ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Άγιάζι Μεσσηνιακής ενημέρωσης Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2014

Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014  :




 

***  ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ | ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΟΔΡΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!


Σφοδρός τυφώνας αναμένεται να χτυπήσει όλη σχεδόν την Ελλάδα, δίνοντας σφοδρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και θυελλώδεις νότιους ανέμους που στο Ιόνιο θα αγγίζουν και τα 8-9 μποφόρ.
Αρχικά ο τυφώνας τον οποίο τον βλέπετε και στην εικόνα του άρθρου μας, έχει κέντρο κάτω από τη Σικελία και στρέφετε γύρω από τον εαυτό του, σπρώχνοντας ακραία καιρικά φαινόμενα προς τη χώρα μας.
Σε λίγες ώρες και κυρίως από το απόγευμα, σφοδρές καταιγίδες, θα σημειωθούν σε όλο το Ιόνιο πέλαγος, τη Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Μέσα στη νύχτα, ως και το πρωί του Σαββάτου, ακραία καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν στη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, ενώ το πρωί του Σαββάτου ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στη κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου, το κύμα κακοκαιρία θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, ωστόσο θα δώσει ισχυρές καταιγίδες και πάλι στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Δείξτε τεράστια προσοχή το ερχόμενο 24ωρο σε όλη τη δυτική, κεντρική αλλά και βόρεια Ελλάδα, καθώς τα φαινόμενα ενδέχεται να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και θα είναι άκρως επικίνδυνα !!
~
Βίντεο με επιδείνωση  καιρού :
~** Στον αφρό της  θάλασσας Καλαμάτα 7/11/2014 : http://youtu.be/jyx1iCNQTMU ,


~**ΚΑΛΑΜΑΤΑ  ο καιρός  χαλάει  7/11/2014 : http://youtu.be/k_fvyCdEZdQ 

  

~** ΔΕΛΦΙΝΙ  ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ !!!  :
~** Δελφίνι  και  γυναίκα σε στιγμές  αγάπης  και έρωτα  2014 : http://youtu.be/BWHR9GfjhS0 ,


*** Μεγάλη προσοχή σήμερα , ίσως  και αύριο, κίνδυνος για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα          
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 7/11/2014 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος.   http://www.kairos.gr  ,  http://www.seismoi.gr ,
Ο ουρανός θα είναι νεφελώδης καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών δεν αναμένεται υετός. Από τις πρώτες πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται στη συνέχεια. Από τις μεσημβρινές προς πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Η ένταση τους ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής. Προσοχή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από τις πρωινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές κατά διαστήματα ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ.
Οι ισχυροί νοτιάδες θα δημιουργήσουν ισχυρό κυματισμό στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς και φουσκοθαλασσιά στα παράλια που θα δέχονται τους Ν-ΝΑ ανέμους.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης. Το φορτίο θα είναι αυξημένο με αποτέλεσμα τη δημιουργία θολούρας στην ατμόσφαιρα, ενώ ότι πέφτει, κυρίως η πρώτη βροχή, θα είναι λάσπη.
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο αλλά η ένταση τους, σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, θα εξασθενίσει.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr  , και το  www.kalamata.meteoclub.gr  .-


*** Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ David, D. Pearce (φωτογραφίες & βίντεο)         
    
  
   
ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο πρέσβης των ΗΠΑ
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, David D. Pearce και συναντήθηκε με το δήμαρχο Π. Νίκα. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας και ο δήμαρχος τόνισε προς τον πρέσβη πως «τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα για τον αμερικανικό λαό».
Ο κ. Νίκας έκανε μια παρουσίαση, σε αδρές γραμμές, της κατάστασης στην Καλαμάτα και την περιοχή της, όσον αφορά σε οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους. Τόνισε, δε, προς τον κ. Pearce ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ σε θέματα όπως: αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας για πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόγραμμα εκπαίδευσης με Αμερικανούς ειδικούς διδάσκοντες, για μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σχετικά με τη δημιουργία μικρής επιχείρησης (κατάστημα, βιοτεχνία κ.λπ.), πρόγραμμα εκπαίδευσης ομάδας αγροτών από το Δήμο Καλαμάτας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων κ.ά., καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, της προβολής και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ κ.ά.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος ανέφερε και τα ακόλουθα: «Καλωσορίζουμε τον κ. πρέσβη στην πόλη της Καλαμάτας. Είχαμε μία μακρά συνεργασία. Του εξέθεσα όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην πόλη, πάντοτε στο πνεύμα μίας δημιουργικής συνεργασίας με την Αμερικανική Πρεσβεία.
Είναι η δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ (με Αμερικανό Πρέσβη) και προσδοκούμε σε αποτελέσματα. Θα εργασθούμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, να έχουμε δηλαδή πρακτικά αποτελέσματα και η συνεργασία να είναι αποδοτική για τον τόπο, για ό,τι γνωρίζετε – και τα έχουμε θέσει κατά καιρούς – από τις εξαγωγές των προϊόντων μέχρι την τουριστική ανάπτυξη, μέχρι την κρουαζιέρα. Όπως ξέρετε, στα δύο τελευταία είναι κυριαρχικός ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, με τη σειρά του, είπε τα εξής: «Αυτή είναι η πρώτη μου συνάντηση και η πρώτη μου επίσκεψη στην Καλαμάτα και, βεβαίως, ενδιαφέρομαι να μάθω όσο περισσότερα μπορώ σχετικά με τον τόπο. Υπήρξα φοιτητής Κλασικών Σπουδών, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο κολέγιο και γνωρίζω καλά πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική περιοχή στην ελληνική Ιστορία και θεωρώ πως παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
Ιδιαίτερα άκουσα από το δήμαρχο σχετικά με τις ελπίδες και τις επιδιώξεις του για την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής. Φαίνεται πως πολλά συμβαίνουν στον τουρισμό, στη γεωργία και στην οικονομία και χαίρομαι που το ακούω. Προφανώς, μέριμνά μου είναι να ισχυροποιήσω τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών με όποιον τρόπο μπορώ και πάντοτε αναζητώ ευκαιρίες να το κάνω αυτό.
Θεωρώ πως αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσπάθειας και προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Αρχαία Μεσσήνη και να μάθω όσο μπορώ περισσότερα για την περιοχή όσο είμαι εδώ».                             Στο μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Αμερικανός πρέσβηςΕθιμοτυπική επίσκεψη και στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο πρέσβης παρακάθισε σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο μητροπολίτης. Κατά τη διάρκειά του, ενημερώθηκε για τις κοινωνικές δραστηριότητες της τοπικής εκκλησίας, τα υφιστάμενα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και για το θέμα των διαθρησκευτικών διαλόγων, την πορεία και τα προσδοκώμενα αποτελέσματά τους, για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τέλος, ο κ. Pearce δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνάντησή του με τον κ. Χρυσόστομο, λέγοντας ότι θα επιδιώξει να τον συναντήσει εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν και άλλα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.                       Φωτογραφίες: Γιώργος  Tσερεφός                                                              
Τρόπους συνεργασίας αναζητούν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
Η αναζήτηση τρόπων συνεργασίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε αργά χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο ο πρέσβης Ντ. Πιρς. Δέχθηκε το καλωσόρισμα του προέδρου Δ. Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε πως, αν και η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική, «θα προσδώσει στο μέλλον μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνεργασία που θα πρέπει να έχουμε ως εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Μεσσηνίας, που θα αποφέρει, πιστεύω, τα εμπορικά αποτελέσματα που εμείς επιδιώκουμε. Οι σχέσεις μας με την Αμερική είναι πάρα πολύ καλές, ειδικότερα στα παραδοσιακά προϊόντα και στο εξαγωγικό εμπόριο, που αφορά πλέον στην Αμερική. Έχουμε μια προϊστορία όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης από το παρελθόν και τώρα συνεχίζουμε με τις εμπορικές δραστηριότητες».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μιλώντας με σπαστά ελληνικά, είπε πως είναι μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στη Μεσσηνία και συνέχισε τη δήλωσή του στα αγγλικά. Είπε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Καλαμάτα, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, την αντιπεριφερειάρχη και το μητροπολίτη Μεσσηνίας.
«Είναι μια ευκαιρία να μάθω για αυτή την όμορφη και ιστορική αυτή περιοχή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 1971 ως φοιτητής κλασικών σπουδών και έτσι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Σημείωσε πως «ως πρέσβης των ΗΠΑ, κύριο ενδιαφέρον μου είναι να ισχυροποιήσω και να διευρύνω τη σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Αθήνα», και κατέληξε λέγοντας πως θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου και θα συζητηθεί η πιθανή αναζήτηση τρόπων συνεργασίας.  
Video:  Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Αμερικανός Πρέσβης  , http://youtu.be/YyAHeY4DU88  , 
~ Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.
Χρυσόστομο πραγματοποίησε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. David D. Pearce, στα πλαίσια επισκέψεώς του στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού Μεσσηνίας.


***  Την ώρα που αγόραζε 120 κιλά καθαρής κοκαΐνης συνελήφθη ο 62χρονος από το Πυργάκι Τριφυλίας          
            
Την αγορά περίπου 120 κιλών καθαρής κοκαΐνης διαπραγματευόταν ο 62χρονος Μεσσήνιος από το Πυργάκι Τριφυλίας, τη στιγμή που Έλληνες και Αμερικανοί αστυνομικοί, ΣΔΟΕ και Λιμενικοί εισέβαλαν στη βίλα στο Πανόραμα της Βούλας, στα νότια προάστια της Αθήνας, και κατάφεραν ένα από τα πιο καίρια και δυνατά πλήγματα σε διεθνές καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο μοναδικός Έλληνας που εμπλέκεται μέχρι στιγμής σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση, με λεία συνολικά 233 κιλά κοκαΐνης, πριν από λίγες ημέρες μάζευε ελιές στο χωριό του, το Πυργάκι Τριφυλίας, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας από τον Καναδά όπου ζούσε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 62χρονος στον Καναδά εργαζόταν ως μισθοφόρος αστυνομικός, ενώ στη Μεσσηνία ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές, ούτε είχε κινήσει τις υποψίες των συγχωριανών του.
Κλιμάκιο αστυνομικών το απόγευμα της Τρίτης ερεύνησε και το σπίτι του στο Πυργάκι Τριφυλίας.
Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση πιστεύουν ότι ο 62χρονος θα αγόραζε αυτή τη μεγάλη ποσότητα, την οποία στη συνέχεια θα κατένειμε σε μικρότερες και θα διέθετε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι έρευνες, πάντως, της Αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ λόγω της εμπλοκής του 62χρονου η Μεσσηνία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Παράλληλα, το Λιμενικό, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ερευνούν ακόμα και παραλίες της περιοχής.
Επίσης, έχουν συλληφθεί άλλα δύο μέλη του κυκλώματος, μεξικανικής και καναδικής υπηκοότητας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο, ένας υπήκοος Μεξικού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, και ένας υπήκοος ΗΠΑ.
Η αξία της κοκαΐνης που κατασχέθηκε εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοκαΐνη μεταφέρθηκε σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες ανανά, το οποίο είχε φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά, πριν από ένα μήνα.
  Οι αγοραστές
Την υπόθεση χειρίσθηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), το ΣΔΟΕ και η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το κουβάρι της επιχείρησης και των αποτελεσμάτων της ξετύλιξαν χθες ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Στασινόπουλος και οι εκπρόσωποι Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός και της Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος
Η Αστυνομία χαρακτηρίζει το κύκλωμα ως ένα από τα μεγαλύτερα, καθώς διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς την Ελλάδα και χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Κατά την έφοδο που έγινε στη βίλα της Βούλας, οι αστυνομικοί βρήκαν τρία άτομα. Έναν 25χρονο Μεξικανό, στον οποίο αποδίδεται αρχηγικός ρόλος και έναν 69χρονο Καναδό (γεννηθείς στην Κολομβία), ο οποίος θεωρείται ότι μαζί με τον 62χρονο Μεσσήνιο ήταν οι αγοραστές της ποσότητας και οι υποδοχείς των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν κατασχεθεί:
-Πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες ανανά
-2 καραμπίνες και μονόκαννο όπλο
-44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125 κυνηγετικά φυσίγγια
-μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»
-9 κινητά τηλέφωνα
-3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια ΗΠΑ και 5.920 πέσος Μεξικού.
Εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και διακίνηση της κοκαΐνης ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια ευρώ.
  Μαζί με τους ανανάδες
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις μεταξύ των μελών.
«Εγκέφαλος» είναι ο 35χρονος Μεξικανός, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή αδελφό του, που θεωρείται το νούμερο 2 του πιο σκληρού καρτέλ κοκαΐνης της αμερικανικής ηπείρου, ενώ ο 36χρονος υπήκοος ΗΠΑ αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.
Επιπλέον, ο 62χρονος Μεσσήνιος και ο 69χρονος Καναδός αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
Η Αστυνομία έχει στοιχεία που την κάνουν να πιστεύει ότι οι δράστες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη μεταφορά, εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν δια θαλάσσης, με κοντέινερς γεμάτα φρούτα, και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο τη νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.
Η τεράστια ποσότητα της καθαρής κόκας είχε περάσει στη χώρα μας ως εισαγόμενο φορτίο με ανανάδες και είχε εκτελωνιστεί κανονικά πριν από ένα μήνα.
  Μέσα στη βίλα
Η βίλα όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά, είχε τη χρήση αποθηκευτικού χώρου και την είχε νοικιάσει ο Μεξικανός, ο οποίος όμως έμενε σε ξενοδοχείο στην παραλιακή.
Οι πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι από τα 230 κιλά της καθαρής κοκαΐνης μόνο τα 40 προορίζονταν για τις πιάτσες της Αθήνας και τα υπόλοιπα θα διοχετεύονταν σε χώρες του εξωτερικού.
Ο Μεξικανός «πατρόν», του οποίου ολόκληρη η οικογένεια αποτελεί το πιο σκληρό καρτέλ της αμερικανικής ηπείρου, με αρχηγό τον αδελφό του έφθασε στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες, με το πρόσχημα του τουρισμού και με απώτερο σκοπό να επιβλέψει την παράδοση του φορτίου και, κυρίως, να εισπράξει το ποσό των 8.000.000 ευρώ για την κόκα που πούλησε στον 62χρονο Μεσσήνιο και το Κολομβιανό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ο Κολομβιανός μαζί με το Μεσσήνιο συνεργό του θα «κέρδιζαν» από τη λιανική πώληση της κοκαΐνης, της οποίας βέβαια το βάρος θα διπλασιαζόταν με νοθευτικές ουσίες, κάτι λιγότερο από 20.000.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί «άκουγαν» τα τηλεφωνήματα που έκαναν στο Μεξικό ο Μεσσήνιος με τον Κολομβιανό για να κανονίσουν την αγορά και, κυρίως, τη μεταφορά της κοκαΐνης στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικάνοι είχαν γίνει η σκιά των ανθρώπων που έχουν σχέση με το μεξικανικό καρτέλ, ώστε να μη χαθεί το φορτίο τις καθαρής κόκας.
Σάκης Κεχαγιόγλου
Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι τρεις συλληφθέντες χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για ιδιαίτερη και διακεκριμένη περίπτωση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η οποία επισύρει ισόβια, ενώ για το Μεσσήνιο ασκήθηκε και κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών συλληφθέντων, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε: «Καταρχάς η κατάσχεση της ποσότητας των ναρκωτικών αποτελεί αδιαμφισβήτητα επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο επιμερισμός, όμως, των ευθυνών σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους και συλληφθέντες αποτελεί έργο της ανάκρισης. Είναι πολύ πρόωρο το στάδιο, η υπόθεση έχει πολλές πτυχές και ελληνικές και διεθνείς, οπότε το να καταλήγουμε σε πρόωρα συμπεράσματα είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια τη δικαιοσύνη και για τις διωκτικές Αρχές».
Όσο για το τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι, ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ότι αρνούνται τις κατηγορίες.
Οι αστυνομικές Αρχές, πάντως, έχουν στραφεί και προς μιαν άλλη κατεύθυνση, βάζοντας και πάλι στο μικροσκόπιο την υπόθεση με τη στυγερή δολοφονία ενός Ελληνοκαναδού στα νότια προάστια πριν από δύο χρόνια, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία.  Της Βίκυς Βετουλάκη 


*** 620 συλλήψεις μέσα στον Οκτώβριο 

«Πλούσιος» είναι ο απολογισμός της δραστηριότητας των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου κατά τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συνελήφθησαν συνολικά 620 άτομα, εκ των οποίων 1 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 3 για ληστεία και απόπειρες, 88 για κλοπή και απόπειρες, 47 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 175 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 18 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 11 για παράβαση του νόμου περί παιγνίων, 2 για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, 2 για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών-βεγγαλικών, 6 για παράβαση του νόμου περί τελωνειακού κώδικα, 2 για παράβαση του νόμου περί αθλητισμού, 2 για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, 4 για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, 4 για λαθρεμπόριο, 5 για παρεμπόριο, 3 για απάτη, 17 για πλαστογραφία, 18 για παραβάσεις του ΓΟΚ, 43 για παραβάσεις του ΚΟΚ, 5 για ενδοοικογενειακή βία, 68 για καταδιωκτικά έγγραφα και 96 για διάφορα άλλα αδικήματα. Εξιχνιάσθηκαν 6 υποθέσεις ληστειών και απόπειρες, 100 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων και απόπειρες, 43 υποθέσεις για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 19 υποθέσεις για παράβαση του νόμου περί όπλων, 2 υποθέσεις για παράβαση του νόμου περί τελωνειακού κώδικα, 4 υποθέσεις λαθρεμπορίου, 4 υποθέσεις πλαστογραφίας, 3 υποθέσεις απάτης και απόπειρες και 2 υποθέσεις ζωοκλοπής. Εξαρθρώθηκε μία εγκληματική ομάδα στη Λακωνία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές φορτηγών οχημάτων. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 9 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Συνελήφθησαν 6 άτομα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη 1 άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας. Συνολικά, κατασχέθηκαν: 22,5 γραμμάρια κοκαΐνης, 136,9 γραμμάρια ηρωίνης, 1.445 γραμμάρια χασίς, 50 χασισόδεντρα, 115 ναρκωτικά χάπια, 2 τσιγαριλίκια, 1 τριβείο, 8 ζυγαριές, 2 περίστροφα, πιστόλια κ.λπ., 10 κυνηγετικά όπλα, 11 φυσίγγια διαφόρων τύπων, 14 ξίφη, ξιφολόγχες κ.λπ., 1 από τα λοιπά όπλα (σιδερογροθιές, συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας, κ.λπ.), 24 βεγγαλικά και κροτίδες, 0,28 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι, 6.852,65 ευρώ, 70 δολάρια Καναδά και 3 δολάρια ΗΠΑ, 93 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, 1.223 πακέτα με λαθραία τσιγάρα, 120 αυτοσχέδια τσιγάρα, 43.645 γραμμάρια λαθραίος καπνός, 15 κινητά τηλέφωνα, 2 οχήματα, 940 μέτρα καλώδιο ρεύματος, πλήθος ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Τέλος, κλάπηκαν 76 οχήματα, ενώ βρέθηκαν 53. - 


***  Πώς αλλάζουν οι εποχές…         
   
Παλιά θεωρούσαμε ότι ήταν λάθος φοιτητές των ΤΕΙ να κάνουν αγγαρείες στο φορέα που κάνουν πρακτική, π.χ. στις τράπεζες να τους έχουν μόνο για φωτοτυπίες.
Πού να ξέραμε, όμως, ότι θα φθάναμε στο σημείο να κάνουν πρακτική στο Δήμο και να τους έχουν να δίνουν χαρτάκια στο δημοτικό πάρκινγκ!
Μάλλον η Δημοτική Αρχή θέλει έτσι να τους δείξει από την αρχή ότι η ανεργία «έχει βαρέσει κόκκινο» και να μην περιμένουν ποτέ να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν...
Ούτε και για πρακτική, εξάμηνο δηλαδή που θεωρητικά θα έκαναν πράξη όσα μάθαιναν επί 4 χρόνια.     Π.Μπ.
 
 
 
*** Ένα άγριο έγκλημα «κλειδί» για τα 233 κιλά κοκαΐνης         
           
Η ΕΛΑΣ αναζητεί στοιχεία που να συνδέουν τη δολοφονία του 31χρονου Ελληνοκαναδού Τίμου Ψυχάρη το Νοέμβριο του 2012
  Μια φρικτή, μη δημοσιοποιημένη δολοφονία που είχε διαπραχθεί το Νοέμβριο του 2012 στην Παιανία, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την εξάρθρωση την Τρίτη το μεσημέρι της ελληνομεξικανικής μαφίας που εισήγαγε στη χώρα 233 κιλά κοκαΐνης.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διερευνούν συσχετισμό των δύο υποθέσεων, αφού η προ διετίας δολοφονία, η οποία ερευνάται με κάθε μυστικότητα από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, φέρεται να είχε κίνητρο τη δράση «παραρτήματος» της ίδιας σπείρας στην Αθήνα με «βάση» στον Καναδά, η οποία προχωρούσε σε εισαγωγή κοκαΐνης.
  Άγρια δολοφονία
Κύρια αφορμή αυτής της έρευνας είναι η ανεύρεση του πτώματος του άγρια δολοφονημένου 31χρονου Ελληνοκαναδού Τίμου Ψυχάρη στην περιοχή του Χάρακα Κερατέας στις 20 Νοεμβρίου 2012. Όπως προέκυψε, οι δράστες τού είχαν χορηγήσει υπνωτικό και ύστερα τον έδεσαν, τον στραγγάλισαν και τον έκαψαν. Οι δολοφόνοι του, με πιθανή παγίδα μια γυναίκα που είχε γνωρίσει σε κλαμπ της Αθήνας, του έριξαν φαρμακευτική ουσία για να τον κοιμίσουν. Τον πήραν σχεδόν με τις πιτζάμες από άγνωστο κατάλυμα που φέρεται να είχε στα νότια προάστια, τον μετέφεραν ημίγυμνο στην ερημική περιοχή, τον στραγγάλισαν και του έριξαν βενζίνη για να τον κάψουν. Η βροχή, όμως, εμπόδισε την πλήρη απανθράκωση του πτώματος, που εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα.
  Σαράντα τόνοι σε ΗΠΑ - Καναδά
Από την έρευνα προέκυψε ότι το ελληνικής καταγωγής θύμα είχε έλθει στην Ελλάδα από τον Καναδά στα τέλη του καλοκαιριού του 2012 μαζί με έναν 25χρονο λιβανέζικης καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναχώρησή τους από την Αμερική έγινε για δύο λόγους. Τότε είχαν μπει αμφότεροι στο στόχαστρο της καναδικής αστυνομίας ως συνεργάτες της μεξικανικής μαφίας για την εβδομαδιαία εισαγωγή 75-80 κιλών κοκαΐνης σε ΗΠΑ και Καναδά με κέρδη 50 εκατ. δολαρίων. Συνολικά τα μέλη αυτής της συμμορίας φέρεται να διακίνησαν την εντυπωσιακή ποσότητα των 40 τόνων κοκαΐνης από το Μεξικό!
Το Νοέμβριο του 2012, μάλιστα, είχε γίνει γιγαντιαία επιχείρηση της καναδικής αστυνομίας στις περιοχές του Κεμπέκ, του Οντάριο και της Βρετανικής Κολούμπια με την κωδική ονομασία «Φλύαρος», στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 αστυνομικοί, για την εξάρθρωση της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με «βάση» τη μεξικανική μαφία. Στη συμμορία αυτή φέρεται να συμμετείχαν συνολικά 128 άτομα.
Ο δεύτερος λόγος, όπως διαπιστώνουν τώρα οι διωκτικές υπηρεσίες, ήταν ότι ο 25χρονος Λιβανέζος είχε θεωρηθεί ύποπτος για δύο ανθρωποκτονίες «ανταγωνιστών» του στον Καναδά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΑΣ, ο 31χρονος Ελληνοκαναδός έως την ημέρα του στραγγαλισμού του κυκλοφορούσε σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας όπου ξόδευε μεγάλα ποσά, έχοντας παράλληλα επαφές με γνωστό Έλληνα τραγουδιστή, ο οποίος αγνοούσε βέβαια τη δράση του. Επιπλέον, φαίνεται να είχε επαφές με συγγενείς του στο Άργος. Ο 25χρονος Άραβας φίλος του αναχώρησε για μικρό χρονικό διάστημα στη Μέση Ανατολή και όταν επέστρεψε συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην Παιανία στις 22 Φεβρουαρίου 2013. Τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.
  Ενημέρωση από την DEA
Σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του 31χρονου Ελληνοκαναδού στην Παιανία ενημερώθηκε και το κλιμάκιο της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).
Η υπόθεση με τα 233 κιλά κοκαΐνης που αποκαλύφθηκε προ δύο ημερών πάλι είχε πρωταγωνιστές Μεξικανούς αλλά και Έλληνες που διέμεναν στον Καναδά, οι οποίοι επίσης προχωρούσαν σε εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για «ένα κλειστό γκρουπ ατόμων στην Αθήνα που στήνουν «γέφυρες» με τη μεξικανική μαφία και έχουν βάση τον Καναδά. Επιπλέον, στα κυκλώματα αυτά υπάρχει συμμετοχή Λιβανέζων.
Λόγω αυτών των συμπτώσεων διερευνούμε τυχόν σχέση των δύο υποθέσεων με την ανθρωποκτονία του 2012 και με την πρόσφατη εισαγωγή των 233 κιλών κοκαΐνης».
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πηγές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η ανακάλυψη της μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης να έχει προκύψει από παρακολουθήσεις και αναλύσεις για την υπόθεση της δολοφονίας του 31χρονου στην Παιανία.
Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, που υπερασπίζεται εμπλεκομένους στην πρόσφατη υπόθεση αλλά και τον Λιβανέζο που συνελήφθη το 2013 από τη ΔΙΑΣ, σημειώνει ότι «οι υποθέσεις αυτές έχουν πολλά σκοτεινά σημεία που οφείλουν να διερευνηθούν από τις δικαστικές αρχές».
Πηγή: www.tovima.gr .-
 
 ***  Ο εγκέλαδος δεν ξέχασε την Κεφαλονιά, σεισμική δόνηση ξανά           http://www.seismoi.gr ,
           
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, σημειώθηκε στις 9.41 το πρωί στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση έχει μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και προέρχεται και έχει επίκεντρο κοντά στο Αργοστόλι (4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά).
Το εστιακό βάθος της δόθηκε στα πέντε χιλιόμετρα.
Είναι η δεύτερη ισχυρή δόνηση που σημειώνεται τις τελευταίες 2 ημέρες. Εγινε και πάλι ιδιαιτέρως αισθητή και έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία .   www.inkefalonia.gr .-


***  Προς αποκατάσταση το ταφικό μνημείο Εφεσίων

Το ταφικό μνημείο των Εφεσίων μεταφέρεται, στο σύνολό του, σε εργαστήριο για αποκατάσταση και συγχρόνως θα υπάρξει επισκευή των ρηγματώσεων στο υπόγειό του. Επίσης, θα γίνουν οι αναγκαίες δοκιμές για τις αντοχές του σε περίπτωση σεισμού. Η εκτίμηση είναι πως το ταφικό μνημείο θα είναι στη θέση του πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτά προέκυψαν από την επικοινωνία του δημάρχου Παν. Νίκα με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Άννα Κωτσοβίλη. Στο μεταξύ και ύστερα από τη χορήγηση των σχετικών εγκρίσεων από την αρμόδια Υπηρεσία, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη βελτίωση της βόρειας περίφραξης και τη δαπεδόστρωση διαδρόμων του Κεντρικού Κοιμητηρίου Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται πως στον κυκλικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της βόρειας περιοχής του κοιμητηρίου θα γίνει έκθεση ταφικών καλλιτεχνημάτων, τα οποία έχουν συντηρηθεί με έξοδα του Δήμου. - 


***   Λάδι Βιώσας: Συμμετοχή στο Speciality Food Festival στο Ντουμπάι

Στο Speciality Food Festival από 9 έως 11 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο “Dubai World Trade Center” στο Ντουμπάι, θα συμμετάσχει το «Λάδι Βιώσας» μέσω της Hellenic Carpos. H εν λόγω διεθνής έκθεση είναι από τις λίγες που επικεντρώνονται σε gourmet προϊόντα με 110 εκθέτες από 30 χώρες και επισκέπτες που ξεπερνούν τους 12.000 από 98 χώρες. Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την αναβαθμισμένη αισθητική που προτάσσει η ομάδα του «Λάδι Βιώσας» και να γευτούν από κοντά τα μοναδικά agrumato ελαιόλαδα (Lemon | Orange) μικροπαραγωγής και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής παραγωγής από τα κτήματά της στην ορεινή Μεσσηνία. Στο μεταξύ, από τις 6 Δεκεμβρίου ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή για την ομάδα του «Λάδι Βιώσας», κάτι που καθιστά την εξυπηρέτηση των παραγγελιών πιο αργή, μιας και θα βρίσκονται στα χωράφια, τον κατεξοχήν χώρο παραγωγής του ελαιολάδου... γι’ αυτό προτείνεται οι παραγγελίες για το διάστημα των εορτών να γίνουν πριν από την ελαιοκομική περίοδο. - 
 


*** Εθελοντές εκπαιδευτικούς αναζητά το Υπουργείο Παιδείας 

Εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δεχθούν να εργαστούν... δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στα σχολεία της χώρας εξετάζει να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μελετά να ζητήσει εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Καθώς, λοιπόν, τα κενά στα σχολεία φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν παρά το «πάγωμα» αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει αυτή την -ομολογουμένως- πρωτότυπη λύση. «Απομένουν ακόμη 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν στην επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια... Σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που μου απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή, με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις» τονίζει ο κ. Λοβέρδος. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα σήμερα με δήλωσή του στον ΣΚΑΙ είπε: «Αν αυτή είναι η μόνη λύση για να καλύψουμε τα κενά στα σχολεία, τότε θα τη χρησιμοποιήσω». www.protothema.gr
 


*** Η νησίδα που έγινε σαν το δρόμο Τσακώνα – Παραδείσια…           
 
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ!
Στη νησίδα που έγιναν οι πτώσεις των ηλικιωμένων βρέθηκα και τις δύο φορές.
Οι πτώσεις φάνηκε να συγκινούν τη Δημοτική Αρχή, επειδή ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Γιατί αν δε δημοσιοποιούνταν μέσα από την εφημερίδα, ο Δήμος Καλαμάτας θα συνέχιζε να σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.
Προχθές το μεσημέρι με ενημέρωσαν ότι άνθρωποι του Δήμου βρέθηκαν στο σημείο για να βρουν μια λύση. Όπως και πολλοί ακόμα, περίμενα μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου να δω τι τελικά αποφασίστηκε.
Από αυτά που ανακοινώθηκαν, μου έκαναν φοβερή εντύπωση τα εξής: Αρχικά η επιδιόρθωση αναφέρεται ως ανάπλαση. Κύριοι του Δήμου, πριν από πόσο καιρό είχε γίνει ανάπλαση στη συγκεκριμένη νησίδα; Γιατί άλλο ανάπλαση και άλλο «τρέχουμε και δε φτάνουμε», γιατί το έργο αποδείχθηκε αποτυχημένο. Κι ακόμα ακόμα, αφού το έργο αποδεδειγμένα απέτυχε, δε φταίει κάποιος ή ο καθένας μπορεί να μελετά και στο Δήμο να παραλαμβάνουν ό,τι ο καθένας θέλει;
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;
Επειδή τυγχάνει να μένω στην περιοχή, μια βόλτα να κάνει κάποιος υπεύθυνος θα δει ότι με τα κολωνάκια, τις θέσεις για μηχανάκια και τις θέσεις με κάρτα, ένας κάτοικος του Ιστορικού Κέντρου για να παρκάρει πρέπει να πληρώσει κάρτα.
Δηλαδή, θα αναγκαστώ να παρκάρω στο βόρειο πάρκινγκ, που είναι το πιο κοντινό σημείο- που, όπως έχουμε ξαναγράψει, «μπαίνει μέσα»-, ώστε να το σώσω;
Ελπίζω ο Δήμος να βγάλει, επιτέλους, μια ανακοίνωση για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής τουλάχιστον- δεν έχουμε μείνει πολλοί πλέον εκεί. Αν θέλετε να διώξετε κι εμάς, πείτε το να αρχίσουμε σιγά σιγά να μετακομίζουμε.
Αυτή την αναβάθμιση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου θέλετε;   Π.Μπ. 


***   Το… σκοτάδι στην ΕΡΤ και οι διαμαρτυρίες         
           
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το βίαιο και αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Με αφορμή το γεγονός η ΕΡΑ Καλαμάτας διοργανώνει εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης, στις 8.30 το βράδυ, όπου καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΡΑ:  «Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, κατέλαβαν το κτήριο και συνέλαβαν τέσσερις συναδέλφους μας.
Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση Σαμαρά παραπαίει, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουμε τον αγώνα της ενημέρωσης, κρατώντας ανοιχτά εγκαταστάσεις, συχνότητες και πομπούς σε όλη την Ελλάδα.
Η ΕΡΑ Καλαμάτας, με αφορμή τον ένα χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ στο ιστορικό Ραδιομέγαρο, διοργανώνει εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας.
Στη διάρκειά της συνάδελφοι που βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας θα μοιραστούν μαζί μας τις μνήμες και τις εμπειρίες τους, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Press Project “Μεσογείων 432” και θα διατεθούν προϊόντα της Ert Open για την ενίσχυση του αγώνα των παρανόμως απολυμένων της ΕΡΤ».   Α.Π. 
 

***  Το… βόλεμα της ήσσονος προσπάθειας          
            
Χθες τα σχολεία της Καλαμάτας -και όχι μόνο- παρέμειναν κλειστά για να αναδείξουν οι εκπαιδευτικοί τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια.
Αυτή η πρακτική δεν αντέχει, όμως, σε καμιά λογική. Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν τις συνελεύσεις τους, να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, αλλά σεβόμενοι και τα δικαιώματα των πολιτών. Χάθηκε, δηλαδή, οι εκλογές να γίνουν το Σάββατο ή την Κυριακή;
Οι εκπαιδευτικοί που διαμορφώνουν τη νέα γενιά, οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις πρακτικές του συγκυριακού βολέματος και της... δόξας της ήσσονος προσπάθειας...  Α.Π.
 
***   Η άγνοια ή, χειρότερα, η ημιμάθεια και ο λαϊκισμός βλάπτουν σοβαρά την Τριφυλία!         
    
Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, στις 7.00, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, τη «Διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας». Ένα θέμα για το οποίο στο χθεσινό φύλλο είχαμε εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την ήδη ληφθείσα, από το Μάρτιο του 2012, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και Διαχείριση του τελικού υπολείμματος. Καταληκτικά, δε, θέταμε το αμείλικτο ερώτημα που καλείται άμεσα να απαντήσει ο Δήμος Τριφυλίας: «Είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ή θα βάλουν “λουκέτο” με τα πρόστιμα;».
Αυτό το ερώτημα, λοιπόν, καλείται να απαντήσει  το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με τη συνεδρίαση να αναδεικνύεται ως την πιο κρίσιμη τα τελευταία 20 και 30 χρόνια!
Δεν ξέρω, ειλικρινά, πόσοι από τους δημοτικούς συμβούλους μπορούν να το αντιληφθούν αυτό, όπως δεν ξέρω και πόσοι από αυτούς μπορούν να αναλογιστούν – και εάν, πράγματι προς τιμήν τους το κάνουν - το βάρος των ευθυνών που, από τη θεσμική τους ιδιότητα, έχουν απέναντι στους δημότες, το περιβάλλον και τον ίδιο το Δήμο.
Ήξεις, αφήξεις και ημίμετρα δε «σηκώνει» η διαχείριση των απορριμμάτων!
Εάν δεν εφαρμοστεί, άμεσα, τώρα, η ολοκληρωμένη διαχείριση, ο Δήμος Τριφυλίας, σε λίγους κιόλας μήνες, θα βάλει κανονικά «λουκέτο» εξαιτίας των προστίμων που θα επιβάλλονται ημερησίως για κάθε ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπο) που θα χρησιμοποιεί. Όποιος έχει – νομίζει – το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να πει ότι είναι προτιμότερο να βάλει «λουκέτο» ο Δήμος, παρά να σταθεί ο ίδιος στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις προσωπικές και πολιτικές ευθύνες, ως δημοτικός σύμβουλος, ας το πράξει και η κοινωνία της Τριφυλίας κρίνει! Ευθύνες υπάρχουν σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, ναι, ως ένα βαθμό, επειδή κυρίως δεν πίεσαν τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια, διορισμένη και αιρετή, για λύση του προβλήματος. Πίεζαν και πιέζουν με την ΚΕΔΕ και πρώην ΚΕΔΚΕ για μεταφορά της αρμοδιότητας και πόρων, αλλά οι κυβερνήσεις αυτό το αίτημα των Δήμων ποτέ μέχρι σήμερα δεν το ικανοποίησαν. Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή. Για τη διαχείριση, ευθύνη και αρμοδιότητα έχουν το κράτος και οι Περιφέρειες.
Θα θυμάστε, φαντάζομαι, πόσες και πόσες επιλογές αλλά και θέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία έχουν αλλάξει, με κάθε και σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή και υπουργών. ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, εδώ, εκεί, φορείς, παραφορείς, συμβούλια, ΦΟΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ, μελέτες, παραμελέτες, εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν και στο τέλος, από το κράτος, τίποτα, μηδέν.
Ευθύνες για το ζήτημα στην Τριφυλία έχει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία – γιατί άραγε; - δεν προχώρησε σε εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2012 και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Ευθύνη έχει και η σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, επειδή από το Σεπτέμβριο κιόλας δεν έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ίδια την κοινωνία!
Κι επειδή διαβλέπω πως ίσως, κάποιοι, είτε από άγνοια, είτε από ημιμάθεια (που είναι χειρότερη), είτε για να λαϊκίσουν, είτε για να «κοκορευτούν», είτε για το ένα, είτε για το άλλο-που όλα αυτά αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες που απαιτούν από το σημερινό Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας λύση τώρα-, μπορεί να αρχίσουν αύριο στη συνεδρίαση να εκφέρουν λόγους και λογύδρια «άλλα αντ’ άλλων», οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα και τον όλεθρο που έρχεται, και με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα να πάρουν θέση.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν προσφέρεται το θέμα για να αυτοεκτεθούν και γίνουν, όπως λέει ο λαός, «ρόμπα»!
Υπάρχει ομόφωνη απόφαση, από τις 22 Μαρτίου 2012, που δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο και λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή δεν είναι ίδια με αυτή του 2012, όμως ο Δήμος έχει συνέχεια. Μην τρελαθούμε. Οι επανεκλεγέντες οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση που εκείνοι είχαν πάρει το 2012 και οι νεοεκλεγέντες οφείλουν να αναγνωρίσουν το διέξοδο και τη λύση που δίδονται με την απόφαση του 2012.
Εκτός και αν, κάποιοι, αύριο έχουν «μαγικά ραβδιά» και προτείνουν «μαγικές λύσεις» ή για να λύσουν το πρόβλημα, δεχτούν τα σκουπίδια του Δήμου στην αυλή ή το χωράφι τους και κάνουν εκείνοι, εθελοντικά, τη διαχείριση!
Αύριο, πάντως, άγνοια ή ημιμάθεια και «άλλα αντ’ άλλων» δε συγχωρούνται, από τους κατοίκους της Τριφυλίας, για κανέναν δημοτικό σύμβουλο, όπως και τον ίδιο το δήμαρχο! Δε δικαιούται κανένας να «παίξει» με το μέλλον του Δήμου και των πολιτών!  Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
***   Εκδήλωση σήμερα αύριο το βράδυ της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με τον Κ. Χατζηδάκη         
 Ήλθε η ώρα των υπουργών και των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών. Η ηγεσία της Ν.Δ. θα στηρίξει αποκλειστικά, σε πρώτη φάση, την «πολιτική αντεπίθεση» που ξεκινά με εξορμήσεις στην ύπαιθρο και περιοδείες ανά την επικράτεια ή, όπως το λέγανε και οι πιο παλαιοί άλλες δεκαετίες, «από χωρίου εις χωρίον». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή εδώ και καιρό και ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, κατήρτισε ένα πρόγραμμα περιοδειών υπουργών και κεντρικών παραγόντων της Ν.Δ. σε πολλούς νομούς, που θα ξεδιπλωθεί έως το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο υλοποίησης της παραπάνω απόφασης, η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας διοργανώνει αύριο το βράδυ (8.00) στο "Belevedere" εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη, βουλευτή της Β’ Αθηνών, πρώην υπουργό Ανάπτυξης και για χρόνια μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σχετικά χθες το πρωί ο πρόεδρος της οργάνωσης Περ. Μαντάς, παρουσία της Αγγ. Σκλήκα, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, τόνισε ότι «οι πόρτες της παράταξής μας για όσους δέχονται τις αρχές και τις ιδέες μας, για όσους βάζουν πλάτη για “να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”, είναι ανοιχτές». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στην αυριανή προγραμματισμένη εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα στελέχη, κομματικά και αυτοδιοικητικά, ενώ θα δοθούν και κάποιες τιμητικές πλακέτες σε ανθρώπους που πρόσφεραν στη Ν.Δ. και στον τόπο. Έτσι, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ., η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει να αφυπνίσει με τις παρουσίες των κεντρικών στελεχών σε πολλούς νομούς, τις ομιλίες που θα κάνουν και τις συνεντεύξεις που θα παραχωρήσουν σε τοπικά ΜΜΕ, την κομματική και κοινωνική βάση. Εξάλλου, η παρούσα αποσυσπείρωση της Ν.Δ. είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί δια παν ενδεχόμενο, καθώς εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές τοποθετούνται, πιθανότατα, την προτελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2015. Επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων; Πιθανόν. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που δραστηριοποιήθηκε γρηγορότερα από όλους, το είπε πρώτος: «Οι εκλογές κερδίζονται στην κοινωνία και στα καφενεία και όχι μέσα από τα social media». Η ουσία είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να ανακάμψει και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η δράση των υπουργών και των στελεχών θα φέρει πολύ σύντομα αποτελέσματα. Η αγωνία για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να δράσει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι εμφανής. Η αντεπίθεση του διμήνου, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, θα έχει μεν ως αιχμή τους υπουργούς και κεντρικούς βουλευτές, αλλά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αναμένεται να συμπεριλάβει όμως και το σύνολο των στελεχών της Ν.Δ. και θα λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να προβάλει το κοινωνικό πρόσωπό της, εμμένοντας στην ανάδειξη μέτρων και ρυθμίσεων που αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών, έπειτα από 5 έτη βαθιάς ύφεσης και πορείας σε μνημονιακό περιβάλλον. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 
 
*** Πεζοπορία στο μονοπάτι της Βελανιδιάς (φωτογραφίες)         
     
 
Πολύ καιρό τώρα έλεγα θα πάω. Μία τύχαινε το ένα, μία το άλλο... Βέβαια, ο βασικός λόγος ήταν ότι τότε ζούσα σε άλλη πόλη. Από την εφημερίδα διάβαζα κάθε φορά τις εμπειρίες των συμμετασχόντων στην εκδρομή, φωτογραφίες, στιγμές, χαμόγελα... και να που τα κατάφερα να βρεθώ κι εγώ στα... δρώμενα!
  Μέρα Κυριακή, 2 Νοέμβρη. Καιρός ιδανικός, ήλιος, αεράκι αναζωογονητικό. Συνάντηση πρωινή, 8.00, στα γραφεία του συλλόγου. Εκεί άνθρωποι όλων των ηλικιών, με χαμόγελο, κάνοντας υπομονή μέχρι να έρθει και ο τελευταίος, περίμεναν τη στιγμή της αναχώρησης. Τελευταίο τσεκάρισμα στη λίστα και... φύγαμε! Τα δύο βανάκια του συλλόγου γέμισαν ασφυκτικά.
Η σημερινή πεζοπορία θα είχε αφετηρία την Ιερά Μονή Βελανιδιάς και κατάληξη… λίγα χιλιόμετρα πριν από το χωριό Νέδουσα. Παρατηρούσα όλη την ώρα τους «συμπεζοπόρους» μου. Μέχρι να φτάσουμε, ευχάριστες συζητήσεις, θέματα, διαθέσεις, οι περισσότεροι ήταν μέλη χρόνια, μα δεν έλειπαν και οι... πρωτάρηδες.
Πολύ γρήγορα βρεθήκαμε στην Ι. Μ. Βελανιδιάς. Ήμασταν και τυχεροί, γιατί ενώ ο χώρος ήταν κλειστός - ψυχή δεν υπήρχε -, ανάμεσά μας βρίσκονταν μια κυρία αρχαιολόγος, η οποία μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για το χώρο, την ιστορία του, για τα έργα που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Ξεκινήσαμε 31 διαφορετικοί άνθρωποι, από 10 χρόνων έως... 65-70, μα όλοι με κάτι κοινό: την αγάπη για τη φύση.
Η διαδρομή ήταν κάπου 7 χιλιόμετρα. Ο δρόμος που πήραμε - μονοπάτι για την ακρίβεια - ήταν εκείνος που χρόνια πριν οι κάτοικοι των χωριών Αλαγονία-Αρτεμισία-Νέδουσα έπαιρναν με τα ζωντανά τους και τις πραμάτειες τους για να φτάσουν στην Καλαμάτα. Μεγάλη ταλαιπωρία, αν σκεφτεί κανείς ότι τότε η διαδρομή αυτή δε γινόταν για χόμπι, αλλά για να αγοράσουν, να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην πόλη, για να κάνουν προμήθειες... φορτωμένοι οι ίδιοι, τα ζώα τους... γυμναστική αναγκαστική!
Σήμερα, το μονοπάτι αυτό ανήκει στους πεζοπόρους. Α... και σε ένα βοσκό που συναντήσαμε στο δρόμο, κρυφογελούσε ο άνθρωπος, άραγε επειδή ήμασταν τόσοι; Επειδή διασκεδάζαμε διασχίζοντας το κακοτράχαλο μονοπάτι; Επειδή άλλη δουλειά δεν είχαμε και... πήραμε τα βουνά; Ίσως την επόμενη φορά μάθω, θα τον ρωτήσω σίγουρα και θα μάθετε κι εσείς!
Μπροστά, αρχηγός η Νατάσα, λαλίστατη και τραγουδιστή. Είχε και γουόκι-τόκι για να μαθαίνει από τη... «σκούπα» τον Αλέκο, αν είναι όλα καλά. Σίγουρα δεν ήταν σκούπα ο άνθρωπος, αλλά έπαιζε το ρόλο αυτό... μαζεύοντας τους τελευταίους. Οι ενδιάμεσοι, ο ένας πίσω από τον άλλον, μιλούσαν προσέχοντας πού πατούσαν, οι πέτρες δεν ήταν σταθερές... πόσα πράγματα έμαθα περπατώντας 5 ώρες. Εντύπωση μου έκανε η ποιότητα των ανθρώπων, η συντροφιά, η ευγενική τους διάθεση, το χιούμορ... μια παρέα όλοι μαζί! Ο ήλιος ανέβαινε ολόλαμπρος, το φιδωτό μονοπάτι έκρυβε και εκπλήξεις: ένα καβούκι από χελώνα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αρκετά πιο κάτω μια γίδα φαρδιά-πλατιά στο χώμα χωρίς ζωή, ένα φιδάκι που ξέχασε να πέσει σε χειμερία νάρκη και λιαζόταν πάνω σε ένα βράχο. Οι κουμαριές στέκονταν στολισμένες με τα κατακόκκινα ζουμερά φρούτα τους, τα σκίντα μοσχομυριστά, φυτά πολλά της ελληνικής φύσης καταπράσινα και υγιέστατα από τις βροχές της εβδομάδας. Κάπου κάπου μικροί πανέμορφοι κρόκοι κίτρινοι στο διάβα μας, μικροί και εύθραυστοι, μα δες πού φύτρωσαν... δεν είχαν, φαίνεται, την ανάγκη να τους θαυμάζουν πολλοί!
-Στάση! φώναξε η Νατάσα. Ευχάριστη η αναγγελία για όλους. Άρχισαν να βγαίνουν από τις τσάντες νερά... σύκα... κάστανα... αυγά... ψωμοτύρι... ό,τι είχε ο καθένας. Πήραμε τις... θερμίδες μας 2-3 φορές σε όλη τη διαδρομή.
Η νοστιμιά της τροφής, όταν βρίσκεται κανείς στη φύση, είναι άλλο πράγμα. Μέχρι και οι ξεχασμένες σταφιδούλες μου που δεν τις προτιμούσα στο σπίτι, εκεί πήραν την αξία που τους έπρεπε!
Ρόντου-πόντου, που έλεγε και η γιαγιά μου, φτάσαμε στις 13.15 στο σημείο που είχαν φέρει ο Μανώλης και ο Κώστας τα αυτοκίνητα του συλλόγου. Επιβιβαστήκαμε, μετρηθήκαμε και... γραμμή για τη Νέδουσα! Τυχαία, την ίδια μέρα εκεί γινόταν ο τερματισμός αγώνων ποδηλάτου βουνού.
Ένας καφές ήταν ό,τι έπρεπε. Ένα το καφενεδάκι, τραπεζάκια έξω, στον ήλιο σαφώς, Νοέμβρης γαρ... Το χωριό ήταν ομορφότατο. Μέσα σε χούνη κτισμένο, με ποτάμι να το διασχίζει, πλατάνια παντού, καπνός από τα τζάκια των 60 κατοίκων του χωριού. Μια ταβερνούλα δίπλα στο καφενείο, έμαθα θα ανοίξει ακόμα μία για τα Σάββατα. Καλαματιανοί, σπεύσατε!
-Αναχώρηση! Φωνάζει η Νατάσα. Όλοι μέσα και γραμμή για τα γραφεία του συλλόγου. Αποχαιρετιστήκαμε εγκάρδια, πήραμε μαζί ό,τι μας είχε προσφερθεί απλόχερα εκείνη την μέρα: το πράσινο, το φως, το φρέσκο αέρα, τα βουνά, τις πέτρες, τη γη, τις μυρωδιές, την συντροφιά... Στο δρόμο για το σπίτι, όλη την ώρα αναλογιζόμουν το δώρο που έκανα στον εαυτό μου...
Της Σοφίας Καλογερά
 
*** Επικίνδυνοι συνειρμοί         
Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις σ’ αυτά που έγραφα προχθές για την απουσία της πνευματικής μας ελίτ από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, όπου θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σκάει μύτη ο διανοούμενος-φιλόσοφος, Στέλιος Ράμφος, την Κυριακή το μεσημέρι στην αίθουσα Acro στην Ιερά Οδό, σε ένα διάλογο με τον Σταύρο Θεοδωράκη, επιβεβαιώνοντας δια της παρουσίας του ότι και να μιλήσει η πνευματική μας ελίτ, μάλλον μας μπερδεύει. «Η παρακμή είναι ο άξονας του προβλήματος μιας χώρας που βυθίζεται με παράπλευρες απώλειες του στιλ οικονομική κρίση. Έστω ότι μαγικά εξαφανίζεται το δημόσιο χρέος, ποιος εγγυάται ότι δε θα ξαναέρθει; Η Χούντα άφησε μηδέν χρέος. Επί Καραμανλή έγινε 30%, επί Ανδρέα έγινε 60%, επί Μητσοτάκη δανειστήκαμε και τα υπόλοιπα τα ξέρουμε» ανέφερε ο κ. Ράμφος. Μάλιστα. Η Χούντα άφησε μηδέν χρέος. Απομονώνει, λοιπόν, ο κάθε ακροδεξιός που έχουμε στη Βουλή, από Βορίδη, Γεωργιάδη και τώρα και Πλεύρη μέχρι Κασιδιάρη και τα λοιπά καλό-παιδα, το ρηθέν του κ. Ράμφου και το κάνει pantiera. Όχι rossa, φυσικά. Και τα λόγια του πεφωτισμένου, πράγματι, ανδρός περνάνε στην κοινωνία, ερμηνεύοντάς τα ο καθένας όπως τον συμφέρει. Είδες η Χούντα, τι παστρικιά (με την καλή έννοια) που ήταν με τα οικονομικά; Φράγκο δε χρωστούσαμε και ήλθαν στη συνέχεια οι δήθεν δημοκράτες και εκτόξευσαν το χρέος στα 350 δισ. ευρώ. Αλήθεια κι αυτό. Όμως, κε Ράμφο μου, με όλο το σεβασμό, μπορεί η Χούντα, επειδή τα οικονομικά μεγέθη τότε ήταν απείρως μικρότερα των σημερινών από τη μια, αλλά κυρίως οι οικονομίες μη παγκοσμιοποιημένες, να μην άφησε χρέος, ωστόσο τα δεινά της επταετίας εκείνης να πάνε και να μην ξανάρθουν. Πολιτικά πήγε την Ελλάδα χρόνια πίσω, κι επειδή και η οικονομία είναι παράγωγο πολιτικής, έασε αυτήν χαίρειν (άφησέ την να πάει στο καλό). Όχι για να αποκρύψεις την αλήθεια, αλλά επειδή ακούγοντας ο χ, ψ, ζ τέτοιου είδους στοιχεία δεν έχει την ικανότητα να τα επεξεργαστεί ανάλογα. Οπότε, γιατί να μην έχουμε Χούντα εσαεί για να μη χρωστάμε, λέω, π.χ., πως μπορεί να σκεφτεί ένα κομμάτι της κοινωνίας. Επικίνδυνοι συνειρμοί, με αφορμή τα λόγια ενός πραγματικά πνευματικού ανθρώπου... - 
 
***  Η ανθρωπιά δε βλάπτει…          
  Τους έχουμε συνηθίσει ως αφελείς (αμερικανάκια) ή ως «φονιάδες των λαών» (από το σχετικό σύνθημα) ή ό,τι άλλο θέλετε, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και την ανθρωπιά τους. Μπορεί όχι σε όλους, αλλά τουλάχιστον στους κατοίκους μιας πόλης στην πολιτεία της Γιούτα που, όπως ίσως είδατε ή διαβάσατε, γιόρτασε πρόωρα τα Χριστούγεννα για χάρη ενός τετράχρονου αγοριού, του Ίθαν, ο οποίος έπασχε από λευχαιμία και θα έχανε τη ζωή του σύντομα, όπως κι έγινε.
Ο άτυχος πιτσιρικάς έπασχε από λευχαιμία από τα δυο του χρόνια και οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του πως ο οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν στη θεραπεία που υποβαλλόταν και δεν είχε πολλά περιθώρια ζωής.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, οι γονείς θέλησαν να κάνουν μαγικές τις τελευταίες ημέρες του 4χρονου κι έτσι όλη η πόλη συνωμότησε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα νωρίτερα. Τόσο οι δρόμοι όσο και όλα τα σπίτια γέμισαν με λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, τάρανδους και Αϊ- Βασίληδες.
Ακόμη και ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός έπαιζε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ένας Αϊ-Βασίλης και περίπου 150 άνθρωποι τραγούδησαν τα κάλαντα στον μικρό Ethan, που «έφυγε» βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την πόλη.
Ομολογώ πως η είδηση με συγκλόνισε. Θα μου πείτε πως υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν παιδιά και ήταν πλέον εύκολο να συσπειρωθούν όλοι και να προσπαθήσουν να του χαρίσουν λίγη χαρά, στις τελευταίες ημέρες ζωής που του απέμεναν.
Κι ας περάσουμε τώρα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και ας έρθουμε στα δικά μας. Αναλογίστηκα αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και στη χώρα μας. Κι εδώ νομίζω ότι έχουμε ευαισθησία σε τέτοια θέματα, αλλά εκτιμώ πως  δε φτάνει σε αυτό το βαθμό. Θεωρώ ότι έχουμε περιχαρακωθεί στον εαυτό μας, ο καθένας με τα προβλήματά του και τις σκοτούρες του, χωρίς να νοιαζόμαστε πολύ πολύ για το τι συμβαίνει στο διπλανό μας. Σίγουρα έχουμε μια δικαιολογία, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Ίσως θα έπρεπε να ξαναγίνουμε πιο κοινωνικοί, να αποκτήσουμε ξανά το ανθρώπινο πρόσωπο που έχουμε. Ποτέ δεν είναι αργά και ποτέ δε θα το μετανιώσουμε…      Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
          harhar@tharrosnews.gr

***  Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Νίκα με Μαντά & Νικολάκου         
            
Χειμώνας… στις σχέσεις προέδρου ΝΟΔΕ και δημάρχου Καλαμάτας
Δηλώσεις Περικλή Μαντά στους ισχυρισμούς του Παναγιώτη Νίκα
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την αυριανή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του κομματικού οργάνου, Περικλής Μαντάς, ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Με αφορμή το θέμα της μετεγκατάστασης των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα, αυτές πέρασαν από... σαράντα κύματα, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένουν τουλάχιστον ψυχρές.
Απαντώντας, λοιπόν, στην ερώτηση, αν θα ακολουθήσει την προτροπή του κ. Νίκα να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, αφού τυγχάνει και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, τόνισε: «Ο πρόεδρος του οργάνου ελέγχεται για τη συμπεριφορά του και τα πεπραγμένα του από τα αρμόδια κομματικά όργανα και μόνο. Κανείς άλλος δε νομιμοποιείται να ζητά κάτι άλλο».
Για τις εξελίξεις στο θέμα με την Μπιρμπίτα, ο κ. Μαντάς σχολίασε ότι ειλικρινά νιώθει ικανοποιημένος από τη δήλωση του κ. Νίκα ότι πρώτα θα πρέπει να κατασκευαστεί ο χώρος εκεί και μετά να μετακινηθούν οι τσιγγάνοι από την Αγία Τριάδα. «Άλλωστε- τόνισε- αυτό δεν είναι απαίτηση δική μου, αλλά των νόμων που ισχύουν».
Στην ερώτηση, αν επιμένει ότι η Μπιρμπίτα είναι ακατάλληλη για να διαμένουν άνθρωποι, σχολίασε ότι κάτι ανάλογο είχε παρατηρήσει τα προηγούμενα χρόνια και ο δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις του, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από τότε. Επομένως, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην αξιολόγηση του χώρου.
Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει στον κ. Νίκα το χώρο για όσο χρονικό διάστημα το θελήσει, αρκεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο: «Από την πλευρά μας, περιμένουμε τα κατάλληλα έγγραφα και από εκεί και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους».
ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
Χαμηλό βαρομετρικό… στη διαχείριση απορριμμάτων
 Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, δήλωσε: «Αποτελεί πάγια τακτική του κ. Νίκα να ασκείται σε τακτικισμούς και σε λαϊκισμούς, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και οι οποίοι προέρχονται από πολιτικούς και πολίτες με ελάχιστη ευσυνειδησία.
Ο κ. Νίκας είναι δήμαρχος Καλαμάτας τις τελευταίες τρεις θητείες και κατείχε για πολλά, επίσης, χρόνια τη θέση ευθύνης του αντινομάρχη, χωρίς να θέλει να θυμάται ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων.
Η στάση του είναι ξεκάθαρα αντιφατική, αφού, αφενός, υποστηρίζει ότι οι Δήμοι θα πρέπει να υπογράψουν τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφετέρου δε, επιχαίρει γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, “δικαιώθηκαν οι προβλέψεις του και ότι ο διαγωνισμός βρίσκει τοίχο”.
Ο κ. δήμαρχος τοποθετείται καταφανώς απέναντι στους δημότες του, οι οποίοι πρόσφατα τον τίμησαν με την ψήφο τους, και αδιαφορεί για το συμφέρον των πολιτών.
Οι βολές του κ. Νίκα κατά της Περιφέρειας έχουν αποκτήσει το χαρακτήρα εμμονικού αυτοσκοπού, τη στιγμή μάλιστα που “διατείνεται την ανάγκη για συνεργασία”.
Ας μας πει, επιτέλους, ο κ. δήμαρχος τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας. Πού πηγαίνουν τόσα χρόνια τα σκουπίδια της Καλαμάτας και πόσα χρήματα των δημοτών έχουν δαπανηθεί για αυτό το σκοπό;
Μήπως θα ήταν καλύτερα να μην προκαλεί με τις δηλώσεις του, τουλάχιστον μέχρι να διελευκανθεί πλήρως η περίπτωση που διερευνά η δικαιοσύνη για τα σκουπίδια της Καλαμάτας στο δάσος της Φολόης; Είναι περήφανος που ο Ταΰγετος έχει μεταβληθεί σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων;
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει τη μεγάλη της προσπάθεια για την οριστική λύση του προβλήματος που θα επέλθει με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είμαστε σίγουροι για την αγαστή συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ και το σύνολο των Δημοτικών Αρχών, για να επιτύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε πρότυπη Περιφέρεια της αειφορίας».  Α.Π. 
 
***   Οδηγίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που πλησιάζουν στην Καλαμάτα (αναλυτική πρόγνωση)         
    
Οδηγίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Η Γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα:
 
~ Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να μην παραμένουν σε υπόγεια κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
 Αναλυτική πρόβλεψη εδώ 

*** Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ζητά ο κ. Νίκας 

Επιστολή για την αναγκαιότητα να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, απέστειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Ο δήμαρχος τονίζει πως «η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στέρησε από τους Δήμους της χώρας και, κατά συνέπεια, από το Δήμο Καλαμάτας, ένα βασικό και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη λειτουργία των πόλεων και των περιαστικών περιοχών, τη Δημοτική Αστυνομία. Δυστυχώς, η μεταφορά του προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία ουδέν έχει αποδώσει, καθώς ακόμη δεν τους έχουν δοθεί καθήκοντα ανάλογα με εκείνα που είχαν, ενώ και η Τροχαία αδυνατεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και κάλυψης τεράστιων περιοχών, να μας συνδράμει στο αντικείμενό της». Επισημαίνει, δε, ότι «χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία της πόλης, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, καθώς παρουσιάζονται οι εξής δυσεπίλυτες καταστάσεις, ενδεικτικά: α) άναρχη στάθμευση και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, β) κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από καταστηματάρχες πέραν της επιφάνειας για την οποίαν έχουν καταβάλει τέλη, γ) αναγραφή συνθημάτων σε δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους, δ) επικόλληση αυτοκόλλητων σε πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης αλλά και σε φανάρια και καθρέπτες, με αποτέλεσμα την αχρήστευσή τους, ε) κλάδεμα ή αποφύλλωση (!) δένδρων που έχει φυτεύσει και συντηρεί με κόπο ο Δήμος, καθώς και κάθε άλλου είδους βανδαλισμοί εναντίον του πρασίνου, στ) απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, ζ) ρύπανση υδάτινων αποδεκτών. Τα παραπάνω και άλλα ανακύπτοντα προβλήματα είναι αδύνατον να ελεγχθούν και επιλυθούν από το Τμήμα Αδειών και Ελέγχου που έχουμε συστήσει, το οποίο είναι ολιγομελές και χωρίς τη δυνατότητα των παρεμβάσεων στις οποίες μπορούσε να προχωρήσει η Δημοτική Αστυνομία. Επιπλέον, λόγω μη υπάρξεως της Δημοτικής Αστυνομίας καταγράφεται και σοβαρή απώλεια εσόδων, από την ελεγχόμενη στάθμευση, τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.λπ.». Ο Π. Νίκας καταλήγει υπογραμμίζοντας την «αδήριτη και άμεση ανάγκη» για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, «διότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η επίλυση ζητημάτων που παραλύουν τη λειτουργία της πόλης και των υπολοίπων περιοχών του Δήμου μας». - 

***  Συλλήψεις 21 ατόμων σε αστυνομική επιχείρηση σε Μεσσηνία και Αργολίδα         
           
Συνολικά 21 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που διενεργήθηκε την Τετάρτη σε Αργολίδα και Μεσσηνία.
Κατά την επιχείρηση έγιναν έλεγχοι σε 380 άτομα, καθώς και σε 313 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 103 συνολικά  άτομα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συνελήφθησαν στη Μεσσηνία πέντε Ρομά για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, δύο Έλληνες για καταδικαστικά έγγραφα, τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού, καθώς και δύο αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Στην Αργολίδα συνελήφθησαν ένας Έλληνας γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο ύψους 98.695,19 ευρώ, ένας Έλληνας για καταδικαστικό έγγραφο, καθώς και πέντε αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Επίσης, βεβαιώθηκαν συνολικά εκατόν δεκαπέντε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και μία  παράβαση για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

***   Επιφυλάξεις για τα εναλλακτικά αντιβιοτικά
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology» παρουσιάζει μια εναλλακτική φόρμουλα απέναντι στα παραδοσιακά αντιβιοτικά, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος της νέας ουσίας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μολύνσεων από βακτηριακές μολύνσεις. Η διάθεση μιας νέας ουσίας στην αγορά συνήθως πρέπει να περάσει πρώτα από μία μακρά διαδικασία πειραμάτων και ελέγχων καταλληλότητας. Εντούτοις, η εταιρεία βιοϊατρικής startup Lasco με έδρα τη Γενεύη, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη κλινικών δοκιμών για την εναλλακτική ουσία με αντιβιοτική δράση που παρασκεύασε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η νέα ουσία ενδέχεται να είναι σε θέση στο μέλλον να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά.
Εστιάζοντας στα λιποσώματα
Oι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνητά νανοσωματίδια από λιπίδια ή αλλιώς λιποσώματα, τα οποία είναι γνωστά και ως CAL02. Tα λιποσώματα έχουν σφαιρική δομή, μοιάζουν με τη μεμβράνη των ανθρώπινων κυττάρων και όταν εισέρχονται στον οργανισμό έχουν την ικανότητα να προσελκύουν τις τοξίνες, οι οποίες παράγοντα από τα βακτήρια προκαλώντας μολύνσεις. «Οι τοξίνες προσκολλώνται στα λιποσώματα αντί να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού κι έτσι παγιδεύονται εκεί», εξηγεί η Ανέτε Ντρέγκερ, μία εκ των επιμελητών της έρευνας. Η Ντρέγκερ εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Σε συνέντευξη της στη Deutsche Welle περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η δεκαοκταμελής επιστημονική ομάδα έφτασε στην παρασκευή της συγκεκριμένης ουσίας. Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα «επισκευάζουν» τη μεμβράνη τους αφότου μολυνθούν από τοξίνες βακτηρίων. «Τα λιποσώματα που κατασκευάσαμε αποτελούν ένα πιο εξελιγμένο και σταθερό αντίγραφο αυτών των περιοχών», εξηγεί η Ντρέγκερ. Με τον τρόπο αυτό τα λιποσώματα είναι αυτά που επιφορτίζονται με την αντιμετώπιση των «εισβολέων» και ειδικότερα των τοξινών που εκλύουν.
«Αντίδοτο» στην ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων μόλις τον τελευταίο αιώνα. Καθόλη αυτή την χρονική περίοδο τα βακτήρια κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στο νέο αυτό «περιβάλλον» με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές ουσίες. Η ανθεκτικότητα αυτή μάλιστα περνάει από γενιά σε γενιά βακτηρίων. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μη σωστής χρήσης των αντιβιοτικών. Από τη μία πλευρά η υπερβολική χορήγησή τους και από την άλλη η λανθασμένη χρήση τους έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου DAK, oι γερμανοί γιατροί συχνά συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία αντιβιοτικά, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του κατέγραψε μόνο το 2012 450.000 περιπτώσεις ανθεκτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού σε πολλά σκευάσματα κατά της φυματίωσης καθώς επίσης και σε πολλά φάρμακα κατά κοινών λοιμώξεων. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων σε ευάλωτους ή βαριά άρρωστους οργανισμούς.
Σκεπτικισμός από μερίδα επιστημόνων
Παρά το γεγονός ότι νέες ουσίες που μπορούν να δράσουν ως εναλλακτικά αντιβιοτικά είναι σήμερα επιστημονικό ζητούμενο, εντούτοις πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στην προτεινόμενη θεραπεία με λιποσώματα. Ο διευθυντής του τμήματος κλινικών πειραμάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γιένα, για παράδειγμα, εμφανίζεται απαισιόδοξος απέναντι στην αποτελεσματικότητά του. Ο ίδιος ανέφερε στη DW ότι σειρά αντίστοιχων μελετών πάνω στα λιποσώματα αλλά και στα φωσφολιπίδια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τελικά να λειτουργήσουν θεραπευτικά. «Όλες αυτές οι δοκιμές απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ειδικός εξηγώντας ότι το πρόβλημα, κατά τη γνώμη του, έγκειται στο ότι τα λιποσώματα δεν σκοτώνουν στην πράξη τα βακτήρια. Sonya Angelica Diehn / Δήμητρα Κυρανούδη

***  Αντιμετώπιση του διαβήτη με φαρμακευτική αγωγή
Oι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για τα άτομα που πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Και εκείνα, όμως, που πάσχουν από μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μπορεί να χρειαστούν κάποια μορφή φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να ελέγξουν τη διαταραχή τους.
Φαρμακευτική αγωγή για τον τύπου 2 διαβήτη
Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη δισκίων για τα άτομα που πάσχουν από μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη: 1) σουλφονιλουρίες 2) διγουανίδια 3) ακαρβόζη και 4) θειαζολιδινεδιόνες. 
Όλα αυτά έχουν τη γενική ονομασία υπογλυκαιμικές ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα και μπορεί να ληφθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό. Τα περισσότερα άτομα με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη διαπιστώνουν ότι με αυτή τη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής διατηρούν τον διαβήτη τους υπό έλεγχο, παρόλο που ίσως χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να βρουν τον συνδυασμό ή τη δόση που τους ταιριάζει περισσότερο. Αν παρουσιάσετε ανεπιθύμητες ενέργειες ή ανακαλύψετε ότι τα επίπεδα σακχάρου σας είναι υψηλότερα από όσο θα έπρεπε, καλό είναι να επισκεφθείτε άλλη μια φορά τον γιατρό σας, προκειμένου να συζητήσετε πιθανές αλλαγές στην αγωγή σας.
Σουλφονιλουρίες
Oι ουσίες αυτές δρουν διεγείροντας το πάγκρεας, ώστε να αποδεσμεύσει την αποθηκευμένη ινσουλίνη. Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυξάνουν εμμέσως τα επίπεδα της ινσουλίνης και κατ, αυτό τον τρόπο βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να θυμάστε ότι, μολονότι δεν παίρνετε ινσουλίνη, τα δισκία αυτά έχουν ένα παρεμφερές αποτέλεσμα, διότι αυξάνουν την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα και είναι πιθανό να την αυξήσουν υπερβολικά. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τα επίπεδα σακχάρου σας θα μειωθούν υπερβολικά και μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να τρωτε τακτικά γεύματα και να παίρνετε τα δισκία σας είτε με το φαγητό είτε αμέσως πριν.
Όπως η ινσουλίνη, έτσι και οι σουλφονιλουρίες μπορεί να είναι ταχείας, μεσαίας ή βραδείας δράσης και πρέπει να λαμβάνονται μία, δύο ή τρεις φορές την ημέρα, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία δρουν. Τα βραδείας δράσης φάρμακα δεν ταιριάζουν πάντα στους ηλικιωμένους ανθρώπους ή εκείνους που δυσκολεύονται, λόγω του τρόπου ζωής τους, να τρωνε τακτικά γεύματα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας.
Εκτός, όμως, από τον κίνδυνο της μείωσης των επιπέδων σακχάρου, τα περισσότερα άτομα που παίρνουν σουλφονιλουρίες διαπιστώνουν ότι έχουν λίγες, αν όχι καθόλου, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο ενοχλητική, πιθανώς, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται το πρόσωπό τους να εξάπτεται και να κοκκινίζει όταν πίνουν αλκοόλ. Τα ακριβή αίτια αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας παραμένουν άγνωστα. Όπως θα ανακαλύψετε σύντομα όταν αρχίσετε να τις παίρνετε, το γεγονός ότι οι σουλφονιλουρίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου σας θα σας κάνει να αισθάνεστε έντονο αίσθημα πείνας και αν δεν προσέξετε, μπορεί να αυξήσετε πολύ το σωματικό βάρος σας. Oρισμένα άτομα δεν μπορούν να πάρουν σουλφονιλουρίες διότι είναι αλλεργικά σε αυτές· αν είστε αλλεργικός στο αντιβιοτικό Septrin, είναι πιθανό να έχετε αλλεργία και στις σουλφονιλουρίες.
Διγουανίδια
Αυτό το είδος φαρμάκου χρησιμοποιείται περισσότερο από 50 χρόνια και το μόνο διαθέσιμο στη Μεγάλη Βρετανία είναι η μετφορμίνη. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πώς ενεργεί, αλλά φαίνεται ότι επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τα έντερα και ίσως επίσης να έχει μία ακόμα πιο πολύπλοκη επίπτωση στο ήπαρ. Κατά συνέπεια, δεν μπορείτε να το πάρετε αν πάσχετε από οποιαδήποτε ασθένεια του ήπατος και καλό είναι επίσης να αποφεύγεται από ασθενείς με προβλήματα στους νεφρούς. Όταν παίρνετε διγουανίδια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν υπερβολική μείωση των επιπέδων σακχάρου σας, διότι δεν διεγείρουν την αποδέσμευση ινσουλίνης. Χορηγούνται συχνά σε υπέρβαρα άτομα, διότι δεν προκαλούν αίσθημα πείνας και δεν επιφέρουν αύξηση βάρους. Συνήθως ξεκινά κανείς με μία μικρή δόση και στη συνέχεια αυξάνει σταδιακά, καθώς συνηθίζει, την ποσότητα που λαμβάνει. Oι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι στομαχικές διαταραχές - ναυτία και διάρροια - και ορισμένα άτομα υποχρεώνονται να το σταματήσουν λόγω αυτού του προβλήματος.
Ακαρβόζη
Το φάρμακο αυτό ενεργεί διαφορετικά από τις άλλες δια του στόματος λαμβανόμενες υπογλυκαιμικές ουσίες. Επεμβαίνοντας, με τη διάσπαση των υδατανθράκων σε σάκχαρο, εμποδίζει το σώμα σας να απορροφήσει γλυκόζη από την τροφή. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι περισσότερα σάκχαρα παραμένουν χωρίς να απορροφηθούν στο παχύ έντερο, όπου «καραδοκούν» πολλά βακτηρίδια και μικροοργανισμοί. Αυτά τρέφονται από το περίσσιο σάκχαρο και πολλαπλασιάζονται, κάτι που μπορεί να επιφέρει διάρροια και τυμπανισμό. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς, αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ή έχετε την τάση να είστε υπέρβαροι.
Θειαζολιδινεδιόνες
Αυτή η νέα κατηγορία φαρμάκων αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επιτρέπει, έτσι, στην ορμόνη να μειώσει πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου. Το πρώτο φάρμακο αυτής της ομάδας, η τρογλυταζόνη, χρησιμοποιείτο στη Μεγάλη Βρετανία και είχε αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό, αλλά αποσύρθηκε προσωρινά λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών στο ήπαρ. Στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να κυκλοφορήσουν περισσότερα τέτοια φάρμακα. Καθώς ούτε κι αυτά τα δισκία διεγείρουν την αποδέσμευση της ινσουλίνης, δεν υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας (χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και πρόσληψης βάρους.  health.in.gr
 
***Αγιάζι  αθλητικής  ενημέρωσης  :
*** Εκτός εθνικής και ο Μήτρογλου, έκπληξη με Μπακάκη από τον Ρανιέρι
Για το ματς με τα Νησιά Φερόε
Εκτός εθνικής και ο Μήτρογλου, έκπληξη με Μπακάκη από τον Ρανιέρι
Μετά τον αποκλεισμό του Γιώργου Σαμαρά ήρθε μία ακόμα μεγάλη έκπληξη από τον Κλαούντιο Ρανιέρι για το ματς της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2016 με Νησιά Φερόε και στο φιλικό με τη Σερβία. Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός τον Κώστα Μήτρογλου, αλλά και τον Παναγιώτη Ταχτσίδη.
Αντίθετα κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ο Μπακάκης της ΑΕΚ, που είναι ο δεύτερος «κιτρινόμαυρος» στην αποστολή της Εθνικής.
Παράλληλα ο Φάνης Γκέκας παρέμεινε στις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή, καθώς συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις στο τουρκικό πρωτάθλημα.
Αναλυτικά η αποστολή: Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Μανωλάς, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καράμπελας, Τοροσίδης, Μπακάκης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Τζιόλης, Σάμαρης, Μάνταλος, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Μαυρίας, Καρέλης, Γκέκας.
***   Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων στην Ευρωλίγκα έχει ως εξής:
Live Ερυθρός Αστέρας - ΟΣΦΠ (14-13 10') για το 4Χ4
1ος ΌΜΙΛΟΣ

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Σάσαρι (Ιταλία) 115-94 .-^

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου
Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  66-76.-^
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 77-71 .-^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ν-Η Β.

Ρεάλ Μαδρίτης 4-0 8
Ζαλγκίρις Κάουνας 3-1 7
Αναντολού Εφές 3-1 7
Ούνιξ Καζάν 1-3 5
Νίζνι Νόβγκοροντ 1-2 4
Σάσαρι 0-4 4

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Τσεντεβίτα (Κροατία)  73-83 .-^

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μάλαγα (Ισπανία)  95-85 .-^
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Λιμόζ (Γαλλία)  89-66 .-^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4-0 8
Μάλαγα 3-1 7
Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-2 6
Λιμόζ 1-3 5
Τσεντεβίτα 1-3 5
Άλμπα Βερολίνου 1-3 5

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου

Τούροβ Ζγκόρζελετς (Πολωνία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)  89-78 .-^
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  78-80 .- ^

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία 90-63  , ( 44-30 ) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-13 , 44-30 , 71-43 , 90-63 .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Μπαρτσελόνα 4-0 8
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1 7
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 2-2 6
Μπάγερν Μονάχου 1-3 5
Αρμάνι Μιλάνο 1-3 5
Τούροβ Ζγκόρζελετς 1-3 5

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)  57-62 , (26-37) .- ^
Βαλένθια (Ισπανία)-Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)  79-69 .-^
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Νεπτούνας (Λιθουανία)  94-68 .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-0 8
Ερυθρός Αστέρας 2-2 6
Λαμποράλ Κούτσα 2-2 6
Γαλατασαράι 2-2 6
Νεπτούνας 1-3 5
Βαλένθια 1-3 5
  
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα:

Α’ Όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης-Σάσαρι 115-94 .-^
Νίζνι-Αναντολού Εφές 66-76 .-^
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης 77-71 .-^
Βαθμολογία: Ρεάλ 4-0, Ζαλγκίρις 3-1, Εφές 3-1, Ούνιξ 1-3, Νίζνι 1-3, Σάσαρι 0-4.

Β’ Όμιλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τσεντεβίτα 73-83 .-^
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ουνικάχα Μάλαγα   95-85 .-^
Άλμπα Βερολίνου-Λιμόζ     89-66 .-^
Βαθμολογία: ΤΣΣΚΑ 4-0, Μάλαγα 3-1, Μακάμπι 2-2, Λιμόζ 1-3, Τσεντεβίτα 1-3, Άλμπα 1-3.

Γ’ Όμιλος
Τουρόβ-Μπάγερν Μονάχου 89-78 .-^
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Μπαρτσελόνα 78-80 .-^
Παναθηναϊκός-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο   90-63  .-^
Βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 4-0, Παναθηναϊκός 3-1, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 2-2, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 1-3, Τουρόβ 1-3, Μπάγερν 1-3.

Δ’ Όμιλος
Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός  57-62 .-^
Βαλένθια-Λαμποράλ Κούτσα  79-69 .-^
Γαλατάσαραϊ-Νεπτούνας   94-68 .- ^
Βαθμολογία: Ολυμπιακός 4-0, Ερυθρός Αστέρας 2-2, Λαμποράλ Κούτσα 2-2, Γαλατάσαραϊ 2-2, Νεπτούνας 1-3, Βαλένθια 1-3.
 
 
 
  

***  VIDEO-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:        
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3743    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2205     video.-               
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2195    video.- 
Σύνολον                                                        8143    βίντεο   .-

 ~ttp://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2624   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    699.–
~ https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   257 .-
~ http://www.twitter.com/stamos01/ 260/194/8 ,
 

~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης   Παρασκευή  31  Οκτωβρίου  2014    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/31-2014.html ,.-  
Επιλογές  όμορφων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Παρασκευή 31 Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/31-2014.html .-
~
https://www.facebook.com/grhawkgr , = Γιώργος Ανεστόπουλος .-


 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014 :
~** Άρωμα  ενημέρωσης στην εφημερίδα  μας  Σάββατο  01  Νοεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
  : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .- 
~ Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 01 και 02 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/01-02-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης η Εφημερίδα μας Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/02-2014.html .- 
~  Άρωμα  ενημέρωσης ,  η Εφημερίδα  μας  , Δευτέρα  03 Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/03-2014.html ,.-  
~   Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  05 Νοεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-  
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  06 Νοεμβρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html  ,.
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/07-2014.html ,.-

***  ΕΚΔΡΟΜΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ :  
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-           
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος
03-Αυγούστου
  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
~  όμορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~   Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~ Ένα  εξαήμερον   διακοπών  διαδρομών στην Κρήτη  23  με  28 Αυγούστου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/08/23-28-2014.html ,.-  
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνέχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html 
~ Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.-
~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-
~   ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014
,  Παρασκευή  24 Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος Γ΄   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-24-2014.html ,.-
~

*** ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-    ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014 .-
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-23-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 23 Ιουνίου 2014.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/06/2014-24-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 24  Ιουνίου  2014 . 
  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-25-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html  
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~** ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html
~   Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-   
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.- 
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.- ~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-               
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-   
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~1 ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~ 1 Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .~ ~ Επιλογές αναρτήσεων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-   
~Επιλογές  Αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  10  Οκτωβρίου  2014     :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html .-   
~Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
 ~  Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 30 Οκτωβρίου  2014  :    http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/30-2014.html  .- 
~  Επιλογές  όμορφων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Παρασκευή 31 Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/31-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~  Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου