Φοίνικας Σύρου 3-1 (25-23, 25-19, 22-25, 25-23)
Εθνικός Αλ/λης-Παμβοχαϊκός 0-3 (20-25, 25-27, 14-25)
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015Πυλαία 17:00 ΠΑΟΚ-Ορεστιάδα (Παπαδογούλας, Αβραμίδης)
Κυψέλη 17:00 Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή (Μυλωνάκης, Φραγκάκης)

***  Οι διαιτητές στους αγώνες του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League
Εικόνα ΑθλητισμόςΟ Ισραηλινός Λιράν Λιάνι ορίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA να διευθύνει την αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης-Σάλκε, που θα διεξαχθεί (22:05) την ερχόμενη Πέμπτη στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για την 6η και τελευταία αγωνιστική στους ομίλους του Europa League. Παράλληλα, στην αναμέτρηση της Ντόρτμουντ με τον ΠΑΟΚ, που θα γίνει την ίδια ημέρα (20:00) στην Γερμανία, για την ίδια διοργάνωση, θα «σφυρίξει» ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιου. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν αποκλεισθεί από την συνέχεια της διοργάνωσης.

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :                    
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                                       
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-   
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Δεκεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-02-2015.html .-                                                                                                   
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02    Δεκεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/02-2015.html                                                                                                                                  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Δεκεμβρίου  201 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                                      
 ~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-04-2015.html  .-                                                                                                       
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015.html .-                                                                                                                        
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-                                                                                                           
  ~ Η  Εφημερίδας μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  05  Δεκεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                                    
 ~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  05  και  06  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/05-06-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 06  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-06-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  07 Δεκεμβρίου  2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-07-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-                         
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-08-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                               
*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,

~
***  ~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .
~*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        


~  

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου