ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Aπ΄ το Χαμομηλάκι *

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ... ¨" ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ "΄ ..:



ΣΟΦΟΚΛΗΣ .-
• Ψυχή και Φρόνημα...
• Σκληρή η ζωή των παιδιών χωρίς ένα προστατευτικό περιβάλλον
• Πως να κρατήσουμε τα παιδάκια ζεστά το χειμώνα
Ψυχή και Φρόνημα...
Posted: 07 Oct 2009 01:07 PM PDT

Σοφοκλή, Αντιγόνη (στίχοι 175-178)

Κείμενο
Ἀμήχανον δὲ παντὸς ἀνδρὸς ἐκμαθεῖν
ψυχήν τε καὶ φρόνημα καὶ γνώμην, πρὶν ἂν
ἀρχαῖς τε καὶ νόμοισιν ἐντριβὴς φανῇ.

Μετάφραση
Αδύνατο όμως είναι να γνωρίσεις
την ψυχή, τις ιδέες και τη γνώμη
ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί
στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Το αρχαίο κείμενο και η μετάφρασή του εδώ
________________________________________
Από τα έργα τους κρίνονται οι άνθρωποι.
Και μας ικανοποίησε η σημερινή συμβολική κίνηση της προσκλησης του Συνήγορου του Πολίτη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ποιός είναι ο Συνήγορος του Πολίτη;

Είναι ο Γιώργος Καμίνης
Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1954 στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Απρίλιο του 1980. Τον Οκτώβριο του 1982 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d ´études approfondies ( DEA ) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II . Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε διδακτορική διατριβή ( Doctorat d ´ Etat en Droit ) στο Πανεπιστήμιο Paris I , με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στην δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ισπανία (« La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne »). Ξένες Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά.
περισσότερα
Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος, πολλά προσφέρει και περισσότερα έχει να δώσει, αν αποφασίσει η εξουσία σοβαρά να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Και πολλά είπε στους νέους υπουργούς, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.

Μετάξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση».
Είπε ακόμη ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους» και υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
(ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του εδώ)

________________________________________
Λόγια δε θέλουμε, από τα έργα τους όλοι κρίνονται.
Το πρώτο δείγμα είναι καλό και τα καλά θα τα στηρίζουμε.



Σκληρή η ζωή των παιδιών χωρίς ένα προστατευτικό περιβάλλον
Posted: 07 Oct 2009 12:30 PM PDT
Διαπιστώνει νέα έκθεση της UNICEF για την Παιδική Προστασία
Τόκιο, 6 Οκτωβρίου 2009

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στον κόσμο, δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστή η έκταση της κακοποίησης και κακομεταχείρισης των παιδιών. Η βία και η εκμετάλλευση παραμένουν μια σκληρή πραγματικότητα στη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι θύματα του trafficking, ζουν χωρίς γονική φροντίδα ή δεν έχουν τα αναγκαία επίσημα έγγραφα για να φοιτήσουν στο σχολείο και να έχουν βασική ιατρική περίθαλψη. Ακόμα περισσότερα εκατομμύρια εξαναγκάζονται να εργασθούν κάτω από επιβλαβείς συνθήκες, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν τη βία και την κακοποίηση μέσα στα σπίτια τους, στα σχολεία τους, στις κοινότητες που ζουν, σε ιδρύματα ή βρισκόμενα υπό κράτηση, πολλές φορές από τους ίδιους τους ενήλικες στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα τους.
Τα ζητήματα αυτά εξετάζει η νέα έκθεση της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία» που παρουσιάζεται σήμερα στο Τόκιο από την Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν.
Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι:
* 51 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 δε δηλώθηκαν ποτέ.
* Πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 14 ετών εργάζονται.
* Πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που επηρεάζονται από ένοπλες συρράξεις.
* Στοιχεία από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δείχνουν ότι πάνω από 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι παιδιά.
* Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση παγκοσμίως δεν έχουν περάσει από δίκη ή δεν τους έχει επιβληθεί ποινή. Μεταξύ των 44 χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, το 59% περίπου των παιδιών υπό κράτηση δεν είχαν καταδικαστεί.
* Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Στοιχεία των ετών 2005-2006 από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών από 2-14 ετών υφίστανται σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική πίεση. Δύο στα τρία παιδιά συχνά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία.
* Το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες, κακοποιούνται σωματικά κάθε χρόνο, ενώ 1 στα 10 παιδιά παραμελείται ή κακοποιείται ψυχολογικά, σε τουλάχιστον 80% αυτών των περιπτώσεων από τους γονείς ή κηδεμόνες του.
* Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο, κάθε χρόνο.
* Πάνω από οι μισές γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες νομίζουν πως το να δέρνουν οι άνδρες τις γυναίκες τους είναι αποδεκτό, πεποίθηση που μοιράζονται εξ ίσου τόσο οι μεγαλύτερες, όσο και οι νεότερες γυναίκες.
* Πάνω από 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες 15-49 ετών, σε 28 χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων.
* Παγκόσμια, πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν τα 18.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται μόλις έξι εβδομάδες πριν από την 20η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και παρακινεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και προτείνει τη βελτίωση των συστημάτων παιδικής προστασίας, την προώθηση κοινωνικών αλλαγών, τη βελτίωση της προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενίσχυση των συνεργασιών και τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009



Πως να κρατήσουμε τα παιδάκια ζεστά το χειμώνα
Posted: 07 Oct 2009 09:00 AM PDT

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά ζεστά τον χειμώνα:

* Να ντύνετε τα νήπια και τα παιδιά με αρκετές λεπτές στοιβάδες ρούχων. Ο χρυσός κανόνας είναι να φοράνε τα παιδιά μόνο ένα επιπλέον ρούχο απ΄ ό,τι φορούν οι ενήλικοι όταν βγαίνουν έξω. Μην ξεχνάτε τις ζεστές κάλτσες, τις μπότες ή τα μποτάκια, τα γάντια και το καπέλο. Κατάσαρκα να τους φοράτε ένα ή δύο βαμβακερά ρούχα (λ.χ. φανέλα και κοντομάνικο) και μετά ένα μάλλινο ή συνθετικό ρούχο. Να ολοκληρώνετε το ντύσιμο με ζεστό μπουφάν και παντελόνι.

* Αν έχετε μωρό στο σπίτι, προτιμότερο είναι να του φοράτε τις ειδικές ολόσωμες πιτζάμες ύπνου, που δεν χρειάζονται σκεπάσματα από πάνω. Κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια κτλ. καλό είναι να διατηρούνται μακριά από το υπνοδωμάτιο του μωρού, για λόγους ασφαλείας.

* Αν πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάσετε ένα μωρό με μια κουβέρτα, να τη στερεώνετε γερά κάτω από το στρώμα, απ΄ όλες τις πλευρές, και να την ανεβάζετε μόνον μέχρι το στήθος του, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σκεπαστεί το προσωπάκι του.
Δημοσίευση: 15-1-2009

Πεμπτη , 08-10-2009 :

* · ~*Μμμμμμμμμμμ, η μανούλα έφτιαξε γλυκάκι τέλειοοοοοο!! Black Forest !!
· Γαλλία: Υπόθεση Φρεντερίκ Μιτεράν-Σεξουαλικός τουρισμός Θερμός υποστηρικτής του παιδεραστή-βιαστή Ponanski
· ... πόσο αγαπάς τους γύφτους; ... Στον καιρό των Τσιγγάνων

Μμμμμμμμμμμ, η μανούλα έφτιαξε γλυκάκι τέλειοοοοοο!! Black Forest !!
Posted: 08 Oct 2009 01:11 PM PDT
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει, αφού είναι μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

Συστατικά

για το παντεσπάνι:
· 125 γρ. ζάχαρη
· 125 γρ. αλεύρι
· 5 αβγά
· 30 γρ. κακάο
για το σιρόπι:
· 150 γρ. ζάχαρη
· 150 ml νερό
· 60 ml kirsch ή ρούμι
για τη γέμιση:
· 800 ml κρέμα γάλακτος
· 80 γρ. ζάχαρη άχνη
· 300 γρ. κεράσια σε κονσέρβα
· 50 – 80 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
· αρκετή κουβερτούρα ξυσμένη
Οδηγίες
Χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα ρίχνουμε και αυτά σιγά - σιγά στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μόλις τα υλικά μας δέσουν, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20-25 εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και περιμένοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα το Kirsch (μπορούμε να το βρούμε στις μεγάλες κάβες) ή το ρούμι . Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο
Χτυπάμε περίπου για 4 λεπτά την κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι καλά παγωμένη) με την άχνη στο μίξερ μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή σαντιγί
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 ίσους σε πάχος δίσκους. Τοποθέτουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε με με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει καλά και απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνειά του.
Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μαρμελάδα τα 300 γρ. περίπου από τη σαντιγί που έχουμε φτιάξει και τοποθετούμε από πάνω ομοιόμορφα τα μισά κεράσια στραγγισμένα.
Βάζουμε επάνω το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι, τη σαντιγί και τα υπόλοιπα κεράσια (μαρμελάδα δεν βάζουμε άλλη).
Το καλύπτουμε από πάνω με το 3ο κομμάτι από το παντεσπάνι, ποτίζουμε με σιρόπι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί που έχει μείνει και την ξυσμένη κουβερτούρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Καλό θα είναι να ετοιμάζουμε το παντεσπάνι μια μέρα νωρίτερα και να το έχουμε στο ψυγείο, για να κοπεί πιο εύκολα.
πηγή

Γαλλία: Υπόθεση Φρεντερίκ Μιτεράν-Σεξουαλικός τουρισμός Θερμός υποστηρικτής του παιδεραστή-βιαστή Ponanski
Posted: 08 Oct 2009 04:43 AM PDT


Ο Ανρί Γκιενό, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε σήμερα "απρεπή" την πολεμική γύρω από τον γάλλο υπουργό Πολιτισμού, με επίκεντρο το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Η Κακή Ζωή" στο οποίο ο Φρεντερίκ Μιτεράν αναφέρει τις εμπειρίες του από τις υπηρεσίες του σεξουαλικού τουρισμού στην Ταϊλάνδη.
Το θέμα δημιουργήθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, χρησιμοποίησε αποσπάσματα από το βιβλίο του Φρεντερίκ Μιτεράν (La Mauvaise Vie, 2005) για να καυτηριάσει τη θερμή υποστήριξη που εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού προς τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για την υπόθεση της σεξουαλικής του συνεύρεσης με μια 13χρονη το 1977.
"Ολα αυτά είναι υπερβολικά και στο βάθος πολύ απρεπή", δήλωσε στον τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο σύμβουλος του γάλλου προέδρου, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν ο Φρεντερίκ Μιτεράν πρέπει να παραιτηθεί, όπως ζητεί το Εθνικό Μέτωπο, απάντησε: "Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα, δεν βλέπω γιατί, όταν δημιουργούμε μια τόσο θλιβερή πολεμική, με τέτοια καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξουν τόσο ακραίες συνέπειες.Δεν υπάρχουν γεγονότα, έγραψε ένα βιβλίο".Σύμφωνα με τον Ανρί Γκιενό, "ο γαλλικός πολιτικός διάλογος γίνεται τόσο θλιβερός μερικές φορές.Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε το 2005, και δεν θυμάμαι να προκλήθηκε εκείνη την εποχή οποιοσδήποτε αποτροπιασμός, είτε στην αριστερά, είτε στη δεξιά".Τα περιστατικά στο βιβλίο του Φρεντερίκ Μιτεράν παρουσιάζονται ως ένα μείγμα αυτοβιογραφικής περιγραφής και φαντασίωσης."Απέκτησα τη συνήθεια να πληρώνω αγόρια", γράφει ο Φρεντερίκ Μιτεράν προσθέτοντας ότι η έλξη του για μικρά εκδιδόμενα αγόρια συνεχίσθηκε παρά το γεγονός ότι γνώριζε "τις βρωμερές λεπτομέρειες αυτής της εκπόρνευσης".

Πηγή: ΑΠΕ 08/10/09-12:22

... πόσο αγαπάς τους γύφτους; ... Στον καιρό των Τσιγγάνων
Posted: 08 Oct 2009 03:00 AM PDT

Τον αγαπάμε τον γύφτο, αρκεί να είναι σε απόσταση- ας πούμε σε ταινία του Κουστουρίτσα. Στην καθημερινότητά μας, αν τύχει να συνυπάρξουμε με Τσιγγάνους, απλώς τους απεχθανόμαστε. Η σκληρή διατύπωση δεν απορρέει από διαίσθηση αλλά από δικαστικές αποφάσεις.
Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ρομά: τέσσερις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και μία από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Καταδίκες που πιστοποιούν τη γενικευμένη άποψη: καλοί οι καταυλισμοί, αρκεί να μην είναι στα μούτρα μας. Η νέα έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βάζει θεωρητικό πλαίσιο σε ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει. Και όλοι έχουμε ακούσει κάποια, επειδή οι Τσιγγάνοι δεν είναι λίγοι. Μάλλον έχουν φτάσει τις 250.000 στην Ελλάδα. Εχουν αυξηθεί από τους Αλβανούς και τους (πρώην) Γιουγκοσλάβους, αλλά οι υπολογισμοί γίνονται κατά προσέγγιση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια αληθινή ιστορία για να δούμε πόση σχέση έχει με την έκθεση. Σε δήμο της περιφέρειας φτάνουν μερικές δεκάδες οικογένειες με Ντάτσουν, αντίσκηνα, χαρτόκουτες. Βρίσκουν ένα καλό σημείο κάπως μακριά από τα σπίτια και αραδιάζουν τα συμπράγκαλα. Επειδή είναι χειμώνας, κρυώνουν, οπότε κόβουν κλαδιά από μια ελιά για να ζεσταθούν. Μετά ένα δίμηνο το τοπίο έχει αλλάξει: τα αιωνόβια δέντρα έχουν γίνει καυσόξυλα, τα σκουπίδια είναι βουνό και... χμμμ, δεν υπάρχει τουαλέτα.
Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα παρακαλάει και απειλεί την Αστυνομία και τις εκλεγμένες Αρχές να παρέμβουν. Του εξηγούν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν βία, άνθρωποι είναι κι αυτοί, έχουν παιδιά, και συνεχίζουν με διάφορα άλλα συμπονετικά. Τι καταλάβατε από την αφήγηση; Οτι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής έχει λάβει κονδύλια για την υποδοχή των Τσιγγάνων. Τα χρήματα σκορπίζονται αλλού, αλλά πρέπει να υπάρχει δείγμα της μειονότητας, μην τυχόν έρθει κανένας ελεγκτής από την Ευρώπη. Για να χτιστούν σπίτια Τσιγγάνων υπάρχουν προγράμματα. Η Ελλάδα απορρόφησε 28,7 εκατ. ευρώ από το 2000 ως το 2005. Τα ποσά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να λάβει. Απλώς δεν ζητεί κανείς περισσότερα. Οι αιρετοί δεν θέλουν να μπλέξουν με το «τσιγγαναριό»- θεωρούν ότι η ένταξη των Ρομά στην κοινότητά τους δεν είναι επιθυμητή από τους ντόπιους.
Κάποιες φορές μπήκαν σε προγράμματα εκ του πονηρού. Στον Νομό Ηλείας ένας βουλευτής του ΠαΣοΚ χάρισε σε άσχετες φτωχές οικογένειες λυόμενα σπίτια που είχαν παραληφθεί από πρόγραμμα ένταξης Τσιγγάνων. Οχι μόνο δεν το απέκρυψε, αλλά το διατυμπάνισε: προφανώς η αρπαγή των κατοικιών από γύφτους βελτίωνε το πολιτικό του προφίλ. Σε γενικές γραμμές, από τα προγράμματα ένταξης αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη πέραση είναι όσα αφορούν τη μόνιμη στέγαση των Ρομά.

Η αγορά οικοπέδων και η ανέγερση κτιρίων συχνά είναι προσοδοφόρες για τους εμπλεκομένους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 92 δήμους έχουν εγκριθεί έργα υποδομών 80,54 εκατ. ευρώ (έχουν πληρωθεί 42,20 εκατ. ευρώ). Τις υπηρεσίες (γιατρούς, εκπαίδευση) τις προσπερνούν, άντε να νοικιάσουν κανένα πούλμαν να πηγαινοφέρνει τα τσιγγανάκια στο σχολείο. Τι μπορεί να φέρει ο χρόνος στους Τσιγγάνους, που λέγαμε, εκείνους που έκαναν κατάληψη στον Ελαιώνα; Στην περίπτωση που όλα πάνε πρίμα, οι Αρχές θα αγοράσουν οικόπεδο και οι ίδιοι θα μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο- με κρατική εγγύηση. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 9.000 δάνεια των 60.000 ευρώ. Παρ΄ ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το πού πάνε τα χρήματα, δεχόμαστε ότι συμβάλλουν στην ανέγερση κατοικιών.
Υπάρχουν κονδύλια για να ανοίξουν δρόμοι ως την κοινότητά τους, να φτάσει το ρεύμα, να υπάρξει αποχέτευση. Να ήταν μόνο αυτά; Ως και παιδικές χαρές σχεδιάζονται. Πολυτελείας. Προσέξτε όμως τη λεπτομέρεια: ο δήμος εξασφαλίζει ένα κομμάτι γης.
Οχι μέσα στην καρδιά της πόλης, αλλά κάπου εκεί, όπου υπάρχει καθαρός αέρας, να μη βλεπόμαστε και πολύ. (Υπάρχει κάποια πιο ευγενής λέξη από το «γκέτο»;) Ας μην κοροϊδευόμαστε, η συνύπαρξη είναι δύσκολη. Οσο κι αν αγαπάμε τις τσιγγάνικες μελωδίες στο βιολί, είναι δύσκολο να αποδεχθούμε έναν τρόπο ζωής που μάλλον προσβάλλει τον δυτικό πολιτισμό. Από την άλλη όμως δεν είναι ανάγκη να έχει σπουδάσει κανείς κοινωνιολογία για να καταλάβει ότι οι Τσιγγάνοι, εκείνοι εκεί του Ελαιώνα, αν είχαν καλοριφέρ δεν θα έκαιγαν τα δέντρα, κι αν είχαν WC, δεν θα πήγαιναν στα χωράφια.

Σημ.: η εικονογράφηση του κειμένου έγινε με ευθύνη της Stavrovelonias

Λώρη Κέζα

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Με την ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας από Σεβ.Μητροπολίτες, οι οποίοι εκπροσωπούν την Αλεξανδρινή Εκκλησία σε διορθοδόξους, διεκκλησιαστικούς και διαχριστιανικούς διαλόγους, διασκέψεις και επιτροπές, συνεχίσθησαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου την 8η Οκτωβρίου ε.ε. Προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο, ως και η άφιξη του Σεβ.Μητροπολίτου Κυρήνης κ.Αθανασίου, Εξάρχου του Πατριαρχικού Θρόνου στην Εκκλησία της Ρωσίας, ο οποίος ενώπιον της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εν τω προσώπω του ανύψωση της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης σε εν ενεργεία Μητρόπολη. Ο Μακαριώτατος εξήρε την καλλίκαρπη εξαρχική διακονία του Σεβασμιωτάτου και του απένειμε την τιμητική διάκριση του Σταυρού του Τάγματος του Οσίου Σάββα μετʼ Αστέρος για την συμπλήρωση δεκαετούς αρχιερατείας. Στην συνέχεια άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Ο Σεβ.Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ.Σέργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Δʼ Προσυνοδική Πανορθόδοξο Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Σαμπεζύ από 6ης έως 12ης Ιουνίου ε.ε. με θέμα την Διασπορά, ωμίλησε για την εξονομασθείσα Διάσκεψη. Ο Σεβ.Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ ανέπτυξε το θέμα: "Η έως σήμερα πορεία του Διαλόγου με τους Αγγλικανούς, προβλήματα, προοπτική, προτάσεις". Επίσης, μαζί με τον Σεβ.Μητροπολίτη Μουάνζας κ.Ιερώνυμο, ενημέρωσε την Ιερά Συνόδο για την δραστηριότητα του Παναφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών. Ο Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ.Δαμασκηνός ωμίλησε με θέμα "Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Προβλήματα, προοπτική, προτάσεις". Επίσης, οι Σεβ.Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος και Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος ενημέρωσαν την Ιεραρχία για την εν γένει πορεία του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Κατόπιν ο Μακαριώτατος, κηρύττων την περάτωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ευχαρίστησε όλους τους Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου για την άοκνη προσπάθεια και το κοπιώδες έργο που επιτελούν στην αφρικανική ήπειρο, επισημαίνων ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσης παραμένει η εν Χριστώ πνευματική κατάρτιση και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των εμπεριστάτων αφρικανών αδελφών, ως και η φροντίδα των απορφανισθέντων παιδιών, η καταπολέμηση των ασθενειών και η παιδεία. Αντιφωνών ο Σεβ.Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Διονύσιος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, επήνεσε την ανύστακτη πατρική μέριμνα του Σεπτού Προκαθημένου για τον κλήρο και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων. Το μεσημέρι ο Εντιμ.κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στην Προξενική κατοικία προς τιμήν του Μακ. Προέδρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, εχοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό, ο οποίος ετελέσθη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ.Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Διονύσιος, αναφερθείς στην προσωπικότητα και την ποιμαντική και ιεραποστολική δράση της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Βʼ, επί τη συμπληρώσει, την 9η Οκτωβρίου ε.ε., πενταετίας από της παμψηφεί εκλογής Του στον παλαίφατο και πρεσβυγενή Πατριαρχικό Θρόνου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Αρχιμ.Παντελεήμων ΑράθυμοςΚωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου

“ΟΙ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ”
σας προσκαλούν
από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 09 και κάθε Κυριακή
στις 2 το μεσημέρι στο μουσικό μεζεδοπωλείο
“ΣΙ ΜΠΕΜΟΛ”
…σε ρεμπέτικα και λαϊκά από τα παλιά…
Περγάμου 9, Αιγάλεω-50 μέτρα από τη στάση του μετρό
τηλ. 210-5902080 www.parapetamenoi.gr

Συμμετέχουν:
Γιώργος Χαρατσής: Μπουζούκι-Τραγούδι
Ρένα Στρούλιου: Τραγούδι
Κώστας Τρυφωνόπουλος: Μπάσο-κιθάρα
Φωτεινή Καράμπαμπα: Μπαγλαμάς
Γιώργος Μακρής: κιθάρα-τραγούδι .-

**


** ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ: ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ, ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ.‏ :
Δύο διαρροές πληροφοριών και .....η εμβάθυνση της κρίσης του Ιράν !!!!! >>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ
Η "ΔΥΣΗ" ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΜΕΝΕΣ "ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ???
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΜΟΥ >>>>> (ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΩ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΜΟΥ)
KARAMANLIS & PENELOPE CROUZ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΦΙΔΝΑΣ!!!!! ΑΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΗ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ!!!!!! >>>>> (ΜΟΝΟ ΕΔΩ Η ΑΛΗΘΕΙΑ)
-- ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

** Γνωστοί Ιστορικοί γράφουν για την Ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων ::
(1) Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Μια σπάνια συλλογή από κείμενα σύγχρονων Ιστορικών που αναφέρονται στην Ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων.
* Bury & Meiggs (1985) “A History of Greece” page 415
“The Macedonian people and their kings were of Greek stock, as their traditions and the scanty remains of their language combine to testify.”
* H. Bengston (1988) “A History of Greece: from the beginnings to the Byzantine era” page 186. Bengston makes the following statement pertaining to the origins of the Macedonians: “They should be included in the group of North-West Greek tribes” On the same page he also states that : the majority of modern historians have correctly argued for the Hellenic origin of the Macedonians.
* N.G.L Hammond (1986) “A History of Greece to 332 B.C.” page 651. “Greece and Macedon were akin in blood and culture.”
* N.G.L Hammond (1992) “The Miracle that was Macedonia” page 206. Hammond states: “As members of the Greek race and speakers of the Greek language, the Macedonians shared in the ability to initiate ideas and create political forms.”
* M. Opperman (1996) “The Oxford Classical Dictionary 3rd ed.- Macedonia,Cults” page 905. In this prestigious source Opperman states: “Nowadays historians generally agree that the Macedonians ethnos form part of the Greek ethnos; hence they also shared in the common religious and cultural features of the Hellenic world“
H συνέχεια του άρθρου εδώ
Μπορείτε να κάνετε download το κείμενο σε μορφή PDF εδώ
Share on Facebook
The Facebook Team προς Εμένα
προβολή λεπτομερειών 2 Οκτ (Πριν από7 ημέρες)

~** Παρασκευή, 9-10-2009 :
· Ακούστε Theodore...
· Πενήντα χρόνια με τον Αστερίξ και την παρέα του
· Ηράκλειο Κρήτης: Σύλληψη σάτυρου στο Λέντα με διεθνές ένταλμα


Ακούστε Theodore...
Posted: 09 Oct 2009 10:54 AM PDT

Απάντηση στο σχόλιο του Theodore, στην είδηση για την "τιμωρία" του παιδόφιλου αστυνομικού: Εδώ το αρχικό post.
Κι εδώ το σχόλιο του επισκέπτη:

"Ε καλα τωρα,κακο ηταν, αλλα μην το παμε και στα ακρα.
Αν ειχε σκοτωσει ανθρωπο, τι παραπανω θα λεγατε;
Εβλεπε μονο, ουτε τραβαγε τις σκηνες, ουτε πουλαγε. Ουτε νομιζω οτι θα εβαζε πιστωτικη καρτα μεσα στον υπολογιστη της υπηρεσιας του. Αρα κατα τη γνωμη μου, εμπαινε μονο σε ελευθερες σελιδες, πραγμα που δε νομιζω οτι συνιστα κακουργημα.
Μπανιστηριτζης, άρρωστος, ...κας ηταν.
Εγω θα ηθελα να ξέρω, ακριβώς τι εβλεπε, για να καταλαβω το μεγεθος της αρρωστειας τους.
Και σε τελευταια αναλυση, για μενα, αυτοί οι ανθρωποι, σαν αρρωστοι που ειναι, δεν καλυτερευουν με το να μπουν σε φυλακη. Σε ειδικα ιδρυματα πρεπει να μπαινουν,ωστε να γινονται καλα, με διαφορες ψυχολογικες θεραπειες, γιατι αν δεν γινει αυτο, και στη φυλακη να μπαινουν, πάλι τα ιδια θα κανουν, άμα αποφυλακιστουν".
Ακούστε Theodore,
εσείς δεν είστε που αναθρέψατε ένα κορίτσι και τώρα παρακολουθείτε την ανατροφή της κόρης της;
Σας ερωτώ λοιπόν, αν στο υλικό που επιθεωρούσε ο παιδόφιλος ήταν το αγαπημένο σας κοριτσάκι ή η κορούλα της; Πως θα σας φαίνονταν;
Γνωρίζετε ότι, για να "βλέπουν" αυτοί οι παιδόφιλοι παιδάκια σαν τα αγαπημένα σας, κάποια παιδάκια κακοποιούνται;
Το γνωρίζετε αυτό;
Το καταλαβαίνετε;
Αναρωτιέστε τι είδους υλικό έβλεπε ο παιδόφιλος αστυνομικός, λοιπόν σας λέω πως, ό,τι και να έβλεπε είναι προϊόν κακοποίησης.
Κάθε παιδάκι που εκτίθεται προς τέρψη μπανιστιρτζίδων όπως λέτε, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Σκεφτείτε το αγαπημένο σας κοριτσάκι να είναι αντικείμενο της μακαλίας του παιδόφιλου.
Αυτοί οι απλοί ηδονοβλεψίες είναι οι πελάτες της μεγαλύτερης παράνομης αγοράς στον κόσμο.
Ακόμη και αυτοί που δεν πληρώνουν σήμερα, αύριο θα πληρώσουν. Είναι βέβαιο αυτό.
Όσον αφορά, την δικαστική απόφαση, έβλεπε ο τύπος τσόντες στο γραφείο του και απαλλάχτηκε επειδή δεν τα έσωζε στον σκληρό δίσκο της δουλειάς του, αλλά σε cd που κουβάλαγε σπίτι του και απαλλάχτηκε;
Με δικά μας λεφτά, χρησιμοποιούσε internet που πληρώνουμε εμείς και pc που του χορηγήσαμε εμείς για να πιάνει αυτούς και αυτός αντί να τους πιάνει έκανε τα ίδια και απαλλάχτηκε και Εσύ τον συγχωρείς;
Ποιος είσαι εσύ που συγχωρείς τον σημερινό παιδόφιλο και τον αυριανό παιδεραστή;
Δεν με ενδιαφέρει να γίνει καλά αγαπητέ Θεόδωρε, μ' ενδιαφέρει να μη είναι Πελάτης παιδικής πορνογραφίας, να μη βλέπει το δικό σου παιδάκι και τα παιδάκια όλων μας, γι αυτό πρέπει να φυλακιστεί και για χίλιους λόγους παραπάνω, επειδή εμείς τον εμπιστευτήκαμε για να μας προστατεύει και αυτός εκμεταλλεύτηκε εμάς και τα παιδάκια μας.



Πενήντα χρόνια με τον Αστερίξ και την παρέα του
Posted: 09 Oct 2009 08:24 AM PDT

Αστερίξ είναι ο τίτλος ενός κόμικς των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα).
Η ονομασία του προέρχεται από το βασικό χαρακτήρα της σειράς: Αστερίξ. Η σειρά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1959 και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977) ο Ουντερζό συνεχίζει ως σήμερα τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους.

Astérix et Cléopâtre

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Ηράκλειο Κρήτης: Σύλληψη σάτυρου στο Λέντα με διεθνές ένταλμα
Posted: 09 Oct 2009 04:11 AM PDT
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 56χρονος σάτυρος, ο οποίος είχε διαπράξει σωρεία ασελγών πράξεων. Ο μεσήλικας από τη Μεγάλη Βρετανία, αναζητείτο από την αστυνομία της χώρας του καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν 11 καταδικαστικές πράξεις για ασέλγεια σε παιδιά και γυναίκες.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, πριν από λίγες ημέρες είχε λάβει ενημέρωση για τον συγκεκριμένο άνδρα και το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην Κρήτη. Έτσι ξεκίνησε ελέγχους, οι οποίοι το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν αποτέλεσμα. Στην περιοχή του Λέντα, αστυνομικοί του ΑΤ Μοιρών, τον εντόπισαν και προχώρησαν στη σύλληψή του, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για έναν άνθρωπο ο οποίος δε σου δίνει την εντύπωση για το ποιόν τους, αλλά και για την αρρωστημένη ψυχική του κατάσταση, με τον ίδιο να θέλει να ξεσπά τις ορμές και τις ορέξεις του σε γυναίκες, αλλά και αθώα παιδιά.Όταν αρχικά είχε εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από τις καταγγελίες που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του, σε ελέγχους που είχαν γίνει στην οικία του, είχε βρεθεί και φωτογραφικό υλικό που απεικόνιζε παιδάκια σε άσεμνες πόζες.Οι κατηγορίεςΣύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου σε βάρος του έχουν απαγγελθεί οι παρακάτω κατηγορίες:-Μια απόπειρα βιασμού σε βάρος μιας γυναίκας.-Επτά πράξεις ενέργειας ασέλγειας σε βάρος άτυχων γυναικών.-Μια πράξη ασέλγειας σε βάρος ανήλικου και δύο πράξεις λήψης φωτογραφιών ανηλίκου με άσεμνο περιεχόμενο.Ο συλληφθείς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα του, όπου αναμένεται να εκτίσει την εξαετή ποινή φυλάκισης στην οποία είχε καταδικαστεί.Διεθνές κύκλωμαΠρόκειται για έναν ακόμη άνθρωπο υπεράνω πάσης υποψίας, ο οποίος κρύβει μέσα του ένα διεστραμμένο τέρας. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί κάποιος, ο οποίος αρέσκεται να ικανοποιείται βλέποντας ή αγγίζοντας μικρά παιδιά και ασελγώντας ή βιάζοντας γυναίκες. Από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει επισημανθεί αν ο εν λόγω άνδρας, μπλέκεται σε κάποιο κύκλωμα πορνογραφίας, αν και το πλέον πιθανό είναι ο 56χρονος να είναι ένας κατά συρροή σάτυρος. Ανδρέας Κριτσωτάκης πηγή: Iraklio web radio .-

** Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Λέρος: Η ελευθερία είναι θεραπευτική
Posted: 10 Oct 2009 11:04 AM PDT
Οι μισοί από τους "ψυχικά ασθενείς" είναι αδιάγνωστοι. Έτσι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί.
Πολλοί είναι πεταμένοι από τους "δικούς τους" ανθρώπους στα ιδρύματα. Ψυχές στα αζήτητα, μπουκωμένες με φάρμακα, άνθρωποι φυτά χωρίς μια αγκαλιά, ένα λόγο τρυφερό και κυρίως χωρίς την αποδοχή μας.
Η Αγάπη είναι το φάρμακο. Η δική μας, η δική σας, της κοινωνίας όλης. Η Αγάπη. Ακολουθεί ένα Ντοκιμαντέρ για το παρελθόν και το παρόν του ψυχιατρείου της Λέρου, μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις πρώην και νυν εργαζομένων, αλλά και ασθενών. Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2004 και προβλήθηκε σε πολλά άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκηνοθεσία: Aντρέας Λουκάκος
Παραγωγή: Νορεντίν Μοκάσαμπι
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μονταζ: Στεφάν Κατάν
.
Προειδοποίηση: περιέχει σκηνές που ίσως σοκάρουν.





Το 1958, ιδρύθηκε στην Λέρο το κρατικό θεραπευτήριο ψυχοπαθών. Αυτή η ομάδα ανθρώπων δεν έτυχε ποτέ καλής μεταχείρισης από το "κοινωνικό κράτος" και η φιλοξενία τους στην Λέρο έμελλε να είναι άλλη μια αποθήκευση.Τα έξοδα για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του χώρου με έμψυχο και μη υλικό, ήταν αμελητέα. Οι ασθενείς στεγάστηκαν σε ήδη υπάρχουσα υποδομή, των Ιταλών πρώην κατακτητών η οποία έχριζε ανακαίνισης. Τμήμα του αρχείου των ασθενών χάθηκε, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν ψυχασθενείς χωρίς ονόματα, ιστορικό και φάκελο. Τους ονόμασαν Άγνωστος 1, Άγνωστος 2, Άγνωστος 3, 4, 5... Το "προσωπικό" δεν ήταν παρά ντόπιοι, χωρίς νοσηλευτικές γνώσεις ή εκπαίδευση, με μόνο "εφόδιο" την προκατάληψη, απέναντι σε 1200 "καταραμένους". Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην χωματερή ψυχών της Λέρου ήταν τόσο πρωτόγονες και ψυχοφθόρες που δεν άργησαν να σημειωθούν οι πρώτοι θανάτοι, από λόγους υγείας ή αυτοκτονώντας.Το θέμα εν τέλει διέρρευσε στον διεθνή τύπο. Τις επόμενες μέρες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες μίλησαν για το "βρώμικο μυστικό" της Ευρώπης που είχε καταχωνιαστεί στην Λέρο. Όπως είναι σύνηθες, η επικαιρότητα στην Ελλάδα ευαισθητοποιεί τους κάθε λογής φιλάνθρωπους, πολιτικούς, διανοούμενους, αριστερούς, δημοσιογράφους και λοιπούς μαϊντανούς άλλων ιδιοτήτων, οι οποίοι έσκισαν τα ρούχα τους από αγανάκτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέμβει χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του ιδρύματος. Εκτός από τα βασικά εφόδια, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα θεραπείας και επανένταξης των ψυχασθενών που βασίστηκε, όχι στον εγκλεισμό, αλλά στην ελευθερία κινήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς άτομα που θεωρούνταν "ανίατοι", επιστρέφουν ο ένας μετά τον άλλον στη ζωή.Η ιστορία της Λέρου ίσως είχε ένα σχεδόν αίσιο τέλος, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τα ψυχιατρεία στην υπόλοιπη επικράτεια. Περίπου το 60% των έγκλειστων δεν είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις, αλλά άποροι, νοητικά υστερημένοι, πρώην αλκοολικοί και πρώην πόρνες, εξορισμένοι απ'τις οικογένειές τους και κρυμμένοι κάτω απ'το χαλί μιας κοινωνίας που δεν θέλει "λεκέδες" στην βιτρίνα της. Οι ψυχασθενείς, εκτός της προκατάληψης είναι δέκτες και της "φροντίδας" του κράτους απέναντι στο οποίο τελούν υπό κράτηση χωρίς κατηγορίες, χωρίς αντίλογο ή ανθρώπινα δικαιώματα. Παγιδευμένοι πρώτα απ'τους δικούς τους δαίμονες και συμπληρωματικά απ'τους φιλεύσπλαχνους, προμηνύουν την μοίρα όσων βρεθούν στον πάτο της τροφικής αλυσίδας του ανθρώπινου πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
«Κολυμπώ κόντρα στο στίγμα»Δημοσίευση: 03-07-2009 13:40Βίντεο-καταδίκη για τα ελληνικά ψυχιατρείαΔημοσίευση: 02-07-2009 20:11«Κόλαση» το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού το καλοκαίριΔημοσίευση: 02-06-2009 21:53Η Θώδη και οι Αθλιοι των ΜΜΕΔημοσίευση: 06-05-2009 03:24«Πυροτέχνημα» η έκτακτη χρηματοδότηση Αβραμόπουλου Δημοσίευση: 04-03-2009 16:21Με τη δίκη εργαζόμενου στο Ψυχιατρείο της Σούδας συνεχίζεται η υπόθεση του «κολαστηρίου»Δημοσίευση: 13-02-2009 18:43Κατάθλιψη: Η πιο διαδεδομένη ασθένεια στον κόσμοΔημοσίευση: 11-02-2009 20:23

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Μήπως το χαμομηλάκι σας έχει «φανταστικό φίλο»; Μην σας ανησυχούν οι «φανταστικοί φίλοι», βελτιώνουν την επικοινωνία
Posted: 09 Oct 2009 11:37 PM PDT
Υπάρχει ένας φίλος του μικρού σας που δεν τον έχετε δει ποτέ, αλλά ακούτε για τα κατορθώματά του.
Είναι π.χ. αυτός που... βγάζει το πιτσιρίκι από τη δύσκολη θέση, όταν έχει κάνει κάποια σκανταλιά («Δεν το έκανα εγώ, ο Χρήστος φταίει»). Είναι ο φανταστικός του φίλος ή, μάλλον, φανταστικός για εσάς, γιατί για το πιτσιρίκι είναι απολύτως «πραγματικός».
Γράφει ο Dr T. Berry Brazelton, M.D., Επίτιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard
Είχα ακούσει γι' αυτούς τους «φίλους» των παιδιών από γονείς μικρών ασθενών μου και πάντα θαύμαζα την εφευρετικότητα που έδειχναν τα πιτσιρίκια όταν «δημιουργούσαν» κάποιον για να τα... βγάζει από τη δύσκολη θέση. Βέβαια, όσο έξυπνο και χαριτωμένο κι αν είναι το κόλπο του παιδιού σας, πάντα το καταλαβαίνετε. Αλλά, ακόμη και όταν λέτε «Φυσικά, δεν το έκανε αυτός. Κι εσύ κι εγώ ξέρουμε ποιος το έκανε!», το πιθανότερο είναι ότι το λέτε χαμογελώντας. Και αυτό το χαμόγελο το βλέπει το παιδί σας, και έτσι θα επαναλάβει την προσπάθεια ξανά και ξανά. Μετά από κάποιες φορές, ίσως χάσετε την υπομονή σας: «Δεν μπορείς να κατηγορείς συνεχώς κάποιον που δεν υπάρχει για τα δικά σου κατορθώματα». Κι όμως, ακόμη και μια τόσο σκληρή απάντηση σαν αυτή, δεν βάζει εύκολα τέλος στην ιστορία του φανταστικού φίλου, αφού οι φανταστικοί φίλοι είναι απολύτως πραγματικοί για τα τετράχρονα ή πεντάχρονα παιδάκια.
Μήπως απλώς... λέει ψέματα;
Πολλοί γονείς που ήρθαν να με συμβουλευτούν γι' αυτούς τους «φίλους», ανησυχούσαν ότι το παιδί τους αρχίζει να λέει ψέματα. Ναι, είναι αλήθεια ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει τη φαντασίωση από το ψέμα. Και τα δύο εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, καθώς το παιδί προσπαθεί να παρουσιάσει τα πράγματα σύμφωνα με το δικό του τρόπο. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να προσπαθήσετε να δείξετε κατανόηση και να καταλάβετε γιατί το παιδί φέρεται έτσι. Το σίγουρο είναι ότι η επινόηση ιστοριών με φανταστικούς φίλους δίνει στα μικρά μια αίσθηση δύναμης* τη δύναμη να αντισταθούν στο αίσθημα ενοχής όταν έχουν κάνει π.χ. μια ζημιά, να ονειρευτούν, ακόμη και να δημιουργήσουν ένα δικό τους κόσμο.
Θυμάμαι μια φορά που με μάλωσαν πολύ άσχημα γιατί είχα κλέψει και είχα κρύψει την αγαπημένη κουβέρτα του μικρότερου αδελφού μου* χώθηκα γρήγορα στον κόσμο της φαντασίας μου, όπου... απαγορευόταν αυστηρά η είσοδος σε μικρότερους αδελφούς.
Εκεί, ο φανταστικός φίλος μου μαγείρευε μόνο για μένα, με έβαζε στο κρεβάτι, και δεν έπρεπε να μοιραστώ με κανένα μικρότερο αδερφάκι τα χάδια του και το παραμυθάκι του. Αυτό το όνειρο με έκανε να νιώθω μεγάλος και δυνατός.
Θα ανησυχείτε πολύ λιγότερο γι' αυτές τις φαντασιώσεις του μικρού σας εάν καταλάβετε ότι, πρώτον, δεν είναι μόνιμες και, δεύτερον, δεν είναι δείγμα για μελλοντικές προβληματικές συμπεριφορές. Αντίθετα, είναι ένα στάδιο της ανάπτυξης στο οποίο τα τετράχρονα παιδάκια χρησιμοποιούν τη φαντασία για να δοκιμάσουν τα όρια της δύναμής τους.
Εννοείται ότι δεν έχουν αναγκαστικά όλα τα παιδάκια φανταστικούς φίλους. Στην πραγματικότητα, τα μικρότερα αδέλφια σπανίως έχουν, γιατί ασχολούνται κυρίως με την πραγματικότητα των μεγαλύτερων αδελφών τους. Αλλά, ακόμη κι αν έχουν φανταστικούς «φίλους», δεν το ομολογούν, γιατί φοβούνται ότι θα τα κοροϊδέψουν τα μεγαλύτερα, τα οποία, έχοντας ξεπεράσει αυτή τη «βλακεία», πειράζουν τα μικρότερα.
Πάντως, όλα τα παιδιά πειραματίζονται με φαντασιώσεις, εξασκώντας στη φαντασία τους όλα τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουν για να αποκτήσουν ανεξαρτησία.
With a little help from my friend...
Γιατί χρειάζονται, όμως, τα μικρά ένα φανταστικό φίλο; Σε τι τα βοηθάει;
Είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί πειραματίζεται με την πραγματικότητα και δοκιμάζει τα όνειρά του: «Μπορώ αλήθεια να είμαι πριγκίπισσα, ή μπορώ μόνο να το φαντάζομαι;». Μετά από αυτό, είναι καλύτερα προετοιμασμένο να δεχτεί τον πραγματικό κόσμο, γιατί, όσο δυσάρεστος κι αν του φαίνεται, ξέρει ότι μπορεί πάντα να ονειρεύεται με το δικό του τρόπο.
Οι «φίλοι» του παιδιού το βοηθούν επίσης να χειρίζεται τα άγχη του. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών είναι πιθανό το μικρό να φοβάται τα σκυλιά, τους θορύβους ή τα φαντάσματα που είναι κρυμμένα στο ντουλάπι. Οι φανταστικοί φίλοι του φοβούνται μαζί του, ή είναι δυνατοί και γενναίοι και του δίνουν κουράγιο.
Ιδιαίτερα, τα δειλά και ευαίσθητα παιδιά χρησιμοποιούν τους φανταστικούς φίλους σαν μια μορφή προστασίας. Παράδειγμα, ο Γιαννάκης. Όταν ήταν πέντε ετών, καθόταν πάντα μόνος του μερικά λεπτά πριν αρχίσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού. Όταν τον ρώτησε η δασκάλα του γιατί το κάνει αυτό, της απάντησε: «Πρέπει να ρωτήσω πρώτα τη γνώμη του Μπίτσι». Αφού βεβαιώθηκε ότι η δασκάλα τον έπαιρνε στα σοβαρά, πρόσθεσε: «Ο Μπίτσι ξέρει πάντα τι είναι καλό για μένα».
Μέχρι πότε θα είναι... φίλοι;
Παρότι η πιο συνηθισμένη περίοδος του φανταστικού φίλου είναι η ηλικία των 4-5 ετών, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν εγκαταλείπουμε τις φαντασιώσεις μας. Έχω δει παιδιά σχολικής και προεφηβικής ηλικίας να εξακολουθούν να έχουν φανταστικούς φίλους, κρύβοντας συνήθως την ανάγκη τους για έναν πραγματικό συνομήλικο φίλο. Αυτό ισχύει ιδίως για τα μοναχικά παιδιά. Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πρόσφατα, κάθισα δίπλα σε ένα αγοράκι οκτώ ετών, σε ένα παγκάκι της παιδικής χαράς. Μου είχε ήδη πει η δασκάλα του ότι ήταν πολύ μοναχικό και δεν συμμετείχε στα ομαδικά παιχνίδια. Φαινόταν να ονειροπολεί, και μετά από λίγο τού είπα: «Συγγνώμη, εάν ενοχλώ, αλλά σε είδα εδώ μόνο σου και κάθισα. Ελπίζω να μη σε πειράζει». Το πρόσωπό του ζωντάνεψε και είπε αμέσως: «Μα δεν είμαι μόνος μου. Απλώς κάθομαι εδώ». Του είπα ότι κι εγώ στην ηλικία του καθόμουν και κοίταζα τα άλλα παιδιά. «Δεν ήμουν και πολύ αθλητικός τύπος, και πολύ συχνά δεν με έπαιζαν». Έμεινε για λίγο σιωπηλός και μετά μού είπε: «Δεν τους χρειάζομαι. Έχω το φίλο μου, που μοιάζουμε πολύ». Για μια στιγμή νόμισα ότι εννοούσε κάποιο άλλο παιδάκι, αλλά συνειδητοποίησα ότι μιλούσε για ένα φανταστικό φίλο, που τον ανακούφιζε και ήταν πάντα δίπλα του. Ο μικρός είχε βρει έναν εξαιρετικό τρόπο για να αντιμετωπίζει τη μοναξιά του.
Ακόμη και έφηβοι χρησιμοποιούν καμιά φορά τη φαντασία για να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο Γιαννάκης, που στα πέντε του χρειαζόταν να του λέει ο Μπίτσι τι πρέπει να κάνει, στην εφηβεία του ξανανέφερε το φανταστικό του φίλο. Μια μέρα, όταν ήταν 14 χρονών, γύριζαν στο σπίτι με το αυτοκίνητο της μαμάς του μαζί με κάποιους φίλους του, μετά από έναν αγώνα χόκεϊ. Η μητέρα του, λοιπόν, τους άκουσε να ψιθυρίζουν στο πίσω κάθισμα για τα τσιγάρα που θα κάπνιζαν στο σπίτι. «Θα έρθεις, Γιαννάκη;» ρώτησε ένα από τα παιδιά. Για μια στιγμή ο Γιαννάκης τούς κοίταξε αφηρημένος και μετά είπε: «Όχι, ευχαριστώ». Αργότερα, είπε περήφανος στη μητέρα του ότι «Ο Μπίτσι είπε όχι».
Άλλωστε, όλοι μας έχουμε φαντασιώσεις. Όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε ή πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση; Ένας φίλος δικής μας «κατασκευής» μένει πάντα δίπλα μας, στα καλά και στα κακά της ζωής μας. Δεν είναι υπέροχο, όταν νιώθουμε ότι ο κόσμος μας αδικεί, να ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα κάποιος που μας εκτιμά και μας νοιάζεται;
... αποκλειστικά δικός τους!
Όταν η μεγαλύτερη κόρη μου ήταν τεσσάρων ετών και τη μάλωσα για κάτι που είχε κάνει, με κοίταξε για λίγο συνοφρυωμένη και προβληματισμένη. Ξαφνικά, το προσωπάκι της φωτίστηκε: «Δεν το έκανα εγώ, το έκανε ο Πέτρος», μου ανακοίνωσε, λες και αυτό θα τη γλίτωνε από τις συνέπειες της αταξίας της. Την πρώτη φορά που έγινε αυτό στενοχωρήθηκα με αυτή την απαράδεκτη δικαιολογία που σκέφτηκε. Μετά, άρχισα να γελάω. Η μικρή προσπαθούσε να αποφύγει το μάλωμα, ρίχνοντας την ευθύνη σ' ένα φανταστικό φίλο. Μόλις η κόρη μου είδε ότι δέχτηκα τον «άτακτο» φίλο της, τον Πέτρο, με άφησε να μπω στον προσωπικό της κόσμο. Άλλη μία «φίλη», η Γκούσου, μοιραζόταν τα καλά στη ζωή της. Όταν διασκέδαζε, ήταν μαζί της η Γκούσου. Όταν ονειρευόταν κάτι υπέροχο, έβλεπε και η Γκούσου το ίδιο όνειρο* εάν της διάβαζα για μια πριγκίπισσα, μου έλεγε: «Ξέρεις κάτι; Και η Γκούσου είναι πριγκίπισσα».
Αισθάνθηκα πολύ έντονη την επιθυμία να ζήσω μαζί με την κόρη μου σε αυτό τον υπέροχο φανταστικό κόσμο της, αλλά γρήγορα με έβαλε στη θέση μου: «Είναι δικοί μου φίλοι αυτοί, δεν σε θέλουν εσένα». Μετά την αδιάκριτη επέμβασή μου, τους ανέφερε πολύ πιο αραιά και κατάλαβα ότι αυτός ο φαντασιακός κόσμος τής ανήκε αποκλειστικά. Οι ερωτήσεις μου ήταν ενοχλητικές και κατέστρεφαν τη φαντασία της.
Στηρίξτε τη φαντασία του
Πολλοί γονείς με ρωτούν αν κάνουν καλό στην ανάπτυξη του παιδιού τα φανταστικά παιχνίδια. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτού του τύπου τα παιχνίδια παίζουν θετικό ρόλο στην παιδική ηλικία και ότι εμείς οι μεγάλοι πρέπει να τα δεχόμαστε και να τα εκτιμάμε χωρίς να επεμβαίνουμε. Στην πραγματικότητα, συμβουλεύω πάντα τους γονείς να καλλιεργούν τη φαντασία των παιδιών τους, κυρίως διαβάζοντάς τους παραμύθια, φτιάχνοντας μαζί τους ιστορίες ή συζητώντας τα όνειρά τους. Αντίθετα, οι ταινίες και τα παιδικά προγράμματα βάζουν σε καλούπια τη φαντασία του παιδιού. Οι έτοιμες εικόνες κλέβουν από τα παιδιά την ικανότητά τους να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες.
Τι σημασία έχει εάν ένα τετράχρονο κοριτσάκι επινοήσει μια φανταστική φίλη πριγκίπισσα, η οποία όμως ταυτίζεται με την πραγματική εικόνα της Σταχτοπούτας, που είδε στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση; Ενώ, από την άλλη, τα φανταστικά πρόσωπα για τα οποία διαβάζει, δεν «καταστρέφουν» τη δική του φαντασία.
πηγή μας

Μην σας ανησυχούν οι φανταστικοί φίλοι
Όταν τα παιδιά «αποκτούν» και μιλούν για έναν φανταστικό φίλο που έχουν, οι γονείς συνήθως θορυβούνται και ανησυχούν. Όπως, όμως, εξηγεί η δρ Τζέιν Κόλινς, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Great Οrmond Street, στο Λονδίνο, οι φανταστικοί φίλοι είναι πολύ συνηθισμένοι στα μικρά παιδιά, ιδίως σε όσα έχουν ισχυρή φαντασία και είναι δημιουργικά.
Υπολογίζεται ότι έως το 33% των παιδιών ηλικίας 2-3 ετών «αποκτούν» έναν φανταστικό φίλο- για λίγο καιρό τουλάχιστον - ο οποίος συνήθως «εμφανίζεται» μόνον όταν το παιδί είναι μόνο.
Εάν ένα παιδί περνά πολλές ώρες με αυτό τον φανταστικό φίλο, ίσως χρειάζεται λίγη έξτρα βοήθεια για να δημιουργήσει φιλίες με αληθινά παιδιά. Εντούτοις, εάν έχει φίλους και δείχνει κατά τα άλλα ευτυχισμένο, ο φανταστικός φίλος είναι απίθανο να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αν μη τι άλλο, μεγαλώνοντας τα παιδιά μαθαίνουν από ένστικτο να ξεχωρίζουν το φανταστικό από το πραγματικό.
Ας σημειωθεί ότι φανταστικούς φίλους μπορεί να έχουν τα παιδιά μέχρι και τα 8 τους χρόνια, αν και σπάνια.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι «φανταστικοί» φίλοι βελτιώνουν την επικοινωνία«Αΰλοι» φίλοι, που ζουν μόνο στην φαντασία των παιδιών, αλλάευθύνονται συνήθως για τις σκανδαλιές τους, βοηθούν τα παιδιά ναβελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, όπως υποστηρίζει έρευναπου διενήργησαν από κοινού ψυχολόγοι του πανεπιστημίου La Trobe τηςΑυστραλίας και του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δημιουργούσαν τέτοιες φανταστικές σχέσεις, είναι πιο δημιουργικά και κοινωνικά από τα υπόλοιπα, ενώ είναι και πιο επικοινωνιακά.
Η έρευνα κατέρριψε και τον μύθο που ήθελε τα άτομα αυτά να μην είναι σε θέση να διαχωρίσουν το αληθινό από το φανταστικό, αφού σχεδόν όλα διέκοπταν τις αφηγήσεις τους προκειμένου να «ξεκαθαρίσουν» ότι δεν πρόκειται για αληθινά πρόσωπα αλλά για αποκυήματα της φαντασίας τους.
πηγή
ΠΗΓΗ της πηγής: news-medical.net

**
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛ.ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΚΑΙ ΡΟΥΑΝΤΑΣ κ.ΣΑΒΒΑ

Την Κυριακή, 11η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββα.
Ο Θεοφιλέστατος τυγχάνει ο πρώτος Επίσκοπος της νεοϊδρυθείσης αυτής Επισκοπής, στην πνευματική δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν δύο χώρες εκ των πλέον εμπεριστάτων της αφρικανικής ηπείρου και του πλανήτη, όπως επεσήμανε στην προσφώνησή Του ο Μακαριώτατος, λέγοντας ότι "το γεγονός αυτό οδηγεί τα βήματα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον γηγενή πληθυσμό και να προσφέρει το φιλάνθρωπο έργο της με τη ίδρυση της νέας αυτής Επισκοπής". Ακόμη εξήρε την έως σήμερα διακονία του νέου αρχιερέως στο παλαίφατο Πατριαρχείο από διάφορες επιτελικές εκκλησιαστικές θέσεις.
Αντιφωνών ο Θεοφιλ.κ.Σάββας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεγάλη τιμή προς τον Μακ.Πατριάρχη, ευχαρίστησε κληρικούς και λαϊκούς που ήλθαν συναρωγοί στην ιερατική του διακονία και υποσχέθηκε να εκδαπανήσει τον εαυτό του στον "ιεραποστολικό πνευματικό αγρό της πολύπαθης αυτής αφρικανικής περιοχής".
Στην χειροτονία του Θεοφιλ.Επισκόπου Μπουρούντι συμμετείχαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Ρόδου κ.Κύριλλος, Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος και Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος, ως και οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ.Σπυρίδων και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος. Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ.Μητροπολίτης Χαρτούμ κ.Εμμανουήλ.
Παρέστησαν επίσης ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Ιωάννης Διακοφωτάκης, ο Μ.Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου κ.Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιάλων Καθηγητής κ.Θεόδωρος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων, ως και ομάδα προσκυνητών από την γενέτειρα του νέου Επισκόπου νήσο Χάλκη, υπό την Δήμαρχο κ. Ελένη Παναγή. Αρχιμ.Π.Αράθυμος - Ν.Κάτσικας


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΟΔΟΥ κ.ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 10η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ.Κύριλλο, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συμμετάσχη στην χειροτονία του Θεοφιλ.Εψηφισμένου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββα, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου έως της εκλογής του, αποσπασθέντος από ετών στο παλαίφατο Πατριαρχείο.
Προσφωνών τον Σεβασμιώτατο ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην πολυετή γνωριμία τους, στην κοινή εκ Κρήτης καταγωγής, ως και τους αδελφικούς πνευματικούς δεσμούς που τους συνδέουν από την Ιερά Μονή Αγκαράθου Κρήτης, της οποίας αμφότεροι τυγχάνουν αδελφοί. Επίσης εξήρε το υμνογραφικό τάλαντο του Σεβ.Ρόδου, τον οποίο ευχαρίστησε για την σύνταξη των τριών ιερών ασματικών Ακολουθιών των αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά, Ιωακείμ του Πάνυ και Γερασίμου Παλλαδά.
Κατακλείων εξέφρασε την αγάπη, την τιμή και την στήριξή Του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και περιεκόσμησε τον Σεβασμιώτατο με την τιμητική διάκριση του Σταυρού μετʼ Αστέρος του Αγίου Μάρκου, ενώ αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα
Αντιφωνών ο Σεβ.κ.Κύριλλος ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή, ανεφέρθη με συγκίνηση στην μακρά γνωριμία τους και επήνεσε το πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό Του έργο στην αφρικανική ήπειρο.
Ακολούθως η ΑΘΜ ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και παρέθεσε γεύμα προς τιμή του.
Αρχιμ.Π.Αράθυμος
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Ανακοινώνεται η νέα ηλεκτρονική διεύθυνση της Ιστοσελίδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής:
www.patriarchateofalexandria.com
Επίσης, οι νέες διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είναι οι ακόλουθες:
info@patriarchateofalexandria.com
patriarxeio.alexandreias@gmail.com
Πληροφορία:
Στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητος της Ιστοσελίδος του Πατριαρχείου
έτους 2008


Αριθμός επισκεπτών: 71592
Αριθμός επισκέψεων: 83929
Στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητος της Ιστοσελίδος του Πατριαρχείου
έτους 2009
(1 Ιανουαρίου ʼ09 ? 4 Οκτωβρίου ʼ09)
Αριθμός επισκεπτών: 67180
Αριθμός επισκέψεων: 82217 , Αλεξάνδρεια 12.10.09 ,
Ο Διευθυντής του Γραφείου Ιστοσελίδος
Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος


**
· Δραματική η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα
· Δραματική η έλλειψη δομών ψυχικής υγείας για παιδιά
· Αναγκαία η ενυδάτωση για τα παιδιά
Δραματική η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα
Posted: 11 Oct 2009 11:22 AM PDT
Λίγα λόγια για τις μανούλες
Τα παιδιά σαν τις μέλισσες πέφτουν στις καντίνες των σχολείων, που τους πουλάνε σκουπίδια.
Τυρόπιτες τίγκα στα ταγκισμένα βούτυρα, σοκολατοειδή, πατατάκια και ό,τι άλλο "απαγορεύεται" πουλιέται στα παιδιά μας.
Λίγα λεπτά μόνο αρκούν για να ετοιμάζουμε ένα σάντουιτς να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο και να βάλουμε στη σάκα τους ένα μηλαράκι.
Από τα χέρια της μαμάς, χορταίνουν τα χαμομηλάκια μας χωρίς να παχαίνουν.
Η μάνα, επειδή αγαπάει, ξέρει.
Τα καλύτερα υλικά θα βάλει και τα πιο υγιεινά.

1. Παιδική παχυσαρκία
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc, info@dietforall.gr
Με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης των παιδιών. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση, ενώ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαθεσιμότητα φαγητού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά που έχουν γονείς με αυξημένο σωματικό βάρος, κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Το δυσάρεστο είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάποια έγκυρη διατροφική πληροφόρηση/εκπαίδευση. Μάλιστα, συχνά δέχονται αντικρουόμενα ή μεμονωμένα μηνύματα από διάφορες πηγές, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανασφαλείς ή να ακολουθούν οδηγίες αμφίβολης προέλευσης.Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ποσότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές οικογένειες τα παιδιά καταναλώνουν μερίδες ενηλίκων από την ηλικία των 5-6 ετών.Ενα ακόμη εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους από τους γονείς. Για παράδειγμα, πολλές φορές οι συνήθειες αυτές παρουσιάζονται σαν υπόθεση του υπέρβαρου παιδιού, οι οποίες δεν αφορούν την υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό συμβαίνει συχνά σε νοικοκυριά όπου υπάρχει και παιδί με υγιές βάρος. Ωστόσο, η υποστήριξη από την οικογένεια είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.Τέλος, με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής, ο οικογενειακός προγραμματισμός δυσκολεύει. Για παράδειγμα, καταναλώνεται συχνότερα φαγητό απέξω, τα παιδιά διαθέτουν πιο συχνά χρήματα για την αγορά τροφίμων (π.χ. από την καντίνα του σχολείου) και μένουν πολλές ώρες μόνα στο σπίτι (οπότε δεν υπάρχει έλεγχος της ποσότητας και του είδους τροφίμων που καταναλώνουν). Τέλος, το πρωινό συχνά παραλείπεται και τα γεύματα είναι πιο ακατάστατα.*Στα εξωτερικά ιατρεία της Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» λειτουργεί δωρεάν κάθε Τρίτη 9.00π.μ.-14.00μ.μ. Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας. Το Ιατρείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Χρούσου και της παιδιάτρου κυρίας Περβανίδου. Στο ιατρείο υπάρχει ομάδα παιδιάτρων, παιδοαναπτυξιολόγου, παιδοενδοκρινολόγου, παιδοδιαιτολόγων και παιδοψυχολόγου. Οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο 1535 και 2107467009-10 ή να περάσουν από το ιατρείο τις ώρες λειτουργίας.
2. Γιατί τα παιδιά τρώνε όπως τρώνε;
Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, κλινική ψυχολόγος
Η απαγόρευση του fast food ή της «κακής» τροφής μπορεί να οδηγήσει στην αντίδραση: το παιδί επιθυμεί να φάει το απαγορευμένο. Ομως, και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λίπους στην καθημερινή διατροφή του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα παχυσαρκίας από τη μία και να γίνει «τροφή» για τους ιούς από την άλλη.
Τι κάνει τα παιδιά να τρώνε όπως τρώνε; Ο έλεγχος της διατροφικής συμπεριφοράς βρίσκεται στα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου μας.Ειδικά το στεφανοειδές σύστημα, το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που βρίσκεται μέσα και γύρω από τον μεσεγκέφαλο κατέχοντας ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συγκινήσεων και των κινήτρων, διαθέτει περίπου 6.000 διαφορετικά σημεία που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά. Φαγητό σημαίνει και ερεθισμός του κέντρου ηδονής του υποθαλάμου αφού ελέγχεται από το στεφανοειδές σύστημα. Κατά συνέπεια, εντάσεις και αμυντικοί μηχανισμοί ειδικά στη σφαίρα της σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να εκφραστούν με ποιοτικές ή ποσοτικές αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού.Οι διαφορές στην κατανάλωση τροφής, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα, ξεκινούν μετά το τέλος της βρεφικής ηλικίας. Αυτές οι διαφορές, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, κυρίως όσων αφορά την κατανομή του ελέγχου μεταξύ γονιού και παιδιού πάνω στο τι και πότε θα φάει το παιδί. Τρώνε ό,τι βλέπουνΟμως, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών φαίνεται πως ακολουθούν κι αυτές τους κανόνες της μίμησης: τα παιδιά τρώνε ό,τι βλέπουν τους γονείς να τρώνε. Τα παιδιά των γονιών που κάνουν συνέχεια δίαιτα ή που δεν ακολουθούν σταθερές ώρες στο φαγητό και «τσιμπολογάνε» ακανόνιστα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν και εκείνα αυτές τις συνήθειες. Πώς μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να διατρέφεται σωστά; Για να αυξήσουμε την πιθανότητα της απόκτησης σωστών συνηθειών διατροφής καλό είναι να δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν από τα υγιεινά φαγητά εκείνα που τους αρέσουν περισσότερο. Μπορούμε να δώσουμε ακόμα και το δικαίωμα επιλογής στην ποσότητα του φαγητού ανά γεύμα, φροντίζοντας το παιδί να τρώει μέσα σε επιτρεπτά χρονικά όρια χωρίς πίεση.Το παιχνίδι της «διατροφικής πυραμίδας» αρέσει στα περισσότερα παιδιά: αφού έχουμε πρώτα ενημερώσει το παιδί για τις απαραίτητες για τον οργανισμό του τροφές ημερησίως, το αφήνουμε π.χ. να επιλέξει αν θα φάει γλυκό, εάν είναι σίγουρο πως έχει καταναλώσει το 5-10% της ημερήσιας διατροφής του σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Αυτή η μέθοδος φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε παιδιά που κινδυνεύουν από παχυσαρκία, αλλά δεν υπαινίσσεται με κανέναν τρόπο ότι πρέπει να απαγορεύσουμε στα παιδιά το γλυκό - επιδόρπιο ή ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σαν δόλωμα. Αν πούμε σε ένα παιδί ότι δεν θα φάει παγωτό αν πρώτα δεν τελειώσει τη σαλάτα του, δίνουμε το μήνυμα ότι το παγωτό είναι «καλύτερο» ή έχει περισσότερη αξία από τη σαλάτα. Η προτροπή του γονιού πρέπει να αφορά την ίδια την υγιεινή τροφή. Από τη στιγμή που ένα παιδί έχει φάει ένα σωστό και ισορροπημένο γεύμα θα ζητήσει πολύ λιγότερες ποσότητες γλυκού, αρκεί βέβαια το γεύμα να είναι εύγευστο. Τα παιδιά έχουν μια βιολογική προτίμηση για «γλυκό» και «αλμυρό» και απορρίπτουν εύκολα καινούργια φαγητά. Η αποδοχή φαγητών χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη, αλλά και υγιεινών τροφών, όπως τα λαχανικά, γίνεται σταδιακά και με τη συνεχή προσφορά καινούργιων γευμάτων μέσα σε θετικό και χωρίς πίεση περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι συνειρμοί που θα διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης.
3. Παιδική παχυσαρκία και ορθοπεδικά προβλήματα
Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ορθοπεδικός-χειρουργός, διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος ΙΑΣΩ ΤΖΕΝΕΡΑΛ
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας, λόγω της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής, και αποτελεί σοβαρό παράγοντα εμφάνισης παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Το παιδί με παραπανίσια κιλά δεν μπορεί να αθληθεί σωστά και όταν αθλείται μπορεί να υποστεί μέτριες ή και σοβαρές κακώσεις, από τις πιο απλές, όπως ένα διάστρεμμα της ποδοκνημικής, μέχρι πιο βαριές, όπως συνδεσμικές κακώσεις γόνατος και κακώσεις σπονδυλικής στήλης. Επίσης, η οξυγόνωση των μυών διαταράσσεται με αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται εύκολα και οι μύες να πονάνε (μυϊκός κάματος). Οι φορτιζόμενες αρθρώσεις (γόνατα, ισχία) δέχονται μεγάλα φορτία κυρίως κατά το τρέξιμο και την άνοδο-κάθοδο σκαλιών, με αποτέλεσμα ο χόνδρος να κινδυνεύει με εμφάνιση οστεοχονδρίτιδας αλλά και εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας κατά την ενήλικο ζωή. Οσον αφορά τη σπονδυλική στήλη, αν και περιορίζεται η κινητικότητα αυτής λόγω της παχυσαρκίας, είναι πιο συχνή η εμφάνιση δισκικής νόσου (δισκοπάθεια). Γενικότερα, λόγω της έλλειψης άσκησης, που είναι φυσικό αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, η ωρίμαση του σκελετού και η αύξηση της οστικής μάζας υπολείπεται σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα.
Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής που έχει σαν θεμέλιους λίθους τη σωστή διατροφή (μεσογειακή δίαιτα), την άσκηση και την αποφυγή βλαπτικών παραγόντων, όπως τσιγάρο και αλκοόλ, είναι πολύ δύσκολη στα παιδιά με παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία ή και κατά την ενηλικίωσή τους.
4. Τα ταχυφαγεία αυξάνουν τα... εγκεφαλικά
Οσο περισσότερα γεύματα τρώμε σε ταχυφαγεία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο, λέει νέα επιστημονική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Εμφράγματος. «Οι άνθρωποι που μένουν σε πόλεις με πολλά ταχυφαγεία έχουν αυξημένες κατά 13% πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Lewis Morgenstern του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Ακόμα και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέτοιου επεισοδίου που μπορεί να αποβεί μοιραίο». Η έλλειψη περισσότερο υγιεινών διατροφολογικά επιλογών οδηγεί τους ανθρώπους στα ταχυφαγεία, κατά τον Morgenstern. Ο ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 1.247 ατόμων που είχαν υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο που προκαλείται από την αδυναμία αιμάτωσης του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα των φραγμένων αρτηριών. Και συμπληρώνει: «Πρέπει να δημιουργήσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της κακής διατροφής».
5. Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σήμερα
Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, χειρουργός παχυσαρκίας, πρόεδρος Doctors' Hospital
Η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Ενα φαινόμενο με αίτια τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα παιδί.
Από τη μία οι παχύσαρκοι γονείς, που συχνά αποτελούν ατυχές παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους, αλλά και η νοοτροπία της σύγχρονης γυναίκας που έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό σπιτικό φαγητό και στρέφεται στην πρόχειρη και υπερλιπιδαιμιακή διατροφή.
Από την άλλη, το γεμάτο άγχος και ανταγωνισμό εκπαιδευτικό περιβάλλον αλλά και η έλλειψη κάθε διατροφικής διαπαιδαγώγησης και άσκησης.Οι παραπάνω παράγοντες συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων νέων και επιτείνουν ένα πρόβλημα με ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Εξαιτίας της παχυσαρκίας, αναπτύσσονται διαταραχές στην ανάπτυξη και την ωρίμανσή τους προκαλώντας, ιδιαίτερα στα κορίτσια, και ελάττωση του σωματικού ύψους τους, ενώ η θέα ενός παχύσαρκου παιδιού επιφέρει πολλές φορές επικριτικά και καυστικά σχόλια από τους συνομηλίκους του. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να απομονώνονται και να αποκτούν τραυματικά συμπλέγματα και νοοτροπίες, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην περαιτέρω διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική όμως πρόληψη της παχυσαρκίας επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση της οικογένειας, της οποίας ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στη διαπαιδαγώγηση των ίδιων των παιδιών και των εφήβων είναι ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος.Το σπιτικό φαγητό, η προτροπή για αποφυγή του πρόχειρου φαγητού στα κυλικεία και σε καταστήματα γρήγορης εστίασης καθώς και η καθημερινή άσκηση και γυμναστική, σε συνδυασμό και με τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που δεν φορτώνει με άγχος το παιδί, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παχυσαρκία είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται προτού ένας έφηβος ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, δηλαδή σε ηλικίες κάτω από 16 ετών, γιατί μετά επιβάλλεται η ιατρική αντιμετώπισή της, ακόμη και μέσω χειρουργικής επέμβασης. Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα και επιβάλλει την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στο τρίπτυχο: διαπαιδαγώγηση -πρόληψη- αντιμετώπιση. Οφείλουμε να δηλώσουμε όλοι «παρών» και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Οι γονείς, η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί. Με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της πραγματικότητας να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας, να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών μας και να προστατέψουμε το μέλλον τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009

Δραματική η έλλειψη δομών ψυχικής υγείας για παιδιά
Posted: 11 Oct 2009 10:04 AM PDT
Τη δραματική έλλειψη υπηρεσιών και δομών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους στη χώρα μας καταγγέλλει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Η ψυχιατρική μεταρρρύθμιση, που εφαρμόστηκε στη χώρα μας, είχε θέσει ως προτεραιότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την αποασυλοποίηση των χρόνιων ενηλίκων ασθενών και την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Έτσι, δημιουργήθηκαν ελάχιστες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους.
Μετά από τρεις δεκαετίες ευκαιριών για την οργάνωση ενός βασικού δικτύου υπηρεσιών, το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 60 παιδοψυχιατρικές δομές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν συνθέτουν σε καμία περίπτωση ένα επαρκές δίκτυο.
Αποτιμούμε ως ανεπαρκέστατη την κάλυψη των αναγκών αυτών από υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους. Κατά τη διάρκεια της β' φάσης του προγράμματος 'Ψυχαργώ' και της αναθεώρησής του, είχε προγραμματιστεί η ίδρυση αρκετών μονάδων. Παρόλα αυτά οι περισσότερες από αυτές τις δομές δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα".
πηγή

Αναγκαία η ενυδάτωση για τα παιδιά
Posted: 11 Oct 2009 08:36 AM PDT
Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, η επαρκής ενυδάτωση των παιδιών είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας τους, αλλά είναι δύσκολο να βεβαιώνεται ένας γονιός ότι το παιδί του πίνει αρκετά υγρά όταν αυτό πηγαίνει στο σχολείο.
Όπως αναφέρει η δρ Τζέιν Κόλινς, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Great Οrmond Street, στο Λονδίνο, ο γενικός κανόνας είναι ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρειάζονται έξι έως οκτώ ποτήρια υγρά την ημέρα. Ωστόσο, το μέγεθος των ποτηριών εξαρτάται από το μέγεθος των παιδιών: για τα νήπια, ένα ποτήρι ισούται με ένα μικρό κυπελλάκι, για ένα 4χρονο παιδί με 150 ml υγρού και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους με 200-250 ml υγρού.
Τα υγρά πρέπει να καταναλώνονται «σκόρπια» μέσα στην ημέρα (λ.χ. ένα ποτήρι γάλα το πρωί, ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι χυμός στο σχολείο και από ένα ποτήρι νερό με καθένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας).
πηγή

**
Hi Stamatios,
Elias Lafazanos added you as a friend on Facebook. We need to confirm that you know Elias in order for you to be friends on Facebook.



Elias Lafazanos


Thanks,The Facebook Team
To confirm Elias as a friend:
Add Friend
To confirm this friend request, follow the link below:
http://www.facebook.com/n/?reqs.php&mid=13c8987G3dd6e022G975ff2G2

**
noreply@sync.gr
Εστάλη:
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 12:40:40 μμ
Προς:
stamoskal@windowslive.com
Γειά σου stamos1- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ο takisrs σου έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον πίνακα σου- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Καλησπέρα σου!Θα ήθελα να σε προσκαλέσω στο νεό ελληνικό ραδιοφωνικό πόρταλ με περισσότερους από 500 ραδιοφωνικούς σταθμούς.Επίσης συντροφιά με τον αγαπημένο σου σταθμό μπορείς να συνομιλήσεις με τα υπόλοιπα μέλη του RS Radio, να παίξεις ένα από τα διαθέσιμα παιχνίδια ή να ενημερωθείς με τα τελυταία νέα από διάφορους τομείς της ενημέρωσης.http://www.rs-radio.grΣε περιμένουμε στην παρέα μας.Σε ευχαριστώ, Πάνος.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Για να απαντήσεις στο μήνυμα του ακολούθα τον σύνδεσμο: http://www.sync.gr/takisrs/

**
Από:
noreply@sync.gr
Εστάλη:
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 12:52:01 μμ
Προς:
stamoskal@windowslive.com
Γειά σου stamos1- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ο takisrs σου έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον πίνακα σου- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Το RS Radio σας δίνει πλέον την δυνατότητα να συμπεριλάβεται τους καλύτερους σταθμούς στο site σας με τα νέα widget που δημιουργήσαμε για εσάς!Για περισσότερα επισκεφτείτε την σελίδα μας .... http://www.rs-radio.gr ή το blog μας http://rs-radio.blogspot.com όπου μπορείται να δείτε και live preview των widgets.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Για να απαντήσεις στο μήνυμα του ακολούθα τον σύνδεσμο: http://www.sync.gr/takisrs/

·

** ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

· Έφαγε χάμπουργκερ και έμεινε παράλυτη
· Σάντουιτς για να παίρνουν μαζί τους τα χαμομηλάκια στο σχολείο

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Posted: 12 Oct 2009 12:40 PM PDT
Ημερίδα, 5 Φεβρουαρίου 2009
«Τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της Ψυχικής Υγείας»Κείμενο ΕισήγησηςΓιώργου Μόσχου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συμμετοχή σας στην σημερινήημερίδα, που έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τις διαπιστώσεις μας και τουςπροβληματισμούς μας για την κατάσταση και τις προοπτικές των δομών της χώραςμας ως προς περίθαλψη και ιδίως την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των παιδιών μεπροβλήματα ψυχικής υγείας.Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος τουΠαιδιού, από το 2003 που του ανετέθη με ειδική νομοθετική ρύθμιση, έχει ασχοληθείπολλαπλά με τα θέματα των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν διάφοραπροβλήματα ψυχικής υγείας. Μέσα από την εξέταση αναφορών πολιτών, αλλά καιαιτημάτων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με την παιδικήπροστασία, μέσα από επισκέψεις σε ιδρύματα, νοσοκομεία και δομές φιλοξενίας καιψυχο-κοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων. Ακόμη, μέσα απόσυναντήσεις και συζητήσεις με επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας καιεκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται για την ψυχική υγεία των παιδιώνκαι των εφήβων. Στην σημερινή ημερίδα προσκαλέσαμε ως ομιλητές εκπροσώπουςδημοσίων και ιδιωτικών φορέων τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμεκαι οι οποίοι μας έχουν θέσει με ιδιαίτερη έμφαση τους προβληματισμούς τουςσχετικά με την κοινωνική πολιτική που αναπτύσσεται στην χώρα μας για τηνπερίθαλψη και ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών με προβλήματα ψυχικήςυγείας. Προσκαλέσαμε επίσης το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,αλλά και εκπροσώπους άλλων υπουργείων, βουλευτές, επαγγελματίες δημοσίωνφορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.ευελπιστώντας η εκδήλωσή μας να αποτελέσει αφορμή για διάλογο και για τηνδιατύπωση προτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση των παρατηρούμενωναδυναμιών και ελλείψεων.
Θα ήθελα εξ αρχής να τονίσω ότι προσεγγίζουμε το θέμα της περίθαλψης καιψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας κυρίωςαπό την οπτική των δικαιωμάτων των παιδιών, και όχι των επαγγελματιών ή τωνυπευθύνων των δομών. Για το λόγο αυτό, τόσο η δική μου εισήγηση όσο και τωνυπολοίπων ομιλητών, ελπίζω, κύριο στόχο έχει να εντοπίσουμε αν τα παιδιά πουζουν στην χώρα μας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουντην μεταχείριση που η οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει. Ναμιλήσουμε για τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά πουχρειάζεται να γίνουν ώστε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντί τους.Ίσως να ακουστεί περιττό, αλλά το θεωρώ απαραίτητο, πριν μιλήσουμε γιατην κατάσταση των δομών και των υπηρεσιών, να τονίσουμε ότι τόσο το Σύνταγμάμας όσο και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, νόμος αυξημένηςτυπικής ισχύος (ν.2101/1992), επιτάσσουν στην Ελληνική Πολιτεία να λαμβάνει όλατα απαραίτητα μέτρα για την παροχή προστασίας και βοήθειας στα παιδιά πουστερούνται ή δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον(άρθρο 20 ΔΣΔΠ), και την διασφάλιση σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες τουδικαιώματος να διάγουν μια πλήρη και αξιοπρεπή ζωή, λαμβάνοντας παροχές καιφροντίδα προσαρμοσμένες στην κατάστασή τους (άρθρο 23 ΔΣΔΠ).
Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω επίσης ότι όταν μιλάμε για παιδιά μεπροβλήματα ψυχικής υγείας, αναφερόμαστε σε ανηλίκους με ένα μεγάλο φάσμαψυχικών διαταραχών, σοβαρών συναισθηματικών δυσκολιών που οφείλονται σεψυχο-κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή σοβαρή παραμέληση, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς, με ελαφρά νοητικήστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, με προβλήματα ουσιοεξάρτησης,κλπ, καθώς και με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Δηλαδή για ένα πραγματικά μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων που διαβιούν στην χώρα μας.Για όλα αυτά τα παιδιά, το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από την στιγμή που ηοικογένειά τους καθίσταται αδύναμη ή ανίκανη να προσφέρει την αναγκαία στήριξηγια την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, ιδίως μάλιστα όταν χρειάζεται νααπομακρυνθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από την οικογενειακή εστία. Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, στην χώρα μας δυστυχώς οι δυνατότητες πουπαρέχονταν, όταν ένα παιδί χρειαζόταν να απομακρυνθεί από την οικογένειά του,ήταν είτε η εισαγωγή σε μια μη εξειδικευμένη δομή παιδικής προστασίας, αν τοπρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο, είτε η εισαγωγή σε μια μονάδα τύπου «ασύλου»,στο παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο ή σε άλλες δομές για παιδιά με αναπηρίες.Χαρακτηριστικά των δομών αυτών ήταν η αποκοπή από τον κοινωνικό ιστό, ομεγάλος αριθμός περιθαλπόμενων και η αποστέρηση δικαιωμάτων των παιδιών καιτων εφήβων, ιδίως ως προς την προσωπική ανάπτυξη, την αναγνώριση τηςιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου, την φροντίδα για την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους καιτην κοινωνικοποίηση. Οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών στον τομέα τηςψυχικής υγείας, που ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και που, ιδίως ωςπρος τα παιδιά και τους εφήβους, επισφραγίστηκαν σε νομοθετικό επίπεδο με τοννόμο 2716/99 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, εισήγαγαν μια νέαφιλοσοφία στην αντιμετώπισή των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας. Πλέοντα δικαιώματα των παιδιών αυτών στην ατομική φροντίδα, στην δημιουργίαπροσωπικού χώρου, στην επικοινωνία, στην προσωπική ανάπτυξη των δεξιοτήτων,στην κοινωνικοποίηση και στην συμμετοχή στην κοινωνική ζωή άρχισαν να μπαίνουνσε προτεραιότητα. Στην λογική αυτή, και με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών πόρων καιτων προγραμμάτων για την ψυχική υγεία και την αποασυλοποίηση, άρχισαν ναδημιουργούνται νέες μικρές δομές με έμφαση στην διεπιστημονική υποστήριξητων φιλοξενούμενων ώστε να συνδυάζονται η θεραπεία με την κοινωνικήυποστήριξη, και να δίνεται σημασία και προτεραιότητα στους περιβαλλοντικούςπαράγοντες και στα βιώματα της καθημερινότητας. Αρχίσαμε πλέον να μιλάμε για τηνψυχο-κοινωνική αποκατάσταση, που ήταν ο κύριος στόχος νέων δομών πουδημιουργήθηκαν με προδιαγραφές που ανταποκρίνονταν με τα διεθνώς αποδεκτάπρότυπα. Ο Συνήγορος του Παιδιού, από την έναρξη της λειτουργίας του, κατέβαλεμεγάλες προσπάθειες ώστε να αποτυπώσει τις καλές πρακτικές που είχαν αρχίσεινα αναπτύσσονται στην χώρα μας στον τομέα της ψυχο-κοινωνικής αποκατάστασηςτων παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και να αναδεικνύει το εύρος τουπεδίου το οποίο έπρεπε να καλυφθεί με νέες υπηρεσίες και νέες δομές. Από ταπρώτα χρόνια λειτουργίας μας επισκεφτήκαμε δομές που λειτουργούσαν με τιςσύγχρονες προδιαγραφές και προσεγγίσεις, όπως το «Ίρις», το «Περιβολάκι» και οιξενώνες του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Όρμος» και «Σπίτι». Συν τωχρόνω επισκεφτήκαμε και άλλες μονάδες, όπως ο ξενώνας «Αγγέλια», για παιδιά μεαυτισμό και ο ξενώνας για εναντιωματικούς νέους των χωριών SOS. Την ίδια στιγμήβέβαια, παράλληλα με την διαπίστωση των προσπαθειών που καταβάλλονταν γιατην κατάλληλη φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνταν σε αυτές τις μονάδες,λαμβάναμε μηνύματα από όλη την χώρα για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβωνπου είτε φιλοξενούνταν σε ακατάλληλες ως προς τις ανάγκες τους δομές (κυρίωςπρονοιακές, αλλά και στο ίδρυμα αγωγής –αναμορφωτήριο- ή σε νοσοκομεία), είτεπαρέμεναν σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, όπου οι οικείοι τους δενμπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ειδικές και αυξημένες ανάγκες τους, ορισμένεςφορές μάλιστα συνέτειναν ακούσια στην επιδείνωση της κατάστασής τους. Επίσης,κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις μας στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής,αλλά και μέσα από αναφορές που λάβαμε, ενημερωθήκαμε για την άκρωςπροβληματική κατάσταση της αποκαλούμενης «Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών»του Π.Ν,Α που στην πράξη είχε μεταβληθεί σε δομή μακροχρόνιας φιλοξενίαςεφήβων με διαφορετικού τύπου προβλήματα ψυχικής υγείας ή με σοβαρά ψυχο-κοινωνικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να παραπεμφθούν σε άλλη κατάλληληγια τις ανάγκες τους δομή φιλοξενίας.Παράλληλα, η επικοινωνία μας με προνοιακές δομές παιδικής προστασίαςόλης της χώρας και με το ίδρυμα αγωγής ανηλίκων του Βόλου, μας έφερε σύντομαμπροστά στα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους, που μας τους εξέθεταν στηνδιάρκεια των επισκέψεών μας, ορισμένες φορές μάλιστα και με έγγραφες αναφορέςτους προς την Αρχή μας, με την ένδειξη της κατεπείγουσας ανάγκης απομάκρυνσηςαπό αυτές εφήβων με ιδιαίτερα προβλήματα ψυχικής υγείας, που δεν μπορούσαν οιίδιοι να διαχειριστούν και που επί πλέον δημιουργούσαν κινδύνους για τουςυπόλοιπους φιλοξενούμενους.Επίσης, η επικοινωνία μας με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους,παιδοψυχιάτρους αλλά και εισαγγελείς ή επιμελητές ανηλίκων σε διάφορες περιοχέςτης χώρας μας, μας επιβεβαίωναν διαρκώς ότι στον χώρο της ψυχικής υγείαςυπάρχει μια «μαύρη τρύπα» που αφορά τα αποκαλούμενα «δύσκολα» περιστατικάπαιδιών και κυρίως εφήβων που ήταν επιβαρυμένα με σοβαρά και συχνά σύνθεταπροβλήματα της ψυχικής τους υγείας, χρόνια ή μη, τα οποία οδηγούσαν τουςεπαγγελματίες που ασχολούνταν μαζί τους στην διαπίστωση ότι «χρειάζεται ναενταχθούν σε ειδικά θεραπευτικά και υποστηρικτικά πλαίσια, όπου οι ανάγκες τουςθα αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα και θα λαμβάνουν την δέουσα στήριξη» για ναμεγαλώνουν απολαμβάνοντας ισότιμα το δικαίωμα της προσωπικής ανάπτυξης καιτης κοινωνικής συμμετοχής. Τέτοια πλαίσια όμως φαίνεται ότι η χώρα μας διαθέτειελάχιστα –αυτά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο τηςψυχιατρικής μεταρρύθμισης- και οι πόρτες τους είναι αναγκαστικά κλειστές στηνπλειονότητα των περιπτώσεων.Αυτό δηλαδή που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Παιδιού είναι ότι μεγάλοςαριθμός παιδιών και εφήβων παραμένουν ακάλυπτοι από τις παροχές τηςψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με άμεση συνέπεια την σοβαρή παραβίαση τωνδικαιωμάτων τους, αρκετοί δε ανήλικοι κακοποιούνται από το ίδιο το σύστημα,καθώς έχουν τοποθετηθεί σε μονάδες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκεςτους και αδυνατούν να τους διασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα και τοπεριβάλλον που θα συμβάλλουν στην ψυχο-κοινωνική τους αποκατάσταση.Οι παραπάνω διαπιστώσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία εξεύρεσηςλύσεων στο πλαίσιο του διαμεσολαβητικού ρόλου της Αρχής σε επανειλημμέναπεριστατικά που τέθηκαν υπόψη μας, οδήγησαν τον Συνήγορο του Πολίτη ναεκδώσει Πόρισμα τον Ιούλιο του 2005 με τίτλο «Δομές προστασίας και φιλοξενίαςπαιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές». Στο Πόρισμα αυτό, το οποίο οΣυνήγορος απηύθυνε στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γινότανλόγος για τις παρατηρούμενες ελλείψεις και τις προτεινόμενες ενέργειες προκειμένουνα καλυφθούν σταδιακά οι διαπιστούμενες ανάγκες για τη φιλοξενία και τηθεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή με σοβαρέςσυναισθηματικές δυσκολίες. Στο Πόρισμα αυτό δεν δόθηκε ποτέ γραπτήαπάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.Στα χρόνια που ακολούθησαν την έκδοση του παραπάνω Πορίσματος, οΣυνήγορος του Παιδιού συνέχισε να δέχεται σχετικές αναφορές από απλούς πολίτεςαλλά και επαγγελματίες που εργάζονται σε δομές υγείας και πρόνοιας, ναπραγματοποιεί επισκέψεις σε συναφείς δομές και να επικοινωνεί με τις διοικήσειςτων φορέων και το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.Η κατάσταση της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών του Π.Ν.Α. φαίνεται ναδιαιωνίζεται, καθώς έφηβοι που δεν μπορούν να παραπεμφθούν σε άλλες μονάδες,παραμένουν παρατεταμένα σε αυτή, καταλαμβάνοντας τις περιορισμένες θέσειςνοσηλείας της, κάτι που έχει ως συνέπεια έφηβοι (άνω των 16 ετών) που χρήζουνπαιδοψυχιατρικής νοσηλείας να μη μπορούν να νοσηλευτούν ή να εισάγονται σεψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων (πρόσφατες αναφορές μας μάλιστα αφορούν εφήβους που νοσηλεύονται στο Αττικόν και στο Δρομοκαϊτειο) μαζί με ενήλικες ψυχιατρικούς ασθενείς, σε συνθήκες ακατάλληλες για τις ανάγκες τους.Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθετε ο Συνήγορος του Πολίτη (ενημέρωσηαπό την Διοίκηση του ΠΝΑ τον Δεκέμβριο του 2005), η εν λόγω Μονάδα ήτανπρογραμματισμένο να κλείσει μέχρι το τέλος του 2006, με την αντικατάσταση τηςλειτουργίας της από 4 παιδοψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία τηςΑττικής. Με χαρά πληροφορηθήκαμε μόλις πολύ πρόσφατα την έναρξη λειτουργίαςτων δύο από τις 4 κλινικές που προβλέπονταν να ιδρυθούν στο πλαίσιο τουμετασχηματισμού του ΠΝΑ, στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο (για εφήβους) και στο«Αγλαΐα Κυριακού» (για παιδιά), οι οποίες ωστόσο στην παρούσα φάση δενδιαθέτουν ακόμη κλίνες και τμήμα νοσηλείας.Ένα άλλο ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης μνείας αφορά την απουσία δομώναποκατάστασης για παιδιά και εφήβους με αυτισμό καθώς και η γενικότερηαπουσία ενός επαρκούς δικτύου υπηρεσιών για τον αυτισμό στην κοινότητα (για τηφροντίδα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων με αυτισμό και την υποστήριξητων οικογενειών τους). Ο ξενώνας «Αγγέλια», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο τηςαποασυλοποίησης του ΠΝΑ για την φιλοξενία εφήβων με αυτισμό, αποτελεί έναπαράδειγμα δομής τέτοιου τύπου, ωστόσο διαθέτει περιορισμένο αριθμό θέσεων καιαδυνατεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες (επίσης υπάρχει το πρόβλημα τηςδυσκολίας μετακίνησης των ενοίκων του με την ενηλικίωσή τους λόγω έλλειψηςάλλων κατάλληλων δομών μακροχρόνιας φροντίδας). Πέραν της ανεπάρκειας των δομών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους,σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οιελάχιστες πρότυπες μονάδες ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων (στις οποίεςσυμπεριλαμβάνονται κάποιες από τις μονάδες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια)Εδώ πάντως θα ήταν σκόπιμο να τονίσουμε ότι, παρόλο που η σημερινήημερίδα έχει ως κεντρικό της θέμα το ζήτημα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τοενδιαφέρον του Συνηγόρου του Παιδιού, όπως άλλωστε καθενός που ασχολείται μετην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, στρέφεται συνολικότερα στο ζήτηματης έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών ήσυναισθηματικών δυσκολιών που εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτήη παρέμβαση είναι καθοριστική για την εξέλιξη της ψυχικής υγείας και της κοινωνικήςλειτουργικότητας αυτών των παιδιών και εφήβων. Η έγκαιρη παρέμβαση εξαρτάταικαθοριστικά από την παροχή επαρκούς παιδοψυχιατρικής φροντίδας(συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας όποτε ενδείκνυται), αλλά και την ύπαρξηδομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με θεραπευτικό προσανατολισμόσχεδιασμένων για τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε κατηγορίας παιδιών ή εφήβων.Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο νωρίτερα παρέμβει η Πολιτεία γιατην θεραπεία και υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων με προβλήματαψυχικής υγείας, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα μπορεί ναεξασφαλίσει στην μετέπειτα ζωή τους, αφού στο στάδιο της ενηλικότητάς τουςοι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης μειώνονται και τα προβλήματά τουςπαγιώνονται. Όταν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, αυξάνονται αναπόφευκτα οιπιθανότητες περαιτέρω δυσκολιών στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη τωνπασχόντων ενηλίκων και, σε πολλές περιπτώσεις, ακολουθεί μια πορείαπεριθωριοποίησης και έκπτωσης της ψυχικής τους υγείας, με σοβαρότατεςπροσωπικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες.Τα βήματα που έχουν πράγματι γίνει τα τελευταία χρόνια με την ενίσχυση τωνπαιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στην κοινότητα (ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, κέντραψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων κ.α.) έχουν εξαιρετική σημασία για την έγκαιρηπαρέμβαση, ωστόσο οι δομές αυτές αφενός δεν παρέχουν νοσηλεία, για τιςπεριπτώσεις που αυτό απαιτείται, αφετέρου δε δεν καλύπτουν ολόκληρο τογεωγραφικό φάσμα της χώρας.Για όλους τους παραπάνω λόγους, λόγους αυτούς ο Συνήγορος του Πολίτηθεωρεί επιτακτική την ανάγκη η Πολιτεία να υποστηρίξει και να ενισχύσει όσομπορεί τις υπάρχουσες δομές, να μεριμνήσει άμεσα για την υλοποίηση τουυπάρχοντος προγραμματισμού αλλά και για την δημιουργία ενός επαρκούςδικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, που να καλύπτειολόκληρη την χώρα. Ο περαιτέρω σχεδιασμός αυτών των υπηρεσιών είναιαναγκαίο - βάσει και των διεθνών προτύπων - να λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένεςπαραμέτρους, και ειδικότερα:(1) Την ανάγκη λειτουργίας μικρών θεραπευτικών Μονάδων (έως 10-12φιλοξενούμενοι, κατά περίπτωση), όπου θα προωθείται ενεργά η αποκατάσταση καικοινωνική επανένταξη των φιλοξενούμενων παιδιών και εφήβων.(2) Την ανάγκη ηλικιακού διαχωρισμού παιδιών-εφήβων λόγω τωνσημαντικά διαφορετικών αναγκών τους.(3) Την ανάγκη λειτουργίας εξειδικευμένων δομών για ανηλίκους μεδιαφορετικούς τύπους προβλημάτων: ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να βασίζεταισε προσεκτική αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε ξεχωριστής ομάδας-στόχου(π.χ. έφηβοι με συναισθηματικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς, θύματακακοποίησης, παιδιά με ελαφρά νοητική στέρηση και δευτερογενείς ψυχικέςδιαταραχές, έφηβοι με προβλήματα ουσιοεξάρτησης, κλπ.), από επαγγελματίεςειδικούς ψυχικής υγείας. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η επαρκής καιδιεπιστημονική στελέχωση και η παροχή συνεχούς εκπαίδευσης, υποστήριξης καιεπιστημονικής εποπτείας στο προσωπικό.(4) Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τις περιπτώσεις παιδιών καιεφήβων χωρίς οικογενειακό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να επανενταχθούν ήεκείνων που θα χρειαστούν συνεχή φροντίδα και μετά την ενηλικίωσή τους –για τους οποίους χρειάζεται ένα περαιτέρω δίκτυο δομών φιλοξενίας και υπηρεσιώνμακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα υποδοχής νέωνπεριστατικών από τις θεραπευτικές δομές.(5) την ανάγκη ισομερούς γεωγραφικής κατανομής των δομών αυτών,καθώς και άλλων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών και φορέων υποστήριξης τηςοικογένειας, ώστε παιδιά και έφηβοι από κάθε περιοχή της χώρας να έχουνπρόσβαση στη φροντίδα που έχουν ανάγκη χωρίς να αποκόπτονται από τοοικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι επιθυμία μας είναι η σημερινή μαςσυνάντηση να μην δώσει τροφή σε επιφανειακούς αφορισμούς και πολιτικέςαντιπαραθέσεις, αλλά να αποτελέσει αφορμή για βαθύτερο διάλογο και την επίτευξηκοινωνικής συναίνεσης ώστε να αναζητηθούν οι τρόποι που θα διασφαλίσουν τηνεξεύρεση πόρων για την συνέχιση της πορείας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όσοαφορά την εφαρμογή και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και εφήβων πουαντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.πηγή

Έφαγε χάμπουργκερ και έμεινε παράλυτη
Posted: 12 Oct 2009 09:46 AM PDT
ΗΠΑ: SΟS για επικίνδυνο βακτήριο
που προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους

Ο εφιάλτης της Στέφανι Σμιθ άρχισε ένα κυριακάτικο απόγευμα πριν από δύο χρόνια με το κλασικό αμερικανικό μπάρμπεκιου: χάμπουργκερ, πατάτες και σαλάτα. Σήμερα, η 22χρονη δασκάλα χορού από τη Μινεσότα είναι παράλυτη, έχοντας πέσει θύμα στη ρώσικη ρουλέτα μιας βιομηχανίας η οποία δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Εκείνο το μπιφτέκι που αγόρασε η οικογένειά της από το σούπερ μάρκετ, δεν ήταν από κρέας «άριστης ποιότητας» όπως υποστήριζε στην ετικέτα της συσκευασίας η εταιρεία Cargill. Ήταν ένα βρώμικο μείγμα γεμάτο λίπος από υπολείμματα σφαγμένων ζώων ενός σφαγείου στο Ουισκόνσιν, αλλά τα συστατικά του προέρχονταν και από τη Νεμπράσκα, το Τέξας, τη Νότια Ντακότα, ακόμη και από σφαγείο στην Ουρουγουάη. Λίγο μετά το γεύμα η 22χρονη Στέφανι αισθάνθηκε πόνους και κράμπες στο στομάχι. Πίστεψε ότι είχε προσβληθεί από κάποιον ιό. Έπειτα ήρθαν η διάρροια και το αίμα στα κόπρανα, ενώ ο πόνος γινόταν όλο και πιο δυνατός. Πέντε ημέρες αφότου έφαγε εκείνο το χάμπουργκερ εισήχθη στο νοσοκομείο St Cloud της Μινεσότας. Οι σπασμοί σε όλο το σώμα της ανάγκασαν τους γιατρούς να της προκαλέσουν κώμα για εννέα βδομάδες. Όταν ξύπνησε δεν μπορούσε να περπατήσει. Η ασθένεια είχε χτυπήσει το νευρικό της σύστημα και την είχε αφήσει παράλυτη από τη μέση και κάτω. «Γιατί σ΄ εμένα;» «Αναρωτιέμαι κάθε μέρα: Γιατί σ΄ εμένα; Και γιατί από ένα χάμπουργκερ;». Η Στέφανι Σμιθ προσεβλήθη από το πιο επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας, το εσχερίχια κόλι και ειδικά το πολύ επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου Ο157:Η7, όπως ονομάστηκε το 1994 όταν έστειλε στον θάνατο τέσσερα παιδιά που είχαν γευματίσει στην αλυσίδα εστιατορίων Jack Τhe Βox. Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί προσβάλλονται κάθε χρόνο από αυτό τον ιό, αν και όχι τόσο σοβαρά όσο η Στέφανι. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι η μόλυνση προήλθε από το χάμπουργκερ. Με άλλα λόγια, η Στέφανι ατύχησε στη ρώσικη ρουλέτα μιας διατροφικής αλυσίδας υψηλού κινδύνου που κάθε μέρα παίζει με την υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών. Παρά το γεγονός ότι από την τραγική ιστορία του 1994 οι αρχές έθεσαν μία σειρά από αυστηρούς κανόνες στις εταιρείες τροφίμων, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Εξακολουθεί να λειτουργεί ένα σύστημα χωρίς καμία ασφάλεια, το κρέας είναι αμφίβολης προέλευσης και η κατανάλωση ενός χάμπουργκερ μετατρέπεται σε επικίνδυνο «στοίχημα». Οι έλεγχοι των αρχών στα συστατικά και την προέλευσή τους είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν γίνει σπάνιες προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Η εταιρεία Μετά τη Στέφανι ασθένησαν 940 καταναλωτές του ίδιου τύπου χάμπουργκερ, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία Cargill να αποσύρει από την αγορά συσκευασίες 40 τόνων. Εις βάρος της εταιρείας, η οποία υπόσχεται να λάβει μέτρα για τη διαδικασία παραγωγής, έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αγωγές. Στο μεταξύ η Στέφανι ζει στο σπίτι της μητέρας της στο Κολντ Σπρινγκ, κάνει φυσικοθεραπεία πολλές ώρες την ημέρα και πληρώνεται από την εταιρεία που τη δηλητηρίασε, με βάση τη συμφωνία για την αποζημίωση που πρόκειται να λάβει. Τα νεφρά της κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν να λειτουργούν. Μέχρι εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα του 2007 δίδασκε χορό στα παιδιά. Δεν θα χορέψει ποτέ ξανά. Με μια ματιά Τι είναι το εσχερίχια κόλι; Βακτήριο με περίπου 170 στελέχη. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, αλλά το στέλεχος Ο157: Η17 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμη και τον θάνατο
Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο; Κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων, όπως είναι ο κιμάς και το μη παστεριωμένο γάλα. Επιβιώνει εύκολα στο έντερο, καθώς η ιδανική θερμοκρασία του είναι οι 37 βαθμοί Κελσίου Πώς προστατευόμαστε; Με καλό πλύσιμο των χεριών όταν πιάνουμε ωμό κρέας και καλό πλύσιμο των επιφανειών που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας Το βακτήριο αντέχει στο ψήσιμο; Το καλό ψήσιμο του κρέατος είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης. Το μπιφτέκι δεν πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του πριν καταναλωθεί, ειδικά εάν είναι αμφιβόλου ποιότητας ο κιμάς από τον οποίο έχει παρασκευαστεί

TΗΕ ΝΕW YΟRΚ TΙΜΕS, Του Μichael Μoss

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ευχαριστούμε τον andreas που μας το έστειλε

Σάντουιτς για να παίρνουν μαζί τους τα χαμομηλάκια στο σχολείο
Posted: 12 Oct 2009 09:21 AM PDT
Υγιεινά και πρωτότυπα σάντουιτς, που ξεφεύγουν απ' το τετριμμένο πια "ζαμπόν-τυρί". Πολλά υλικά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν: λαχανικά, κοτόπουλο, τόνος, ελιές, ακόμη και φρούτα!

Σάντουιτς με κοτόπουλο (1η συνταγή)Υλικά: (για 4 σάντουιτς)

· 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
· 2 λεπτές φέτες μαύρο ψωμί
· 1 λεπτή φέτα λευκό ψωμί
· 60 γρ. βραστό ή ψητό κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα και πέτσα και ψιλοκομμένο
· 1 ντομάτα σε ροδέλες
· 1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα
· 1 σφιχτό αβγό σε ροδέλες
· 2 αγγουράκια τουρσί σε λεπτές φέτες ή αγγουράκι φρέσκο (προαιρετικά)
· αλάτι
· πιπέρι
· Εκτέλεση:
· Αφαιρούμε (αν θέλουμε ) την κόρα απ' το ψωμί.
· Αλείφουμε απ'τη μια πλευρά τις φέτες του μαύρου ψωμιού με τη μαγιονέζα και απ'τη μιά πλευρά τη φέτα του λευκού ψωμιού.
· Πάνω στη μια μαύρη φέτα βάζουμε το κοτόπουλο, τη μισή ντομάτα και το ένα αγγουράκι.
· Αλατοπιπερώνουμε.
· Ρίχνουμε λίγη μαγιονέζα από πάνω.
· Σκεπάζουμε με τη φέτα του λευκού ψωμιού.
· Πάνω απ' αυτό βάζουμε το αβγό, την υπόλοιπη ντομάτα, το άλλο αγγουράκι.
· Αλατοπιπερώνουμε.
· Τέλος, βάζουμε από πάνω την άλλη φέτα μαύρου ψωμιού. Κόβουμε διαγώνια, ώστε να σχηματιστούν 4 τριγωνάκια και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Σάντουιτς με κοτόπουλο (2η συνταγή)
Υλικά
· 150 γραμμάρια ψιλοκομμένο κοτόπουλο μπούτι φιλέτο,
· 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη,
· 1 κουταλάκι χυμό ντομάτας,
· 2 φέτες μαρούλι,
· Μερικές ροδέλες ελιάς,
· 1/2 κουταλάκι αλατοπίπερο,
· Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προετοιμασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μαρούλι, σε ένα μπολ και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ φροντίζουμε ώστε να έχουμε αφαιρέσει πρώτα τα κουκούτσια από τις πιπεριές.
Στη συνέχεια, παίρνουμε μια μπαγκέτα ψωμί ολικής αλέσεως και αφού του αφαιρέσουμε την εσωτερική ψίχα, το αλείφουμε με βούτυρο και το βάζουμε στην τοστιέρα, μέχρι να ροδίσει και να δείχνει ξεροψημένο.
Μόλις καταλάβουμε ότι κρύωσαν αρκετά τα υλικά μας, και βρίσκονται σε ευχάριστη θερμοκρασία για σερβίρισμα, τότε γυρίζουμε το μπολ στο νεροχύτη, έτσι ώστε να σουρώσουμε το περισσευούμενο ζουμί και προετοιμάζουμε το σερβίρισμα.
Βάζουμε τις δύο φέτες μαρούλι μέσα στη μπαγκέτα και ανάμεσά τους το μίγμα κοτόπουλου.
Καλή όρεξη.

Σάντουιτς με μπανάνα και μερένταΥλικά:
· 1 λευκό ατομικό φρατζολάκι
· 1 κουταλιά σούπας μερέντα(η συνταγή εδώ)
· 1 μπανάνα σε ροδέλες
Εκτέλεση:Ανοίγουμε το φρατζολάκι και αλείφουμε την ψίχα του με τη μερέντα. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες της μπανάνας και κλείνουμε το φρατζολάκι.

Σάντουιτς με τονοσαλάταΥλικά:
· 2 φέτες ψωμί σικάλεως
· 1/4 κουτιού τόνο σε λάδι
· 2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
· 1 αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
· 1 κουταλια πολτό ελιάς
· λίγο χυμό λεμονιού
· 2 φύλλα μαρουλιού
· 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:Αλείφουμε την κάθε φέτα ψωμιού με τον πολτό ελιάς και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα μαρουλιού.Πολτοποιούμε τον τόνο και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε το μίγμα πάνω απ' τη μιά φέτα ψωμιού και σκεπάζουμε με τη δεύτερη. Ανεξάντλητες είναι οι συνταγές! Αφήστε τη φαντασία σας να αυτοσχεδιάσει. Χρησιμοποιήστε αραβικές πίτες αντί για ψωμί ή ακόμη και κρουασάν ή ατομικά στρογγυλά ψωμάκια. Υλικά όπως ανθότυρο, χαλβάς, αχλάδι, φέτα, ελιές (χωρίς κουκούτσι) μπορούν να γεμίσουν τα σάντουιτς και να εκπλήξουν ευχάριστα .-

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου