ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή...Aνέκδοτα ..κ.α.

Τρίτη  18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή ..... ανέκδοτα ....κ.α  :
**   Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης :
~** Reuters: Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας

 Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011,
 * Σενάριο ευρείας παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των δανειστών, αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.
 * Το πρακτορείο τονίζει πως η ιδέα αυτή, δηλαδή να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία και να υπάρξει περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.
 * Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Horst Reichenbach θα στηριχθεί με περισσότερες τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει τον τελικό λόγο σε διάφορους τομείς, όπως επί παραδείγματι στις αποκρατικοποιήσεις.
 * Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως, αν και ορισμένοι, κυρίως οι Ιρλανδοί, απορρίπτουν την πρόταση ως μία νέα μορφή αποικιοκρατίας, η ευρύτερη στήριξη ενισχύεται.
 * «Ή θα γίνει αυτό ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα» αναφέρει μία πηγή του Reuters προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει πως η ομάδα δράσης πρέπει να αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους.

~** Μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας - E-Shop

  * Μπείτε στο E- Shop της zougla.gr για να δείτε τα νέα προϊόντα
 ~ Θέλετε να ξέρετε πόση ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό σας; Θέλετε να στήσετε δικό σας δίκτυο Wi-Fi;Ανησυχείτε για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μέσα στο σπίτι σας;
 ~ Ησυχάστε! Το E-Shop της zougla.gr σας παρουσιάζει το Μετρητή Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας TES
Εφαρμογή

 •RF field strength meter (πεδιόμετρο)
•Εφαρμογές ασύρματων επικοινωνιών. (CW , TDMA , GSM , DECT).
•Ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) και αναμεταδότες. Μετρήστε ασύρματα δίκτυα κάθε είδους. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά links, κάμερες ασύρματης μετάδοσης κ.α. Χρήσιμο εργαλείο για να στήσετε το δικό σας Wi-Fi ή το δικό σας link.
•Εντοπισμός πομπών παρακολούθησης. Εντοπίστε εύκολα και γρήγορα ασύρματες συσκευές παρακολούθησης, κρυφές κάμερες, κοριούς, συσκευές ανίχνευσης κλοπής τσαντών και φορητών υπολογιστών, ασύρματες “εφευρέσεις” κλοπής μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) και προφυλαχτείτε από δυσάρεστες εκπλήξεις.
•Μέτρηση ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Εντοπίστε φορητούς ή σταθερούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας. Πίσω από την όμορφη πέργολα ίσως κρύβονται βλαβερά μυστικά. Μετρήστε την ηλεκτρομαγνητική τους ακτινοβολία και επιβεβαιωθείτε για την τήρηση των ορίων ασφαλείας, προφυλάσσοντας την υγεία σας από την αμέλεια των εταιρειών.
•RF power meter για πομπούς. Μετρήστε την πραγματική ισχύ του πομπού σας βλέποντας τι πραγματικά “βγαίνει” στον αέρα. Δείτε την ακτινοβολία της κεραία σας και βελτιώστε την απόδοση της. Μετρήστε το χαμένο σήμα από τη θωράκιση των καλωδίων σας ή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δέχεστε απευθείας από το κουτί του ενισχυτή σας. Κάντε το hobby ή την εργασία σας όμορφη, χωρίς να εκτίθεστε εν αγνοία σας σε κίνδυνο λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
•Οικιακή χρήση. Μετρήστε τις οικιακές σας συσκευές και βεβαιωθείτε για την ηλεκτρομαγνητική τους “συνέπεια”. Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων που ετοιμάζουν τα παιδιά σας το πρωινό τους δεν είναι δεκάδες φορές ποιό επικίνδυνος από το κινητό που επιμελώς αποφεύγετε να τους δίνετε. Μετρήστε την ακτινοβολία του baby phone που παρακολουθείτε το πολύτιμο μωρό σας τα βράδια, ή τον αισθητήρα από το σύστημα συναγερμού που ατυχώς είναι κοντά στο μαξιλάρι σας. Ελέγξτε το φορητό υπολογιστή σας και μην πανικοβληθείτε βλέποντας το ασύρματο modem που πήρατε δώρο να εκτινάσσει στα ύψη τον κίνδυνο της υγείας σας.
•Προσωπική υγεία. Χρησιμοποιείστε το σαν εργαλείο και προστατευθείτε από κάθε είδους ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής συχνότητας. Αποφύγετε ή αλλάξτε θέση σε επικίνδυνες συσκευές βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας. Σε μια εποχή κατακλυσμένη από ασύρματες συσκευές, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την εγγύηση της προσωπική σας υγείας. "Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά όρια ασφαλείας, οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα και εκ γενετής παραμορφώσεις. Οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας" Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας
~ Όρια για ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων
 •European Parliament STOA <100 μW/m2 (Οργανισμός Αποτίμησης Επιστημών και Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( Options Brief and Executive Summary, PE Nr. 297.574 March 2001
•Biolnitiative Working Group <100 μW/m2 (συστάσεις για τους εσωτερικούς χώρους, διεθνούς ομάδας επιστημόνων με βάση δεδομένα από πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων)
•Saltsburg Public Health Department <1 μW/m2 (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Σάλτσμπουργκ (Precautionary recommendation for indoor environment, Austria 2002)
•IBN : Συστάσεις για τα υπνοδωμάτια, του γερμανικού Ινστιτούτου Βιολογίας Κτιρίων
•Ιδανικά < 0,1 μW/m2
•Ασθενή < 0,1-10 μW/m2
•Ισχυρά < 10-1000 μW/m2
•Ακραία > 1000 μW/m2
•• Επίπεδα στη φύση <0,000001 μW/m2.
~ Τεχνικά χαρακτηριστικά:
 •Είδος αισθητήρα Electric field (E)
•Συχνότητα λειτουργίας 50MHz - 3.5GHz
•Ραδιογωνιομετρικά χαρακτηριστικά Isotropic, 3-dimensional
•Περιοχή μέτρησης (CW signal>50MHz) 38mV/m to 11V/m
•Σφάλμα@1V/m and 50MHz) ± 1.0dB
•Απόκριση συχνότητας (taking into account typ.CAL factor) ± 1.0dB (50MHz to 1.9 GHz), ±2.4dB(1.9GHz to 35GHz)
•Ισοτροπική απόκλιση Type. ±1.0dB f>50 MHz
•Σημείο υπερφόρτωσης 4.2W/m2 (40 V/m)

~** Hλιακοί φορτιστές για όλα τα κινητά στο e-shop :

Hλιακοί φορτιστές για όλα τα κινητά στο e-shop
 ~ Περιηγηθείτε στην κατηγορία κινητή τηλεφωνία-gadgets στο e-shop της zοugla.gr
 * Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να απαθανατίσετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου ή της ψηφιακής σας μηχανής όμορφες στιγμές με τα πρόσωπα που αγαπάτε και να συνειδητοποιείτε ότι έχετε «μείνει» από μπαταρία;
 * Πόσες φορές επείγει να στείλετε ένα e-mail μέσω του φορητού σας υπολογιστή ή να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιον συνεργάτη σας και κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό λόγω… χαμηλής μπαταρίας;
 * Μέσω του e-shop της zougla.gr μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο ηλιακό φορτιστή με τον οποίο θα έχετε την ευκαιρία να φορτίζετε τα gadget σας οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεστε!
 * Πρόκειται για ηλιακούς φορτιστές προηγμένης τεχνολογίας, με τους οποίους μπορείτε να φορτίσετε το laptop σας, το i- Phone σας, την ψηφιακή σας μηχανή, το κινητό σας τηλέφωνο και άλλες συσκευές.

~**  Αναταράξεις στην κυβέρνηση

* Το  πολυνομοσχέδιο πρέπει να υπερψηφιστεί χωρίς καμία αλλαγή στα βασικά του θέματα και σίγουρα στο επίμαχο άρθρο 37 για τα εργασιακά, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όμως η Λούκα Κατσέλη δηλώνει με κάθε τρόπο την αντίθεσή της.

~**  Απεργία  ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΆΔΑ ! :

~ Χωρίς ενημέρωση από τις 06:00 της Τρίτης έως τις 06:00 της Τετάρτης το ειδησεογραφικό site του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ λόγω συμμετοχής των δημοσιογράφων στην απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ και η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων Τύπου και ΜΜΕ.
~ Απεργιακό μπαράζ ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη και την Πέμπτη, αναμένεται να παραλύσουν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ταλαιπωρία για το επιβατικο κοινό.

~** "Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο της Κυριακής"

* Βενιζέλος: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη
* Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 * Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη. Ισχύει και το αντίστροφο: αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους".
Αναλυτικά, η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:
* Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς. Εδώ ο κόσμος ταλαιπωρείται, υφίσταται πολύ μεγάλες θυσίες. Επιτελούμε ένα πατριωτικό καθήκον γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής.  * Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο. Αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις από αύριο το πρωί. Θα επιδιώξουμε λοιπόν, το καλύτερο για τη χώρα και για την ευρωζώνη. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη. Ισχύει και το αντίστροφο: αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους.
 * Αλλά εδώ πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάνουμε έναν πόλεμο. Και εάν κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε υπό κανονικές συνθήκες και εφαρμόζουμε μία πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, περικοπών και λιτότητας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να είμαστε γενναιόδωροι, να δώσουμε σε όλους κάτι παραπάνω. Δυστυχώς κόβουμε από όλους και κυρίως από αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Και πρέπει να κινητοποιηθούμε σε έναν αγώνα εθνικό κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί το προϊόν αυτού του αγώνα θα διατεθεί για να κλείσουμε πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της κοινωνίας, και ιδίως σε βάρος των πιο αδυνάτων."

~**  "Κλειδί το PSI ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει χρόνο στην εξουσία" :

* Ως παράγοντα «κλειδί» προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει χρόνο στην εξουσία χαρακτηρίζει την εξέλιξη του PSI σε έκθεσή της για την ελληνική πολιτική σκηνή η Nomura International.
 * Ο οίκος χαρακτηρίζει «ιδανική, στη θεωρία» την προοπτική μιας κυβέρνησης συνασπισμού, εκτιμά ωστόσο ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πρόωρες εκλογές και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και, με αυτό το δεδομένο, το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει τα περιθώρια που διαθέτει με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μία πλειοψηφία όμως που, όπως σχολιάζει η Nomura, βρίσκεται υπό πίεση ειδικά από τον Ιούνιο και ήδη «μετρά» απώλειες εδρών.
 * Για τη Νέα Δημοκρατία ο οίκος σχολιάζει ότι ακολουθεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και εναντιώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, του οποίου ζητά την πολιτική επαναδιαπραγμάτευση αλλά χωρίς να παρουσιάζει μία αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική. Ακόμα και εντός της ΝΔ υπάρχουν μέλη που διαφωνούν με αυτή τη σκληρή θέση, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι στιγμής αποκλίνει από την κομματική γραμμή.
 * Πρόσωπα «κλειδιά» χαρακτηρίζονται από τη Nomura οι Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος. Για τον πρωθυπουργό, η Nomura σχολιάζει ότι έχει «χτίσει» ένα μετριοπαθές προοδευτικό προφίλ, όμως η κρίση έχει περιορίσει τη δημοτικότητά του.
 * Για τον Ε. Βενιζέλο σημειώνει ότι διαθέτει αδιαμφισβήτητες ικανότητες πολιτικών ελιγμών και ότι έχει αποδείξει την ικανότητά του να κρατά το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, παρά την εντεινόμενη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος.
 * «Επιθετική» χαρακτηρίζεται η ρητορική του Α. Σαμαρά, που όμως δεν μειώνει τις πιθανότητες συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Δεν έχει πείσει ωστόσο την Τρόικα (και τους αναλυτές της Nomura) για τη βιωσιμότητα του οικονομικού του προγράμματος.
 * Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζεται ως πιθανός σύμμαχος της ΝΔ, ιδιαίτερα απρόβλεπτος και με απόψεις που μεταβάλλονται με σκοπό το εκλογικό όφελος. Συχνά το ΛΑΟΣ έχει συνδεθεί με ακροδεξιά στοιχεία.
 * Ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως σημειώνει η Nomura, έχει προταθεί ως το πρόσωπο που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να μειώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τονίζοντας την ανάγκη διακομματικής συμφωνίας πριν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.
 ~ Ο οίκος χαρακτηρίζει υψηλό το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Ως πιθανούς καταλύτες προσδιορίζει:
 - Μια αποτυχία της ψηφοφορίας της 20ης Οκτωβρίου. Οι δραστικές αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αντικείμενο έντονης διαφωνίας στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αν και θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κρίσιμες ψηφοφορίες.
- Μία επιτυχή ψηφοφορία στις 20/10, με 2-3 διαφοροποιήσεις βουλευτών που θα αποδυναμώσουν σημαντικά το κυβερνών κόμμα. Σε μια πιο ήπια εκδοχή του σεναρίου, δεν αποκλείονται παραιτήσεις βουλευτών και αντικατάστασή τους.
- Πιθανό αίτημα της Τρόικας για ισχυρότερη διακομματική συναίνεση, ειδικά για την προώθηση ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Κάτι που συνέβη τον Ιούνιο και σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

~**  Στο 16,5 %  η ανεργεία τον Ιούλιο 2011 :
* ΕΛΛΗΝΕΣ - ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ενωθείτε κι΄ αντισταθείτε !! Η ανεργεία φέρνει  πείνα ! Φέρνει όλα τα κακά !!!!!!  Ενωμένοι !!. , ποτέ ηττημένοι !!
* Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2011 ανήλθε σε 16,5%, έναντι 12% τον Ιούλιο του 2010 και 16% το Ιούνιο του 2011.

 * Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.140.007 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 820.276 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.382.901 άτομα.
 * Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.289 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (μείωση 6,7%) και κατά 21.118 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2011 (μείωση 0,5%).
 * Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (αύξηση 35,1%) και κατά 26.591 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2011 (αύξηση 3,4%).

~** RTRS: Εποπτεία της Ελλάδας από το task force της Κομισιόν προτείνουν αξιωματούχοι

* Την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και των υπηρεσιών του δημοσίου από το task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της διεύρυνσης των εξουσιών του, επιθυμούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

 * Η παράτολμη πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκτενούς σχεδίου ενίσχυσης της εποπτείας στην Ελλάδα, απορρίφθηκε από ορισμένους αξιωματούχους ως μορφή αποικιοκρατισμού και πιθανότατα να μην τεθεί προς συζήτηση καθώς αναμένεται να εγείρει ισχυρές αντιδράσεις, ωστόσο αντανακλά την αύξηση των πιέσεων για αυστηρότερη εποπτεία των κινήσεων της Αθήνας.
 * Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής για να συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και το θέμα του αυστηρότερου ελέγχου βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα.
 * Ένας εκ των αξιωματούχων φέρεται να δήλωσε πως η πρόταση στενότερης παρακολούθησης της Αθήνας τυγχάνει ευρείας υποστήριξης, καθώς η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις δεν είναι ικανοποιητική. «Ή αυτό ή δεν παίρνουν τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραχώρησης εξουσιών στο task force της Κομισιόν που θα δώσουν το έλεγχο μέρους της εθνικής κυριαρχίας «προκειμένου η μηχανή να μπει και πάλι σε λειτουργία».
 * Η πρόταση προβλέπει την αποστολή εκατοντάδων ειδικών στην Ελλάδα για το χειρισμό της κατάστασης. «Είναι μια ιδέα που απασχολεί μερικές πρωτεύουσες. Δεν υπάρχει εναλλακτική».
 ~ Διαψεύδει το δημοσίευμα η Ε.Ε.
 * Δεν έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Reuters.
* «Ουδέποτε λάβαμε τέτοιο αίτημα από κράτος-μέλος», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Οι φήμες αυτές είναι εντελώς αβάσιμες».
* Ξεχωριστά, άλλος εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως το δεύτερο σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο αναθεωρείται. -

** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΡΙΤΗ 18/10/2011 , Τσάμπιονς Λίγκ1oς  όμιλος
* Μάντζεστερ Σίτυ - Βιγιαρεάλ    2-1 , (1-1).-   ^
* Νάπολι - Μπάγερν Μονάχου   1-1 , (1-1).-
~~~~~~~~  2ος όμιλος
* ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Τραμπζασπόρ  3-0 (1-0) .- ^
* Λίλ Γαλίας - Ίντερ Μιλάνου   0-1 , ( 0-1).- ^
~~~~~~~~ 3ος όμιλος
 * Οτελούλ Γκαλάτι - Μάντζεστερ Γιουνάϊτεντ 0-2  , (0-0).- ^
* Βασιλεία -Μπενφίκα   0-2  , (0-1).- ^
~~~~~~~~ 4ος όμιλος
* Ρεάλ Μανδρίτης - Λιόν Γαλίας  4-0 , ( 1-0 ).- ^
* Δυναμό Ζάγκρεπ - Άγιαξ Άμστερνταμ  0-2   , (0-0).- ^

Αύριο  Τετάρτη 19-10-2011 , γιά το Τσάμπιονς Λίγκ :
~~~~~~~~~~~~~5ος όμιλος
* Μπάγερν Λεβερκούζεν -Βαλένθια
* Τσέλσι - Γκένκ
~~~~~~~~~~~~~ 6ος όμιλος
* Μαρσέϊγ - Άρσεναλ
* Ολυμπιακός Πειραιώς - Ντόρντμουντ
~~~~~~~~~~~~~ 7ος όμιλος
* ΠΟΡΤΟ - ΑΠΟΕΛ Κύπρου
* Ζενίθ - Σαχτάρ
 ~~~~~~~~~~~~ 8ος όμιλος
* Μίλαν - Μπάτε  Μπορίσοφ
* Μπαρτσελόνα - Πλζέν


 ~*** ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ...  για όλους μας !
~** Το φαγητό μπροστά στον υπολογιστή κρύβει κινδύνους

* Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η διατροφική συμπεριφορά -κυρίως των νέων-, που περνούν πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.
 * Πέραν των κινδύνων που πολύ εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν –ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει έλεγχος- κατά την πλοήγηση και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εξίσου σημαντικές διαστάσεις με αρνητικές έως και επιβλαβής συνέπειες, διαπιστώνονται και στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των καταναλωτών.
 * Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή, συνδυάζονται με μια αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.
 * Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το επιβαρυμένο πρόγραμμα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας αναγκάζουν πολλές φορές στην υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, τείνοντας να ταυτιστούμε με πρότυπα δυτικής νοοτροπίας, όπως π.χ. να καταναλώνουμε τα γεύματα μας μπροστά από μια οθόνη, εγκαταλείποντας αξίες, θεσμούς και παραδόσεις και ιδιαίτερα τη σημασία του να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί.
 * Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν κάποιο γεύμα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.
 * Τακτικές τέτοιου είδους, εκτός του ότι δεν ευνοούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας (μέσα από τη συμμετοχή στο οικογενειακό τραπέζι), φέρνουν σιγά σιγά και άλλες επιπτώσεις, όπως λ.χ. αποξένωση, έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας, απραξία οργάνωσης και ιεράρχησης υποχρεώσεων, χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, εξασθένιση κινήτρων και στροφή προς την κατανάλωση εύκολων ή πρόχειρων επιλογών φαγητού και κατ’ επέκταση δρομολόγηση προς την τακτική του άκρατου και συνεχούς τσιμπολογήματος.
 * Το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, είναι να καταναλώνουμε συχνά και πολλές φορές ασυναίσθητα, μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο, φαγητό ή σνακ που μας προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πλούσιες σε λιπαρά και με αυξημένα ποσοστά γλυκαντικών και ζάχαρης.
 * Ο τρόπος διατροφής μας, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, είναι το άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό, γιατί από την μια αποτελείται από σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι» και η ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου.
 * Έχει υπολογισθεί πως μέχρι και το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα, που καταναλώνονται είτε στο πόδι, είτε απασχολούμενοι με την οθόνη του υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση.
 '* Μια λογική στάση θα ήταν να μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Για να το καταφέρετε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε άλλου τύπου δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο τους.
 * Ας αλλάξουμε λοιπόν στάση ζωής και ας αντιληφθούμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας και ας εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, μόνο στο κομμάτι της γνώσης και της ενημέρωσης.
 * Τέλος, πριν αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά μας, ας φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση.-  http://xrysakiblog.blogspot.com/ .-

**  Η καφεΐνη προστατεύει τον εγκέφαλο

*  Αν μέχρι τώρα πίνατε καφέ για να... ανοίξει το μάτι σας, τώρα έχετε ακόμα έναν λόγο για να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το συγκεκριμένο ρόφημα φαίνεται να λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου από τη βλαβερή επίδραση της χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει Alzheimer. Οι ειδικοί κατέληξαν πως όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο ενώ, όπως εκτιμούν, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών.
 * Έτσι τουλάχιστον λένε αμερικανοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το να πίνει κανείς πολύ νερό δεν βλάπτει βεβαίως, ούτε όμως και βελτιώνει αισθητά την υγεία ή την ομορφιά μας. Η νέα μελέτη αμερικανών νευρολόγων καταρρίπτει τους 4 μεγάλους μύθους για τα οφέλη του νερού: ότι αποβάλλει τις τοξίνες, βελτιώνει το δέρμα, περιορίζει την πείνα και μειώνει τους πονοκεφάλους. Οι αθλητές και όσοι ζουν σε ζεστές χώρες σίγουρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό, για τον μέσο υγιή άνθρωπο όμως περισσότερο νερό δεν σημαίνει και καλύτερη υγεία.

~** Εμβολιασμοί  ...και Σχολεία .. :
* Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη, καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.
 * Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.
 * Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.
 * Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.
 ~ Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
 * Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.
 * Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε σαν γονείς και γιατροί, και έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολιάστων η πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.
 * Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλή και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κλπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.
 * Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα
 ~* Εμβολιαστικό πρόγραμμα
 * Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο διαδίκτυο, ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το Μαιευτήριο.
 * Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταιό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.
 * Ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.
 * Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά τον χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τηνβαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.
 ~ Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.
 ~ Στους 15 περίπου μήνες θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού.
 ~ Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.
 ~* Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.
 * Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για την ιλαρά – ερυθρά - παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.
 * Από την ηλικία των πέντε περίπου ετών μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ’ όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.
 * Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επιπλέον στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.
 * Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.
 * Στην ηλικία των 12 -1 5 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

~** Η επιλογή του αρώματος καθορίζεται από τη μυρωδιά του σώματος μας

* Eχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δυσκολεύεστε τόσο πολύ να αγοράσετε για δώρο ένα άρωμα; Για τον απλούστατο λόγο ότι πίσω από την επιλογή ενός αρώματος κρύβεται η μυρωδιά του ίδιου του σώματος μας.
 * Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, ένα άρωμα θα μας τραβήξει την προσοχή επειδή συμπληρώνει και ενισχύει τις οσμές του δικού μας σώματος.
 * Οι άνθρωποι που επιλέγουν το άρωμα που θα αγοράσουν για τους ίδιους και όχι για κάποιον τρίτο, όταν το φορέσουν και αναμειχθεί με τη μυρωδιά του σώματος τους, μυρίζουν πιο όμορφα, πιο ελκυστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απ' ότι θα γινόταν αν φορούσαν ένα άρωμα διαλεγμένο από άλλον!
 * Ο Δρ Ιan Havlicek, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Charles στην Πράγα, που έχει μελετήσει τον τρόπο με το οποίο ένα άρωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά, αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά του σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
 * «Στην πραγματικότητα, αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή προσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ της κολώνιας και της οσμής του σώματος μας. Οι άνθρωποι, ασυναίσθητα, επιλέγουν αρώματα για να συμπληρώσουν τη δική τους μυρωδιά» τόνισε ο Ιan Havlicek και συμπλήρωσε ότι έτσι εξηγείται το γιατί συνήθως τα αρώματα-δώρα καταλήγουν σε μια γωνία στο μπάνιο του σπιτιού μας, χωρίς καν να έχει αφαιρεθεί η συσκευασία δώρου.
 * Το πείραμα που πιστοποιεί τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη ως εξής:
~ Οι ερευνητές, ζήτησαν από 12 εθελοντές να ψεκάσουν στον έναν καρπό τους ένα άρωμα της επιλογής τους, ενώ στον άλλον ένα άρωμα που είχαν επιλέξει στην τύχη.
~ Στη συνέχεια, 21 γυναίκες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ποιο από τα δύο αρώματα τους άρεσε περισσότερο. Διαπιστώθηκε λοιπόν πώς, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες ψήφισαν το άρωμα που είχε επιλέξει ο εθελοντής και όχι το τυχαίο.
~ Ο καθηγητής Tim Jacob, από το πανεπιστήμιο του Cardiff κάνει λόγο για ένα είδος αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο ανοσοποιητικό μας και την επιλογή του αρώματος, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η προσωπική μυρωδιά του σώματός μας προσδιορίζεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πράγματι, έχουμε την τάση να απορρίπτουμε - ασυναίσθητα- όσες μυρωδιές δεν συμβαδίζουν με αυτό που ορίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα».
 ~ Γι’ αυτό την επόμενη φορά, καλό θα ήταν να προτιμήσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα κάποιο άλλο δώρο.

~*** 15 Οκτωβρίου , Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος των χεριών :
* Μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα που σώζει ζωές
 ~* Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.
 * Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.
 * Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.
 * Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.-  πηγη:newsbeast,sansimera.gr

~** Το νερό στη ζωή μας . Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε ;
~ Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
 * Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελεί πάνω από το 50% του βάρους σε όλες τις ηλικίες. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του σώματος είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.
 ~ Από τι εξαρτώνται οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό;
* Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε νερό/υγρά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, το κλίμα και η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη.
 * Η περιεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος σε νερό μειώνεται με την ηλικία. Στο έμβρυο το 90% του βάρους είναι νερό, ενώ στα βρέφη, τους ενήλικες και τους υπερήλικες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 75%, 60% και 55%. Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο υδάτωσης είναι η σύσταση σώματος, ειδικότερα η αναλογία μυϊκού και λιπώδους ιστού. Άτομα με αυξημένο λιπώδη ιστό (π.χ. γυναίκες, άτομα που δεν αθλούνται, παχύσαρκοι) έχουν χαμηλότερα σωματικά υγρά.
 * Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο λιπώδης ιστός συγκρατεί σημαντικά λιγότερο νερό από ότι ο μυϊκός. Επίσης παθολογικές καταστάσεις όπως ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια αυξάνουν σημαντικά τις απώλειες υγρών, ενώ ορισμένες ασθένειες (π.χ. κάποιες μορφές νεφροπάθειας) προκαλούν κατακράτηση υγρών.
 * Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες), οι ανάγκες είναι επίσης αυξημένες και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που αθλούνται στα οποία η αναπλήρωση υγρών θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
 * Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η πρόσληψη υγρών να γίνεται σε μικρές ποσότητες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο τελικός όγκος να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες. Έτσι ο οργανισμός αξιοποιεί στο μέγιστο τα προσλαμβανόμενα υγρά ενώ παράλληλα αποφεύγονται συμπτώματα δυσφορίας.
 * Σε υγιή άτομα μικρή απόκλιση από τις ημερήσιες ανάγκες υγρών δεν ενέχει κινδύνους, αφού εξισορροπείται με αντίστοιχη ρύθμιση της απώλειας ούρων και ιδρώτα. Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους.
 * Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης τότε παρατηρούνται συμπτώματα όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20% μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αίσθηση της δίψας δεν είναι πάντα επαρκής ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του σώματος ειδικά στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές.
 * Το χρώμα των ούρων αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για το επίπεδο υδάτωσης: τα σκούρα (και άρα πυκνά) ούρα αποτελούν ένδειξη ανεπαρκούς ενυδάτωσης ενώ τα ανοιχτόχρωμα υποδεικνύουν επάρκεια σε υγρά.
 ~ Τελικά, πόσο νερό πρέπει να πίνω;
 * Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (φύλο, ηλικία, σύσταση σώματος, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ενεργειακή πρόσληψη, κατάσταση της υγείας) και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, κλίμα, υγρασία).
 * Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και ζουν σε εύκρατο κλίμα ανέρχονται στα 6-8 φλιτζάνια πόσιμων υγρών (νερού και άλλων ποτών) ημερησίως. Προσλήψεις αυτής της τάξεως θεωρείται ότι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες στο γενικό πληθυσμό και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης, νεφρολιθίασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.
 * Επομένως η επί χρόνια η επικρατούσα άποψη ήταν ότι πρέπει να πίνουμε «τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα» φαίνεται μάλλον υπερβολική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα άτομα που καταναλώνουν ευχάριστα την ποσότητα αυτή θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή τους.
 * Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι πέρα από το νερό, ποτά όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα αλκοολούχα ποτά κλπ αποτελούν σημαντικές πηγή ενέργειας (θερμίδων) και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον πολλά από τα ποτά αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων ή/και διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικού) τα οποία ευνοούν την τερηδόνα.
 * Σε ότι αφορά τον καφέ και το αλκοόλ, η πρόσληψή τους συνεισφέρει μεν στην πρόσληψη υγρών όμως δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Σύμφωνα με τις παρούσες συστάσεις η μέτρια κατανάλωση καφέ (έως 3 φλιτζάνια ημερησίως) και αλκοόλ (έως 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες και έως 2 οι άντρες) θεωρείται ασφαλής.
 * Συνεπώς φαίνεται ότι 6-8 φλιτζάνια υγρών ημερησίως είναι αρκετά όμως θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος των ποτών που καταναλώνονται, έχοντας κατά νου ότι το νερό είναι συνήθως η καλύτερη και πιο φυσική επιλογή!
 * Τυπική πρόσληψη και απέκκριση υγρών σε ενήλικα που ζει σε εύκρατο κλίμα
 ~ Υγρά/ποτά: Η ποσότητα αυτή αναφέρεται σε οτιδήποτε υγρό καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. νερό, γάλα, καφές, χυμοί, αναψυκτικά κλπ. Να σημειωθεί ότι τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς και τα αλκοολούχα ποτά συνυπολογίζονται κανονικά αφού η διουρητική τους δράση θεωρείται αμελητέα.
 ~ Τρόφιμα: Τα τρόφιμα επίσης συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών, όμως υπάρχει μεγάλη διακύμανση σε ότι αφορά την περιεκτικότητά τους σε νερό. Για παράδειγμα ξηρά τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα δημητριακά πρωινού και οι ξηροί καρποί περιέχουν κάτω από 5-10% νερό, ενώ οι αντίστοιχες περιεκτικότητες τροφίμων όπως το ψωμί, το κρέας και τα φρούτα και λαχανικά είναι 35%, 70% και πάνω από 85% αντίστοιχα.
 ~ Μεταβολικό νερό: Το νερό αυτό παράγεται κατά το μεταβολισμό των τροφίμων/ποτών, για παράδειγμα κατά το μεταβολισμό 1 γραμμαρίου λίπους παράγονται περίπου 1.1 γραμμάρια νερού.
~ Ούρα: Ο μεγαλύτερος όγκος των ούρων παράγεται προκειμένου να απεκκριθεί η ουρία (προϊόν μεταβολισμού των πρωτεΐνών). Η υπόλοιπη ποσότητα ούρων παράγεται για να εξασφαλιστεί η ισορροπία υγρών, έτσι ώστε η πρόσληψη να εξισωθεί με την απέκκριση.
 ~ Απώλειες μέσω του δέρματος/Eφίδρωση: Με την εξάτμιση του ιδρώτα επιτυγχάνεται ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ποσότητα υγρών που χάνεται μέσω αυτής της οδού εξαρτάται από την ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το κλίμα και την υγρασία.
 ~ Αναπνοή: Απώλεια υγρών έχουμε και μέσω της αναπνοής. Και πάλι οι απώλειες αυτές εξαρτώνται από την ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το κλίμα και την υγρασία.
~ Κόπρανα: Μικρή ποσότητα υγρών χάνεται και μέσω των κοπράνων. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά όταν έχουμε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

~** Οι μάρσιποι εγκυμονούν κινδύνους ;
~ Εκατομμύρια μαμάδες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν μάρσιπους για να κουβαλάνε τα νεογέννητα μωράκια τους.  * Ωστόσο, ο πρόσφατος θάνατος ενός βρέφους στη νότια Αυστραλία έχει προκαλέσει ανησυχία για το αν τελικά είναι ασφαλείς ή όχι.
 * Με τους μάρσιπους ο γονέας έχει τη μέγιστη σωματική επαφή με το μωρό και τους προτιμούν πολλοί διάσημοι celebrities!
 * Οι γονείς όμως πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που «εγκυμονεί» αυτή η «μόδα» των μάρσιπων.
 * Μία μητέρα από την Αδελαΐδα ανακάλυψε, δυστυχώς αργά, ότι το μόλις δύο ημερών αγοράκι της είχε σταματήσει να αναπνέει. Ορισμένοι παθολόγοι αναφέρουν ότι δεν «έφταιγε» ο μάρσιπος, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να θεωρείται ως «πιθανός παράγοντας κινδύνου».
 * Με επιστολή τους στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal of Australia, που δημοσιεύτηκε χτες, ο καθηγητής Roger Byard και ο ιατροδικαστής John Gilbert τονίζουν ότι οι γονείς και οι νταντάδες πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα χρησιμοποιούν σε πολύ μικρά μωρά.
 * Πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, είχαν ανακληθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μάρσιποι, καθώς οι κατασκευαστές τους εξέφρασαν φόβους ότι μπορούσαν να προκαλέσουν ασφυξία, ύστερα από το θάνατο τριών βρεφών.
 * Τότε η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων παρότρυνε τους γονείς να σταματήσουν να τους χρησιμοποιούν σε μωρά μικρότερα των τεσσάρων μηνών.
 * Τα περισσότερα προϊόντα αναφέρουν οδηγίες ασφαλείας, αλλά κάποια νεογέννητα με βαρύ κεφάλι και αδύναμο λαιμό δυσκολεύονται να κινηθούν και να αναπνεύσουν εξαιτίας του υφάσματος.
 * Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 14 θανάτους, 12 από τους οποίους σημειώθηκαν σε μωρά κάτω των 4 μηνών, και 22 τραυματισμοί από τη χρήση μάρσιπων στις ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο περιστατικό εκτιμάται ότι είναι το πρώτο που καταγράφεται στην Αυστραλία.
 * Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι: «Δε λέμε να μην το χρησιμοποιείται, αλλά σας συμβουλεύουμε να είστε πολύ προσεχτικοί για το είδος μάρσιπου που θα επιλέξετε και να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε το πρόσωπο του μωρό και αυτό να μην είναι καλυμμένο από ύφασμα. Ακόμη, θα πρέπει το πρόσωπο του μωρού να μην είναι «κολλημένο» στο στήθος σας».

 ** Κάθε πότε να αλλάζω στρώμα ;
Η ώρα του ύπνου είναι η πιο σημαντική της ημέρας. Είναι η στιγμή που ξεκουραζόμαστε από τα…δύσκολα της ημέρας και προετοιμαζόμαστε ξεκούραστοι να ξεκινήσουμε την επόμενη.

Στις καλύτερες περιπτώσεις, και εφόσον κι ο ύπνος είναι καλός, στο κρεβάτι μας ονειρευόμαστε. Γιατί λοιπόν να αφήνουμε στην τύχη κάτι τόσο σημαντικό;
Διαβάστε τις συμβουλές μας για το αν και κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε στρώμα, και…καλή σας νύχτα.
Αλλάξτε στρώμα αν:
 παρουσιάζει εξογκώματα ή βαθουλώματα
• αναδίνει δυσάρεστες οσμές
• το έχετε πάνω από επτά χρόνια
• ξυπνάτε πιασμένοι, με πόνο στην πλάτη και τη μέση
• σας πιάνει αλλεργία κάθε φορά που ξαπλώνετε στο κρεβάτι, χωρίς να σας πειράζει κάτι άλλο.
Tips
- Για να μη χάσει τη φόρμα του το στρώμα πρέπει να το γυρίζετε από την άλλη πλευρά περίπου κάθε εξάμηνο.
- Για να δοκιμάσετε το στρώμα ξαπλώστε πάνω και γυρίστε δεξιά και αριστερά για να βεβαιωθείτε ότι σας βολεύει.

** Οι συμβουλές της  γιαγιά; ..:
- Η ωμή πατάτα είναι ιδανική για καψίματα. Ακουμπήστε πάνω στο σημείο που καήκατε μια ροδέλα ωμής πατάτας. Ο χυμός της έχει κατευναστικές ιδιότητες.
 - Αν έχει κλείσει εντελώς η φωνή σας πιείτε ένα ποτήρι πολύ ζεστό γάλα , που θα έχετε βράσει με μια χούφτα χερέφυλλο.
 - Τα πουλόβερ χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο σιδέρωμα. για να μη καταστραφεί το χνούδι τους σιδερώνεται ακουμπώντας πάνω ένα βαμβακερό λευκό πανί. Κυρίως μη πιέζεται πολύ το σίδερο αλλά ακουμπάτε το απαλά επάνω στο πλεκτό.
 - Για να μείνει κάτασπρο το ρύζι όταν θα το βράζετε προσθέστε στην  κατσαρόλα μια κουταλιά της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού.
 - Αν χρησιμοποιείτε σταφίδες για τα γλυκά σας μουλιάστε τες για 24 ώρες σε ρούμι , αραιωμένο με ζαχαρωμένο νερό. Τα γλυκά θα πάρουν μια πολύ λεπτή γεύση.
 - Για τον έρπη: Μόλις αρχίσετε να νιώθετε ένα μικρό κάψιμο ή ένα τσίμπημα δηλαδή λίγο πριν την εμφάνιση του έρπη βρέξτε το σημείο εκείνο με ένα βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Με αυτό τον τρόπο προλαβαίνετε μερικές φορές την εμφάνισή του. Αν όμως είναι ήδη πολύ αργά καλύτερα συμβουλευτείτε ένα φαρμακοποιό.
 - Για να δοκιμάσετε αν ψήθηκε το γλυκό σας και δεν υπάρχει κάποιο μαχαίρι πρόχειρο χρησιμοποιήστε ένα μακαρόνι σπαγγέτι. Αν αφού το βυθίσετε στο γλυκό βγει χωρίς υδρατμούς σημαίνει ότι το γλυκό έχει ψηθεί.
 - Αν πέσει λάδι πάνω στο μεταξωτό σας πουκάμισο αφαιρέστε το λεκέ με ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού και ταλκ. Αφήστε το για λίγη ώρα ν απορροφήσει το λεκέ και βουρτσίστε.
 - Αν όμως πέσει κρασί, που θεωρείται από τους πιο δύσκολους λεκέδες,
τότε ρίξτε αμέσως αλάτι και ταμπονάρετε αμέσως με αραιωμένο οξυζενέ. Κάπως έτσι αντιδράστε και για λεκέ από λευκό κρασί.
 - Για να εξαφανιστούν τα άλατα από τις κατσαρόλες βράσε μέσα νερό με ξύδι.
 - Το ξύδι κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά. Ξεπλύνετε με νερό που μέσα του
 έχετε αραιώσει ξύδι.
  Όταν πρέπει να πασπαλίσετε με αλεύρι ένα ταψί , που θα ψήσετε το κέικ σας ή ένα άλλο γλυκό πασπαλίσετε με κακάο. Το γλυκό σας δεν θα βγει άσπρο και θα γίνει πιο νόστιμο.
 - Όταν ετοιμάζετε ένα γλυκό με ζελέ μη χρησιμοποιείται ποτέ φρέσκο ανανά γιατί περιέχει μια ουσία που εμποδίζει τη ζελατίνη να πήξει. Προτιμήστε να βάζετε ανανά σε κονσέρβα, ή να βράζετε το φρέσκο για 5 λεπτά.
 - Για να ζεστάνετε το ψητό ομοιόμορφα χωρίς να ξεραθεί αλείψτε το με  βούτυρο, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο.
 - Όταν βράζετε όσπρια προσθέστε το αλάτι στο τέλος του βρασίματος. Κι αυτό γιατί αν το νερό της περιοχής σας έχει άλατα τα όσπρια θα σκληρύνουν. Προσθέτετε 5 γρ. σόδα σε κάθε λίτρο νερού.
 - Για να διατηρήσετε τα όσπριά σας χωρίς ζωύφια να τα βάζετε σε σκεύος με σκόρδο ή φύλλο μέντας.
 - Για να καθαρίσετε λεκέδες από κεράσια ή μαύρα μούρα σε ρούχα μουλιάστε τα σε μια λεκάνη γεμάτη νερό αφού προσθέσετε προηγουμένως λίγη σόδα σε σκόνη και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
 - Οι λεκέδες από πίσσα πάνω στο δέρμα εξαφανίζονται με ελαιόλαδο, αρκεί να το τρίψετε μ ένα βαμβάκι και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
 - Οι λεκέδες από λάδι στο φούρνο αφαιρούνται με ιδιαίτερη ευκολία χωρίς να χαράξτε την επιφάνεια αν ρίξετε πάνω τους αμμωνία. Ανοίξτε το φούρνο ή το μάτι για να ζεσταθεί ελαφρά και αφήστε την αμμωνία να δράσει για 10 λεπτά περίπου.
 - Αν λερωθούν τα ρούχα σας με σκουριά ξεπλύνετε με φρέσκο χυμό ντομάτας. Αν θεωρείτε πιο πρακτικό το χυμό λεμονιού τότε τότε πλύνετε τοπικά τους λεκέδες και ξεπλύνετε με πολύ νερό.
 - Συμβαίνει καμιά φορά να μαζεύονται υδρατμοί στο εσωτερικό του κρυστάλλου του ρολογιού. Για να τους εξαφανίσετε φορέστε το ρολόι σας ανάποδα με το καντράν πάνω στο δέρμα. Η θερμοκρασία του σώματος θα εξαφανίσει αυτούς τους υδρατμούς. -

**  12 μυστικά καθαριότητας ..:
1. Για να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας, αδειάστε ένα μπουκάλι Cola, αφήστε το επί μία ώρα και μετά τραβήξτε το νερό.
2. Για να εξαφανίσετε τον λεκέ από κρασί σε ύφασμα, ρίξτε αλάτι και αφήστε για μισή ώρα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.
3. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού το πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες .
 4. Αν από το μπάνιο σας ή το πλυντήριο το σιφόνι του μπάνιου βγάζει αφρούς, ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο σιφόνι. Ο αφρός θα «κάτσει».
5. Όταν έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και μυρίζει δυσάρεστα, βάλτε στο μεσαίο ράφι και κοντά στην πλάτη του ψυγείου ένα κομματάκι κιμωλία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές και φροντίζετε να την αλλάζετε κάθε δύο βδομάδες.
6. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το άρωμα της αρεσκείας σας σ' ένα "κρυφό" σημείο του σώματος καλοριφέρ. Όταν το σώμα ζεσταθεί, η μυρωδιά του θα απλωθεί στο χώρο και σεις θα το απολαύσετε... Ανανεώστε το άρωμα κάθε δυο-τρεις μέρες.
7. Για να καθαρίσετε τη βρομιά που επιμένει στον πάγκο της κουζίνας (λίπη, υπολείμματα τροφών κ.λπ.), χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και νερό για να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στις βρόμικες επιφάνειες και αφήστε να δράσει για 2 ώρες περίπου. Απομακρύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.
8. Για να τα απολυμάνετε, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα νερό και περάστε τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι.
9. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργείτε το πλυντήριο άδειο και στη θήκη του απορρυπαντικού τοποθετήστε μαγειρική σόδα. Είναι η καλύτερη προστασία για τα άλατα.
10. Για να αφαιρέσετε το κραγιόν από τον τοίχο σας, τρίψτε προσεχτικά με ένα νωπό σφουγγάρι και οδοντόπαστα.
11. Για να αφαιρέσετε τα καμένα λίπη από το φούρνο της κουζίνας, όσο αυτός είναι ζεστός ρίξτε χοντρό αλάτι. Όταν ο φούρνος κρυώσει, απομακρύνετε τα λίπη με ένα νωπό σφουγγάρι.
12. Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες από μούχλα,σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και μετά σκουπίστε τους με ένα στεγνό

** Τα  χαλασμένα δόντια καθυστερούν την εγκυμοσίνη  :
Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να φροντίσουν να καθαρίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, διότι η κακή στοματική υγιεινή είναι εξίσου επιζήμια για τη γονιμότητα με την παχυσαρκία, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

 Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 3.737 εθελόντριες διαπίστωσαν πως όσες είχαν ουλίτιδα, παρουσίασαν καθυστέρηση στη σύλληψη κατά 2 μήνες κατά μέσον όρο – όση παρατηρείται και στις παχύσαρκες γυναίκες.
 Όπως είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη, αιτία της συσχέτισης πρέπει να είναι η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ουλίτιδα.
 Όταν η φλεγμονή παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργοποιεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, ικανών να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
 Στη νέα μελέτη, όσες εθελόντριες είχαν ουλίτιδα, είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.
 «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ουλίτιδα μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες τους οποίους μπορεί να τροποποιήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρότζερ Χαρτ, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
 «Πρακτικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσθέσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στη λίστα με όσα πρέπει να κάνουν - μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή και την λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος».
 Χρόνια νόσος
 Η ουλίτιδα είναι μια χρόνια, μεταδοτική νόσος, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα όλων των ανθρώπων.
 Όταν είναι ανεξέλεγκτη, προκαλεί φλεγμονή γύρω από τα δόντια και στα προχωρημένα στάδιά της έχει ως επακόλουθο να υποχωρούν τα ούλα από τα δόντια και τελικά να χάνει ο πάσχων τα δόντια του.
 Μελέτες έχουν δείξει πως η περιοδοντική νόσος - όπως αποκαλείται η προαναφερθείσα διαδικασία από την ουλίτιδα έως την απώλεια των δοντιών - αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, τύπου 2 διαβήτη, αναπνευστικών και νεφρικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην εγκυμοσύνη όπως η αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.
 Έχει επίσης σχετισθεί με φτωχή ποιότητα του σπέρματος.
 Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας απαραίτητος είναι ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.
Απαραίτητα είναι ακόμη μία επίσκεψη κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο, για καλύτερο καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών.

**
      ~**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ....ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011


~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-

**  ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ ..ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ :
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html :
Ραδιοφωνικός Σταθμός Φοιτητών ΕΜΠ

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/polytexneio-fm.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 http://www.polytexneiofm.gr/  :  Ραδιοφωνικός Σταθμός Φοιτητών ΕΜΠ http://www.facebook.com/polytexneiofm  : Το 1o σποτάκι για το PolyteXneio FM τον Σταθμό των Φοιτητών του Εθνικού Μετσοβίου...

 Πώς να κοιμάται το νεογέννητο μωρό και βρέφος
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/tips-how-to-sleep-in-newborn-babies.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Τα νεογέννητα κοιμούνται υπερβολικά. Η διάρκεια ύπνου τους κυμαίνεται από 18-23 ώρες την ημέρα, για τις πρώτες βδομάδες και 15 ώρες περίπου μέχρι τον 3ο μήνα. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος που...

 Ξενώνες Προστασίας & Θεραπείας Κακοποιημένων Βρεφών & Νηπίων
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/paidika-xoria-sos.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Η ανάγκη για τέτοιες δομές στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη καθώς υπολογίζεται ότι κακοποιούνται και παραμελούνται σοβαρά κάθε χρόνο περίπου 28.000 παιδιά, εκ των οποίων 7.500 είναι κάτω των 5...

*«Μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο»

 http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/mom-does-not-want-to-go-to-school.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Διαβάστε τις συμβουλές των ψυχολόγων στους γονείς που τα παιδάκια τους, πρωτάκια, κλαίνε και οδύρονται για να μην πάνε στο σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες και κάποια παιδιά θα...

 Είναι κάτι παιδιά ξεχασμένα...
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/einai-kati-paidia-xehasmena.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα σε θαλάμους των Νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», περιμένοντας να βρεθεί μια θέση σε ένα ίδρυμα και βλέπουν στοργή από κάποιους εθελοντές που...

 Έφηβοι στα πρόθυρα διαδικτυακής «αποχαύνωσης»
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/internet-kai-paidia.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Ξυπνάτε και κοιμόσαστε έχοντας διαρκώς το μυαλό σας στο διαδίκτυο; Προτιμάτε την… «παρέα» του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή, από την παρέα των αγαπημένων σας φίλων; Νιώθετε άγχος και νευρικότητα κάθε...

* Τα links για να κατεβάσετε τα σχολικά βιβλία

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/links-sxolika-vivlia-links.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Μιας και το Υπουργείο Παιδείας δεν....... Oι σύνδεσμοι είναι: ■Βιβλία Δημοτικού■Βιβλία Γυμνασίου ■Παροράματα βιβλίων Δημοτικού – Γυμνασίου ■Προσχολική Αγωγή ■Βιβλία τα οποία διατίθενται σε...

 Παιδιατρικό Συνέδριο για τον «Ιντερνετισμό» και την παχυσαρκία
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/inernetismus-kai-paidiki-paxysarkia.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 «Ιντερνετισμός» και παχυσαρκία, είναι οι δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν παιδιά και εφήβους. «Ιντερνετισμός», η νέα πάθηση των παιδιών Όσα πάσχουν από αυτήν ζουν σε μια εικονική...

 «Βιβλιοθήκες που… ξεφυτρώνουν» στα πάρκα της Θεσσαλονίκης!!
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/diavasma-sta-parka-thessaloniki.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Στόχος να φέρουν τους αναγνώστες στους δημόσιους χώρους της συμπρωτεύουσας Για να συμμετάσχετε χρειάζεστε μόνο μία σακούλα με μερικά από τα βιβλία ή περιοδικά, που θα θέλατε να...

*Όταν το μωράκι σας χτυπάει ρυθμικά το κεφαλάκι του

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/xtypaei-rythmika-to-kefalaki-tou.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Οι γονείς έντρομοι παίρνουν το γιατρό τους τηλέφωνο να του αναφέρουν ότι το παιδί τους χωρίς λόγο χτυπά το κεφάλι του. Ανησυχούν μήπως το ίδιο το παιδί προκαλέσει με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε...

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια της 14χρονης Δέσποινας :)
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/14-vrethike-h-14xroni.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Θύμα απαγωγής είχε πέσει η αδερφή του γνωστού μπασκετμπολίστα Βρέθηκε σήμερα από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η 14χρονη Δέσποινα Τσαπρούνη που είχε εξαφανιστεί από τον Πειραιά...

Καμαρώστε κριτές! Εντυσαν 3χρονο κοριτσάκι πόρνη και γελούσαν - Toddlers and Tiaras: 3 Year Old Dressed As Prostitute
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/3-toddlers-and-tiaras-3-year-old.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Καμαρώστε μανάδες!! Καμαρώστε το κοινό!!Και μη χειρότερα... *************************************** Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ως προς τον ξεπεσμό τόσο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όσο...

* Μμμμμ.... η μανούλα έφτιαξε Σοκολατένιο Κορμό με Μπισκότα!!!

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/kormos-me-mpiskota-kai-sokolata.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Προετοιμασία και παρασκευή: 40΄ Αναμονή: περίπου 3 ώρες Από το Στέλιο Παρλιάρο Επιμέλεια - styling: Στέλιος Παρλιάρος Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης Υλικά (για 8 - 10 μερίδες): 350 γρ....

 Τα βιβλία της Δευτέρας του Δημοτικού με ένα κλικ
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/sxolika-vivlia-b-dimotikou.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Β Δημοτικού) Γλώσσα (Β Δημοτικού) Εικαστικά (Α και Β Δημοτικού) Μαθηματικά (Β...

 Τα βιβλία της Πρώτης του Δημοτικού με ένα κλικ
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/vivlia-dimotikou.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Τάξη: Α' Δημοτικού Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Α Δημοτικού) Γλώσσα (Α Δημοτικού) Εικαστικά (Α και Β Δημοτικού) ...

*Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/1st-workshop-breastfeeding-from.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Κυριακή 9/10/11 Το mitrikosthilasmos.com, ο πλέον ενημερωμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος ελληνόφωνος διαδικτυακός τόπος σε θέματα μητρικού θηλασμού και γαλουχίας, στα πλαίσια των δράσεών του...

 Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Τα παιδιά γράφουν: Ο Ιδανικός δάσκαλος ...
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/hmera-daskalou.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 5 Οκτωβρίου «Ζωγραφίζοντας στο μυαλό και την καρδιά μου τον ιδανικό δάσκαλο, δεν ξεχωρίζω αν είναι άντρας ή γυναίκα, νέος σε ηλικία ή μεγαλύτερος, όμορφος ή λιγότερο όμορφος με την κοινή έννοια...
~ Ο ιδανικός δάσκαλος γνωρίζει πώς να κάθεται σωστά στην έδρα του, αλλά και στα θρανία δίπλα στους μαθητές του, χαμογελάει ειλικρινά και αγγίζει την πλάτη των παιδιών του, συμμετέχοντας στις χαρές και στους προβληματισμούς τους, Κλείνει τη ματιά πονηρά στις μικρές φάρσες και επαινεί ακόμη και τις πιο μικρές επιτυχίες των μαθητών του.

*
* Δέσμευση για τη Δικαιοσύνη: Η Διακήρυξη της Άκκρα  , by tanstil
΄Μιά διαφορετική ...άλλη θέση ...άποψη   ...γράφεται και  αντιγράφεται ...!!
* Πριν λίγο καιρό, είχαμε δημοσιεύσει ένα απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Άκκρα (2004) του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αναμορφωμένων Εκκλησιών, το οποίο καταλόγιζε ευθύνες στην "ανάπτυξη της νεοφιλελεύθερης οικονομικής παγκοσμιοποίησης", για την σημερινή κατάσταση σε διάφορα ζητήματα όπως, η κοινωνική αδικία, οι πόλεμοι, οι οικολογικές καταστροφές κ.λπ.
 * Πιστεύουμε πως ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως προέρχεται από έναν σύνδεσμο χριστιανικών εκκλησιών. Έτσι λοιπόν, σας παραθέτουμε, ολόκληρη τη Διακήρυξη της Άκκρα, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αστήρ της Ανατολής το Μάρτιο του 2006, σε απόδοση του Πάρι Παπαγεωργίου.
 * ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
 * Η Διακήρυξη της Άκκρα
 ~ Σημείωση του Αστήρ της Ανατολής:
* Απόφαση που λήφθηκε στην Άκκρα της Γκάνα από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αναμορφωμένων Εκκλησιών στον οποίο συμμετέχει από το 1892 και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Η διακήρυξη θα πρέπει να διαβαστεί μόνο ως θεολογική πρόταση και όχι ως πολιτικο-οικονομική λύση.
 ~ Εισαγωγή
 1. Η 23η Γενική Συνέλευση (Debrecen, Ουγγαρία, 1997), ανταποκρινόμενη στην επείγουσα έκκληση του Νοτιοαφρικανικού τμήματος που συναντήθηκε στο Kitwe το 1995 και αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη κρισιμότητα της κατάστασης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αδικίας και οικολογικής καταστροφής, προσκάλεσε τις εκκλησίες-μέλη του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αναμορφωμένων Εκκλησιών (WARC) με σκοπό να προβούν σε μια διαδικασία “αναγνώρισης, εκπαίδευσης, και διακήρυξης (processus confessionis)”. Οι εκκλησίες εμβάθυναν στο κείμενο του Ησαΐα νη΄ 6 “... Να σπάτε των αδικημένων τα δεσμά, να λύνετε τα φορτία που τους βαραίνουν, τους καταπιεσμένους ν’ απελευθερώνετε και να συντρίβετε κάθε ζυγό”, καθώς άκουσαν τις κραυγές των αδελφών τους, ανδρών και γυναικών, σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι το δώρο της δημιουργίας του Θεού βρίσκεται υπό απειλή.
 2. Από τότε, εννέα εκκλησίες-μέλη έχουν δεσμευθεί με μια απόφαση πίστης· μερικοί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας κάποιας διακήρυξης· άλλοι έχουν μελετήσει τα ζητήματα και έχουν αναγνωρίσει το βάθος της κρίσης.[...]
 3. Συγκεντρωμένοι στην Άκκρα της Γκάνα, κατά τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αναμορφωμένων Εκκλησιών, επισκεφθήκαμε τα κελιά των δούλων της Elmina και του Cape Coast, στα οποία εκατομμύρια Αφρικανών εμπορευματοποιούνταν, πωλούνταν και υποβάλλονταν στη φρίκη της καταπίεσης και του θανάτου. Η κραυγή “ποτέ ξανά” διαψεύδεται από τη συνεχιζόμενη πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης και διακίνησης ανθρώπων (trafficking) και την καταπίεση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
 4. Σήμερα συνερχόμαστε για να δεσμευτούμε με μια διακήρυξη πίστεως.
 ~ Κατανοώντας τα σημεία των καιρών
 5. Έχουμε ακούσει ότι η δημιουργία συνεχίζει να στενάζει κάτω από τα δεσμά, περιμένοντας την απολύτρωσή της (Ρωμαίους η’ 22). Μπροστά μας έχουμε μια πρόκληση: τις κραυγές των ανθρώπων που υποφέρουν αλλά και τις πληγές της ίδιας της δημιουργίας. Βλέπουμε μια δραματική σύγκλιση ανάμεσα στην ανθρώπινη δυστυχία και στην καταστροφή που συντελείται στο υπόλοιπο της δημιουργίας.
 6. Τα σημεία των καιρών έχουν γίνει πιο ανησυχητικά και πρέπει να ερμηνευθούν. Η πρωταρχική αιτία της εκτεταμένης αυτής απειλής για τη ζωή είναι πάνω απ’ όλα συνέπεια ενός άδικου οικονομικού συστήματος, που υποστηρίζεται και προστατεύεται από πολιτική και στρατιωτική ισχύ. Τα οικονομικά συστήματα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.
 7. Ζούμε σε έναν σκανδαλώδη κόσμο, που αρνείται την πρόσκληση στη ζωή που απευθύνει ο Θεός σε όλους τους ανθρώπους. Το ετήσιο εισόδημα του πλουσιότερου 1% είναι ίσο με αυτό του φτωχότερου 57%, και 24.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από την ένδεια και τον υποσιτισμό. Το χρέος των φτωχών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπληρώσει τον αρχικό δανεισμό τους πολλές φορές. Οι πόλεμοι για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας κοστίζουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ακόμη περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Η παγκόσμια επιδημία του HIV και του AIDS πλήττει τη ζωή σε όλα τα μέρη του κόσμου, ιδίως τους φτωχότερους, που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. Η πλειοψηφία εκείνων που βρίσκονται σε ένδεια είναι γυναίκες και παιδιά, και ο αριθμός ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη ένδεια, με λιγότερο από ένα δολλάριο (ΗΠΑ) την ημέρα, συνεχίζει να αυξάνεται.
 8. Η πολιτική της απεριόριστης ανάπτυξης που ακολουθούν οι βιομηχανικές χώρες και το κυνήγι του κέρδους εκ μέρους των πολυεθνικών εταιριών έχουν λεηλατήσει τη γη και έχουν βλάψει σοβαρά το περιβάλλον. Το 1989, ένα είδος ζώου εξαφανιζόταν κάθε μέρα, ενώ ως το 2000 κάθε ώρα. Η αλλαγή του κλίματος, η μείωση των αποθεμάτων των ψαριών, η αποψίλωση των δασών, η διάβρωση του εδάφους και η μείωση του πόσιμου νερού είναι ορισμένες από τις καταστρεπτικές συνέπειες. Κοινότητες διαλύονται, πόροι ζωής χάνονται, οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά του Ειρηνικού απειλούνται από πλημμύρες και από την αύξηση των καταιγίδων. Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας απειλούν την υγεία και την οικολογία. Τρόποι ζωής και παραδοσιακές πολιτισμικές γνώσεις κατοχυρώνονται τώρα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με σκοπό το οικονομικό κέρδος.
 9. Αυτή η κρίση σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της νεοφιλελεύθερης οικονομικής παγκοσμιοποίησης, η οποία είναι βασισμένη στις ακόλουθες πεποιθήσεις:
 • Ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, ο καταναλωτισμός, η υπέρμετρη οικονομική ανάπτυξη και η συσσώρευση του πλούτου είναι το καλύτερο για ολόκληρο τον κόσμο
 • η ιδιωτική ιδιοκτησία δεν έχει καμία κοινωνική υποχρέωση
 • η κερδοσκοπία του κεφαλαίου, η φιλελευθεροποίηση και η άρση των ελέγχων της αγοράς, η ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων δημόσιας χρήσης και των εθνικών πόρων, η κατοχύρωση απεριόριστης πρόσβασης για τις ξένες επενδύσεις και τις εισαγωγές, οι χαμηλότεροι φόροι και η δίχως φραγμούς μετακίνηση του κεφαλαίου θα επιτύχουν τον πλούτο για όλους
 • οι κοινωνικές υποχρεώσεις, η προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, τα συνδικάτα, και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, είναι υποδεέστερα σε σχέση με τις διαδικασίες της οικονομικής ανάπτυξης και της συσσώρευσης κεφαλαίου.
 10. Πρόκειται για μια ιδεολογία που αξιώνει ότι πέραν αυτής δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και απαιτεί ατελείωτες θυσίες από τους φτωχούς και από τη δημιουργία. Προβάλλει την ψεύτικη υπόσχεση ότι μπορεί να σώσει τον κόσμο μέσω της δημιουργίας πλούτου και ευημερίας, και απαιτεί για τον σκοπό αυτό την κυριαρχία επάνω στη ζωή και την ολοκληρωτική υποταγή των πάντων σ’ αυτήν, κάτι που ισοδυναμεί με ειδωλολατρία.
 11. Αναγνωρίζουμε το τεράστιο μέγεθος και την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Δεν αναζητούμε απλές απαντήσεις. Ως αναζητητές της αλήθειας και της δικαιοσύνης, κοιτάζοντας μέσα από τα μάτια των αδύναμων ανθρώπων που υποφέρουν, παρατηρούμε ότι η παρούσα τάξη (αταξία) του κόσμου έχει τις ρίζες της σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και ανήθικο οικονομικό σύστημα που υποστηρίζεται από μια αυτοκρατορία. Χρησιμοποιώντας τον όρο “αυτοκρατορία” εννοούμε τη συγκέντρωση της οικονομικής, πολιτιστικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης σε ένα σύστημα κυριαρχίας, το οποίο καθοδηγείται από τα ισχυρά έθνη με σκοπό να προστατεύσει και να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους [...]
 13. Δεδομένου ότι οι αγορές έχουν γίνει παγκόσμιες, έχουν γίνει παγκόσμια και τα πολιτικά και νομικά ιδρύματα που τις προστατεύουν. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συμμάχων της, μαζί με τα διεθνή ιδρύματα χρηματοδότησης και εμπορίου (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) χρησιμοποιούν τις πολιτικές, οικονομικές, ή στρατιωτικές συμμαχίες για να προστατεύσουν και να προωθήσουν το συμφέρον των ιδιοκτητών κεφαλαίου.
 14. Παρατηρούμε τη δραματική σύγκλιση της οικονομικής κρίσης με την ολοκλήρωση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της γεωπολιτικής, που υποστηρίζεται από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα που υπερασπίζεται και προστατεύει τα συμφέροντα του ισχυρού. Επηρεάζει και σαγηνεύει όλους μας. Επιπλέον, για να μιλήσουμε με βιβλικούς όρους, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα συσσώρευσης πλούτου σε βάρος των φτωχών αντιτίθεται στον Θεό, είναι υπεύθυνο για ανθρώπινα δεινά που μπορούν να προληφθούν, και το αποκαλούμε Μαμμωνά. Ο Ιησούς μας έχει πει ότι δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε και τον Θεό και τον Μαμμωνά (Λουκάς ις’ 13).
 ~ Διακήρυξη πίστεως ενόψει της οικονομικής αδικίας και της οικολογικής καταστροφής
 15. Οι αποφάσεις που έχουν ως βάση την πίστη μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις τοπικές και θεολογικές παραδόσεις: ως διακήρυξη, ως από κοινού διακήρυξη, ως θέσεις πίστεως, ως πιστότητα στη διαθήκη του Θεού. Επιλέγουμε τη διακήρυξη, χωρίς αυτό να σημαίνει μια κλασική δογματική ομολογία -δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Αναμορφωμένων Εκκλησιών δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ομολογία- με σκοπό να παρουσιάσουμε την αναγκαιότητα και επιτακτικότητα μιας δραστικής απάντησης στις προκλήσεις του καιρού μας και στην πρόκληση του Debrecen. Προσκαλούμε τις εκκλησίες-μέλη να λάβουν την κοινή μας διακήρυξη και να ανταποκριθούν σ’ αυτήν.
 16. Με εφαλτήριο την αναμορφωμένη παράδοσή μας και έχοντας μελετήσει τα σημεία των καιρών, η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αναμορφωμένων Εκκλησιών βεβαιώνει ότι η παγκόσμια οικονομική δικαιοσύνη είναι ζήτημα ουσιαστικό για την ακεραιότητα της πίστης μας στο Θεό και για τη μαθητεία μας ως Χριστιανών. Πιστεύουμε ότι, εάν παραμείνουμε σιωπηλοί ή αρνηθούμε να δράσουμε ενόψει του σύγχρονου συστήματος της νεοφιλελεύθερης οικονομικής παγκοσμιοποίησης, διακυβεύεται η ακεραιότητα της πίστης μας. Κατά συνέπεια διακηρύττουμε ενώπιον του Θεού και αλλήλων.
 17. Πιστεύουμε στον Θεό, τον δημιουργό και συντηρητή όλης της ζωής, ο οποίος μας καλεί ως συνεργάτες στη δημιουργία και τη λύτρωση του κόσμου. Ζούμε με την υπόσχεση ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε έτσι ώστε όλοι να έχουν άφθονη ζωή (Ιωάν. ι’ 10). Οδηγούμενοι και στηριζόμενοι από το Άγιο Πνεύμα ανοιγόμαστε στην πραγματικότητα του κόσμου μας.
 18. Πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος επάνω σε όλη τη δημιουργία. “Του Κυρίου είναι η γη και ό,τι τη γεμίζει» (Ψαλμός κδ’ 1).
 19. Επομένως, απορρίπτουμε τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική τάξη που επιβάλλεται από τον παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και κάθε άλλο οικονομικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των απόλυτα προγραμματισμένων οικονομιών, το οποίο αψηφά τη διαθήκη του Θεού, με τον αποκλεισμό των φτωχών, των ευάλωτων και του συνόλου της δημιουργίας από την πληρότητα της ζωής. Απορρίπτουμε κάθε αξίωση της οικονομικής, πολιτικής, και στρατιωτικής αυτοκρατορίας, που υπονομεύει την κυριαρχία του Θεού επάνω στη ζωή και δρα αντίθετα προς τον δίκαιο νόμο του Θεού.
 20. Πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει κάνει μια διαθήκη με όλη τη δημιουργία (Γεν θ’ 8-12). Ο Θεός έχει φέρει στην ύπαρξη μια γήινη κοινότητα που βασίζεται στο όραμα της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Η διαθήκη είναι ένα δώρο χάριτος που δεν διατίθεται προς πώληση στην αγορά (Ησαΐας νε’ 1). Είναι μια οικονομία χάριτος που αφορά τον «οίκο» ολόκληρης της δημιουργίας. Ο Ιησούς δείχνει ότι πρόκειται για μια ανοιχτή διαθήκη, στην οποία οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι είναι προνομιακοί συνεργάτες, και μας καλεί να υψώσουμε τη δικαιοσύνη, όσον αφορά τους ελάχιστους από αυτούς (Ματθ. κε’ 40), στο κέντρο της κοινότητας της ζωής. Όλη η δημιουργία ευλογείται και συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη διαθήκη (Ωσηέ β’ 18 κε.).
 21. Επομένως απορρίπτουμε τον πολιτισμό του αχαλίνωτου καταναλωτισμού και της ανταγωνιστικής πλεονεξίας και ιδιοτέλειας του παγκόσμιου συστήματος αγοράς, ή κάθε άλλο σύστημα που αξιώνει ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική λύση.
 22. Πιστεύουμε ότι κάθε οικονομία που αφορά τον «οίκο» της ζωής, και δίνεται σε μας από τη διαθήκη του Θεού ακριβώς για να στηρίξει τη ζωή, είναι υπόλογη στο Θεό. Πιστεύουμε ότι η οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την ευημερία των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία, μέσα στα όρια της διατήρησης της δημιουργίας. Πιστεύουμε ότι τα ανθρώπινα όντα καλούνται να επιλέξουν το Θεό και όχι τον Μαμμωνά και ότι η διακήρυξη της πίστης μας είναι μια πράξη υπακοής.
 23. Επομένως απορρίπτουμε την ανεξέλεγκτη συσσώρευση του πλούτου και την απεριόριστη ανάπτυξη, που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας του Θεού.
 24. Πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι Θεός δικαιοσύνης. Σε έναν κόσμο δωροδοκίας, εκμετάλλευσης, και πλεονεξίας, ο Θεός είναι με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο Θεός του άπορου, του φτωχού, αυτού που υφίσταται εκμετάλλευση, του αδικημένου, και του κακοποιημένου (Ψαλμός ρμς’ 7-9). Ο Θεός απαιτεί να διατηρούμε δίκαιες σχέσεις με όλη τη δημιουργία.
 25. Επομένως απορρίπτουμε κάθε ιδεολογία ή οικονομικό καθεστώς που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, δεν φροντίζει για όλη τη δημιουργία, και ιδιωτικοποιεί εκείνα τα δώρα του Θεού που προορίζονται για όλους. Απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που δικαιολογεί εκείνους που υποστηρίζουν ή αποτυγχάνουν να αντισταθούν σε μια τέτοια ιδεολογία στο όνομα του Ευαγγελίου.
 26. Πιστεύουμε ότι ο Θεός μας καλεί να σταθούμε στο πλευρό εκείνων που είναι θύματα της αδικίας. Ξέρουμε τι ο Κύριος ζητά από μας: να πράττουμε το δίκαιο, να δείχνουμε αγάπη και να ακολουθούμε τον Θεό πρόθυμα (Μιχαίας ς’ 8). Καλούμαστε να σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αδικίας στην οικονομία και καταστροφής του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να «ρεύσει σαν νερό το δίκαιο άφθονο και η δικαιοσύνη σαν χείμαρρος αστείρευτος» (Αμώς ε’ 24).
 27. Επομένως απορρίπτουμε οποιαδήποτε θεολογία που υποστηρίζει ότι ο Θεός είναι μόνο με τους πλουσίους και ότι η ένδεια είναι ελάττωμα των φτωχών. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μορφή αδικίας που καταστρέφει τις σωστές σχέσεις – σχέσεις ανάμεσα στα φύλα, στις φυλές, στις τάξεις, στους αρτιμελείς και στους ανάπηρους, στις κάστες. Απορρίπτουμε κάθε θεολογία που βεβαιώνει ότι τα ανθρώπινα συμφέροντα δικαιούνται να εξουσιάζουν τη φύση.
 28. Πιστεύουμε ότι ο Θεός μας καλεί να ακούσουμε τις κραυγές των φτωχών και τους στεναγμούς της δημιουργίας, και να ακολουθήσουμε τη δημόσια αποστολή του Ιησού Χριστού, ο οποίος ήρθε έτσι ώστε όλοι να μπορούν να έχουν ζωή και να την έχουν άφθονη (Ιωάν. ι’ 10). Ο Χριστός φέρνει δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους και δίνει ψωμί στους πεινασμένους, ελευθερώνει τους φυλακισμένους και αποκαθιστά την όραση στους τυφλούς (Λουκάς δ’ 18)· υποστηρίζει και προστατεύει τον ποδοπατημένο, τον ξένο, τους ορφανούς και τις χήρες.
 29. Επομένως απορρίπτουμε κάθε πρακτική ή διδασκαλία εκκλησιών που αποκλείει στην αποστολή της τους φτωχούς και την φροντίδα για τη δημιουργία, δίνοντας την άνεση σε εκείνους που έρχονται «να κλέψουν, να σκοτώσουν και να καταστρέψουν» (Ιωάν. ι’ 10) αντί να ακολουθούν τον «καλό ποιμένα» που έχει έρθει να δώσει τη ζωή του για όλους (Ιωάν. ι’ 11).
 30. Πιστεύουμε ότι ο Θεός καλεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά από όλον τον κόσμο μαζί, πλούσιους και φτωχούς, να αγωνιστούν για την ενότητα της εκκλησίας και της αποστολής της, έτσι ώστε η συμφιλίωση στην οποία ο Χριστός καλεί να γίνει ορατή.
 31. Επομένως απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια στη ζωή της εκκλησίας να χωριστεί η δικαιοσύνη από την ενότητα.
 32. Πιστεύουμε ότι καλούμαστε εν Πνεύματι να λογοδοτήσουμε για την ελπίδα που είναι μέσα μας διά του Ιησού Χριστού, και πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και η ειρήνη θα βασιλέψει.
 33. Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε μια παγκόσμια διαθήκη για τη δικαιοσύνη στην οικονομία και τη γη στον «οίκο» του Θεού.
 34. Ομολογούμε ταπεινά αυτήν την ελπίδα, γνωρίζοντας ότι και εμείς στεκόμαστε κάτω από την κρίση της δικαιοσύνης του Θεού.
 • Αναγνωρίζουμε τη συνενοχή και την ενοχή εκείνων που συνειδητά ή ασυνείδητα ωφελούνται από το παρόν νεοφιλελεύθερο οικονομικό παγκόσμιο σύστημα· αναγνωρίζουμε ότι αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες και τα μέλη της μεταρρυθμισμένης οικογένειάς μας και επομένως απευθύνουμε πρόσκληση για την εξομολόγηση της αμαρτίας μας.
 • Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε σαγηνευθεί από τον πολιτισμό του καταναλωτισμού, την ανταγωνιστική πλεονεξία και την ιδιοτέλεια του παρόντος οικονομικού συστήματος. Πολύ συχνά έχει διαπεράσει την ίδια μας την πνευματικότητα.
 • Ομολογούμε την αμαρτία μας, ότι έχουμε κάνει κακή χρήση της δημιουργίας, και την αποτυχία μας να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας ως διαχειριστές και συντρόφοι της φύσης.
 • Ομολογούμε την αμαρτία μας, ότι η έλλειψη ενότητας μέσα στη μεταρρυθμισμένη οικογένεια έχει εξασθενήσει τη δυνατότητά μας να υπηρετήσουμε την αποστολή του Θεού στην πληρότητά της.
 35. Πιστεύουμε, υπακούοντας στον Ιησού Χριστό, ότι η εκκλησία καλείται να ομολογήσει, να μαρτυρήσει και να δράσει, ακόμα κι αν οι αρχές και ο ανθρώπινος νόμος τους το απαγορεύσουν, και η τιμωρία και τα βασανιστήρια είναι η συνέπεια (Πράξεις δ’ 18 κε.). Ο Χριστός είναι Κύριος.
 36. Ενώνουμε τις φωνές μας και αινούμε τον Θεό, Δημιουργό, Λυτρωτή και Πνεύμα, ο οποίος “καθαίρεσε άρχοντες από τους θρόνους τους και ταπεινούς ανύψωσε. Ανθρώπους που πεινούσαν τους γέμισε με αγαθά και πλούσιους τους έδιωξε με χέρια αδειανά.» (Λουκάς α’ 52 κ.ε.).
 ~ Δέσμευση για τη δικαιοσύνη
 37. Διακηρύττοντας από κοινού την πίστη μας, δεσμευόμαστε, με υπακοή στο θέλημα του Θεού, σε μια πράξη πίστης στην αμοιβαία αλληλεγγύη και σε υπεύθυνες σχέσεις. Αυτό μας ενώνει μαζί στη δράση για τη δικαιοσύνη, όσον αφορά την οικονομία αλλά και τη γη, τόσο στο κοινό παγκόσμιο επίπεδό μας όσο και στα ποικίλα περιφερειακά και τοπικά πλαίσιά μας.
 38. Σε αυτό το κοινό ταξίδι, μερικές εκκλησίες έχουν εκφράσει ήδη τη δέσμευσή τους σε μια διακήρυξη πίστης. Τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να μεταφράζουν αυτή τη διακήρυξη με συγκεκριμένες ενέργειες στις ιδιαίτερες περιοχές και στο τοπικό τους πλαίσιο. Άλλες εκκλησίες έχουν αρχίσει ήδη να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, προχωρώντας σε δράση, και τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν περαιτέρω, μέσω της εκπαίδευσης, της διακήρυξης και της δράσης τους. Στις άλλες εκκλησίες, που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αναγνώρισης του προβλήματος, τις ενθαρρύνουμε βάσει της αμοιβαίας δέσμευσής μας, να εμβαθύνουν την εκπαίδευσή τους και να οδηγηθούν σε μια διακήρυξη.
 39. Η Γενική Συνέλευση ζητά από τις εκκλησίες-μέλη, βάσει αυτής της δεσμευτικής σχέσης, να αναλάβουν την εκπλήρωση του δύσκολου και προφητικού στόχου να ερμηνεύσουν αυτή τη διακήρυξη στις τοπικές κοινότητές τους.
 40. Η Γενική Συνέλευση ενθαρρύνει τις εκκλησίες-μέλη να εφαρμόσουν αυτή τη διακήρυξη λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής Δημοσίων Ζητημάτων σχετικά με την οικονομική δικαιοσύνη και τα οικολογικά ζητήματα.
 41. Η Γενική Συνέλευση δεσμεύει τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αναμορφωμένων Εκκλησιών να εργαστούν μαζί με άλλες κοινωνίες, την οικουμενική κοινότητα, τη κοινότητα άλλων θρησκειών, κινημάτων πολιτών και άλλων ανθρώπινων κινημάτων, για μια δίκαιη οικονομία και την ακεραιότητα της δημιουργίας, και ζητά από τις εκκλησίες-μέλη μας να κάνουν το ίδιο.
 42. Τώρα διακηρύττουμε με πάθος ότι θα αφιερώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας στην αλλαγή, την ανανέωση, και την αποκατάσταση της οικονομίας και της γης, επιλέγοντας τη ζωή, έτσι ώστε εμείς και οι απόγονοί μας να ζήσουμε (Δευτ. λ’ 19).

Μας τα γράφουν και σας τα παρουσιάζουμε : Ενδιαφέροντα και μη .......

* Η “ευλογία” της κρίσης!
* Δ.Ν.Τ. βρίσκεται στη Γουατεμάλα από το 1984. Τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα εμφανίζει
 εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από την πείνα και τον υποσιτισμό. Τα υπέροχα οικονομι� �ά στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή.
 * Στις 1/12/2010, η εκπομπή Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Υπέροχη Μακροοικονομία", όπου παρουσίαζε ακριβώς την παραπάνω κατάσταση της Γουατεμάλα (μπορείτε να το είτε εδώ).
 * Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως τα "καλά" νούμερα της καπιταλιστικής οικονομίας δεν (πρέπει να) συμβαδίζουν αναγκαία με μια αντίστοιχα καλύτερη κατάσταση για το λαό. Αυτό βέβαια, είναι ότι πιο φυσικό. Η άπληστη προσπάθεια για συνεχή αύξηση του κέρδους, προϋποθέτει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
 * Όπως και στην Γουατεμάλα, έτσι και στην Ελλάδα, το Δ.Ν.Τ. έχει λάβει τον ρόλο του πυροσβέστη της καπιταλιστικής κρίσης (που κάποιοι υπερασπιστές του συστήματος, θέλουν να παρουσιάζουν απλώς ως "κρίση χρέους"). Βέβαια, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα, σε περίοδο κρίσης, κάποιοι -οι λίγοι- επωφελούνται: ας θυμηθούμε πως στις κρίσεις των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, κάποιοι αποκόμισαν υπέρογκα κέρδη. Έτσι και σήμερα, κάποιοι από αυτούς που προκάλε σαν την κρίση, τρίβουν τα χέρια τους μπροστά της. Δεν είναι τυχαίο, όπως προαναφέραμε, που οι "αφοσιωμένοι και αποτελεσματικοί μισθοφόροι" που "υπηρετούν την Τάξη των αρπακτικών", "οι πυρομανείς πυροσβέστες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου"¹, έχουν κληθεί να "σώσουν" την Ελλάδα από την κρίση.
 * Η κρίση προσφέρει επικερδείς ορίζοντες για κάποια αρπακτικά του κεφαλαίου. Φυσικά, ο λόγος που επιβάλουν μέσω της κυβέρνησης και του Δ.Ν.Τ. όλα αυτά τα μέτρα εξαθλίωσης, δεν είναι επειδή ξαφνικά νοιάστηκαν για την ελληνική οικονομία, ή επειδή ενδιαφέρονται να μην χάσει ο εργαζόμενος το μισθό του... ή οποιοσδήποτε από τους υπόλοιπους λόγους "υπευθυνότητας", που με εκβιαστικό μελοδραματισμό, μας αραδιάζουν τα πολιτικά τσιράκια τους. Όπως προφητι� �ά, είχε διατυπώσει ο Καρλ Μαρξ: "...κινέζικα μεροκάματα, αυτός είναι τώρα ο σκοπός που επιδιώκει το αγγλικό κεφάλαιο"².
 * Όπως είχε δηλώσει με μια ειλικρινή αυθάδεια (μάλλον σκεπτόμενος τα συμφέροντα αυτών που υπηρετεί), ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος: "Το μνημόνιο είναι ευκαιρία για τον τόπο. Είναι ευτυχία για τον τόπο... γιατί θα αναγκαστούμε επιτέλους να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις."
 1. Ζαν Ζιγκλέρ, Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
2. Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τόμος Α, σελ. 662, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

~* Για τους έντιμους :
* Αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους ανέντιμους "έντιμους", τους "τίμους" μικροαστούς που δεν δίνουν δεκάρα για το τι γίνεται παραδίπλα, τους αθεόφοβους "χριστιανούς", τους "καλούς οικογενειάρχες" που ξεχνούν ότι δεν γυρνάει ο κόσμος ολάκερος γύρω από τον εαυτούλη τους, σε αυτούς που "καλοπερνούν" με τα παράγωγα της σαπίλας, που πιστεύουν τον πρώτο καραγκιόζη παπαγάλο της τηλεόρασης, και δεν γουστάρουν τα κόμματα, που τα ιδανικά τους συνοψίζονται στο παλιό καλό "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", σε όλους αυτούς που χαλάνε κάθε όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Σε όλους αυτούς τους "έντιμους" αλήτες....
http://watch/?v=8G1bwt3czkg .-

Το Ανέκδοτό μας για σήμερα :
Η  καλόγρια ,
Ήταν ένα μοναστήρι που είχε 100 καλόγριες κ μία ηγουμένη.
 Ένα πρωί τις μαζεύει κ λεει:
Ηγουμένη: – Έχω να σας πω κάτι πολύ σοβαρό! Χθες στο μοναστήρι μας μπήκε ένας άνδρας!
99 καλόγριες: – Τιιιιιιιιιιιιιιι!
1 καλόγρια: – Χεχεχε…
Ηγουμένη: – Κ μάλιστα έκανε σεξ με μία από σας!
99 καλόγριες: – Τιιιιιιιιιιιιι!
1 καλόγρια: – Χεχεχε…
Ηγουμένη: – Αλλά αυτή η καλόγρια θα φανερωθεί κ θα είναι και άτυχη γιατί βρήκαμε το προφυλακτικό σχισμένο…
99 καλόγριες: – Χεχεχε!
1 καλόγρια: – Τιιιιιιιιιιιιιιι!

Το  μπέρδεμα ...:
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...
 Ένας τύπος άνοιξε ένα νέο μαγαζί και του έρχεται ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια. Όμως όταν διάβασε την κάρτα που έλεγε: "Τα συλλυπητήρια μας" παραξενεύτηκε και πήρε τηλέφωνο στο ανθοπωλείο να ρωτήσει ποιος του τα έστειλε.
 - Λυπάμαι πάρα πολύ κύριε, μπέρδεψα την κάρτα σας με κάποια άλλη.
 - Α, εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα, σας καταλαβαίνω.
 - Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, γιατί η κάρτα σας είναι τώρα σε ένα μπουκέτο σε μία κηδεία.
 - Καλά, απλά πείτε μου μόνο τι έλεγε η κάρτα.
 - Έλεγε "Τα συγχαρητήριά μας για τη νέα σας τοποθεσία!"

** Το γάλα κατσίας ..:
Ένας νιόπαντρος, ο οποίος πρόσφατα απόκτησε παιδί με τη σύζυγό του, γράφει γράμμα στη μητέρα του για να της ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα:
- Αγαπητή μητέρα, επιτέλους αποκτήσαμε κι εμείς ένα παιδί, το δικό σου εγγονάκι. Δυστυχώς όμως, η γυναίκα μου δεν έχει γάλα και αναγκαστήκαμε να δίνουμε στο μωρό γάλα από μια μαύρη γειτόνισσα, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει, το παιδί μας όλο και μαυρίζει.
* Και η μητέρα του απαντάει:
- Αγαπητέ μου γιέ, όταν γεννήθηκες εσύ κι εγώ δεν είχα γάλα. Αναγκαστήκαμε λοιπόν, να σου δίνουμε γάλα από κατσίκα. Αλλά τα κέρατα βλέπω τώρα τα βγάζεις…

** Ο  προορισμός του αεροπλάνου ..:
Μια ψωνισμένη ξανθιά ξεκίνησε να πάει στη Χαβάη.Προγραμμάτιζε το ταξίδι αυτό εδώ και δέκα χρόνια και αισθάνθηκε μια απέραντη ανακούφιση όταν πάτησε το πόδι της στο αεροπλάνο.Πάει μπροστά και θρονιάζεται σε ένα κάθισμα της πρώτης θέσης,αν και το εισιτήριό της ήταν για την οικονομική.Σε λίγο έρχεται ένας επιχειρηματίας και της λέει ότι καθότανε στη θέση του και ότι έπρεπε να σηκωθεί.Η ψωνισμένη ξανθιά τον κοιτάζει προβληματισμένη και του λέει μετά από λίγο:
Κοίταξε να δεις,δεν είμαι ηλίθια και αυτή εδώ είναι η θέση μου.
Ο άνθρωπος της έδειξε το εισιτήριό του και τον αριθμό της θέσης του,προσπάθησε να τη μεταπείσει,αλλά η ξανθιά δεν έπαιρνε χαμπάρι.Είδε κι απόειδε,πάει ο άνθρωπος στην (μη ξανθιά) αεροσυνοδό και της εξηγεί τι έχει γίνει.
Μην ανησυχείτε,κύριέ μου.Είναι σύνηθες το φαινόμενο.Κάθε τόσο μας προκύπτει και μια τέτοια, αλλά έχω την ιδεώδη λύση.Μισό λεπτό,του λέει η αεροσυνοδός.
Πάει γραμμή στην ξανθιά,κάτι της ψιθυρίζει στο αυτί,η ξανθιά σηκώνεται και πάει στο πίσω μέρος του αεροπλάνου,όπου τη βάζουν να καθήσει στη θέση της.Ο επιχειρηματίας έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό.
Μα τι της είπατε και τη μεταπείσατε έτσι γρήγορα; ρωτάει την αεροσυνοδό.
Της είπα ότι μόνο το πίσω μέρος του αεροπλάνου πάει στη Χαβάη!

** Οι πιό αστείες οδηγίες χρήσεις .. :
* Έχετε προσέξει ποτέ τις οδηγίες χρήσης σε προϊόντα που καθημερινά καταναλώνουμε; Όχι; Καλά θα κάνετε να δίνετε περισσότερη σημασία γιατί μερικές έχουν πολύ γέλιο.

 Σας αναφέρουμε τις πιο αστείες που εντοπίσαμε:…
 1. Εμφανίστηκε σε σακουλάκι με γαριδάκια:
«Μπορεί να είσαι ο νικητής, δεν είναι απαραίτητη η αγορά του προϊόντος, πληροφορίες εντός».
(Α, ωραία. Θα ζητήσω από τον ψιλικατζή να ανοίξω το σακουλάκι χωρίς να το πληρώσω…)
 2. Σε πιστολάκι για τα μαλλιά:
«Μην το χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια του ύπνου».
(Τώρα κατάλαβα γιατί ξυπνάω χτενισμένος…)
 3. Σε σαπούνι ελληνικής παραγωγής:
«Xρησιμοποιήστε το σαν κανονικό σαπούνι».
(Κρίμα γιατί είχα στο μυαλό μου να το χρησιμοποίησω για φρυγανιά…)
  4. Σε κατεψυγμένο φαγητό:
«Πρόταση σερβιρίσματος: Ξεπαγώστε το».
(Πες το βρε άνθρωπέ μου και μου φαινόταν σκληρό!)
 5. Σε κάλυμμα κεφαλιού για ντους:
«Προσοχή: Χωράει μόνο ένα κεφάλι».
(Θα το έχω υπόψη μου όταν πετύχω τη Λερναία Yδρα)
 6. Σε πακέτο με γλυκό τιραμισού (τυπωμένο στον πάτο):
«Μην το αναποδογυρίζετε».
(Πολύ αργά…)
 7. Σε υπνωτικό χάπι:
«Παρενέργειες: Μπορεί να προκαλέσει υπνηλία».
(Πλάκα μου κάνεις;)
 8. Σε αποκριάτικη παιδική στολή Σούπερμαν:
«Φορώντας αυτή τη στολή δε μπορείς να πετάξεις».
(Εδώ μου καταστρέφετε τη μεγαλύτερη παιδική φαντασίωση!)
 9. Σε πακέτο ξηρών καρπών:
«Οδηγίες: Ανοίξτε το πακέτο, φάτε τους ξηρούς καρπούς».
(Δεν κατάλαβα…)
 10. Σε κουβέρτα:
«Να μη χρησιμοποιείται για προστασία σε τυφώνες».
(Σε σεισμούς μπορώ να σκεπαστώ;)
 11. Σε καθρέφτη αυτοκινήτου:
«Θυμήσου: Τα αντικείμενα στον καθρέφτη είναι στην πραγματικότητα πίσω σου».
(Ή εγώ οδηγώ ανάποδα ή όλοι οι άλλοι…)
 12. Στο καπάκι μπουκαλιού με γάλα:
«Αφού ανοιχτεί, κρατήστε το όρθιο».
(Το ποτήρι θα γεμίσει με τη βοήθεια της βαρύτητας…)
 13. Σε ένα σπρέι για έντομα:
«Αυτό το προϊόν δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα».
(Οπότε αν η κατσαρίδα ξαναζωντανέψει, χρησιμοποιήστε την παντόφλα…)
 14. Σε μερικές βάσεις μπουκαλιών γνωστού αναψυκτικού:
«Ανοίξτε από την άλλη μεριά».
(Και στην άλλη μεριά που πήγα πάλι δεν ανοίγει…)
 15. Σε ένα μπλέντερ:
«Να μη χρησιμοποιηθεί για την άλλη χρήση».
(Πονηροί…)
 16. Σε ένα κουτί φυστίκια:
«Προσοχή. Περιέχει φυστίκια».
(Εγώ τσιγάρα ήθελα…)
 17. Στη συσκευασία σίδερου σιδερώματος:
«Μη σιδερώνετε τα ρούχα ενώ τα φοράτε».
(Τώρα κατάλαβα γιατί έχω κάτι εγκαύματα στα χέρια…)

** Οι νόμοι της δίαιτας :
1. Αν κανένας δεν σας βλέπει να τρώτε, τότε αυτό που τρώτε δεν έχει θερμίδες.
 2. Αν πίνετε μια διαιτητική σόδα τρώγοντας μια σοκολάτα, τότε αυτά τα δύο αλληλοακυρώνονται.
3. Οταν τρώτε με κάποιον άλλον, οι θερμίδες δεν λογαριάζονται αν και οι δύο τρώτε την ίδια ποσότητα.
4. Τροφές που τρώγονται για ιατρικούς λόγους δεν έχουν θερμίδες. Αυτές περιλαμβάνουν σοκολάτες που δίνουν ενέργεια, brandy, κέικς και παγωτά.
5. Οι πάστες σε κομάτια δεν περιέχουν θερμίδες επειδή το κομάτιασμα αφήνει τις θερμίδες να διαρρεύσουν.
6. Εαν τρώτε φαγητό από το πιάτο ενός άλλου, οι θερμίδες δεν λογαριάζονται.
7. Τα μεζεδάκια που σχετίζονται με τις ταινίες στην τηλεόραση ή το βίντεο έχουν πολύ χαμηλότερη θερμιδική αξία επειδή είναι τμήμα της διασκέδασης και όχι τμήμα της προσωπικής πλήρωσης σε τροφή.
8. Και βέβαια ΥΠΑΡΧΟΥΝ διαιτητικές σοκολάτες και γκοφρέτες εκεί έξω, παρ' ότι οι εταιρίες επιμένουν να μην τις αναφέρουν στις συσκευασίες.

** Ξέρεις ότι ζεις στο 2011 ...   :
1) Έχεις χάσει κάθε επαφή με φίλους σου που δεν έχουν facebook.
2) Στέλνεις e-mail στον συνάδελφο σου που κάθεται στο διπλανό γραφείο.
3) Πανικοβάλλεσαι επειδή βγήκες από το σπίτι χωρίς να πάρεις το κινητό σου και επιστρέφεις αμέσως για να το πάρεις.
 4) Χρόνια έχεις να παίξεις πασιέντζα με αληθινά χαρτιά.
5) Αφηρημένος πληκτρολογείς το PIN σου στο φούρνο μικροκυμάτων.
6) Επιστρέφεις μετά από μακριά και κουραστική ημέρα εργασίας στο σπίτι σου και στο τηλέφωνο απαντάς με το όνομα την εταιρίας.
7) Όλες οι διαφημίσεις στην τηλεόραση έχουν στο κάτω μέρος την ιστοσελίδα.
8) Σηκώνεσαι το πρωί και η πρώτη δουλειά που κάνεις είναι να ανοίξεις το facebook/e-mail πριν κάνεις καφέ.
10) Έχεις μια λίστα με 15 αριθμούς τηλεφώνων για να επικοινωνείς με την οικογένεια σου που αποτελείται από 3 άτομα.
11) Γέρνεις το κεφάλι για να χαμογελάσεις. :-)
12) Διαβάζεις αυτό το κείμενο και χαμογελάς.
13) Χειρότερα ακόμη, ξέρεις ήδη σε ποιούς θα το στείλεις.
14) Είσαι πολύ απασχολημένος για να καταλάβεις ότι σε αυτή τη λίστα λείπει το 9.
15) Ξαναπέρασες τη λίστα για να διαπιστώσεις ότι πράγματι λείπει το 9!
 πηγη:otherside.gr

** Ο Δεκάλογος του τεμπέλη  :

1) Ζούμε για να αναπαυόμαστε.
2) Αγάπα το κρεβάτι σου. Είναι ο ναός σου!
3) Αν δεις κάποιος να ξεκουράζεται, βοήθησέ τον.
4) Μην κάνεις τίποτα αύριο, αν μπορείς να το κάνεις μεθαύριο.
5) Η δουλειά είναι ιερή. Μην την αγγίζεις.
6) Ξεκουράσου όλη την ημέρα, για να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα.
7) Δούλεψε όσο λιγότερο μπορείς. Τα υπόλοιπα άστα στους άλλους.
8) Ήρεμα! Κανείς δεν πέθανε κατά την ξεκούραση. Άσε που δουλεύοντας μπορεί να χτυπήσεις.
9) Αν σου έρθει επιθυμία να δουλέψεις, ξάπλωσε μέχρι να σου περάσει.
10) Μην ξεχνάς: Δουλειά σημαίνει υγεία. Δωσ’ την λοιπόν στους άρρωστους.

** Αύξηση πήρατε φέτος;
Ρωτάει ο Άγγλος τον Γερμανό:
- Πήρατε αύξηση φέτος;
- Πήραμε!
- Και τι τα έκανες;
- Ε να, αγόρασα ένα σπίτι στις Άλπεις.
- Και τα υπόλοιπα;
- Με τα υπόλοιπα αγόρασα μια Porsche 911 Carrera. Ρωτάει ο Γερμανός τον Γάλλο:
- Πήρατε αύξηση φέτος;
- Πήραμε!
- Και τι τα έκανες;
- Ε να, αγόρασα για την κόρη μου ένα διαμέρισμα στις Κάννες.
- Και τα υπόλοιπα;
- Με τα υπόλοιπα αγόρασα ένα Audi A6 Avant.
Ρωτάει ο Γάλλος τον Έλληνα:
- Πήρατε αύξηση φέτος;
- Πήραμε!
- Και τι τα έκανες;
- Ε να, αγόρασα ένα παπάκι 125 cc.
- Και τα υπόλοιπα;
- Τα υπόλοιπα τα έβαλε η μάνα μου!
** Το  τραίνο :

Mια γυναίκα αγόρασε μια ντουλάπα απο ένα πολυκατάστημα. Το σπίτι της ήταν κοντά σε ένα σταθμό τρένων.
 Περνάει ενα τρένο, διαλύεται η ντουλάπα. Την ξαναστήνει, περνάει τρένο, τα ίδια…
 Παίρνει τηλέφωνο στα μαγαζί, λέει το πρόβλημα της, και της στέλνουν εναν τεχνικό να το δεί.
 Φτανει ο τεχνικός, του λέει «Ξέρετε όποτε περνάει το τρένο η ντουλάπα πέφτει…»
 Στήνει ο τεχνικός την ντουλάπα, περνάει το τρένο,…
κομμάτια η ντουλάπα…
 Λεει ο τεχνικός: «θα την στήσω και θα μπω μέσα να δω ποιές βίδες λασκάρουν, για να τις αλλάξω».
 «Κάντε την δουλειά σας» ,λέει η γυναίκα και παει στην κουζίνα
 Μπαίνει μέσα στη ντουλάπα ο τεχνικός, κλείνει τις πόρτες και εκείνη τη στιγμή μπαίνει ο άντρας της γυναίκας,
 βλέπει την ντουλάπα, την ανοίγει να κρεμασει το σακάκι του, να ο τεχνικος μεσα!
 -»Ρε αλήτη τι κάνεις εδώ μέσα;;;;»
 -»Ρε φίλε άμα σου πω ότι περιμένω να περάσει το τρένο θα με πιστέψεις;»!!

** Παίζει χαρτιά  :

Μια γυναίκα είναι στο κρεββάτι με τον καλύτερο φίλο του άντρα της. Κατά τη διάρκεια των ερωτικών περιπτύξεων, χτυπάει το τηλέφωνο και απαντά:
- Μμμμ, ναι. Εντάξει, σε καταλαβαίνω. ΟΚ, κανένα πρόβλημα. Τα λέμε αργότερα.
Ρωτάει ο εραστής:
- Ποιός ήταν;
- Ο άντρας μου, αλλά μην ανησυχείς, θα έρθει στο σπίτι σε τέσσερις ώρες. Τώρα είπε ότι παίζει χαρτιά μαζί σου.

** ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ :

Ο ασθενής πρόκειται να κάνει εγχείρηση και έχει αγωνία. Η νοσοκόμα προσπαθεί να τον καθησυχάσει:
- «Μη φοβάσται δε θα πονέσετε καθόλου…»
- «Ξέρετε δεν έχω ξανακάνει εγχείρηση γι` αυτό φοβάμαι…»
- «Ηρεμήστε, δεν είναι τίποτα. Εξάλλου για όλους υπάρχει πρώτη. Να, για παράδειγμα, ούτε κι ο γιατρός έχει ξανακάνει εγχείρηση…»

** Ο κουρέας :

* Σταματάει ένας τύπος έξω από ένα κουρείο, βάζει το κεφάλι μέσα και ρωτάει τον κουρέα: «Περίπου σε πόση ώρα μπορείς να με κουρέψεις;» Ο κουρέας κοιτάξει την πελατεία του και απαντά.. «περίπου σε δυο ώρες» Ο τύπος ευχαριστεί και φεύγει…
*Την επομένη μέρα, ο ίδιος τύπος ξαναβάζει το κεφάλι μέσα στην πόρτα και ρωτάει τον κουρέα: «Περίπου σε πόση ώρα μπορείς να με κουρέψεις;» Ο κουρέας κοιτά ξανά την πελατεία του και απαντά… «Σε τρεις περίπου ώρες» Ο τύπος ευχαριστεί και φεύγει…
* Το ίδιο γινόταν για τις επόμενες μέρες, ο τύπος ρώταγε τον κουρέα, ο κουρέας με γεμάτο πάντα το μαγαζί απαντούσε και ο τύπος έφευγε για να επιστρέψει την επομένη μέρα…
* Μια μέρα, και ενώ ο τύπος φεύγει από το μαγαζί, ο κουρέας γεμάτος απορία λέει στο βοηθό του… «Ρε Βασίλη, ακολούθησε τον… πραγματικά έχω απορία που πηγαίνει…»
* Μετά από λίγη ώρα, ο βοηθός επιστρέφει στο κουρείο δακρυσμένος από τα γέλια..
«Έμαθες τελικά που πηγαίνει αυτός ο τύπος;» ρωτάει ο κουρέας..
Και τότε ο Βασίλης του απαντά:
"Σπίτι σου….. »

** Οι  αμφιβολίες  .. :
 
Κάποιος, κάπου, κάποτε είχε ένα θεματάκι: όπου κι αν πήγαινε, από τη δουλειά μέχρι το καφενείο, με ένα «καλώς τον κερατά» τον υποδέχονταν και με ένα «γεια σου, ρε τάρανδε» τον αποχαιρετούσαν. Μια, δυο, τρεις και χίλιες δεκατρείς, πήγε να πέσει σε κατάθλιψη ο άνθρωπος. Μέχρι που μια μέρα δεν άντεξε και τον έπνιξε το παράπονο μπροστά σε έναν παιδικό του φίλο που είχε έλθει να τον δει από το εξωτερικό.
 Τι έχεις, ρε Νώντα; Γιατί είσαι έτσι; Δεν μπορώ να σε βλέπω, μου μαύρισες την ψυχή.
 Τι να 'χω, ρε Αρτέμη; Να, όπου πάω κι όπου σταθώ, κερατά με ανεβάζουνε, κερατά με κατεβάζουνε. Γελάει όλη η πόλη μαζί μου.
 Τι λες τώρα! Και εσύ τι κάνεις; Τους πιστεύεις;
 Τι να σου πω, ρε Αρτέμη. Πολλά λένε, πολλοί τα λένε, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου. Δεν έχω κάτι χειροπιαστό για να πιστέψω.
 Κοίτα να δεις τι θα κάνουμε. Εμένα η γυναίκα σου δεν με ξέρει. Κανείς εδώ δεν με ξέρει παρά μόνο εσύ. Θα στηθώ έξω από το σπίτι σου την ώρα που φεύγεις, θα την παρακολουθήσω και θα δω πού θα πάει και τι θα κάνει. Μετά θα έλθω να σου πω. Αν είναι ένοχη, δεν μπορεί, μια, δυο, τρεις, κάπου θα την πιάσω.
 Αν το κάνεις αυτό για το φίλο σου, θα σου έχω μεγάλη υποχρέωση.
 Πράγματι, την άλλη μέρα το πρωί στήνεται ο φίλος έξω από το σπίτι του κολλητού του. Λίγη ώρα αργότερα, τον παίρνει στο τηλέφωνο.
 Έλα, έχω νέα. Πρέπει επειγόντως να σε δω.
 Καλά ή κακά; Πες μου, με τρώει η αγωνία.
 Έλα και θα σου πω.
 Ύστερα από λίγο συναντιούνται στο καφενείο.
 Λέγε, λέγε, δεν αντέχω.
 Τι να σου λέω; Περιβόλι η κυρία.
 Δηλαδή;
 Με το που βγαίνει από το σπίτι, την παίρνω στο κατόπι. Δυο στενά πιο κάτω, την περιμένει ένα αμάξι. Μέσα είναι δύο τύποι. Μπαίνει μέσα και φεύγουν.
 Και μετά και μετά;
 Από πίσω κι εγώ με το μηχανάκι. Δέκα λεπτά αργότερα, σταματούν σε ένα ξενοδοχείο. Ξέρεις τι ξενοδοχείο. Απ' αυτά τα «πονηρά».
 Και μετά και μετά;
 Μετά ανεβαίνουν και οι τρεις πάνω. Ορμάω κι εγώ, χαρτζιλικώνω το ρεσεψιονίστ και μου δίνει το διπλανό δωμάτιο.
 Και μετά και μετά;
 Στην αρχή δεν ακούω τίποτα. Λίγο μετά, ακούω κάτι λαχανιάσματα και μετά κάτι βογκητά. Δίνω μία, πηδάω από το μπαλκόνι μου στο δικό τους και κρυφοκοιτάω πίσω από τις κουρτίνες. Και τι να δω, ρε Νώντα;
 Τι είδες; Πες μου, τρελαίνομαι!
 Η δικιά σου, γυμνή πάνω στο κρεβάτι. Ο ένας ξαπλωμένος δίπλα της και ο άλλος όρθιος αρχίζει να γδύνεται, εμφανώς ξαναμμένος.
 Και μετά και μετά;
 Τι και μετά και μετά; Με το που γδύνεται ο δεύτερος και ξαπλώνει κι αυτός, ο άλλος κάνει μια με το χέρι του και σβήνει το φως. Πίσσα το σκοτάδι, όσο και να προσπάθησα, ρε Νώντα, δεν μπόρεσα να δω κάτι παραπάνω.
 Ααααχ, είδες τι σου έλεγα, ρε Αρτέμη; Αυτές οι ρημάδες οι αμφιβολίες είναι που θα με φάνε...

** 10  Τρέλλες για το καλοκαίρι :
Καλοκαιράκι καιρός για τρέλες! Οι προτάσεις μας για φέτος:
 •Θα παρω μονος μου το πρωτο πλοιο που θα βρω και θα παω ταξιδι χωρις να εχω ιδεα για τον προορισμο
 •Καθε μερα θα προσπαθω να περασω το ρεκορ σε μπυρες της προηγουμενης
 ■Θα κανω επιτελους την βουτια απο τα 5 μετρα που παντα φοβομουν
■Δε θα αφησω γκομενα/ο που να μην τη πεσω..
■Θα κανω σεξ μεσα στη θαλασσα σε γεματη παραλια!
■Θα πεταω συνεχεια την μπαλα πανω στης γριες που κανουν ηλιοθεραπια ετσι απλα για να τους σπαω τα νευρα!
■Θα πουλαω στην παραλια φραπεδες που εφτιαξα απο το σπιτι για να κατσω 1 βδομαδα παραπανω στις διακοπες!
■Θα τρεχω με τις σαγιονάρες στην παραλία για να λερώνω τους διπλανούς με την άμμο που πετάγεται!
■Θα παω κολυμποντας μεχρι το απεναντι νησι
■Θα παρω μια αποχη και θα κυνηγαω πεταλουδες μπροστα σε ολο τον κοσμο

** Ο άντρας , η γυναίκα και η μπύρα ..:

Ανοιξιάτικη, γλυκιά βραδιά και το παντρεμένο ζευγάρι κάθεται στο μπαλκόνι…
 Ο άντρας έχει πιεί αρκετές μπύρες ενώ η γυναίκα διαβάζει ένα περιοδικό.
 Κάποια στιγμή λέει ο άντρας :
 - “Σ’ αγαπώ…”
 Η γυναίκα χωρίς να σταματήσει να κοιτάει το περιοδικό απαντάει:
 - “Εσύ μιλάς ή η μπύρα?”
 Οπότε λέει ο άντρας :
 - “Εγώ μιλάω… στη μπύρα !!!!!!

** Το τρένο

  Mια γυναίκα αγόρασε μια ντουλάπα απο ένα πολυκατάστημα. Το σπίτι της ήταν κοντά σε ένα σταθμό τρένων.
 Περνάει ενα τρένο, διαλύεται η ντουλάπα. Την ξαναστήνει, περνάει τρένο, τα ίδια…
 Παίρνει τηλέφωνο στα μαγαζί, λέει το πρόβλημα της, και της στέλνουν εναν τεχνικό να το δεί.
 Φτανει ο τεχνικός, του λέει «Ξέρετε όποτε περνάει το τρένο η ντουλάπα πέφτει…»
 Στήνει ο τεχνικός την ντουλάπα, περνάει το τρένο,…κομμάτια η ντουλάπα ,
  Λεει ο τεχνικός: «θα την στήσω και θα μπω μέσα να δω ποιές βίδες λασκάρουν, για να τις αλλάξω».
 «Κάντε την δουλειά σας» ,λέει η γυναίκα και παει στην κουζίνα
 Μπαίνει μέσα στη ντουλάπα ο τεχνικός, κλείνει τις πόρτες και εκείνη τη στιγμή μπαίνει ο άντρας της γυναίκας, βλέπει την ντουλάπα, την ανοίγει να κρεμασει το σακάκι του, να ο τεχνικος μεσα!
 -»Ρε αλήτη τι κάνεις εδώ μέσα;;;;»
 -»Ρε φίλε άμα σου πω ότι περιμένω να περάσει το τρένο θα με πιστέψεις;»!!
 *
** Ξεχνάω ρε γανώτο ..:


Τρεις ηλικιωμένοι συζητούν στο πάρκο για τα γεράματά τους:
- Καταραμένα γεράματα να πάρει! Χτες έρχεται η εγγονούλα μου με το βιβλίο της και με ρωτάει: “Τι σημαίνει αυτό που γράφει εδώ παππού;” και δεν μπορούσα να τη βοηθήσω γιατί πια δεν βλέπω καλά… δεν βλέπω… εγώ που ήμουν αϊτός, στο κυνήγι πάντα ο καλύτερος δεν έχανα ούτε κοτσύφι… αααχ.. δεινόν το γήρας…
- Ααα να δείτε εγώ τι έπαθα χτες… πάω να ανέβω τα σκαλιά στο ΙΚΑ γιατί είχε χαλάσει το ασανσέρ και στον πρώτο όροφο λαχάνιασα, άναψα και τα πόδια μου δεν με βαστούσαν! Ποιος, εγώ που ήμουν αθλητής μεγάλος και έτρεχα μαραθώνιους έτσι για προθέρμανση και τώρα δεν μπορώ να ανέβω τις σκάλες να πάρει…
- Αααχ να δείτε εμένα τι μου’ τυχε προχτές… Είχε έρθει σπίτι η Σβετλάνα να καθαρίσει και τη βλέπω να ανεβαίνει στο σκαμπό να ξεσκονίσει τα πάνω ράφια της βιβλιοθήκης… εε πάω από κάτω και την τσιμπάω και την αρχίζω στα χαδάκια και τα παιχνιδάκια και τότε γυρνάει και μου λέει πονηρά..
“Κύριε Λεονίντα πάλι;;; είναι η τρίτη φορά σήμερα!!!”
- Τί έχω πάθει ρε παλικάρια… δεν θυμάμαι πια… ξεχνάω!!!!

** Δίπλωμα τεμπελιάς ..:

 ΜΕΓΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΜΠΕΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
TO ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΘΗΚΕΣ ΠΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΤΗΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΚΗΡΥΤΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΚΡΙΘΗΚΕΣ ΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΡΙΣΤΑ ( 10 )
 Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ:
1. Να αγαπάς το κρεβάτι σου όπως τον εαυτό σου.
2. Να αναπαύεσαι τη μέρα, ώστε να απολαμβάνεις τον ύπνο σου το βράδυ
3. Όταν δεις κάποιον να ξεκουράζεται, βοήθησέ τον.
4. Κάθε δουλειά είναι προσπάθεια που πρέπει να αποφεύγεται.
5. Μην κάνεις σήμερα, αυτό που μπορείς να αναβάλεις για αύριο.
6. Κάνε όσο μπορείς λιγότερες κινήσεις.
7. Ό,τι θα έπρεπε να κάνεις, άφησε να το κάνει κάποιος άλλος.
8. Κανένας δεν πέθανε από υπερβολική ανάπαυση.Άσε που δουλεύοντας, μπορεί να χτυπήσεις.
9. Αν αισθανθείς διάθεση για εργασία, ξάπλωσε και περίμενε να περάσει.
10. Θυμήσου: Ζούμε για να αναπαυόμαστε.
 ΧΟΥΖΟΥΡΙΑ ΣΤΙΣ...................................200...
 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ
Δρ. Αρχιτεμπέλης ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΣ

** Ο Μανώλης και η βενζίνα  :

 1954: Κατέβαινε από το χωριό ο Βαγγέλης με το καινούργιο αυτοκίνητό του, και στην στάση διπλανού χωριού, βλέπει τον Μανώλη να περιμένει το λεωφορείο.
- Που πας μωρέ Μανώλη, του λέει ο Βαγγέλης, στο Ηράκλειο;
Αντε να σε πάρω, και εγώ εκεί πάω.
- Μπά, του απαντά, περιμένω το λεωφορείο και δεν θέλω να το χάσω.
 Μια άλλη φορά τον ξαναπέτυχε στη στάση, μα ήταν προετοιμασμένος ο Μανωλιός να μη κάνει και άλλη γκάφα.
«Αν σταματήσει ο Βαγγέλης μωρέ», σκέφτηκε, «να μπω στ' αμάξι του να κατεβούμε στη χώρα».
 Έτσι και έγινε, σταματάει ο Βαγγέλης, μπήκε ο Μανωλιός στο αυτοκίνητο και ξεκινήσανε.
- Και περίμενες πολύ ώρα στη στάση, μωρέ Μανώλη;
- Ναι μωρέ, αποκρίνεται ο Μανώλης, ναι, το λεωφορείο των 7:30 περίμενα, μα δεν κατέχω ήντα ώρα περνά.
 Με αυτά και με αυτά, πέρασε η ώρα, φτάσανε στα μισά του δρόμου, μα ο Βαγγέλης έτρεχε, και ο Μανωλιός φοβότανε. Έβλεπε το Βαγγέλη να αλλάζει τις ταχύτητες τη μια μετά την άλλη πότε να ανεβάζει πότε να κατεβάζει, μια πάνω το λεβιέ, μια κάτω, έβαλε λίγο και το μυαλό του να δουλέψει και λέει του Βαγγέλη:
 - Μωρέ σύντεκνε, κράτα και με τα δύο σου χέρια το τιμόνι, και άσε με εμένα να ανακατώνω τη βενζίνα!

~** Όταν ο άντρας έχει ρεπό !::

**    Το  γάλα της κατσίκας ..:
Ένας νιόπαντρος, ο οποίος πρόσφατα απόκτησε παιδί με τη σύζυγό του, γράφει γράμμα στη μητέρα του για να της ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα:
- Αγαπητή μητέρα, επιτέλους αποκτήσαμε κι εμείς ένα παιδί, το δικό σου εγγονάκι. Δυστυχώς όμως, η γυναίκα μου δεν έχει γάλα και αναγκαστήκαμε να δίνουμε στο μωρό γάλα από μια μαύρη γειτόνισσα, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει, το παιδί μας όλο και μαυρίζει.
Και η μητέρα του απαντάει:
- Αγαπητέ μου γιέ, όταν γεννήθηκες εσύ κι εγώ δεν είχα γάλα. Αναγκαστήκαμε λοιπόν, να σου δίνουμε γάλα από κατσίκα. Αλλά τα κέρατα βλέπω τώρα τα βγάζεις…

**  13 ασκοπες ερωτήσεις :

01. Γυρίζεις σπίτι κατάκοπος και σου λένε:

- Ήρθες;
(Όχι έρχομαι σε 10 λεπτά!)
 02. Σε παίρνουν τηλέφωνο στο σταθερό:
- Έλα ρε σπίτι είσαι;
( Όχι, είμαι στο χωράφι κι έχω κάνει εκτροπή!)
 03. Σε καφετέρια:
- Ένα frappe γλυκό, χωρίς.
- Χωρίς γάλα;
(Όχι, χωρίς καλαμάκι!)
04. Συναντιέσαι με ένα φίλο:
- Έλα ρε που είσαι;
(Στην απέναντι γωνία!)
05. Ανάβεις στο θερμοσίφωνο:
- Θα κάνεις μπάνιο;
(Όχι το άναψα για να καίει ρεύμα!)
06. Ντύνεσαι και ετοιμάζεσαι να φύγεις, οπότε ακούς:

- Θα βγεις;
(Όχι, προβάρω ρούχα!)
 07. Τρως το φαΐ, ζητάς δεύτερο πιάτο και σου λένε:
- Σ’ άρεσε;
(Όχι, αλλά μη σε προσβάλω!)
 08. Λες στον άλλο ότι βρήκες κοπέλα και σου λέει:
- Καλή είναι;
(Όχι αλλά μια ψυχή που είναι να βγει…)
09. Έρχεται ο υδραυλικός σπίτι και ο ιδιοκτήτης τον ρωτάει:
- Ήρθατε για τη βρύση;
(Όχι! Ν’ αλλάξω μια λάμπα & να κρεμάσω και τις κουρτίνες!)
 10. Δώδεκα τη νύχτα, βάζεις πιτζάμες, λες καληνύχτα και πας στο δωμάτιό σου οπότε σε ρωτάνε:
- Πας για ύπνο;
(Όχι πάω να ρίξω μπετά σε μια οικοδομή!)
 11. Κάθεσαι σε καφετέρια και περνάει γνωστός:
- Α, εδώ κάτσατε;
( Όχι, ολογράμματα είμαστε)
 12. Πας στο βενζινάδικο, κατεβαίνεις από το αμάξι και ανοίγεις το πορτάκι της βενζίνης:
- Βενζίνη θέλεις;
(Όχι, να του βάλω πορτοκαλάδα)
 13. Καλείς κλειδαρά, έρχεται μετά από 40 λεπτά και σε βρίσκει από έξω:
- Κλειδώθηκες από έξω;
( Όχι, απλά βρίσκω εναλλακτικούς τρόπους να ανοίγω πόρτες)

**

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ :
** Παιδιά και πείνα ...:
Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
Παιδί έκλεβε κρουασάν από σούπερ μάρκετ επειδή πεινούσε
Στην Αγγλία άλλες 600.000 παιδιά θα πεινάσουν στα επόμενα δύο χρόνια
 Να φέρει η υπουργός τα λεφτά από τα βιβλία που δεν μοίρασε και να αγοράσει γάλα.
Πόσα παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα ή πόσα θα πεινάσουν τα επόμενα δυο χρόνια;
Συνηθίσαμε τα παιδάκια των μεταναστών που απλώνουν το χέρι τους, που είτε τα εκμεταλλεύονται είτε πεινάνε, εμείς αμβλύναμε τις ευαισθησίες μας και προσπερνάμε ενοχλημένοι.
Δηλαδή, σε λίγο καιρό θα συνηθίσουμε να βλέπουμε ελληνόπουλα να λιμοκτονούν και να προσπερνάμε;
Δεν πάμε καλά μου φαίνεται!
* Είτε είναι ελληνόπουλα, είτε είναι αλλοδαπάκια, πρέπει να νοιαστούμε.
 Δεν μπορεί, δεν γίνεται να πεινάνε παιδάκια στην Ελλάδα του 2011.
Όσο μαντάρα και να τα έχουμε κάνει, αν και αμφιβάλλω πολύ γι' αυτό, μόνο και μόνο επειδή ακούω ότι θα χρεοκοπήσει ο πλανήτης αν πτωχεύσει η Ελλαδίτσα μας, αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Κανένα παιδάκι δεν μπορεί, δεν γίνεται να πεινάει.
Τα σχολεία να αρχίσουν να μοιράζουν γάλα. Να φέρει η υπουργός τα λεφτά από τα βιβλία που δεν μοίρασε και να αγοράσει γάλα.
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, ο «Καποδίστριας» κι ο «Καλλικράτης» και όλοι οι επίγονοί τους να αρχίσουν να ταΐζουν παιδάκια.
Οι γονείς, οι μανάδες και οι μπαμπάδες και οι θείοι και οι θείες να διεκδικούν φαγάκι για τα παιδιά που πεινάνε και όσοι μπορούν να σπεύδουν στις οργανώσεις και τα σωματεία και τις ομάδες και τις ενώσεις να ενισχύουν από το υστέρημά τους με γαλατάκι το συσσίτιο των νηστικών παιδιών.
 Άκου να πεινάνε παιδάκια!
Μάλλον αστείο θα είναι, δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά.
Αλλά, λέμε, αν, αν παρ' ελπίδα συμβαίνουν, ας μην αφήσουμε αυτό το κακόγουστο αστείο να εξελιχθεί.
 Κανένα παιδάκι δεν μπορεί, δεν γίνεται να το αφήσουμε να πεινάσει.
Εδώ είναι Ελλάδα, είναι η χώρα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.
Κι ας θέλουν όλες οι δυνάμεις οι μεγάλες, να μας αποξενώσουν και να μας αλλοτριώσουν.
Επειδή εμείς πάντα αγαπούσαμε και πάντα θα αγαπάμε τον πλησίον μας ως εαυτόν.
 Άντε μη θυμώσω ...  http://www.hamomilaki.gr/ .-

**Λιμοκτονούν οι Αβορίγινες στη Νότια Αυστραλία ABORIGINES in South Australia are starving

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/aborigines-in-south-australia-are.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Λιμοκτονούν οι Αβορίγινες της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με έρευνα που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, αν και είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο. Τα παιδιά να μένουν νηστικά για μέρεςAboriginal children...

 ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σχολείο;
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/where-to-go-for-primary-school.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 ΜΕΡΟΣ Α!Και θα πάμε Α’ Δημοτικού!! ……………………………………….. (παύση) Δεν είναι περίεργο που όλοι οι γονείς χρησιμοποιούμε Α’ πληθυντικό για ό,τι κάνει, περνάει, παθαίνει, ζει, σκέφτεται κλπ κλπ το...

 Γιατί πιστεύω στο Θεό!
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/collins-why-this-scientist-believes-in.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Εἶµαι ἐπιστήµονας και πιστός, και δὲν βρίσκω καµία σύγκρουση µεταξύ αὐτῶν τῶν δύο. I am a scientist and a believer, and I find no conflict between those world views. Μιὰ δήλωση τοῦ Francis...

** Γαβριέλα Μιστράλ: Η προσευχή του δασκάλου Gabriela Mistral: The Teacher's Prayer

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/gabriela-mistralthe-teachers-prayer.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Δέκα ιδέες για την πρώτη μέρα στο σχολείο
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/ten-ideas-for-first-day-of-school.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Γράφει η Sofia (ειδική παιδαγωγός, paidagwgos.blogspot.com)Η πρώτη μέρα στο σχολείο προκαλεί άγχος σε πολλά παιδιά. Ειδικά για τα πρωτάκια του δημοτικού αλλά και τα πρωτάκια του γυμνασίου είναι μια...

 Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/entrance-of-child-at-school.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Γράφει η Αποστολία Ντέκοβα (κλινική ψυχολόγος)Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, αλλά συχνά αντιμετωπίζεται με δισταγμό, φόβο, ανησυχία και άγχος τόσο από την πλευρά του...

*12χρονα έχουν γίνει τύφλα από το πιοτό, μέρα-μεσημέρι!

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/12-methismena-paidia.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μικρότερη της παρέας, μόλις 11 ετών, έπεσε αναίσθητη λίγο αργότερα, στο πίσω μέρος ενός σπιτιού, όχι μακριά από εκεί που μένει, και οι γείτονες της ειδοποίησαν τους...
~ Η ευτυχία είναι απλή , σαν την σκέψη ενός μικρού παιδιού !

* Emily Baldry: 5χρονη βρετανίδα ανακάλυψε αμμωνίτη 160 εκατ. ετών!! - Girl, 5, unearths 160million-year-old fossil...

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/emily-baldry-5-160-girl-5-unearths.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Ήταν... οπλισμένη με ένα φτυαράκι για να φτιάξει κάστρα στην άμμο. Αλλά όχι για να κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές. Κανείς δεν περίμενε επομένως από την πεντάχρονη Εμιλι Μπάλντρι να ξεθάψει ένα...

 Στη Γιορτή Φυστικιού στην Αίγινα με τα παιδάκια σαςΜμμμμ... η μανούλα έφτιαξε παγωτό φυστίκι!!
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/aigina-giorti-fystikiou.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Πάμε στη γιορτή φυστικιού στην Αίγινα (15-18/9) Εάν έχετε ακόμη υπολειπόμενες μέρες διακοπών και αναζητάτε ένα κοντινό προορισμό για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την παρατεταμένη...

 Παιδικό δωμάτιο, ιδανικό για διάβασμα!
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/09/childrens-room-ideal-for-reading.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Ξεκίνησαν τα σχολεία και καλό θα είναι να κάνετε ένα πολύ καλό συγύρισμα στο δωμάτιο του παιδιού-μαθητή. Σας δίνω μερικές συμβουλές που ξέρω ότι βοηθούν ώστε το δωμάτιο να μην είναι μια παιδική ...

**Είναι ανάγκη να μεταμφιεζόμαστε για να έρθουμε πιο κοντά; Do we need to disguise ourselves to get closer?

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/do-we-need-to-disguise-ourselves-to-get.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Εξαιρετικό video!! Όλοι αγκαλιάζουν με χαρά τον αρκούδο . Αλήθεια, πόσοι θα αγκάλιαζαν τον Fabian; Pro Infirmis is a Swiss organization that helps people with disabilities. For their new Get...

 Το πειραματόζωο: "Le Grec" (Ο Έλληνας).
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/le-grec.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Ένα εκπληκτικής σύλληψης, ιδιαίτερα περιεκτικό σε νόημα και καυστικό χιούμορ βίντεο, ανάμεσα σε διάφορα άλλα που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για να καυτηριάσουν την πολιτικο-οικονομική...

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου