ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  11  Απριλίου  2013  :

Το  ποντικάκι  κοντά  μας  !  : 


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί   Άλλα  :

*** 50,5 εκατ. ευρώ για… καθυστερήσεις ζητάει ο «Μορέας» από το Ελληνικό Δημόσιο :
  Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΚΟΚΚΑΛΗ, ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΝ Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑ
 Η εργολαβική κοινοπραξία Μορέας Α.Ε., ακολουθώντας αντίθετη τακτική από τα άλλα «παγωμένα» οδικά έργα, που έχουν γίνει αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχων για την επανεκκίνησή τους, αφού προώθησε την κατασκευή του κεντρικού άξονα Πελοποννήσου σε ποσοστό άνω του 80% εντείνει τώρα το χορό των εργολαβικών διεκδικήσεων.
Η Μορέας Α.Ε., με μετοχική σύνθεση Άκτωρ Α.Ε., του ομίλου Λ. Μπόμπολα (71,67%), J&P – ABAΞ, των επιχειρηματιών Ιωάννου – Παρασκευαΐδη (15%) και Ιντρακόμ Α.Ε. του Σ. Κόκκαλη (13,33%), με ισχυρό όπλο στη «φαρέτρα» της, ως νομικό εκπρόσωπο, ένα μέχρι πρόσφατα πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Ρόβλια, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας σε διαδικασία διεθνούς διαιτησίας πρόσθετες αμοιβές ύψους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ για συμβατικές καθυστερήσεις στο έργο.
Σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα είχε χθες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», απ’ όπου και η αναδημοσίευση του κειμένου:
  Η παρουσία Ρόβλια
Η παρουσία του κ. Ρόβλια στην υπόθεση ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας Μορέας Α.Ε. ασφαλώς συνάδει με τον επαγγελματικό του ρόλο, αφού είναι έμπειρος νομικός σε τεχνικά θέματα και μεγάλες συμβάσεις. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή του ως «αντιπάλου» του ελληνικού Δημοσίου, λόγω της πολύχρονης και νωπής πολιτικής παρουσίας του στο δημόσιο βίο. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ο κ. Ρόβλιας ήταν υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, όπως επίσης βουλευτής ΠΑΣΟΚ συνεχώς από το 2004 μέχρι το 2012.
Οι νέες εργολαβικές διεκδικήσεις φέρνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο στην επιφάνεια τις εξωπραγματικές προβλέψεις που περιελήφθησαν επί υπουργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ του Γ. Σουφλιά στις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων.
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις των συμβάσεων που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή το 2007 από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προβλέποντας ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε ένα χρόνο και των αρχαιολογικών ανασκαφών μέσα σε ένα εξάμηνο!
Χρονικές προθεσμίες, όπως ήταν τότε αναμενόμενο και αποδείχθηκε σήμερα, αφού έχουν παραβιαστεί σε όλες τις περιπτώσεις, η τήρηση των οποίων είναι αδιανόητη για τα ελληνικά δεδομένα.
Η κύρωση των συμβάσεων στη Βουλή χρησιμοποιήθηκε ώστε να εισαχθούν παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία για την επίσπευση, υποτίθεται, των έργων. Στην πράξη, όμως, αυτές οι ρυθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών ανασκαφών, μετακινήσεων δικτύων κοινής ωφελείας κ.λπ., για την πληρωμή τεράστιων αποζημιώσεων για καθυστερήσεις στους παραχωρησιούχους και νέων εργολαβικών διεκδικήσεων στα πέντε μεγάλα οδικά έργα, συνολικού ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για την απευθείας ανάθεση συμπληρωματικών εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της Μορέας Α.Ε. είναι 30 χρόνια. Μέχρι στιγμής, φέρεται να της έχουν καταβληθεί 271,7 εκατ. ευρώ και υπολείπεται η καταβολή 70,2 εκατ. ευρώ.
Λόγω καθυστέρησης στην έναρξη παραχώρησης, το Δημόσιο αποζημίωσε τον παραχωρησιούχο με 68,44 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο παραχωρησιούχος έχει λάβει 13 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αρχαιολογικές εργασίες. Επομένως, η Μορέας Α.Ε. έχει λάβει μέχρι στιγμής 353,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και έχει εισπράξει από διόδια 114,5 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 80%. Απομένει ολοκλήρωση των τμημάτων του Περιμετρικού Καλαμάτας και του μεγάλου κλάδου Λεύκτρο – Σπάρτη, κατά πάσα απιθανότητα μέσα στο 2014. 

***    «Δήμαρχε, τήρησε την υπόσχεσή σου…»   :
  Προσπάθεια συνάντησης με το δήμαρχο Παν. Νίκα έκαναν χθες οι επαγγελματίες που διατηρούν τα δύο ταχυφαγεία- καφέ στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας και τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν μέρος του χώρου της για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σκοπός να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να αρθεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Μάλιστα, για το σκοπό συνέταξαν κι ένα κείμενο, στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας έφτασε στο τέλος της. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, για τα καταστήματα που βρίσκονται στη θέση του παλαιού “Τριανόν” δεν προβλέπεται παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου επί της πλατείας, παρά το ότι επί χρόνια συνέβαινε το αντίθετο. Είναι αυτονόητο ότι η όλη επιχειρηματική δραστηριότητά μας (ενοίκιο καταστήματος, αριθμός εργαζομένων) είχε καθοριστεί με αυτή την πραγματικότητα.
Με τη νέα μελέτη και τη μη παραχώρηση (ενοικίαση) κοινόχρηστου χώρου ανατρέπεται όλο το επιχειρηματικό μας οικοδόμημα. Κάναμε υπομονή για το χρόνο ανάπλασης, διατηρήσαμε το προσωπικό μας, υποστήκαμε οικονομική ζημιά, με την ελπίδα, την οποία και εσείς μας δώσατε, ότι θα λειτουργήσουμε και πάλι σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, δηλαδή την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου.
Με την υφιστάμενη κρίση είμαστε υποχρεωμένοι, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, να απολύσουμε το προσωπικό μας και σταδιακά να οδηγήσουμε σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις μας, σε μια εποχή που η ανεργία είναι καθημερινός βραχνάς. Σημειώνουμε ότι η περιοχή έναντι του παλαιού “Τριανόν” ήταν η πρώτη που έκανε χρήση κοινόχρηστου χώρου επί της πλατείας.
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την πρόκληση συζήτησης του αιτήματός μας σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αποκατασταθεί μια κραυγαλέα αδικία σε βάρος μας και η ιστορική παράδοση. Επίσης, επιβάλλεται η ικανοποίηση του δικαίου αιτήματός μας και για λόγους ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τα υπόλοιπα επί της πλατείας καταστήματα».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Θετικές βλέπει τις εξελίξεις για τις φυλακές ο Δικηγορικός Σύλλογος   :
  ΘΕΤΙΚΕΣ ΒΛΕΠΕΙ, ΠΑΝΤΩΣ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
 Η «Θέμις» δεν έχει αποφανθεί  για τη χωροθέτηση των φυλακών
 Αν και οι αυτοψίες έγιναν το Σεπτέμβριο      ,  ς Βίκυς Βετουλάκη 
 Δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για το χώρο δημιουργίας σωφρονιστικού καταστήματος το αρμόδιο κλιμάκιο της «Θέμις Κατασκευαστική» του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα χωροταξίας σωφρονιστικών καταστημάτων κ. Ανεστάκο, είχε πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο αυτοψίες στους χώρους που προτείνονται σε Μεσσηνία και Αρκαδία.
Χθες, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι τελευταία υπάρχει κινητικότητα και δυναμική για το θέμα ίδρυσης φυλακών, οι οποίες, όπως τόνισε για άλλη μια φορά, ανήκουν στο Εφετείο Καλαμάτας.
  Θετική αντιμετώπιση
Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη, ο οποίος μαζί με παράγοντες του κόμματος στη Μεσσηνία  και τη συμμετοχή του δικηγόρου Δημήτρη Καούνη, επισκέφθηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη και συζήτησαν το θέμα των φυλακών:
«Είναι γεγονός πως η εποχή είναι βολική για το θέμα, λόγω και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία είναι γεμάτα και δεν  μπορούν να δεχτούν άλλους κρατουμένους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα, βλέπει θετικά την ίδρυσή τους στην περιοχή του Εφετείου Καλαμάτας και αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το κλιμάκιο που τον επισκέφθηκε». Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης πρόσθεσε ότι προχθές τον επισκέφθηκε σχετικά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος και θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
  Πλεονεκτήματα
Παρά το γεγονός ότι το κλιμάκιο της «Θέμις Κατασκευαστική» έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας από το Σεπτέμβριο, ακόμα δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες θα γίνει γνωστή η πρότασή του για την προσωρινή χωροθέτηση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος.
Στη Μεσσηνία, το κλιμάκιο επισκέφθηκε τέσσερις χώρους που προτείνει ο Δήμος Καλαμάτας σε Γαρδίκι, Πλατύ, Άρι και Ασπροπουλιά, δύο χώρους που προτείνει ο Δήμος Μεσσήνης και ένα χώρο που προτείνει ο Δήμος Οιχαλίας.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο είναι ο χώρος να βρίσκεται κοντά σε εθνικό δίκτυο και οπωσδήποτε κοντά σε εξοπλισμένο και σε πλήρη λειτουργία νοσοκομείο. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα, σε επίπεδο Μεσσηνίας, στην περιοχή που προτείνεται στο Γαρδίκι. Ωστόσο, είναι μεγάλη η μάχη και με την Αρκαδία, η οποία και διεκδικεί την κατασκευή του σωφρονιστικού καταστήματος.
«Οι θέσεις που έχει προτείνει η Μεσσηνία πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί και πιστεύω ότι θα έχουμε θετική εισήγηση από τη “Θέμις”», είπε ο κ. Μαργέλης, ενώ σε ερώτηση για το αν κινούνται «υπόγεια ρεύματα» για το θέμα των φυλακών σε Μεσσηνία και Αρκαδία, απάντησε: «Υπόγεια ρεύματα υπάρχουν και στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία, και είναι πολλά άλλα θέματα που δε θέλω να αναπτύξω αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι κατάλληλος καιρός. Γίνονται επαφές, είναι γεγονός ότι και η Αρκαδία επιδιώκει την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος, πλην όμως έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με το Εφετείο της Καλαμάτας. Η Αρκαδία υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, όπου, ως γνωστόν, υπάρχουν ήδη δύο φυλακές. Είναι παράλογο να δημιουργηθεί τρίτο σωφρονιστικό κατάστημα στην έδρα του Εφετείου Ναυπλίου και το Εφετείο Καλαμάτας να μην έχει σωφρονιστικό κατάστημα. Με δεδομένο, επίσης, ότι όπου υπάρχει Εφετείο, υπάρχει και σωφρονιστικό κατάστημα».

***  Σύσκεψη στην Εισαγγελία για την παραβατικότητα των τσιγγάνων με πρωτοβουλία του δημάρχου :
 Σύσκεψη για το θέμα της παραβατικότητας μερίδας αθιγγάνων πρόκειται να γίνει σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα, του δημάρχου Παν. Νίκα και του αστυνομικού διευθυντή, καθώς και εκπροσώπων των αθιγγάνων.
Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμαρχος, που συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της προσωρινής επιτροπής των αθιγγάνων, Μαρίνο Αναστασόπουλο. Ο κ. Νίκας επισήμανε την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία, να μη στοχοποιείται ολόκληρη η κοινωνική ομάδα των αθιγγάνων, αλλά και να προστατευθούν η περιουσία και η οικιακή και κοινωνική ειρήνη των κατοίκων στα πεδινά τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, όπου, πράγματι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Α.Π.

 *** Σωρηδόν συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων για υπερχρεωμένα  :
  ΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΚΑΣΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η προσέλευση κόσμου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, προκειμένου να ρυθμίσει οφειλές του σε τράπεζες μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Όπως δημοσιεύθηκε χθες, ιδιαίτερα θετική ήταν η τελευταία απόφαση που καθαρογράφηκε από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σε αίτημα 63χρονου, μέσω της δικηγόρου Βασιλικής Κατσάρας, καθώς χρέη άνω των 61.000 ευρώ ρυθμίζονται επί μια 4ετία στο ποσό περίπου των 8.500 ευρώ. Αναμένεται δε στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας να καθαρογραφούν άλλες δύο θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στη μία εκ των οποίων ορίζονται μηδενικές καταβολές.
  Νέες αιτήσεις
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι συνεχώς επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας και καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου καταφεύγουν δεκάδες πολίτες αναζητώντας δικηγόρο, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις στα υπερχρεωμένα.
«Ευτυχώς υπάρχουν τα Ειρηνοδικεία και ο νόμος “Κατσέλη” και στη συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνονται τα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να θυμίσω ότι σχεδόν καμία τράπεζα δεν έρχεται να κλείσει συμβατικά τις διαφορές που έχει με τους υπερχρεωμένους και αναγκάζονται να ζητούν οι πολίτες διορισμό δικηγόρου για να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη και να μειωθεί το χρέος. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν οι τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την ανάλγητη τακτική τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι διαφορετικά τα σημερινά έξοδα και οι ανάγκες των ανθρώπων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έπαιρνε ο κόσμος περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, είδα ότι δημοσιεύθηκε άλλη μια απόφαση ενός συμπατριώτη μας και από 60.000 ευρώ το Ειρηνοδικείο περιόρισε το χρέος στα 8.500 ευρώ. Είναι μια σημαντική μείωση», παρατήρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
  Χωρίς προσωπικό
Κατά τον κ. Μαργέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας, με συνέπεια οι υποθέσεις να προσδιορίζονται αργά και να υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση. Και συμπλήρωσε: «Οι αποφάσεις πάντως, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τα Ειρηνοδικεία διαγράφουν τα χρέη στους συμπολίτες μας».
Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό και αν η εξέλιξή τους εκεί φοβίζει το Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Μαργέλης σημείωσε: «Ο νόμος είναι σαφής, οι προϋποθέσεις είναι σαφείς. Δε με φοβίζει αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουν εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις υπερχρεωμένων. Επειδή η κρίση διογκώνεται, είμαι αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων δε θα πέσουν στα Μονομελή Πρωτοδικεία που θα εκδικασθούν».
Τέλος, για το νόμο «Κατσέλη» είπε ότι χρειάζονται ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως να αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. 

*** «Σιγά τ αυγά και είναι και κόκκινα» & «μαγειρεύοντας με ένα ψάρι» θα παρουσιαστούν στο βιβλιόπολις την Παρασκευή 12 Απριλίου :
 Το «Σιγά τ' αυγά και είναι και κόκκινα" ένα παραμύθι διαφορετικό θα παρουσιαστεί από τα παραμύθια της παρασκευής στις 7.00μ.μ. Η συγγραφέας θα είναι μαζί μας και θα λύσει τις απορίες μας για τις περιπέτειες του αυγού που ξέμεινε γιατί ήταν διαφορετικό....Οργάνωση της εκδήλωσης: Δήμητρα Δημοπούλου-Άννα Ρεσβάνη. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η κυρα-Λούλη είναι παχουλή, με πλεξούδες στα μαλλιά και ροδάνι στη γλώσσα. Ζει σε ένα ευρύχωρο σπίτι όπου όλοι έχουν λόγο σε όλα, κυρίως το σοφό φωτιστικό στο ταβάνι, κι όλοι μιλούν ακατάπαυστα, όπως κι εκείνη, από τα πιρούνια ως το σουρωτήρι κι από τις κουρτίνες μέχρι τα συρτάρια. Η κυρα-Λούλη είναι άφταστη νοικοκυρά χειμώνα καλοκαίρι, όμως τώρα είναι άνοιξη... και κάτι έγινε λάθος! Ένα αβγό, από τα πολλά που έβαφε, ξέμεινε με λευκό πλευρό. Αποτέλεσμα: να το βάλει στην άκρη, όχι στην πιατέλα με τα άλλα τα κατακόκκινα. Αποτέλεσμα: να μείνει ζωντανό αφού κανείς δεν το τσούγκρισε, δεν το ξεφλούδισε και δεν το έφαγε τελικά. Το δίχρωμο αβγό, αφού ξεπέρασε την αρχική στενοχώρια, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη ζωή που του χαρίστηκε και να κάνει τύχη την ατυχία του διδάσκοντας αβγά και ανθρώπους ότι ένα πρόβλημα δεν σου βγαίνει πάντα σε κακό κι ότι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν ελάττωμα, αν εσύ το αναποδογυρίσεις, μπορείς να το πεις και προτέρημα.
  Το «Μαγειρεύοντας με ένα ψάρι» θα παρουσιαστεί στις 9.00μ.μ. σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομία Μεσσηνίας και το καφεκοπτείο καφέ Melia. Ενα πρωτότυπο βιβλίο συνταγών και όχι μόνο... από τις εκδόσεις Ίτανος. με συντονίστρια την Δήμητρα Δημοπούλου και ομιλητές τους Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, Στέλλα Τσάλα, μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μεσσηνίας)
  Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου Αριστομένους και Νικηταρά 3Α.
 
*** Σαν σήμερα ...στις 11 Απριλίου
      
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΑΠΩΛΕΣΘΗ από του Αλμυρού μέχρι Καλαμών πορτοφόλιον περιέχων 360 δραχμάς ήτοι δύο εκατοντάδραχμα, εικοσιπεντάδραχμα και εν δεκάδραχμον, εν χρυσούν μενταγιόν με τινάς επιστολάς.
-ΠΡΟΣ την Νομαρχίαν ελήφθησαν έντυποι καταστάσεις αποσταλείσαι υπό του Υπουργείου της Περιθάλψεως δια την διανομήν των επιδομάτων του μηνός Μαρτίου, ήρχισε δε προς τούτο η σχετική προκαταρκτική εργασία.
-ΕΙΣ το χωρίον Φλέσσιον της Λακεδαίμονος οι Παναγιώτης Γ. Χριστάκος και Γεώργιος Π. Χριστάκος ετραυμάτισαν δια λίθων τον Γεώργιον Μ. Λυμπέρην.
-Ο Πρόεδρος του Αδελφάτου του Αλεξανδρακείου Νοσοκομείου Γεώργιος Κ. Κουτσομητόπουλος, ιατρός, υπέβαλλε την παραίτησίν του προς τους εκτελεστάς της Διαθήκης του Αλεξανδρακείου Κληροδοτήματος.
-ΤΑ βάσανα του κοσμάκη με το τραμ ήρχισαν και πάλιν από τώρα. Τας εσπερινάς ώρας υφίσταται κανείς αληθές μαρτύριον δια να ανέλθη εις την πόλιν. Μα εφέτως όμως δεν δικαιολογείται αυτή η κατάστασις και δια τούτο πρέπει να πυκνωθώσι τα οχήματα.

πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1821: Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.
1890: Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη Γη της Επαγγελίας. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαιτούν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσονος στην Αλβανία.
1955: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».
1990: Ο Μίκης Θεοδωράκης αναλαμβάνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Γεννήσεις
 1755: 
 Τζέιμς Πάρκινσον, άγγλος γιατρός. Περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε τ' όνομά του. (Θαν. 21/12/1824)
1770: Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του. (Θαν. 8/8/1827)
1908: Μασάρου Ιμπούκα, ιάπωνας μηχανολόγος, συνιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών SONY. Συνέταιρός τους ήταν ο Ακίο Μορίτα, ο οποίος είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση της εταιρίας. (Θαν. 19/12/1997)
Θάνατοι
1890: Τζόζεφ Μέρικ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ελέφαντας». Άνθρωπος παραμορφωμένος από όγκους στο πρόσωπό του, εξαιτίας της σπάνιου Συνδρόμου του Πρωτέα. Έζησε μεταξύ νοσοκομείου και τσίρκου. (Γεν. 5/8/1862)
1985: Ενβέρ Χότζα, αλβανός κομουνιστής ηγέτης, που κυβέρνησε τη γειτονική χώρα από το 1944 έως το θάνατό του. (Γεν. 16/10/1908)
1987: Πρίμο Λέβι, ιταλός χημικός και συγγραφέας. (Η Ανακωχή) (Γεν. 31/7/1919)
ηγή: www.sansimera.gr ,
 
*** Αυτόφωρο για όποιον βασανίζει τα ζώα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου :
 Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους τετράποδους αδέσποτους και μη.
«Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει
βαρύνουσα εγκληματική απαξία» σημειώνεται στην εγκύκλιο του κ. Παπαδάκη.
Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
Όταν πρόκειται για πράξη που αφορά σε θεραπευτικό σκοπό, όπως η στείρωση, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, προβλέπεται ότι ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τονίζει ακόμη ότι εκτός από την ενεργητική κακοποίηση υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα η μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους και άλλα.
«Περιλαμβάνονται ενδεικτικά, η έλλειψη καταλύματος, το ακατάλληλο κατάλυμα ή τα στενά κλουβιά, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια, ταράτσες, η έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου, χώροι μη στεγνοί και καθαροί, προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους, αλλά και τον τακτικό εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, η έλλειψη καθημερινής άσκησης και περιπάτου» σημειώνεται στην εγκύκλιο.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς που καθοδηγούνται από κτηνίατρο.
Εξάλλου, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, όπως απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Επισημαίνεται ακόμη στην εγκύκλιο ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στα ταξί και επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
- Ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων ορίζονται με το Ν. 4039/12 η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Ελέγχου.
Αν δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία.  Newsroom ΔΟΛ
 
*** Πως θα έκαναν οι άνδρες αν είχαν περίοδο   :
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ξεκαρδιστικό διαφημιστικό γνωστής εταιρείας η οποία παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική των δύσκολων ημερών του μήνα και πως θα ήταν αν την βίωναν οι άνδρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα tweets και τα share έχουν πάρει φωτιά με τις γυναίκες να δίνουν ένα καλό μάθημα στους άνδρες που τις θεωρούν υπερβολικές!
 

 
*** Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους, 3 τροχαία σε μια μέρα :
 
 
 Τρείς (!!!) συγκρούσεις  έχουμε σήμερα στην διασταύρωση των οδών Μακεδονίας  και Θεμιστοκλέους.
Η τελευταία συνέβη πριν μερικά λεπτά χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός αλλά με μεγάλες υλικές ζημίες.
Στην περιοχή υπάρχει αναστάτωση, αφού οι συγκρούσεις στο σημείο είναι πάρα πολύ συχνές και οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί μια λύση.
Τέλος να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει 20 λεπτά από την στιγμή που έχει κληθεί η Τροχαία, αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει.

*** Ελιές αυτάρκεις και μοναδικές στη Μεσσηνία   :
 
 
 
  Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, και συγκεκριμένα τον καθηγητή Κώστα Δελή,  τα συνεργαζόμενα ΚΠΕ και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οργανώνει την καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στη Μεσσηνίας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η παραπάνω διαδικασία είναι μέρος ενός προγράμματος στο οποίο ηγείται ο κ. Δελής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Θ», «το δένδρο της ελιάς είναι η ζωντανή κληρονομιά της λεκάνης της μεσογείου στον κόσμο. Η ελιά με την έννοια της κληρονομιάς αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι και του δικού μας πολιτισμού καθώς συνεξελίχθηκε μέσα στην ιστορική διαδρομή της χώρας.
Το γενετικό υπόβαθρο των δένδρων της ελιάς στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως σε περιοχές στις οποίες το οικονομικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο είναι μεγάλο, δεν έχει μελετηθεί.
Παρόλα αυτά και παρά την αδιαφορία, οι αρχαίες ποικιλίες ελιάς μπορεί να αποτελούν μία δεξαμενή γονιδίων που αφενός αυξάνουν την βιοποικιλότητα, αφετέρου μπορεί να κρύβουν σημαντικές πληροφορίες που ακόμη και αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες του σήμερα είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση μελλοντικής μελέτης.
 Με άλλα λόγια το γενετικό υλικό και τα γονίδια αυτών των δένδρων είναι το κουτί με τα εργαλεία, που μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον όταν οι συνθήκες αλλάξουν και η επιβίωση της ελιάς τεθεί σε δοκιμασίες.
Είναι επομένως λογικό αυτό που αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά ενός λαού, εφόσον είναι ζωντανός οργανισμός, να αποτελεί ταυτόχρονα και γενετική παρακαταθήκη για το μέλλον.
  Έτσι ήταν λογικό σε ένα ελαιοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, το εργαστήριο Γενετικής του ΤΕΙ Καλαμάτας, να ασχοληθεί με αυτό τον αιώνιο καρπό. Οι σκοποί της μελέτης μας που είναι συνδεδεμένοι με το πολύτιμο υλικό των αρχαίων ελαιόδεντρων, συνοψίζονται στα εξής:
Την εξακρίβωση της καταγωγής των ελαιόδεντρων στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη τη χώρα από όπου μπορούμε να συλλέξουμε υλικό. Τη λαογραφική καταγραφή ιστορικών γεγονότων και τη συσχέτιση τους με συγκεκριμένα ελαιόδενδρα. Την ταυτοποίηση των αρχαίων ποικιλιών ώστε να καταγραφούν ως μοναδικές ποικιλίες ή πληθυσμοί. Τη διατήρηση του γενετικού υλικού αρχαίων δένδρων. Την ανάδειξη της μοναδικότητας των συγκεκριμένων ελαιοδένδρων και τον πιθανό χαρακτηρισμό τους ως διακριτής ποικιλίας και των προϊόντων τους ως ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ. Την ανίχνευση ενδιαφερόντων γονιδίων που σχετίζονται είτε με την προσαρμοστικότητα της ελιάς σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, είτε με την παραγωγή του ελαιολάδου.
Την χαρτογράφηση των δένδρων και την προστασία του πληθυσμού και του τοπίου από προσπάθειες αλλοίωσης-υποβάθμισής  τους. Ανάδειξη ελαιοδένδρων ως μνημεία φυσικής ιστορίας.
Την εγκαθίδρυση στη Μεσσηνία ενός Βοτανικού Ταξινομικού Κήπου με σκοπό τη συγκέντρωση έκφυτων που προέρχονται από τα αρχικά υπεραιωνόβια δένδρα σε ένα επισκέψιμο χώρο.
Τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την σύνδεση των νέων ανθρώπων με τις υπεραιωνόβιες ελιές του τόπου τους».
Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου σχεδίου είναι η χρηματοδότησή του. Με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί όμως η κυβέρνηση, η μόνη σοβαρή λύση είναι ο ιδιωτικός τομέας.  Αναμένουμε, λοιπόν, να υπάρξουν κάποιοι που θα αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα του σχεδίου και θα πράξουν ανάλογα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Συνεργασία για την προώθηση του τουρισμού στη Μάνη :
   Προωθεί τον τουρισμό μέσω ΗΑΤΤΑ
 Ο Δήμος Δυτικής Μάνης συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την προβολή της περιοχής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού, θα διοργανώσει – σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) - ένα ταξίδι γνωριμίας των εκπροσώπων των τουριστικών γραφείων, στην περιοχή της Δυτικής Μάνης.
  Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2013, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους εκπροσώπους των τουριστικών γραφείων να γνωρίσουν την τουριστική προσφορά της περιοχής μας και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες, με στόχο την τουριστική της ανάπτυξη και θα περιλαμβάνει προγραμματισμένες επαγγελματικές συναντήσεις στην περιοχή της Δυτικής Μάνης. Οι ολιγόλεπτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 μεταξύ των τουριστικών – ταξιδιωτικών γραφείων από την Ελλάδα με επαγγελματίες του τουρισμού (καταλυματίες και εστιάτορες) από την περιοχή της Δυτικής Μάνης.
  Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας καλεί όλους τους καταλυματίες και τους εστιάτορες του Δήμου Δυτικής Μάνης να συμμετέχουν στα παραπάνω workshops, έτσι ώστε να διερευνήσουν πιθανές επαγγελματικές συνεργασίες με τους τουριστικούς πράκτορες.
  Για περισσότερες πληροφορίες και για τον καλύτερο προγραμματισμό των συναντήσεων, παρακαλούνται οι τουριστικοί επιχειρηματίες να επικοινωνούν με την κα Ματίνα Σουμή (Ειδική Συνεργάτιδα του Δήμου Δυτικής Μάνης – τηλ. 27210 64120 /

*** Ο Μαν. Αγγελάκας κρίνει την τύχη του δρόμου Ριζόμυλος – Καλαμάτα :
 

Στα χέρια του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκα, βρίσκεται η τύχη της Μεσσήνης, όσον αφορά στην κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος- Καλαμάτα, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζη με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά.
Ο κ. Τζώρτζης παρουσίασε στον αντιπεριφερειάρχη το ιστορικό του θέματος με τη μελέτη του δρόμου και τόνισε, όπως είπε, στο «Θ», πως το σοβαρότερο είναι ότι δε λήφθηκε υπόψη το εγκεκριμένο ΓΠΣ Μεσσήνης, ο μπούσουλας ανάπτυξης της περιοχής. «Εμείς, ως κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά με το βόρειο κομμάτι του Δήμου, που ο δρόμος το κόβει».
Κατά τη συνάντηση παρέστη και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Παν. Γιαννακέας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Τζώρτζη, τον πληροφόρησε πως οι τροποποιήσεις που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν υλοποιηθεί από τους μελετητές και πως η μελέτη βρίσκεται στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, απαντώντας και πάλι σε ερώτημα του κ. Τζώρτζη,  ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. είπε πως ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μπορεί όποτε θελήσει να υπογράψει, επειδή δεν υπήρξε γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια, και παρελθούσης της σχετικής προθεσμίας, θεωρήθηκε πως υπάρχει σιωπηρή αποδοχή και εναπόκειται στον κ. Αγγελάκα να αποφασίσει.
«Μετά από αυτά, πρέπει οπωσδήποτε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα του δρόμου», υπογράμμισε ο κ. Τζώρτζης, καλώντας, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, όλους τους συνδημότες του να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  Χ.Χ.
 
*** Προχωρεί η διαδικασία για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας :
Συνεδρίασε προχθές η επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 46 του Νόμου 4071, σχετικά με τη μεταβίβαση της περιουσίας του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Καλαμάτας και Πύλου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, στις 22 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Εμμανουήλ Αγγελάκας.
Κατά τη συνεδρίαση, διευθετήθηκαν ζητήματα σχετικά με ακίνητα που εξαιρούνται από τη διαδικασία (Τελωνείο και οι αποθήκες του, κτήριο ΣΔΟΕ, Ταχυδρομείο, Λιμεναρχείο και γραφεία Σωματείου Φορτοεκφορτωτών), ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση για τη λοιπή περιουσία, όσον αφορά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Το επόμενο στάδιο είναι η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, το οποίο θα επικυρώσει την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων.
Θα ακολουθήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής από τους προέδρους του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, κάτι που θα συμβεί αμέσως μετά την επικύρωση της απογραφής. Α.Π.

***   Χρειαζόμαστε Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία ; - του Νίκου Ευστρατίου Μαραμπέα :
Δηλώνω από την αρχή ότι, αναφερόμενος σε επίκαιρο θέμα εκπαίδευσης όπως αυτό που αναφέρεται στον τίτλο, δεν επιδιώκω διεξοδική ανάλυση των εκπαιδευτικών θεμάτων που σχετίζονται μ` αυτό. Αυτό θα ήταν αδύνατο να γίνει απ` αυτή τη στήλη και με τις δυνατότητες χώρου που προσφέρει μια εφημερίδα. Ωθούμαι από την επικαιρότητα του θέματος, όπως έχει διαμορφωθεί με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που καθόρισαν και την εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή μαθητών στα πειραματικά – πρότυπα σχολεία ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να παραθέσω ένα μικρό ιστορικό της εξέλιξης αυτών των σχολείων. Και αυτό για να συσχετίσω την εξέλιξη αυτού του τύπου σχολείων με τις ανάγκες της χώρας μας που βρίσκεται στη δίνη πολύπλευρης κρίσης.
Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι νομοθετημένη η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα και η «επί πληρωμή» ιδιωτική. Στους γονείς εναπόκεινται οι επιλογές. Είναι επίσης θεσπισμένα και τα πειραματικά σχολεία των πανεπιστημίων για την άσκηση των φοιτώντων σ` αυτά, κυρίως των φοιτώντων σε σχολές από τις οποίες προέρχονται οι διδάσκοντες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για την εφαρμογή στην πράξη νέων διδακτικών μεθόδων που εισάγουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στις διδασκαλίες τους. Εξ` άλλου, τα πρότυπα σχολεία δημιουργήθηκαν αρχικά για ειδικούς σκοπούς, όπως η Βαρβάκειος Σχολή σύμφωνα με τη βούληση του ομώνυμου δωρητή, η Σχολή Αναβρύτων σύμφωνα με την υπό ευρεία ερμηνεία βούληση του Ανδρέα Συγγρού. Στην εξέλιξη του χρόνου ιδρύθηκαν και πρότυπα σχολεία για την εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως στις έδρες ανώτερων εκπαιδευτικών περιφερειών. Επειδή η λέξη «πρότυπο» παρέπεμπε σε ελιτίστικη δομή, πριν από 30 χρόνια, άλλαξε και στους τίτλους σχολείων που συναντιόταν και αντικαταστάθηκε με τη λέξη «πειραματικό». Καταργήθηκαν επίσης και οι εξετάσεις εισαγωγής μαθητών, αλλά δεν καταργήθηκε η σημαντική μείωση του ωραρίου των διδασκόντων σ` αυτά. Χρόνο με το χρόνο άνοιγαν και διάφορα παραθυράκια για την κατά παρέκκλιση εισαγωγή μαθητών.
Όμως, τα σχολεία αυτά είχαν μεγάλη ζήτηση, ιδιαίτερα στις πόλεις που δεν λειτουργούσαν αξιόπιστα ιδιωτικά σχολεία, ή για οικογένειες που έβαζαν σε υψηλή προτεραιότητα τις σπουδές των παιδιών τους αλλά δεν είχαν το οικονομικό που απαιτούσαν τα υψηλών προδιαγραφών ιδιωτικά σχολεία. Γι` αυτούς τους λόγους οι τοπικές κοινωνίες επιζητούσαν τη λειτουργία αυτού του είδους σχολείων στις περιοχές τους. Σε ανταπόκριση αυτής της ζήτησης και με την νομοθετική πρόβλεψη, που σύμφωνα μ` αυτήν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ιδρύθηκαν το 2007 για την εκπαίδευση των φοιτητών σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τρία πειραματικά Γυμνάσια στις πόλεις Καλαμάτα, Σπάρτη και Κόρινθος. Η ζήτηση για εγγραφή μαθητών σ` αυτά επιβεβαίωσε θετικά την ενέργεια αυτή.
Το 2009 τροποποιήθηκε και πάλι το νομοθετικό πλαίσιο, με δειλά εμφανιζόμενη την πολιτική πρόθεση για εφαρμογή σ` αυτά μεθόδων αυτοαξιολόγησης για να τεθούν στη συνέχεια τα αποτελέσματά αυτής της διαδικασίας σε γενικευμένη εφαρμογή. Ανάμεσα στα κριτήρια για τη διατήρηση των πειραματικών σχολείων που λειτουργούσαν μέχρι τότε ήταν και η σύμφωνη γνώμη του διδασκόντων σ` αυτά. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου ωραρίου διδασκαλίας του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση πολλών πειραματικών σχολείων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Καλαμάτας.
Η μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνομε επανατοποθετεί σε κριτική το θέμα των πειραματικών σχολείων, δεδομένου ότι το κύριο ζητούμενο  της χώρας, δηλαδή η βελτίωση της παραγωγικότητας, είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσφορά ουσιαστικής εκπαίδευσης στους νέους μας. Ουσιαστική εκπαίδευση που μπορεί να προκύψει μόνο μετά από ριζική μεταβολή του τρόπου λειτουργίας των σχολείων. Αυτό οδηγεί στην αναζήτηση απαντήσεων σε κρίσιμα ιδεολογικά αλλά και ουσιαστικά ερωτήματα από τους πολίτες, άμεσα ενδιαφερόμενους για τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων ή μη. Κλείνω αυτό το κείμενο με την απλή παράθεση κάποιων από τα ερωτήματα αυτά: α) Όταν το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι χαμηλό, οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από τη λειτουργία πειραματικών σχολείων που κατά κανόνα έχουν υψηλότερου επιπέδου αποδόσεις; β) πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί η αποδοτική λειτουργία των πειραματικών σχολείων να γενικευτεί; γ) εντάσσεται στα χαρακτηριστικά εκπαίδευσης προοδευτικού χαρακτήρα η λειτουργία αυτών των σχολείων;

*** Κάθε πρόβλημα είναι ένα εφαλτήριο   :
της Βίκυς Βετουλάκη Μου το έστειλαν στο ίντερνετ και πραγματικά δεν μπορώ να βρω καλύτερο παράδειγμα που να δείχνει σε όλους μας, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, μεγάλες και μικρές, προσωπικές και μη, στη ζωή μας.
Σας το παραθέτω:
Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι.
Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να βρει τι έπρεπε να κάνει για να το σώσει.
Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.
Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο.
Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να θάψει το ζώο ζωντανό.
Κάλεσε μερικούς γείτονες να έρθουν να τον βοηθήσουν.
Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι.
Στην αρχή, ο γάιδαρος πανικοβλήθηκε και φώναζε φρικτά.
Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε.
Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός σκύβει στο πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε.
Ήταν κάτι καταπληκτικό!
Ο γάιδαρος είχε σχεδόν φθάσει επάνω !
Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, τιναζόταν και πατώντας το χώμα που έπεφτε κάτω, ανέβαινε σιγά-σιγά προς τα πάνω.
Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού και να βγει σώο και ζωντανό.
Συμπέρασμα:
Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας. Να θυμάστε όμως πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά είναι και ένα εφαλτήριο.
Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα.
Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα παραπάνω!

*** Ευθύνες πάνω από πτώματα   :
του Δημήτρη Γιατράκου Βλέποντάς τους με την πρώτη ματιά στη φωτογραφία που είχε ανεβάσει   η ιστοσελίδα του «Θάρρους» τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από την «αυτοψία» της Χρυσής Αυγής στο νοσοκομείο Καλαμάτας μου φάνηκε προς στιγμήν ότι τα μέλη της ήταν αστυνομικοί, με μπότες , τζόκει αλλά, φεύ,  τους «πρόδωσε» η μεταξοτυπία στην πλάτη των  t-shirt με την επωνυμία της  οργάνωσης -κόμματος.
Ο αρχηγός, ωστόσο, και βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης_ δεν φορούσε στολή παραλλαγής αλλά ήταν ενδεδυμένος με πολιτική περιβολή. Κρίμα μας χάλασε την έμπνευση και την  εικόνα, γιατί θα έδενε καλύτερα το σκηνικό. Η έφοδος της ελαφράς , εν προκειμένω, ταξιαρχίας του κυρίου Μιχαλολιάκου έγινε , ως γνωστόν, για να ελεχθεί, η νομιμότητα εργασίας των αποκλειστικών νοσοκόμων δίκην νόμιμης αρχής! Έπεσαν πάνω και στους τσιγγάνους και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Για να πάμε τώρα στα πιο σοβαρά εκείνο που με παραξένεψε είναι η "γαργάρα" της αστυνομίας που παρ' ότι παρούσα, λόγω του ξυλοδαρμού ενός 22χρονου τσιγγάνου λίγο ενωρίτερα στη Μεσσήνη,  επέτρεψε  στον κ. Κουκούτση και την κουστωδία του να διαβεί την είσοδο του νοσοκομείου και να κάνει έλεγχο. Το περιστατικό ήταν ως μη γενόμενο όπως αποδείχθηκε, γιατί, το κατά τα άλλα πολυγραφότατο τμήμα ενημέρωσης των δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, εποίησε την νήσσαν. Σιγή-πηγή. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου το οποίο είχε ρόλο θεατή, αλλά εδώ δεν κουνήθηκε η αστυνομία...
Και μάλιστα όταν άκουσε τον κ.Κουκούτση να λέει "θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα" και τους τσιγγάνους να απαντούν  "τώρα αρχίζει ο πόλεμος". Απορώ και εξίσταμαι και μάλλον θα συνεχίσω να το κάνω γιατί δεν βλέπω ότι η αστυνομία έχει τη θέληση παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του πολιτικού της προϊσταμένου κ. Δένδια περί του αντιθέτου, να ελέγξει ουσιαστικά την παράνομη και  αντιδημοκρατική   δραστηριότητα της "Χρυσής Αυγής".
Επειδή όμως η δράση φέρνει αντίδραση,  η κατάσταση , δεδομένης της παραβατικότητας των τσιγγάνων και των αντιποίνων που ξεκίνησαν στη Μεσσήνη, θα εκτραχυνθεί και θα ξεφύγει με την είσοδο της "Χρυσής Αυγής" στο παιχνίδι, που το δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο. Μετά θα τρέχουμε  να αποδώσουμε  ευθύνες πάνω από πτώματα...

***

 *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** Ένα λανθασμένο σφύριγμα του διαιτητή ήταν αρκετό για να γνωρίσει την ήττα ο Μεσσηνιακός...  :
ΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ
 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΑΠΕΒΑΛΛΕ ΤΟΝ Ι. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Ο ΜΠΙΖΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»

 Του Νίκου Μπαλόπουλου
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 Το όνειρο του Μεσσηνιακού για διάκριση στο θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, έσβησε το απόγευμα με τον πλέον άδοξο τρόπο. Το Καλαματιανό Σωματείο γνώρισε την ήττα από τον Ατρόμητο Λάππα με σκορ 1-0 στο παιχνίδι της 1ης φάσης του θεσμού, που έγινε στο γήπεδο του Κορδία και όχι στο «Σταύρος Παπαδόπουλος» -  λόγω του προβλήματος που προέκυψε με την άδεια λειτουργίας του - και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, όμως η πίκρα και η απογοήτευση ήταν στοιχεία έκδηλα καθώς ο αποκλεισμός κάθε άλλο ως επιστέγασμα των Αχαιών ήρθε. Οι πράσινοι ήταν ανώτεροι, αποδεικνύοντας απέναντι σ’ ένα σωματείο που έκανε πρωταθλητισμό στον 6ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής, ότι έχουν τα φόντα να κάνουν σημαντικά βήματα προόδου, και είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, κυρίως λόγω της λανθασμένης απόφασης του διαιτητή Διαμαντόπουλου, στο 75ο λεπτό του αγώνα. Ο Αρκάς ρέφερι έκλεισε τα μάτια στην ανατροπή του Ι. Καλογερόπουλου από τον Κυριαζόπουλο, αποβάλλοντας μάλιστα στη συνέχεια τον παίκτη του Μεσσηνιακού με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η βάση αυτή ήταν που σημάδεψε το ματς και ουσιαστικά καθόρισε το αποτέλεσμα, αφού οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι την αρνητική τους υπεροχή, πέτυχαν το γκολ το οποίο έκανε τη διαφορά στο 82΄ με τον Μεσσήνιο αμυντικό Άγγελο Μπίζο και πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ι. Καλογερόπουλος (41΄) – Μπίζος (36΄), Ν. Γραμματικόπουλος (84΄).
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Ι. Καλογερόπουλος (2 κίτρινες)
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Νιάρχος, Ι. Καλογερόπουλος, Αρβανίτης (85΄ Χελάς), Κουρεντζής, Δασκαλάκης, Κωνσταντόπουλος, Αργυρόπουλος, Α. Καλογερόπουλος, Αθανασόπουλος, Τσουλάκος, Μπεγέτης.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ: Τζουραμάνης, Χ. Βέρρας, Μπίζος, Σανδραβέλης, Νικολόπουλος, Κυριαζόπουλος, Παναγιωτόπουλος (70΄ Ζέλιος), Ντόμας, Λαθύρης (77΄ Ζώτος), Ν. Γραμματικόπουλος, Γ. Γραμματικόπουλος (66΄ λ. τρ. Αγγ. Βέρρας).
  «Τ’ άκουσε» ο Διαμαντόπουλος
Τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του τεχνικού επιτελείου αλλά και κάποιων φίλων του συλλόγου, δέχθηκε ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Διαμαντόπουλος, μετά την ολοκλήρωσή της. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τον θεώρησαν υπεύθυνο για τον αποκλεισμό του Μεσσηνιακού, κυρίως λόγω της υπόδειξής του στην κομβική φάση του 75΄, οπότε και απέβαλε τον Καλογερόπουλο.
  Δ. Τσάκωνας: «Το λανθασμένο σφύριγμα έκρινε το ματς»
Άλλωστε και ο τεχνικός των «πρασίνων» Δημήτρης Τσάκωνας, σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» στάθηκε στο συγκεκριμένο σφύριγμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την εμφάνιση της ομάδας του… «Νομίζω ότι η ομάδα στάθηκε πολύ καλά, ήμασταν ανώτεροι και ειδικότερα στο 1ο ημίχρονο χάσαμε σωρεία ευκαιριών. Δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο και το λανθασμένο σφύριγμα του διαιτητή έκρινε το παιχνίδι».
  Καμία ανησυχία για Ι. Καλογερόπουλο
Η αποβολή του Γιάννη Καλογερόπουλου, δημιούργησε μια μικρή αναστάτωση εν όψει της διεξαγωγής των αγώνων μπαράζ για το εάν ο έμπειρος ποδοσφαιριστής θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής. Οι άνθρωποι του Μεσσηνιακού θα στείλουν, ίσως και σήμερα, έγγραφο στην Ομοσπονδία, προκειμένου να λύσουν τα ερωτηματικά, ωστόσο σε πρώτη φάση φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς είναι δύο διαφορετικοί θεσμοί.
 
*** Σήμερα η Κηδεία του Γιώργου Δέδε στο Μελιγαλά   :
Απεβίωσε προχθές στην Αθήνα, σε ηλικία 66 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δέδες. Ο αείμνηστος Δέδες αγωνίστηκε σε Εθνικό Μελιγαλά, Απόλλωνα Καλαμάτας, Καλαμάτα και άλλες ομάδες . Ο Γιώργος Δέδες είναι αδερφός του παλιού διαιτητή Κώστα Δέδε και θείος του ποδοσφαιριστή Αλέκου Δέδε και του προπονητή Σάκη Δέδε.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4.00 μ.μ. στον ενοριακό Ναό Μελιγαλά.
Το «Θ» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Δέδε

*** Συνταγματική και νόμιμη η διπλή ανάπλαση για το γήπεδο του ΠΑΟ :
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άναψε οριστικά το «πράσινο φως» για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα (Βοτανικό), καθώς έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη διπλή ανάπλαση των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.
Επιπρόσθετα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε τη συνταγματικότητα τριών άλλων βασικών σημείων της διπλής ανάπλασης, που αφορούν την κατάργηση του δημοτικού πολυλειτουργικού κέντρου, τη μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από το 1,6 στο 1,2 και το «κόψιμο» των εμπορικών χρήσεων έξω από το χώρο του γηπέδου.

*** Ο  δεύτερος  αγώνας γιά  το Φάϊναλ φόρ  του  Λονδίνου στο  Ευρωμπάσκετ :

ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  -  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   65-66  , (32-27) .-^  
* Τα  δεκάλεπτα : 11-16 , 32-27 , 50-48 , 65-66 .- ^
* Την αναμέτρηση θα διευθύνουν ο Ουκρανός κ. Μπόρις Ρίζικ, ο Γάλλος κ. Εντί Βιατόρ και ο Ιταλός κ. Καρμέλο Πατέρνικο.-
ΡΕΑΛ : Nαβάρο , Σάδα , Τόμιτς , Λόρμπεκ , Ίνγκλες , Τζαουάϊ , Ουάλας , Γιασκεβίτσιους ,Αμπρίνες , Χουέρτας ,
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Ξανθόπουλος , Τσαρτσαρής , Σχορτσιανίτης , Διαμαντίδης , Μασιούλης ,Λάσμε , Ούκιτς , Γκίστ , Μπράμος , Μπάνκς , Γιαννούλης
* Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από ακριβώς 17 χρόνια, σαν σήμερα, 11 Απριλίου, ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το πρώτο από τα έξι συνολικά Ευρωπαϊκά του τρόπαια, στο Παρίσι. Μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη αγώνα, η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, επικρατούσε στον τελικό της Μπαρτσελόνα με 67-66, έχοντας στις τάξεις της στον Ντομινίκ .-
Βίντεο  με δηλώσεις Δ. Διαμαντίδη : http://youtu.be/BAtr9oq7l4o  ,

 
***  Για  το Γιουρόπα Λίγκ στο ποδόσφαιρο  2ος αγώνας :
Ρουμπίν Καζάν - Τσέλσι  3-2 .- ^ α΄ αγώνας  3-1 .-^
Βασιλεία  -  Τότεναμ  κ.α.: 2-2 .-   παράταση : 2-2.-  πέναλτι : 4-1 .-^  α΄ αγώνας   2-2 .- ^
Λάτσιο  -Φενέρ μπαχτσέ  1-1 .- ^  α΄αγώνας  0-2 .- ^  
Νιουκάστλ  - Μπενφίκα  1-0 .- ^   α΄ αγώνας  1-3 .- ^    

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):
22:05 Βασιλεία (Ελβετία)-Τότεναμ (Αγγλία) (2-2)
22:05 Λάτσιο (Ιταλία)-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) (0-2)
22:05 Νιουκάστλ (Αγγλία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) (1-3)

** Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου και στις 2 Μαϊου, ενώ ο τελικός στις 15 Μαϊου στο Αμστερνταμ.
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 29  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  30  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-


~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  :

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημερωσης  Τρίτη  02  Απριλίου  2013.- 
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου  2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 05  Απριλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το  Κυριακάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 07  Απριλίου   2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  08 Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η  Εφημερίδα  της Δευτέρας 08  Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .-                              
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία  γιά  όλους  μας -Θέματα  Υγείας Τετάρτη  10  Απριλίου  2013  ,   ΟΛΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ !!!!
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
~
~***  ΦΩΤΟ -  ΕΛΛΑΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  .................................   :






















 
Βίντεο :
 ΣΠΕΤΣΕΣ  : http://youtu.be/y3mU_lmrNfM  ,


ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ  :   http://youtu.be/t-AyPsbbPbk  ,


ΛΕΥΚΑΔΑ  :  http://youtu.be/FpMSsSh9ybg  ,


Άγιος Νικόλαος  Λακωνίας  :   http://youtu.be/iE8qvLQ2hdY  ,


***  ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ  ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ  -  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  μέσα από βίντεο :
 Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ  ΜΕ ΧΑΡΕΣ  ΚΑΙ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ...ΤΟ  1912-13
http://youtu.be/J0puMD6QyOo   ,

ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΣΠΕΥΔΟΥΝ  ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ...
* ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ   ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ  ΒΑΛΚΑΚΙΚΟΥΣ ..
http://youtu.be/FrdgIYqD7jE  ,


* ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΚΡΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ  ΠΟΛΕΜΟΥΣ  1912-13 :
http://youtu.be/-9Sy36JvWZw  ,
 
4

* Η  ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΗΣ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ .. :
http://youtu.be/qpSuww3Gf3M  ,

Ο  ΓΕΡΜΑΝΟΣ  "ΠΑΣΑΣ"  ΠΟΥ  ΟΧΥΡΩΣΕ  ΤΑ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ ..
* ΟΙ ΓΑΡΙΒΑΛΔΙΝΟΙ  ΙΤΑΛΟΙ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΑ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ :
http://youtu.be/fN-H2krAFsE  ,   ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΙΤΑΛΟΙ ..

*   Ο ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ  ΜΑΒΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ  ΓΡΑΜΜΗ  ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ...
http://youtu.be/pdFbL04xN9o ,  Η  ΗΡΩΙΚΗ  ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ  ΔΡΙΣΚΟ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  1912...

~ Η  ΕΥΤΥΧΙΑ  ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ..
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου