ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαϊου 2015

ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 :
~~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-                                     

~

~ 9 Μαΐου 
Προφήτου Ησαΐου. Μαρτύρων Χριστοφόρου (1) (†250), Ακυλίνης και Καλλίνικης. Οσιομάρτυρος Νικολάου του νέου, του εν Βουνένοις Καρδίτσης.
(1) Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου και το πρώτο του όνομα Ρέπροβος. Φαίνεται ότι στην εμφάνισή του ήταν υπερβολικά άσχημος, διότι άνηκε σε φυλή ανθρωποφάγων. Συνελήφθη όμως αιχμάλωτος από τους Ρωμαίους, αλλά επειδή είχε αγαθή προαίρεση δεν άργησε να αναδειχθεί πιο ανθρώπινος από τους πολιτισμένους αλλά αιμοδιψείς κυρίους του. Αργότερα δέχθηκε τη χριστιανική πίστη, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάστηκε σε Χριστόφορο. Δεν ανεχόταν όμως τις διώξεις των χριστιανών. Για το λόγο αυτό, όταν κάποια μέρα είδε χριστιανούς, τους οποίους κακοποιούσαν ειδωλολάτρες, αγανακτισμένος έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις, αλλά με τη βία διέφυγε τη σύλληψη, χάρη στο ρωμαλέο ανάστημα του, το οποίο προκάλεσε φόβο στους διώκτες του. Οι άλλοι χριστιανοί τον συμβούλευαν να διαφύγει σε κάποιο μακρινό και ακατοίκητο μέρος διότι αργότερα οι ειδωλολάτρες σίγουρα θα τον συνελάμβαναν. Και όντως έγινε καταγγελία εις βάρος του και ένα απόσπασμα άρχισε να ψάχνει να τον βρει για να τον συλλάβει. Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας αποκαμωμένοι και νηστικοί ανακάλυψαν τον άγιο. Επειδή όμως δια της προσευχής ο άγιος κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει το λιγοστό άρτο και να χορτάσει όλους τους στρατιώτες, οι έκπληκτοι στρατιώτες πίστεψαν στο Χριστό. Όταν ο Δέκιος πληροφορήθηκε τα γεγονότα, διέταξε τον αποκεφαλισμό όχι μόνο του Χριστόφορου, αλλά και των ευλαβών στρατιωτών χαρίζοντάς τους το στέφανο του μαρτυρίου και την ουράνια δόξα.
09/05 Απολυτίκιο Αγ. Χριστοφόρου - 9 ΜΑΙΟΥ:
https://youtu.be/PDuPZsL4sAA?list=PL175C10CE6A189986 .-

~
***   Η χορωδία της Υπαπαντής, το τέλος μιας ωραίας εποχής (ιστορικές φωτογραφίες)         
      
 
Σήμερα ο ξεναγός μας φωτογραφικός φακός, που τον τελευταίο καιρό μάς δείχνει κομμάτια απ’ την ιστορία της παλιάς Καλαμάτας, δε θα μας δείξει γεγονότα ή τοπία.
Έχει σταθεί σ’ ένα άλλο μεγάλο γεγονός, που αφορά στο χορωδιακό μέρος της Καλαμάτας μας. Πρόκειται για τη μοναδική απομείνασα χορωδία του ναού της Υπαπαντής, πολιούχου της Καλαμάτας.
Πριν από λίγες μέρες τερμάτισε τις δραστηριότητές του το χορωδιακό αυτό συγκρότημα, υποκύπτοντας στον πανδαμάτορα χρόνο. Όπως πολύ σοφά λέγεται, τη φθορά του χρόνου δεν μπορεί κανείς να σταματήσει.
Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος των ιθυνόντων  (μητροπολιτών – δημάρχων και μουσικοδιδασκάλων του μουσικού μας σχολείου) για τη μη δημιουργία νέων φυτωρίων, που θα συνέχιζαν τη χορωδιακή παράδοση του τόπου μας.
Είναι λυπηρό να σκέφτεται κανείς ότι άλλες πόλεις κατακλύζονται από χορωδιακά εκκλησιαστικά συγκροτήματα – Κέρκυρα 7 χορωδίες, Ζάκυνθος 6, Ληξούρι 3 – Αθήνα – Πάτρα – Τρίπολη – Σπάρτη κ.ά. – και η Καλαμάτα, με τόση μουσική παράδοση, να στερείται εντελώς.
Ως παλιός Καλαματιανός και χορωδός επί 65 χρόνια, δε θα μπορούσα να σταθώ αδιάφορος σ’ ένα τέτοιο γεγονός. Κι αυτό, γιατί η ιστορία των χορωδιών στην Καλαμάτα ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι στα μουσικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.
Η ιστορία της χορωδίας της Υπαπαντής ξεκινά πριν από 110 χρόνια, όταν ο Ιωάννης Κατσαΐτης, άξιος μουσικοδιδάσκαλος, επέβαλε με υπομονή και επιμονή την τριφωνία και μετέπειτα την τετραφωνία στους εκκλησιαστικούς ύμνους, παρά τις αντιδράσεις μερίδας Καλαματιανών.
Μέσα σε δύο χρόνια (1897) η τετραφωνία είχε επικρατήσει και είχε αντικαταστήσει τη βυζαντινή μουσική στο ναό.
Μετέπειτα παρήλασαν διάφοροι πρωτοψάλτες όπως: ο Χαρίλαος Βριζώλος το 1901 και το 1903 ο Κων/νος Λίβας, ο οποίος έψαλε με τετράφωνη χορωδία μέχρι το 1937.
Το έτος 1938, μετά την αποχώρηση του Κ. Λίβα, ανέλαβε τη διεύθυνση ο Θεόδωρος Μουτεβελής, μέχρι το 1940.
Στα μετέπειτα χρόνια, τη διεύθυνση είχαν: ο Γεώργιος Θεοφιλόπουλος (1949), ο Γεώργιος Σκλήκας (1951) και πάλι ο Θεόδωρος Μουτεβελής (1953 – 1981), με πολυμελή χορωδία, η οποία έφθανε τα 100 άτομα.
Ακολούθησαν οι: Νίκος Κουτσομανιώτης, Γιώργος Κούμανης, Ηλίας Πανταζόπουλος και τελευταίος, ο Αλέκος Βαγγαλάτης.
Είναι γεγονός ότι μέσα απ’ τη χορωδία της Υπαπαντής ξεπήδησαν τα άτομα που δημιούργησαν τη χορωδία της μαντολινάτας ο «Ορφεύς» και ακόμα, τα άτομα που δημιούργησαν τη χορωδία του Αγίου Νικολάου, με μαέστρο τον αείμνηστο Σπήλιο Γκόνο.
Με λίγα λόγια, η ιστορία της χορωδίας της Υπαπαντής ξεκινά απ’ το 1895 και έφτασε μέχρι σήμερα, μεταφέροντας τη σκυτάλη της χορωδιακής μας παράδοσης επάξια.
Μέχρι σήμερα, δεν μπορούσε να διανοηθεί λειτουργία χωρίς ευρωπαϊκή τετράφωνη χορωδία. Πολύ δε περισσότερο η Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, οπότε οι χορωδίες έχουν δεθεί άρρηκτα με τα θεία πάθη.
Τη Μεγάλη Τρίτη, στο τροπάριο της Κασσιανής, πάντα έσπευδαν οι Καλαματιανοί και κατέκλυζαν το ναό, για ν’ ακούσουν απ’ την τετράφωνη χορωδία την ικεσία αυτή γραμμένη απ’ το χαρισματικό μουσικό Πολυκράτη, ο οποίος με τις υπέροχες μουσικές εναλλαγές, ανεβάζει πολύ ψηλά το θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων. Η Μεγάλη Τρίτη έχει καθιερωθεί ως γιορτή των χορωδιών.
Αλλά και τη Μεγάλη Πέμπτη, με το «σήμερον κρεμάται», τη Μεγάλη Παρασκευή με τους επιτάφιους θρήνους και μέχρι τα Αναστάσιμα, η χορωδία της πόλης μας είχε τον πρωτεύοντα ρόλο.
Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σ’ όλους αυτούς τους ερασιτέχνες χορωδούς μας, που μέχρι σήμερα κράτησαν με κέφι, μεράκι, ήθος και σεβασμό τα χορωδιακά δρώμενα της πόλης μας.
Για λόγους καθαρά ιστορικούς, ο γράφων το παρόν θ’ αναφερθεί στα ονόματα όλων των τελευταίων χορωδών, ως αφιέρωμα ηθικής ικανοποίησης και μνήμης:
  Μαέστρος
Αλέκος Βαγγαλάτης
 Τενόροι
Αλέκος Βαγγαλάτης, Χρήστος Τσαγκάρης
Αντώνης Πλατανιάς, Μπάμπης Κάρβελης
 Σεκόντοι
Γεώργιος Παυλίκος, Ευάγγελος Βρυώνης, Λάκης Τσαγκάρης, Παντελής Κρανιδιώτης, Γεώργιος Νικητάκης, Μπίλλης Γιαννόπουλος
 Βαρύτονοι
Σπύρος Μαυρέας, Σταύρος Στεφανάκος, Δημ. Καλογερόπουλος, Νίκος Πολυμενέας
 Μπάσοι
Γιάννης Αντωνόπουλος, Ηλίας Δημητρακόπουλος, Αντώνης Νικολόπουλος, Άγγελος Γεωργαντάς, Κώστας Σκιαθήτης, Ανδρέας Μουτεβελής, Παν. Καννάς, Χρήστος Μέντης, Γιώργος Γκόνος, Βασίλης Μανιάτης, Λάκης Στραβάκος, Παν. Γιαννουκάκης
 Υ.Γ. Είναι αδιανόητο να μην ακούγονται πλέον στους θόλους του μητροπολιτικού μας ναού οι υπέροχες τετράφωνες υμνωδίες των θείων λειτουργιών του Μεγάλου Βασιλείου και Ιωάννη Χρυσοστόμου: Σε υμνούμεν – Χερουβικό – Αινείτε τον κύριον… - Άγιος ο Θεός – Πάτερ ημών – εις μνημόσυνον αιώνιον κ.ά. που τόσο υπέροχα έχουν μελοποιήσει οι χαρισματικοί μας συνθέτες: Πολυκράτης – Γλυκοφρίδης – Σακελλαρίδης – Ντάβος – Μποτνιάσκη – Παπασταθόπουλος – Καρέρ κ.ά., και που τόση ακουστική ευχαρίστηση προσφέρουν στους εκκλησιαζόμενους, οι οποίοι κατακλύζουν το ναό για ν’ ακούσουν τις μελωδικές υμνωδίες και να εξυψώσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα.
Ακόμα και στις εξόδιους ακολουθίες η χορωδία της Υπαπαντής πρωτοστατούσε με τους υπέροχους ψαλμούς που συνοδεύουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.
~
***    Ο ματωμένος Μάιος της Καλαμάτας (φωτογραφίες και εξώφυλλα της εποχής)        
        
 
 
 
 
Εκδήλωση σήμερα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου για την εξέγερση των λιμενεργατών
Η λήθη και η μνήμη δεν μπαίνουν σε ζύγι, έστω και αν πρόκειται να ζυγιστούν σε ζυγαριές ακριβείας. Λήθη και μνήμη δεν μπορούν να ζυγιστούν, γιατί ενώ είναι κάτι το ρευστό, μια πνοή του αέρα, ένα γεγονός, έχουν μεγάλο βάρος για το πριν και το μετά της ζωής μας.
Η διαγραφή της μνήμης είναι ένα σύνηθες όχημα της κάθε λογής εξουσίας, η οποία, για να κρατήσει υποχείριό της τον άνθρωπο, του την παρουσιάζει ως μία ανώδυνη, υποτίθεται, διαδικασία.
Η σημερινή εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, έχει αυτό το σκοπό: να μη διαγραφεί η μνήμη. Θέμα της τα γεγονότα του Μαΐου του 1934, οπότε ο στρατός με τα όπλα προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, σκοτώνοντας τους εξεγερθέντες λιμενεργάτες, οκτώ τον αριθμό. Τίτλος της «Η εργατική εξέγερση στην Καλαμάτα και τα αιματηρά γεγονότα του 1934».
Ομιλητές θα είναι ο πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος, που έχει κάνει έρευνα και έχει γράψει βιβλίο για την εξέγερση αυτή, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και συμπατριώτης μας, Κώστας Γουλιάμος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μάνος Σπυριδάκης και ο δικηγόρος Δημήτρης Ζέρβας, που επίσης έχει κάνει έρευνα και έχει γράψει βιβλίο για το Κίνημα της Καλαμάτας.
Συντονιστής θα είναι ο πρώην αρχισυντάκτης της «Ελευθερίας», Ηλίας Μπιτσάνης, και την παρουσίαση θα κάνει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης.
  ~  81 χρόνια από την εξέγερση του 1934
Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο κόσμος εξακολουθούσε να συρρέει στις εκβιομηχανιζόμενες πόλεις για ένα «καλύτερο μέλλον», δηλαδή ένα κομμάτι ψωμί που του εξασφάλιζε η υποταγή του σε αυτό που κομψά αποκαλείται «αγορά εργασίας». Ένα ξεροκόμματο έπαιρναν και οι λιμενεργάτες και μυλεργάτες της Καλαμάτας από τους ιδιοκτήτες των μύλων, που πλούτιζαν στην πλάτη τους.
Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν οι ιδιοκτήτες των μύλων, Πάστρας και Τραβασάρας, αγόρασαν ένα απορροφητικό μηχάνημα που θα μετέφερε το σιτάρι απευθείας από τα αμπάρια των πλοίων στα σιλό, παρακάμπτοντας τους λιμενεργάτες-φορτοεκφορτωτές. Η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται για την αύξηση της κερδοφορίας, δε σηματοδοτεί τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά αντίθετα απολύσεις και ανεργία, κάτι που οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους.
Το κράτος και τα αφεντικά, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις, πρόσφεραν στους εργάτες 6 δραχμές ανά τόνο σιταριού που θα εκφόρτωνε η «ρουφήχτρα» και ταυτόχρονα άρχισαν να κινητοποιούν τις κατασταλτικές δυνάμεις του νομού.
Στις 7 Μαΐου, η γενική συνέλευση των λιμενεργατών απέρριψε την προσφορά και αποκήρυξε τους συνδικαλιστές, που βιάστηκαν, ως είθισται, να την αποδεχτούν. Αποφασίστηκε απεργία στην οποία συμμετείχαν και οι μυλεργάτες, τα καταστήματα του λιμανιού και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Τα εγκαίνια του απορροφητήρα είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Μαΐου. Ήδη από την παραμονή η πόλη είχε νεκρώσει από την απεργία, την ώρα που η εξουσία έστηνε τα πολυβόλα της, το στρατό και τη χωροφυλακή στο λιμάνι και τα αφεντικά οχύρωναν τους μύλους με τους μπράβους και τους τραμπούκους τους.
Την Τετάρτη 9 Μαΐου οι απεργοί που συγκεντρώνονται στο λιμάνι μαζί με τις οικογένειές τους και αλληλέγγυους Καλαματιανούς για να αποτρέψουν την εκφόρτωση του πλοίου «Λίμνη», απωθούνται από τους στρατιώτες με τους υποκόπανους των όπλων. Το φρόνημα των απεργών δεν κάμπτεται και επιχειρούν να προσεγγίσουν το φρουρούμενο πλοίο από τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας μια βάρκα που σέρνει μια φορτηγίδα, στην οποία επιβιβάζονται λιμενεργάτες, αλληλέγγυοι, ακόμα και παιδιά. Ο κόσμος στην προκυμαία τούς ενθαρρύνει και ξαναπροσπαθεί να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών, για να φτάσει στους μύλους. Τα όπλα του κράτους ξερνούν καυτό μολύβι. Δύο λιμενεργάτες νεκροί στη φορτηγίδα, τρεις νεκροί στην προκυμαία και πολλοί τραυματίες.
Με τα σώματα των νεκρών λιμενεργατών στους ώμους, οι εξεγερμένοι κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης που βράζει από αγανάκτηση, καταστρέφοντας στο διάβα τους την Τράπεζα Αθηνών, κρατικά κτήρια και μέσα μεταφοράς, το σπίτι του Πάστρα και διαλύοντας τη στρατιωτική φρουρά. Κι ενώ οι εξεγερμένοι μάχονται με πέτρες και ξύλα, ο στρατός και η έφιππη χωροφυλακή ξαναχρησιμοποιούν τα όπλα. Άλλοι τρεις νεκροί στους δρόμους της πόλης, που η περισυλλογή τους θα απαγορευτεί για ώρες προς γνώση και συμμόρφωση...
Την επόμενη μέρα, 10 Μαΐου, οι κηδείες των νεκρών είναι ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στην εξουσία και την εκμετάλλευση. Όλα τα σωματεία της πόλης απεργούν. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καταγγέλλει ευθέως τις στρατιωτικές αρχές ως υπεύθυνες για τη σφαγή και η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» γράφει: «...Η χθεσινή ημέρα ανέτειλε υπό το καθεστώς αυτό της απιστεύτου στρατοκρατίας και τρομοκρατίας, δια να βαφή με το αίμα αθώων εργατών, βληθέντων δολίως και ατίμως υπό ατύχων στρατιωτών οι οποίοι διετάχθησαν να ρίψουν στο ψαχνό!».
Κάτω από τη γενική κατακραυγή, η εκφόρτωση του πλοίου ματαιώνεται και για τα μάτια του κόσμου απομακρύνονται από τη θέση τους ο νομάρχης, ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής και ο διοικητής της Χωροφυλακής, καθώς και ο λιμενάρχης.
Συλλαλητήρια και απεργίες ως ένδειξη αλληλεγγύης γίνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη η απεργία και το συλλαλητήριο είχαν μεγάλη συμμετοχή.
Στον υπουργό Οικονομίας ασκήθηκε έντονη κριτική για την επιλογή του να λειτουργήσει πάση θυσία το απορροφητικό μηχάνημα. Εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής η εκφόρτωση του πλοίου ματαιώνεται και η κυβέρνηση προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορεί από την «πολιτική τιμή» της, προβαίνει στην απομάκρυνση του νομάρχη, του τοπικού στρατιωτικού διευθυντή, του διοικητή της Χωροφυλακής και του λιμενάρχη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο λιμενάρχης παραπέμφθηκε με το ερώτημα της απόταξης από την υπηρεσία του και ενώ το πρωτοβάθμιο συμβούλιο τον έκρινε παντελώς ανίκανο, το δευτεροβάθμιο που συνεδρίασε λίγο καιρό μετά τον δικαίωσε πανηγυρικά διατηρώντας το βαθμό του.
Μόνο η παρέμβαση του υπουργού Ναυτικών Χατζηκυριάκου το 1935 μπόρεσε να τον απομακρύνει από κάθε υπηρεσία.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τον Γενάρη του 1935 παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται οι εργάτες Χρ. Νιάρχος, Π. Αντωνάκας, Στ. Σταθάκος και Γ. Ξενάκης, σε 18 μήνες φυλάκισης και 2 χρόνια εξορίας στον Άγιο Ευστράτιο.
Τα ονόματα των νεκρών λιμενεργατών είναι: Αντώνης Μαραγκουδάκης, Ανδρέας Σπάλας, Παναγιώτης Μπλίκος, Γιάννη Κολιτσιδάκης, Π. Πηλίκας, Βασίλης Γιαλατσινός, Βασίλης Καπετανέας. Υπάρχει και μια γυναίκα που σκοτώθηκε μέσα στο περίπτερό της και της οποίας το όνομα δε διευκρινίζεται.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***  Βράβευση τριών ομάδων από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Μεσσηνίας         
     
Ο διαγωνισμός της δεύτερης κατά σειρά έκθεσης πειραμάτων και πειραματικών διατάξεων στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, με ομάδες μαθητών Γυμνασίων, υπό την εποπτεία των υπεύθυνων καθηγητών τους, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Μεσσηνίας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα εξής σχολεία:
  1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
Ομάδα μαθητών: Κατσίρης Γιώργος, Κολλινιάτης Μιχάλης
Υπεύθυνος καθηγητής: Γεώργιος Πούπουζας
 Ομάδα μαθητών: Κωτσόβολου Ελένη, Κωτσόβολου Σταυρούλα, Αράπογλου Μαρία, Φλώρου Μαρία, Μπιζύμη Δήμητρα, Νικολόπουλος Φώτης, Αλοιμένου Παρασκευή, Πετρόπουλος Γεώργιος
Υπεύθυνος καθηγητής: Νικόλαος Κάστανος
 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
Ομάδα μαθητών: Παπαδόπουλος Σπύρος, Ράπτη Μαρία, Σκορδιά Όλγα
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παναγάκου
 Ομάδα μαθητών: Κουκή Μαρία, Κολοβός Αντώνης, Λεβής Ανδρέας
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παναγάκου
 Ομάδα μαθητών: Γεωργιάδη Βασιλική, Μιχαλόπουλος Χαράλαμπος, Βαγενά Σοφία, Δημητρακόπουλος Νίκος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παναγάκου
 Ομάδα μαθητών: Κακριδώνη Δήμητρα, Κυριαζοπούλου Δήμητρα, Κουλουμπός Χαράλαμπος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παναγάκου
 Ομάδα μαθητών: Σταυροπούλου Ελένη, Ασημάκου Γεωργία, Δεδούση Άννα, Καλογερόπουλος Δημήτριος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παναγάκου
 Ομάδα μαθητών: Άρης Σταθόπουλος, Ιωάννα Σταθοπούλου, Δέσποινα Τσιώμου, Ελευθερία Σεβαστέλη, Γιώργος Τσάκαλης
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γαρυφαλλιά Παπαλουκά
 Εκπαιδευτήρια Μπουγά
Ομάδα μαθητών: Γκούζος Παναγιώτης, Νικολαΐδης Γιάννης
Υπεύθυνος καθηγητής: Αριστομένης Νικολαΐδης
 Ομάδα μαθητών: Πηνελόπη Νικολοπούλου, Σύλβια Ζέρβα (Β΄ Λυκείου – εκτός συναγωνισμού)
Υπεύθυνος καθηγητής: Αριστομένης Νικολαΐδης
 Ομάδα μαθητών: Γκούζος Νίκος, Ελένη-Αγνή Τατά (Α΄ Λυκείου – εκτός συναγωνισμού)
Υπεύθυνος καθηγητής: Αριστομένης Νικολαΐδης
 Γυμνάσιο Θουρίας
Ομάδα μαθητών: Σπύρος Νάτσης, Κωνσταντίνα Γιαννούλη, Ιωάννα Μεσίτη, Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος, Μαρία Σπυροπούλου, Ελεάνα Σούλι, Νεφέλη Τζαννέ, Αναστάσιος Σακκάς
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ντυμένος Αναστάσιος, Τσατσώνης Θεόδωρος
Η τριμελής ομάδα κρίσης των πειραμάτων και πειραματικών διατάξεων του 2ου διαγωνισμού, την οποία αποτελούσαν οι φυσικοί: Σωτηροπούλου Άννα (υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας), Καρούνιας Διονύσιος (6ο ΓΕ.Λ Καλαμάτας, Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας) και Τσώνης Νικόλαος (Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας), στηριζόμενοι σε μια σειρά κριτηρίων, βράβευσε με ισότιμα βραβεία τους εξής:
α) την ομάδα μαθητών: Κατσίρης Γιώργος και Κολλινιάτης Μιχάλης, του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Πούπουζα
β) την ομάδα μαθητών: Γκούζος Παναγιώτης και Νικολαΐδης Γιάννης, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αριστομένη Νικολαΐδη
και
γ) την ομάδα μαθητών: Άρης Σταθόπουλος, Ιωάννα Σταθοπούλου, Δέσποινα Τσιώμου, Ελευθερία Σεβαστέλη, Γιώργος Τσάκαλης, του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Γαρυφαλλιά Παπαλουκά.
Για το λόγο αυτό εκφράζονται από τους διοργανωτές θερμά συγχαρητήρια «για όλες τις ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν, με δεδομένο ότι η συμμετοχή και μόνο αποτελεί μεγάλη συμβολή στην εκπαιδευτική εργαστηριακή διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Να σημειωθεί ότι αν και ο διαγωνισμός έγινε Σάββατο, εκτός από τις ομάδες μαθητών που έλαβαν μέρος στην πειραματική διαδικασία, ήρθαν και πολλοί άλλοι μαθητές με τους γονείς τους, με αποτέλεσμα ο 2ος αυτός διαγωνισμός να μετατραπεί σε μια γιορτή εκπαίδευσης και δημιουργίας. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή θερμά μας συγχαρητήρια στις τρεις ομάδες που βραβεύτηκαν, ευχόμενοι και σε άλλα μελλοντικά τοπικά αλλά και πανελλήνια βραβεία».
Το ερχόμενο σχολικό έτος, 2015-16, το Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας θα οργανώσει την 3η κατά σειρά έκθεση πειραμάτων και πειραματικών διατάξεων μαθητών Γυμνασίων της Μεσσηνίας. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η εξάσκηση και προετοιμασία σε εργαστηριακά θέματα των φυσικών επιστημών ομάδων μαθητών, ώστε στο μέλλον να λάβουν μέρος σε ανάλογους πανελλήνιους διαγωνισμούς, και η δημιουργία θετικής ματιάς των μαθητών στις φυσικές επιστήμες. 
~
***  Π. Νίκας για αθιγγάνους: «Κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση» 

 «Κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, υπουργεία και Αυτοδιοίκηση» για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων, επισήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, μιλώντας, σε συνέχεια της ελπιδοφόρας συσκέψεως, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Η κατεύθυνση είναι: Μπιρμπίτα, η οποία κρίθηκε κατάλληλη υπό προϋποθέσεις από την επιτροπή που είχε συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εκεί να τοποθετήσουμε τα 60 λυόμενα που έχει διασφαλίσει ο Δήμος Καλαμάτας απ’ το υπουργείο Υποδομών, στα λυόμενα αυτά να μπει το ρεύμα, διότι η κυβέρνηση προσφέρει 300 κιλοβατώρες σε κάθε οικογένεια – πού θα μπει το ρεύμα στην περιοχή της Αγίας Τριάδος; - και βεβαίως να εφαρμοσθούν και τα προγράμματα», κοινοτικά και εθνικά, που προβλέπουν αρωγή σε οικονομικώς αδύνατους πολίτες, προσέθεσε ο δήμαρχος. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους αθιγγάνους να φύγουν απ’ την κόλαση στην οποία βρίσκονται τώρα, όπου υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και για τους ίδιους και για τους περιοίκους», τόνισε ο δήμαρχος, αναφερθείς στον παράνομο οικισμό παραπηγμάτων, όπου σήμερα κατοικούν οι αθίγγανοι, πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο. Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε εν περιλήψει όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη που διενεργήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνάντηση προήδρευσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης και μετέσχουν από πλευράς Δήμου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Ε. Νίκας και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Θεοφάνης Στεφανόπουλος και η διευθύντρια Πρόνοιας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικοί σύμβουλοι υπουργών, καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΟΑΕΔ (ως διαδόχου του ΟΕΚ). - 
~
***  Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας         
      
Ως η «Ημέρα της Ευρώπης» έχει καθιερωθεί η 9η Μαΐου, σε ανάμνηση της διακήρυξης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, με την οποία δρομολογήθηκε στις 9 Μαΐου 1950 το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Για το λόγο αυτό, συμμετέχοντας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, θα ενημερώνει τους πολίτες για ποικίλα θέματα της Ε.Ε., όπως τα δικαιώματα των πολιτών και οι προτεραιότητες της Ε.Ε., στο Ιστορικό Κέντρο (Άγιοι Απόστολοι / Info Kiosk Europe Direct, από 9.00-21.00), ενώ θα διανέμονται δωρεάν έντυπα της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις ηλικίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί – παρ’ όλες τις δυσκολίες - μια πρωτόγνωρη ιστορικά και πολιτειακά οντότητα, που γνώρισε τη μακροβιότερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία των λαών. Σέβεται τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία των κρατών μελών και παρέχει σε όλους τους Ευρωπαίους σημαντικά οφέλη, όπως σταθερότητα και ευημερία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ανθρώπων. 




~
***   Αγαπητέ Θανάση…          
      
Η κυβέρνηση κατηγορούσε τους δανειστές για πολυγλωσσία, ότι άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος. Το ίδιο κατηγορούσαν και οι δανειστές την κυβέρνηση. Για το δεύτερο διαφωνώ απόλυτα. Γιατί στην κυβέρνηση επικρατεί ομοφωνία. Όλοι λένε τα ίδια. Μα πολλή ομοφωνία! Της ομοφωνίας το κάγκελο γίνεται.
Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια εσωτερική πολυφωνία, που αλλάζει ανάλογα με την ημέρα! Φτάνει μέχρι τη διαπίστωση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ότι «Η Ελλάδα υπήρχε και πριν το ευρώ...».
Δηλαδή, αγαπητέ Θανάση; Τελικά ποια εντολή έχετε από τον ελληνικό λαό ξέρετε; Την έχετε εντοπίσει στοιχειωδώς ή νομίζετε πως όλοι οι Έλληνες σας ψήφισαν ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
Όλα αυτά τα γλαφυρά για τη δραχμούλα, γιατί δε μας τα είπατε προεκλογικά να κανονίσουμε την πορεία μας;
Κανένα πρόβλημα με τη δραχμούλα, αν έχει και καλό καιρό. Αλλά να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Να ξέρουμε τις επιπτώσεις, τα ενδεχόμενα, τις προοπτικές – ή την έλλειψή τους.  Έτσι δεν είναι το σωστό;
Τελικά, αγαπητέ Θανάση, εγώ ξέρω γιατί σας ψήφισα. Το κακό είναι ότι δεν ξέρετε εσείς. Και επειδή η ζέστη ανεβαίνει, μην κάνετε τα νεύρα μας ταραντέλα και ο καθένας από την κυβέρνηση πετάει ανά ημέρα και από μία χειροβομβίδα...   Α.Π. 
~
*** Στην Καλαμάτα μεταφέρεται σκάφος με 170 παράτυπους μετανάστες

 Σήμερα το απόγευμα ανοιχτά του Ταίναρου εντοπίστηκε ξύλινο σκάφος που μέσα βρίσκονταν 170 παράτυποι μετανάστες. Μετά από επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος το σκάφος με τη βοήθεια ρυμουλκού θα φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας αύριο νωρίς το μεσημέρι - 
~
*** Δώστε το παλιό σας βιβλίο και πάρτε δωρεάν ένα άλλο 

 Επειδή είναι αυτονόητο ότι τα βιβλία δε χαίρονται όταν μαζεύουν σκόνη, αλλά θέλουν να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, η «Μυλόπετρα» έχει βάλει ως στόχο να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των βιβλιοφάγων στην οδό Μπενάκη, εν όψει και του 5ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού, με την υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Η αρχή έγινε και τα πρώτα βιβλία βρίσκονται ήδη στα ράφια της σκαλιέρας στον πεζόδρομο της Μπενάκη, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως εξής: Ο χρήστης δίνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο. Φυσικά, μπορεί να αφήσει και τα παλιά βιβλία του που έχει διαβάσει ή επειδή δεν έχει χώρο στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιον άλλον να τα διαβάσει. Για να κάνει κάποιος χρήση της βιβλιοθήκης, δε χρειάζεται ούτε συνδρομή ούτε εγγραφή σε κάποιο μητρώο. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και προσβάσιμη τις ώρες λειτουργίας της «Μυλόπετρας», δηλαδή όλες τις ημέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ και την Κυριακή μόνο πρωί. - 
~
***  «Μετακομίζει» η Μ. Οικονομάκου με απόφαση δημάρχου

 Το τέλος (;) του κύκλου αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρίας Οικονομάκου, γράφτηκε χθες. Με απόφασή του ο κ. Νίκας τη μεταφέρει στο κτήριο Τσίγκου (δίπλα στον Άγιο Νικόλαο). Το δε γραφείο που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα στο Δημαρχείο παραχωρείται πλέον στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Νίκας στο παρελθόν είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα για παραχώρηση του γραφείου της Μαρίας Οικονομάκου, κάτι όμως που έκανε τώρα, μετά τη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων για τη στάση της κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του Συμπαραστάτη. Ο δήμαρχος στην απόφασή του σημειώνει ότι το γραφείο της κας Οικονομάκου θα ανήκει στις μειοψηφίες από την ερχόμενη Δευτέρα. Α.Π. - 
~
***  Stand up comedy με τους Τ.Α.ΔΕ. στην Αυτοσχέδια Σκηνή         
      
Δύο μοναδικές βραδιές γέλιου υπόσχεται η ομάδα Stand up comedy T.A.Δ.Ε. Με συνεκτικό κρίκο τον Καλαματιανό Σπύρο Φράγκο, ήρθε από την Αθήνα και θα εμφανιστεί στην Αυτοσχέδια Σκηνή (Μπενάκη 19, ιστορικό κέντρο) αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτός από το «δικό μας» Σπύρο, μέλη της δημοφιλούς παρέας είναι οι Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λάμπρος Λαμπρινός, Δημήτρης Καρώνης και Παναγιώτης Καλογερόπουλος.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.00 μ.μ., ενώ το τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων είναι: 6908-676277. 
~
*** Έκθεση ζωγραφικής για την «Τέχνη του Χρόνου»

Δύο Καλαματιανές ζωγράφοι, οι Χρύσα Αναγνωστόπουλου και Αφροδίτη Κυριαζή, ενώνουν την τέχνη και τις δημιουργίες τους και διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με θέμα την «Τέχνη του Χρόνου». Η έναρξη της έκθεσης στο ξενοδοχείο Ιβίσκος θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 6.00 το απόγευμα, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10.00 το πρωί κάθε μέρα. -
~
***  Μύθος το ακριβό ελληνικό ελαιόλαδο         
     
Σύντομα θα εγκριθεί οριστικά και θα δοθεί και επίσημα στη δημοσιότητα η μελέτη που πραγματοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) για το κόστος παραγωγής ελαιολάδου στις χώρες μέλη του. Από τη μελέτη προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για το μέσο όρο του κόστους παραγωγής (σε ευρώ/κιλό):
Μέσος όρος όλων των χωρών που συμμετείχαν 2,57: Ιταλία 3,95, Ισπανία 2,76,  Ελλάδα 2,47,  Πορτογαλία 2,35, 7 χώρες της Μεσογείου 2,72, 2 χώρες της Λατινικής Αμερικής 3,37. Πρωταθλήτριες στο φθηνό ελαιόλαδο είναι η Τυνησία με 1,70 και το Μαρόκο με 1,91 ευρώ/κιλό.
Άρα, το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι πιο ακριβό από τα ανταγωνιστικά του, ακόμη και από το ισπανικό. Ιδίως, μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και τις ποιοτικές διαφορές. Συνεπώς, πρέπει να ψάξουμε αλλού για να βρούμε τα αίτια της καθήλωσης των ελληνικών εξαγωγών σε μονοψήφια μερίδια σε όλες τις αγορές του κόσμου.
Η μελέτη ανέλυσε 7 τύπους ελαιοκαλλιέργειας. Η πιο διαδεδομένη –με 33,4% του συνόλου- είναι σε ιδιαίτερα επικλινή, μη αρδευόμενα εδάφη. Εδώ οι διαφορές είναι ακόμη πιο έντονες (σε ευρώ/κιλό): Μέσος όρος 11 χωρών 3,50: Ιταλία 3,97,  Ισπανία 3,56, Πορτογαλία 3,38, Ελλάδα 2,54, 7 χώρες της Μεσογείου 3,40. Και εδώ πρωταθλήτριες στο φθηνό ελαιόλαδο είναι η Τυνησία με 1,92 και το Μαρόκο με 1,93 ευρώ/κιλό.
Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, www.olivenews.gr  .-
  ~
***  Εκροές εκατομμυρίων από τις τράπεζες στην Καλαμάτα
Ακόμα και χθες το πρωί, παρά τις θετικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, τα οχήματα μεταφοράς χαρτονομισμάτων δε σταμάτησαν το πήγαινε - έλα σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Καλαμάτα. Σε συνομιλία που είχαμε με στελέχη τραπεζών, μας έλεγαν ότι το κλίμα ανάληψης των καταθέσεων δεν έχει αντιστραφεί και, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κατά το κρίσιμο διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα το ποσό που φαίνεται να «σηκώθηκε» από τα υποκαταστήματα της Καλαμάτας, φθάνει ή και ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ! Από τις συναλλαγές, έγινε μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να τα ξοδέψουν σε καταναλωτικά προϊόντα (ακριβά αυτοκίνητα, διακοπές στο εξωτερικό)! Οι τελευταίοι είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πανικού που κυριαρχεί και στην τοπική αγορά. Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, είτε δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει και είμαστε χαμένοι στην κοσμάρα μας, είτε έχουμε καταλάβει αλλά δε μας νοιάζει, και γλεντάμε σαν Ζορμπάδες. Όμως, υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση, πιο πειστική, που ενδέχεται να εξηγεί το φαινόμενο εν μέρει. Σκεφτείτε το εξής: Έστω ότι έχετε πέντε χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, και είστε πεπεισμένοι ότι η χώρα θα πτωχεύσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ. Συνειδητοποιείτε ότι μετά την πτώχευση και την επιστροφή στη δραχμή, δύο πράγματα θα συμβούν (μεταξύ άλλων): 1) Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταναλωτικά προϊόντα, που είναι εισαγόμενα, είτε θα γίνουν απλησίαστα, καθώς η τιμή τους θα ανέβει, είτε δε θα είναι καν διαθέσιμα. 2) Τα 5.000 ευρώ σας θα γίνουν 5.000 δραχμές, και θα χάσουν την αξία τους ανάλογα με το πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή (πολύ). Αν όντως η χώρα πτωχεύσει, αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουν. Οπότε τι κάνετε; Καταναλώνετε. Πάντως, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, επανέρχονται μνήμες του 2012, όταν οι χρηματαποστολές χαρτονομισμάτων από τη Φρανκφούρτη αυξάνονταν καθημερινά για να καλύψουν το κενό ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με πρόσθετα χαρτονομίσματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για φυσικό χρήμα που προκαλεί η μείωση των καταθέσεων λόγω της ανάληψης μετρητών . Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 
~
vatopedi232015
-   Στη κατάθεση του ο βασικός μάρτυρας κ. Α.Ξυνίδης στη δεύτερη μέρα της κατάθεσης του τόνισε οτι δεν είχε πρόθεση να καθίσεί τους μοναχούς στο σκαμνί και παραδέχτηκε πως δεν ενοχλήθηκε ποτέ και κατανοεί απολύτως τις προσπάθειες τους να διεκδικήσουν τις ιδιοκτησίες τους υπερασπιζόμενοι πατριαρχικά έγγραφα που τις επιβεβαίωναν.
Παραδέχτηκε οτι η Μονή παρείχε ενα βαρυσήμαντο φιλανθρωπικό έργο και φιλοξενεί επιτυχημένα χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο και συντηρεί εξίσου επιτυχημένα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και έτσι δικαιολογούνται οι δράσεις τους στους διάφορους τομείς.
 -  Ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας που ήταν ο πρώην υπουργός Γεώργιος Πεταλωτης τελικά δεν κατέθεσε στο δικαστήριο.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αποδέχτηκε την ένσταση κατηγορουμένων να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός.
Η ένσταση αφορούσε στο ότι με την συμμετοχή του ο κ. Πεταλωτής ( ο οποίος είχε αναδείξει το θέμα ) στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.
Απο τη πλευρά τους, Εφραίμ και Αρσένιος δεν προσυπόγραψαν την ένσταση αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου.
~
***  «Ζητάμε από την Εθνική Τράπεζα να μας πουλήσει τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής που έχει»
trapeza anatolis
-  Η Εθνική Τράπεζα με ανακοινώσεις, επιστολές και δικόγραφα υποστηρίζει ότι το θέμα της Τράπεζας Ανατολής έχει τελειώσει προ πολλού για αυτήν και μάλιστα οι μετοχές της παλαιάς τράπεζας είναι άχρηστες. Στις δίκες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τόσο οι δικηγόροι, όσοι και ο μοναδικός μάρτυρας που καταθέτει ενόρκως εκ μέρους της ΕΤΕ, προσπαθούν να αμφισβητήσουν την αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, χρησιμοποιώντας τις τιμές που είχαν πριν αρκετά χρόνια σε παλαιοπωλεία και σε οίκους του εξωτερικού. Παρόμοια είναι και η κατά καιρούς στάση των διαφόρων «ειδικών» του διαδικτύου, που με ύφος χιλίων καρδιναλίων, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την ακυρότητα των μετοχικών τίτλων.
Στο βίντεο με Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το θέμα της Τράπεζας της Ανατολής, επιλέξαμε μια σειρά από ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Από το λόγο που η εκκαθάριση δεν προχώρησε άμεσα το 1933, την αξία των μετοχών σήμερα, έως την πρόταση εξαγοράς των τίτλων της Τράπεζας Ανατολής που έχει στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα.  Video , «Ζητάμε από την ΕΤΕ να μας πουλήσει τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής που έχει» - Video , Blog Q&A #2 : https://youtu.be/_Ly1K4b3nKM .-



-  Το αίτημα προς την Διεύθυνση Γραμματείας Δ.Σ. & Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας στάλθηκε την 6η Μαΐου 2015 και έχει ως θέμα: “Αίτημα γνωστοποίησης και εξαγοράς στοιχείων του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τραπέζης”.
Ακολουθεί το κείμενο της αίτησης:
Αγαπητοί κύριοι,
η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συμμετείχε ενεργά το 1904 στην ίδρυση της Τράπεζας της Ανατολής ΑΕ. Από την ίδρυση της Τράπεζας της Ανατολής, μέχρι και τη συγχώνευση της υπό της Εθνικής Τραπέζης το 1932, η τελευταία διατήρησε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης. To 1934 η Τράπεζα σας διέθετε 66.443 μετοχές της Τράπεζας Ανατολής.
Η εταιρεία μας, ως μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επιθυμεί να ενημερωθεί για τα ακόλουθα:
1. Αν η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα μετοχές της Τράπεζας Ανατολής και πόσες είναι αυτές.
2. Το λόγο για τον οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν αναφέρει τις μετοχές αυτές στον ισολογισμό της για τα έτη 2012, 2013, 2014, εφόσον τις διαθέτει, όπως κάνουν άλλες ανώνυμες εταιρείες (λ.χ. το Εθνικό Θέατρο).
3. Εάν η Εθνική Τράπεζα διαθέτει έγχαρτους μετοχικούς τίτλους της Τράπεζας της Ανατολής, εκ μέρους της Teer Group LLC θα ήθελα να μου γνωστοποιήσετε την τιμή, στην οποία θα μπορούσατε να τους διαθέσετε, αφού δια της παρούσης σας γνωστοποιώ το ενδιαφέρον της εταιρείας αυτής να αγοράσει όλους τους έγχαρτους τίτλους της Τράπεζας της Ανατολής που έχετε στην κατοχή σας.
Κατά την παρακολούθηση δίκης στην οποία μάρτυρας ήταν ο κ. Παντελάκης, πρώην προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, τόσο ο ίδιος, όσο και οι δικηγόροι της Εθνικής Τράπεζας, υποστήριξαν πως οι έγχαρτοι τίτλοι της Τράπεζας Ανατολής είναι ευτελούς αξίας, γεγονός που πιστεύω ότι θα σας επιτρέψει να πωλήσετε τους πλεονάζοντες τίτλους, με εξαίρεση μόνον όσους από αυτούς έχουν μουσειακή ή συναισθηματική για εσάς αξία.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια τόσο κρίσιμη χρονική καμπή, να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό πιστεύω ότι δεν θα αρνηθείτε το αίτημα της εταιρείας Teer Group LLC, που θα σας απαλλάξει και από μια σειρά πεπαλαιωμένων τίτλων, για τους οποίους άλλωστε είστε βέβαιοι πως είναι ακυρωμένοι και δίχως την παραμικρή αξία (βλ. Νόμος Σβώλου 18/1944).
~ Μπορεί προσωπικά να μην έχω τη δυνατότητα να αγοράσω τους εν λόγω τίτλους, ωστόσο θεωρώ ότι μεταφέροντας το ενδιαφέρον μιας ξένης εταιρείας, βάζω και εγώ ένα λιθαράκι στην αναδιάρθρωση της Εθνικής Τράπεζας. Αναφορικά με την αξία των συγκεκριμένων μετοχών, μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενες απαντήσεις σας προς εμένα, αλλά και στην άποψη του Νομικού Τμήματος σας.
Τέλος, σας παρακαλώ θερμά να μου γνωστοποιήσετε το νόμιμο εκπρόσωπο σας στις ΗΠΑ, ώστε ο εκεί εκπρόσωπος της Teer Group LLC να του κοινοποιήσει κάποια διαδικαστικά έγγραφα – αποφάσεις των αμερικανικών αρχών.
Αντίκλητό της στην Ελλάδα, δεκτικό επιδόσεων, η εταιρεία όρισε προσωπικά εμένα, τον Ελευθέριο Ρήνο του Μιχαήλ και της Ευαγγελίας, κάτοικο Ροδου, οδός ΧΧΧΧ τηλ. 694-ΧΧΧ-ΧΧΧ, email: ΧΧΧΧΧΧ@gmail.com που θα χαρώ να λάβω τη θετική απάντηση σας, σε μια καθοριστική περίοδο για την Τράπεζα σας, που κάθε ευρώ μετράει”.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Η Εθνική Τράπεζα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσει τη ρευστότητα της, έστω και με ένα φαινομενικά μικρό ποσό, που ωστόσο είναι σημαντικό, αφού κάθε ευρώ μετράει. Ταυτόχρονα θα μπορέσει να πείσει τους πάντες ότι οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής δεν έχουν την παραμικρή αξία.
ethnikh
 Είναι δεδομένο ότι το 1934, η ΕΤΕ διέθετε 66.443 τίτλους της Τράπεζας της Ανατολής. Σύμφωνα με τη θέση της Εθνικής Τράπεζας «μετά την εξαγορά όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή».
ethink1
Από τη στιγμή λοιπόν που οι μετοχές αυτές ακυρώθηκαν, τότε η Εθνική Τράπεζα θα θέλαμε να πιστεύουμε πως δεν θα τις πούλησε σε τρίτους, αφού κάτι τέτοιο, εκτός από παράνομο, θα ήταν και ανήθικο. Κατά συνέπεια, είναι απόλυτα λογικό να εικάζουμε, ότι οι μετοχές βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.
Αν λοιπόν η ΕΤΕ είναι βέβαιη για τους νομικούς ισχυρισμούς της, απλά θα δεχθεί την πρόταση μας και θα απαλλαχθεί από αυτά τα «σκουπίδια». Οποιαδήποτε διαφορετική απάντηση, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα σημαίνει ότι είτε η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανάγκη από τα χρήματα των πολιτών, οπότε κακώς ενισχύεται από το κράτος, είτε δεν είναι τόσο βέβαιη για την κατάληξη της υπόθεσης της Τράπεζας Ανατολής.
Όποια κι αν είναι η απάντηση της Διεύθυνσης Γραμματείας Δ.Σ. & Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, το σίγουρο είναι ότι «η μπάλα είναι στην πλευρά της».
Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω ότι στο πρώτο Q&A Video, απάντησα σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με α) την κοινωνική πολιτική και σημασία των ελληνικών τραπεζών, β) τις οικονομικές απαιτήσεις μου ως κάτοχος μετοχών της Τράπεζας Ανατολής (ζητώ ένα ευρώ και μια συγνώμη), γ) την ανύπαρκτη εγγύηση της γαλλικής τράπεζας στη δεξιά πλευρά της μετοχής, δ) το νόμισμα στο όποιο αγοράζονταν οι μετοχές, ε) το υποκατάστημα της Τράπεζας Ανατολής στη Θεσσαλονίκη και την εξαίρετη εργασία ζωής του Ευάγγελου Χεκίμογλου, στ) το νόμισμα στο οποίο θα πληρώνονταν οι μέτοχοι σύμφωνα με τη σύμβαση συγχώνευσης της Τράπεζας Ανατολής υπό της Εθνικής Τραπέζης και ζ) τη γνώση της Τραπέζης Ελλάδος για την εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα για την πληρωμή των μετόχων στην Αίγυπτο σε αιγυπτιακές λίρες. Εκείνο το βίντεο μπορείτε να το βρείτε εδώ (http://banquedorient.org/web/?p=4397), ενώ έχουν ανέβει ήδη και 9 επιπλέον βίντεο στη σειρά του video blog που αναλύουν έγγραφα και στοιχεία για την υπόθεση.
~
***  Περίπου 12.000 μετανάστες συνελήφθησαν τον Απρίλιο έναντι 10.500 όλο το 2013
metanastes limeniko
-  Με καθημερινές περιπολίες προσπαθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, αφού η συνεισφορά της τουρκικής Ακτοφυλακής είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο να φυλάνε τα ελληνικά και παράλληλα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.
 - Πάνω από 210 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε διάφορα νησιά του Αιγαίου ενώ προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, ενώ στην Ελλάδα αναμένουν την έμπρακτη βοήθεια από τον ευρωπαϊκό οργανισμό.
-  Σημειώνεται ότι σχεδόν το 50% των συλλήψεων το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφεται στη Μυτιλήνη καθώς «περικλείεται» από αρκετές παραλιακές περιοχές της Τουρκίας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «ορμητήρια» από σύγχρονους δουλέμπορους.
Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν ότι τα στελέχη του Οργανισμού έχουν εκφράσει τη θέληση να βοηθήσουν τη χώρα μας αρκεί ωστόσο να υπάρχει η σχετική βούληση και από τρίτες χώρες που θα εκδηλώσουν την πρόθεση να βοηθήσουν με προσωπικό ή / και μέσα.
~* Αύξηση 467% στο τετράμηνο
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι ότι τον Απρίλιο του 2015 κατεγράφησαν περίπου 12.000 συλλήψεις μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, περίπου 2,5 χιλιάδες παραπάνω από όσους είχαν συλληφθεί το 12μηνο του 2013.
 - Επίσης βάσει των στοιχείων του Frontex που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα, το πρώτο τετράμηνο του 2015 στην επιχείρηση φύλαξης των συνόρων της χώρας μας οι συλλήψεις μεταναστών που μπήκαν παράνομα παρουσίασαν αύξηση κατά 467% ενώ αντίστοιχα στην επιχείρηση στη νότια Ιταλία υπήρξε μείωση κατά 2%.
- Σχετικά με τη συνδρομή των Τούρκων στο τομέα φύλαξης των συνόρων τους, στελέχη του Λιμενικού που περιπολούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σημειώνουν πως σπάνια συναντούν πλωτά περιπολικά των γειτόνων ενώ ούτε κουβέντα για τα εναέρια μέσα τους.
~
***  Νέα μέτρα ετοιμάζουν στο Brussels Group
brussels1
-   Στην δουλειά "έπεσαν" τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group προκειμένου να φτιάξουν νέα μέτρα για το επόμενο διάστημα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ήδη «πυρετός» συσκέψεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
~ * «Χωρίς εργασιακά δεν πάμε σε συμφωνία»
Τον τόνο των διαπραγματεύσεων πάντως, έδωσε άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων πως «αν δεν έχουμε συμφωνία στα εργασιακά, δεν θα μπορούμε να έχουμε συμφωνία γενικότερα», καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο σαφές ότι αυτά αποτελούν «κατακόκκινη» γραμμή.
Μάλιστα, η ίδια πηγή εξηγούσε πως στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχει όλο το χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό, σε δύο φάσεις:
• Η πρώτη θα φτάνει στα 650€ (στις αρχές Οκτωβρίου)
• Η δεύτερη στα 750€ τον Ιούλιο του 2016 (1η Ιουλίου του 2016)
~* «Στη Βουλή το σύνολο της συμφωνίας»
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τέλος, ξεκαθαρίζουν πως μια καλή έκβαση στο Εurogroup της Δευτέρας, «δεν θα πάρει χαρακτήρα δέσμευσης στην ελληνική Βουλή», εξηγώντας πως η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στο σύνολό της.
~
***  Επιτυχημένη η χειρουργική επέμβαση στον Κ. Βελόπουλο
velopkyky1
-  Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος σήμερα το μεσημέρι υπεβλήθη σε μία επιτυχή επέμβαση στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, ο κ. Βελόπουλος θα είναι και απόψε μαζί μας καθώς θα παρουσιάσει κανονικά το Αποκαλυπτικό Δελτίο στις 21:30 από τη συχνότητα του Extra!
Η συντακτική ομάδα εύχεται περαστικά στον συνάδελφό μας!
~
***  Η κρίση εξαφάνισε από το χάρτη πάνω από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
kleista
- Από το 2008 έως το 2014 υπολογίζεται ότι «εξαφανίστηκαν» πάνω από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικές κατά βάση. Αυτό συνιστά μείωση της τάξης του 25%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή», από 820.185 επιχειρήσεις το 2008, το 2014 υπολογίζεται ότι ο αριθμός του μειώθηκε στις 614.000, ενώ και το 2015 συνεχίζεται το «κύμα» των λουκέτων.
-  Στο λιανεμπόριο τροφίμων μόνο, έκλεισαν μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) 3.660 σημεία πώλησης, με τη μείωση σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, αρτοποιεία) να φτάνει στο 27% και στα μίνι μάρκετ στο 20%.
~
***  Οι δανειστές μιλούν για "μαύρη τρύπα" περίπου 1 δισ. ευρώ
trupa
-  Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Σταθάκη, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση που εμποδίζει τη συμφωνία αφορούν:
 - Στο δημοσιονομικό κενό (Οι δανειστές μιλούν για "μαύρη τρύπα" περίπου 1 δισ. ευρώ)
Στον ΦΠΑ και το ύψος των συντελεστών
Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό
~
***  Κατατέθηκε  η τροπολογία για ΕΣΠΑ, λαϊκές αγορές και επενδύσεις- Τι προβλέπει
espa
-  H Τροπολογία για την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, τον αναπτυξιακό νόμο, τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές".
 - Η ρύθμιση επιχειρεί διορθωτικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπως η αύξηση των εσόδων των περιφερειών για την ενίσχυση των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. Πιο αναλυτικά, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση της επαγγελματικής άδειας και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση απόφασης απο τον  αρμόδιο υπουργο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη για επιπλέον παράταση.
Ρυθμίζονται ζητήματα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών και αυξάνεται το ποσοστό του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλουν τα μέλη των ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές της περιφέρειας Αττικής, έτσι ώστε να εξισωθεί με το ανάλογο τέλος που προβλέπεται σε λοιπές περιφέρειες και να καταστεί δυνατή η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των λαϊκών αγορών ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό που διατίθεται για την ενίσχυση ευαίσθητων ομάδων.
Τέλος βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των αρμόδιων επιτροπών και των διοικητικών υπηρεσιών των περιφερειών, ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό και αποκαθίσταται, η ισχύς των αδειών επαγγελματιών πωλητών με υψηλό ποσοστό αναπηρίας ή τυφλότητας που λάμβαναν σύνταξη, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4264/2014.
 - Επίσης , παρατείνεται η προθεσμία προσκόμισης της σύμβασης τραπεζικού δανείου, για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, κατά έξι μήνες, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να δοθεί δυνατότητα σε μικρομεσαίους επενδυτές, να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη ενίσχυση της ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα ενώ λύνονται προβλήματα σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές για να καταστεί ταχύτερη η ολοκλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3980/2011.
 - Στη ρύθμιση προωθείται ακόμη, η αποπληρωμή έργων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2004 - 2009, τα οποία, αν και ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προηγούμενων ετών και ενώ έχουν υλοποιηθεί, δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα και υπάρχει ο κίνδυνος απένταξης των έργων.
~
***  O Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για δύο μάχες
kameron
-  Η δεύτερη θητεία του συντηρητικού πρωθυπουργού στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αναγγέλλεται πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη, προειδοποιούν οι εφημερίδες, οι οποίες αναρωτιούνται επίσης για το πώς το Εργατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορέσουν να ανακάμψουν μετά τις πολύ κακές επιδόσεις τους στις κάλπες και τις παραιτήσεις των αρχηγών τους.
 -  Για τους Times, ο Κάμερον θα έχει ανάγκη από "κάθε γραμμάριο πολιτικής ικανότητας" για να αντιμετωπίσει τα διακυβεύματα που τον περιμένουν.
"Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έδωσαν μια ετυμηγορία συντριπτική για τα πεπραγμένα των δύο μεγάλων εθνικών κομμάτων, έδωσαν εξουσία σε ένα τρίτο και άρχισαν μια επανάσταση στη Σκωτία", τονίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
-  Το Εργατικό Κόμμα σφυροκοπήθηκε στη Σκωτία, όπου οι οπαδοί του Σκωτσέζικού Εθνικού Κόμματος (SNP) κέρδισαν 56 από τις 59 έδρες της αυτόνομης περιφέρειάς τους, η οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν προπύργιο των Εργατικών.
"Είναι καιρός για τον κ. Κάμερον να βρει τον Τσώρτσιλ που έχει μέσα του (...) η πλειοψηφία του είναι μικρή και δεν θα είναι εύκολο να την χρησιμοποιήσει. Η αληθινή δουλειά του αρχίζει τώρα", υποστηρίζει ακόμη η εφημερίδα.
-  Σύμφωνα με την Guardian, που υποστήριζε τους Εργατικούς, ο Κάμερον πρέπει τώρα να βάλει τη χώρα μπροστά από το κόμμα του.
"Στη δεύτερη και τελευταία θητεία του, θα χρειαστεί να δείξει πολύ μεγαλύτερη σοφία, συνέπεια και όραμα απ' ό,τι έδειξε στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αν θέλει να ενώσει και πάλι τη χώρα", υποστηρίζει η εφημερίδα.
- Η Independent υποστηρίζει από την πλευρά της πως οι εκλογές αυτές αποτελούν "έναν σταθμό που θα καθορίσει αν θα παραμείνουμε μαζί ως Ηνωμένο Βασίλειο -- και ένα Ηνωμένο Βασίλειο ικανό να προσβλέπει σε ένα μέλλον με τους πιο κοντινούς Ευρωπαίους γείτονές του".
- "Ένα έθνος, η αποστολή του Κάμερον", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Financial Times, που εκτιμούν επίσης ότι η διατήρηση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα σφραγίσουν τα πέντε επόμενα χρόνια των Συντηρητικών.
~
***  Στην παρέλαση της Νίκης τα αποκαλυπτήρια για το νέο καλάσνικοφ
ak
-  Το AK-74M, η τελευταία αναβάθμιση στα τουφέκια καλάσνικοφ, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σήμερα στην παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.
"Το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα πυροδότησης αναβαθμίστηκε με ένα νέο σύνολο εξοπλισμού, μπορεί να ρυθμιστεί για κάθε τακτική αποστολή και θα επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες χρήσης του όπλου", δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιαστής της εταιρείας, Σεργκέι Ουρζχουμτσεφ.
~
***  Σε καταστολή τα νοσοκομεία από τις απεργίες γιατρών- εργαζομένων! Δείτε το πρόγραμμα
giatroiapergia
-  Βλέποντας το ΕΣΥ να καταρρέει οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, φτάνουν μέρα με τη μέρα στα όρια τους, καθώς το υπουργείο Υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει, δεν πληρώνει μέχρι στιγμής καμία παραπάνω εφημερία ή υπερωρία.
-  Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές των κονδυλίων, έχουν κάνει τη λειτουργία των νοσοκομείων να βρίσκεται στην εντατική, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Έτσι, οι γιατροί σε συνεννόηση με τους εργαζομένους προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου, να πληρωθούν άμεσα, αλλά και να σταματήσουν οι περικοπές που κάνουν το ΕΣΥ να φυτοζωεί.
-  Αναλυτικότερα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), από τις (10.00 έως τις 15.00), και καλούσε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (10:30) και στο υπουργείο Υγείας (12:00).
Την άλλη εβδομάδα, οι ειδικευόμενοι θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, ώστε να αποφασίσουν, αν θα σταματήσουν τις συνελεύσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις του υπουργείου για τις αποπληρωμές των χρωστούμενων.
-  Η ΕΙΝΑΠ τώρα, θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση των φορέων της Δυτικής Αθήνας για τη δημόσια υγεία στις 14/05/15, ενώ στις 20/05/15 θα ακολουθήσει 24ωρη απεργία, για την οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι υγειονομικοί φορείς.
- Στην 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση στις 20 Μαΐου, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), όπου ολόκληρος ο κλάδος θα διεκδικήσει δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση καθώς και εξόφληση των δεδουλευμένων.
- Τέλος, κατά την διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάλεσε στο αμφιθέατρο τους εκπροσώπους του κλάδου και τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει τις συνθήκες στο σύστημα υγείας. xanthos

***  Δείτε τα νέα άρματα που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία! [φώτο]
WEB 09 lifflander
Οι πρώτοι καρποί της μαζικής στρατιωτικής συγκέντρωσης της Ρωσίας θα εμφανιστούν στις 9 Μαΐου στο επίκεντρο της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, το οποίο φέτος εορτάζει την 70η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
 -  Παλαιά άρματα και οχήματα θα παρελάσουν μαζί με τα τελευταίας τεχνολογίας  οπλισμό και εξοπλισμό, μερικά από τα οποία δεν έχουν ακόμη καν εισέλθει σε μαζική παραγωγή, σε μια τελετουργική παράσταση  που χρονολογείται από την εποχή του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.
 -  Τα νέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, που πρόκειται να παρουσιαστούν επισήμως στις 9 Μαΐου, αναπτύχθηκαν κάτω από ένα συγκλονιστικό οικονομικό πρόγραμμα 2 τρίς ρουβλίων (395.000.000.000 δολάρια) σε ένα  επανεξοπλισμό που θα κρατήσει 10 χρόνια και ανακοινώθηκε το 2010. Κατά τη διάρκεια του επίσημου καλέσματος του  Πούτιν στις 16 Απριλίου, υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το 70% του εξοπλισμού που θα παρατάξει ο ρωσικός στρατός θα είναι  νέο υλικό.
 -  Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τα νέα οχήματα που θα εμφανιστούν στην παρέλαση, τα οποία είναι μερικά από τα πρώτα νέα σχέδια,  του προγράμματος επανεξοπλισμού. Εργολάβοι Άμυνας και αξιωματούχοι έχουν κρατήσει τα νέα σχέδια σχεδόν απόρρητα, με λίγες μόνο διαρρεύσεις με εικόνες και λεπτομέρειες, στο ρωσικό Τύπο πριν από τις πρόβες για την παρέλαση που άρχισε στα τέλη του Απριλίου.
  - Για να ξεχωρίσει το νέο από το παλιό, η Μόσχα Times  έγράψε μια λίστα με τα top 5 νέα οχήματα που θα παρουσιαστούν φέτος.
 ~*  T-14 Armata Main Battle Tank Armata AP
Το αστέρι του σόου είναι βέβαιο ότι θα είναι το νεότερο κομμάτι της Ρωσίας βαρέως οπλισμού - το Αρμάτα Τ-14 άρμα μάχης.
 Από όλα τα νέα οχήματα, αυτό έχει διατηρηθεί κάτω απόρρητο πέπλο, με μόνο μια χούφτα  ερασιτεχνικών φωτογραφίων στο διαδίκτυο.
 Το Armata έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παρατηρητές της παρέλασης να  εντοπίσουνε στο όχημα.
 Ο πρώτος είναι ο αριθμός των τροχών κίνησης του.  Τα Μεγάλα ρωσικά άρματα μάχης έχουν έξι τροχούς σε κάθε πλευρά, ενώ το Armata  έχει επτά.
 Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πυργίσκος, τα  μεγάλα ρωσικά άρματα μάχης έχουν βολβώδη πυργίσκους, ενώ το Armata έχει ''κυβοτιόδης''  πυργίσκο που μοιάζει με τα δυτικά σχέδια.
Το  Armata είναι επίσης μεγαλύτερο και υψηλότερο από το έδαφος από ό, τι τα υπόλοιπα ρωσικά τανκς.
 Το σασί του είναι χτισμένο σε ένα πλαίσιο γνωστό ως Armata Universal Combat Platform , με την οποία ο  κατασκευαστής UralVagonZavod λέει ότι θα χρησιμεύσει ως κοινή βάση για μια σειρά από τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, όπως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ακόμη και ώς εκπαιδευτικό.
 ~**  VPK-7829 Bumerang  τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού
Bumerang
Στην παρέλαση θα εμφανιστεί ο αντικατάστατης του BTR-80 το νέο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού γνωστό ώς Boomerang (μπούμερανγκ).
 Το Boomerang εξακολουθεί να είναι περίπου δύο χρόνια ακόμα μακριά από την μαζική παραγωγή του, αλλά θα λάβει μέρος στις 9 Μαΐου.
 Το νέο Boomerang είναι ένα  θωρακισμένο όχημα με τέσσερις τροχούς σε κάθε πλευρά. Σε αντίθεση με το BTR-80, το όπλο στον πυργίσκο του μπούμερανγκ, βρίσκεται προς το πίσω μέρος του οχήματος.
 Η κύρια χρήση του Boomerang είναι να μεταφέρει στρατιώτες σε περιοχές με βαρέα πυρά από εχθρικά στρατεύματα. Η θωράκιση  του μπορεί να αντέξει ένα χτύπημα στο σασή του, και είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα, πυραύλους εδάφους-αέρος, και αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με την Zvezda, τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
 ~*** BMP Kurganets-25
Kurganets 25 Reuters
Ένα από τα πιο μοναδικά οχήματα που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης είναι το Kurganets-25  (IFV) - μια κατηγορία θωρακισμένου οχήματος που εφευρέθηκε από τους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να παρέχει στους στρατιώτες με βαρύ υποστήριξη πυρός τη μεταφορά τους στην μάχη.
 Το Kurganets-25 είναι επίσης αμφίβιο, που σημαίνει ότι μπορεί να διασχίσει οποιοδήποτε υδάτινο κόλλημα.
Βίντεο δείχνει ότι το όπλο του πύργου, όπως το Boomerang, βρίσκεται προς τα πίσω.
 Με βαριά θωράκιση και όπλα από ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, Kurganets μπορεί να αναγνωριστεί ως ένα μεγάλο πράσινο τεθωρακισμένο κουτί.
 ~**** Armata T-15 Infantry Fighting Vehicle
T 15IFV
Ίσως το πιο ενδιαφέρον νέο όχημα  στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι το T-15 Βαρέο Όχημα Μάχης Πεζικού.
 Το Τ-15 έχει ένα πλεονέκτημα περισσότερο σε σχέση με τις άλλες ρωσικής κατασκευής ΙΡν το ότι διαθέτει -έργο τέχνης- ειδική σχεδίαση προστασίας της θωράκισης του, η οποία φέρεται να αποτελείται από τρία στρώματα. Ο πυργίσκος, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος, ελέγχεται εξ αποστάσεως από το πλήρωμα από απομονωμένο διαμέρισμα στο μπροστινό μέρος του IFV.
 Το όχημα διαθέτει 7 τρόχους, αλλά και με γωνιακό προεξοχή προς τα εμπρός, το οποίο μοιάζει με πολιορκητικό κριό.
 ~*****  2S35 Koalitsiya-SV 
IMG 0569
Ένα ολοκαίνουργιο κομμάτι των αυτοκινούμενων πυροβόλων θα είναι επίσης στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαϊου.
 Γνωστό ως Koalitsiya, το νέο  Α/Κ πυροβόλο της Ρωσίας 2S35 «Koalitsiya-SV» που θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα τα παλαιότερα πυροβόλα στο διαμέτρημα των 152mm.
 Το σημαντικό είναι ότι εξαρχής θα υπάρξει και έκδοση στο νατοϊκό διαμέτρημα των 155mm με διπλό αυτόματο γεμιστή, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη ταχυβολία, ενώ το σύστημα αρχικά φέρεται επί σκάφους των 2S19 MSTA αν και στο μέλλον θα τοποθετηθεί σε σκάφος του ARMATA.
~
***  Αποκαλύψεις-ΒΟΜΒΑ δημοσιογράφου: H Mέρκελ είναι υπαλληλάκι- πράκτορας των ΗΠΑ! Στόχος της, ο διαμελισμός της Ρωσίας!
MERKEL OBAMA
-  Σε άρθρο φωτιά του Paul Henry σε αυστριακό περιοδικό κατηγορεί την καγκελάριο της Γερμανίας για εθνική προδοσία και για το ότι η Η Μέρκελ δεν είναι τίποτα άλλο απο δούρειος ίππος των ΗΠΑ με σκοπό τη διαμέλιση της Ρωσίας!
"Όντας πιστός υπάλληλος  της Αμερικής, η Μέρκελ υποστήριξε ένα πραξικόπημα στην Ουκρανία και χρηματοδοτεί ενεργά τον εμφύλιο  πόλεμο και την εθνοκάθαρση εναντίον του Ρωσόφωνου πληθυσμού, η οποία, κατά την γνώμη μου, μπορεί να θεωρηθεί ως  Ολοκαύτωμα" αναφέρει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει "Αφότου ανήλθε στην εξουσία, η Άνγκελα Μέρκελ εκπληρώνει  αυστηρά τις αμερικανικές οδηγίες με στόχο να «πληγεί»   τόσο η Ρωσία όσο και η ίδια η Γερμανία"!
"Η Μέρκελ , παντού ενήργησε  πάντοτε σύμφωνα υποτις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών" τονίζει ο Henry αναφερόμενος στη κρίση της Ουκρανίας.
"Για παράδειγμα, η Μέρκελ έχει χρηματοδότησε και υποστήριξε την υποψηφιότητα  του Vitali Klitschko για δήμαρχο του Κιέβου. Μετά την συμφωνία του Μινσκ, η Μέρκελ, ο Ομπάμα και ο Ποροσένκο  συμφώνησαν για  την «εισβολή» Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία. Η Μέρκελ είναι υπεύθυνη για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της ΕΕ και την αύξηση του χρέους της, το οποίο ωφελεί  τα μέγιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες" επισημαίνει το άρθρο.
Για τον Henry, η ΕΕ αποδυναμώνεται και οδηγείται σε διάλυση ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις εξαγωγές.
"Η επιβολή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος , του  ευρώ, είναι εργαλείο αναχρηματοδότησης των αμερικανικών ελλειμμάτων . Μέσω της  Διεθνούς  Νομισματικής  Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν διογκώσει το εθνικό χρέος τους , ενώ  οι χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ ,αναγκάστηκαν να συνδέσουν το νόμισμά τους με το δολάριο. Έτσι, η Μέρκελ ενεργεί ως εγγυητής των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ευρώπη!"
Η Μέρκελ , πιστή στην Αμερικανική καθοδήγηση και σε συνεργασία με ΜΚΟ επιχειρεί να αλλάξει τα καθεστώτα που προσκρούουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
"Σε αντίθεση με κάθε λογική η Γερμανίδα πολιτικός, κατηγορεί την Ρωσία  για «καταπάτηση» της Ουκρανίας και για «προσάρτηση» της Κριμαίας, κάτι το οποίο είναι απολύτως παράλογο από την άποψη του διεθνούς δικαίου.  Η ίδια όμως μένει « σιωπηλή»  όταν  οι ΗΠΑ παραβιάζουν  τα σύνορα της Ουκρανίας, στέλνοντας  στρατό μισθοφόρων και στρατιωτών του ΝΑΤΟ, και ανατρέποντας  την κυβέρνηση της Ουκρανίας, διαλύοντας το ουκρανικό κοινοβούλιο,  οδηγώντας στην εξουσία του εθνικιστές του δεξιού τομέα" τονίζει ο δημοσιογράφος.
~
***  Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
kypros
 -  Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ε.α.
- Έχουν παρέλθει 40 έτη από την σημαδιακή για τον νεότερο ελληνισμό περίοδο, όπου η Τουρκία εκμεταλλευόμενη ένα αριθμό συγκυριών και μία θολή αλλά ευεξήγητη αγγλοαμερικανική ανοχή επετέθη κατά της Κύπρου και κατέλαβε το 38% του εδάφους της. Ήταν ένα γεγονός, σαν αυτά, που θεωρούνται, ότι ανατρέπουν την αμφίσημη πορεία εκείνων των εθνών, που πιστεύουν, ότι οι λεωφόροι της ιστορίας, τους ανήκουν αποκλειστικά. Στην αρχή αιμωδίασεν ολόκληρος ο ελληνισμός. Ήταν πράγματι ένας κραδασμός, ο οποίος συνεκλόνισε την ανέμελη γεωστρατηγική πεποίθηση και την μειωμένη γεωπολιτική αντιληπτικότητα των κυβερνώντων στην Ελλάδα, οι οποίοι απεδείχθησαν ερασιτέχνες στην διπλωματική διαχείριση εθνικών θεμάτων. Εν ταυτώ κατεκρημνίσθη και η επί μακρόν οικοδομούμενη αγάλλουσα εικόνα του υπερφροσύνως ενεργούντος και αυτοϋπερεκτιμούντος τις δυνατότητές του, μοναχικού ηγέτου Μακαρίου.
-  Ύστερα από τόσα χρόνια, οι απλοί Έλληνες εξακολουθούν να διερωτώνται για το τίνος μερίδα θα πρέπει να καταλογισθεί η αιτία της εθνικής μας οικτρότητος.
Ο μέσος νους προσπαθεί να πέψει μερικά απολύτως καταληπτά γεγονότα και θέσεις, τα οποία, ως αυτονόητα τον ωθούν στο να αναπροσανατολίζει τα πιστεύω του αλλά και να μετακυλίει τις ιδεολογίες του προς την κατεύθυνση εκείνη, στην οποία ο μη την Ελλάδα αγαπών εσωτερικός ή εξωτερικός παράγων, θα τον ήθελε να καταλήγει. Δηλαδή στο: «δεν με αφορά» ή «με αφήνει ασυγκίνητο» ή «αποστρέφομαι την ιδέα της θυσίας για κάτι που είναι ήδη ρυθμισμένο από τις υπερδυνάμεις».
-  Εμείς οι τα «πανθ'ορώντες» και την ευτραφεστάτην κοιλίαν ημών «πληρούντες» Έλληνες αποδεικνύεται, ότι ουδέποτε μανθάνομεν. Εμείς λοιπόν, οι σύγχρονοι Έλληνες και οι αδελφοί Κύπριοι, ως ένα βαθμό, αδιαφορούμε για το καθήκον μας προς την μνήμη. Πιστοί όντες σε διαμηνύματα και ιδιαιτερότητες της ελληνικής μας κουλτούρας, τούτ' έστιν, της logificatio post festum, οδηγούμεθα στην αμφιβολία, η οποία μας εξυπηρετεί, επειδή διασκεδάζει την γενική μας άγνοια και η οποία κατά βάσιν εξυφαίνεται από και στηρίζεται σε παρανοήσεις. Οι συμπεπηγμένες μας γνώσεις επί των παρελθόντων γεγονότων στην μεγαλόνησο μάλλον δημιουργούν κώλυμα στο να εξετάσουμε ή ερευνήσουμε τα όσα οφείλει ένας ενεργός πολίτης, του οποίου η γνώμη θα έπρεπε να εκλαμβάνεται σαν σεβαστή. Η μνήμη λοιπόν μας φοβίζει. Ως ένα όριο πιστεύουμε, ότι η ρεαλιστική διερεύνηση των ιστορικών δεδομένων αποϊεροποιεί τις εθνικές υποθέσεις.
Σαν «αγεωγράφητοι» εμείς οι σύγχρονοι, περιπίπτουμε είτε σε άπελπι πεσιμισμό είτε σε ομόφωνο οπτιμισμό, οδηγούμενοι, κατά κανόνα από μιντιακούς διεμβολισμούς, οι οποίοι εκάστοτε εξυπηρετούν πλευρές, οι οποίες μας είναι αδιαφανείς. Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι η τυπική συνταγή είναι να γνωρίζουμε το παρελθόν. Να διεπόμεθα επίσης από συνεπή προσήλωση στις αναλύσεις των ενδεχομένων να συμβούν και να κατανοούμε τα όρια, που η παγκόσμια πολιτική διόραση και πρακτική έχει την πλαστικότητα να αποκρίνεται θετικά στις προβαλλόμενες αιτιάσεις αντιπαρατιθεμένων εθνικών οντοτήτων.
-  Ο «αρμοστής» της παγκοσμίου γεωπολιτικής σκηνής πρέπει να πεισθεί και μαθηματικά και όχι μόνον μέσω ενδείξεων, ότι ο διεκδικών το εκάστοτε επιρρέον επί των κοινωνιών ως διεθνές δίκαιον, διαθέτει βούληση και σθένος, ώστε να απολαύσει στην συνέχεια, αναγνωρίσεως και παραδοχής από την διεθνή κοινότητα. Να αποδείξει δηλαδή, ότι είναι ουσιαστική πυγμόεσσα δύναμη ad interim και ότι δικαιολογημένα ευρίσκεται στην πλευρά των υπαγορευτών τού αεί προσαρμοζομένου διεθνούς δικαίου.
-  Για να γνωρίζουμε τα περίπου τεκταινόμενα, καθώς και αυτά, που ο υποκειμενισμός μας συνήθως μας διοδεύει σε πεδία ευαπάτητα, είναι στοιχεία, που μας βοηθούν στο να διαμορφώνουμε μία στάση ικανοποιητική: πρώτα απέναντι στην εθνική μας συνείδηση και κατόπιν απέναντι τρίτων, οι οποίοι στην ολότητά τους και κατά τεκμήριον ουδόλως διάκεινται φιλικώς έναντι των Ελλήνων.
- Ας προσπαθήσουμε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε τις φωτεινές και τις σκιερές πλευρές του ζητήματος έχοντας σαν σκοπό, όχι να εμπεδώσουμε επιστημονικά την εθνική αυτή διαμόρφωση, αλλά να προβληματισθούμε τουλάχιστον επί όσων μας είναι εφικτά και γίνονται λογικώς αποδεκτά. Άλλωστε και όπως είναι παραδεδεγμένον οι εθνικές δοκιμασίες, αν μη τι άλλο, αποτελούν υλικό μαθήσεως και στοχεύουν σε μία πολιτικοκοινωνική ευμέλεια για το μέλλον. Το αν είμαστε σε θέση να έχουμε πλήρη αντίληψη της ιστορίας, τούτο φαντάζει δύσκολο, ένεκα της περιορισμένης μας δυνατότητος στο να προσβαίνουμε σε πηγές αληθείας.
- Το πρελούδιον ενός διαχωρισμού κοινοτήτων μας μεταφέρει πίσω στον χρόνον. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μία παραστρατιωτική οργάνωση, γνωστή σαν Mukavemet Teskilati (MTM) συγκροτήθηκε στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα με γενική υποστήριξη από την Τουρκία. Σκοπός της οργανώσεως αυτής ήταν να συνδράμει στην πραγματοποίηση του γενικού σχεδίου της Τουρκίας για την όσον ένεστι μεγαλυτέρα κάρπωση εδαφικού μεριδίου στην νήσο Κύπρο. Ο οραματισμός τού τότε Τούρκου ηγέτου Μεντερές, ήταν να επανέλθη ο παλαιός αφέντης (1522-1870) στην Κύπρο, ακολουθώντας την αποικιοκρατική απίσχνανση της Μ. Βρεταννίας, με παράλληλο προσαρμόνιση του συστήματος κατευνασμού των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι επικεντρωνόμενοι σε ιδέες στρατιωτικών επεκτατισμών, θα χαλάρωναν την Κεμαλική τους πρακτική στο εσωτερικό της χώρας των. Επί πλέον η Τουρκία θα αποκτούσε ένα πρωταρχικόν ρόλον επί του ζωτικού χώρου του κέντρου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Ας επιχειρήσουμε τώρα να παραθέσουμε μερικές σκέψεις/οδηγούς, προς διευκόλυνση των εκτιμήσεών μας επί των ελληνοτουρκικών εμπειριών.
- Οι Τούρκοι ουδέποτε ενεπιστεύθησαν εμάς τους Έλληνες στις μετά το 1821 εκφάνσεις της γειτονίας των. Σήμερα δεν μας εμπιστεύονται σχετικά με την ειλικρίνεια των διακηρύξεών μας, που αφορούν στην εισδοχή των στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και έχουν δίκαιο στο να το εκτιμούν έτσι, διότι αυτή είναι ουσιαστικά η φωνή του ελληνικού λαού, η οποία στα πλείστα γενικά θέματα και ιδιαίτερα στα εθνικά εκφράζεται ετερότροπα από την επίσημη και συχνάκις αμφιβαίνουσα πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων.
- Από την άλλη, μία Κεμαλική Τουρκία συντηρεί την εχθρότητα, κατά περίπτωση, με την Ελλάδα, εφ' όσον οι προϋποθέσεις εχθρότητος συνηγορούν υπέρ της διατηρήσεως του Κεμαλισμού. Μία δημοκρατική Τουρκία με Ευρωπαϊκές ευλογίες και εγκολπώσεις είναι περισσότερο επικίνδυνη (και όχι μόνο για την Ελλάδα), διότι αυτά που δεν επιτυγχάνει η πολεμική, τα επιτυγχάνει η Ευρωπαϊκή διάσταση. Μ' αυτό εννοούμε την μαζική μετακίνηση του Τουρκικού στοιχείου προς την αμέσως γειτονική Ελληνική επικράτεια, όπως επίσης εννοούμε και την υπεργεννητικότητα, που παρατηρείται στους οικονομικούς μετανάστες, την επιδιωχθησομένη πολιτογράφηση των εισρευσάντων και του εξ αυτής συνεπαγομένου πολιτικού ελέγχου εκ μέρους των πλειοψηφισομένων κυρίως Τούρκων και Αλβανών κ.τ.τ. Ακραία περίπτωση πλην όχι απίθανη είναι, η σε κάποιο χρονικό διάστημα (το οποίο δεν είναι και δύσκολο να υπολογισθεί), δημιουργία καταστάσεως τύπου anschluss, λόγω των προϋποθέσεων που θα προκύψουν, όπου το Τουρκικό στοιχεί
ο θα είναι το κατακαλυπτικό τοιούτο στον ελληνικό χώρο συνορεύοντα ή και μη με τον μητροπολιτικό του.
-  Η Τουρκία, κατά τις προκεκαλυμένες τοποθετήσεις των επισήμων Ευρωπαίων, εισερχομένη στην ΕΕ και με την κατακλυσμική διάχυση της πολιτισμικής της ετερότητος θα ενέβαλλε εν ταυτώ και τα προοιμιακά συστατικά της Ευρωπαϊκής αποσυνθέσεως. Θα εισήγαγεν επίσης τα προβλήματά της με τον Καύκασο, τους Κούρδους, όπως και τα προβλήματα με Ιράν, Ιράκ και Συρία, πέραν του μεγίστου ενδοκοινοτικού προβλήματος με Ελλάδα και Κύπρο. Θα δημιουργούσε μία διοικητική δυσαρμονία με ανατροπές αναλογιών λόγω του όγκου της και τις διαφαινόμενες προοπτικές περαιτέρω μεγεθύνσεως των γεννηθησομένων εναντιοτήτων, με την παρατηρουμένη εκ μέρους των αποκλίνουσα συμπεριφορά και την δυσκαμψία στην προσαρμοσιμότητα επί των δυτικών πολιτισμικών σταθερών.
- Βέβαια, η ουσιαστική ανησυχία των Ευρωπαίων κείται στο γεγονός, ότι το Ισλάμ σαν κρατική παρουσία και όχι σαν ομάδες ατόμων θα αποκτήσει ένα προγεφύρωμα εντός της Ευρώπης. Τούτο το νέο στοιχείο είναι μη δυνάμενο να εκτιμηθεί ακριβώς, ως προς τα μεγέθη των αλλοιώσεων που θα προκαλέσει και πώς και πόσες θα μπορούσε να είναι οι προοιωνιζόμενες ανατροπές της ισοστατικής ισορροπίας που αρχικά επισυμβαίνουν στα πεδία της βιοπολιτισμικής ανθρωπολογίας . Επίσης, άπαξ και το νέο σχήμα γίνεται αποδεκτό στους θεσμούς, δεν αναστέλλεται στο εξής νομικώς εύκολα. Πιστεύομε, ότι αυτή η βραδέως εξελικτισμού τερατώδης ανθρώπινη μάζα με την θρησκευτική της δυναμική και το σφρίγος της ανθρωποομάδας, που κινείται προς τις οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές είναι το φυσικόν επόμενο της διαμορφώσεως μιας νέας ανθρωπολογικής σκέψης. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να συνιστά μία συγγενή τακτική του coup de main . Όπως εξεφράζετο, κατά την οθωμανική περίοδο, η υπεροπλία της παντοδυνάμου Υψηλής Πύλης.
-  Ούτως ή άλλως, το θέμα εξεταζόμενο ευρωκεντρικά και κάτω από μία κλίμακα προτύπων και αξιών, θα μπορούσαμε να επισημάνομε, ότι μεταξύ των οικονομικώς ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ και της ιδεατοτυπικώς στρατοκρατούμενης Τουρκίας παρατηρείται μία διαστρωματωμένη ιεραρχία. Κάτι, δηλαδή σαν πολιτική δυσαρμονία, η οποία οδηγεί σε ένα περιβάλλον σύνθετο, το οποίο γεννά μία απευκταία προοπτική και συνηγορεί υπέρ της περιθωριοποιήσεως της Τουρκίας. Η αντίφαση αυτή ανάμεσα στον σκληρό κόσμο της ευρωπαϊκής πραγματικότητος και στον κόσμο των τουρκικών προσδοκιών (αυτό που βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό που θα έπρεπε να είναι, κάτι σαν το πρόβλημα του κακού ή της θεοδικίας) ενσωματώνεται σε ένα σαφώς ισλαμικό πλαίσιο, στο οποίο το τουρκικό αίσθημα βρίσκει στέγη και εκφράζεται μέσα από αυτό.
-  Εάν επιχειρήσομε και σπουδάσομε συγκριτικά τις δύο αυτές υπό οικονομικο-πολιτικο-κοινωνική συνύφανση οντότητες, δηλαδή την Δυτική Ευρωπαϊκή και την οθωμανικής νοοτροπίας, κοσμικής παρουσίας-συστάσεως και ισλαμικής κατηχήσεως Τουρκική, θα συνάγομε, ότι αυτή η ζύμωση θα παράξει μία νέα κεφαλαιώδους σημασίας ανθρωπογεωγραφική πορεία στην Ιστορία του παγκοσμίου γίγνεσθαι.
-  Αναφέρεται, σαν μία σημαίνουσα παραδοχή στο θέμα, ότι η λύση του Κυπριακού διευκολύνει τον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ. Άραγε, συμφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο να υπάρξει λύση; Πιστεύομε, ότι η οποιαδήποτε τωρινή λύση του Κυπριακού θα είναι οριστικά «υπόθεση απωλεσθείσα» για την ελληνική πλευρά. Η επιθυμία των φορέων των αντιδυτικών αισθημάτων, που κυρίως εκφράζονται από τον χώρο του ΑΚΕΛ για προσέγγιση Ελληνοκυπρίων με Τουρκοκυπρίους είναι μία συναισθηματική εκδήλωση, η οποία, όπως μέχρι τώρα η πρακτική διδάσκει είναι ένας αστήρικτος οραματισμός.
-  Ασφαλώς και αν έπρεπε μόνες τους οι δύο κοινότητες να δημιουργήσουν μελλοντικά μία ομοδαίμονα ιστορία, θα ήταν ευχής έργο, εκ των προτέρων να διευθετήσουν μία ομοπόρευτη οδό. Ωστόσο την πραγματικότητα θα πρέπει να την αναζητήσομε αλλού.
Η Τουρκία είναι αδύνατον να παραιτηθεί από τα κατακτηθέντα, τα κερδηθέντα και νυν κεκτημένα και μάλιστα, όταν στις σχεδιάσεις της προβλέπει περισσότερα κέρδη (και εδαφικά), στον χρόνο τον εύθετο, τον οποίο θα εκτιμήσει αναλόγως παρουσιασθησομένων ευκαιριών. Και ας μη μας διαφεύγει, ότι όταν η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα, το φάρμακο για την εκτόνωση είναι ο περιβάλλων αυτήν «εχθρός».
-  Η Τουρκία δεν μας έχει πείσει, ότι πειθαρχεί σε συμφωνίες, συνθήκες, συμβάσεις και λοιπές διεθνείς υποχρεώσεις. Συνεπώς οιαδήποτε γλυκεία τουρκική έκφραση ερμηνεύεται σαν σοβούσα «μπαμπεσιά». Έχοντας λοιπόν ένα αριθμό δεδομένων, τα οποία για λόγους οικονομίας χώρου παραλείπονται, πιστεύομε, ότι η οποιαδήποτε υπογραφή συμφωνίας για την Κύπρο θα έχει ισχύ μόνον όταν θα ήταν εξυπηρετούσα τις απώτερες βλέψεις της Τουρκίας.
-  Και ακολουθεί αμείλικτο το ερώτημα. «Και τότε; Τί πρέπει να κάνουμε δηλαδή»; Η απάντηση λογικά είναι: «Να γίνουμε ισχυροί, ώστε να υπαγορεύουμε εμείς τους όποιους όρους μελλοντικών διευθετήσεων». Η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο περίπλοκη είναι η ιδέα υιοθετήσεώς της και ακόμη δυσκολώτερη η πορεία πραγματοποιήσεώς της.
-  Και διερωτώμεθα. Διατί η Τουρκία κατά την εισβολή στην Κύπρο δεν συνεμορφώθη με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για την τήρηση των συμφωνηθεισών εκεχειριών; Διατί η Τουρκία δεν υπήκουσε στις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣΑ για αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο; Διατί η Τουρκία επί καθημερινής βάσεως και για 34 χρόνια τώρα προκαλεί στο Αιγαίο; Διατί η Τουρκία έχει μονομερώς καθορίσει γκρίζες ζώνες στον χώρο του Αιγαίου (αμφισβητούνται 131 νησιά και νησίδες); Διατί πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, ευρισκόμενος εντός της ελληνικής επικρατείας και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη, προσεφώνησε τον εκεί ελληνικό πληθυσμό «Τουρκική μειονότητα»; Διατί οι τουρκόπαιδες στα σχολεία της Τουρκίας κατηχούνται στο να μισούν τους Έλληνες;
-  Διότι η Τουρκία δεν λογαριάζει τους αδυνάτους. Μόνο τους ισχυρούς. Ισχυρός, κατά την κοινή λογική, είναι εκείνος, ο οποίος διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, συνοπτικά πηγάζουν από την συνεπή εθνική και στρατιωτική στρατηγική, την εύρωστη οικονομία και την ακλόνητη πίστη στο δίκαιο της συνεχίσεως της ζωής του Έθνους.
-  Ωστόσο και όλως περιέργως, σήμερα ζούμε σε ένα περιβάλλον, όπου οι «ειρηνιστές», με περισσότερο φανατισμό και από τους φονταμενταλιστές όλων των θρησκευτικο-πολιτικών ιδεολογιών, προβάλλουν την δική τους πρόταση περί διαλόγου μεταξύ σωφρόνων διαδίκων. Οι αυτοπροβαλλόμενοι μέσω των media, ως θιασώτες του «μη πολέμου», τηρούν στάση καθαρά «πολεμική» εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας χαρακτηρίζοντάς τους ειρωνικά «ελληναράδες», συνεπικουρούμενοι και από μερικούς δημοσιογραφίσκους, των οποίων η διανόηση ζυγισθείσα ευρέθη «ελαφρών βαρών». Αυτοί βέβαια, οι «αριστερο-αθεο-συνασπιστές» και κατ' επίφαση «ειρηνιστές», δεν διστάζουν να φορέσουν μία κουκούλα και αφού κάψουν, δηώσουν, κλέψουν και καταστρέψουν ξένες περιουσίες, έχουν σαν σκοπό να τρομοκρατήσουν την φιλήσυχη κοινωνία, που πιστεύει εις ένα Θεόν και μία Πατρίδα ακέραια και ευημερούσα και της οποίας την ασφάλεια, η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία οφείλει με «ειλικρίνεια» να εγγυηθεί.
~ Συμπέρασμα: Πίστη από τους εχέφρονες στην ιδέα συνεχίσεως της ζωής του ελληνικού έθνους. Και προς τούτο, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις οικοδομούνται αποκλειστικά, μετά από καταβολή εθνικής προσπαθείας και όχι οπορτουνιστικής κομματικής σπέκουλας. Το καταλαβαίνουμε αυτό;
~
***  ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ-13 ερωτήματα για το τζαμί στο Βοτανικό και το Ισλάμ στην Ελλάδα από έναν Aντιναύαρχo
tzami
Γράφει ο Αντιναύαρχος Β. Μαρτζούκος Π.Ν.
Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.
 Η δημιουργία τεμένους στον Βοτανικό ευρίσκεται στην τελική ευθεία και προκαλεί οξείες πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Από την αναμόχλευση του θέματος αυτού και τις σχετικές δημοσκοπήσεις, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του, στην Βουλή των Ελλήνων, δεν στηρίζει την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.
Από δηλώσεις ιεραρχών διαφαίνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αντιτίθεται στην ανέγερση τζαμιών στην ελληνική επικράτεια αλλά εάν υπήρχε σειρά θρησκευτικών ανταλλαγμάτων στην Τουρκία (π.χ. λειτουργία Αγ. Σοφίας, Σχολή Χάλκης, εκκλησίες στην Μ. Ασία κ.λ.π.), κατά πάσα πιθανότητα θα μετέβαλε την στάση της.
Οι υπέρμαχοι της ανεγέρσεως του τζαμιού επικαλούνται τις Συνταγματικές μας διατάξεις περί ανεξιθρησκίας, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Εθνικό Συμφέρον, το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δίχως επίσημο τζαμί σε λειτουργία, τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με μουσουλμανικά κράτη και προβάλλουν ταυτόχρονα τις αξίες της ανοχής, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Οι εν λόγω μάλιστα υπέρμαχοι της «ανοχής», μη ανεχόμενοι τους διαφωνούντες, σπεύδουν να τους χαρακτηρίσουν συλλήβδην, ως στενόμυαλους, ξενοφοβικούς, ρατσιστές, εθνικιστές ή και φασίστες, προκειμένου τα επιχειρήματα των τελευταίων να απόνομιμοποιηθούν και απορριφθούν δίχως περαιτέρω εξέταση και σοβαρή ανάλυση.
Κρίνεται ότι τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει το ταχύτερο και πριν είναι αργά, να προσεγγίσουν το θέμα του Ισλάμ στην Ελλάδα, πρωτίστως πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά, δευτερευόντως δε θρησκευτικά, χάριν του Εθνικού Συμφέροντος που είναι κατά βάση, η εθνική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία, καθώς και η ασφάλεια και ευημερία τόσο των Ελλήνων όσο και ευρύτερα του Ελληνισμού. Οι βουλευτές, δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι με εντολή του ελληνικού λαού, ευρίσκονται στην Βουλή με αποκλειστική αποστολή (για την οποία και ορκίζονται), να υπηρετούν και να προασπίζουν τα Εθνικά Συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και όχι πάσης φύσεως παγκοσμιοποιημένες, υπερεθνικές, διεθνιστικές ιδεοληψίες πολλές των οποίων στρέφονται ευθέως κατά του έθνους μας, ως υπηρετούσες ξένα κέντρα αποφάσεων και ιδιαίτερα αυτά των υπερδυνάμεων.
Στην προσπάθεια να προσπερασθεί το δένδρο και να γίνει ορατό το δάσος, θα πρέπει η προσέγγιση του σημαντικού αυτού θέματος να είναι συνολική και να μην περιορισθεί στο στενό πλαίσιο του τζαμιού στον Βοτανικό, για το οποίο όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι αποτελεί κακή επιλογή για τους ακόλουθους λόγους:
1. Εκτιμάται ότι με την πάροδο του χρόνου, οι κάτοικοι της κεντρικής αυτής περιοχής των Αθηνών, πιεζόμενοι από τα νέα δεδομένα, θα την εγκαταλείψουν καθ' όσον αυτή θα μετατρέπεται σταδιακά σε ένα μεγάλο μουσουλμανικό θύλακα (γκέτο), με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, το οργανωμένο έγκλημα, την παραοικονομία και γιατί όχι την τρομοκρατία (η Κυβέρνηση θα πρέπει κάποτε να διευκρινίσει εάν το τζαμί θα δοθεί σε Σουνίτες, Σιίτες, Ουαχαμπιστές, Σαλαφιστές, Αδελφούς Μουσουλμάνους κ.λ.π., προκειμένου να γνωρίζουμε σε ποιους θα ανήκουν οι καμικάζι ισλαμιστές «μάρτυρες» που θα επιτίθενται εν καιρώ, με βόμβες στους ετεροδόξους «αδελφούς» των).
 2. Δεδομένου ότι το τζαμί με τους χιλιάδες πιστούς (η χωρητικότητα του εσωτερικού είναι για 400 άτομα αλλά η λατρευτική έκταση είναι 17 στρέμματα και αφαιρέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό άνευ αποζημιώσεως) θα γειτνιάζει άμεσα με στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, είναι θέμα χρόνου η απομάκρυνση των τελευταίων, με μεγάλο κόστος και αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό για το Π.Ν. (η άνευ ανταλλάγματος αφαίρεση εκτάσεων από τις Ε.Δ., αποτελεί προσφιλή κομματική μέθοδο εξυπηρετήσεως σκοπιμοτήτων, ίσως λόγω της ιεραρχικής και πειθαρχημένης δομής αυτών, η οποία μεταφέρει το βάρος της ενδεχομένης αντιδράσεως αποκλειστικά στην ηγεσία τους).
Η θρησκευτική λατρεία των μουσουλμάνων ασφαλώς δεν τελεί υπό απαγόρευση στην χώρα μας, όπως ορισμένοι κύκλοι υπονοούν. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Μάνο Ηλιάδη (Επίκαιρα 03/10-09/10/13), στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, λειτουργούν συνολικά 115 έως 120 αυτοσχέδια τζαμιά. Επιπλέον λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή 7 ακόμη τζαμιά (2 στην Θήβα, 1 στα Οινόφυτα, 2 στην Χαλκίδα, 1 στην Σκάλα Ορωπού, 1 στην Λεωφόρο Μαραθώνος και 1 στην Κόρινθο). Στα τζαμιά αυτά προστίθενται 1 στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, 3 στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά, 3 στα Τρίκαλα, δίχως να υπολογίζονται τα προϋπάρχοντα τζαμιά σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω, Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. και κυρίως τα 300 τζαμιά της Θράκης (1 τζαμί ανά 400 άτομα, όταν στην Τουρκία η αναλογία είναι 1 τζαμί ανά 876 άτομα).
Η αντιμετώπιση του θέματος της λατρείας των μουσουλμάνων στην χώρα μας αποτελεί σύνθετο θέμα και συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το αντίστοιχο πρόβλημα στην Ε.Ε., το εθνικό όραμα και την στρατηγική για την διαμόρφωση της αυριανής μας κοινωνίας, την μεταναστευτική μας πολιτική, το δημογραφικό μας πρόβλημα, τα όμορα κράτη και την διεισδυτική τους πολιτική, τις Διεθνείς Συνθήκες που δεσμεύουν την χώρα, τα μουσουλμανικά κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα της χώρας.
Το οξύ δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο συρρικνώνει τους πληθυσμούς της και τους καθιστά γηραιότερους, έχει προκαλέσει, κατά τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες, την διαρκή και μαζική εισροή εργατικού δυναμικού, οι περισσότεροι των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Την αρχική ευφορία και ανοχή των Ευρωπαίων, κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990 (στην διάρκεια των οποίων κυριαρχούσε η έννοια της πολυπολιτισμικότητος και εκτίζοντο εκατοντάδες τζαμιά στις ευρωπαϊκές πόλεις), διαδέχθηκε η αντιστροφή του κλίματος, η καχυποψία, ο φόβος και η αντίδραση για τους μουσουλμάνους μετανάστες για τους εξής κυρίως λόγους:
Αποτελεί λυπηρή διαπίστωση ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα στερείται της ικανότητος και του απαιτουμένου αισθήματος ευθύνης, προκειμένου να καθορίσει και να διατυπώσει διακομματικά, τα Εθνικά Συμφέροντα, τους Εθνικούς Σκοπούς και την Εθνική Στρατηγική της χώρας, κατά τα πρότυπα ευνομουμένων κρατών.
1. Με την πάροδο του χρόνου παρέμεναν αναφομοίωτοι, δυσπροσάρμοστοι και διαφοροποιημένοι από τις κοινωνίες που τους φιλοξενούσαν.
2. Δημιουργήθηκαν μουσουλμανικοί θύλακες (γκέτο), όπου επικρατούσαν διαφορετικά ήθη και έθιμα, με ανάλογες κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και εκπαιδευτικές προεκτάσεις.
3. Σημειώθηκαν σημαντικά κρούσματα τρομοκρατίας και βίας, με πολλά αθώα θύματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από μουσουλμάνους, πολλοί των οποίων είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη.
4. Η κατοχυρωμένη ελευθερία του σκέπτεσθαι και εκφράζεσθαι, των ατομικών δικαιωμάτων, της ισότητος των φύλων κ.λ.π., διακυβεύονται πλέον με ωμή χρήση βίας (φόνοι, επικηρύξεις, οχλοκρατικές καταστροφές κ.λ.π.) ή απειλές χρήσεως βίας, όταν αυτά ερμηνεύονται αυθαίρετα από τους μουσουλμάνους ως μομφές (ή βλασφημίες) κατά της θρησκευτικής των πίστεως ή και κατά των ηθών, εθίμων και κοινωνικής συμπεριφοράς που απορρέουν από την πίστη τους.
5. Ξένα μουσουλμανικά κέντρα ελέγχουν δυναμικά την ζωή, την εκπαίδευση και τον τρόπο ζωής των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ε.Ε., αποτρέποντας τυχόν «δυτικές αποκλίσεις», χρηματοδοτούν την με κάθε τρόπο διασφάλιση της θρησκευτικής και πολιτισμικής τους ταυτότητος και ποδηγετούν συνειδήσεις (κυρίως εντός των τόπων λατρείας), οδηγώντας ενίοτε αυτές σε ακραίες, βίαιες ή και τρομοκρατικές συμπεριφορές, με την πρόταξη της «θείας επιταγής».
6. Οι δημογραφική ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τον τρέχοντα πληθυσμό μουσουλμάνων μεταναστών, την υψηλή γεννητικότητα αυτών και τον ξέφρενο ρυθμό εισροής νέων μεταναστών, οδηγεί σε δυσοίωνες πληθυσμιακές ανατροπές στο εγγύς μέλλον (εντός του 21ου αιώνα), με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και το δημοκρατικό κεκτημένο των ευρωπαϊκών λαών.
Σοβαρές ενδείξεις της ανωτέρω ευρωπαϊκής μεταστροφής του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος έναντι των μουσουλμάνων μεταναστών, αποτελεί σειρά μέτρων που λαμβάνονται από τις Κυβερνήσεις, καθώς και η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων. Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αποτελεί πλέον θέμα πρώτης προτεραιότητος. Πρόσφατα η Κα Μέρκελ παραδέχθηκε δημόσια ότι το πολυπολιτισμικό μοντέλο έχει αποτύχει, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν απαγορεύσει την Μπούργκα (η Γαλλία απαγορεύει και την απλή μαντίλα στα σχολεία), η Δανία υποχρεώνει τους μουσουλμάνους να υπογράφουν δηλώσεις κατανοήσεως των ευρωπαϊκών αξιών, στην Ελβετία έχει απαγορευθεί η ανέγερση μιναρέδων με σχετικό δημοψήφισμα, Ιταλοί Δήμαρχοι ακυρώνουν προγραμματισθείσες ανεγέρσεις τζαμιών και σε επαρχίες της Αυστρίας απαγορεύεται ήδη η ανέγερσή τους.
Αποτελεί λυπηρή διαπίστωση ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα στερείται της ικανότητος και του απαιτουμένου αισθήματος ευθύνης, προκειμένου να καθορίσει και να διατυπώσει διακομματικά, τα Εθνικά Συμφέροντα, τους Εθνικούς Σκοπούς και την Εθνική Στρατηγική της χώρας, κατά τα πρότυπα ευνομουμένων κρατών. Το αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι αντί της συνεπούς εκπληρώσεως μακροπροθέσμων Εθνικών Σκοπών, με συγκεκριμένη προσέγγιση, να παρατηρούνται αλληλοαναιρούμενες παλινωδίες και αδιαφανείς τελματώσεις, με κάθε εναλλαγή Κυβερνήσεως ή ακόμα και μετά από αλλαγή προσώπων εντός της ιδίας Κυβερνήσεως. Στο γενικό αυτό πλαίσιο αυτό, είναι φυσικό επακόλουθο η ανυπαρξία συγκροτημένης πολιτικής και στρατηγικής, ικανής να απαντήσει στα ακόλουθα ενδεικτικά ερωτήματα:
1. Πως οραματίζεται η πολιτική εξουσία την μελλοντική ελληνική κοινωνία, ως πολυπολιτισμική ή ως ομοιογενή πολιτισμικά και κοινωνικά; Στην πρώτη περίπτωση οι Έλληνες θα ανέχονται ανομοιογενείς παράλληλες κοινωνίες εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει από τώρα να αναληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ενσωματώσεως των μεταναστών, με παράλληλη απομάκρυνση των μη αφομοιώσιμων.
2. Στην περίπτωση λήψεως αποφάσεως δημιουργίας τζαμιού, η κατασκευή του στον Βοτανικό, θα καλύψει τις θρησκευτικές απαιτήσεις 30.000 νομίμων και 200.000 περίπου παρανόμων μουσουλμάνων μεταναστών του λεκανοπεδίου Αττικής; Εάν όχι, θα κτίζονται διαρκώς και άλλα τζαμιά (πόσα και που); Είναι προτιμότερο να ανεγείρεται τζαμί εντός αστικών κέντρων (επιπτώσεις σε ασφάλεια πολιτών, στον τουρισμό, στον πολιτισμικό χαρακτήρα μας κ.λ.π.) ή σε προσβάσιμα μέρη στις παρυφές αστικών κέντρων; Είναι προτιμότερο το μεγάλο τζαμί ή πολλά μικρότερα; Τα τζαμιά θα πρέπει να έχουν μιναρέδες και μεγάφωνα ή όχι; Η ανέγερσή τους θα χρηματοδοτείται από το κράτος ή από ξένα κράτη και μουσουλμανικά ιδρύματα ή ιδιώτες;
3. Η επίσημη δημιουργία και λειτουργία τζαμιών ανά την επικράτεια, αποτελεί επίσημη παραδοχή υπάρξεως μουσουλμανικής μειονότητος στην χώρα, πέραν αυτής στην Θράκη, η οποία είναι η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται βάσει διεθνών Συνθηκών και έναντι της οποίας το κράτος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις; Τι υποχρεώσεις, επιπτώσεις, προεκτάσεις και προοπτικές δημιουργεί η εν λόγω παραδοχή;
4. Η δημιουργία τζαμιών θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξεως νέων μουσουλμάνων μεταναστών; Δεδομένου του ήδη μεγάλου όγκου αυτών, που αυξάνεται διαρκώς, έχει διερευνηθεί επαρκώς ο κίνδυνος εθνικής ασφαλείας από την ύπαρξη των εν λόγω τζαμιών (έλεγχος και εκμετάλλευση από ξένα κέντρα, παράνομη δραστηριότητα αλλά και υποκίνηση μαζικών ή ατομικών δράσεων και ενεργειών);
5. Δεδομένης της τουρκικής δεδηλωμένης απειλής κατά της χώρας μας και της επιχειρούμενης τουρκικής θρησκευτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεισδύσεως και πιέσεως, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις δημιουργίας τζαμιών στην χώρα (π.χ. μουφτήδες, ιμάμηδες, οργάνωση, ιεραρχία, εξάρτηση, εκπαίδευση, θρησκευτικά σχολεία, εθνικοθρησκευτικός προσηλυτισμός κ.λ.π.); Αναφέρεται ενδεικτικά ότι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Μ. Ηλιάδη (Επίκαιρα 26/09-02/10/13), η Διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων στην Τουρκία (DIB), η οποία υπέχει θέση Υπουργείου Θρησκευμάτων, απασχολεί πλέον των 104.700 ατόμων και το ύψος του προϋπολογισμού της, ανέρχεται στο 1 δις. 664 εκ., δίχως να γίνει αναφορά σε πανίσχυρες μη κρατικές θρησκευτικές τουρκικές οργανώσεις, όπως αυτές του Ερμπακάν Milli Gorus, του Φετουλάχ Γκιουλέν κ.λ.π..
6. Πέραν της Τουρκίας, από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι γνωστό ότι και άλλες μουσουλμανικές χώρες, με πετροδολάρια, επιδιώκουν άσκηση επιρροής στην Ε.Ε., μέσω της χαλιναγωγήσεως και του ελέγχου μουσουλμάνων μεταναστών αλλά και μέσω θρησκευτικής επεκτάσεως και προσηλυτισμού. Πως θα αποτραπεί το φαινόμενο εισαγομένων φανατικών και εκπαιδευμένων εντολοδόχων μουσουλμάνων, οι οποίοι θα επισκέπτονται τα τζαμιά της Ελλάδος για κατευθύνσεις προς τους «πιστούς»;
7. Πόσους μουσουλμάνους μετανάστες και ποιών ποιοτικών χαρακτηριστικών (π.χ. χώρα προελεύσεως, ποιού μουσουλμανικού δόγματος, ποιας επαγγελματικής εξειδικεύσεως, ποιας ηλικίας και φύλου κ.λ.π.) δύναται να φιλοξενήσει η χώρα; Βάσει των δημογραφικών μας δεδομένων και της γεννητικότητος των μουσουλμάνων, ποιος αριθμός μουσουλμάνων στην χώρα δεν θα επιφέρει πληθυσμιακές ανατροπές στις επερχόμενες γενεές;
8. Ποια αντικίνητρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν για την απομάκρυνση των μεταναστών τους οποίους η χώρα δεν δύναται να φιλοξενήσει (π.χ. αυστηροί κανόνες κοινωνικής προσαρμογής, αυστηρές διαδικασίες αποκτήσεως ιθαγένειας και προσδώσεως κοινωνικών παροχών, υποχρεωτικοί επαναπατρισμοί, φύλαξη συνόρων κ.λ.π.);
9. Η λόγω συγκυριακών γεγονότων, αναθεώρηση του νόμου περί ρατσισμού και ξενοφοβίας, διευκολύνει ή δυσχεραίνει τις εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές αντιμετωπίσεως του καταλυτικού φαινομένου της λαθρομεταναστεύσεως και του Ισλάμ στην Ελλάδα, το οποίο εγείρει προφανώς, θέμα εθνικής ασφαλείας (ως παράδειγμα της διαχρονικής ελλείψεως στρατηγικής των εκάστοτε πολιτικών προσώπων, αναφέρεται ο κρατικός χαρακτηρισμός της μειονότητος της Θράκης, κατά την δεκαετία 1950 ως «τουρκικής» και πάλι λόγω συγκυριακών δεδομένων);
10. Σε ποια κυβερνητική προτεραιότητα ευρίσκεται το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος; Ποια τα κυβερνητικά μέτρα και κίνητρα για την αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στην επικράτεια και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, όταν όλοι κατανοούν τις μαθηματικώς βέβαιες και καταλυτικά δυσμενείς εθνικές επιπτώσεις, από την μείωση του πληθυσμού;
11. Έχει μεθοδευθεί ποτέ η συστηματική κρατική έρευνα και ο έλεγχος των δεκάδων μουσουλμανικών «πολιτιστικών» συλλόγων και οργανώσεων (π.χ. ο ΣΔΟΕ), προκειμένου να διαπιστωθούν οι ροές χρηματοδοτήσεως αυτών;
12. Ποιες Συνταγματικές και νομικές ρυθμίσεις απαιτούνται με γνώμονα την διασφάλιση του έμπρακτου σεβασμού των ηθών και εθίμων της φιλοξενούσης χώρας μας από τους μετανάστες, της κοινωνικής προσαρμογής αυτών, καθώς και της προασπίσεως της ασφάλειας, της γαλήνης και της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών;
13. Πρέπει, στα πλαίσια της Δημοκρατίας, οι διακομματικοί διάλογοι (που εμπλέκουν και ΜΚΟ διαφόρων προελεύσεων) για σημαντικά θέματα με κοινωνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, να γίνονται ερήμην του λαού (σε έτερα κράτη δεν λησμονούν επιλεκτικά τον θεσμό του δημοψηφίσματος).
Εκφράζεται ο φόβος και η αγωνία ότι δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις σε κανένα από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία στα ανωτέρω ερωτήματα, δεν υπάρχει διακομματικός σχεδιασμός, συντονισμός και κυρίως δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες ενέργειες, με σαφές χρονοδιάγραμμα, οι οποίες να αντιμετωπίζουν επαρκώς και να επιλύουν συνολικά το όλο θέμα.
Πέραν των ευχάριστων σε ώτα ψηφοφόρων, ειρηνιστικών, ανθρωπιστικών και διεθνιστικών πυροτεχνημάτων που εύκολα υιοθετούν πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου μας, οι συμπολίτες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα πλαίσια μίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, θα πρέπει να γίνονται ανεκτά τα ήθη και τα έθιμα κάθε πληθυσμιακής ομάδος, όσο και εάν αυτά είναι ασύμβατα (και ενίοτε απεχθή) με τα αντίστοιχα ελληνικά. Στην περίπτωση των μουσουλμάνων, είναι εκ των προτέρων γνωστό (το δηλώνουν ήδη απερίφραστα σε ευρωπαϊκά κράτη) πως όταν αυτοί καταστούν πλειοψηφία, θα επιβάλλουν τα δικά τους, δίχως ανοχή σε ετερότητες. Κάθε εξωραϊσμός επ' αυτού, αποτελεί απλώς στρουθοκαμηλισμό.
Το παρόν άρθρο δεν φιλοδοξεί και δεν δύναται να επιχειρήσει θεολογική προσέγγιση και κριτική στο Ισλάμ και Κοράνι, το οποίο έχει ερμηνευθεί ακόμη και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους κατά τον πλέον αντιφατικό τρόπο ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα, από το καθεστώς αγάπης και ειρήνης, έως την κατάσταση διαρκούς πολέμου και μίσους μέχρι την τελική νίκη. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλέστερη η κριτική που βασίζεται όχι σε διακηρύξεις αλλά σε πρακτικές και αποτελέσματα. Είναι λοιπόν καθολικώς γνωστό ότι στο σύνολο των δεκάδων κρατών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, δεν εφαρμόζεται έστω και σε ένα Δημοκρατία Δυτικού τύπου. Αντ’ αυτής, στην πλέον ευνοϊκή και μετριοπαθή περίπτωση υπάρχουν κατ' επίφαση Δημοκρατίες Δυτικού τύπου (π.χ. η Τουρκία με τα γνωστά προβλήματα) και με σταδιακή μετάπτωση επί τα χείρω φθάνουμε σε περιπτώσεις θεοκρατικών απολυταρχικών κρατών πλήρους εφαρμογής του άκαμπτου ισλαμικού νόμου κατά τρόπο που μόνο απέχθεια και ανατριχίλα προκαλεί σε Δυτικούς πολίτες. Σε κράτη σαν και αυτά οι έννοιες πολυπολιτισμικότητα, ανθρωπισμός, ανοχή και αμοιβαιότητα είναι άγνωστες για τις εκεί εθνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές μειονότητες (εν τούτοις οι ανά την Ευρώπη μετανάστες μουσουλμάνοι πολίτες τους, τα απαιτούν από την «μισητή, άθεη και διεφθαρμένη» Δύση, ενώ δεν δεσμεύονται για την δική τους επιβαλλομένη προσαρμογή στις αξίες και συμπεριφορές των χωρών που τους φιλοξενούν).
Τα μετριοπαθή κράτη των μουσουλμάνων συχνά αντιμετωπίζουν λαϊκές αντιδράσεις ή και εξεγέρσεις, καθ' όσον ο «μετριοπαθής» μουσουλμανικός πληθυσμός θεωρεί κάθε υιοθέτηση Δυτικού τύπου συμπεριφοράς και πρακτικής, ως ιμπεριαλιστική Δυτική παρέμβαση στο θρησκευτικό και πολιτισμικό τους αξιακό σύστημα και ταυτότητα. Εξάλλου έχει διαπιστωθεί διαχρονικά ότι ο «μετριοπαθής» μουσουλμανικός πληθυσμός της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής και της Ευρώπης, ουδέποτε ανέλαβε αυθόρμητη εκστρατεία καταδείξεως, απομονώσεως και τιμωρίας των ακραίων τρομοκρατικών μουσουλμανικών στοιχείων αλλά αντιθέτως πανηγύριζε στους δρόμους (προφανώς όχι στην Ε.Ε.) μετά από κάθε «θεάρεστη» επιτυχία τους κατά των Δυτικών πληθυσμών και συμφερόντων.
Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η ουσία της όλης συγκρούσεως και αντιπαραθέσεως δεν είναι θρησκευτική, η ρατσιστική και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να εξομαλυνθεί με θρησκευτικά ανταλλάγματα και συναλλαγές. Πρόκειται απλά για την μεγάλη σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντιθέτων πολιτισμών και κοσμοθεωρήσεων. Στην σύγκρουση αυτή το Ισλάμ, υποδεέστερο σε στρατιωτική ισχύ, απειλεί ευθέως την ύπαρξη του Δυτικού πολιτισμικού οικοδομήματος, με όπλα του το σφρίγος του νεαρής ηλικίας υπερπληθυσμού του, που αυξάνεται δυσανάλογα, τον θρησκευτικό φανατισμό και την διαρκή μαζική διείσδυση σε Δυτικά κράτη, αναφομοίωτων μουσουλμανικών πληθυσμών.
Η ευρωπαϊκή κοσμοαντίληψη έχει εγκαταλείψει από αιώνες τον μεσαιωνικό, θεοκρατικό ολοκληρωτικό τρόπο διακυβερνήσεως, με τις τεραστίων διαστάσεων δυσμενείς επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες, την ελευθερία λόγου και σκέψεως κ.λ.π.. Ο διαφωτισμός με την επιστροφή στην αρχαία Ελλάδα, οι Ρωμαϊκές δομές και Δίκαιο, καθώς και βασικές Χριστιανικές αρχές (οι αρχές αυτές δεν ευθύνονται για την αυθαίρετη «αυθεντική» ερμηνεία και κυρίως την αλαζονική απολυταρχική εφαρμογή τους από την Εκκλησία), αποτελούν το σημερινό ευρωπαϊκό κεκτημένο, προμετωπίδα του οποίου αποτελεί το κοσμικό κράτος. Πυρήνα του κοσμικού κράτους συνιστά η Δημοκρατία και οι νόμοι της, οι οποίοι δημιουργούνται από ανθρώπους για ανθρώπους και μεταβάλλονται αναλόγως της μεταβολής των αντιλήψεων της κοινωνίας. Στο κοσμικό κράτος, η πίστη στο Σύνταγμα, η εφαρμογή των νόμων της Πολιτείας και η προστασία της πολιτισμικής εθνικής δομής αποτελεί υπέρτατο καθήκον του
πολίτου, ενώ η θρησκευτική του δοξασία αποτελεί ατομικό και προσωπικό δεδομένο, στον βαθμό που δεν θίγει τα προηγούμενα. Στο κοσμικό κράτος η ευσέβεια είναι κατοχυρωμένη αλλά η θρησκεία δεν ταυτίζεται με την Πολιτεία (η ταύτιση άλλωστε μίας υπερεθνικών διαστάσεων θρησκείας με συγκεκριμένο έθνος αποτελεί ανορθολογισμό) και ο τεκμηριωμένος ορθός λόγος υπερνικά τον θρησκευτικό δογματισμό ο οποίος, κυριεύει το θυμικό των ψυχών και μετατρέπει έλλογους πολίτες σε φανατικούς όχλους επιδεκτικούς σε ακρότητες, άνευ κριτικής ικανότητος. Παγκόσμιο διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους αποτελεί η Ακρόπολη των Αθηνών (οι επισκέπτες κάτοικοι όλων των χωρών Δυτικού τρόπου διακυβερνήσεως, στην θέα της Ακροπόλεως, αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη, το λίκνο του πολιτισμού τους, αφού η Δημοκρατία και η ανθρωποκεντρική κοινωνία ξεκίνησε από το σημείο αυτό) και η υποχρέωση προστασίας αυτών που πρεσβεύει και συμβολίζει, είναι για τους Έλληνες πολλαπλώς μεγαλύτερη.
Εάν στο σημερινό Ισλάμ η θρησκεία επιλαμβάνετο μόνο της ψυχής των πιστών και του κοινωνικού φιλανθρωπικού της έργου, δεν θα ετίθετο θέμα ανεπιφύλακτης εφαρμογής της αρχής της ανεξιθρησκείας. Όπως προαναφέρθηκε, κάθε πραγματικό δημοκρατικό κοσμικό κράτος, όχι απλώς δεν φοβάται αλλά και στηρίζει την ελεύθερη διαφοροποιημένη θρησκευτική λατρεία των πολιτών, καθ'όσον οι θρησκευτικές απόψεις, ανησυχίες, αναζητήσεις και πεποιθήσεις τους, αποτελούν αναφαίρετο ατομικό δημοκρατικό δικαίωμα. Δυστυχώς η εμπειρία και η διεθνής πρακτική αποδεικνύουν ότι οι μουσουλμάνοι αμφισβητούν (εάν όχι απεχθάνονται) την Δημοκρατία Δυτικού τύπου και τις αρχές του κοσμικού κράτους αφού το Ισλάμ προβάλλει την πρωτοκαθεδρία της Σαρία (του άκαμπτου «θεϊκού νόμου»), ως την μοναδική «εξ αποκαλύψεως» αλήθεια, απαγορεύει την ελεύθερη σκέψη, την αμφισβήτηση και επιβάλλει με στυγνή αυστηρότητα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς σε κάθε πτυχή του καθημερινού κοινωνικού, οικογενειακού και ατομικού βίου των πιστών, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την Δυτική θεμελιώδη αξιακή αντίληψη (π.χ. ατομικά δικαιώματα, ισότητα φύλων κ.λ.π.).
Η αναμενομένη πληθυσμιακή ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις έως τώρα πολιτισμικές και κοινωνικές Δυτικές κατακτήσεις.
Κατά συνέπεια η επίκληση των Συνταγματικών διατάξεων περί ανεξιθρησκείας δημιουργούν ψευδοδιλλήματα και αποπροσανατολίζουν. Η αναμενομένη πληθυσμιακή ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις έως τώρα πολιτισμικές και κοινωνικές Δυτικές κατακτήσεις. Εάν δεν υπάρξει μία συντονισμένη, συνεπής και υπεύθυνη Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική, τις επιπτώσεις θα υποστούν οι επιγενόμενοι Έλληνες και οι επιγενόμενες Δυτικές γενεές, για τις οποίες ίσως θα είναι τότε αργά για να προβούν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Η Δύση οφείλει να σέβεται τον διαφορετικό πολιτισμό άλλων κρατών και να μην δρα ως νέος σταυροφόρος, με σκοπό την επιβολή του Δυτικού τρόπου ζωής ανά τη οικουμένη, ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να διακυβεύει την ίδια της την ύπαρξη λόγω των πολιτισμικών αναστολών της.
Η κοινή γνώμη οφείλει να ευαισθητοποιηθεί, να ωριμάσει, να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Ελλήνων, να αντιδράσει και να απαιτήσει από το πολιτικό σύστημα σοβαρότητα, προβλεπτικότητα (κυβερνάν εστί προβλέπειν), αίσθημα ευθύνης και χάραξη Εθνικής Στρατηγικής. Ένδειξη αποκτήσεως των αρετών αυτών θα αποτελέσει η ανακοίνωση της συνολικής αντιμετωπίσεως των μεταναστών (και ιδιαίτερα των μουσουλμάνων) στην χώρα μας. Η ανακοίνωση αυτή, αντί αοριστολογιών και υποσχέσεων, θα πρέπει να απαντά με σαφήνεια, στα προαναφερθέντα αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα και να καθορίζει τους τρόπους δράσεως (τι; που; ποιος; πότε; πως;). Ειδικότερα στις σχέσεις με την Τουρκία, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει κατανοήσει σε βάθος τις έννοιες της αποτροπής, του κατευνασμού και της αμοιβαιότητος, διότι μέχρι στιγμής οι φραστικές στρατηγικές εξαγγελίες του, είναι ασύμβατες με τις πρακτικές του.
Σε περίπτωση μη ανταποκρίσεως των πολιτικών ταγών, ο ώριμος ψηφοφόρος θα πρέπει να τιμήσει με την ψήφο του νέα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία δεν υποτιμούν τον Έλληνα πολίτη και κυρίως τα οποία δεν οδηγούν τους αγέννητους Έλληνες και το Έθνος σε αδιεξόδους ατραπούς και σε μείζονες εθνικές περιπέτειες. Κάθε πολιτική ή νομική ή και ηθικολογούσα ή διεθνολογούσα υπεκφυγή, κωλυσιεργία, αναβλητικότητα ή κακή επιλογή θα προσκρούει πάντοτε στον υπέρτατο νόμο του Εθνικού Συμφέροντος και θα έχει ως αδυσώπητο κριτή, την ρήση «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης».
~
***
~
***
~
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
~
*** Παναθηναϊκός για Εσιέν!
michaelessienaction
- Όπως γράφει η «Πράσινη» ο Παναθηναϊκός επιχειρεί να κάνει μία μετεγγραφή-«βόμβα»!
 - Το ρεπορτάζ τονίζει ότι το «τριφύλλι» έχει κάνει ήδη πρόταση στον Μικαέλ Εσιέν, τον 32χρονο Γκανέζο μεσοαμυντικό με τη σπουδαία καριέρα (σ.σ. έπαιξε σε Λυών, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης), ο οποίος μένει ελεύθερος από τη Μίλαν και σε πρώτη φάση έδειξε θετικός!
 - Επίσης, ο Έλληνας και ο ξένος μάνατζερ του παίκτη είχαν επαφές προ ημερών στην Αθήνα με ανθρώπους των «πρασίνων» και ίσως υπάρξουν εξελίξεις άμεσα.
 - Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση ύψους πάνω από ένα εκατ. ευρώ από τον Παναθηναϊκό (σ.σ. ο Εσιέν φέτος έπαιρνε δύο εκατ.), με τους ανθρώπους της ΠΑΕ να δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν την υπέρβαση!
 - Στο μεταξύ, ο Παναθηναϊκός είναι, κατά πληροφορίες, το φαβορί για να αποκτήσει τον δεξιό μπακ του Άγιαξ, Ρούμπεν Λίτζεον. Η Άλκμααρ αποσύρθηκε από τη διεκδίκησή του, ενώ ο ίδιος ο 23χρονος διεθνής Ολλανδός (σ.σ. δεσμεύεται για έναν ακόμη χρόνο με τον «Αίαντα») θέλει να φορέσει τα πράσινα αφού γνωρίζει ότι με τον (γνώριμό του) Γιάννη Αναστασίου θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή.
 - Συν τοις άλλοις, ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο, έχει προσφέρει 200 χιλ. ευρώ συν ποσοστό μεταπώλησης στη Μάλμε για τον κεντρικό αμυντικό Φίλιπ Χελάντερ, αλλά οι Σουηδοί έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.
 - Όσον αφορά στον έτερο βασικό «πράσινο» στόχο για τη θέση του στόπερ, τον Ντάνι Γουίλσον, μπορεί να μείνει ελεύθερος από τη Χαρτς αλλά φέρεται να περιμένει πρόταση από τη Σέλτικ.
 - Παράλληλα, άνθρωπος του Παναθηναϊκού θα παρακολουθήσει τον αγώνα της Ρόζενμποργκ με τη Λίλεστρομ έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στον κεντρικό αμυντικό της πρώτης, Στέφαν Στράντμπεργκ, ο οποίος έχει προταθεί στο «τριφύλλι» και εξετάζεται.
~
*** Αθλητικές μεταδόσεις στην TV
Σάββατο 9/5Φόρμουλα 1, Ισπανία, ελεύθερες δοκιμές 3, 11.50, ΟΤΕ5
Εβερτον - Σάντερλαντ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 14.45, ΟΤΕ1
Φόρμουλα 1, Ισπανία, κατατακτήριες δοκιμές, 14.50, ΟΤΕ5
Γκλάντμπαχ - Λεβερκούζεν, ποδόσφαιρο, (πρωτάθλημα Γερμανίας), 16.30, ΟΤΕ3
Μπάγερν - Αουγκσμπουργκ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 16.30, ΟΤΕ4
Χαλ - Μπέρνλι, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 17.00, ΟΤΕ1
Γρανάδα - Κόρντομπα, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 17.00, ΟΤΕ2
Παναθηναϊκός - Απόλλων Πάτρας, μπάσκετ (πρωτάθλημα Α1), 17.00, NS3
Καέν - Λυών, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γαλλίας), 18.00, NS7
Μπαρτσελόνα - Σοσιεδάδ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 19.00, ΟΤΕ 2
Ολυμπιακός - Πανελευσινιακός, μπάσκετ (πρωτάθλημα Α1), 19.00, ΟΤΕ 4
Ουντινέζε - Σαμπντόρια, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ιταλίας), 19.00, ΟΤΕ5
Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 19.30, ΟΤΕ 1
Στουτγάρδη - Μάιντς, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 19.30, ΟΤΕ3
Ρεάλ Μαδρίτης - Βαλένθια, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 21.00, ΟΤΕ2
Μπορντό - Ναντ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γαλλίας), 21.00, NS2
Μίλαν - Ρόμα, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ιταλίας), 21.45, ΟΤΕ1
Μπιλμπάο - Λα Κορούνια, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 23.00, ΟΤΕ2
~
***  Θετικό και το δεύτερο δείγμα του Τζέιμς Γκιστ
Για χρήση ινδικής κάνναβης Θετικό και το δεύτερο δείγμα του Τζέιμς Γκιστ
- Θετικό βρέθηκε από το ΕΣΚΑΝ και το δεύτερο δείγμα του Τζέιμς Γκιστ για τη χρήση ινδικής κάνναβης όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής.
-  Πλέον τις επόμενες μέρες ο παίκτης του Παναθηναϊκού θα απολογηθεί στον αθλητικό δικαστή, ο οποίος θα του αποφασίσει και την τιμωρία του.
- Όσον αφορά την τιμωρία του, αναμένεται να είναι αρκετά σκληρή, αφού είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται θετικός σε απαγορευμένες ουσίες.
-  Από τον Παναθηναϊκό έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης του, με πιθανή απόκτηση όχι ενός, αλλά δύο παικτών.
~
***  Σήμερα παίζουμε ξυλορακέτες για ιερό σκοπό!  

Από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί το ξεχωριστό δοκιμαστικό τουρνουά Beach Racket στην παραλία Άι-Λαγούδη της Κυπαρισσίας. Το διοργανώνουν το τοπικός Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας σε συνεργασία με το αδελφό σωματείο του ομοειδούς Συλλόγου και είναι για ιερό σκοπό, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Κυπαρίσσιας Ιωάννας Ντούνου, η οποία πάσχει από αυτόματη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και χρήζει άμεσης εξειδικευμένης θεραπείας, μη γενόμενης σεδημόσιο νοσοκομείο, κόστους 12.000€. Το κόστος συμμετοχής είναι 3€ και δικαίωμα θα έχουν «όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα του Beach Racket και να αγωνιστούν με την παρέα τους ή με τους αθλητές των δύο συλλόγων ενώ οποιοσδήποτε επιθυμεί να μην λάβει μέρος στο αγωνιστικό κομμάτι θα μπορεί να προσφέρει οικονομική ενίσχυση υπέρ του κοινού σκοπού των δύο συλλόγων». Επίσης θα πραγματοποιηθεί αγώνας επίδειξης από την δυάδα του Α.Ο.Α.Ξ.Κυπαρισσίας η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος Beach Racket 2015 σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ. «Θα χαρούμε να βρεθείτε όλοι κοντά μας και μαζί να συμβάλλουμε στο να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την θεραπεία της κυρίας Ιωάννας» καταλήγει το «προσκλητήριο» των διοργανωτών. - 
~
***
~
~ *  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας :
***   Στάνφορντ: «Εξαφανίσαμε τον καρκίνο» με μία ένεση!
Εντυπωσιακά αποτελέσματα ενάντια στον καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος, του μαστού και των πνευμόνων...      

  • Η έρευνα ήδη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες... 
    Επιμέλεια: Γιώργος Καλλίνης
    Μια νέα ένεση με αντισώματα θα μπορούσε να «εξαφανίσει ακόμη και τον προχωρημένο καρκίνο», αντιμετωπίζοντας τους όγκους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έρευνα ήδη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θα μπορούσε να εκπαιδευτεί για να εξουδετερώσει το μελάνωμα, τον καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού και του πνεύμονα.
    Η ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πιστεύει ότι τα αντισώματα θα εξαφανίσουν και τους πρωτογενείς όγκους, αλλά και τις απομακρυσμένες μεταστάσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Ο καθηγητής Edgar Engleman, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η ισχύς του εμβολίου είναι εντυπωσιακή. Είδαμε με τα μάτια μας την εκρίζωση του όγκου!».
     ~* Κυνηγούν και τις μεταστάσεις
    Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα θεραπεία δεν εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνων, αλλά μπορεί να στοχεύσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών όγκων. Η διαδικασία βασίζεται στον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα ζώα για να απορρίψουν τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, είπαν οι ερευνητές. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, τα αντισώματα - μόρια που ανιχνεύουν ξένες ουσίες στο σώμα - ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
    Τα αντισώματα δεσμεύονται στις πρωτεΐνες του ξένου ιστό - σε αυτή την περίπτωση του όγκου - και ενεργοποιούν τα κύτταρα Τ, που λειτουργούν σαν την ομάδα κρούσης του ανοσοποιητικού. Όταν τα Τ-κύτταρα έρχονται σε επαφή με τον «ανεπιθύμητο» ιστό, του επιτίθενται και τον καταστρέφουν. Οι ερευνητές απομόνωσαν τα αντισώματα από ποντίκια που είχαν αντίσταση στους καρκίνους.
    Στη συνέχεια έβαλαν αυτά τα αντισώματα, σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τα δενδριτικά κύτταρα, σε ποντίκια με τη νόσο. Τα ποντίκια ανέπτυξαν μια ανοσολογική απόκριση και παρέμειναν χωρίς καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο. Όταν πλέον τα Τ-κύτταρα αναγνώρισαν τον καρκινικό ιστό, όχι μόνο πολλαπλασιάστηκαν και επιτέθηκαν στον όγκο, αλλά κυνήγησαν όλα τα μεταστατικά κύτταρα στο υπόλοιπο σώμα!
     ~* «Θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε καρκίνο»
    Ο Δρ Yaron Carmi, ο επικεφαλής συγγραφέας, ανακάλυψε ότι δύο αντισώματα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των όγκων. «Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ένεση, αυτά τα καρκινικά κύτταρα ήταν ήδη επικαλυμμένα με αντισώματα», είπε. «Τα Τ-κύτταρα είναι οι σφαίρες του ανοσοποιητικού, αλλά στο σύστημά αυτό, τα αντισώματα ξεκινούν όλη τη διαδικασία», είπε ο καθηγητής Engleman. Με την προσθήκη χημικών ουσιών που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δενδριτικών κυττάρων στα αντισώματα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξαλείψουν έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου - δύο μελανώματα, λέμφωμα, του μαστού, του πνεύμονα και του παγκρέατος.
    «Ο Δρ Carmi ήταν σε θέση να αποδείξει ότι αυτή η συνδυαστική θεραπεία ήταν εξαιρετικά ισχυρή», δήλωσε ο καθηγητής Engleman. «Λίγο πολύ θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε καρκίνο». Παρότι οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε ποντίκια, η δοκιμή με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα δείχνει ότι υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
    Ο ογκολόγος επίκουρος καθηγητής Holbrook Kohrt του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, θεωρεί την νέα μελέτη «επαναστατική» και πιστεύει ότι η νέα θεραπευτική στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης πιστεύει ότι μια πτυχή της νέας τεχνικής είναι πιθανό να καταπολεμάει διάφορους τύπους όγκων. Πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες κλινικές δοκιμές, η ανάπτυξή τους σε ένα θεραπευτικό φάρμακο θα πρέπει να είναι «αρκετά απλή».
    «Ειλικρινά πιστεύω το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε αυτή τη νέα προσέγγιση στην κλινική», είπε ο καθηγητής Engleman. «Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
    ~
    ***  Εφτά φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μελανώματος για τους 65άρηδες

    Δεν έμαθαν ποτέ τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας
    Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ‘70, διότι όταν ήταν νέοι δεν ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
    Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Cancer Research UK, αν και το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία, οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι διότι μεγάλωσαν μία εποχή κατά την οποία το μαύρισμα ήταν μόδα και υπήρχε η δυνατότητα των φθηνών διακοπών. Έτσι, ενώ έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 καταγράφονταν ελάχιστα κρούσματα μελανώματος (στη Βρετανία λ.χ. ήταν μόλις 600 κρούσματα τον χρόνο) στις ηλικίες άνω των 65 ετών, σήμερα είναι πολλαπλάσια (στην ίδια χώρα έχουν αυξηθεί σε 5.700).
    Βέβαια, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ηλικιωμένους, ενώ οι άντρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι γυναίκες, τονίζει ο βρετανικός ογκολογικός οργανισμός. Ποια είναι η λύση; Συστηματικός, προσεκτικός αυτοέλεγχος των σπίλων (ελιές) του δέρματος μπροστά στον καθρέφτη και μία φορά τον χρόνο έλεγχος από έναν γιατρό, απαντούν οι ειδικοί.
    Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως προκαλείται από βλάβες στο DNA των μελανοκυττάρων (είναι τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του σώματος, την μελανίνη) εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται 300-400 κρούσματα τον χρόνο.
    ~
    ***   Φάε ένα αβγό την ημέρα χωρίς ενοχές!
    Τι αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες για το «στοχοποιημένο» αβγουλάκι μας…





    Τα αβγά έχουν «κατηγορηθεί» για την υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου τους σε χοληστερόλη κι έτσι αρκετοί τα αποφεύγουν. Στην πραγματικότητα όμως το αβγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς μας παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη από το αβγό, αλλά και από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
    Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (AHA) δεν «καταδικάζει» πλέον το αβγό όπως παλαιότερα. Συνιστά βέβαια να μην καταναλώνουμε συνολικά περισσότερα από 300 μιλιγκράμ χοληστερόλης την ημέρα (ένα αυγό παρέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερόλης, καθώς και συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών). Η επίσημη οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans) αναφέρει πως ένας κρόκος αβγού την ημέρα δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε υγιή άτομα.
    Η οδηγία συνάδει με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA κατέδειξε πως η κατανάλωση πέντε έως έξι αβγών σε εβδομαδιαία βάση δε συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού σε υγιείς ενήλικες. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας από την παραπάνω.
    Μία ακόμη εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση BMJ έδειξε επίσης ότι, για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, ένα αβγό την ημέρα δεν επιβαρύνει την υγεία.
    myfitnesslife.gr
    ~
    ***   7 ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ
    FOTO BOTANA TELLER
    -  GINKGOBILOBA:      Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη.
    TZINTZEΡ:               Τονώνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    ΡΙΓΑΝΗ:                   Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες ,       
                                   βοηθάει σε πόνους από ρευματισμούς.
    ΚΑΝΕΛΑ:                  Aνακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων, σημαντική για τη διατήρηση του
                                   βάρους.
    ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ:          Προστατεύει το ύπαρ από τις τοξίνες , μειώνει τη χοληστερόλη , εξουδετερώνει
                                   καρκινογόνους παράγοντες.
    ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ:      Τονωτικὁ βότανο που βοηθάει τη σεξουαλική λειτουργία, επιδρά ευεργετικά
                                   στην καταπολέμηση της χοληστερίνης.
    ΣΚΟΡΔΟ:                  Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει
                                   ισχυρή αντικαρκινική δράση.
    ~
    ***  Τα 10 εμβόλια που έσωσαν τον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)
    emvolia
    - Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα εμβόλια με καχυποψία και άλλοι τα θεωρούν δώρο τις επιστήμης στους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά έχουν σώσει εκατομμύρια κόσμου και σε αυτό το βίντεο θα δείτε τα σημαντικότερα.
    Δείτε το βίντεο , 10 Vaccines That Saved The World : https://youtu.be/EEI3z4ldMjc ,.-

    ~
    ***
    ~
    *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015   
                     
     ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
    ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
    ~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html.                            
    ~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
    ~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
    ~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-            
    ~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
    ~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
    ~ 
    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
    ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
    ~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
     ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
    ~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
     ~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
    ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-              
    ~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                
     ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
    ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
    ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                     
     ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
    ~  ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .- 
     Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-   
    ~                                          
    ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
    1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
    http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-    
    Σταματης Σκουλικας ,                     
    2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
    http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2485 video.  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
    σταμος σκουλικας ,  
    3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
    http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
    βλάσης σκούλικας ,
    Σύνολον                                        9124  βίντεο   .-

    https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
      http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4154/ 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
    https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 437 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.061+17/777 .–   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
    *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   418 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

    @stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937 ,                        

    *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
     ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 387 .-   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-  









    http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-
    ***

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου