ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Ιουνίου  2014  :
Γέφυρα  της  Εγνατίας  οδού  από το Μέτσοβο 2014 .

Αρχοντικό βαρόνου Μιχάλη Τοσίτσα Μουσείο  στο Μέτσοβο  2014 .-
 
***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :
Ι.Μ.Σωτήρος ή  Μεγάλο Μετέωρο  στα  ΜΕΤΕΩΡΑ  της Καλαμπάκας  

***  Με τα φώτα στραμμένα στον Γκ.Χαρδούβελη ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση
~ Με τα φώτα στραμμένα πάνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον πρωθυπουργό, τελέστηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την οποία απαρτίζουν 46 άτομα, με 17 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι υπουργοί (Χαρδούβελης Οικονομικών, Λοβέρδος Παιδείας, Κικίλιας Δημόσιας Τάξης, Βορίδης Υγείας, Τασούλας Πολιτισμού, Καρασμάνης Αγρ. Ανάπτυξης, Ντινόπουλος Εσωτερικών, Ορφανός Μακεδονίας-Θράκης). Δεκατρία άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
~  Στην τελετή ορκωμοσίας δεν παρέστη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος,, ο οποίος πριν από λίγη ώρα πήρε εξιτήριο από το νοσκομείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστεί στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
~** Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει αμέσως μετά, έχει ως εξής:

Υπουργείο ΕξωτερικώνΥπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο ΟικονομικώνΥπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο ΆμυναςΥπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Γ.Λαμπρόπουλος

Υπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός: Αργ.Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γ.Ντόλιος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΥπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδ.Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλ.Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κ.Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κ.Τασούλας
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Ν.Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γ.Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Yφυπουργός: Γ.Πλακιωτάκης
Υφυπουργός: Αντ.Μπέζας

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Κ.Παπακώστα
Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γ.Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Π.Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Βούλτεψη

Newsroom ΔΟΛ

*** Είχαν άγιο…

 Περίεργο ατύχημα σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στο Μελιγαλά, όταν μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο έπεσε σε σπίτι και το γκρέμισε - ευτυχώς δε, που δεν ήταν μέσα κανείς και αποφεύχθηκαν τραγικές καταστάσεις. Το φορτηγό, που χρησιμοποιείται σε έργα, για άγνωστο ακόμη λόγο έφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στο πρώτο σπίτι του Μελιγαλά, κοντά στις γραμμές του σιδηρόδρομου. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με τη γυναίκα του έλειπαν στην Αθήνα, όμως στην αυλή βρίσκονταν άνθρωποι που πότιζαν, χωρίς να πάθουν τίποτα, πέρα από ένα αναπάντεχο σοκ. Α.Π. - 

*** Βαθύ γαλάζιο σε Δυτική Μάνη και Τριφυλία         
          
  
   
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
   Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Τη σελίδα της Ειδικής  Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ με το «Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας» μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες που επιθυμούν να διαπιστώσουν αν μία παραλία είναι καθαρή ή όχι.
Σύμφωνα με το υπουργείο, βαθύ γαλάζιο είναι το χρώμα των παραλιών στη Δυτική Μάνη και στην Τριφυλία, πολύ ικανοποιητικό είναι στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη, ενώ σε κάποιες περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος η κατάσταση είναι προβληματική.
Τα παραπάνω αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αυτά του διεθνούς οργανισμού, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το «Θάρρος».
Γενικότερα, η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης αφορά 2.150 σημεία (ακτές) της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών, ενώ αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το 2013.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το 94% περίπου των υδάτων κολύμβησης ταξινομείται σε εξαιρετική ποιότητα, ενώ πρακτικά το σύνολο (99,8%) είναι κατάλληλο για κολύμβηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Σε κάθε σημείο δειγματοληψίας πρέπει να λαμβάνεται ένα δείγμα λίγο πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου. Οι ημερομηνίες δειγματοληψίας πρέπει να κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, να διενεργείται μία δειγματοληψία / ανάλυση ανά μήνα και το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών να μην υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες.
Η συχνότητα αυτή πρέπει να τηρείται αυστηρά, διότι η αξιολόγηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης γίνεται κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, η οποία προϋποθέτει ικανό αριθμό δειγμάτων, όπως αυτός καθορίζεται και στη σχετική Οδηγία 2006/7/ΕΚ.

*** «Όχι» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, άρχισαν και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας          
           
Ολοένα και περισσότερες άρχισαν να γίνονται και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.
Μετά την Κρήτη, όπου το συγκεκριμένο θέμα λόγω «γειτνίασης» με την επίμαχη περιοχή είναι μείζονος σημασίας και γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ακολούθησε προ ημερών σχετική συγκέντρωση στο Γύθειο.
Στη Μεσσηνία δεν έχει, μέχρι στιγμής οργανωθεί κινητοποίηση. Πρωτοποριακό αποδείχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που έλαβε σχετικό ψήφισμα, χωρίς να υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα από τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια.
Ζητήσαμε να μάθουμε τις απόψεις των κομμάτων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο ζήτημα, που «απειλεί» να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκρή θάλασσα, στην περίπτωση ατυχήματος, αφού θα καταστραφεί κάθε ίχνος ζωής, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές). Απουσιάζει μόνο η έκφραση άποψης από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ., παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Π. Μαντά.
Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, Ευάγγ. Πισσίας, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται από τις 24 Μαΐου και έως τις 15 Ιουλίου η αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.
Είναι το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο «Cape Ray», ενώ ο κ. Πισσίας γνωστοποίησε πως
ομάδα ακτιβιστών θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο "Cape Ray" μαζί με αλιείς.
  ΝΕ Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας, επικαλέστηκε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται όλες τις κρίσεις: τη σιωπή και το κουκούλωμα.
Με πρόσχημα το στρατιωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης επιβάλλει απόλυτη αδιαφάνεια και δεν απαντά σε απλά ερωτήματα:
Γιατί η (παράνομη κατά τους διεθνείς κανόνες) περιφορά των χημικών όπλων ανά τη Μεσόγειο;
Γιατί η επιλογή της επεξεργασίας τους εν πλω που ενέχει πολύ μεγάλους και άγνωστους κινδύνους (ακόμη και από απλή κακοκαιρία);
Γιατί όχι επεξεργασία τους στη στεριά και, μάλιστα, από τις εταιρείες που τα παρασκεύασαν;
Γιατί η κατά τα άλλα υποτιθέμενη  περιβαλλοντικά ευαίσθητη Ευρώπη, υπό ελληνική προεδρία, δεν έχει αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την κινούμενη καταστροφή για τη Μεσόγειο, αλλά σιώπησε, και ούτε καν ζήτησε, έστω, εκτίμηση κινδύνων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος;
Το δυναμικό και επίμονο κίνημα κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, όχι μόνο επιμένει να ρωτά, αλλά οργανώνει συνεχώς νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας τον αγώνα του».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, σε δήλωσή του καλεί σε συγκρότηση παμμεσσηνιακού μετώπου με το αίτημα «Όχι στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο» και σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα παλλαϊκό κίνημα, για να αποτρέψει την επικίνδυνη επιχείρηση της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
  ΝΕ Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ
Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να ενημερώσει το λαό και τα κόμματα για την κατάσταση που υπάρχει, ανέφερε ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως αν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεων για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, με την καθοδήγηση της επιστημονικής κοινότητας.
  ΤΕ Μεσσηνίας ΚΚΕ
Ο γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Ν. Κουτουμάνος, δήλωσε: «Μετά την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στον ΟΗΕ, αναδεικνύεται ένα νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η προσπάθειά τους να απορρίψουν τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο. Μετά την απροκάλυπτη επέμβασή τους και το διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν σε βάρος των λαών της περιοχής ένα νέο έγκλημα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την υποκρισία της δήθεν "πράσινης" Ε.Ε.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή (3.2.14) μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών “Έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας, όσον αφορά στον οριστικό τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων και προς τις ΗΠΑ”, μαζί με ευχολόγια του τύπου: “Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η διαδικασία καταστροφής να μην οδηγήσει σε άλλους κινδύνους”, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν και την επικινδυνότητα.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που θα μας προστάτευε από τους εχθρούς, τελικά δεν μπορεί να μας προστατέψει ούτε από τα χημικά απόβλητα της συμμαχίας! Η δε συμμετοχή της στην Ε.Ε. που είναι, υποτίθεται, του “περιβάλλοντος” και της “οικολογίας”, είναι ακόμα πιο υποκριτική, καθώς οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Τι  λένε οι πάσης φύσεως υποστηριχτές τους; Μήπως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθούμε;
Είναι φανερό πως πρόκειται για ακόμη μια από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στους ΕυρωΝΑΤΟικούς: Οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους και σιδηρόδρομους για να χτυπήσουν τους λαούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Τώρα δίνουν και τα νερά της Μεσογείου για να εναποτεθούν τα χημικά!
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε που λέμε ότι ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτε άλλο πέρα από καινούρια δεινά, με τη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να προβληματιστούν και να βγάλουν  συμπεράσματα για τις δυνάμεις που τους στηρίζουν. Όλα τα κόμματα, η συγκυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αμφισβητεί την συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στηρίζουν τις αιτίες των πολέμων και σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα!»
 ΔΗΜΑΡ
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Μπάμπης Βακαλόπουλος, επισήμανε τον κίνδυνο μετατροπής της Μεσογείου σε περιβαλλοντική βόμβα. «Η μοναδική οριστική λύση δεν είναι η τυπική απαγόρευση χρήσης των όπλων χημικού πολέμου, αλλά και η λήψη μέτρων αποτροπής της κατασκευής και πυρηνικού οπλοστασίου από όλες τις χώρες.
Φορείς και κάτοικοι θα πρέπει να εναντιωθούμε και να εκφράσουμε την αντίδρασή μας, ώστε να μην επιτραπεί η εν πλω υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας με τις όποιες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης και φιλίας και όχι σε χώρο καταστροφής τοξικών όπλων», είπε χαρακτηριστικά.
  Οικολόγοι Πράσινοι
Από την πλευρά της, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ανέφερε πως το κόμμα της είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα στη Μεσσηνία, με παρεμβάσεις και δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Και συνέχισε: «Η υπόθεση της καταστροφής στη γειτονιά μας του μεγαλύτερου οπλοστασίου χημικών όπλων στον κόσμο είναι πολύ σοβαρή. Οφείλουμε να ανησυχούμε και να αντιδρούμε με την ανάλογη σοβαρότητα.
Η καταστροφή των χημικών όπλων αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, αφού δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη.
Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ηθικής ταυτόχρονα ότι χώρες που πωλούν και κερδίζουν από το εμπόριό τους θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος και την ευθύνη της καταστροφής τους.
Η διεθνής κοινότητα επιμένει να υπεκφεύγει των ευθυνών που προκύπτουν από το ότι ναι μεν τέτοια όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται, αλλά ασφαλές και διαφανώς διαχειριζόμενο κέντρο καταστροφής τους δεν υπάρχει. H μυστικότητα της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονη ανησυχία στις κοινωνίες των κρατών της Μεσογείου.
Το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης δεν αποτελεί δικαιολογία για την ουσιαστική απουσία ενημέρωσης από διεθνείς, διακρατικούς και εθνικούς φορείς και οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες είναι ελλιπής και αναποτελεσματική.
Τα συγκεκριμένα χημικά όπλα αποτελούν μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, που απειλούν με πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με καταστροφή του οικοσυστήματος και των ζωντανών οργανισμών.
Οι επιστήμονες μιλούν για μία εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες πράξη, που απειλεί τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον,  αλλά και την οικονομία όλης της περιοχής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Η προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Μεσογείου οφείλει να είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη και δεν αφορά μόνο στην επικείμενη επιχείρηση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση στα θέματα ρύπανσης της Μεσογείου, αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση σε σχέση με την διακίνηση και διάθεση τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων. Δεν τολμώ να σκεφτώ τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι ανάγκη να αποτραπεί ή τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στην επιτροπή που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες καταστροφής. Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της μη ρύπανσης της Μεσογείου, αλλά και ανάληψης ευθυνών σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.  Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο επιτηρητή της διαδικασίας και εγγυητή της συνεχούς, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης της κοινωνίας. Η κυβέρνηση να απαιτήσει απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία με βάση σαφείς κανόνες περιβαλλοντικής ασφάλειας για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Υιοθετούμε την πρόταση να αναδεχθεί η Μεσόγειος τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Δεσμευόμαστε, έστω και τώρα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και καλούμε πολίτες και φορείς της Μεσσηνίας να μας συμπαρασταθούν, γιατί μας αφορά όλους».
  Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας
Σε ψήφισμά του, που πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σαράντος Κουκούμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εκφράζει την «ομόφωνη αντίδρασή του στην απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τη συγκατάθεση και της ελληνικής κυβέρνησης, να καταστρέψουν εκατοντάδες τόνους χημικών, προερχόμενα από τη Συρία, στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης και η εναπόθεσή τους στο βυθό της θάλασσας εγκυμονούν τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και καταστροφής ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος καταδεικνύεται και από την απόφαση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας να απαγορευτεί η αλιεία στις περιοχές αυτές από 22/5 έως 22/7. Κανείς δεν εγγυάται ότι και μετά την παρέλευση της απαγόρευσης τα υπολείμματα των χημικών δε θα περάσουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Τεράστιες, επίσης, θα είναι οι συνέπειες για τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την αλιεία περιοχών, όπως του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνίδα Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη, να αντιδράσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το τεράστιο επαπειλούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Οι λαοί της Μεσογείου δεν είναι υπεύθυνοι για τις τεράστιες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστές για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Αυτοί που δημιούργησαν τα χημικά και τροφοδοτούν τους πολέμους, να αναλάβουν τις συνέπειες και να υποδεχθούν και να διαχειριστούν οι ίδιοι την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που κατασκεύασαν».
  Περιφέρεια Πελοποννήσου
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, ανέφερε: «Εξαρχής η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόταν σε εγρήγορση και σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων για την αποτροπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Θεωρούμε ότι η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών και ότι ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό εξαρχής διεκδικήσαμε την αποτροπή της και την αναζήτηση διαφορετικού τόπου και τρόπου εξουδετέρωσης των συριακών χημικών όπλων.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση. Συνεχίζουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Αναμένουμε να ταχθεί και η κυβέρνηση στο πλευρό μας ξεκάθαρα και αποφασιστικά.
Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και τη διεκδικητικότητά μας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τον τόπο».
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ιογενείς ηπατίτιδες          
           
Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλείται συνήθως από ιούς και είναι γνωστή ως ιογενής ηπατίτιδα.
  Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία, να εμφανιστεί, δηλαδή, ξαφνικά λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού και να αυτοϊαθεί σε λίγους μήνες (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα Α, που δε γίνεται ποτέ χρόνια), είτε χρόνια, η οποία μπορεί να προκληθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, D και, κυρίως, της ηπατίτιδας C.
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 150.000 είναι φορείς της ηπατίτιδας C.
Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς.
Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα, αλλά ο επιπολασμός των φορέων ηπατίτιδας Β παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.
Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται:
-από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη
-από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες)
-από επαφή με αίμα μολυσμένου ατόμου μέσα στην οικογένεια
-κάθετη μετάδοση από μολυσμένη μητέρα (νεογνά, κατά τον τοκετό)
-από μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος που χορηγήθηκαν πριν από το 1975 (εξαιρετικά σπάνια πια, λόγω του συστηματικού ελέγχου στις αιμοδοσίες).
ΔΕ μεταδίδεται από νερό, τροφή, μαγειρικά σκεύη, τουαλέτες, ή με την κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα).
Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β έχει τεθεί ως προτεραιότητα στην παγκόσμια κοινότητα. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.
Η ανοσοποίηση από την πρώτη παιδική ηλικία είναι σημαντική, καθώς περιορίζουμε την πιθανότητα μόλυνσης και μετάπτωσης σε χρόνια λοίμωξη, η οποία συμβαίνει συνήθως, όταν μολύνονται παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε χρόνων.
Άλλα μέτρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης είναι:
-Περιορισμός της περιγεννητικής μόλυνσης με έγκαιρη ανίχνευση των μητέρων με ηπατίτιδα Β, άμεση χορήγηση υπεράνοσης γ – σφαιρίνης και εμβολιασμός των νεογέννητων με το εμβόλιο.
-Ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας Β, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, ατομική χρήση οδοντόβουρτσας, ξυριστικών μηχανών και χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.
Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας Β και επιβραδύνοντας την ηπατική νόσο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν ακόμα και να εκριζώσουν τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
  Ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) αποτελεί την αιτία του 20% των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, του 70% των περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας, του 40% των περιπτώσεων κίρρωσης τελικού σταδίου, του 60% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου και του 30% των μεταμοσχεύσεων ήπατος.
Καθόσον ο επιπολασμός της χρόνιας ηπατίτιδας C είναι σημαντικός (0.5-4%) στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 30 έως 45 ετών σε πολλές διαφορετικές χώρες, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από τη λοίμωξη αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις δύο επόμενες δεκαετίες, παρά το γεγονός της μείωσης της επίπτωσης νέων περιπτώσεων λοίμωξης.
Στην Ελλάδα, στο γενικό πληθυσμό ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης υπολογίζεται σε 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό) με γεωγραφική διακύμανση από 0.6% έως και 7.5%. Από τους μολυνθέντες 75-85% θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλο μέσο προφύλαξης.
Η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση. Το ποσοστό ανταπόκρισης κυμαίνεται από 40-80%.
Η διάρκεια της θεραπείας και η ανταπόκριση εξαρτώνται από το γονότυπο του ιού, δηλαδή από το γενετικό του προφίλ.
  Γραφείο Ηπατίτιδων
Από το έτος 2000, λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ Γραφείο Ηπατίτιδων που έχει ως σκοπό:
-την πρόληψη της μετάδοσης των ιογενών ηπατίτιδων, την ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών υγείας για θέματα μετάδοσης και πρόληψης Ιογενών Ηπατίτιδων
-την προαγωγή εμβολιασμού, τη βελτίωση της κλινικής φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα Β και C
-την επιδημιολογική επιτήρηση της χρόνιας ηπατίτιδας B και C μέσω μελέτης Cohort του Εθνικού Προγράμματος Ιογενούς Ηπατίτιδας ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).
Το Γραφείο Ηπατίτιδων συνεργάζεται με την Επιστημονική Επιτροπή Ιογενούς Ηπατίτιδας, που συστάθηκε στα τέλη του έτους 2000. Συγκαλείται από το Γραφείο Ηπατίτιδων και απαρτίζεται από 24 μέλη.
Η Επιστημονική Επιτροπή Ιογενούς Ηπατίτιδας έχει επιστημονικό και συμβουλευτικό ρόλο. Δέχεται εισηγήσεις του Γραφείου Ηπατίτιδων και παίρνει αποφάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας με βάση τα εκάστοτε επιστημονικά δεδομένα και τα κρατούντα στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο (www.keelpno.gr).
Από το έτος 2003, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ιογενούς Ηπατίτιδας, υλοποιείται μελέτη σειράς (cohort) χρόνιας ηπατίτιδας. Σκοπός της είναι η παρακολούθηση της φυσικής ιστορίας των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα B και/ή C, χωρίς ή μετά από θεραπεία και η διαχρονική μελέτη των δημογραφικών, κοινωνικών, ιολογικών και άλλων χαρακτηριστικών τους.
Στη μελέτη συμμετέχουν 23 κέντρα υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα. Αυτά καταγράφουν δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, πιθανή πηγή μόλυνσης, κλινική εικόνα, εργαστηριακά ευρήματα, υπερηχογραφικά ευρήματα, ιολογικό έλεγχο, βιοψία ήπατος, θεραπεία και έκβαση των ασθενών τους.
Τα αποτελέσματα της cohort μελέτης συμβάλλουν στην καταγραφή αξιόπιστων στοιχείων για την εξέλιξη των ασθενών της χώρας μας, με σκοπό τον ορθότερο προγραμματισμό των αναγκών για τη Δημόσια Υγεία και την τεκμηριωμένη απάντηση διεθνώς αναπάντητων ερωτημάτων.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου είναι αναρτημένες όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί (www.keelpno.gr). 

*** Απόφαση που… σκάβει το λάκκο στα αγροτικά μας προϊόντα         
            
ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρεται στο «χρυσάφι» της ελληνικής γης (βλέπε ελαιόλαδο), θα πίστευε κανείς ότι γίνεται μια τόσο συστηματική προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου που προΐσταται για την προώθησή του, που σίγουρα θα υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες για να... καυχιέται.
Ωστόσο, όπως σε μια σειρά πράγματα, έτσι κι εδώ, ο... θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας. Περιγράφοντάς μας επιχειρηματίας του χώρου την κατάσταση που επικρατεί, μας έλεγε πρόσφατα ότι είναι περισσότερα τα προβλήματα που δημιουργεί το υπουργείο στο συγκεκριμένο προϊόν, παρά αυτά που λύνει. Ένα ελάχιστο, αλλά ενδεικτικό, παράδειγμα είναι η αποψίλωση από προσωπικό δομών ελέγχου και ποιότητας του προϊόντος.
Διαβάζουμε από σχετικό έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας και το οποίο προέρχεται από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Θέμα του: «Άρση ελέγχων εξαγόμενων ελληνικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων από τις χημικές υπηρεσίες»: Καταργείται προηγούμενη απόφαση στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση λήψης δειγμάτων από τα Τελωνεία στο 10% των πράξεων εξαγωγής (διασαφήσεις) παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων... Εφεξής η λήψη δειγμάτων για τον έλεγχο των εξαγωγών ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων θα πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό καθίσταται υποχρεωτικό με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης κινδύνου.
Από τα παραπάνω θεωρούμε ότι δε χρειάζεται κανείς να διαθέτει ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει πού πάει η κατάσταση. Η ανθρώπινη αποψίλωση των κρατικών δομών ελέγχου ανοίγει την... όρεξη στον όποιον αεριτζή να βάλει σε κάποια μπουκάλια λάδια από διάφορες χώρες και να τα πουλάει ως έξτρα παρθένα.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, καλά οι χώρες- καταναλωτές τέτοιου είδους προϊόντων δε θα καταλάβουν τι γίνεται; Το πιθανότερο είναι αυτό. Μαζί, όμως, με τα... ξερά μπορεί να καούν και τα χλωρά κι έτσι επιχειρήσεις που, όντως, μοχθούν και νοιάζονται για την άριστη ποιότητα του προϊόντος τους, να τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που έχουν χιλιόμετρα ζωής και προσπάθειας στο ποιοτικό προϊόν. Στην αρχή απευθυνθήκαμε στον κ. Βασίλη Ζαμπούνη, εκδότη του ιστορικού περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο» και διευθυντή σήμερα της ιστοσελίδας olivenews,gr.
Ο κ. Βασίλης Ζαμπούνης σπούδασε Αγροτική Οικονομία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει αφιερώσει την πολύχρονη καριέρα του στην προώθηση του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου: «Από μια πλευρά, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η συγκεκριμένη απόφαση μειώνει τη γραφειοκρατία. Αυτή, όμως, είναι μόνο μια επιφανειακή εξήγηση. Επί της ουσίας, εκείνο που κάνει είναι να ανοίγει την όρεξη σε... μαϊμουδιές επί του προϊόντος, πρακτική που πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιοι που τη συνεχίζουν. Επί της ουσίας, δηλαδή, βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Όταν η μία μετά την άλλη χώρα- εισαγωγέας βάζει όλο και πιο αυστηρά κριτήρια για τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουν οι πολίτες της, εμείς χαλαρώνουμε τα λουριά. Δυστυχώς, δε με εκπλήσσει πλέον αυτή η τακτική. Στην πράξη, με μια σειρά αποφάσεις και παραλείψεις, θάβουμε το προϊόν μας - ναυαρχίδα και δεν αντιδρά κανένας».
Η μεσσηνιακή εταιρεία Agrovim A.E. έχει στρώσει από μόνη της... πριν πεινάσει. Είναι κατά 95% ελληνική εξαγωγική εταιρεία και έχει παρουσία σε 50 χώρες του εξωτερικού. Φέτος μπήκε στην αγορά της Ιαπωνίας, με το business plan να περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της παρουσίας σε χώρες όπως Ισπανία, Βραζιλία, Πολωνία, Νότια Αφρική και της Άπω Ανατολής. Πρόσφατα δε βραβεύτηκε στην εκδήλωση “Diamonds of the Greek Economy”, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα της ελέγχονται με τα πλέον αυστηρά κριτήρια από τους ίδιους τους ανθρώπους της πριν πάρουν το δρόμο για τα ράφια του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Παρ’ όλα αυτά, η κα Τζένη Γυφτέα, αντιπρόεδρος της εταιρείας, μας είπε ότι τέτοιες αποφάσεις, αντί να ενισχύουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος, τη μειώνουν: «Όταν μια περιοχή σαν τη Μεσσηνία έχει ένα Χημείο του Κράτους που είναι υποστελεχωμένο και αναγκαζόμαστε να στέλνουμε δείγματα για ανάλυση στην Πάτρα, δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς και πολλά πράγματα από το κράτος. Αν και εμείς είμαστε αρνητικοί στην κατάργηση των ελέγχων. Όχι μόνο τους επιζητούμε, αλλά θέλουμε δίπλα μας και ανθρώπους να μας συμβουλέψουν και να μας υποστηρίζουν».
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Μαυροειδής, χημικός μηχανικός, υπεύθυνος παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της εξαγωγικής εταιρείας Blauel, τόνισε στο «Θάρρος» ότι η παραπάνω εξέλιξη ασφαλώς και δε θα μπορούσε να κριθεί ως θετική. «Ξέρετε, όταν μαθαίνουν οι επιτήδειοι ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν προβαίνει σε ελέγχους, δημιουργούνται αρνητικές καταστάσεις ντόμινο στο συγκεκριμένο προϊόν. Το παράρτημα στην Καλαμάτα λειτουργούσε από το 1994 με τριπλάσιο προσωπικό και σημαντικές υποδομές. Με τις πολιτικές των επόμενων χρόνων, αυτή τη στιγμή παραμένει ζωντανό μόνο με... μηχανική υποστήριξη. Κι όλα αυτά για ένα φορέα που θα μπορούσε να διαδίδει τεχνογνωσία, σε συνεργασία με τα τοπικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Μεσσηνία και οι εταιρείες της έχουν ήδη καταφέρει να έχουν ένα καλό όνομα στις χώρες του εξωτερικού. Ας μην ανοίγουμε, με διάφορες αποφάσεις, παράθυρο για ο αντίθετο», σχολίασε.
Τέλος, ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), Δημήτρης Πετρόπουλος, τόνισε: «Η συγκεκριμένη απόφαση, για άρση των δειγματοληπτικών ελέγχων στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, είναι γεγονός ότι ξαφνιάζει. Έρχεται σε αντίθεση με τις προφορικές διακηρύξεις των υπευθύνων του υπουργείου Γεωργίας και με τις συγκεκριμένες έγγραφες αποφάσεις τους.
Πίσω από κάθε απόφαση, θα πρέπει να αναζητείται ποιοι ωφελούνται. Σίγουρα δεν ωφελούνται ούτε οι παραγωγοί ούτε οι τυποποιητές, οι οποίοι χρόνια προσπαθούν να διαφυλάξουν την ποιότητα, να αναδείξουν την τοπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων.
Η συγκεκριμένη απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα ή εξυπηρετεί ήδη εταιρείες οι οποίες αναζητούν το μέγιστο κέρδος, μέσω της ποσότητας στις διεθνείς αγορές. Έτσι, από τη μια, θα χρησιμοποιήσουν το όνομα, τη φήμη, τις προσπάθειες χρόνων για την ανάδειξη και καθιέρωση συγκεκριμένων ονομάτων (brand name, όπως “Ελαιόλαδο Καλαμάτας”, “Ελιές Καλαμάτας” κ.ά.) στις διεθνείς αγορές και, από την άλλη, το ανεξέλεγκτο και την ασυδοσία, που τους προσφέρει η συγκεκριμένη απόφαση.
Δηλαδή, με την προτροπή του κράτους θα γίνονται ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και θα εξάγονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα, τη μείωση των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και τη δυσφήμηση του ονόματός τους στις διεθνείς αγορές. Μακροπρόθεσμα, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα συμβάλει στον εκτοπισμό από τις διεθνείς αγορές του συνόλου των μικρών και μεσαίων τυποποιητικών επιχειρήσεων».
 
***  Να μπει ένα τέλος πλέον…          
    
Επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, αδιαφορία, ανικανότητα ή, όπως θέλετε, πείτε το, θα πρέπει η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι, ει δυνατόν, την ερχόμενη Τρίτη, και να βρουν μια λύση για τα τροχαία που συμβαίνουν, κυρίως σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις δρόμων της Καλαμάτας. Αυτή είναι η δουλειά τους, άλλωστε, να λύνουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών άμεσα.   Α.Π. 

***  Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 Την Πέμπτη, σε δημόσια συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, έγινε η επικύρωση των αποτελεσμάτων της εκλογής της 18ης Μαΐου και της επαναληπτικής εκλογής της 25ης Μαΐου για την ανάδειξη της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας και ανακηρύχθηκε επιτυχών ο συνδυασμός «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ξεκινάμε» και δήμαρχος ο Παναγιώτης Κατσίβελας. Με την απόφαση έγινε ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, του δημάρχου, των τακτικών και αναπληρωματικών δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού, των τακτικών και αναπληρωματικών συμβούλων της κάθε εκλογικής περιφέρειας κάθε συνδυασμού, των τακτικών και αναπληρωματικών συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων, των συμβούλων των τοπικών κοινοτήτων, των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων και των αναπληρωματικών τους. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που από 33 θα έχει - από 1η Σεπτεμβρίου που αρχίζει η νέα δημοτική περίοδος - 27 μέλη, η συμπολίτευση, δηλαδή ο επιτυχών συνδυασμός «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ξεκινάμε», θα έχει 16 δημοτικούς συμβούλους και οι επιλαχόντες συνδυασμοί «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ» 8 δημοτικούς συμβούλους, η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμου Τριφυλίας 2 συμβούλους και η Λαϊκή Συσπείρωση 1 σύμβουλο. Με το συνδυασμό «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ξεκινάμε» εξελέγησαν: από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας οι Παναγιώτης Τσίγγανος (πρώτος σε ψήφους) με 1.030 ψήφους, Μαρία Πανουσιοπούλου με 871, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος με 858 και Γιάννα Κωνσταντέλου με 692, από τη Δ.Ε. Φιλιατρών οι Δημήτρης Σαρμαντζής με 954 ψήφους, Βασίλης Παπαθεοδοσίου με 623 και Τάσος Πούλος με 531, από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων οι Γιάννης Αδρακτάς με 703 ψήφους, Αλέξανδρος Τζωρτζίνης με 666, Γιάννης Κατσούλας με 635, Γιάννης Καλκαβούρας με 545 και Αναστάσιος Αδρακτάς με 527, από τη Δ.Ε. Αυλώνος οι Σπύρος Χρονόπουλος με 483 ψήφους και Γιώργος Τσακανίκας με 474, από τη Δ.Ε. Αετού ο Γιάννης Μερκούρης με 962 ψήφους και από το Δ.Ε. Τριπύλης ο Θεόδωρος Τσαλαμανδρής με 402. Από το συνδυασμό «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ» εξελέγησαν: Από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας οι Σωτήρης Μπακούρος με 813 ψήφους και Δημήτρης Κουτσούλης με 741, από τη Δ.Ε. Φιλιατρών οι Ανδρέας Στεργιόπουλος με 442 και Γιώργος Ασημακόπουλος με 420, από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ο επικεφαλής του συνδυασμού Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και οι Γιώργος Σκιαδάς με 644 ψήφους και Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος με 608, από τη Δ.Ε. Αετού ο Αλέξανδρος Κουτρουμπής με 386 ψήφους. Από τη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση εκλέγονται ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Θεοδωρακόπουλος που παίρνει την έδρα στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και στη Δ.Ε. Φιλιατρών ο Δημήτρης Τάμπασης με 379 ψήφους. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης παίρνει την έδρα στη Δ.Ε. Φιλιατρών. - 

***  Ακολουθώντας τα βήματα του Πάτρικ Λη Φέρμορ         
           
Η αιώνια Μάνη του «Πάντι»…
 Πατρίδα είναι εκεί όπου έχεις τα βιβλία σου, συνήθιζε να λέει ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ένας από τους σπουδαιότερους ταξιδιωτικούς συγγραφείς του καιρού μας. Και ο «Πάντι» για τους φίλους του ανά τον κόσμο, ο κυρ Μιχάλης για τους Κρητικούς, τους Μανιάτες, τους Έλληνες της ευρύτερης οικογένειάς του, είχε τα βιβλία του, τα πιο πολλά βιβλία του, στο χειροποίητο σπίτι του από σκληρή μανιάτικη πέτρα στην αγκαλιά της Έξω Μάνης, στον ειδυλλιακό όρμο αμέσως μετά την Καρδαμύλη, απέναντι από ένα γερασμένο αλλά αγέρωχο πύργο.
«Πώς να κυλούσε άραγε η ζωή, σ' εκείνους τους πύργους, τις λαμπρές μέρες της Μάνης; Όταν κυριαρχούσαν ακόμα οι μεγάλοι Νυκλιάνοι, που ήτανε καλοί μέσα στους πύργους αλλά άγριοι στους αγώνες;» αναρωτιόταν ο Φέρμορ στο συγκλονιστικό βιβλίο του «Μάνη» (εκδ. Κέδρος), με το οποίο εγκαινίασε τη νέα γραφή της περιπλάνησης, τη σύγχρονη ταξιδιωτική ματιά πάνω στον ελληνικό χώρο.
Τότε, το 1952, μετρημένοι στα δάχτυλα αρχαιολόγοι αναζητούσαν τα τεκμήρια του παρελθόντος στις παλιές εκκλησιές και στα φράγκικα κάστρα και λίγοι εκκεντρικοί ταξιδιώτες εξερευνούσαν την ψυχή του σκληρού σαν τη σιωπή τοπίου: «Η Καρδαμύλη ήτανε διαφορετική απ’ όλα τα χωριά που είχα δει στην Ελλάδα. Αυτά τα χτισμένα με χρυσαφένιες πέτρες σπίτια, με τους μεσαιωνικούς πυργίσκους, έμοιαζαν με μικρά κάστρα. Πάνω τους πρόβαλλε μια όμορφη εκκλησιά. Τα βουνά έπεφταν απότομα μέχρι σχεδόν κάτω την ακρογιαλιά. Εδώ κι εκεί, ανάμεσα στ’ ασπρισμένα σπίτια δίπλα στη θάλασσα, μεγάλα όλο ψιθύρους καλάμια, τρία μέτρα ψηλά, ταλαντεύονταν με την πιο απαλή πνοή του ανέμου. Ανάμεσα στα δέντρα ήταν δεμένα δίχτυα. Σε πολλά κατώφλια βρίσκονταν πιθάρια για λάδι, μεγάλα σαν κι εκείνα που βρεθήκανε, με τις ανασκαφές, στο παλάτι του Μίνωα».
  Πύργοι και εκκλησιές
Πήραμε το τοπίο από την αρχή, από τα πόδια της Βέργας και μετά, από την αρχαία Αβία, τη σημερινή Παλιόχωρα, το όριο ενός άλλου κόσμου, μέχρι το Οίτυλο. Τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία αυτού του άλλου κόσμου την όρισαν οι πόλεμοι. Και το ίδιο το τοπίο το ζωγράφισε η διαμάχη του φρουρού της αυστηρότητας της πέτρας Ταΰγετου και του εκμαυλιστή της, του γαλανού Μεσσηνιακού Κόλπου, ιδιαιτέρως την ώρα του δειλινού, όταν ανάβουν τα φώτα των γριγρί και της Καλαμάτας. Κάμπος, Προάστιο, Παλιά Καρδαμύλη, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα από τη μία - κατά κυρ Μιχάλη «συνεχιζόταν, εκεί ψηλά, στον αέρα, η πομπή των ορεινών χωριών που ξεπερνούσανε συντριπτικά τον αριθμό των μικρών λιμανιών» - και από την άλλη, με την ανάσα της θάλασσας, Κιτριές, Καρδαμύλη, Στούπα, Άγιος Νικόλαος, Τραχήλα.
Πύργοι και εκκλησιές εξανθρωπίζουν το τοπίο. Όπως το ερειπωμένο πυργόσπιτο του καπετάν Κουμουνδούρου, δεμένο γερά και με τη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, μετά τον Κάμπο, ή του καπετάν Μούρτζινου το σπίτι, όπως γράφει στη Διήγηση των συμβάντων της ελληνικής φυλής ο Θεοδωράκης Κολοκοτρώνης, ή καλύτερα το κάστρο στην άκρη της Σκαρδαμούλας, με την πελεκητή εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα, φτιαγμένη από λαξευμένες πέτρες της αρχαίας ακρόπολης. Και οι υπέροχες εκκλησιές κατάγραφες από τα γήινα χρώματα της μεταβυζαντινής τέχνης, στις αποχρώσεις της ίδιας της πέτρας που έχουν κτιστεί. Των Αγίων Θεοδώρων (12ος αι.) πάνω στο δρόμο που περνά μέσα από τον Κάμπο, του Αγίου Νικολάου (10ος-14ος αι.) στο Καμπινάρι Πλάτσας, της Παναγίας της Γιάτρισσας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (11ος αι. και με γλυπτό διάκοσμο) στο Νομιτσί, των Αγίων Αναργύρων (13ος αι.) στις Θαλάμες, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο κέντρο της Λαγκάδας και της Αγίας Σοφίας (13ος αι.) στο νεκροταφείο του χωριού. Και πάνω από όλες αυτές τις εκκλησιές το πιο ψηλό καμπαναριό της Μάνης, της Μεταμόρφωσης στο Προάστιο της Καρδαμύλης, στο Πραστείο για τους ιθαγενείς.
  Στη χώρα των ονείρων
Η πορεία του Πάτρικ Λη Φέρμορ μέχρις εδώ είχε αρχίσει από πολύ μακριά και από πολύ παλιά. Παρουσιάζεται ζωντανά στη βιογραφία που έγραψε η Άρτεμις Κούπερ, «Πάτρικ Λη Φέρμορ, μια περιπέτεια» (εκδ. Μεταίχμιο). Ξεκίνησε το 1933 από το χωριό Γουίντον Μπεκ του Μεγάλου Νησιού, πέρασε τη Μάγχη και άρχισε να διασχίζει την Ευρώπη, συγγράφοντας εγκόλπια του πραγματικού ταξιδιώτη. «Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη. Η εποχή της δωρεάς. Ανάμεσα στα δάση και τα νερά», «Ατέλειωτος δρόμος. Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Άθω», όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Ως χώρα των ονείρων φάνταζε στα μάτια μου, τουλάχιστον για κάμποσο καιρό.
Είχα βρει θαλπωρή ανάμεσα σε αυτά τα παραφερνάλια, καθώς με μπόλικο πριονίδι κάτω από τα πόδια μου και ένα ντουμάνι σέρτικο καπνό ολόγυρά μου σώρευα τις σκέψεις αυτές στο ημερολόγιό μου. (...) Ωστόσο, ήταν εκεί κάπου στην παράμερη κόχη του γοτθικού καθεδρικού ναού που η ιδέα μου πήρε ξαφνικά σχήμα, εκπυρσοκρότησε πάνω από το κεφάλι μου και τινάχτηκε στα ύψη φτερουγίζοντας το τριφόριο σαν θαυμαστικό-μαμούθ σε εικονογραφημένη σειρά κωμικών επεισοδίων».    *Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Σάββατο 24 Μαΐου 2014 

***  Προφυλακιστέος ο Νίκος Κούζηλος
 
 Την προφυλάκιση του Νίκου Κούζηλου αποφάσισαν ανακρίτριες και εισαγγελέας ενώπιον των οποίων απολογήθηκε σήμερα ο βουλευτής Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κούζηλος είχε περάσει το κατώφλι του εφετείου στις 09:15 προκειμένου να δώσει και αυτός εξηγήσεις για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης εγκληματικής οργάνωσης. Ο Ν. Κούζηλος ήταν διατεθειμένος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των ανακριτριών και του εισαγγελέα και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται. Την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί η Ελένη Ζαρούλια και την Παρασκευή ο Μιχάλης Αρβανίτης. megatv.com - 

***  Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης           
           
Ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κορώνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. Την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στις 8.15 το βράδυ, στην αίθουσα Καγγελάριος, το διεθνές χορωδιακό σύνολο «Ακρίτας» Καλαμάτας θα παρουσιάσει αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια με τη συνοδεία πιάνου και ακορντεόν. Διευθύνει η Αγγελική Λαζάρου
Την Κυριακή 22 Ιουνίου, στις 9.15 το βράδυ, στο κτήριο Κλάππα, θα δοθεί μουσικοθεατρική-ποιητική (δίγλωσση) παράσταση αφιερωμένη στο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με τους: Mabel Gonzalez, ηθοποιό - τραγουδίστρια, Βενετσάνο Μπαλόπουλο, σκηνοθέτη - ηθοποιό, Βασίλη Ρούβαλη, συγγραφέα – δημοσιογράφο, Gery Reiter, μουσικό  και αφηγητή τον Ανδρέα Ριζιώτη.
Το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα Καγγελάριος, θα διοργανωθεί βραδιά κλασικής μουσικής με τους Λεό Βίνλαντ (τσέλο), Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο) και Δημ. Μπακέα (κλαρίνο).

***  Πανελλήνιες 2014: Ιστορία και Φυσική Κατεύθυνσης σήμερα (Θέματα και απαντήσεις)         
   
Με μαθήματα Κατεύθυνσης συνεχίζουν τη μάχη τους σήμερα οι μαθητές της Γ Λυκείου
 Ιστορία Κατεύθυνσης Θέματα & Απαντήσεις
Φυσική Κατεύθυνσης Θέματα & Απαντήσεις 

***  Μια βαθιά υπόκλιση κι ένα χειροφίλημα…         
   
Μεσούσης της χούντας, το 1972, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνεργάστηκαν και έβγαλαν, μεταξύ άλλων, το γνωστό τραγούδι «Μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα, ύστερα χωρίζουμε, φεύγω πληγωμένος,  η καρδιά σου βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα, κάποιον άλλο αγαπάς κι εγώ είμ’ ο ξένος...».
Σαράντα δύο (42) χρόνια αργότερα ένας αόρατος σκηνοθέτης έκανε τους στίχους πράξη. Έτσι, την περασμένη Τετάρτη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Βουλής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έγκλειστος αρχηγός της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής», χειροφίλησε τον Δημήτρη Κουκούτση.
Ο λόγος; Ο Κουκούτσης συγκράτησε το κύμα αποχωρήσεων και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που είχε ξεκινήσει με τους Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, όταν ήδη τα περισσότερα στελέχη της οργάνωσης είχαν πάρει το δρόμο της φυλακής μετά τις απολογίες τους.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News, ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί στις τάξεις της τα περισσότερα από τα στελέχη που δεν ανήκουν στο στενό ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.
Πρόκειται για τα άτομα που εντάχθηκαν στην οργάνωση τα τελευταία χρόνια και τα οποία, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θέλησαν να διαφοροποιηθούν από τις εγκληματικές ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής.
Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Δημήτρης Κουκούτσης ήταν ένα βήμα πριν από την αποχώρηση, συντασσόμενος με εκείνους που διαχώρισαν τη θέση τους από τα εγκλήματα και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Μέχρι στιγμής η οργάνωση διατηρεί στις τάξεις της τους 16 από τους 18 βουλευτές που είχε εκλέξει, μετά την αποχώρηση Μπούκουρα και Αλεξόπουλου.
Εν τω μεταξύ, προχθές, μετά την απολογία του, ο Δημήτρης Κουκούτσης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του άψογη και επίπονη τη διαδικασία ενώπιον των ανακριτριών, ενώ σχολιάζοντας τα χειροκροτήματα που δέχτηκε κατεβαίνοντας, είπε: «Δεν είναι ώρα για χαμόγελα και πανηγυρισμούς, ο αρχηγός μας, όπως και σύντροφοί μας στον αγώνα, κρατούνται. Χαμηλά το κεφάλι, είναι ώρα για δουλειά, η χώρα πένεται, συρρικνώνεται. Μη γυρίσουμε πίσω, είναι ψέμα ότι επιζητούμε εμφύλιο, είμαστε Έλληνες εθνικιστές, δε χωρίζουμε τους Έλληνες σε αριστερούς και δεξιούς».
Από το πρωί, οπότε ξεκίνησε η απολογία του Δ. Κουκούτση, σε συμπαράσταση του βουλευτή βρέθηκαν στο Εφετείο οι συνάδελφοί του Ηλ. Κασιδιάρης, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Μίχος κ.ά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  4,5 εκατ. ευρώ αδιάθετα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Καλαμάτας          
           
Στο ταμείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο τίμημα απαλλοτρίωσης 600 περίπου ιδιοκτησιών από τη διέλευση του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα από τον Άγιο Φλώρο έως και ένα τμήμα της Θουρίας.
Σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο οι ιδιοκτήτες περιμένουν εναγωνίως την απόδοση των χρημάτων με τα οποία θα αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους. Όμως, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από έναν εξ αυτών, υπάρχει ζήτημα γραφειοκρατίας. Κατά τους ισχυρισμούς του,  το πρόβλημα εντοπίζεται στη ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου και το τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα βιβλία. «Είναι κρίμα να στερείται η τοπική αγορά ενός τέτοιου μεγάλου ποσού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι αναζητήσαμε και την προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας, προκειμένου να μας πληροφορήσει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά βρισκόταν σε άδεια και ο αναπληρωτής της δεν είχε γνώση του θέματος.
  Πιθανή πληρωμή στα τέλη του μήνα;
Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος μέρους των ιδιοκτητών, Στάθης Σταματόπουλος, μας ανέφερε, όσον αφορά στη διαδικασία, πως τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στην Καλαμάτα εδώ και δύο εβδομάδες περίπου και θα πρέπει να γίνει η καταχώρηση των αποζημιούμενων και του ποσού που τους αναλογεί σε ειδικά βιβλία, ενώ η διαδικασία πληρωμής θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, από αύριο. Ωστόσο, ο ίδιος πιθανολογεί πως η πληρωμή θα γίνει περί τα τέλη του μήνα.
Ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι με μια πρώτη ανάγνωση διαπίστωσε πως απουσιάζουν από τους σχετικούς καταλόγους περί τους 50-70 ιδιοκτήτες, οι οποίοι, λόγω της γραφειοκρατίας, θα καθυστερήσουν να ενταχθούν στις λίστες αποζημίωσης. «Μπήκαμε στη διαδικασία εντοπισμού τους για να ενημερωθούν. Το ΤΠ&Δ βρήκε τις χαμένες αποφάσεις και τις προωθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Παρατήρησε δε, πως το θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει εδώ και ένα περίπου έτος, ενώ εξήγησε ότι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στον έλεγχο των αποφάσεων από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, που κάνει ένταξη της αναγνώρισης στους πίνακες απαλλοτρίωσης. Η κατάσταση αυτή ελέγχεται στη συνέχεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που καταρτίζει δική του κατάσταση, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Όμως, στο ΤΠκΔ υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για να ελέγχει ό,τι απαιτείται, από τους 2-3 που υπήρχαν εκεί κατά το παρελθόν.              
Όπως ανέφερε, ελέγχεται αν έχει πληρωθεί το σύνολο της αποζημίωσης, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να έχει καταβληθεί μέρος του, με την πρωτόδικη απόφαση καθορισμού τιμής μονάδας, ενώ, επίσης, ελέγχεται αν στον πίνακα απόδοσης ποσού περιλαμβάνεται μόνο το ποσό της αποζημίωσης, είτε του πρωτόδικου δικαστηρίου είτε του Εφετείου. Σε περίπτωση που υπάρχει ζήτημα, θα πρέπει να ζητηθεί διορθωτικός πίνακας και οι δικαιούχοι να υπογράψουν με επιφύλαξη για το ποσό που παρέλαβαν.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό, αν στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που έχει καθορίσει το Πρωτοδικείο.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Λεωνίδας Παχτίτης: Με τη φωνή του προβάλλει την Καλαμάτα (βίντεο)         
    
Η ιστορία του Λεωνίδα ξεκινά χρόνια πριν, αφού από μικρός έδειξε αποφασισμένος να ασχοληθεί με το χώρο της μουσικής. Μέχρι σήμερα έχει τραγουδήσει σε πολλά μαγαζιά, αλλά και εκδηλώσεις στην Καλαμάτα, ενώ έχει κυκλοφορήσει cd και singles.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το νέο βίντεο κλιπ του, στο οποίο συνδυάζει την Καλαμάτα με τη μουσική του.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για την καριέρα του, αλλά και τα όνειρά του, και σας τον παρουσιάζουμε:
  -Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Από πολύ μικρός ασχολούμαι με τη μουσική. Το τραγούδι μάλλον ήταν στο αίμα μου, γιατί, όπως λένε οι γονείς μου, πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, μετά την ερασιτεχνική μου σχέση με το τραγούδι, ασχολούμαι επαγγελματικά.
  -Μίλησέ μας για την πορεία σου μέχρι σήμερα.
Είμαι περήφανος για ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, αρκετά digital singles και πολλές όμορφες συνεργασίες στα περισσότερα μαγαζιά της Καλαμάτας και αρκετά της περιφέρειας.
  -Είναι εφικτό κάποιος να ζήσει από το τραγούδι στην πόλη μας;
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζω μόνο από αυτό. Άρα, όλα είναι δυνατά, όταν έχεις θέληση.
  -Έχεις σκεφθεί να φύγεις για να κάνεις ένα μεγαλύτερο βήμα;
Το σκεφτόμουν παλαιότερα, τώρα πια, με την κρίση που αντιμετωπίζει η αθηναϊκή νύχτα, δε μου περνάει καν από το μυαλό.
  -Το βίντεο κλιπ που είδαμε πώς αποφασίσατε να το κάνετε;
Αποφασίστηκε όπως και η παραγωγή του τραγουδιού, δηλαδή εντελώς τυχαία. Τυχαία άκουσα το τραγούδι από το δημιουργό του, Νίκο Κουρή, και ενθουσιάστηκα. Αφού αποφασίσαμε ότι θέλουμε να το φτιάξουμε και να το δώσουμε στον κόσμο, πήραμε την απόφαση ότι ήρθε η ώρα η MasterWorks24100 να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να το οπτικοποιήσει. Κάτι που μας ζητούσε ο κόσμος και από το προηγούμενο τραγούδι μας, το «Τι θα κάνω μετά».
  -Στόχος ήταν να αναδείξει και την πόλη μας;
Ασφαλώς και γι’ αυτό όλα τα γυρίσματα έγιναν εδώ, διαλέγοντας με προσοχή μερικά από τα καλύτερα σημεία της πόλης. Θέλω να προωθήσω τη δουλειά μου, αλλά θέλω παράλληλα να διαφημίσω και την πόλη μου σε όσους δεν την έχουν γνωρίσει.
Μέσα από την εκπληκτική ματιά-αισθητική του Λεωνίδα Παπαδόπουλου (διευθυντής φωτογραφίας/μοντάζ), η ιδέα που αρχικά είχα εγώ στο κεφάλι μου για το story πήρε σάρκα και οστά με τον καλύτερο τρόπο. Ασφαλώς η συμμετοχή των Βάσως Παυλάκου και Νικήτα Καραμούζη ήταν καταλυτική.
  -Μέχρι τώρα πώς είναι οι κριτικές;
Οι μέχρι τώρα κριτικές είναι εκπληκτικές και αυτό με συγκινεί πολύ. Ακούμε τα καλύτερα λόγια από ανθρώπους που ούτε καν μας γνώριζαν και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
  -Τα επόμενα σχέδιά σου;
Τα σχέδια δε σταματούν και είναι πολλά. Ασφαλώς ετοιμαζόμαστε από τώρα με τον παραγωγό μου Νίκο Κουρή για το επόμενο τραγούδι, γιατί νομίζω ότι ο πήχυς ανέβηκε πολύ ψηλά. Επίσης, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να με ακούσει σε καταστήματα της πόλης.
Video:  http://youtu.be/y2imt7GQBCI  ,
 

***


*** Αθλητική  ενημέρωση :
Κανένα πρόβλημα ο Ταχτσίδης, καθαρή η μαγνητική
*** Στη Βραζιλία γιόρτασε τα γενέθλια του ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος (βίντεο)         
   
Τα 26 του χρόνια έκλεισε χθες Κυριακή 9 Ιουνίου ο  γεννημένος στην Καλαμάτα το 1988, άσος της Εθνικής Ελλάδος και της Ντόρτμουντ , Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Οι συμπαίκτες του Καλαματιανού ποδοσφαιριστή  στην Εθνική ομάδα δεν τον ξέχασαν και του ετοίμασαν μια τούρτα την οποία και έσβησε στο Αρακαζού της Βραζιλίας όπου βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα ενόψει της πρεμιέρας με την Κολομβία το Σάββατο 14 Ιουνίου για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Εμείς να του ευχηθούμε να τα εκατοστήσει να είναι σιδερένιος και να μας χαρίσει ευχάριστες στιγμές στο Μουντιάλ που ξεκινά σε λίγες ημέρες !
Video:  http://youtu.be/LfLheTx-gxM  ,

*** Σε  φιλικό προχθές : Εθνική ΕΛΛΑΔΑΣ - Κολομβία  2-1 .- Με τα γκόλ των  Κ. Κατσουράνη  και Κονέ

***


***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

 http://www.youtube.com/stamos01 ,        3366   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1810   video .- 
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1790  video.- 
Σύνολον                                                     6966 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2547  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    579 –
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  173.








***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   29  Μαΐου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Ενδιαφέροντα Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/30-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Μαϊου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/31-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαΐου  2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/06/02-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Ιουνίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/06/03-2014.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 Ιουνίου  2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/06/04-2014.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Ιουνίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/05-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 05  Ιουνίου  2014  .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/06/05-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Ιουνίου  2014.-
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/06-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Ιουνίου 2014 .-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 .-  
 ~


***  ΤΡΙΗΜΕΡΟ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ  ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ με Περιηγητική Λέσχη  Μεσσήνης  του  Αγίου Πνεύματος(Αγίας  Τριάδας)  : Σάββατο 07/06/2014 ,ώρα 07.00 πρωϊ  από  Μεσσήνη -Αρφαρά -Καλό  Νερό - Ζαχάρω- Πύργος -ΠΑΤΡΑ - Γέφυρα  Ρίο -Αντίρριο (γέφυρα Χαρ.  Τρικούπη ) -Μεσσολόγγι - Άρτα  -Τέροβο  - Ιωάννινα (μεσημεριανό  φαγητό στο νησάκι  της  λίμνης) - ΜΕΤΣΟΒΟ (7/6 διανυκτέρευση) - ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ -Καλαμπάκα -ΜΕΤΕΩΡΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ (8/6 Διανυκτέρευση).  08/06/2014   Δευτέρα 09-06-2014 δρόμος  επιστροφής στην Μεσσηνία .- (Τιμή  συμμετοχής :  110  ευρώ το  άτομο ) .-  
***  Σχετικά  Βίντεο  ακολουθούν : {Με Περιηγητική Λέσχη  Μεσσήνης }

1α  ~ Γέφυρα Χαρίλαου   Τρικούπη Ρίο-Αντίρριο  7/6/2014 : http://youtu.be/CQo5qJIZcWk ,

 Α.- ~*   Τροπάριο του Αγίου  Πνεύματος  από  Πάνο  Δασκαρόλη  2014 : http://youtu.be/FKw_ypGBBv4 ,

 Β.- ~**   Θεία  Λειτουργία  Πεντηκοστής Αγία  Παρασκευή Μέτσοβο 8/6/2014 : http://youtu.be/pV666eCOkUc ,
 
1~* Ιωάννινα  διαβαίνοντας  ενημέρωση 7/6/2014 : http://youtu.be/0HCik7DmKnA ,

 2~ Θέατρο Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας  Καληδώνας 2014 :
http://youtu.be/3Hqa8KCV1eM ,

 3~ ΜΕΤΣΟΒΟ 1η  προβολή βίντεο 2014 : http://youtu.be/iS7YwTCLNy8 ,


 

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοικους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).[1] {Από Βικιπαίδεια } .-

 

4 ~ ΜΕΤΣΟΒΟ 2η  προβολή βίντεο 2014: http://youtu.be/Lf3xa0mJabI ,

5~** ΜΕΤΣΟΒΟ  είσοδος  διαδρομή  αφήγηση  2014 : http://youtu.be/38HTjMglFBU ,
6  ~* ΜΕΤΣΟΒΟ  πλατεία 8/6/2014 : http://youtu.be/GetSfNBglR8  ,
  
7 ~* ΤΡΙΚΑΛΑ είσοδος  στην πόλη 8-6-2014 : http://youtu.be/mpS2G1Exze0  ,



Η Σιάτιστα είναι ορεινή (υψόμ.920 μ.5.642 κάτ. 2001) κωμόπολη του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, στις νότιες πλαγιές της κορυφής Βέλλια του Άσκιου (Σινιάτσικου) όρους, πάνω από την κοιλάδα του Αλιάκμονα, 28 χλμ. ΝΔ της πόλης της Κοζάνης. Αποτελεί έδρα του Δήμου Βοΐου

8~* ΣΙΑΤΙΣΤΑ ενημέρωση από εκπαιδευτικό Γυμναστή 8/6/2014 : http://youtu.be/StU2vbItJRc  ,

 9~*  ΣΙΑΤΙΣΤΑ στην Ι. Μητρόπολη  ενημέρωση εκπαιδευτικό φιλόλογου 2014 : http://youtu.be/fsKMRlYonoc  ,



  10~* ΜΕΤΕΩΡΑ  9/6/2014 : http://youtu.be/tgHy6nW51kA ,



Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

  11~ ΜΕΤΕΩΡΑ Μονές  Βαρλαάμ , Ρουσανά , Αγίας  Τριάδας και Αγίου  Στεφάνου 2014: http://youtu.be/vC6Qf1WpPb0 ,




 12 ~**  Μετσοβίτικη  ταβέρνα φαγητό 9/6/2014 Π. Λ. Μεσσήνης :


http://youtu.be/iOim3XaXZXQ ,



 13 ~**   ΜΕΤΕΩΡΑ  μονή  Αγίας  Τριάδας 9/6/2014 : http://youtu.be/0UXCJu8Qc7Q ,



 14 ~** ΜΗΛΙΑ Γρεβενών  Παλαιοντολογικό  Μουσείο 2014 : http://youtu.be/FLuUAKNRVBY ,



 15 ~** ΜΕΤΣΟΒΟ στο λόφο παιδότοπο  με  μνημείο Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα  7/6/2014 : http://youtu.be/vQkaG8X1XSs  ,



 16 ~ Ανεβαίνοντας στα  Μετέωρα  9/6/2014 : http://youtu.be/LucQxCWwkEQ ,


 17 ~  ΜΕΤΣΟΒΟ Εορτασμός της Πεντηκοστής στον  Ι.Ν. Αγίας  Παρασκευής Μετσόβου 8-6-2014 : http://youtu.be/6mmCUV-m6d0 ,



 18  ~ Παλαιοντολογική  έκθεση  Μηλιάς  Γρεβενών 2014 : http://youtu.be/-drHdzxhWFU  , 



** Στο  Μουσείο  Φυσικής  Ιστορίας  στην Μηλιά  Γρεβενών , που στεγάζεται στο κτήριο της  παλιάς  κοινότητας της Μηλιάς , του  πρώην Δήμου Ηρακλεωτών , και  που σήμερα  αποτελεί Δ.Δ. του Δήμου  Γρεβενών και που απέχει 15  χιλιόμετρα από την πόλη Γρεβενών και 3  τρία χιλιόμετρα περίπου από την έξοδο της "Α/Κ Ταξιάρχης¨" της    Εγνατίας οδού .- Στο  χώρο  αυτό τον Αύγουστο  του 1997 , ιδρύθηκε  η πρώτη παλαιοντολογική έκθεση που αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα του  Εξαιρετικού  σήμερα  Μουσείου , το  οποίο και θεσμοθετήθηκε  επίσημα το 2003 (ΦΕΚ 972/15-7-2003) .- Εδώ  εκτίθενται μοναδικά  Προϊστορικά ευρήματα 3.000.000 ετών στην όλη  περιοχή  του Νομού Γρεβενών ,.. οι μεγαλύτεροι  χαυλιόδοντες του  κόσμου , μοναδικά  ευρήματα που ήρθαν  διαχρονικά  στο φώς , , πρώτα ο γίγαντας από ανασκαφές  περιοχής Αμπελιών 200.000 ετών , δηλαδή  ένας  ελέφαντας θερμών κλιμάτων , του  είδους Elefas antiquuς με ύψος 4,3 μέτρων και βάρους 8 τόνους .- Ακολούθως οι γίγαντες της Μηλιάς , δηλαδή τεράστιοι μαστόδοντες (προβοσκιδωτά , πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων) του είδους  Mammut borsoni , με ύψος 3,5  μέτρα και  βάρους 6,5  τόνους  , που είχαν χαυλιόδοντες  και στα δυό σαγόνια : μεγαλύτερους στο πάνω και πολύ μικρότερους στο κάτω - χαρακτηριστικό που εξαλείφθηκε  με την εξέλιξη .-
19~*   Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών αφήγηση  ενημέρωση  2014 : http://youtu.be/vii6gIZV4wk ,

~ Το 1966 η  ομάδα  ανασκαφών του Α.Π.Θ. εντόπισε στη θέση Μηλιά 1 , απολιθώματα .-  Το 1997 ήλθε  στο φώς το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων εντυπωσιακού μήκους 4,39 μ. - Η συνέχιση  της  έρευνας από το τμήμα  Γεωλογίας φοιτητών με αναπληρώτρια  καθηγήτρια Ευαγγελία  Τσουκαλά .. έφερε στοπ φως , το 1998 , την κάτω γνάθο του ζώου με τους χαυλιόδοντες μ από τις  πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη , καθώς  και οστά από τον υπόλοιπο σκελετό  του .- Το  2007  , επίσης  τα  λείψανα  απολιθωμένου ζώου που υπερτόνισαν το  διεθνές  ενδιαφέρον για  τη σπουδαιότητα της περιοχής Μηλιάς .- Οι  χαυλιόδοντες του αρσενικού ζώου μ είχαν μήκος 5,02 μ. που αποτελούν χωρίς  αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο , το 2009 , του βραβείου των ρεκόρ Γκίνες .-

20~  Τρίκαλα - Μετέωρα   διαδρομή Δευτέρα 09/06/2014 :
 http://youtu.be/q1Jokk-ujsg ,
 

 21~   Μετέωρα  διαδρομή ανάβασης από Καλαμπάκα 9/6/2014 : http://youtu.be/L_8g75RKcNA ,

 
 ** 22 ~ ΜΕΤΕΩΡΑ Μονή Μεγάλο  Μετέωρο του  Σωτήρος και μονή  Βαρλαάμ  9/6/2014 :

http://youtu.be/aZiLL4CxwNY  ,



 23  ~  Ιωάννινα κάστρο λίμνη  7/6/2014 : http://youtu.be/CgOIm5WjpMs ,


  


 24 ~ Μετέωρα Ι Μ Σωτήρος Μ  Μετέωρο  9- 6-2014 : http://youtu.be/Ckupr6Ewd2c ,



25 ~ Μετέωρα  Καλαμπάκα  Ι Μ Αγίου Στεφάνου 9/6/2014 : http://youtu.be/U8sH8U2Tfjk ,


 


Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στην απογραφή του 2011 ο Δήμος Τρικκαίων είχε 80.900 κατοίκους, ενώ το Διαμέρισμα Τρικκαίων εμφανίζει πυκνότητα πληθυσμού 133,15 κάτοικοι/km2,.

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και άλλες τοποθεσίες.
Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής. Η πόλη φέρεται επίσης στην Ιλιάδα του Ομήρου να συμμετέχει στον Τρωϊκό πόλεμο στην πλευρά των Ελλήνων, με τριάντα πλοία και αρχηγούς τους γιατρούς γιους του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο. Η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα βασιλείου κατά τη μυκηναϊκή εποχή και αργότερα αποτέλεσε κέντρο του κράτους της Εστιαιώτιδας που καταλάμβανε περίπου τη σημερινή έκταση του νομού Τρικάλων και περιγράφεται από το γεωγράφο Στράβωνα.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε ανάπτυξη. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ., ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα προσχώρησε στη νομισματική ένωση Θεσσαλέων. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β'. Έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, κατά την εισβολή των τελευταίων στην Ελλάδα, καθώς ο Φίλιππος Ε' και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε.
Τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες η πόλη και η περιοχή γνώρισε όλους τους τότε εισβολείς στο Βαλκανικό χώρο: Γότθους (396), Ούννους (447), Σλάβους (577), Βούλγαρους (976-1025), Νορμανδούς (1081), Καταλανούς (1309-1311) και από το 1204 τους Φράγκους, ενώ για ένα σύντομο διάστημα ξαναγύρισε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Η πόλη κατακτάται τελικά από τους Οθωμανούς το 1393, και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής γίνεται σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας, με ονομαστά μάλλινα υφαντά και προϊόντα δέρματος. Επίσης αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο, καθώς για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκοκρατίας (1543-1854) λειτούργησε εδώ η Σχολή Τρίκκης (και αργότερα Ελληνική Σχολή) στην οποία δίδαξαν γνωστοί δάσκαλοι της εποχής, όπως ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος.
Στις 23 Αυγούστου του 1881 με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη περνάει σε ελληνική κυριαρχία, όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλία και η Ήπειρος. Θα ξαναβρεθεί υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα (1898). Στη συνέχεια τα Τρίκαλα έπαιξαν βασικό ρόλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις των αρχών του 20ού αιώνα εναντίον των τσιφλικάδων και υπήρξαν ο τόπος ίδρυσης του πρώτου Γεωργικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα, το 1906.
Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη η πόλη ήταν η μεγάλη πλημμύρα του Ιουνίου του 1907, όταν την νύκτα στις 3 Ιουνίου μετά από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, «με το καρδάρι» κατά την τοπική έκφραση, ξεχείλισαν όλα τα γύρω ποτάμια, ο Ληθαίος, ο Αϊμονιώτης, ο Κουμέρκης και ο Σαλαμπριάς με συνέπεια την επομένη το πρωί να έχει μετατραπεί ο κάμπος σε τεράστια λίμνη. Στην πλημμύρα εκείνη έχασαν την ζωή τους 80 κάτοικοι, περίπου 200 οικίες έπεσαν, καθώς και το γυμνάσιο και χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Οι δε λοιπές καταστροφές υπήρξαν τεράστιες με διακοπή της συγκοινωνίας αφού και η σιδηροδρομική γραμμή είχε παρασυρθεί.
Στη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής τα Τρίκαλα αποτέλεσαν ιδιαίτερο πεδίο δράσης. Από τα Τρίκαλα καταγόταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης. Στα Τρίκαλα επίσης εκτέθηκε σε δημόσια θέα το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη μετά το θάνατό του. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη του 1944.

 26 ~  ΤΡΙΚΑΛΑ  Λιθέος  ποταμός  κέντρο  πόλης  2014  : http://youtu.be/9vJFS4t37Ak ,



27 ~**  Τέροβο  Μπιζάνι  Γιάννενα Ιστορική  αφήγηση  2014 : http://youtu.be/_NcZFKVM_IU ,


28 ~**   Μουσείο Ι Μητρόπολης Σιάτιστα 8/8/2014  ενημέρωση  Θεολόγος :   http://youtu.be/5nRW3idO19s  ,


29~**  Μουσείο εκκλησιαστικό  στη μητρόπολη ΣΙΑΤΙΣΤΑ ενημέρωση 8/8/2014 : http://youtu.be/eq8wHUiCsqE  ,


 30~** ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΑ στο  Μέτσοβο : http://youtu.be/HfnH1CXewpM ,


 31~** ΣΙΑΤΙΣΤΑ  διαδρομή  αφήγηση  2  2014 : http://youtu.be/EZAeQmaFjkg ,


 32~*** ΣΙΑΤΙΣΤΑ διαδρομή  πόλης  ενημέρωση  2014 : http://youtu.be/LICLQgZUJLw ,


  33~**  Ίδρυμα  μουσείο  Τοσίτσα  Μέτσοβο 8/6/2014 : http://youtu.be/mhexec10B-A  ,


 34~** ΜΟΥΣΕΙΟ  ΤΟΣΙΤΣΑ  στο  Μέτσοβο  2014 : http://youtu.be/uDyLUT8Tbns ,


  35~** Γ ΙΑΝΝΕΝΑ  λίμνη  Ιωαννίνων Παμβώτιδα  2014 : http://youtu.be/aQQing3XhDk ,


Η Καστοριά είναι πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 13.387 κατοίκους (2011). Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 m[1] από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Στην μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως και δύο χιλιετίες από οικήσεως,α[›] γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.
***
Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με 111.740 κατοίκους (2011). Τα Ιωάννινα εμπεριέχονται στον ΟΤΑ του Δήμου Ιωαννιτών ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τα γειτονικά χωριά. Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού συνδέει οδικά τη δυτική με τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Στην πόλη υπάρχουν δύο νοσοκομεία (Το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη"). Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 14 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια,[2] το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος. Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ.[2] Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.-

 36~*  ΤΡΙΚΑΛΑ  διαδρομή  πόλης  2014 : http://youtu.be/ro9lIiTvsho ,
  37 ~** ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ  ΜΕΤΕΩΡΑ 2014 : http://youtu.be/PPfAAPVOB14  ,

 38 ~** Μονή  Μεγάλο  Μετέωρο Σωτήρος  9/6/2014 : http://youtu.be/u7avxL9wODM  ,


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου