ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης :


  
Σταματάκος 15  μηνών !

 Πέμπτη  8  Μαρτίου  2012  :
Πάντα  σκαρφαλώνω ...!!!
*** http://www.seismoi.gr/   .,SEISMOI

**      ~*** "Πολύ πολύ υψηλή" συμμετοχή στο PSI "βλέπει" ο Dallara του IIF
* Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara.
 * “Έχω καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποφεύγω να δίνω συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, και θα σας απογοητεύσω εξακολουθώντας να κάνω το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF από το Ρίο ντε Τζανέιρο, τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως η συμμετοχή θα είναι «πολύ πολύ υψηλή».
 * Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.
 * Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται σε εθελοντική βάση, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «η συμφωνία διαπραγματεύτηκε πλήρως, σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις».
 * Επιπλέον, ο Dallara υπογράμμισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς όπως είπε, η συμφωνία αυτή δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει μια ακριβή χρεοκοπία και να προχωρήσει μπροστά.
 * Καθώς η εκπνοή της προθεσμίας πλησιάζει κορυφώνονται οι εκτιμήσεις από τραπεζικούς κύκλους όσον αφορά το τελικό πσοστό συμμετοχής στο PSI. Η πλεινότητα εκτιμά πως (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία) το τελικό ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 75%. Νωρίτερα, τραπεζικό στέλεχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι "το ποσοστό αποδοχής της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 80% και στη συνέχεια, μετά τη σύσκεψη του Eurogroup, θα ενεργοποιηθούν τα CACs", ενώ υπογράμμισε ότι: "Το ποσοστό συμμετοχής ανεβαίνει, όπως γίνεται συνήθως την τελευταία ημέρα λήξεως της προθεσμίας».
 * Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Olli Rehn, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές, να αποδεχτούν την προσφορά για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους που λήγει σήμερα το βράδυ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι όροι δεν θα είναι καλύτεροι, ενώ οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.
 * Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI λήγει σήμερα το βράδυ στις 10.00, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις -σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- θα γίνουν στις 8 πμ της Παρασκευής και εν συνεχεία θα συζητηθούν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.
 * Εν τω μεταξύ, μετά από τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ανακοίνωσαν και επίσημα ότι θα συμμετέχουν στο PSI+ η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα, η Probank (χθες είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου), ενώ όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να μην συμμετάσχει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο οικονομική αδυναμία.
 * Χθες το βράδυ Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της όλης διαδικασίας, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI θα ξεπεράσει εύκολα το 75%, ήτοι το κατώτατο επίπεδο που έχει θέσει η Αθήνα για να προχωρήσει τη συμφωνία.
 ~* Τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI
 * Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν κυβέρνηση και IIF από την μία πλευρά και από την άλλη ιδιώτες - hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και διατηρούν επιφυλακτική στάση μέχρι την τελευταία στιγμή για το αν θα συμμετάσχουν στο PSI.
 * Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το IIF δείχνουν μια εκθετική αύξηση των ομολογιούχων που δηλώνουν συμμετοχή, αλλά αυτή σαν ποσοστό επί του συνόλου των ομολόγων παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα φτάσει το επιθυμητό 90%.
 * Την Τρίτη το απόγευμα τα στοιχεία έδειχναν συμμετοχή της τάξης του 20%. Γύρω στις 24ωρες μετά το ποσοστό αυτό είχε αγγίξει το 58%, δηλαδή είχε τριπλασιασθεί.
 * Μη διασταυρωμένες πληροφορίες σήμερα το πρωί ανέφεραν ότι ήδη έχει ξεπεράσει το 73%, περίπου δώδεκα ώρες πριν από την λήξη του χρονοδιαγράμματος αποδοχής της πρόσκλησης συμμετοχής.
 * Παρ΄ όλα αυτά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θα συμβεί με τα ομόλογα που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI, είτε αυτά που έχουν εκδοθεί υπό τον ελληνικό νόμο, είτε εκείνα που έχουν εκδοθεί υπό ξένο νομικό καθεστώς.
 * Η προειδοποίηση του ΟΔΔΗΧ στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν έχουν προβλεφθεί κεφάλαια για την κάλυψη των ομολόγων που δεν θα συμμετάσχουν έχει προκαλέσει εντονότατες συζητήσεις και έχει βάλει φωτιά στους νομικούς οίκους που ήδη εδώ και μήνες ετοιμάζονται για να διεκδικήσουν πλήρη αποπληρωμή σε περίπτωση στάσης πληρωμών.
 * Η ερμηνεία που δίδεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ έχει διπλή ανάγνωση. Στην μία περίπτωση διαβάζεται ως έμμεση προαγγελία στάσης πληρωμών για τα ομόλογα εκείνα που δεν θα συμμετάσχουν. Αλλά σε μία δεύτερη ανάγνωση από τους ενδιαφερόμενους υποστηρίζεται ότι απλώς αποτυπώνεται σ΄ αυτή αλλά με... έμμεσα απειλητικό τρόπο το ήδη γνωστό γεγονός ότι τα 30 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης που αφορούν το PSI (εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα από το EFSF) θα αφορούν μόνο τα νέα ομόλογα.
 * Τα υπόλοιπα, δηλαδή τα παλιά ομόλογα που θα παραμείνουν εκτός PSI, θα αντιπροσωπεύουν μία απαίτηση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο η ικανοποίηση της οποία θα εξαρτηθεί στο μέλλον από την φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου υπό τις νέες συνθήκες...
 * Βέβαια μένει να δούμε με βάση τα αποτελέσματα τα σημερινά αν θα χρειασθεί το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιήσει τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs). Τόσο στο IIF όσο και στην Κομισιόν που παρακολουθούν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις ανά δευτερόλεπτο εκτιμούν ότι παρά την πολύ καλή υποδοχή της πρότασης συμμετοχής είναι αναπόφευκτη η ενεργοποίηση των CACs για να συγκεντρωθεί το 90% του συνολικά προσδοκόμενου ποσού που προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
 * Στην περίπτωση αυτή το τι θα συμβεί με τους ομολογιούχους που δεν θα συμμετάσχουν οικειοθελώς θα αφορά κατά βάση τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό νομικό καθεστώς ξένης χώρας (ιαπωνικό, αγγλικό, κ.λ.π.).
 * Εκεί όμως η διαδικασία προβλέπει διαφορετικούς χρόνους και το ξεκαθάρισμα θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, ενώ από τεχνικής άποψης θα έχει να κάνει με μία διαδικασία, είτε επιβολής, είτε διαπραγμάτευσης “αλα καρτ” με τους ομολογιούχους κάθε ξεχωριστής σειράς ομολόγου, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από το τι ποσοστό κατέχουν οι “μη πρόθυμοι” και τι οι “πρόθυμοι” για διαπραγμάτευση ομολογιούχοι.
 * Βέβαια εδώ το καθοριστικό είναι ότι η διαδικασία αυτή –αρκετά περίπλοκη τεχνικά και νομικά– θα διεξάγεται σε ένα περιβάλλον το οποίο στο μεταξύ θα καθορίζεται από το αν έχουν ή δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα CACs και κυρίως σε τι ποσοστό έχει γίνει αυτό επί του όγκου των ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό ελληνικό νομικό δίκαιο.
 * Αν δηλαδή η οικειοθελής συμμετοχή ξεπερνά το 80% και πλησιάζει το 90% τότε η θέση του ελληνικού δημοσίου στην διαπραγμάτευση με τους “μη πρόθυμους” θα είναι ισχυρότερη από το αν τα CACs έχουν ενεργοποιηθεί για ένα ποσοστό της τάξης του 15% των ομολογιούχων ή και περισσότερο...
 * Με άλλα λόγια το ποιος θα είναι στην θέση της γάτας και ποιος του ποντικού θα φανεί σήμερα το βράδυ.


*** Μία "βόμβα" στα θεμέλια του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ «Το δημοσιονομικό σύμφωνο που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως εργαλείο επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη πάσχει από ένα έλλειμμα αξιοπιστίας του βασικού κανόνα του» σχολιάζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, η οποία εξέδωσε σήμερα το πρώτο τεύχος του έβδομου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές.
 * Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται μελέτη του Καθηγητή Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, Συμβούλου Οικονομικών Μελετών της Eurobank και του Βασίλη Ζάρκου, Οικονομικού Αναλυτή της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank με τίτλο: “The European fiscal compact will be hard to implement”
 * «Η πιθανότητα μια χώρα να κατηγορηθεί αδίκως είτε για έλλειμμα μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου είτε ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος της είναι σημαντική. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λειτουργήσει ως βόμβα στα θεμέλια του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης είναι πιθανό να εγείρουν επιφυλάξεις και αμφισβητήσεις όσον αφορά την αξιοπιστία του κανόνα, ουσιαστικά τινάζοντας το δημοσιονομικό σύμφωνο στον αέρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.
 ~* Πιο αναλυτικά, σημειώνονται τα εξής:
 * «Στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής (1-2 Μαρτίου), οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το νέο σύμφωνο, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να διατηρούν το κυκλικά προσαρμοσμένο (‘δομικό’) δημοσιονομικό τους έλλειμμα μικρότερο από 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ. Όταν το δομικό έλλειμμα υπερβαίνει το όριο αυτό, τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν μέτρα ώστε να το μειώνουν κατά τουλάχιστον 0,5% κάθε χρόνο. Συστηματική αποτυχία εξυγίανσης του υπερβάλλοντος ελλείμματος επιφέρει κυρώσεις, εκτός και αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που εμποδίζουν την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας (π.χ. αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας φυσικής καταστροφής).
 * Η μελέτη αυτή εξετάζει τις πιθανότητες επιτυχίας του νέου συμφώνου. Συγκεκριμένα, μελετάμε την αξιοπιστία των δεδομένων για το δομικό έλλειμμα ως εργαλείο λήψης αποφάσεων και επιβολής κυρώσεων. Χρησιμοποιώντας δεδομένα για το δομικό έλλειμμα σε πραγματικό χρόνο και μετά από αναθεωρήσεις εξετάζουμε τι θα είχε συμβεί αν τα τελευταία δέκα χρόνια η ευρωζώνη είχε εφαρμόσει τον δημοσιονομικό κανόνα. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εκτιμήσουμε πόσες χώρες παραβάτες του συμφώνου θα είχαν πιθανόν ξεφύγει και πόσες χώρες θα είχαν πιθανόν πιαστεί κατά λάθος ως παραβάτες του συμφώνου.
 * Η χρήση του δομικού ελλείμματος ως μέτρο επιτήρησης και αξιολόγησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας των μελών της Ευρωζώνης οφείλεται στο ότι παρουσιάζει μια πιο ακριβή εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας καθώς είναι απαλλαγμένο από την επίδραση του οικονομικού κύκλου. Το πρόβλημα στην εφαρμογή του νέου συμφώνου βρίσκεται στο γεγονός ότι η αξιολόγηση της δημοσιονομικής θέσης και των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης μιας χώρας βασίζεται στις τιμές του δομικού ελλείμματος σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή των τιμών που είναι διαθέσιμες την ώρα της αξιολόγησης. Ωστόσο, το δομικό έλλειμμα υπόκειται σε σημαντικές αναθεωρήσεις, που συμβαίνουν ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την αρχική δημοσιοποίηση των στοιχείων. Οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται τόσο σε αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων όσο και σε αναθεωρήσεις των στοιχείων του ΑΕΠ, του ‘παραγωγικού κενού’ της οικονομίας και της μακροχρόνιας ελαστικότητας των δαπανών και των εσόδων του δημοσίου ως προς το ΑΕΠ.
 *  Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν ότι οι αναθεωρήσεις μειώνουν την ικανότητα του δημοσιονομικού κανόνα να εκτιμήσει με ακρίβεια την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε ότι η πιθανότητα μια χώρα να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από 0,5% του ΑΕΠ χωρίς να ανιχνευθεί έγκαιρα είναι 17%. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα 8% μια χώρα να ‘κατηγορηθεί ‘ότι παρέβη τον κανόνα του 0,5% ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία να δείξουν ότι ήταν ‘αθώα’.
 * Επιπλέον, βρίσκουμε ότι η περιορισμένη αξιοπιστία των δεδομένων για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα σε πραγματικό χρόνο αφορά τόσο τις χώρες της περιφέρειας όσο και τις δημοσιονομικά πιο συνετές χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Με το νέο σύμφωνο η Ελλάδα έχει μικρότερη πιθανότητα να ‘ξεφύγει’ με έλλειμμα μεγαλύτερο από 0,5% χωρίς να ανιχνευτεί από ότι η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Αντίθετα, δημοσιονομικά πιο συνετές χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν διπλάσια πιθανότητα από την Ελλάδα να ξεφύγουν.
 * Η μελέτη μας δείχνει ότι, εκτός από την δημοσιονομική κατάσταση, τα δεδομένα του δομικού ισοζυγίου έχουν περιορισμένη ικανότητα να εκτιμούν εγκαίρως και την επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Βρίσκουμε ότι 43% των περιπτώσεων δημοσιονομικής επιδείνωσης διαφεύγουν τον έγκαιρο εντοπισμό. Επιπλέον, υπάρχει 27% πιθανότητα μια χώρα να ‘κατηγορηθεί’ αδίκως ότι αύξησε το έλλειμμά της, καθώς μεταγενέστερα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
 * Τέλος, βρίσκουμε ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα πραγματικής μεταβολής του κυκλικά προσαρμοσμένου ισοζυγίου, μόνο το 0,25% μπορεί να ανιχνευτεί εγκαίρως σε πραγματικό χρόνο. Κατά συνέπεια τα δεδομένα τείνουν να υποτιμούν σε πραγματικό χρόνο τόσο την δημοσιονομική επιδείνωση όσο και τις προσπάθειες μιας χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή.
 * Συμπερασματικά, η μελέτη μας δείχνει ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως εργαλείο επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη πάσχει από ένα έλλειμμα αξιοπιστίας του βασικού κανόνα του. Συγκεκριμένα, ο κανόνας βασίζεται σε δεδομένα για το δομικό ισοζύγιο των χωρών, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα καθώς υπόκεινται σε σημαντικές αναθεωρήσεις αρκετά χρόνια μετά την αρχική δημοσιοποίησή τους. Η πιθανότητα μια χώρα να κατηγορηθεί αδίκως είτε για έλλειμμα μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου είτε ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος της είναι σημαντική. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λειτουργήσει ως βόμβα στα θεμέλια του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης είναι πιθανό να εγείρουν επιφυλάξεις και αμφισβητήσεις όσον αφορά την αξιοπιστία του κανόνα, ουσιαστικά τινάζοντας το δημοσιονομικό σύμφωνο στον αέρα».


*** Μπόφινγκερ: "Η Ελλάδα θα χρειασθεί και νέα ελάφρυνση"
* Η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα στο επόμενο έτος, ακόμη και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της (PSI), δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ στην τηλεόραση του Bloomberg, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
 * «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία πραγματική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο κ. Μπόφινγκερ.
 * Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρέος θα μείνει «σε πολύ υψηλά επίπεδα» και μετά το PSI και για τον λόγο αυτόν οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται για μία περαιτέρω ελάφρυνσή του, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει μειώσεις για τους «επίσημους ομολογιούχους».
 * Η προθεσμία των ιδιωτών επενδυτών για την εθελοντική συμμετοχή τους στο PSI λήγει σήμερα το βράδυ στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο το απόγευμα στις 3.00 (ώρα Ελλάδας).

ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
** Πέμπτη , 8/03/2012 για την Ευρωλίνγκα στο ποδόσφαιρο ,
~* Για το Europa League :
~ Μέταλιστ Ουκρανίας- Ολυμπιακός Πειραιώς   0-1 , (0-0) .- ^  
Τα γκόλ : 50΄ Ντέϊβίντ Φουστέρ .- ^  
~ Τβέντε Ολανδίας - Σάλκε Γερμανίας   1-0 , (0-0) .-  ^
~ Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μάτσεστερ Σίτι Αγγλίας  1-0 , (0-0) .-  ^
~ Ατλέντικο Μανδρίτης - Μπεσίκτας Τουρκίας  3-1 , (3-0) .-  ^
~ Σταντάρ Λιέγης  Βελγίου - Ανόβερο Γερμανίας  2-2 , (2-1) .-^
~ Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Αγγλίας- Αθλέτικο Μπιλμπάο 2-3 , (1-1) .-^  
~ Αλκμάαρ Ολανδίας- Ουντινέζε Ιταλίας  2-0   , (0-0) .-^   
~ Βαλένθια Ισπανίας - Αϊντχόφεν Ολανδίας  4-2 , (3-0) .- ^  

~** Ούτε ο Σαμαράς στη Γ.Σ.!
* Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αναμένεται να μην δώσει το παρών στη Γ.Σ. του Παναθηναϊκού και δεν προτίθεται να στείλει και τον άνθρωπο για το γηπεδικό, Βαγγέλη Σαμαρά. * Μέσα στις συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης του τριφυλλιού είναι το γηπεδικό, αλλά ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού δεν είναι διατεθειμένος να στείλει τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο για το θέμα του γηπέδου.
 * Οι μέτοχοι και όχι μόνο περιμένουν απαντήσεις για το θέμα της ΓΗΠΕΛ, αλλά δεν θα υπάρξει άνθρωπος για να της δώσει.

*** Αποφασισμένος να βάλει λεφτά...
* Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι έτοιμος να βάλει στη Γ.Σ. του Παναθηναϊκού δύο εκατομμύρια ευρώ αυτός και οχτώ συνολικά μαζί με άλλους μετόχους. * Παρά τα λεγόμενα του Βλάση Τσάκα, ο MR MIG δεν πτοείται και σύμφωνα με τη Sportday παρουσιάζεται αποφασισμένος να βάλει ο ίδιος περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, αν η τιμή της μετοχής πέσει στα 0,33 ευρώ!
 * Μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην αύξηση θα συμμετέχουν και οι Αδαμάντιος Πολέμης και Μιχάλης Ζολώτας και θα γνωστοποιήσει την πρόθεση νέων μετόχων να βάλουν ένα ποσό, που μαζί με τα χρήματα των νυν μετόχων να φθάνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

*** Τζίγκερ εμφανίσου να τελειώνουμε!
* Τάσος Νικολογιάννης - Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει στο gazzetta.gr για ποιον λόγο πρέπει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, να δώσει το παρών στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Παναθηναϊκού. * Έρχεται, λοιπόν, η ώρα της Γ.Σ. των μετόχων όπου αναμένεται να γίνουν επίσημα γνωστές οι προθέσεις τους που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο Αδαμάντιος Πολέμης αναμένεται να δώσουν το παρών, πιθανότατα και ο Ζολώτας όπως και κάποιοι μικρομέτοχοι, που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραβρεθούν. Για να υπάρχει εξέλιξη, όμως, σήμερα θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Γ.Σ ο Γιάννης Βαρδινογιάννης .
* Αυτό μπορεί να γίνει μέσω δικηγόρου του, που θα ψηφίσει την τιμή μετοχής στο 0,33 και θα ανοίξει τον δρόμο , για να μπουν τα 2 εκ ευρώ του Βγενόπουλου και κάποια άλλα χρήματα από άλλους νυν και νέους μετόχους. Μπορεί να γίνει, όμως, και με την παρουσία του ίδιου του Τζίγκερ, η κάποιου άμεσου συνεργάτη του που θα μπορεί να μιλήσει αναλυτικά για το θέμα του γηπέδου, που έτσι και αλλιώς είναι στην ατζέντα.
 * Επειδή ο Βαρδινογιάννης λέει, ότι χαρίζει τις μετοχές του στον Βγενόπουλο και αυτός δεν τις παίρνει, διότι δεν έχει λεφτά και ο Βγενόπουλος λέει, ότι ο Βαρδινογιάννης δεν θέλει να τους δώσει τις μετοχές του και για αυτό δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του γηπέδου καλό είναι να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο. Να μπουν και μέσα οι δημοσιογράφοι και να πέσουν οι μάσκες. Να γίνει ένας διάλογος με κόσμιο τρόπο και από κει και πέρα ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να κρίνουμε τον καθένα από τους δύο βασικούς μετόχους. Ο Βγενόπουλος θα πάει, άρα για μένα πρέπει να πάει και ο Τζίγκερ στην Γ.Σ για να τελειώνουμε.
 * Εκεί με ανοιχτά χαρτιά να μιλήσουν και να μάθουμε τις πραγματικές προθέσεις του καθένα. Μπορεί ο Βαρδινογιάννης να λέει ότι δεν ασχολείται, αλλά ακόμα είναι κάτοχος του 54,7 %, άρα θέλει, δεν θέλει καθορίζει τις εξελίξεις. Για αυτό λέω. Τζίγκερ εμφανίσου να τελειώνουμε. Ψήφισε το 0,33 τιμή μετοχής για να μπουν τα πρώτα χρήματα, ανέλαβε τις ευθύνες του γηπέδου, με υπογραφές, όπως θέλει ο Βγενόπουλος και από κει και πέρα θα δούμε αν θα μπουν άλλα χρήματα , η όχι για να κρίνουμε.
 * Οσον αφορά το θέμα του γηπέδου λύση είναι να παρεβρεθεί ο Βαγγέλης Σαμαράς που έτρεξε όλο το πρότζεκτ του Βοτανικού και έχει όλα τα στοιχεία για να λύσει τις απορίες του Βγενόπουλου και πιθανόν και άλλων νέων μετόχων, που θέλουν να βάλουν κάποια χρήματα. Έστω και αυτό να γίνει καλό θα είναι. Αλλά για μένα σε αυτή την Γ.Σ πρέπει να είναι παρόντες οι δύο βασικοί μέτοχοι και να αποφασίσουν να ανοίξουν τις πόρτες στους δημοσιογράφους.

***Επέστρεψε ο Πετρόπουλος
* Ο Αντώνης Πετρόπουλος μετά από καιρό πήρε μέρος στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης του Παναθηναϊκού. Ο Ιωαννίδης επέστρεψε στην Παιανία μετά την ίωση που τον ταλαιπωρούσε. * Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πρόσθεσε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του για το παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος προπονητής του Παναθηναϊκού, είδε τον Αντώνη Πετρόπουλο να προπονείται μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
 * Διπλό ημίχρονο/διπλό τελικό στο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός σε απόδοση 4.30 στην betfair
 * Από την άλλη, συνέχισαν το ατομικό πρόγραμμα οι Ρούντολφ και Σεϊταρίδης, ενώ ο Ιωαννίδης που χθες απουσίαζε λόγω ίωσης προπονήθηκε ατομικά.
 * Στη σημερινή προπόνηση στο Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας, το πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού περιελάμβανε: ζέσταμα, ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας σε μικρές εστίες και δίτερμα με έμφαση στην τακτική.

Αθλητικά    site :
**  http://www.streamhunter.tv/  , Ζωντανό ποδόσφαιρο !
** http://www.atdhe.tv/  ,   """"""""""""""""""""
* http://www.livebet.com/ , Ζωντανά αποτελέσματα .-
** http://periferiako.com/  , Αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων .
** http://www.sport-fm.gr/  .-
** http://www.derby.gr/  .-
~** http://www.epsmes.gr/  , : ΕΠΣΜεσσηνίας .-
~ *  http://www.fifa.com/   , FIFA .-
~** http://www.uefa.com/  , OYEΦΑ -UEFA .-
~** http://www.epo.gr/  , ΕΠΟ .-
~** http://www.opap.gr/  , ΟΠΑΠ .-
** ** http://xandrinaikosfc.blogspot.com/  : ΧΑΝΔΡΙΝΑΙΚΟΣ Π.Σ. 1982.-

~** http://asdanaos.blogspot.com/  , Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~** http://eranifiliatron.blogspot.com/ , ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
~** http://www.irakliskal.webs.com/ , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~** http://aoiraklis.blogspot.com/  , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1991.-
~** http://niki-platis.blogspot.com/ , ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
**     https://www.facebook.com/pages/ΑΠΣ-Αστέρας-Αρφαρών/242460325812829 : Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-  



~** Agios o theos ...Άγιος ο Θεός !!   : http://www.youtube.com/watch?v=IzZC2do0qaA ,


** "Όλος ο σκοπός των εντολών του Σωτήρος είναι να ελευθερώσουν το νού απο την ακράτεια και το μίσος, και να τον οδηγήσουν στην αγάπη Αυτού και του πλησίον. Από αυτή την διπλή αγάπη γεννιέται το φώς της έμπρακτης πνευματικής γνώσεως..."

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  Ενημέρωση και Άλλα :
 ~* * Τη βοήθεια Σαμαρά ζήτησε ο Νίκας για τα σκουπίδια

* Τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η Μεσσηνία και η Καλαμάτα θα είναι το καλοκαίρι γεμάτες με σκουπίδια, έκρουσε στον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές μαζί του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
* Όπως εξήγησε χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Νίκας, το πρόβλημα θα υπάρχει έως ότου γίνει η μόνιμη διαχείριση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα υπάρξει κενό και θα πρέπει να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα, ενώ ανέφερε ότι θα γίνει επίσκεψη και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων για να υπάρξει συνεννόηση και να βρεθεί λύση, καθώς «ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει για τα σκουπίδια».
 * Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι Δήμοι ποτέ δεν έχουν διαχειριστεί κοινοτικά κονδύλια και δεν έχουν την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων, προεξοφλώντας ότι «δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμα για τις χωματερές, καθώς πέρα από το οικονομικό βάρος, υπάρχει και το ηθικό μέρος. Δεν κάναμε εμείς τις χωματερές, αλλά η ανικανότητα του κράτους». Κατά τον ίδιο, πολύτιμος βοηθός στο δικαστικό αγώνα που θα ανοίξει, θα είναι ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Παν. Ζυγούρης. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι δυνατόν το ανεύθυνο κράτος να επιβάλλει πρόστιμα, χωρίς να κινείται κάτι σε αυτό τον τομέα».
~* Απάντηση σε Τατούλη
* Του ζητήσαμε να σχολιάσει την αναφορά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, προχθές από το Δερβένι, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ενοχλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των σκουπιδιών, και ο κ. Νίκας απάντησε: «Δε δεχόμαστε ειρωνείες, προσβολές ή επιθετική συμπεριφορά. Η αυτοδιοίκηση έχει άλλη κουλτούρα. Οι αυτοδιοικητικοί έχουμε χρέος να συνεννοούμαστε και να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Απέναντί μας είναι μόνο τα προβλήματα και το κράτος.
* Εγώ με τον κ. Τατούλη δεν έχω πρόβλημα. Τώρα, έχουμε μια άλλη εκτίμηση. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τελείωσε το θέμα των σκουπιδιών, ενώ εγώ λέω ότι δεν έκλεισε και ότι είναι βόμβα που θα εκραγεί.
* Δε χρειάζονται ειρωνείες, σκληρές κουβέντες ή καθ’ έδραν διδασκαλία. Δεν έχω να χωρίσω κάτι μαζί του. Την αξιοπρέπειά μου δε τη βάζω με οποιοδήποτε έργο. Η αξιοπρέπεια ενός δημάρχου δεν πρέπει να πλήττεται. Θεωρώ ότι σε λίγο καιρό θα το μετανιώσει και δεν του αντιγυρίζω το λόγο. Εμείς είμαστε με τον κόσμο κι εμείς θα την πληρώσουμε. Η Περιφέρεια μπορεί εύκολα να λέει κάποια πράγματα, αλλά οι δήμαρχοι έχουν πρωτογενώς τη νομιμοποίηση του κόσμου, ζουν το πρόβλημα και τρώνε και το ξύλο, και μολονότι διαχειριζόμαστε το 1,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση μας έχει χαρακτηρίσει τους πιο μεγάλους κλέφτες. Αν προστεθούν και οι περιφερειάρχες, υπάρχει πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση γενικότερα, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε χωρίς τους Δήμους. Οι περιφερειάρχες θα πρέπει να είναι φίλοι με όλους τους δημάρχους, αλλά ιδιαίτερα με εκείνους των μεγάλων πόλεων.
* Θέλω το κοινό καλό και δε διεκδικώ καμιάς μορφής αξιώματα. Χορτάσαμε πια».
 ~* Τι θα γίνει;
* Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχαν προταθεί ως ενδιάμεση λύση οι δεματοποιητές, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνουν τα δέματα. Έτσι, παρότρυνε να γίνουν επισκέψεις σε Κρανίδι, Πύλο και Πύργο, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί οι δεματοποιητές, προκειμένου ο καθένας να δει την κατάσταση που επικρατεί.
* Και σημείωσε ακόμη: «Υπάρχουν 350.000 τόνοι απορριμμάτων, που δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί», για να προσθέσει πως θα πρέπει να διοργανωθεί σύσκεψη, όπου θα προταθούν λύσεις.
* Ακολούθως, παρατήρησε πως η Περιφέρεια δε φταίει, καθώς δε θα μπορούσε να δώσει λύση μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η συνεννόηση – σύσκεψη θα πρέπει να γίνει πριν από τον Ιούνιο, προτού η κατάσταση φθάσει στα άκρα.
* Εκτίμησε δε, ότι για να δοθεί οριστικό τέλος στη διαχείριση των απορριμμάτων θα μεσολαβήσει διάστημα 3-4 ετών και παρατήρησε ότι από πλευράς Περιφέρειας το μόνο που έχει γίνει, είναι η ανταπόκριση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός, να προκύψει προσωρινός ανάδοχος, να συζητηθούν οι τυχόν ενστάσεις επί του αποτελέσματος του διαγωνισμού, να οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος, να εξευρεθεί χώρος για την εγκατάσταση της μονάδας και να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής της. «Τι θα γίνει όμως έως τότε; Τι φταίνε οι δήμαρχοι;», αναρωτήθηκε και επισήμανε: «Να αφήσουμε το ποιος φταίει, καθώς το ορίζει και ο νόμος». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως υπάρχει εθνική τραγωδία με χρήματα του ΕΣΠΑ, που κοιμούνται στο ντουλάπι.
 ~* Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο η κυβέρνηση
* Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, δεν είναι δυνατόν το υπουργείο να διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια απορριμματοφόρων στη Θεσσαλονίκη «κι εμείς εδώ να βασανιζόμαστε. Δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώνουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων, αλλά ούτε και είναι δυνατό να στήσουμε τους δεματοποιητές. Υπάρχουν λύσεις και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο».

*** Ξέφραγο αμπέλι η Τριφυλία για τους κλέφτες

* Μετά από μια κάποια σχετική «ηρεμία», τις τελευταίες μέρες στην Τριφυλία η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, αντί να αυξάνονται, διαρκώς μειώνονται! * Τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας προκαλούν φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους, οι οποίοι, παράλληλα, είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι, σε σημείο που να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να πάρουν, με τα όπλα, το νόμο στα χέρια τους.
* Οι δράστες, από την άλλη, δείχνουν να έχουν αποθρασυνθεί τελείως, καθώς χωρίς ενδοιασμούς «μπουκάρουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε τράπεζες, υπηρεσίες, καταστήματα, σπίτια, αγροικίες, εξώσπιτα, στάβλους και κοτέτσια, ακόμα και μέρα μεσημέρι.
 * Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, η κατάσταση είναι, πλέον, ανεξέλεγκτη, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει ή εκτιμήσει πού θα φτάσει.
* Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, πια, που να μη σημειωθεί κρούσμα ή απόπειρα κλοπής, ληστείας, διάρρηξης, ακόμα και ζωοκλοπής, κλοπής καυσίμων αλλά και ρουχισμού και τροφίμων. Άλλες φορές οι δράστες «χτυπούν» έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορώντας γάντια. Σε άλλες περιπτώσεις, μάλιστα, «χτυπούν» χωρίς καμία απολύτως κάλυψη των χαρακτηριστικών τους.
* Μεγαλύτερη, δε, ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες της ορεινής Τριφυλίας, όπου και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Με το που νυχτώνει, ακόμη και στις πλατείες των πόλεων (Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων), δεν κυκλοφορεί ψυχή, παρά μόνο λιγοστοί και εξαθλιωμένοι αλλοδαποί, ενώ στα σοκάκια, και δη στα σκοτεινά, ούτε να πλησιάσει δεν τολμά κανείς από το φόβο. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι ο φόβος και η ανησυχία για ενδεχόμενη «επίθεση», ο κόσμος είναι κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι του!
 * Ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών, και μάλιστα ένοπλη, ληστεία σε οικία στο Ροντάκι Κυπαρισσίας, ληστεία στην Αγριλιά της Δ.Ε. Αετού, ληστείες στο Άνω Καλό Νερό, το Κάκκαβα, το Σιδηρόκαστρο της Δ.Ε. Αυλώνος, κλοπές στην Αγία Κυριακή και τον Αγρίλη της Δ.Ε. Φιλιατρών, διαρρήξεις και κλοπές στη Μαραθόπολη, την Τραγάνα, τη Βάλτα, τον Πύργο της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ζωοκλοπές στη Δ.Ε. Τριπύλης, είναι μερικά μόνο από τα θλιβερά συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων.
* Παράλληλα με την έξαρση της εγκληματικότητας, στην Τριφυλία αναπτύσσεται φημολογία για σπείρες και συμμορίες αλλοδαπών που δρουν στην περιοχή, χωρίς βεβαίως τίποτα να μπορεί να αποκλειστεί, έστω και ως ενδεχόμενο, και «φουντώνουν» ξενοφοβικά σύνδρομα, ενώ ακούγονται και ρατσιστικού περιεχομένου κραυγές.
* Κι ενώ αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην περιοχή, την οποία γνωρίζουν από δημοσιεύματα, αναφορές, επιστολές, ερωτήσεις στη Βουλή οι αρμόδιοι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Αρχηγείο της ΕΛ.Α.Σ., δε λαμβάνονται οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.
* Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το «Θ» και είναι εξόχως αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες της Τριφυλίας, στο οργανόγραμμα που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο, στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, οι οργανικές θέσεις είναι 3. Υπάρχουσα είναι μόνον 1 (ο αστυνομικός διευθυντής της Υποδιεύθυνσης), πολιτικός υπάλληλος 1 και παρών 1!
* Στο Α.Τ. Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 26: υπάρχουσες 20, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 20, μαζί με τη δύναμη της ΟΠΚΕ!
* Στο Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 19: υπάρχουσες 16, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 14.
* Στο Α.Τ. Κοπανακίου οι οργανικές θέσεις είναι 17: υπάρχουσες 9, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 10.
* Στο Α.Τ. Φιλιατρών οι οργανικές θέσεις είναι 16: υπάρχουσες 11, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 11.
* Στο Α.Τ. Γαργαλιάνων οι οργανικές θέσεις είναι 20: υπάρχουσες 17, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρόντες 14.
* Στον Αστυνομικό Σταθμό Χώρας οι οργανικές θέσεις είναι 2: υπάρχουσα 1, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρών 1.
* Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει: «Είναι γεγονός ότι η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν επαρκεί και δικαίως τόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι όσο και οι τοπικές αρχές ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής. Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη, και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Τριφυλία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες…».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Κυπαρισσία

~ Αρχοντικά, καλντερίμια συντηρούνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία  * Επιχειρούν να αποκαταστήσουν την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας πέτρα πέτρα. Μία οικογένεια «ρομαντικών» της περιοχής, με την υποστήριξη κατοίκων και όχι μόνο, έχει θέσει υπό την προστασία της καλντερίμια, αρχοντικά, κρήνες και νερόμυλους της Κυπαρισσίας, με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας της αγαπημένης της πόλης.
* Η οικογένεια Ιμιρζιάδη σύστησε πριν από δύο χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». «Στόχος μας ήταν να βγάλουμε την παλιά πόλη από την αφάνεια, μία υπέροχη παλιά πόλη, με την οποία δεν ασχολείται ούτε ο Δήμος ούτε η Πολιτεία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τζίμα Ιμιρζιάδη.
 * «Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μέσα από τα ταξίδια που πραγματοποιήσαμε στην Ευρώπη, όπου είδαμε πώς σέβονται και συντηρούν αντίστοιχους οικισμούς», προσθέτει.
* Στις δράσεις του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» συγκαταλέγεται η αποκατάσταση κτισμάτων και καλντεριμιών, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς, η καταγραφή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων που προβάλλουν την πόλη, όπως το παζάρι με αντίκες που φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι. Επίσης, το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών της πόλης σε όλο τον κόσμο, που αριθμεί περίπου 600 άτομα.
* Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις της Εταιρείας αποτελεί η προσπάθεια αποκατάστασης και επανάχρησης του καλύτερα σωζόμενου υδρόμυλου της Κυπαρισσίας.
* Το κτηριακό συγκρότημα του παλιού υδρόμυλου «του Μαυρογένη» βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία. Είναι ο δέκατος και ο καλύτερα σωζόμενος μύλος ενός ευρύτερου δικτύου υδρόμυλων, που βρίσκεται στη βάση ενός κατάφυτου λόφου. Το συγκρότημα, που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, απαρτίζεται από το μύλο και τον υδατόπυργο, την κύρια κατοικία του μυλωνά κι ένα βοηθητικό κτίσμα. Βρίσκεται, μάλιστα, σε ένα κτήμα- μνημείο της φύσης που δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο μύλος ήταν αρχηγείο των αντιστασιακών, ενώ ως νερόμυλος λειτούργησε μέχρι το 1974.
* Στον υδρόμυλο σώζεται κινητός εξοπλισμός, όπως παλιά μηχανήματα, μυλόπετρες, το υπόγειο πετρόχτιστο κανάλι που μετέφερε το νερό, εργαλεία, αλλά και αντικείμενα από την οικοσκευή του μυλωνά.
* Πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου του κτηριακού συγκροτήματος του υδρόμυλου, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο προβιομηχανικής εγκατάστασης.
* Το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» σχεδιάζει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του μύλου με την προσθήκη δεξαμενής δίπλα στο ποτάμι, που θα συλλέγει το νερό και στη συνέχεια με αντλία αυτό θα μεταφέρεται στον υδατόπυργο. Επίσης, το βοηθητικό κτίσμα θα μετατραπεί σε μαγαζί που θα πουλάει βότανα και το σπίτι του μυλωνά σε παραδοσιακό καφενείο.
* Στόχος είναι ο υδρόμυλος να γίνει επισκέψιμος για το κοινό, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Τα έσοδα από τη λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος θα διατίθενται για τους σκοπούς της αποκατάστασης άλλων κτισμάτων στην Κυπαρισσία.
* Η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας αντανακλά τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς η πόλη είναι γνωστή ήδη από τον Όμηρο. Πρόκειται για ιστορικό οικισμό με καλντερίμια και παλιούς λιθόστρωτους δρόμους, που αποτελούν ένα μοναδικό σε μήκος δίκτυο δρόμων, φτιαγμένα γύρω στο 1500- 1600 μ.Χ. από ντόπια λαξεμένη πέτρα.
* Ο μεσαιωνικός πολεοδομικός ιστός και τα παλιά αρχοντικά στις γραφικές γειτονιές συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που συμπληρώνεται από το κάστρο, έργο των Βυζαντινών Χρόνων. Στην παλιά πόλη σώζονται, επίσης, 14 κρήνες διαφόρων εποχών, οι περισσότερες σε πολύ καλή κατάσταση.
* Η παλιά πόλη έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το υπουργείο Πολιτισμού, από το 1979, «γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ιστορίας της αρχιτεκτονικής με τον έντεχνο συνδυασμό παραδοσιακής και νεοκλασικής μορφολογίας των οικοδομημάτων (σαχνισιά, ξύλινες νεοκλασικές παραστάδες και γείσο, αετώματα, μπαλκόνια με μεταλλικά φουρούσια, ημικυκλικά τόξα από λαξευτή πέτρα κ.λπ.). Το παραδοσιακό αυτό σύνολο έχει μεγάλη σημασία για την πόλη της Κυπαρισσίας, γιατί αποτελεί ζωντανή απόδειξη της οικιστικής συνέχειας της ιστορικής αυτής πόλης». Επίσης, το 1998 η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, που περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο, χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικός χώρος.
~ Μαρία Κουζινοπούλου   ,   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Ετοιμάζονται στο ΠΑΣΟΚ για το νέο αρχηγό

~ Σύσκεψη χθες βράδυ στη Νομαρχιακή  * Πάνω στο μοντέλο του 2007 θα περπατήσει η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που έγινε χθες στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή των μελών της εκλογικής επιτροπής και όχι μόνο.
* Ως γνωστόν, η ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχηγού θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου, θα ξεκινήσει στις 9.00 πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 5.00 το απόγευμα. Κάλπες, όπως αποφασίστηκε, θα στηθούν σε όλους τους καλλικράτειους Δήμους και, όπου παραστεί ανάγκη, αυτές θα είναι περισσότερες από μία.
 * Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία θα έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ως μέλη και φίλοι λογίζονται όσοι είχαν πιστοποιηθεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ενώ ο κατάλογος θα ανοίξει και πάλι την Κυριακή 18 Μαρτίου, προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας. Όλοι οι ψηφοφόροι θα πρέπει για να ψηφίσουν να καταβάλουν δύο ευρώ.

*** Ο Δήμος Σερρών ζήτησε να αγοράσει λάδι από τη Μεσσηνία

* Ελαιόλαδο ζητά από τη Μεσσηνία ο Δήμος Σερρών και χθες γεωπόνος επικοινώνησε με το γεωγραφικό αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, προκειμένου να τον κατευθύνει και να του δώσει πληροφορίες.
* Ο κ. Αλευράς εξήρε την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει με το «κίνημα της πατάτας» και συνεχίζεται με άλλα τρόφιμα, σημείωσε, όμως, ότι χρειάζονται πιο οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.
 ~* Σέρρες
* Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, επικοινώνησε μαζί του ο γεωπόνος κ. Στέφος του Δήμου Σερρών και τον ενημέρωσε ότι ενδιαφέρονται για την προμήθεια ελαιολάδου, σε συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει.
* Ο αντιπεριφερειάρχης τον ενημέρωσε για τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις στην περιοχή μας, καθώς και για τους τρόπους επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. «Αυτός ο αυθόρμητος εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός, όμως δεν είναι ικανός να διακινήσει τα αγροτικά μας προϊόντα. Η απάντηση, βέβαια, έπρεπε να είχε δοθεί μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ή τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών. Θα δοθεί, όμως, σίγουρα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια. Αυτή η δουλειά που κάνουν, δηλαδή, τώρα ερασιτεχνικά κάποιοι φορείς και μπράβο τους, θα γίνει οργανωμένα με ευθύνη της Πολιτείας. Εμείς, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε δρομολογήσει το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα είναι ηλεκτρονικό και θα μπορεί αυτή η δουλειά που τώρα γίνεται ερασιτεχνικά, να γίνεται οργανωμένα, συστηματικά και μεθοδικά», παρατήρησε ο κ. Αλευράς.
~* Αγορά
* Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η εθελοντική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί αξίζει συγχαρητήρια, αλλά για να λυθεί το πρόβλημα της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς, χρειάζεται μεθοδικότητα και οργάνωση: «Πολύ σωστά έχει τεθεί το θέμα, ότι το μεγάλο έλλειμμα και του κράτους και του υπουργείου Εμπορίου και των συνεταιρισμών και των ενώσεων ήταν ότι δεν έκαναν παρέμβαση στην αγορά. Γι’ αυτό και η αγορά είναι ασύδοτη. Το μεγάλο πρόβλημα των αγροτιών δεν είναι πώς θα παράγουν ή δε θα παράγουν, αλλά πώς θα αντιμετωπίσουν τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς. Η απάντηση σε αυτό είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία των οργανώσεων αυτών δίνει το μήνυμα, αλλά δε λύνει το πρόβλημα».- Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Για τη θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα

~ Ο Π. Νίκας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες  * Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεμελίωση της γέφυρας του περιμετρικού της Καλαμάτας, στο Νέδοντα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Στην τελετή θεμελίωσης, το Σάββατο, αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και όπως είπε ο κ. Νίκας, ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας κατασκευάζεται από το υπουργείο και, επομένως, δεν έχει ανάγκη πρόσκλησης από το Δήμο.
* Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν προχθές, αλλά ο κ. Βορίδης είχε ανειλημμένη υποχρέωση στη Βουλή και επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, συζήτησαν για θέματα σχετικά με την εκτέλεση του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά και εκείνου του Λεύκτρου – Σπάρτης.
 * Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι δε θα καλέσει ο Δήμος για το έργο του υπουργείου, «ασχέτως αν ο Δήμος έχει ματώσει για το έργο με 4-5 συνεδριάσεις για τον περιμετρικό, επί υπουργίας του Γ. Σουφλιά, του καλύτερου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ».
* Ακολούθως, τόνισε ότι ο περιμετρικός δακτύλιος οριστικοποιήθηκε για την Καλαμάτα και στηρίχθηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση.
* Επανέλαβε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην Καλαμάτα από την απελευθέρωσή της, με 155 εκατ. ευρώ, που θα αλλάξει όλη την εικόνα της πόλης και της περιοχής, ενώ θα δώσει λύσεις και στα κυκλοφοριακά ζητήματα. - Χ.Χ.

*** ΠΑΣΕΓΕΣ

~ Απέρριψε την πρόταση για απόλυση Ραπτέα  * Δε θέλησε να σχολιάσει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης την προχθεσινή απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που απέρριψε την πρόταση του Δ.Σ. της ΕΑΣ για απόλυση του τέως γενικού διευθυντή Δημήτρη Ραπτέα, ο οποίος παραμένει υπάλληλος της οργάνωσης.
* «Από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Συμβούλιο, μου είπαν ότι σε λίγες μέρες θα μας έρθει η απόφαση. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή για κάποιους λόγους. Δε θέλω να σχολιάσω το θέμα, ό,τι είναι θα τα δούμε στο Δ.Σ. Αλλά ακόμα δεν έχουμε δει την απόφαση. Να δούμε πρώτα την απόφαση, να διαβάσουμε το σκεπτικό και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι που ασχολούνται με το θέμα. Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι».
 ~* Νίκος Σαρδέλης
* Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Σαρδέλης, ο οποίος πρόσφατα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, παραμένει στη θέση αυτή μέχρι νεοτέρας, όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ.
* Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον κ. Σαρδέλη, μας διευκρίνισε ότι η παραίτησή του από τη γενική διεύθυνση ισχύει, όμως στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ζητήθηκε να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της Ένωσης και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της ΕΑΣ, όπως απαιτεί ο νέος νόμος. Μάλιστα, η πρόταση έγινε από το σύμβουλο Νίκο Κοτταρίδη και ο κ. Σαρδέλης δέχθηκε να μείνει για ένα διάστημα, ώστε να διευκολύνει την κατάσταση.
* Η γενική συνέλευση θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί στο αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας. -  Μ.Ν.

*** Οδυσσέας Βουδούρης

~ «1,3 τρισ. ευρώ θα κόστιζε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας»
 * «1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Οδυσσέας Βουδούρης.
* Όπως εξηγεί: «Η εκτίμηση ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωζώνη δεν προέρχεται από κάποιον ανίδεο ή υστερόβουλο σχολιαστή. Αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IΙF), που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. Την εκτίμηση αυτή, βέβαια, γνώριζαν οι εταίροι μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ήταν ο κύριος λόγος που αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, προχωρώντας στο κούρεμα του χρέους.
 * Η επιλογή αυτή δεν είναι μια “αλτρουιστική” πράξη, αλλά πράξη εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δανειστών μας. Διότι η χρεοκοπία θα κόστιζε στην Ευρωζώνη δεκαπλάσια από ό,τι το κούρεμα.
* Η αποκάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είχε ένα μεγάλο περιθώριο διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν αξιοποίησε. Ο στόχος δεν ήταν, βέβαια, να εκβιάσουμε τους εταίρους με τη χρεοκοπία μας. Αλλά η τεράστια αμοιβαία και όχι μονομερής ζημιά της χρεοκοπίας, ήταν πανίσχυρο επιχείρημα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτό το επιχείρημα για έναν προφανή λόγο: είχε απολέσει κάθε αξιοπιστία της λόγω των “ελλείψεων και καθυστερήσεων” που παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου. Προφανώς ένας συνομιλητής που παραδέχεται ο ίδιος την αποτυχία του, καταλήγει να υποκύψει στις απειλές του συνομιλητή του. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορούσε και έπρεπε να περιέχει δέσμευση επενδυτικού σχεδίου, όπως είχε τεθεί το καλοκαίρι 2011 (μίνι σχέδιο Μάρσαλ)». -

*** Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

~ Ξεκίνησαν οι επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών
 * Ξεκίνησαν οι επισκέψεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους μαθητές τους από όλη την Ελλάδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, από τις 5 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Απριλίου το ΚΠΕ θα υποδεχθεί 38 εκπαιδευτικούς και 354 μαθητές.
* Σκοπός των επισκέψεων στο ΚΠΕ Καλαμάτας είναι η πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών μέσω βιωματικών εργαστηρίων, και για το λόγο αυτό συνοδεύονται από τις περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών του σχολείου που υπηρετούν.
* Τα έξοδα διαμονής και διατροφής των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους που συμμετέχουν στα διήμερα προγράμματα του ΚΠΕ καλύπτονται μέσω της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικών πόρων.

*** "Γεύση και Μνήμη" από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

~ 13 - 19 ΜΑΡΤΙΟΥ
 * «Γεύση και Μνήμη» έχει τίτλο η δράση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα από 13 έως 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός».
* Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η πρώτη αυτή εκδήλωση του Προγράμματος περιλαμβάνει ομιλίες από γνωστούς πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες, όπως, για παράδειγμα, οι Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Μερακλής, καθηγητή Λαογραφίας, Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Βασ. Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Νάντια Σερεμετάκη, καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Ν. Αναγνωστόπουλος, σκηνοθέτης, Αρ. Δουλαβέρας, καθηγητής Λαογραφίας, Θ. Κολλυροπούλου, καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, κ.ά.
 * Οι ομιλίες θα πλαισιώνονται από εργαστήρια με συναφή θέματα (π.χ. περιβάλλοντος), και πλούσιο εκθεσιακό χώρο που θα περιλαμβάνει υλικό, το οποίο κατέθεσαν 20 σχολεία της Μεσσηνίας, βίντεο, ζωγραφική και άλλες εικαστικές κατασκευές, περιβαλλοντικά θέματα, αφηγήσεις και συνταγές, εδέσματα και άλλες εκπλήξεις, ενώ το Δημοτικό Ωδείο, ο Τομέας Χορού, το Θέατρο, η Πειραματική Σκηνή, το Λύκειο των Ελληνίδων, και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι θα δώσουν το δικό τους δημιουργικό «παρών». Συμμετέχουν και βραβευμένοι επιχειρηματίες της περιοχής.
* Το πολυεπίπεδο αυτό Συμπόσιο θα πραγματοποιείται απογεύματα - βράδια, 13 με 19 Μαρτίου (το Σάββατο από το πρωί), στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό όλη την ημέρα. Στην εκδήλωση αυτή μετέχουν, επίσης, όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας. Όσοι ενδιαφερόμενοι παρακολουθήσουν το πολυεπίπεδο αυτό Συμπόσιο, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο, αρκεί να το δηλώσουν. Ένας από τους στόχους του Προγράμματος είναι η συσπείρωση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας για μια αμοιβαία ανάπτυξη».
* Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του Συμποσίου, θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 10 Μαρτίου. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6937 111148 (9 – 11 π.μ. και 6 – 8 μ.μ.).


*** Καταστήματα εστίασης

~ Στη δίνη της οικονομικής κρίσης
 * Χιλιάδες λουκέτα αναμένεται να μπουν σε επιχειρήσεις εστίασης της χώρας μέσα στο 2012, καθώς πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά. Ως άμεση συνέπεια αυτής της δυσοίωνης εκτίμησης θα είναι η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της εστίασης,  με αποτέλεσμα το ασυγκράτητο κύμα της ανεργίας να γίνει ακόμα πιο ορμητικό. Μπορεί το 2010 και το 2011 να ήταν πολύ δύσκολες χρονιές για τον κλάδο όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, όμως αυτό που έπεται μέσα στο 2012 φαντάζει εφιαλτικό. Οι βασικότερες αιτίες γι’ αυτό, όπως αναφέρουν, είναι η απόλυτη έλλειψη ρευστού στην αγορά, αλλά και η συνεχής αύξηση του ΦΠΑ.
 * Ο Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα: «Η κατάσταση στο χώρο της εστίασης είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τους ανθρώπους που έχουν επιχειρήσεις εστίασης, διαπιστώνεται ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν και ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε
* Έτσι, αναμένεται μέσα στο 2012 πάνω από 20.000 επιχειρήσεις του κλάδου να βάλουν λουκέτο, γεγονός που θα σημάνει πάνω από 80.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ζούμε σε έναν παραλογισμό».
* Λέει ακόμη ότι «από τη μία έχουμε την οριζόντια απώλεια εισοδήματος, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που συνεπάγεται νέκρωση της αγοράς λόγω ανυπαρξίας ρευστού, και από την άλλη το κράτος έρχεται και επιβάλλει συνεχώς αύξηση του ΦΠΑ, που έχει να κάνει με τον κλάδο της εστίασης».
* Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία ακόμα πιο αρνητική ψυχολογία στον κόσμο, ο οποίος πιστεύει πλέον ότι το να πάει σε ένα εστιατόριο να φάει οικογενειακώς θα του στοιχίσει πολύ περισσότερο από πέρυσι ή πρόπερσι. «Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν ισχύει, καθώς σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», επισημαίνει και υποστηρίζει ότι τα εστιατόρια δεν έχουν ενσωματώσει το 23% του ΦΠΑ, αλλά ούτε καν το 8% ή το 13%.
* Αντιθέτως, επισημαίνει ότι με διάφορες προσφορές ή «αλχημείες» προσπαθούν οι επιχειρηματίες να σταθούν όρθιοι και να επιβιώσουν.
* Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης ο κ. Καββαθάς υποστηρίζει ότι πολλοί εστιάτορες μην μπορώντας να αποδώσουν τον ΦΠΑ καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή. «Δε λέω ασφαλώς ότι αυτό είναι το σωστό και ούτε προτρέπω κανέναν να το κάνει, αν και πλέον ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ένα νέο φαινόμενο που αυξάνει τη φοροδιαφυγή», τονίζει και υποστηρίζει ότι «οι ίδιοι οι πελάτες προτιμούν να πληρώσουν λιγότερο και ας μην πάρουν απόδειξη και, μάλιστα, είναι οι ίδιοι που το προτείνουν και το διαπραγματεύονται με τον ιδιοκτήτη».
 * Από την πλευρά του ο Γιάννης Χαλδούπης, ιδιοκτήτης εστιατορίου και ψησταριάς στο Νέο Κόσμο, αναφέρει: «Εδώ και 20 μήνες δίνω τη μάχη της συντήρησης της επιχείρησής μου ξεχνώντας τη λέξη κέρδος. Αγωνίζομαι μόνο για να την κρατήσω ζωντανή. Πριν ενάμιση με δύο χρόνια ο πελάτης ερχόταν και άφηνε κατά μέσο όρο 20 ευρώ. Σήμερα μετά βίας θα αφήσει 8 ευρώ».
* Αν και δεν έχει αυξήσει τις τιμές, οι ανατιμήσεις που καλείται να πληρώσει προς τους προμηθευτές είναι τεράστιες. «Ένα προϊόν που πριν από 4 χρόνια το έπαιρνα με 8 ευρώ, σήμερα το παίρνω με 12,50. Παράλληλα οι ασφαλιστικές μας εισφορές, όλα τα λειτουργικά έξοδα, ρεύμα, φυσικό αέριο, όλα έχουν πάρει την ανηφόρα. Δε βγαίνουμε», επισημαίνει και δηλώνει: «Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ως το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει έκρηξη από κλεισίματα επιχειρήσεων εστίασης».
 * Ο Νίκος Κουτουζής, ιδιοκτήτης εστιατορίου πολυτελείας στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρίζει: «Ο κυριότερος παράγοντας της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τον κλάδο είναι αναμφίβολα η δυσβάσταχτη φορολόγηση. Δεν μπορεί η πάστα στο ζαχαροπλαστείο να έχει φορολόγηση 13% και η φασολάδα 23%! Επίσης τα λειτουργικά μας έξοδα είναι σε συνεχή άνοδο. Τα ενοίκια είναι στα ύψη και τα υλικά που προμηθευόμαστε είναι όλο και ακριβότερα».
* Υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο κόσμος που πηγαίνει στο εστιατόριο για φαγητό είναι όλο και λιγότερος και αυτοί που τελικά μπαίνουν για να φάνε, ξοδεύουν πολύ λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν.
* Και προσθέτει: «Θα ήθελα να θέσω ακόμα έναν παράγοντα που αφορά εμάς που έχουμε μία επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας. Το δικό μου μαγαζί το 2011 λόγω των πορειών και των επεισοδίων έμεινε κλειστό για 30 μέρες συνολικά, που μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου πάνω από 40.000 ευρώ! Δυστυχώς τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και χειρότερα, γιατί όλα όσα σας περιέγραψα δε θα αλλάξουν και ο χώρος του επισιτισμού θα υποστεί την οριστική καταστροφή».
 ~ Τη δική τους άποψη καταθέτουν στο ΑΜΠΕ και οι πελάτες των εστιατορίων.
* Ο Μιχάλης Δεμίρης τονίζει: «Ο αποκλειστικός λόγος που έχω σταματήσει να βγαίνω με τη γυναίκα μου για φαγητό είναι γιατί απλούστατα δεν έχω την οικονομική δυνατότητα. Ο μισθός μας έχει πάρει την κατηφόρα και δεν μπορώ να ξοδεύω για την όποια μορφή διασκέδασης πλέον. Είναι ζήτημα αν όλο το χρόνο βγαίνω για φαγητό 3 φορές, όταν στο παρελθόν έβγαινα τρεις με τέσσερις φορές το μήνα».
* Ο Τάκης Κουνάδης δηλώνει: «Πριν από δύο χρόνια είχα δύο δουλειές και τώρα μία, με σχεδόν 30% κάτω το μισθό μου. Πού να βγω πλέον με την οικογένεια μου για φαγητό. Υπολογίζω και μετράω και τα 10 και τα 20 ευρώ, γιατί δεν ξέρω και τι μου ξημερώνει».
* Τέλος, η Χριστίνα Κουή αναφέρει: «Αν και για μένα η έξοδος για φαγητό σε κάποιο καλό εστιατόριο ήταν η μεγαλύτερη μου χαρά, σήμερα είναι μία ξεχασμένη ιστορία που με πληγώνει. Όπως και να το κάνουμε, ήταν μία πολυτέλεια και πλέον κάθε πολυτέλεια απαγορεύεται. Μόνο σε ειδικές περιστάσεις θα βγω, αλλά και πάλι θα πάρω να φάω πολύ λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν». -  Ανδρέας Σιδηρόπουλος  . , ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Πριν 94 χρόνια

- ΣΥΝΕΛΘΟΥΣΑ προχθές η επιτροπή των τροφίμων απεφάσισεν, όπως υποβληθούν εις αυτήν αι δηλώσεις παρά των ενοικιαστών της ελαιοδεκάτης περί των εισπραχθέντων ποσών φόρων και των μεταφερθέντων ενταύθα ποτών ελαίου και ελαιών εξ Αλαγόνίας, ομοίως δε και παρά των ενοικιαστών του φόρου της ελαιοδεκάτης Καλαμών.
 - ΑΠΟ του Διοικητικού Συμβουλίου του ενταύθα Οικονομικού Συσσιτίου παρελήφθησαν 5.189 οκάδες οσπρίων αποσταλείσαι εξ Αθηνών δια τας ανάγκας αυτού. Εκ τούτων 1.937 οκάδες είναι φακές, 1.777 οκάδες κουκιά και 1.473 οκάδες μπιζέλια.
 - Ο Υπουργείον της Γεωργίας εις αναφοράν του Νομογεωπόνου εγνώρισεν, ότι αναμένεται στρυχνίνη εκ του εξωτερικού δια την κατασκευήν στρυχνινοβρώμεως προς καταπολέμησιν των εμφανισθέντων αρουραίων εις την κοινότητα Σαϊδόνος, συνιστά δε ίνα δοκιμάσωσιν οι ενδιαφερόμενοι το ανθρακασβέστιον ασιτιλίνης.
 - ΚΑΤΑ τον παρελθόντα μήνα Φεβρουάριον απέθανον εις την πόλιν μας 40 εν όλω άτομα εξ ων τα 6 εκ φυματιώσεως. Εν ω κατά τον αυτόν μήνα του παρελθόντος έτους 1917 απέθανον 37 εν όλω άτομα εξ ων 3 εκ φυματιώσεως.

  ~** AGIOS O THEOS :
~ http://www.youtube.com/watch?v=zeih_GaWvMg  ,




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπουργός χρεωκοπημένης χώρας με καταθέσεις 3 εκατ. ευρώ! .

*Το είδαμε και πάθαμε απανωτά εγκεφαλικά! Ο υπουργός των φτωχών Ελλήνων λέει πώς καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επώδυνα για τους πολίτες. Πώς; Με 3 (τρία) εκατομμύρια ευρώ τραπεζικές καταθέσεις; Δείτε το έγγραφο με όλους τους λογαριασμούς του...
 * Δεν λέμε ότι είναι μεμπτό κάποιος να έχει μεγάλη περιουσία. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να ήμαστε στην ίδια μοίρα. Να είχαμε τραπεζικούς λογαριασμούς - μαμούθ στις τράπεζες.
 * Αλλά, ρε γαμώτο, λίγο τακτ... λίγη ευαισθησία... στοιχειώδη ανθρωπιά να υπάρχει...
 * Πώς είναι δυνατόν να έχεις τη θέση του υπουργού Οικονομικών και συνάμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια χώρα που οι πολίτες της, στην συντριπτική της πλειοψηφία, έχουν οδηγηθεί στην πλήρη εξαθλίωση και ταυτόχρονα να λες "σας καταλαβαίνω";
 * Πώς είναι δυνατόν να είσαι σε θέση να απαιτείς από τους πολίτες θυσίες, τη στιγμή που έχεις τεράστια περιουσία και μάλιστα σε ζεστό χρήμα και να μην έχεις έστω τη στοιχειώδη ευαισθησία να πεις "με φτάνουν αυτά που έχω, να τρώω για 10 ζωές, δωρίζω τους μισθούς ενός χρόνου στο τάδε ίδρυμα για να βοηθήσει οικονομικά 100 οικογένειες";
 * Πώς είναι δυνατόν να έχεις το θράσσος να κοιτάς τους πολίτες στα μάτια και να τους λες ότι θα τους σώσεις από την πείνα τη στιγμή που εσύ είσαι ο χορτάτος και δε δίνεις το παραμικρό;
*Δείτε την λίστα των καταθέσεων του υπουργού Οικονομικών και διεκδικητή της αρχηγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου:

***

 ** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/28-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-

*** Το γονίδιο της ευτυχίας!

* Το γονίδιο 5-ΗΤΤ δημιουργεί ένα μόριο-μεταφορέα για την χημική ουσία σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η «μακριά» εκδοχή του γονιδίου βοηθά στην ταχύτερη "ανακύκλωση" της σεροτονίνης σε σχέση με την "βραχεία".Το γονίδιο είχε συνδεθεί ξανά, αλλά έμμεσα, στο παρελθόν με την ικανοποίηση στη ζωή. Το 2009, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν την "μακριά" παραλλαγή του γονιδίου, αποφεύγουν συστηματικά τις αρνητικές εικόνες και διαλέγουν τις θετικές. Είχαν, έτσι, από τότε, συμπεράνει ότι αυτό το γονίδιο προδιαθέτει τους ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι.
 * Η νέα μελέτη πήγε ένα βήμα παραπέρα συσχετίζοντας πλέον άμεσα το εν λόγω γονίδιο με την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή, που αποτελεί τον παράγοντα "κλειδί" για το αίσθημα της ευτυχίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Περισσότεροι από 2.500 ενήλικες πάνω από 20 ετών ερωτήθηκαν για το επίπεδο ευτυχίας τους και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ένα αντίγραφο του "γονιδίου της ευτυχίας", είχαν 8,5% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν "πολύ ικανοποιημένοι" στη ζωή τους. Όσοι είχαν δύο "μακριά" αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου (κάθε γονέας κληρονομεί το ένα αντίγραφο στο παιδί του), είχαν 17,3% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
 * Η νέα έρευνα δίνει άλλη μια αιτία στο παιδί να επικρίνει τους γονείς του ότι αυτοί φταίνε για τα κατοπινά προβλήματά του! Όμως, παράλληλα, θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο, μέσω γενετικής μηχανικής, για τη γέννηση παιδιών που θα είναι βιολογικά προδιατεθειμένα να ευτυχήσουν στη ζωή τους, στο βαθμό που  οι γονείς θα έχουν επιλογή για τα γονίδια του μωρού τους. Παραμένει άγνωστο όμως, προς το παρόν, πόσα γονίδια συνολικά μπορεί να εμπλέκονται στο αίσθημα ικανοποίησης και στην ικανότητα ευτυχίας κάθε ανθρώπου.

*** ΜΟΝΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΝΑ΄ ΣΑΙ  ΜΟΝΟΣ !!
Μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος


Μοναξιά είναι

να μην έχει την ένοια σου κανείς

ούτε ξένος, ούτε φίλος, ούτε συγγενής

Μοναξιά είναι

ως άνεργος να μην έχεις κάπου να δουλέψεις

και ως άθεος σε κάποιο ψέμα να πιστέψεις

@@@@@

Μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος

Μοναξιά είναι

ο χρόνος της ζωής σου που δε μοιράζεται

ο χρόνος της απουσίας σου που κανείς δε νοιάζεται

Μοναξιά είναι

χρόνος ξεκούρασης, περισυλλογής και απολογισμού

χώρος κενός, χρόνος νεκρός και αποχωρισμού

@@@@@

Μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος

Μοναξιά είναι

ανάμεσα σε χίλιους εσύ να είσαι ο ξένος

ανάμεσα χίλια όνειρα εσύ να είσαι μόνος

Μοναξιά είναι

σε χίλια και ένα συναισθήματα εσύ να είσαι ο πόνος

για όσα στην ψυχή σου ροβολούν εσύ να είσαι ο φθόνος

@@@@@

Μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος

Μοναξιά είναι

σπίτι κενό κι άδεια αγκαλιά για να κρυφτείς

καρδιά μισή κι άδειο μυαλό για να σκεφτείς

Μοναξιά είναι

η σχέση δυό ξένων που ο ένας είσαι σύ κι άλλος ο κανείς

που ο ένας βρίσκεται εδώ κι άλλος στα πέρατα της γης

~**

 ~** Agios Vlasios Trikorfo :
~ http://www.youtube.com/watch?v=6osyT9f_pwQ  ,




** Μελας - Βρηκες ακαταλληλη στιγμη  :
http://youtu.be/nCs5UhYZmFU ,   


**ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ = ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ
~ http://youtu.be/j9O8nqfyvlo ,


**  Makis Xristodoulopoulos - Valte fwtia sto xwrismo..
~ http://youtu.be/vQ2f5nlW9tw ,  


** ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΑΣ!

~ Εγώ δεν... ανησυχώ πάντως!!!!!! Κοιμάμαι ήσυχος!!  ~ Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι είναι το Ελληνικό Πόδι;
* Η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι ότι πρόκειται περί μετρικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους Έλληνες και κατόπιν υιοθετήθηκε από τους ?γγλους κλπ κλπ.
* Ναι, αυτή εί! ναι μία απάντηση. Σωστή εν μέρει. Αλλά στην πραγματικότητα στη! ν τέχνη και στην ιατρική, ο όρος Ελληνικό Πόδι σήμαινε κάτι άλλο τελείως διαφορετικό. Στην ιατρική λοιπόν ονομάζεται Morton's toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι. Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν.
* Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το "κανονικό" οστεολογικά, αυτό το οποίο "πρέπει" να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος "Αιγυπτιακό" καθώς είναι το ορθό επιστημονικά. Δεν υπάρχει όμως καμμιά αμφισβήτηση για! τον όρο "Ελληνικό", παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton's toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.
* Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών?
~ Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό!
* Απίστευτο? Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι. Το απίστευτο είναι ότι η "δυσμορφία" του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες.
~ Ουπς. Μισό λεπτό.
* Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια;
~ ΝΑΙ!!!
* Και αυτό ΕΙΝΑΙ απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να "ξεχαστεί", μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία.
* Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. ΟΛΑ τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχ! αίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετι! κότητα τους και το έδειχναν. Αργότερα οι Ρωμαίοι, οι οποίοι δεν είχαν δική τους γλυπτική υποδομή και παιδεία, αντέγραψαν τα Ελληνικά έργα και μαζί και το Ελληνικό Πόδι μεταφέροντάς το στην τέχνη τους, αλλά ταυτόχρονα, μη γνωρίζοντας τη λεπτομέρεια αυτή, το διέσωσαν και για τις επόμενες γενιές καθώς είναι γνωστό ότι ένα τεράστιο ποσοστό αυθεντικών Ελληνικών έργων καταστράφηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

*** ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :

~** Χρήση όπλων κατά βούληση από τους αστυνομικούς θέλει ο Καρατζαφέρης!
* Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ζήτησε στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα ασφάλειας την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται στους αστυνομικούς η χρήση όπλου, ακόμα και χωρίς να έχουν δεχθεί πρώτοι επίθεση!
* «Δεν μπορούμε να είμαστε και πεινασμένοι και τρομαγμένοι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εγκληματικότητας.
* «Θα αποκαταστήσουμε την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια στους δημόσιους χώρους» απάντησε ο υπουργός.


~** ΝΑ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ 21 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΟΧΙ.

*** ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΡΒΑ  ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ! :

~** Η σημερινή παρουσία του Πάνου Καμμένου στα ερτζιανά, και ειδικότερα στον «αέρα» του «Real Fm» ήταν άκρως διαφωτιστική, αναφορικά με ορισμένες από τις βασικές ιδεολογικές θέσεις, αλλά και τις πολιτικές προτεραιότητες και επιχειρήματα που θα προτάξουν οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" στην πορεία προς τις πρόωρες εκλογές. Επιδιώκοντας να προσελκύσουν στις τάξεις τους....όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο.
* Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. λοιπόν, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" δεν αναγνωρίζουν ουσιαστικά το ελληνικό χρέος, το οποίο έχουν καταγράψει οι διεθνείς εταίροι και δανειστές της χώρας, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων και επώδυνων για την κοινωνία μέτρων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
* «Το χρέος δημιουργήθηκε με παράνομο επιτόκιο, και γι’ αυτό το αρνούμαστε. Θέλουμε να μπει τέλος στην ατιμωρησία, ενώ απορρίπτουμε φυσικά την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε με έμφαση ο Πάνος Καμμένος.
* Ο επικεφαλής του νέου κόμματος "Ανεξάρτητοι Έλληνες", υπογράμμισε ότι το κίνημα την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε πριν από μερικές εβδομάδες, έχει ως πρόλογο τη διαμαρτυρία της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με καμία άλλη πολιτική δύναμη, η οποία να αποδέχεται την ύπαρξη χρέους, και επομένως να συναινεί ή να αποδέχεται συγκαταβατικά την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
~** Αμήχανος ο Ελληνικός λαός, παρακολουθεί τις θριαμβολογίες των πολιτικών παλιάτσων που ξεχύθηκαν από νωρίς σήμερα στα κυβερνοκάναλα, να μας πείσουν πόσο καλή είναι για τη χώρα μας η μεγάλη συμμετοχή "θεσμικών" στο PSI.
* Στην ανταλλαγή δηλαδή των τοξικών και αναξιόπιστων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους, με άλλα εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο.
* Η δήλωση του επίδοξου να μας κυβερνήσει προδότη Μπένι... δεν αφήνει ούτε μία αμφιβολία περί αυτού. Απλά απολαύστε την...
 * "Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012".
 * Διαβάζοντας δηλαδή την αλήθεια πίσω από την βιτρίνα των δηλώσεων και των πανηγυρισμών, βγαίνει ξεκάθαρο το μήνυμα της κατοχύρωσης των τοκογλυφικών και παράνομων υπερκερδών των ..."αγορών" με κόστος που καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός τις επόμενες δεκαετίες. Ρίχνοντας στις ...γαλέρες τα παιδιά του και τα εγγόνια του, προκειμένου να εξοφλήσει αυτά που κάποιοι (ολίγοι και εκλεκτοί) ροκάνισαν στο σχετικά πρόσφατο "δημοκρατικό μας" παρελθόν.

*** ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ :

*** Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C
~Για την σιδηροπενική αναιμία, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε είναι:
• O σίδηρος ορού,
• Η φερριτίνη ορού,
• Γενική αίματος
• Και η σιδηροδεσμευτική ικανότητα.
* Αυτές οι εξετάσεις αφορούν την διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας και την παρακολούθηση της θεραπείας. Για να κάνετε αυτές τις εξετάσεις πρέπει να τηρήσετε 10-12 ώρες νηστείας, πριν την αιμοληψία.
 ~* Τι είναι η φερριτίνη;
* Είναι η αποθήκη του σιδήρου στο μυελό των οστών.
* Αν κάποια στιγμή της ζωής μας, ο σίδηρος που παίρνουμε από τις τροφές δεν επαρκεί τότε:
* Αρχικά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης θα είναι κανονικά. Το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει μέρος του αποθηκευμένου σιδήρου. Σ' αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κανένα προφανές σύμπτωμα.
* Κατόπιν η αιμοσφαιρίνη και η φερριτίνη πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο και ο αιματοκρίτης μας.
 * Έχω χαμηλό αιματοκρίτη. Οι εξετάσεις μόνο σιδήρου αρκούν;
 * Η απάντηση είναι πως όχι. Αιματοκρίτης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη σιδήρου. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ασθένειες, που έχουν σαν σύμπτωμα την πτώση του αιματοκρίτη. Ο γιατρός μετά από την κλινική εξέταση θα συστήσει τις απαραίτητες για μας εξετάσεις, όπως:
• Έλεγχος θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH )
• Anti DNA
• ΔΕΚ
• Βιταμίνη Β12
• Φυλλικό οξύ
• Αιμοσφαιρίνη κοπράνων
• Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
• ΤΚΕ κ.α.
 ~ Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη νόσο;
* Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ανακάλυψη του αιτίου που έχει προκαλέσει τη σιδηροπενική αναιμία. Το συνηθέστερο σφάλμα που γίνετε είναι η χορήγηση σιδήρου χωρίς να έχει διερευνηθεί η αιτία της αναιμίας . Ο οικογενειακός σας Ιατρός είναι αυτός που θα σας κατευθύνει ανάλογα με το ιστορικό σας και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ( αιματολογικές , γαστροσκόπηση , κολονοσκόπηση κ.α. ) . Ακολούθως και στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αρκετή η αύξηση του σιδήρου της διατροφής με την κατάλληλη επιλογή των τροφών. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη χορηγούνται πάντα σκευάσματα σιδήρου, εφόσον η διατροφή δεν επαρκεί συνήθως για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
 ~* Ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο;
* Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 10mg ανά ημέρα για τον ενήλικα άνδρα και 15mg ανά ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες.
Το σώμα του ανθρώπου περιέχει περίπου 2-4gr.σιδήρου. Η ποσότητα του σιδήρου που χρειάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με το βάρος την ηλικία, το φύλο, με την πιθανότητα εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του οργανισμού. Βάση αυτών των παραμέτρων που καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο πρέπει να δοθεί και η διαιτητική οδηγία. Αν και ο σίδηρος υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές, η περιεκτικότητά του στην διατροφή υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει τα 5 με 7mg για κάθε 1000 θερμίδες.

 • Για νεογέννητα έως 6 μηνών : 10 mg καθημ.
• Παιδιά από 6 μηνών - 4 χρονών : 15 mg καθημ.
• Γυναίκες από 11 - 50 χρόνων: 18 mg καθημ.
• Γυναίκες πάνω από 50 χρόνων: 10 mg καθημ.
• Έγκυες γυναίκες: 30-60 mg καθημ.
• Άνδρες από 10 - 18 χρόνων: 18 mg καθημ.
• Άνδρες πάνω από 19 χρόνων: 10 mg καθημ.
~ Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;
 * Μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κρέας ειδικά το κόκκινο, τα ψάρια και τα πουλερικά. Σε αυτά τα τρόφιμα το μεγαλύτερο ποσοστό (50-60%) του σιδήρου είναι σχετικά εύκολα απορροφήσιμο. Ο Σίδηρος επίσης υπάρχει και στις φυτικές τροφές όπως σε διάφορα φρούτα, σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι πράσινα και φυλλώδη και στα δημητριακά. Στα φυτικά προϊόντα όμως ο σίδηρος είναι σε μορφή μη απορροφήσιμη ή απορροφάται αλλά σε μικρό ποσοστό και η ποιότητα του δεν είναι σχετικά καλή.

 * Διάφοροι παράγοντες παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης και της τανίνης που βρίσκεται στο τσάι, του οξαλικού οξέος που βρίσκεται στο σπανάκι, στην σοκολάτα και στο τσάι, του EDTA το οποίο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων κλπ.
 * Διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι η Βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ αλλά και υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη. Επίσης το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τις φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο βοηθούν στην απορρόφηση του. Άλλοι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην απορροφησιμότητα του σιδήρου είναι το Φυλλικό οξύ με κύρια πηγή τα σκούρα και πράσινα λαχανικά και η βιταμίνη Β12 που περιέχεται στο γιαούρτι, στο κρέας κ.λ.π.
Η μερική ανεπάρκεια σε σίδηρο προκαλεί την σιδηροπενική αναιμία και τα συμπτώματα της που είναι κυρίως η εύκολη σωματική και η πνευματική κόπωση, το χλόμιασμα, η ταχυκαρδία, η ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή όταν καταβάλλεται σωματική προσπάθεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.
 ~* ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
• Το συκώτι
• Το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι
• Τα ψάρια
• Τα πουλερικά
• Τα Θαλασσινά
• Οι Ξηροί καρποί
• Τα Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα)
• Το αυγό
• Οι φακές
• Τα φασόλια
• Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)
• Το μαύρο ψωμί
 ~* ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 * Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και από τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια ή διαλύματα σιδήρου).
 ~ Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης σε:
• Μπρόκολο
• Γκρέιπ φρουτ
• Ακτινίδια
• Φυλλώδη πράσινα
• Μάνγκο
• Πεπόνια
• Πορτοκάλια
• Πιπεριές
• Φράουλες
• Ντομάτες
 * Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι) είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου. Ειδικά όταν καταναλώνεται συνδυασμένο με λαχανικά, αυξάνεται η απορρόφηση σιδήρου έως 400%.
~ Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι:
 • 1 φέτα λευκού ψωμιού 0,9 mg σιδήρου.
• 1 κούπα σπαγγέτι 2,0 mg σιδήρου.
• 1 κούπα δημητριακά 18,0 mg σιδήρου.
• 1 κούπα βρασμένο μπρόκολο 0,7 mg σιδήρου.
• Φρέσκες πατάτες μαγειρεμένες την φλούδα τους
• 1 φέτα πεπόνι 4,0 mg σιδήρου.
• Συκώτι (μοσχαρίσιο ή από κοτόπουλο) 8-25 mg σιδήρου
• 1 μερίδα χοιρινό ή αρνί 2-3 mg σιδήρου
 ~* ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ.
 * Αν είστε χορτοφάγος δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, απλώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας δώσει το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου. Οι καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου είναι το πικροράδικο, το λυκοτρίβολο, η φυσαλίδα, η στελλάρια και το κόκκινο τριφύλλι. Η τσουκνίδα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φασολάκια, οι πατάτες, τα φρούτα, η κολοκύθα, οι σταφίδες, τα ολικής άλεσης σιτηρά, είναι επίσης αποτελεσματικά για την πρόσληψη σιδήρου
 ~ Συμπληρώματα σιδήρου
* Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σκευάσματα σιδήρου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα σας. Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα σκευάσματα, μπορεί να συσταθεί να:
• Πάρτε χάπια σιδήρου με άδειο στομάχι. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε τα δισκία σίδερου, όταν το στομάχι σας είναι άδειο. Ωστόσο, επειδή τα χάπια σιδήρου μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε τα δισκία σιδήρου με ένα γεύμα.
• Πάρτε το σίδερο δισκία με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη σιδήρου μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.
• Συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, έτσι ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα κάποιο μαλακτικό. Μια παρενέργεια από την λήψη του σιδήρου είναι τα μαύρα κόπρανα.
 * Η ανεπάρκεια σιδήρου δεν μπορεί να διορθωθεί από την μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό. Σε γενικές γραμμές, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μια εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας.
 * Αντιμετώπιση των σοβαρότερων αιτών της ανεπάρκειας σιδήρου 
Αν τα συμπληρώματα σιδήρου δεν αυξάνουν στο αίμα τα επίπεδα σιδήρου σας, είναι πιθανό η αναιμία οφείλεται σε μια πηγή αιμορραγίας ή ένα πρόβλημα απορρόφησης του σιδήρου που ο γιατρός σας θα πρέπει να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει. Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνει:
*  Φάρμακα, όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά για να ελαφρύνει την βαριά έμμηνο ρύση
• Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους
• Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα που αιμορραγεί, όγκο ή ένα ινομύωμα
• Αν η σιδηροπενική αναιμία είναι σοβαρή, οι μεταγγίσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν.
 * Πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας στα βρέφη 
Για να αποτρέψετε την σιδηροπενική αναιμία στα νήπια, θηλάστε το μωρό σας ή ενισχύστε την διατροφή του με ειδικά προϊόντα. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι μια καλή πηγή σιδήρου για μωρά και δεν συνιστάται για τα βρέφη κάτω του ενός έτους. Ο σίδηρος από το μητρικό γάλα απορροφάται πιο εύκολα.

***(Τα γεννόσημα, η υποχρέωση για άμεσες περικοπές στην υγεία, η παραπληροφόρηση, με αιρετική διάθεση
~ Ξαφνικά ανέκυψε θέμα με τα γεννόσημα φάρμακα και όλοι παρακολουθούμε, τρεις βδομάδες, μια κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ Υπουργείου Υγείας, γιατρών, φαρμακοποιών και «ειδικών» δημοσιογράφων. Καυγάδες στα κανάλια και σπέκουλα για να χαζέψουμε όλοι και να ξεφύγουμε από τα καθημερινά πολύ πιο σοβαρά που πέρασε η κυβέρνηση με την ψήφιση του εφαρμοστικού και που ήταν τα εργασιακά και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
 * Το σίγουρο είναι ότι με ό,τι ψηφίστηκε θα μετακυλίσει σε λίγο καιρό το Υπουργείο ένα μεγάλο έξοδο της φαρμακευτικής δαπάνης στον Έλληνα ασθενή. Επειδή όμως ο ασθενής δεν έχει για τις καθημερινές του ανάγκες, θα αναγκαστεί με έναν ακόμα τρόπο να επιβαρύνει την υγεία του. Ο ‘έχων» θα πάρει το επώνυμο φάρμακο, ο «γνωρίζων» το αξιοπρεπές γεννόσημο και οι «υπόλοιποι» γαία πυρί μιχθήτω.
 ~ Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με μια άλλη ματιά.
 * Το Υπουργείο Υγείας πιέζεται από την τρόικα αλλά και από τις συνθήκες να κάνει οικονομία. Τα νούμερα στα χαρτιά εύκολα περικόπτονται αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο δύσκολο. Ένα χρόνο λοιπόν το υπουργείο ξεκίνησε να κάνει περικοπές. Ενοποιήσεις ταμείων, περικοπές και αυστηρός έλεγχος στην συνταγογράφηση και περιορισμός στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και παραϊατρικού αναλώσιμου υλικού. Αυτό είχε ως συνέπεια να το αισθανθούμε όλοι. Περιορίστηκαν οι επισκέψεις στους γιατρούς, περιορίστηκε η συνταγογράφηση, περιορίστηκαν πολλά αλόγιστα έξοδα κυρίως σε αγορές και προμήθειες νοσοκομείων. Πολλοί διαγωνισμοί που είχαν εξαγγελθεί δεν μπόρεσαν να γίνουν ποτέ γιατί οι εταιρείες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μια και δεν πληρούσαν τους όρους ή δεν ήθελαν να συμμετάσχουν για να μην εμπλακούν σε περιπέτειες με τις μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησης από το Δημόσιο ή γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις από το εξωτερικό και τις τράπεζες και οι κατασκευάστριες εταιρείες απαιτούν την προπληρωμή όλου του ποσού της αξίας του μηχανήματος ή του προϊόντος.
 * Σε όλα τα παραπάνω έγινε μεγάλος περιορισμός της δαπάνης του Υπουργείου Υγείας. Όμως οι συνθήκες, απαίτησαν εκ νέου περικοπές. Έτσι μη έχοντας άλλη λύση και έχοντας ακόμα προς υλοποίηση όλα τα παραπάνω, με τελευταία την ίδρυση και λειτουργία του ταμείου κολοσσού, τον ΕΟΠΥΥ, έπρεπε να στραφεί και πάλι στο φάρμακο.
* Τι να πει λοιπόν στον πολίτη; To γνωστό τροπάρι ‘η μαφία της υγείας’ γράφει αβέρτα φάρμακα και έτσι γίνεται σπατάλη. Μα πλέον του ενός χρόνου υποτίθεται αυτό περιορίστηκε με την συνταγογράφηση και του ελεγκτές ιατρούς των ταμείων. Άρα τι έπρεπε άλλο να κάνει; Nα εφεύρει τα γεννόσημα. Πρέπει να δίνονται στους Έλληνες αντίγραφα φάρμακα που είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα. Έτσι έμαθαν όλοι τα γεννόσημα (generics). Γιατί αλλιώς πως θα μαθαίναμε ότι το DEPON είναι γεννόσημο και οι Έλληνες το χρησιμοποιούν συνεχώς για χρόνια. Φυσικά σαν το DEPON υπάρχουν ένα σωρό γεννόσημα που χρησιμοποιούνται για δεκαετίες. Το ΙΚΑ παρά πολλά χρόνια είχε θεσπίσει φάρμακα που ενέκρινε το ταμείο και ήταν υποχρεωμένος, ο γιατρός του ταμείου, να γράψει και ήταν γεννόσημα.
* Φυσικά πρέπει να πούμε ότι οι τιμές των γεννόσημων φαρμάκων είναι παρεμφερείς με αυτές των πρωτοτύπων. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι διαφορές σε μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην οστεοπόρωση με την ίδια φαρμακευτική ουσία. Βλέπετε λοιπόν ότι οι τιμές έχουν ελάχιστη διαφορά και μάλιστα το ακριβότερο είναι το ΤΕΝDOLON που έχει μισή ποσότητα φαρμάκου σε σχέση με τα άλλα που αν το διπλασιάσουμε, θα είναι ακριβότερο του πρωτοτύπου που είναι το Miacalcic. Nαι υπάρχουν γεννόσημα που μπορεί να είναι και ακριβότερα του πρωτοτύπου.
 * Ε τότε προς τι όλη η φασαρία; Φυσικά το γνώριζε το Υπουργείο αλλά αφού η τρόικα πίεζε έπρεπε να βρει τρόπο να περάσει περικοπές και μάλιστα να μετακυλίσει την δαπάνη στον κόσμο. Πώς; Yποχρεώνοντας τον γιατρό να συνταγογραφεί την δραστική ουσία. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός του ταμείου (ΕΟΠΥΥ) θα γράφει την συνταγή και θα πηγαίνει ο ασθενής στον φαρμακοποιό να πάρει το φθηνότερο σκεύασμα. Αρα έτσι ο φαρμακοποιός αποφασίζει πιο από μια λίστα φθηνών φαρμάκων θα δώσει στον ασθενή. Με βάση την παραπάνω λίστα του παραδείγματος θα πρέπει να υπολογίσει τα λεπτά για να βρει το φθηνότερο φάρμακο!!!
* Μήπως το υπουργείο προσπαθεί να σπάσει τις τυχόν θεμιτές ή αθέμιτες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών, με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση; Μα ποιος είπε ότι αυτήν την πρακτική την εφάρμοζαν οι εταιρείες με τα πρωτότυπα φάρμακα και όχι οι εταιρείες με τα γεννόσημα; Ίσα Ίσα, Οι εταιρείες με τα γεννόσημα έπρεπε να κάνουν ότι μπορούσαν καλύτερο για να μάθει ο γιατρός την ύπαρξή τους μια και ο γιατρός έχει μάθει το αρχικό φάρμακο που είχε την πατέντα. Αλλωστε τα πιο πολλά φάρμακα είναι σχετικά νέα, της τελευταίας εικοσαετίας. Η εταιρία με το γεννόσημο πρέπει να κάνει διαφήμιση να στείλει ιατρικό επισκέπτη στον γιατρό για να του πει ότι έβγαλε το τάδε γεννόσημο και πιο είναι το εμπορικό του όνομα. Μarketing για να μπει ένα νέο προϊόν στην αγορά. Ε τώρα αυτή η προώθηση θα πάει στον φαρμακοποιό, που θα κληθεί να επιλέξει το τάδε γεννόσημο ή το άλλο.
* Πόσο όμως εύκολο, μπορεί να είναι, ο γιατρός να γράφει την δραστική ουσία; Δεν είναι. Ο γιατρός στην Ελλάδα δεν έχει εκπαιδευτεί πέρα από την φαρμακολογία που κάνει στο τρίτο έτος της ιατρικής. Επίσης σε όλο τον κόσμο υπάρχουν βοηθήματα για να μπορεί ο γιατρός να τα έχει στην καθημέρα ιατρική πράξη. Υπάρχουν τέτοια στην Ελλάδα; Oχι βέβαια. Ο ΕΟΦ που βγήκε ως τιμητής των πάντων, στο διαδίκτυο έχει αναρτημένο το Εθνικό συνταγολόγιο του 2007!!! με εμπορικές ονομασίες. Πού οι τόμοι που διαθέτει το FDA στους γιατρούς του με τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και με τις σχετικές δραστικές ουσίες. Σε όλο τον κόσμο πλέον υπάρχουν προγράμματα όχι μόνο για τον υπολογιστή στο ιατρείο του γιατρού, αλλά τώρα πια και για το κινητό του. Εδώ φυσικά δεν υπάρχει τίποτα (υπάρχουν μόνο προσπάθειες ιδιωτικών εταιρειών). Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δηλαδή οδηγίες στον γιατρό από τον ΕΟΦ, πια φάρμακα να χορηγήσει ένας γιατρός ανά πάθηση δεν υπάρχουν. Όπως λέει ο ΕΟΦ υπάρχουν μόλις 160 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο διαδίκτυο. Αν τα δει κάποιος που γνωρίζει είναι παρωχημένα μια, που δεν έχουν ενημερωθεί από τότε που περάστηκαν ή από τότε που οι ειδικοί τα έφτιαξαν μέχρι που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, πέρασε πολύ μεγάλο διάστημα.
* Οι φαρμακοποιοί από την άλλη είναι έτοιμοι στο να δίνουν φάρμακα με βάση την δραστική ουσία; Oχι βέβαια. Πολύ δε περισσότερο οι βοηθοί των φαρμακοποιών!!! που όσο και αν δεν το επιτρέπει ο νόμος πολλές φορές βρίσκονται μόνοι τους στο φαρμακείο γιατί δεν γίνεται αλλιώς.
* Πάντως ούτε ο γιατρός, ούτε ο φαρμακοποιός δεν θα ευθύνονται για τα φάρμακα που θα παίρνουν οι ασθενείς, μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία, την περασμένη Τετάρτη.
 * Δεν θα ήταν καλύτερα να είναι όλα αυτά έτοιμα και μετά να γίνει η όποια εφαρμογή για συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας;
 ~ Αλλά είπαμε έπρεπε να γίνουν όλα ΤΩΡΑ.
 * Εδώ θα πρέπει να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα που λίγο πολύ το γνωρίζετε. Σίδηρο παίρνουν πάρα πολλοί λόγο αναιμίας. Όμως σε άλλους το Χ σκεύασμα έχει παρενέργειες και σε άλλους το Ψ απορροφάται καλύτερα. Γιατί; Γιατί δεν είναι μόνο η δραστική ουσία αλλά και τα έκδοχα. Τότε πώς θα επιλέξει ο φαρμακοποιός και με τι κριτήρια θα δώσει το σκεύασμα στον ασθενή;
 * Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία και η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχει συνέπειες. Όχι, στην υγεία των Ελλήνων. Αυτή είναι δεδομένο ότι έχει ήδη διαταραχτεί. Οι συνέπειες είναι οι παράπλευρες απώλειες. Τι εννοώ; Η προώθηση ενός σκευάσματος προϋποθέτει έξοδα. Τα έξοδα κατανέμονται σε διαφήμιση σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, σε συνέδρια, σε δείγματα, σε έντυπο υλικό και φυσικά σε ιατρικούς επισκέπτες και σε (δώρα) γιατρών. Εφόσον περικόπτεται αυτή η δραστηριότητα των εταιρειών λογικό είναι να περικοπούν όλα τα παραπάνω. Μα ήδη εδώ και μια πενταετία και με αποκορύφωμα το 2011 έχουν απολυθεί πάρα πολλοί ιατρικοί επισκέπτες. Οι εταιρείες κλείνουν, την προώθηση την περιορίζουν. Δύο χρόνια η περικοπή στην διαφήμιση είχε σοβαρές συνέπειες σε πολλά επιστημονικά έντυπα που είτε έκλεισαν είτε περιόρισαν την κυκλοφορία τους και περιορίστηκε πάρα πολύ η δαπάνη σε συνέδρια και φυσικά στα δώρα των γιατρών. Περιόρισαν ακόμα και τις χορηγίες σε ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Ε τότε πώς θα ενημερώνεται ο Έλληνας γιατρός που του έχουν κάνει πάρα πολλές περικοπές ξαφνικά στις αμοιβές του και στην λειτουργία του. Θα πληρώσει τα έντυπα και τα συνέδρια το Υπουργείο; Με τι χρήματα να πληρώσει ο γιατρός από την τσέπη του, μετά από τις περικοπές; Και τι θα γίνει; Θα αφεθούν όλα στην τύχη τους και στο φιλότιμο του γιατρού!!!. Εδώ πρέπει να πούμε ότι σε όλο τον κόσμο, πέρα από τον γιατρό που αμείβεται αξιοπρεπώς έχει τις φαρμακευτικές εταιρίες αρωγούς στην ιατρική υποχρεωτική εκπαίδευση του.
 ~ Αλλά είπαμε πρέπει να γίνουν περικοπές όπως, όπως!!!
 * Άρα τότε τι είναι όλα αυτά που λέγονται; Μα δεν καταλαβαίνετε ότι πριν τρεις μήνες οι επιβαλλόμενες περικοπές στην Υγεία βαφτίστηκαν ΕΟΠΥΥ και ενοποίηση ταμείων και νοσοκομείων και σήμερα αφού το επιβάλει η τρόικα για να μπορέσει να εγκριθεί το PSI, ονομάζεται γεννόσημα φάρμακα και δραστική ουσία; Έπρεπε κάτι να ειπωθεί. Τι να πουν στο Υπουργείο;
* Συγνώμη δεν έχουμε λεφτά και πρέπει να κόψουμε από τα απαραίτητα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μετακυλήσουμε και άλλα έξοδα στην τσέπη σας;
* Δεν λέγεται. Άρα η καλύτερη γκεμπελική λύση ήταν αυτή που εφαρμόστηκε. Ρίχνουμε λάσπη για τους γιατρούς και τους βάζουμε να τσακώνονται με τους φαρμακοποιούς στα κανάλια. Έτσι περνάμε και άλλα πράγματα που αν θα τα άκουγε με την ησυχία του ο πολίτης θα ήταν στον δρόμο. Ενώ έτσι τα βάζει με την τάξη των γιατρών που πλουτίζει αδικαιολόγητα τόσα χρόνια ενώ στον ίδιο του έχει περιοριστεί κατά πολύ ο μισθός και πάσχει. Που να ήξερε τι συμβαίνει; Και άραγε θα μείνουμε εδώ ή έπεται και συνέχεια;

*** Σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημάδια που υποδηλώνουν υποτροπή. Πώς αντιμετωπίζονται;
~ ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ
* Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση) εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη που διαταράσσει τα νευρικά σήματα. Έτσι παρουσιάζονται νέα συμπτώματα ή επανεμφανίζονται παλιότερα συμπτώματα. Μία πραγματική υποτροπή διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες και συμβαίνει το λιγότερο 30 ημέρες μετά από προηγούμενη υποτροπή. Οι υποτροπές ποικίλουν όσον αφορά τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Με τον καιρό τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται. Πολλά άτομα ανακάμπτουν από τις υποτροπές χωρίς θεραπεία.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΑΔΥΝΑΜΙΑ
* Οι βλάβες στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών διακόπτουν τη φυσιολογική σηματοδότηση από τον εγκέφαλο στο σώμα. Όταν τα σήματα αυτά διακόπτονται το σώμα δεν λειτουργεί όπως παλιότερα. Δραστηριότητες που παλιότερα ήταν εύκολες πλέον δυσκολεύουν τον πάσχοντα – όπως το άνοιγμα ενός βάζου ή το γύρισμα ενός πόμολου. Η αδυναμία που εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται ίσως είναι σημάδι υποτροπής.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ
* Εάν έχετε θολή όραση ή διπλωπία, ίσως αυτό προκαλείται από μία υποτροπή. Κάποια άτομα επίσης χάνουν την αντίληψη του βάθους ή του χρώματος καθώς το οπτικό νεύρο αναπτύσσει φλεγμονή. Πολλές φορές τα προβλήματα στην όραση προκαλούνται από ένα πολύ ζεστό μπάνιο ή από κάποια ίωση όπως η γρίπη, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για προσωρινά συμπτώματα που θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα στη μέρα.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ Ή ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑ
* Το μούδιασμα είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της υποτροπής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Μπορεί η απώλεια αίσθησης να είναι τόσο έντονη που σας φαίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που έχει επηρεαστεί. Ίσως δεν είστε σε θέση να γράψετε ή να κρατήσετε την κούπα του καφέ. Εάν το μούδιασμα εμφανίζεται πρώτη φορά ή επιδεινώνεται, είναι ώρα να καλέσετε τον γιατρό σας.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
* Είναι δύσκολο να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή ίσως χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε την ίδια παράγραφο ξανά και ξανά ώστε να την καταλάβετε. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους παρεμβαίνοντας στην μνήμη, στη συγκέντρωση, στην ομιλία, στην επεξεργασία των πληροφοριών, ιδιαίτερα καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Οποιοδήποτε εμφάνιση δυσκολίας στη σκέψη ή στη συγκέντρωση ίσως είναι σημάδι υποτροπής.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΖΑΛΑΔΕΣ
* Οι ζαλάδες και η αστάθεια είναι ενοχλητικά συμπτώματα αλλά είναι κοινά κατά την εμφάνιση υποτροπής σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η ζαλάδα οφείλεται σε βλάβη που συμβαίνει σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ισορροπία. Κάποια φάρμακα μπορούν να διορθώσουν την αίσθηση αστάθειας βραχυπρόθεσμα, εάν όμως διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό σας.
 ~ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
* «Κάποιος μπορεί να αισθάνεται σαν μεθυσμένος όταν περπατάει ή ίσως εμφανίζει δυσκολία στο να συντονίσει τις κινήσεις των χεριών του», λέει ο Dr John Ratchford από το Johns Hopkins. Η μυϊκή αδυναμία ή οι σπασμοί, το μούδιασμα και η απώλεια ισορροπίας κατά τη διάρκεια μία υποτροπής μπορούν να προκαλέσουν αποσυντονισμό και αστάθεια.
 ~ Η ΖΕΣΤΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ?
* Ένα πολύ ζεστό μπάνιο ή ο περίπατος μία πολύ ζεστή μέρα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με της υποτροπής. «Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στους ασθενείς σχετικά με τη ζέστη», επισημαίνει ο Dr Aaron Miller, ειδικός στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ζέστη ίσως προκαλέσει τέτοιου είδους συμπτώματα τα οποία όμως υποχωρούν μόλις δροσιστείτε.
 ~ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ
* Κάποιες έρευνες προτείνουν ότι ιώσεις όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν μία υποτροπή. Υπάρχουν και άλλες ύποπτες καταστάσεις όπως το stress, το οποίο όμως είναι δύσκολο να μελετηθεί καθώς επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. «Θεωρώ ότι είναι πιθανό σε κάποιους ανθρώπους το stress να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής», αναφέρει ο Ratchford.
 ~ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ
* Ο καλύτερος τρόπος αποτροπής των υποτροπών είναι η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Η καλή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η μείωση του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποιο καινούριο σύμπτωμα ή παρατηρήσετε επιδείνωση, ή αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.
 ~ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ
Δεν χρειάζονται όλες οι υποτροπές κάποια ειδική θεραπεία. Εάν δεν έχει περιοριστεί η κινητικότητα σας ή εάν δεν αισθάνεστε άβολα, ο γιατρός σας ίσως σας προτείνει να περιμένετε μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους. Για έντονες παροξύνσεις η χορήγηση ενδοφλέβιων στεροειδών μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση. Για τις πιο σοβαρές υποτροπές κάποιες φορές προτείνεται η ανταλλαγή πλάσματος (αφαίρεση αίματος κι αντικατάσταση του υγρού μέρους)

*** Μυασθένεια Gravis. Μια εκ των πολλών σπανίων παθήσεων.
~ medlabnews.gr
* Τι είναι η Μυασθένεια Gravis;
* Είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αδυναμία και κάματο των μυών του σώματος, ειδικά εκείνων που ελέγχονται από τη θέληση. Η αδυναμία βελτιώνεται με την ξεκούραση, ενώ επιδεινώνεται με την κόπωση. Είναι χρόνια νόσος και συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος εναντίον κάποιων ιστών του. Το αίτιο είναι άγνωστο, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θύμου. Πλήττει συνηθέστερα γυναίκες 20-40 ετών και εκδηλώνεται κύρια με πτώση των βλεφάρων και διπλωπία, αδυναμία των σκελετικών μυών και υπερβολικό αίσθημα κόπωσης ή «εξάντλησης» μετά από άσκηση.
* Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 με 300 ασθενείς ανά εκατομμύριο δηλαδή τουλάχιστον 3000 ασθενείς.
~ Πια είναι τα κλασσικά συμπτώματα της Μυασθένειας;
* Τα συνήθη συμπτώματα της Μυασθένειας είναι:
- Οφθαλμικά (βλεφαρόπτωση, διπλωπία, αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων)
- Κεντρομελική, κυρίως, μυϊκή αδυναμία
- Εύκολη κόπωση
- Αναπνευστική δυσχέρεια
- Επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, προς τις βραδινές ώρες.
~ Ποια είναι η αιτία της Μυασθένειας και ποιος ο μηχανισμός;
* Αιτία της Μυασθένειας είναι η ανώμαλη παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των υποδοχέων ακετυλοχολίνης, της νευρωσικής σύναψης, με αποτέλεσμα την καταστροφή των υποδοχέων αυτών και κατά συνέπεια τη διαταραχή της μεταβίβασης του νευρομυϊκού ερεθίσματος. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι να φτάνει κανονικά το σήμα για μυϊκή σύσπαση μέσω των νεύρων, να εκκρίνεται φυσιολογικά η ακετυλοχολίνη που αποτελεί τον νευροδιαβιβαστή που θα δώσει το ερέθισμα για μυϊκή σύσπαση, αλλά να μη γίνεται επαρκής μυϊκή σύσπαση λόγω μειωμένου αριθμού διαθέσιμων υποδοχέων ακετυλοχολίνης, των μυών.
 *  Ποιες άλλες καταστάσεις εμπλέκουν μυϊκή αδυναμία και πιθανόν να μοιάζουν με τη μυασθένεια;
* Η μυϊκή αδυναμία θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί με όλες τις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, όπως: μυοπάθειες, νευροπάθειες, παθήσεις του αίματος (αναιμία), σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ψυχολογικά αίτια, νεοπλασίες.
Με ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκεται η μυασθένεια;
* Η διάγνωση θα στηριχθεί στην κλινική της συμπτωματολογία – έκφραση, την εξονυχιστική φυσική εξέταση του αρρώστου και τον πλήρη εργαστηριακό του έλεγχο. Η μυϊκή αδυναμία και η γρήγορη κόπωση – εξάντληση των σκελετικών μυών στις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως πτώση των βλεφάρων και διπλωπία στην παρακολούθηση τηλεοράσεως – κινηματογράφου, η γρήγορη κούραση στη βάδιση, είναι το κυρίαρχο – μοναδικό σύμπτωμα. τις πρωινές ώρες τα πράγματα είναι καλύτερα, σχεδόν χωρίς αδυναμία και όσο προχωράει η ημέρα η αδυναμία εμφανίζεται και δυναμώνει. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν από τους οφθαλμικούς μυς στο 50% των αρρώστων και στο 30% από τους προμηκικούς (δυσκαταποσία- δυσαρθρία) και στους υπόλοιπους από τους μυς των άκρων του αυχένα ή τους αναπνευστικούς (δύσπνοια – κυάνωση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα).
 * Εκτός από την Κλινική εικόνα που είναι χαρακτηριστική, εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της βαριάς μυασθένειας είναι:
- Το test tensilon
- Η δοκιμασία Desmedt Γίνεται ερεθισμός κινητικού νεύρου, του προσωπικού στην οφθαλμική, του ωλενίου στη γενικευμένη και καταγράφεται το προκλητό μυϊκό δυναμικό ενεργείας από τον σφιγκτήρα των βλεφάρων ή τον απαγωγό του μικρού δακτύλου αντίστοιχα.8 Αν δοθεί μόνο ένα ερέθισμα, το προκλητό δυναμικό είναι φυσιολογικό ή ελάχιστα μειωμένο, στα επαναλαμβανόμενα όμως προκλητά δυναμικά με διαδοχικά ερεθίσματα, (test Desmedt), η μείωση του ύψους φθάνει από 10 μέχρι 80%, ενώ στους φυσιολογικούς μυς δεν ξεπερνά το 8%.
- Η ανίχνευση των αντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της ακετυλοχολίνης στο αίμα του ασθενούς Πρόκειται για αυτοαντισώματα IgG που προσδένονται στην υπομονάδα α του υποδοχέα και εξουδετερώνουν τη λειτουργία της σύναψης. Στο 85% των μυασθενικών ανιχνεύονται αυτά τα αντισώματα στον ορό τους (οροθετικοί ασθενείς), στο υπόλοιπο 15% που έχουν διαγνωσθεί κλινικά – ηλεκτροφυσιολογικά – φαρμακολογικά, δεν εμφανίζονται αντισώματα κατά των υποδοχέων της ΑΚΧ (οροαρνητικοί)9 και σ’ αυτούς όμως πρέπει να κυκλοφορούν αντισώματα ή άλλες παθολογικές ουσίες, αφού και οι οροαρνητικοί βελτιώνονται με την πλασμαφαίρεση ή αν ο ορός τους ενεθεί σε πειραματόζωα, προκαλεί πειραματική μυασθένεια ενώ και στα νεογνά των εγκύων οροαρνητικών γυναικών εκδηλώνονται μυασθενικά συμπτώματα.
 - Απεικονιστικές εξετάσεις του μεσαυλίου. Η αξονική τομογραφία του μεσοθωρακίου στο 65% των περιπτώσεων, αποκαλύπτει υπερπλασία του θύμου αδένα και στο 10% θύμωμα. Όπως σημειώνεται στη συνέχεια αξονική τομογραφία θα πρέπει να γίνεται και στη βάση του κρανίου.
~ Τι είναι οι μυασθενικές κρίσεις;
* Είναι έντονες εξάρσεις της νόσου με σοβαρού βαθμού γενικευμένη μυϊκή αδυναμία με αποτέλεσμα αδυναμία στην αναπνοή και την κατάποση, που απαιτούν την άμεση υποστήριξη του ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 ~ Πότε είναι πιθανότερες οι μυασθενικές κρίσεις;
* Μετά από λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή ανεπαρκή φαρμακευτική κάλυψη.
~ Τι είναι οι χολινεργική κρίση;
* Είναι η κρίση που οφείλεται σε υπερβολική χορήγηση αντιμυασθενικών φαρμάκων (αντιχολινεστερασικά). Χαρακτηρίζεται στην αρχή από υπεριδρωσία, σιελόρροια, διάρροια, βραδυκαρδία, υπόταση και αμέσως μετά εμφανίζεται γενικευμένη μυϊκή αδυναμία.
~ Ποια φάρμακα απαγορεύονται στη Μυασθένεια;
* Στη Μυασθένεια απαγορεύονται τα φάρμακα που αποκλείουν τη νευρομυϊκή σύναψη ή δρουν κατασταλτικά στη αναπνοή (κινίνη, κινιδίνη, προκαϊναμίδη, προπανολόλη, λιδοκαΐνη, αμινογλυκοσίδες, πολυμυξίνη, νεομυκίνη, κολιστίνη, μορφίνη, βαρβιτουρικά και άλλα ηρεμιστικά).
Μυασθένεια θεραπεύεται;
Για τη θεραπεία της Μυασθένειας χρησιμοποιούνται διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα με κύριους εκπροσώπους τα αντιχολινεστερασικά. Επίσης χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά. Αναστέλλουν τη δράση της χολινεστεράσης του ενζύμου, που εξουδετερώνει τη λειτουργία της ακετυλοχολίνης στη σύναψη και διευκολύνει τη νευρομεταβίβαση. Πρόκειται για συμπτωματική βέβαια θεραπεία. Η πυριδοστιγμίνη (mestinon), χρησιμοποιείται περισσότερο από τα άλλα αντιχολινεστερασικά (προστιγμίνη, ubretid, mytelase, nivalin). Αποτελεί την πρώτη επιλογή και ίσως τη μοναδική στην οφθαλμική και τις ήπιες μορφές, όταν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά και συγχορηγείται με τα ανοσοκατασταλτικά στις βαριές περιπτώσεις. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις – πάνω από 5-6 δισκία – γιατί μπορεί να προκαλέσουν χολινεργικές εκδηλώσεις, μουσκαρινικές (εφιδρώσεις, διάρροιες, εμέτους, δύσπνοια) ή νικοτινικές (δεσμιδώσεις, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, σύγχυση, σπασμούς, κώμα). Για την υποκαλιαιμία που προκαλούν και οι μικρότερες δόσεις του mestinon, συγχορηγείται αναστολέας της αλδοστερόνης (aldactone), για βραχύ χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στους άνδρες, γιατί προκαλεί γυναικομαστία.
* Κατά τη Μυασθενική κρίση μπορεί να χρησιμοποιηθούν η πλασμαφαίρεση και ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη. Με την πλασμαφαίρεση αφαιρούνται 2-3 λίτρα πλάσματος, 3 φορές την εβδομάδα για 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με την ανταπόκριση.6,7 Η βελτίωση είναι άμεση, σε 2-3 24ωρα από την πρώτη πλασμαφαίρεση. Εφαρμόζεται, σε εξειδικευμένες μονάδες, στις γενικευμένες μορφές με αιφνίδια επιδείνωση και προεγχειρητικά ή και στις γενικευμένες μορφές της νόσου που δεν ανταποκρίνονται στις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η βελτίωση, που διαρκεί μόνο 1-2 μήνες, αποδίδεται στην απομάκρυνση παθολογικών ουσιών, κυρίως αντισωμάτων. Έχει σημαντικές παρενέργειες – υπόταση, υπέρταση, έμετο, αιμορραγίες, θρομβοφλεβίτιδα – στο 12-40% των περιπτώσεων.
~ Τι είναι η θυμεκτομή;
* Είναι χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα σε άτομα με γενικευμένη Βαριά Μυασθένεια που είναι κάτω από 55 ετών και σε κάθε ηλικία εφόσον υπάρχει θύμωμα (υπερπλασία του θύμου αδένα). Η θυμεκτομή οδηγεί σε πλήρη ύφεση μέχρι και σε 40% των ασθενών. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στις νεαρότερες ηλικίες, κάτω των 30 ετών, με διάρκεια νόσου κάτω των 5 ετών.
Ποια είναι η πρόγνωση της Βαριάς Μυασθένειας;
* Οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στο μέγιστο της βαρύτητας της νόσου σε δύο περίπου χρόνια και ακολουθεί σχετική σταθεροποίηση. Μερική ή πλήρης ύφεση αναμένεται στο 25% περίπου των ασθενών. Στην πορεία της νόσου μπορεί να παρατηρηθούν μυασθενικές κρίσεις.
 ~ Μυασθένεια και εγκυμοσύνη
* Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες με ΜG, η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη. Εμφανίζουν ίδιες αναλογίες βελτίωσης, σταθεροποίησης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Εντούτοις, επιδείνωση είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης και κατά τον 1ο μήνα της λοχείας. Αναγκαία βέβαια είναι η αναπροσαρμογή των δόσεων της θεραπείας λόγω των αυξημένων μεταβολικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης.
* Στις ασθενείς με μυασθένεια το ποσοστό των αυτόματων αποβολών δε φαίνεται να αυξάνεται καθότι είναι περίπου 4% σε σύγκριση με το γενικό ποσοστό που ανέρχεται σε 5,8-24,8%. Η επίδραση της νόσου στην κύηση είναι εμφανής όμως, αφού στο 40%των περιπτώσεων έχουμε πρόωρο τοκετό και το 10-20% των νεογνών εμφανίζουν παροδική νεογνική βαριά μυασθένεια, γι’ αυτό και τα παιδιά των μυασθενικών γυναικών πρέπει να παρακολουθούνται στενά για τις επόμενες 4 ημέρες μετά τη γέννησή τους. Η νεογνική μυασθένεια έχει μέση διάρκεια 12 ημέρες και οφείλεται στη μεταφορά των αντισωμάτων κατά των AChR από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του πλακούντα, ενώ μετά την υποχώρησή της δεν επανεμφανίζονται μυασθενικά συμπτώματα.
* Η μυασθένεια από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη για γέννηση με καισαρική τομή. Μπορεί να διενεργηθεί φυσιολογικός τοκετός καθώς το 1ο στάδιο δεν επηρεάζεται, αφού η συστολή των λείων μυών της μήτρας δεν εξαρτάται από μηχανισμό διαμεσολαβούμενο από ακετυλοχολίνη. Επηρεάζεται, όμως, το 2ο στάδιο που παρατείνεται και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην εξώθηση από την αδυναμία των γραμμωτών μυών που συμμετέχουν σε αυτή. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατονίας της μήτρας ή αιμορραγίας.
* Κατά την εγκυμοσύνη η παρακολούθηση και θεραπεία της μυασθένειας δεν αλλάζει κι έτσι μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση αντιχολινεστερασικών φαρμάκων ( π.χ. πυριδοστιγμίνη) ή κορτικοστεροειδών, ενώ η θυμεκτομή και η πλασμαφαίρεση και η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών σε περίπτωση μυασθενικής κρίσης κατά την κύηση δεν αντενδείκνυνται.
* Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι γυναίκες με μυασθένεια δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από μία εγκυμοσύνη, καθώς με κατάλληλη νευρολογική και γυναικολογική συνεχή παρακολούθηση, αυτή η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μία φυσιολογική πορεία. Οι αυτόματες αποβολές λόγω της νόσου δεν αυξάνονται, αλλά ο αριθμός των αποβολών σε μυασθενικές γυναίκες φαίνεται μεγαλύτερος, γεγονός που αποδίδεται στην τεχνητή πρόκλησή τους επειδή αυτές οι γυναίκες φοβούνται μία πιθανή τερατογένεση που θα οφείλεται στην θεραπεία στην οποία ήδη υποβάλλονταν.
 ~* ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
* 
Κύριος στόχος της Φυσικοθεραπείας είναι η αύξηση/διατήρηση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και της ελαστικότητας με ένα πρόγραμμα ασκήσεων και διατάσεων το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στον κάθε ασθενή, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Είναι βασικό οι ασθενείς με μυασθένεια να διατηρούν μια όσο το δυνατόν καλή φυσική κατάσταση, στα πλαίσια της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Λόγω της φύσης της νόσου, είναι σημαντικό σημείο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα παρέμβασης το οποίο δεν θα επιφέρει κόπωση στον ασθενή. Θα πρέπει δηλαδή ο ασθενής να κάνει τακτικά διαλείμματα για να ξεκουράζεται και να μην υπερβαίνει τα προσωπικά όρια αντοχής του διότι υπάρχει κίνδυνος μυασθενικής κρίσης που μπορεί να φτάσει στην ανεπάρκεια των αναπνευστικών μυών. 

 ~ Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Δείτε πρώτα την θετική πλευρά:
Η μυασθένεια μπορεί να τεθεί σχεδόν πάντα υπό πλήρη έλεγχο και οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μια κανονική ζωή.
Ελάχιστοι ασθενείς που πάσχουν από μυασθένεια πεθαίνουν.
0ι θεραπείες για τη μυασθένεια είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι θεραπείες για πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Δεν είναι τόσο επώδυνες και υπάρχουν λιγότερες σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Οι θεραπείες αυτές βελτιώνονται συνεχώς. Προσπαθούμε, με τη βοήθεια σας, να συνεχίσουμε.
Κάθε ασθενής με μυασθένεια πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του και να βρει το δικό του τρόπο να διατηρήσει την ασθένεια του σε σταθερό επίπεδο. Προσπαθήστε να μην αφήσετε την ασθένεια να επηρεάσει τη ζωή σας.
 ~ Παρ' όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Η μυασθένεια μπορεί να είναι χρόνια.
Μπορεί να θεραπευθεί, ακόμα και χωρίς θεραπεία, αλλά μόνο σε έναν στους 20 με 30 ασθενείς το χρόνο. Μην περιμένετε λοιπόν, ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πρέπει να οργανώνετε την ημέρα σας για να μπορείτε να αξιοποιείτε τις ώρες που έχετε μεγαλύτερη δύναμη.
Οι άλλοι άνθρωποι ίσως δεν αντιλαμβάνονται πάντα την αδυναμία σας, κυρίως όταν σας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Μπορεί για παράδειγμα να μη συνειδητοποιήσουν ότι προσπαθείτε να χαμογελάσετε.

θα χρειαστείτε σχεδόν σίγουρα φαρμακευτική αγωγή και θα έχει παρενέργειες.
Ασθενείς με μυασθένεια συνήθως παίρνουν μικρότερες δόσεις στεροειδών, μέρα παρά μέρα, σε σχέση με ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες.
 ~ Είναι επίσης καλό να αποφεύγετε:
Υπερβολική κούραση και εξάντληση.

Συναισθηματική ένταση.
• 
Ιώσεις (για παράδειγμα, το χειμώνα να αποφεύγετε τα πολυσύχναστα μέρη).

Κάποια φάρμακα που επηρεάζουν άμεσα τη νευρομυϊκή σύσπαση, όπως αμινογλυκοσίδη (π.χ. γενταμικίνη) και κυρίως τα αντιβιοτικά κετολιδών (π.χ. τελιθρομυκίνη: Ketek®). Παραδόξως, η υπερβολική δόση φαρμάκων αντι-χολινεστεράσης όπως η πυριδοστιγμίνη ή η νεοστιγμίνη, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση αδυναμίας ή ακόμα και να προκαλέσει χολινεργική κρίση (υπερβολική έκκριση σάλιου, δακρύων, ιδρώτα ή/και έμετο) αλλά και έντονη εξάντληση.

Τέλος, μια ισορροπημένη διατροφή, άφθονη ανάπαυση και κάποια άσκηση (ήπιας μορφής, όπως το περπάτημα ή ο χορός) και ιδίως η αποφυγή του άγχους και των μολύνσεων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν μια όσο το δυνατόν κανονική ζωή.

**




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου