ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ! :



* Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009
Ασθενής σεισμική δόνηση στο Αλεποχώρι
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε απόσταση 40 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται βορειοανατολικά του Αλεποχωρίου.
ant1online
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε απόσταση 40 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ο σεισμός καταγράφηκε από τους σεισμογράφους στις 11:17 ώρα Ελλάδας.
Οι σεισμολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται βορειοανατολικά του Αλεποχωρίου, δηλώνουν καθησυχαστικοί.
Μάλιστα, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε παλιά κτίρια, ούτε όμως και τραυματισμοί, μιας και η δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα, ήταν ασθενής.



~* ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ - ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ


Με την ευκαιρία της Αρχής της Ινδίκτου, δηλ. του νέου Εκκλησιαστικού Ετους επιθυμώ να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους ακάματους εργάτες και Ιεραποστόλους της αγάπης του Χριστού μας, τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τους Κληρικούς μας σʼ ολόκληρη την Αφρική και τά ευλογημένα παιδιά μας, Ελληνες, Αραβες, Αφρικανούς, Σέρβους, Ρώσους και Ρουμάνους, Βουλγάρους, Ουκρανούς και αλλους γηγενείς, η χάρις του Παναγίου Θεού να τους ενισχύει πάντοτε στη ζωή τους.

Η προσευχή μου διάπυρη απευθύνεται προς τον Αρχηγό της Ειρήνης, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να βασιλεύσει η ποθητή ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παντού όπου υπάρχει σπαραγμός και χύνεται αθώο αίμα με άδικο τρόπο, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει η αγάπη, η ομόνοια, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά.

Τώρα που αρχίζει η νέα Ιεραποστολική και κατηχητική περίοδος έχουμε όλοι στραμμένο τον προσανατολισμό μας στη σπορά και την καλλιέργεια του λόγου του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Ο ευαγγελισμός των εθνών, η ενημέρωση του λαού του Θεού στά μείζοντα και υπαρξιακά θέματα της πίστεως και της χριστιανικής ζωής, τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου και της κοινωνίας, η ανεργία, τα ναρκωτικά, οι αρρώστιες, οι πόλεμοι, το οικολογικό πρόβλημα, η καταστροφή και η μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλα πολλά, δημιουργούν σέ όλους μας προβληματισμό και εσωτερική ανάγκη για προσευχή, δυνατή προσευχή ώστε να δρομολογηθούν λύσεις και δυναμικές τοποθετήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Με γνώμονα την πίστη στο Χριστό, τη χαρά και την αισιοδοξία που πηγάζουν από αυτήν την προοπτική και πορεία μας, θά συνεχίσουμε τον «αγώνα τόν καλόν», θα μείνουμε στις επάλξεις και θα είμεθα άπαντες ταπεινοί Ιεραπόστολοι του καλού και τού ωραίου, αυτού που μάς διδάσκει πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, εφαρμόζοντας την παύλεια προτροπή, η οποία είναι επίκαιρη και διαχρονική, ωφέλιμη για όλους.

Προς όλους δε, απευθύνω εγκάρδια την Πατριαρχική ευλογία του Αποστόλου Μάρκου και την Πατρική μου ευχή, ο Παντοκράτωρ Θεός «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία Αυτού εξουσία θέμενος» να σκέπει και να ευλογή τον κόσμο ολόκληρο, την τόσο ευλογημένη και πολύπαθη Αφρικανική γή, την Ηπειρο του μέλλοντος, το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των κατευθύνσεων των λαών, χαρίζοντας υγεία και ευτυχία.
Χρόνια πολλά, Ιεραποστολικά και ευλογημένα!
+ Θεόδωρος Βʼ
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
τη 1η Σεπτεμβρίου 2009
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Την 1η Σεπτεμβρίου ε.ε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου επί τη ενάρξει του νέου εκκλησιαστικού έτους, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε αγιασμό.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.
Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος


~* ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ : ...ΑΛΛΑ ΝΕΑ !!

** Οι χρήστες στέλνουν τις δικές τους φωτογραφίες
§ Δείτε το αφιέρωμα στη μεγάλη φωτιά
§ Ο χάρτης της μεγάλης φωτιάς στην Αττική

Οι χρήστες του http://www.msn.gr/ αποτύπωσαν με τις ψηφιακές τους κάμερες κάποιες από τις στιγμές που ξύπνησαν τους χειρότερους εφιάλτες μας και τις μοιράζονται μαζί σας…
Στείλτε κι εσείς τις δικές σας φωτογραφίες στο msn.gr@live.com για να δημοσιευθούν εδώ…
·

** Ο "θάνατος" της Αττικής
· Οι προσπάθειες των πυροσβεστών
· Οι χρήστες φωτογράφισαν…
· Τι άφησε πίσω της η φωτιά
· Εικόνες από την καταστροφή
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 9-16 Αυγούστου
· 40 χρόνια από το Γούντστοκ
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 1-8 Αυγούστου
· Φεστιβάλ λάσπης στην Κορέα
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 25-31 Ιουλίου
· Πολιτικοί στο... τρέξιμο!
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 18-24 Ιουλίου
· 40 χρόνια από τα πρώτα βήματα στη σελήνη
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 11-17 Ιουλίου
· Ταυροδρομίες και ταυρομαχίες στην Παμπλόνα
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 4-10 Ιουλίου
· Βόλτα στη Neverland
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου
· Οι καλύτερες εικόνες της εβδομάδας 21-26 Ιουνίου
· Το νέο μουσείο της Ακρόπολης σε αριθμούς
· Αυτοί που επηρεάζουν τον κόσμο

~* Ειδήσεις από τον Κόσμο :
· Αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας
· Αιματηρή επιχείρηση εναντίον ενόπλων
· Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με Καρζάι
· Σε πτέρυγα μελλοθανάτων 1000 κρατούμενοι στο Ιράκ
· Πέντε χρόνια από την τραγωδία του Μπεσλάν
· Μοιραία σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο
· Ισχυροποιείται ο τυφώνας «Χιμένα»

** ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΥΛ?



________________________________________
• «Κατηγορώ» πατέρα κατά του ΕΣΥ
• Κουβανοί γιατροί δίνουν ελπίδα στα παιδιά του Τσερνόμπιλ
Παιδάκια με ειδικές ανάγκες και οι φίλοι τους τα δελφίνια
«Κατηγορώ» πατέρα κατά του ΕΣΥ
Posted: 31 Aug 2009 02:19 AM PDT
«Πληρώνω 20 χρόνια εισφορές στο κράτος, και μια φορά που το χρειάστηκα, ήταν απόν».
.

.
Τα λόγια αγανάκτησης βγαίνουν από το στόμα του 36χρονου Δημήτρη Πέτσα, ο οποίος αφηγείται την οδύσσεια που έζησε πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια, εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος Υγείας.
.

Ο 36χρονος Δ. Πέτσας με τον 9χρονο γιο του, Ευθύμη. Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό έως το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του

Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό ως το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του.
Μια απροσεξία του 9χρονου γιου του, Ευθύμη Πέτσα, προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του: προσπαθώντας να τραβήξει μια βάρκα προς την προβλήτα του λιμανιού, σχεδόν συνεθλίβη η παλάμη του.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, το οποίο κάλεσε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας προσπαθούσε να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία του παιδιού του, δένοντάς του το χέρι με την μπλούζα του και περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μάταια όμως... Το ασθενοφόρο ήρθε, αλλά όπως λέει ο 36χρονος πατέρας «δεν υπήρχε ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτής, παρόλο που το Κέντρο Υγείας είχε ενημερωθεί για τη βαρύτητα του περιστατικού».


Εμελλε δε να αποδειχθεί ότι η περιπέτεια βρισκόταν ακόμα στην αρχή της.
«Το παιδί δεν δέθηκε καν πάνω στο φορείο, με αποτέλεσμα σε κάθε στροφή ως την Ιστιαία να κινδυνεύουμε και ο ασθενής και εγώ που ήμουν ο συνοδός, με πτώση», αναφέρει ο κ. Πέτσας. «Οταν φτάσαμε στο Κέντρο Υγείας, μας περίμενε κι άλλο... χτύπημα. Το παιδί δεν εξετάστηκε από ορθοπεδικό, αλλά από... καρδιολόγο, ο οποίος εκτίμησε ότι έπρεπε αμέσως να μεταφερθεί σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο, καθώς ήταν σοβαρό περιστατικό. Ομως ούτε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ούτε στο νοσοκομείο της Λαμίας με τα οποία επικοινώνησε ο συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορούσε, για τον ίδιο λόγο, να γίνει εισαγωγή του -αιμόφυρτου- παιδιού».
Η μόνη λύση ήταν να μεταφερθεί στην Αθήνα για να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά... «μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο και μας πρότειναν να πάρουμε ταξί! Προσφέρθηκαν μάλιστα από το Κέντρο Υγείας να μας πληρώσουν και τα κόμιστρα ως την Αθήνα!». Η αγανάκτηση του πατέρα ξεχειλίζει: «Καλά, είναι δυνατόν να μου ζητάνε να βάλω σε ταξί ένα παιδί που αιμορραγεί και έχει ορούς; Πού ζούμε; Γιατί πληρώνουμε υγειονομική περίθαλψη;».



Περιπολικό Με δική του ευθύνη έβαλε το παιδί σε ΙΧ και το μετέφερε στην Αρκίτσα, όπου με συνεννόηση τούς περίμενε περιπολικό, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για να μεταφερθεί ο 9χρονος στο Παίδων και να μπει στο χειρουργείο. Ωστόσο, μόλις έφτασαν στο ύψος του χωριού Κάστρο στην Εθνική Οδό, το περιπολικό έστριψε δεξιά και σταμάτησε.
«Αρχισαν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, για να μάθουμε τελικά ότι το περιπολικό δεν μπορούσε να μας συνοδεύσει ως την Αθήνα, γιατί εκεί τελείωναν τα όρια δικαιοδοσίας του. Ικέτευσα να στείλουν άλλο για να μη θέσω σε κίνδυνο ούτε τη ζωή τη δική μου, ούτε των άλλων οδηγών στην εθνική οδό».
Η απάντηση που έλαβε ωστόσο ο κ. Πέτσας ήταν ότι δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα, γιατί ήταν Κυριακή και έπρεπε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
«Πατήσαμε τέρμα το γκάζι, χωρίς συνοδεία περιπολικού, ρισκάροντας όχι μόνο τη δική μας ασφάλεια αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων που κινούνταν στην εθνική οδό, αλλά ήταν μονόδρομος. Επρεπε να φτάσουμε στο Παίδων γιατί το παιδί είχε χάσει πολύ αίμα».
Εχουν περάσει μέρες από την περιπέτεια της οικογένειας Πέτσα, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει την αγωνία και την απίστευτη ψυχολογική πίεση που έζησαν. Ο μικρός Ευθύμης αναρρώνει, αν και απαιτούνται συχνές επισκέψεις στο Παίδων. «Με μια διαπίστωση καταλήγω, μετά αυτό που μας συνέβη», λέει ο πατέρας: «Από δω και στο εξής θα επιλέγω ως προορισμό των διακοπών μου κάποιο μέρος με μεγάλο νοσοκομείο για να νιώθω στοιχειώδη ασφάλεια για τα παιδιά μου»...

ΚΑΤΟΙΚΟΙ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ζητούν από καιρό την ίδρυση νοσοκομείου
Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βόρειας Ευβοίας αποτελεί η ίδρυση νοσοκομείου ή η ενίσχυση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας στην Ιστιαία.
Μάλιστα στις 12 Μαϊου του 2008 είχε οργανωθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης γι αυτό το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν πολίτες, βουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τοπικοί φορείς και πολίτες κατήγγειλαν ότι έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της απόστασης της περιοχής από το νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Πρόσφατα υπήρξε νέα δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να μετατραπεί σε μικρό νοσοκομείο.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
Φωτό Δημήτρης Ψαρρός

Κουβανοί γιατροί δίνουν ελπίδα στα παιδιά του Τσερνόμπιλ
Posted: 31 Aug 2009 01:37 AM PDT

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990 συνεχίζεται ακόμα στην Αβάνα, βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην υγεία τους που προκλήθηκαν από το Τσέρνομπιλ.

Enimerwsi.gr

Η εντεκάχρονη Ολγα μπαίνει στο παραλιακό σπίτι με χοροπηδητά, ενώ τα μαλλιά της είναι ακόμη υγρά από τη βουτιά στην Καραϊβική. «Μ' αρέσει πολύ εδώ», λέει. «Το φαγητό είναι φοβερό, η θάλασσα καταπληκτική κι έχω κάνει πολλούς φίλους».Η Ολγα δεν κάνει ακριβώς διακοπές στην Κούβα.
Ένα από τα «παιδιά του Τσερνόμπιλ», βρίσκεται στο νησί για να υποβληθεί σε εντατική θεραπεία από μερικούς από τους καλύτερους γιατρούς της χώρας. Πηγαίνει σχολείο με 180 ακόμη παιδιά από την Ουκρανία. «Μου λείπει η χώρα μου», λέει. «Αλλά δεν θέλωνα φύγω ποτέ από εδώ».
.


Η Ολγα είναι ένα από τα 18.000 παιδιά από την Ουκρανία που έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια σε θεραπεία στο νοσοκομείο Ταράρα, κοντά στην Αβάνα. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1990 για να βοηθήσει τα θύματα της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, που σημειώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Είκοσι τρία χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά που γεννιούνται τόσα χρόνια μετά την έκρηξη εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειές της. Όπως είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι παρά την απομόνωση και τις κυρώσεις εναντίον της, η Κούβα εξακολουθεί να προσφέρει θεραπεία σε αυτά τα παιδιά.
Η Ολγα πάσχει από μια δερματική ασθένεια που οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τόσο το πρόσωπό της όσο και τα χέρια και τα πόδια της είναι γεμάτα ροζ και καφέ στίγματα. Η ασθένεια αυτή αποδίδεται στον τόπο όπου γεννήθηκε: ένα μικρό χωριό στην επαρχία Ρίβνε της βόρειας Ουκρανίας, κοντά στο Τσερνόμπιλ.
Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ, ένας ακριβής απολογισμός της πυρηνικής καταστροφής. Για πολλούς, οι πραγματικές συνέπειες δεν βρίσκονται στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Και οι συνέπειες αυτές δεν είναι μόνο σωματικές, λέει η Κουβανή παιδίατρος Μαρία Τερέσα Ολίβα, υποδιευθύντρια του προγράμματος. «Τα παιδιά υφίστανται και τις ψυχολογικές συνέπειες του περιβάλλοντός τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση».
Στην Ταράρα, τα παιδιά ακολουθούν θεραπεία ανάλογη με τις ανάγκες τους: άλλοτε διαρκεί 45 ημέρες, άλλοτε έξι μήνες. Στην περίπτωση της Ολγας, έναν ολόκληρο χρόνο. Δίπλα της, η 13χρονη Μαρίνα από το Κίεβο είναι σχεδόν φαλακρή, αλλά σιγά-σιγά ανακτά τα μαλλιά της. Έφτασε τον Μάρτιο για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ακολουθήσει θεραπεία για αλωπεκία. «Νοιώθω πολύ καλύτερα σε σχέση με την πρώτη φορά», λέει. «Οι γιατροί, οι δάσκαλοι, όλοι είναι υπέροχοι».
Αν ορισμένες διαταραχές -όπως ο 30πλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των παιδιών της Ουκρανίας- συνδέονται ευθέως με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, δεν είναι γνωστό αν ορισμένα από τα άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη ραδιενεργή μόλυνση ή από το μετατραυματικό άγχος. «Υπάρχει πάντως σχέση μεταξύ τους», λέει η Ολίβα.
Η έκθεση σε ραδιενέργεια ύστερα από ένα δυστύχημα σαν εκείνο του Τσερνόμπιλ καταστρέφει την υγεία πολλών γενεών ανθρώπων, παρατηρεί η Γκάρντιαν. «Οι συνέπειες του Τσερνόμπιλ θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια, και μπορούν να εκδηλώνονται είτε με την παραμόρφωση ενός άκρου είτε με την εκδήλωση ενός εξαιρετικά σοβαρού καρκίνου», τονίζει ο δρ. Τόνι Νίκολσον, αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ένωσης Ακτινολόγων της Βρετανίας.
Η ραδιενέργεια καταστρέφει το σπέρμα των ανδρών και τα ωάρια των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά γεννιούνται με διάφορες διαταραχές, από καρδιακές παθήσεις μέχρι διανοητική ανεπάρκεια. «Ορισμένες από τις διαταραχές αυτές θα αποβούν μοιραίες, άλλες θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, και όλες θα επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του παιδιού», λέει ο δρ. Νίκολσον. «Ακόμη κι αν ένα παιδί γεννηθεί με καρκίνο στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η αρρώστια του δεν σχετίζεται με το Τσερνόμπιλ».
Οι ουκρανικές αρχές έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ευγνωμοσύνη τους προς την Κούβα. Η τελευταία εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα, που εκτιμάται ότι της κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. «Πολλοί αναρωτιούνται τι επιδιώκουμε», έλεγε πρόσφατα ο γενικός συντονιστής του προγράμματος Χούλιο Μεντίνα στην εφημερίδα Γκράνμα. «Είναι απλό: δεν δίνουμε αυτό που μας περισσεύει, μοιραζόμαστε ότι έχουμε».

πηγή: i-diadromi



Παιδάκια με ειδικές ανάγκες και οι φίλοι τους τα δελφίνια
Posted: 31 Aug 2009 01:12 AM PDT
Η συμπεριφορά των δελφινιών έχει φανερές ομοιότητες με αυτή των δικών μας παιδιών και γι' αυτό ίσως οι δεσμοί μεταξύ παιδιών και δελφινιών είναι ιδιαίτερα δυνατοί.
Αυτό το διαπίστωσα και ο ίδιος πρόσφατα σε ένα χωριό της Ερυθράς Θάλασσας, όπου δύο ελεύθερα δελφίνια έρχονταν συχνά στην ακτή και έπαιζαν με τον κόσμο.
Ηταν καταπληκτικό το ότι πλησίαζαν χωρίς κανένα φόβο τις δυο μικρές μου κόρες, που κολυμπούσαν και τα καλούσαν με σφυρίγματα, ενώ εμάς τους ενηλίκους δεν μας έδιναν πολλή σημασία όσο κι αν προσπαθούσαμε να τα προσελκύσουμε.
Προπαντός δεν μας άφηναν με τίποτε να τα χαϊδέψουμε, όπως άφηναν τα παιδιά.

περισσότερα εδώ
.
Παιδάκια με ειδικές ανάγκες
και οι φίλοι τους τα δελφίνια

.

σε ευχαριστούμε maraki1908 που μας έστειλες το video
.
σχετικές αναρτήσεις:
Μειώθηκαν σε 15 από 150 τα δελφίνια σε μόλις 10 χρόνια
Ενηλικιώνονται σκοτώνοντας δελφίνια :(
οι φίλοι μας τα δελφίνια
καλοκαιρινό θέμα και δροσερό...:τι είναι τα δελφίνια;


~* Γειά σου stamos1
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ο PROITO σου έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον πίνακα σου
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΦΙΛΕ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ.ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ PC ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Για να απαντήσεις στο μήνυμα του ακολούθα τον σύνδεσμο:
http://www.sync.gr/PROITO/

~* Hi Stamatios,

Stamatios Skoulikas added you as a friend on Facebook. We need to confirm that you know Stamatios in order for you to be friends on Facebook.

Thanks,
The Facebook Team

To confirm this friend request, follow the link below:
http://www.facebook.com/n/?reqs.php&mid=1045a22G3dd6e022G76f130G2.-

~* Ο χρήστης I-DIADROMI άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση " ":

ομορφη η μουσικη σου παρεα

Ανάρτηση σχολίου.

Κατάργηση εγγραφής σε σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση.

Ανάρτηση από τον/τη I-DIADROMI στο ΡΑΔΙΟ STAR 95.5 τη 28/8/09 .-

~* Έρχονται σημαντικότατες αλλαγές στην Wikipedia!

H Wikipedia, η πιο δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να αλλάξει φιλοσοφία. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες απο την Wikimedia Foundation, δηλαδή την εταιρία που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι ιδρυτές της Wikipedia προσανατολίζονται στο εγγύς μέλλον να καταργήσουν την ελεύθερη συγγραφή των λημμάτων από εθελοντές συντάκτες. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν αμισθί 20.000 περίπου «λογοκριτές» οι οποίοι θα επιμελούνται όλα τα κείμενα προτού δημοσιευθούν στην “Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια”.
Περισσότερα εδώ

~* Ο χρήστης manitaraki άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση " ":

ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΟΥ ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ, ΝΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ ΣΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ.
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

Ανάρτηση σχολίου.

Κατάργηση εγγραφής σε σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση.

Ανάρτηση από τον/τη manitaraki στο ΡΑΔΙΟ STAR 95.5 τη 27/8/09
Εστάλη: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 7:49:56 μμ
Προς: snstam@gmail.com ; snstam@gmail.com

Το Google Translate πρόσθεσε και τα “Σλαβομακεδονικά” στην λίστα με τις γλώσσες
Το Google Translate ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση της λίστας Γλωσσών που θα υποστηρίζει στο Google’s machine translation service.

~* Περισσότερα εδώ

~* Ο χρήστης manitaraki άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση " ": ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΟΥ ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ, ΝΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ ΣΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!! Ανάρτηση σχολίου. Κατάργηση εγγραφής σε σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση. Ανάρτηση από τον/τη manitaraki στο ΡΑΔΙΟ STAR 95.5 τη 27/8/09

Εστάλη:Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 7:49:56 μμ
Προς:
snstam@gmail.com ; snstam@gmail.com
Το Google Translate πρόσθεσε και τα “Σλαβομακεδονικά” στην λίστα με τις γλώσσες
Το Google Translate ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση της λίστας Γλωσσών που θα υποστηρίζει στο Google’s machine translation service.

Την συνέχεια του άρθρου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ
Share on Facebook
var PS = "96690";
{0}

·Σήμανση ως αναγνωσμένου
·Σήμανση ως μη αναγνωσμένου
·Διαγραφή
·Ανεπιθύμητη αλληλογραφία
·Μη ανεπιθύμητη αλληλογραφία
·Εκτύπωση
·Προβολή προέλευσης μηνύματος
Το πλάτος του μηνύματος είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στην οθόνη σας. Προβολή πλήρους μηνύματος
·
· © 2009 Microsoft
· Προστασία δεδομένων
· Νομικές ανακοινώσεις
· Κέντρο βοήθειας
· Λογαριασμός
· Σχόλια

~* ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΥΤΕ Η ΝΕΤ !!!!! ΤΟΝ ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
Βγήκε ξανά στο γυαλί της ΝΕΤ ο ακατονόμαστος, σήμερα Τρίτη 11-8-2009, στο μεσημεριανό δελτίο των 12.00΄............................................============================================
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: >>> ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.
Κατ΄αρχήν, πρέπει να κατανοήσουμε, ότι οι ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ενός μεγάλου Οικονομικού Οργανισμού, ντόπιου (Τράπεζα Ελλάδας) ή ξένου (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ κλπ), έχουν......................................................===============================================
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ
~* καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για το πολύ όμορφο και ανθρώπινο powerpoint.Θα μου επιτρέψετε να το επεξεργαστώ και να το κάνω ανάρτηση.Αν έχετε αντίρρηση μου τι λέτε.Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το μοιραστούμε με όσους περισσότερους μπορούμε.
Στις 8 Αύγουστος 2009 11:16 μμ, ο χρήστης Dimitris <ljim7c7s@yahoo.gr> έγραψε:
Καλησπέρα Κωστή !
Ο Νισπέλ μου το έστειλε και το μοιράζομαι με όλους σας !
Καλό Σαββατόβραδο - καλή Κυριακή !--- Στις Σάβ., 08/08/09, ο/η Iraklio web radio ( niok ) <niok@her.forthnet.gr> έγραψε:
Από: Iraklio web radio ( niok ) <niok@her.forthnet.gr>Θέμα: Re: Fwd: FW: happinessΠρος: epanastato@googlegroups.comΗμερομηνία: Σάββατο, 8 Αύγουστος 2009, 18:39


ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ BLOG ΣΟΥ ΟΚ ?
ΝΙΟΚ

~* ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΟΥΡΑ - Νο 1 - Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΑΒΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
Έχω ήδη γράψει:1) ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΚΑΠΗΛΩΝ >>> ΟΧΙ ΣΤΗ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ2) Το Blog ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ για τη Λογοκρισία σε βάρος της ταινίας του Κώστα Γαβρά και τον διασυρμό της χώρας.3) ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΑΠΗΛΙΑ - ΛΟΓΟΚΡΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΑΒΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΑΝΟΥΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΨΕΥΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 09:00..ΡΟΜΠΑ -ΣΑΛΟΣ!! Γίναμε από την ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ του ΕΡΓΟΥ ΓΑΒΡΑ !!4) και από >>>>>Κυριακή, 21 Ιούνιος 2009: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2600 ΧΡΟΝΩΝ
Όμως κάποιος έκλασε και βρώμισε ο τόπος όλος.Για να βοηθήσουμε στο αποκλάσιμο της "σοβαρής" υπόθεσης, ψάξαμε για .......υπόθετο.ΚΑΙ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΧΑΖΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ:1.-- Πότε χρονολογείται το περιβόητο φιλμ του βραβευμένου?????2.-- Ποίον το αρχικό μήκος του φιλμ?????3.-- Πουλήθηκε σε άλλη χώρα το φιλμ και πόση διάρκεια?????4.-- Ποιος .....Κώστας Γαβράς ....λογόκρινε το ψηφιακό αριστούργημα, και από 20λεπτη διάρκεια, πούλησε στο Ελληνικό Κράτος (Τπουργείο Πολιτισμού - Νέο Μουσείο Ακρόπολης), μόνο 12 λεπτά ταινία?????.5.-- Πόσο επιβάρυνε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο αυνανισμός άθλιας ποιότητας φιλμ, του Κώστα Γαβρά?????? Γιατί για όλα μιλάμε, αλλά τεχνοκριτική μηδέν για τη μπούρδα.ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ - ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
Αναρτήθηκε από ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ============================================================================
Ο ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

Αναρτήθηκε από ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

~* ljim7c7s.vrisimo@bloggrer.com Κάντε κλικ στον σύνδεσμο http://groups.google.com/group/epanastato/web/bloggers?hl=el- ή, εάν αυτό δεν πετύχει, αντιγράψτε & επικολλήστε τον στη γραμμήδιευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε.-


~* Επιστολή προς τους φιλους του μπλογκ.http://enomenoiblogers.blogspot.com/ Aγαπητοί μου συμπλόγκερς και συντάκτες του μπλογκ "bloggers Ενωμένοιποτέ Νικημένοι» Επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχοςαυτού του μπλογκ μας και γιατί δημιουργήθηκε και ποια θα είναι ηπαραπέρα πορεία του, θέλω απλά να πω μερικά πράγματα, σε απάντηση καιόσων μέσα στο μπλογκ αυτό εξέφρασαν τον προβληματισμό για δημιουργίαμίας συνδικαλιστικής οργάνωσης ή κομματικής ομάδας. Ο λόγος που εμπνεύστηκα αυτό το μπλογκ των ενωμένων μπλογκερς ήταν οορατός κίνδυνος μετά την έκδοση της γνωμοδότησης Σανιδά για την άρσητης ανωνυμίας στο διαδίκτυο, να ψηφιστεί νόμος σχετικός που θα επέβαλενα γράφουμε πλέον επώνυμα και όχι ανώνυμα ή με ψευδώνυμο, πράγμα πουόπως όλοι καταλαβαίνουμε θα είχε ως συνέπεια την ουσιαστική κατάργησητου μπλόγκινγκ αφού εδώ μέσα γράφουν άνθρωποι που δεν θα μπορούσανλόγω επαγγελματικών ή και κοινωνικών συνθηκών να εκφραστούν επώνυμα!Αυτούς λοιπόν, που νομίζω ότι είναι οι περισσότεροι από εμάς, θα τουςφιμώσουν οριστικά και μια κι έξω αν ψηφίσουν τέτοιο νόμο. Όμως καιόσοι από εμάς δεν έχουμε πρόβλημα να γράφουμε με το δικό μας όνομα καιταυτότητα γενικά, σίγουρα ένας τέτοιος νόμος θα περιόριζε τηνελευθερία της έκφρασής μας. Έτσι οραματίστηκα ένα δυνατό, ενιαίο μπλογκ όλων μας, με δυνατές φωνέςκαι έντιμη διάθεση να φωνάξουμε για το δικαίωμα μας αυτό τηςελευθερίας του λόγου. Γι’ αυτό από την αρχή δηλώνω ότι εδώ χωράνε όλοιοι αληθινοί μπλόγκερς σε όποιο κόμμα ή χρώμα κι αν ανήκουν αρκεί ναπιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης του λόγου. Αυτός και κανένας άλλος, ήταν ο λόγος που άνοιξα αυτό το μπλογκ τοοποίο στη συνέχεια παρέδωσα σε σας για να το στηρίξουμε και να τοδιαδώσουμε όλοι μαζί, και να ακουστεί η ενωμένη κραυγή μας, κατ’ αρχήνγια τη φίμωση και στη συνέχεια και εφόσον παρέλθει αυτός ο κίνδυνος ,να αρχίσουμε να ρίχνουμε στο τραπέζι όλα τα θέματα που μας απασχολούναλλά και προτάσεις για περαιτέρω στόχους και αγώνες. Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε κόμματα ή συνδικαλιστικέςοργανώσεις. Μία ομάδα δυνατή και μεγάλη θέλουμε να φτιάξουμε έτοιμη να φωνάξειμέσα εδώ κατ’ αρχήν για τα δίκαια τα δικά μας και όλων των ελλήνωνπολιτών αν χρειαστεί , και στη συνέχεια εφόσον κριθεί απαραίτητο ναμπορεί να οργανώσει ακόμη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιαοποιοδήποτε θέμα που θα συμφωνήσουμε ότι μας αφορά όλους, είτε ωςπολίτες είτε ως μπλόγκερ. Θέλω αυτό εδώ το ενωμένο μπλογκ να πορευτεί σιγά σιγά και σταθερά,ανεβάζοντας ολοένα τον αριθμό των συντακτών του, ακόμη και ανχρειαστεί να φτιάξουμε και Νο 2 , μπλόγκ, και να αποτελεί πάντα μίαασφαλιστική δικλείδα και ένα μέσον πάλης για τα αυτοδίκαια δικαιώματάμας! Θα το σκεφτούν πολύ να μας φορέσουν χειροπέδες στη σκέψη αν δουν ότιείμαστε πολλοί και ενωμένοι, ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδεολογίας,αρκεί να είμαστε δημοκράτες και να πιστεύουμε στην ελευθερία τηςέκφρασης και της σκέψης! Τώρα επειδή έπεσαν στο τραπέζι (σχόλια) και προτάσεις γιασυνδικαλιστικά όργανα κλπ. Έχω να πω τα εξής: Τα Συνδικαλιστικά όργανα εκπροσωπούν επαγγελματικούς κλάδους.Συνεπώς εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με συνδικαλιστές και κουραφέξαλα,αφού δεν είμαστε επαγγελματίες αλλά ερασιτέχνες, ρομαντικοί, αγνοί καιιδεολόγοι bloggers!Tώρα για κόμματα και τέτοια, αρκετούς καραγκιόζηδες έχουμε, τι ταθέλουμε τα κόμματα? Θα πω όμως κάτι:Ίσως μέσα από εδώ συγκεντρώνονται κάποιοι από τον ελληνικό λαό, πουέχουν δυνατότητες να χρησιμοποιούν το νετ ως μέσον επικοινωνίας τουςμε τον υπόλοιπο κόσμο και άρα έχουν δυνατότητα να ενωθούν και ναενώσουν ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και αγωνίες και πάνω απόόλα έχουν ακόμη μέσα τους χαραγμένες αρχέτυπες αξίες και ηθική! Μεάλλα λόγια είναι έντιμοι και θέλουν να ελπίσουν να οραματιστούν έναάλλο μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους, που σήμερα τα κόμματα και ηεν γένει πολιτική δεν μπορούν να χαράξουν!! Μία τέτοια μόνο, μακροπρόθεσμη αλλά ελπιδοφόρα προοπτική θέλω να βλέπωμέσα @εδώ!!Τίποτε άλλο, προς το παρόν!Είναι όλα τόσο πρόωρα και σχεδόν ανύπαρκτα που όντως καταντά γελοίο ναμιλάμε για κόμματα και συνδικαλιστικά όργανα!! Ίσως για μια απλή οργάνωση, μη κομματική και μη συνδικαλιστική αλλάκαθαρά «μπλογκική» θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αργότερα και αφούγίνουμε ακόμη περισσότεροι. Δεχόμαστε προτάσεις και σκέψεις και θα πορευτούμε όλοι μαζί, με τηνελπίδα κάποτε να γνωριστούμε και να αγωνιστούμε και έξω από τοδιαδίκτυο.--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα γιατί έχετε εγγραφεί στο Ομάδες Google "EPANASTATO" ομάδα.Για να δημοσιεύσετε σε αυτήν την ομάδα, στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση epanastato@googlegroups.com .-


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ :

~* http://my.live.com/ ,
~* http://www.hi5.com/ ,
~* http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/ /
~* http://snsarfara.blogspot.com/ ,
~ http://snsstamkal.blogspot.com/ ,
~* http://sdentist.spaces.live.com/guestbook/ ,
~* www.netvibes.com/snstam ,
~* http://www.sync.gr/stamos1 ,
~* http://www.sync.gr/stamos ,
~* http://www.facebook.com/home.php?=home ,
~* http://stamosskoulikas.hi5.com/ ,
~* http://www.myheritage.com/FP/simple-photo-selection.php?s=273229812 ,
~* http://www.tagged.com/snstam,
~* http://www.facebook.com/gettingstarted.php#/profile.php?id=100000182113012&ref=profile ,
** http://www.tagged.com/index.html?r=%2Fprofile.html .-

&** Της Μαριας Κατσουνακη

Μια μικρή κοινότητα στη Νότια Αφρική έχει στήσει γιορτή, με γέλια, φωνές και χειροκροτήματα, δίπλα σε μια βρύση με υποτυπώδη ροή νερού. «Περιμένουμε πέντε ώρες εδώ. Κάποιες φορές το νερό έρχεται, κάποιες άλλες, όχι. Εχει συμβεί να περάσουμε και τέσσερις εβδομάδες χωρίς νερό. Ναι, κάθε μέρα, περπατάμε ώς εδώ και ανοίγουμε τη βρύση. Τίποτα, για άλλη μια φορά, τίποτα». Το πρόσωπο της νεαρής μαύρης υπενθυμίζει ότι το αυτονόητο αγαθό στη Δύση αποτελεί μια κατ’ εξαίρεση προσφορά για 1,1 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας. Μόνο αφού ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ της Αμερικανίδας Ιρένα Σαλίνα «Ροή - αγάπη για το νερό» («Flow - For love of water»), αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η λέξη «ροή» μπορεί να αποτελεί την ίδια στιγμή θείο δώρο και μάστιγα. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από ασθένειες του νερού, οι αρμόδιοι μιλούν για περίπου 30.000 θανάτους την ημέρα. Ο Ερικ Ολσον, δικηγόρος του Εθνικού Συμβουλίου Προστασίας Εθνικών Πόρων, αναφέρει ότι στις ΗΠΑ δεν τηρούνται αρχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που ασθενούν από τη χρήση του νερού της βρύσης, αλλά κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για έως και επτά εκατ. ασθενείς τον χρόνο. Τα τοξικά απόβλητα βιομηχανιών ταξιδεύουν με το νερό και ανιχνεύονται σε φώκιες, φάλαινες, πολικές αρκούδες, ψάρια και στο μητρικό γάλα των μητέρων της φυλής Ινουίτ. Για το αδύναμο αντρικό σπέρμα θεωρούνται υπεύθυνα (και) τα χημικά (για την ακρίβεια ζιζανιοκτόνα) που «κυκλοφορούν» στο νερό των ΗΠΑ. Το βρώμικο νερό σκοτώνει περισσότερο από το AIDS, περισσότερο από τους πολέμους. Καταιγισμός στοιχείων. Επί δύο ώρες η Αμερικανίδα σκηνοθέτις (το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αρχές Μαρτίου) συλλέγει στοιχεία, διανύει εκατοντάδες χιλιόμετρα με το συνεργείο της, συναντά ανθρώπους, ανάμεσά τους και συγγραφείς - ερευνητές που έχουν κυκλοφορήσει βιβλία για το νερό, καταγράφει, αποκαλύπτει: Το νερό είναι η τρίτη παγκόσμια βιομηχανία με τζίρο 400 δισ. δολάρια, αμέσως μετά τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο. Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι ενώ «παραδοσιακά το νερό ανήκε στα δημόσια αγαθά εδώ και δέκα χρόνια τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναλάβει την διανομή του σε πολλές χώρες του κόσμου. Εταιρείες μάλιστα πολύ ισχυρές και ανθηρές, που συγκαταλέγονται στις 100 ακμαιότερες του πλανήτη». Οταν η κυβέρνηση της Βολιβίας αναγκάστηκε να ιδιωτικοποιήσει το νερό σε τρεις πόλεις, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία αμείλικτες, δεν διαφέρουν από άλλες αιματοβαμμένες διεκδικήσεις πληθυσμών για ελευθερία ή αυτοδιάθεση. Δοσοληψίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις και εταιρείες, ανεξέλεγκτοι ρύποι από βιομηχανικά απόβλητα, και ανάμεσα στα μεγαθήρια κάποιοι ακτιβιστές που φωνάζουν: «Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία. Είναι πηγή ζωής». Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: πηγή ναι, αλλά ταξική και προσβάσιμη στους έχοντες και κατέχοντες. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Πόλεμοι νερού» Οσκαρ Ολιβέρα υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης είναι ένας αγώνας κατά του θανάτου». «Χιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς αγάπη, ούτε ένας όμως χωρίς νερό». Η φράση του ποιητή Γουίσταν Χιου Οντεν στην έναρξη του ντοκιμαντέρ ηχούσε σαν προφητεία. Στο τέλος, ήταν απλώς μια διαπίστωση.δειτε το ντοκυμαντερ Flow-For love of water ΕΔΩhttp://videakiatl.blogspot.com/2009/07/blog-post_25.htmlπηγη Καθημερινη


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Response to "Ροή - αγάπη για το νερό"
αχτίδα
28 Ιούλιος 2009 5:24 μμ
Απο τα ωραιώτερα άρθρα που έχω διαβάσει φίλε μου , μακάρι να το διαβάσουν και άλλοι.
stamos-dynami
2 Σεπτέμβριος 2009 2:23 μμ
OLA SOY ΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ! ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΦΙΛΕ ΜΟΥ ..! ΣΤΑΜΑΤΗΣ.-

1 σχόλιο: